Mit gondolsz a bolti tegezésről?
  • chhaya #102
    Nekem is van olyan ismerősöm, akit képtelen vagyok tegezni, pedig többször is szólt már érte. :D Csak jóval idősebb nálam, kicsi korom óta ismerem, és már megszoktam a magázást. Van akinél viszont könnyen megy, hiába idősebb.

    Sokan meg akarják szüntetni a tegező-magázó formát, merthogy felesleges formalitás (és mindig az angol nyelv a példa, hogy milyen jó nélküle)... Tényleg nehéz néha, mert nem mindig egyértelműek a határok, hogy mikor melyik forma használatos. Vannak viszont alap dolgok, amikhez lehet igazodni, onnantól pedig eldönti mindenki magának, hogy mit szeret és mit nem...

    Engem reklámoknál egyáltalán nem zavar a tegezés (főleg, ha a fiatalabb korosztály a célcsoport), de boltban, postán és kevésbé formális helyeken sem. Személy szerint én jobban is díjazom, fiatal vagyok még a magázáshoz. :D Komolyabb, hivatalos helyeken, pl. banki ügyintézésnél viszont elvárható még fiatalok közt is a magázódás, mert ezt kívánja a hivatali illem. Nálunk is a hivatalos levelezés mindig a protokoll szerint zajlik, hiába ismerjük a címzettet és vagyunk vele tegező viszonyban, a hivatalos csatornákon mindig magázzuk. :D Nyilván ez személyesen más, de a hivatalok formális helyek, ismeretleneknél elvárható a magázódás.

    Idősebbeknek meg kell adni a tiszteletet, ez egyértelmű. Viszont nekem olyan furcsa, amikor fiatal harmincasok megsértődnek a tegezés miatt (boltban vagy postán vagy akárhol). Nyilván nem tiszteletlen akarok lenni, csak hát minek magáznék le egy korban hozzám közel álló embert, pláne nemhivatalos helyen? Ez nekem kicsit érthetetlen, de van ilyen, és mivel mindenkinek más az elvárása és a mércéje, ezért elő is fordulhatnak neheztelések... Szóval ezzel kiegészíthetnék kicsit az illemkódexet. :D Bár szerintem ilyenen felesleges megsértődni, de ez már mindenkinek a maga baja.