116
  • Epikurosz
    #116
    Éhes vagyok!
  • radical@work
    #115
    Hagyjátok már ezt az Epikuroszt, nem látjátok hogy csak szerencsétlenkedik? Dont feed the trolls!
  • Epikurosz
    #114
    Ja, persze, mert az eredeti kinyitáskor nem kerülhetett bele a por abba qrva mozgató mechanikába. Debil!
  • alien47
    #113
    Erre biztos nem gondoltak. Rengeteg a zseni a forumokon. Foleg ha figyelembe veszed a lerakodott por biztos bekerulhet a mozgato mechanikaba es talan az eletbe nem nyilik ki ismet. Se baj par szaz millio dollar bye bye.
  • Epikurosz
    #112
  • Epikurosz
    #111
    MEG VAN A EMGOLDÁS RÉKA! HEURÉKA!!!!
    Miután a roverek leszálltak a Marsra, a napelemek össze voltak csukva és a leszállás után nyitották ki őket.

    A rájuk rakódott por letisztítása érdekében össze kell csukni őket, majd megint kinyitni, enyhén lejtős terepen.

    NASA BÁ!

    KÉREM A PÉNZEM!!!
  • mrzool
    #110
    "Egyebkent a roverektol mar szabadulnanak a jpl-esek ugyanis amig mukodnek addig nem kapnak penzt egy ujabb kuldetesre. A sojurner-t is azert kuldtek ki annak idejen a bazisallomas radiojanak a hatosugaran kivulre, hogy nekiallhassanak a ket ujabb rover-nek."

    Bocs, de ez egész egyszerűen marhaság.
  • Epikurosz
    #109
    Lassan mehetnek a gányok is a Marsra, annyi ócskavas összegyűlt már.
  • kvp
    #108
    "Jut eszembe: mondtam már, hogy azér szar a rover, mer magyar tervezte?"

    Errol csak annyit, hogy ehhez kepest az orosz szonda nem jart tul sok sikerrel, de az angoloke sem. A Holdra kuldott autokat is magyar tervezte, ezert is mukodtek. Egyebkent a roverektol mar szabadulnanak a jpl-esek ugyanis amig mukodnek addig nem kapnak penzt egy ujabb kuldetesre. Jelenleg ket alapelv van jelen, a regi viking rendszer (ilyen a most inditott szonda is) es a lunohod rendszer (mindharom rover ezt koveti). A sojurner-t is azert kuldtek ki annak idejen a bazisallomas radiojanak a hatosugaran kivulre, hogy nekiallhassanak a ket ujabb rover-nek. Egyelore tartalekban van a marsi repulo terve es egy kombinalt tobbrobotos bazisepito rendszer is.
  • Epikurosz
    #107
    Viselkedj, szivar! Azt úgy mondják szépen, hogy köldöknézés.
  • szivar
    #106
    Ezt a szemmelverést tanítsd meg nekem is, légyszi, légyszi... Esküszöm utána egész nap csak a farkam fogom nézni...
  • Epikurosz
    #105
    megverlek szemmel :-)
  • Epikurosz
    #104
    hagytam hogy megcsillogtasd a tudásod. különben tudtam, vagy sejtettem, de ez nem mentség.
  • Epikurosz
    #103
    te már tudsz vmit ;-)
  • valamit
    #102
    ujjat akartál írni, gondolom ;)
  • teddybear
    #101
    Miután '42 juliusának végén indultak, természetesen nyári felszerelésben mentek. A hiba ott volt, hogy a hadjárat elhúzódott, és a hadtáp nem küldte utánuk a télit.

    Utána kellene nézni (nem csak ennek).
  • Molnibalage
    #100
    Miért, mi lesz? Megversz? Remegek...
  • Epikurosz
    #99
    én már előre félek
  • Epikurosz
    #98
    Sztem ne húzz újat vellem.
  • Epikurosz
    #97
    Mán megint ez a turáni átok :-(
  • Epikurosz
    #96
    Igen, igazad van, ez a "barázdabillegető" technika az egyetlen megvalósítható az adott körülm. között.
  • Epikurosz
    #95
    Jut eszembe: mondtam már, hogy azér szar a rover, mer magyar tervezte?

