116
-
shoe #76 Mért kell ilyen gonosznak és fellengzösnek lenni egymással szemben.
Szerintem itt volt egy pár ötlet aire agy átlag magyar ember 5x ös intelligenciával sem jöhetett volna rá.
Lehet hogy oltári baromság a ventillátor meg a rezgés de nem mindenki "atomfizikuskurvannya" aggyal él,böven elég lenne csak az okait megmondani hogy miért nem jó vagy brilliáns egy ötlet.Ahelyett hogy élböl lehülyéz és lenéz mindenki mindenkit. Csak azért mondom mert az én ötleteimre nem azt várom hogy a szavaimon lovagoljanak, hanem hogy kijavítsanak emberien és reális érvekkel.
Ugyhogy mostmár jöhet rám is a paradicsom... -
Epikurosz #75 "Az én szembem eléggé komolytalan vagy."
Ne totojázz velem, te tapír.
Én vezetőnek születtem, nekem a pénz kell, és majd felveszek kutatókat, akikkel kifejlesztetem a rakettákat. -
#74 És akkor mi van? Tudtam, hogy ide fogunk kilyukadni... A Szovjetúnió is DOLLÁRMILLIÁRDOKAT szórt szét a világban elvtársi segtségként, ezen még senki nem akadt fennt, de izraelen meg olya sokat. Gratulálok!
Izrael tesz/tett uis valamit ami többé/kevésbé megfelel/megfelelt az USA-nak, te meg valszeg semmit...
Mellesleg maga a tervezése egy szondának kijön pár millióból, mert nem egy ember tervezi és magasak az órabérek. Ha te egyedül is meg tudod tenni persze magasabb bért is kaphatnál, na de 100 milliót. Magadnál vagy?? Az én szembem eléggé komolytalan vagy. -
Epikurosz #73 még=mér -
Epikurosz #72 Ha Izrael kap 30 billió dolcsit, én még ne kaphatnék 100 milcsit? -
Epikurosz #71 Jut eszembe: az iraki háború napi (mondom: NAPI) költsége 100-200 millió dolcsi. Az afgánt most hagyjuk. -
Epikurosz #70 Megsúgom neked: Izrael épp moost kapott 30 milliárd dollár segélyt 10 (?) évre, Szaúd-Arábia, Egyiptom fegyvereket kap ... hadd ne soroljam.
Mi ehhez képest egy ilyen kis semmi 100 milka? -
#69 Ez jobb mint kbupdate vagy mi a neve a windowsos topikokban... :D Pedig azt hittem, hogy ő űberelhetetlen... -
mrzool #68 Kicsit sokat képzelsz magadról, kiscsillag. 100 misi referencia nélkül egy akármilyen tervért?:) LOL. 100 millióból majdnem kijött a komplett Mars Pathfinder misszió. Vagy hogy máshogy nézzük: ennyi pénzért 4db DeltaII-es rakétát vehetsz mai áron. -
Epikurosz #67 100 millió! -
#66 Ha te olyan faszán dolgozol akkor csak adnak neked rongyos 100 ezer dollárt fél évre nem? Csak gonodolom némi referencia kell nekik. -
Epikurosz #65 Ingyér ugyi? Nane!
Ha a nasza átad a pénzügyi keretéből, akkor tárgyalhatunk. Addig csak töketlenkedjenek. Nekem 8. -
#64 MUTASS legalább 1 tervet fél éven belül jó? Amik a marsjárón van műszerek, azok közül fel tudod egyáltalán sorolni fejből a felét mondjuk és legalább a FŐ működési elvüket? Amíg ez nem megy el sem hiszem, hogy te tudnál trervezni bármi hasonlót és akkor sem egyedül, mert azt sem tudod miről beszélsz. Vagy te egyszemélyben vagy gépszémérnök, vegyészmérnök, anyagtechnológus, kozmológus, matematikus és elméleti fizikus. Még egy "vacak" csillagközi pályaegyenletet sem tudnál valszeg úgy megoldnai, hogy a szonda ne vesszen kárba... -
#63 Ezt Kierkegaard úgy fogalmazta meg, hogy akár megházasodsz, akár nem, mindegyiket megbánod. DE! Attól még, hogy te csalódtál a házasságodban, attól még az emberek többsége nem szívesen játszaná el a kísérleti patkány szerepét. Arról nem is beszélve, hogy a te hangod lenne itt a legnagyobb, ha az emberes küldetésekben hullanának az űrhajósok, csak mert előtte nem derítették fel a terepet. -
L3zl13 #62 Nevetséges vagy.
Még az ISS-szel sem boldogulnak, jórészt pénz miatt. Ennek semmi köze a mérnökök tehetségéhez.
Addig viszont a rendelkezésre álló pénzből felmérik, hogy mi vár majd rájuk, és nem kell majd úgy tervezni az emberes küldetést, hogy: Hmm vajon lesz ott hozzáférhető víz? Nem is tudom... Rakjunk be a visszaútra is pár száz tonnányit, hátha nem találunk...
Az mondjuk egyértelmű az eddigi hozzászólásokból, hogy kutató nem lehetnél, de hogy hogyan boldogulsz vállalkozóként, mikor még azt sem vagy képes felfogni, hogy van egy meghatározott keret, és abból hogyan lehet a legtöbbet kihozni?
Érthetetlen.
Egyet értek, hogy tudományos szempontból nincs értelme nagyon elaprózni a küldetéseket, és egyfunkciós szondákat küldözgetni. De ez csak általánosságban igaz. Gazdaságilag néha igenis megéri egy-egy konkrét célra egyszerűbb, olcsó eszközöket alkalmazni.
És tekintve, hogy nem állnak végtelen források a NASA rendelkezésére, ennek a két oldalnak meg kell találnia a kompromisszumot. -
eax #61 Kesz, vegem van, fekszek. Ekkora egy szanalmas balf.szt... -
Epikurosz #60 "Hé, paraszt, melyik út visz a Marsra?" (Tolddi) -
Epikurosz #59 Mondok neked valamit, kedves vmit:
Ha egy férfi tudná, hogy mi lakik a kiszemelt nőben (maradjunk a heterózisnál), soha el nem venné. :-)
-
Epikurosz #58 A te eszeddel még a Mester u. sarkáig sem jutna el az ember