    Amikor a fiainkat 1942-43 őszén-telén kiküldték a Don-kanyar felé, ott is ez volt a baj: nem bírták szegények a hideget. Ugyanis a bakákat félcipőben, nyári zubbonyban akarták harcoltatni a ruszkikkal. Na, ugye.
  • valamit
    #94
    Nem kell ehhez nagy sebesség, ha egymást követően három (pláne ha még több) kövön különböző irányba billen akárcsak néhány milimétereket, a rajta lévő homok máris megmozdul és vándorol. Ha még közben itt-ott esik is ennyiket, akkor méginkább.


  • Thrawn
    #93
    "de biztos ami biztos a homokviharos idoszak utan erkeztek, hogy biztos ne erje oket vihar legalabb 1 evig."

    Indultak, amikor az indítási ablak lehetővé tette, érkeztek, amikor pályaellipszisük metszette a Mars pályáját. Menetből szálltak le, nem volt Mars körüli pálya, hogy ott kivárják egy esetleges vihar végét. A költségvetésből ennyire futotta, nagy-nagy gratula az eddigi teljesítményükért, reménykedjünk, hogy átvészelik a "sötét" időket is.
  • kvp
    #92
    Ha jol latom, akkor a jelenlegi gondot nem az okozza, hogy nem tudjak leszedni a homokot a napelemekrol, hanem az, hogy a legkor olyan sotet a portol, hogy nem megy at rajta eleg napfeny. A homoklerakodas ellen egyebkent egy meredekebb lejto is jo, akkor lepereg a homok. Ezert parkoljak a homokviharok idejere ilyen helyekre a rovereket. Viszont ha a homokvihar vege elott lemerulnek a telepek, akkor nem biztos hogy a hardver kibirja a hideget es kepes lesz az elso napsuteses napon ujraindulni. A tervezesrol pedig csak annyit, hogy a minimalis kuldetesi idot alapvetoen ugy szamoltak, hogy tisztan a ket rover akar aksirol is kepes legyen teljesiteni, de biztos ami biztos a homokviharos idoszak utan erkeztek, hogy biztos ne erje oket vihar legalabb 1 evig.
  • fv
    #91
    "Kedves "ventilátoros" kollegáknak esetleg eszébe juthatna, hogy < 0,01 atmoszféra nyomáson a ventillátorok nem igazán hatékonyak... :D "

    Hahaha. Ez is jó vicc volt. Gondolom a jelenlegi homokvihart sem a szél okozza. És valójában az egész a Holdon játszódik....


    Amúgy jó lett volna a ventillátor, a rezegtetés, az "ablaktörlő" meg a lötyögtetés is. De egyik sincs.
  • Molnibalage
    #90
    A proléma az, hogy ez a valami képtelen olyan sebességgel mozogi, hogy bármi is lerázodjón róla, pont az ilyen terepekakadályokat kerülik el. Mellesleg egy ilyen szerkezetet szerintem nem túl bölcs dolog rázogatni, továbbá a marsi por szerintem nehezebb, a magasabb vastartalom miatt.
  • Molnibalage
    #89
    Hát bocs, de rohadtul nem olyan stílusban írtál ide vissza, mint aki viccelődik. Sebaj.
  • valamit
    #88
    Má nem azért, de írtam megoldást: domboldal, legurul, billeg, itt-ott piciket esik és lerázódik. Biztos láttál már olyat gyerekkorodban, mikor egy dömperből minden homok kirázódott, csak mer legurult egy kicsit dülöngélősebb terepen. Na egy ilyen sík napelem még kevésbé fogja meg a homokot, mint a dömper raktere. Amúgy meg domboldal se kell, a lényeg, hogy sűrűn billegjen, döccenjen, stb. Akár sík kavicsos-köves terep is megteheti.
  • Epikurosz
    #87
    "És ott nem jöhet szóba se a ventilátor, se a rezgető."
    Persze. Sem a nagyi seprűje, sem a Pistike homokzó lapátja stb. Legfeljebb Úri Geller telepátiája.
    Ha ez sem müxik, hát ott dögöljön meg. Állítólag megtette a kötelességét, ergo kimustrált szonda.
  • Epikurosz
    #86
    már nem azér, de én mindkét ügynökség embereit (elsősorban nem a mérnököket, hanem a vezetőket) lehúztam a sárga földig. nasa / esa tökmind1.
  • valamit
    #85
    Már nem azér, de ha (mint állítod) az ESA mérnökei nem tudják azt, amit a NASA-éi, akkor valamit csak érthethetnek hozzá a NASA-nál, nem? És azért gondolom az ESA mérnökei is minimum gyenge átlagos képességekkel biztos rendelkeznek, nem válogatott hozzá nem értők.
  • valamit
    #84
    shoe,
    Itt adott egy probléma, egy olyan eszköznél, amin se ventilátor se rezgető. Persze ezek későbbi eszközöknél akár megoldások is lehetnek hasonló helyzetre, de per pillanat nem ez a kérdés. Hanem az, hogy ott fent, az a Mars járó, a meglévő lehetőségeivel miképp tudna életben maradni. És ott nem jöhet szóba se a ventilátor, se a rezgető.
  • Epikurosz
    #83
    Ugratlak, amúgy, de hogy nem veszed észre, ez is bizonyítja, hogy tényleg barom vagy. Beee.

    A hordozórakétákkal feleslegesen dobálózol, ott nem volt vita köztünk.
    Az ESA szagérőire visszatérve: ott is milliárdokat feccoltak be, és a karácsonyi bejgli kifingott, máig nem tudják mi lett vele.
    Szóval, ez a nasa stb. tudósmítosz is ugyanolyan, mint a magyar politikai elit mítosza: ők azt állítják magukról, hogy nincs alternatívájuk, ők a demokrácia letéteményesei itt Magyarisztánban, stb. stb.
    Vedd már észre, hogy próbálok valami minimális gondolkodásra való hajlandóságot kicsiholni belőled, és a többi itt fórumozó ....-ból. Maholnap a Marsról fogok fórumozgatni, aztán akkor megnézheted magad.


  • shoe
    #82
    Jolvan, azért nyilván nem az olyan párbeszédekre értettem hogy a mittomén mire a hordozorakéta lenne jó,és erre olyan válasz érkezik hogy szerintem meg nem és tudok egy jobbat de nem mondom el bibibííí
    Amugy nemcsak az alattam lévö irományokra hanem ugy általánosságban is értettem.
  • oli314
    #81
    Nem estem át a ló tulsó oldalára, talán olvasd el a végét még1X, én pusztán epikurosz képességeiről beszéltem.:P ...és arról hogy mennyivel több sokkal tehetségesebb ember szaladgál a nagyvilágban...

    u.i.: amúgy ha egy profi mérnök valami nagyot alkot és az használható az űrkutatásban arra szerintem előbb-utóbb lecsap a nasa/esa/rsa/jaxa közül valamelyik, hogy megszerezze magának.:)
  • Molnibalage
    #80
    Én is erről beszélek.
  • mrzool
    #79
    Azért a ló túlsó oldalára sem kell átesni, természetesen nem csak a nemzeti űrügynökségeknél dolgoznak profik, sőt, nem csak tévedhetetlen félistenek alkotják a NASA/ESA/RSA/JAXA/többiek gárdáját.

    Az viszont, hogy egy SG-s fórumozó (főleg az eddigi megnyilvánulásainak fényében) egy lapon említse önmagát velük, hát több mint vicces.:)
  • oli314
    #78
    ha pénzből veszel fel embereket áruld már el honnan válogatsz össze jobb gárdát mint ami a NASA-nal, vagy ESA-nál van, és hogyan fognak ők jobb szerkezeteket gyártani?vagy a te embereid majd megváltják a világot a rohadt nagy felfedezéseikkel? ilyen elven csak európában szerintem több ezer embernek odaadhatnák a 100millát kutatók keresése céljából akiknek valószínűleg jobb kapcsolataik vannak és sokkal többet értenek hozzá, mint te valaha is fogsz...
  • Molnibalage
    #77
    Nem, itt arról van szó, hogy feldobtam a hordozórakéták problémáját is a vita szempontjából, erre ő AZONNAL közli, hogy tudna jobbat. A világon pár ország csúcsmérnökei fejlesztenek hordozórakétát és nem tudnak jobbat, de majd a nagy Epikurosz EGYBŐL jobbat tudna. Ne röhögtessen már. Ezen országok mögött 50 (!) éves rakétatervezési tapasztalat van, Epi melett meg 0 hozzájuk képest, de Ő biztos jobbat tud....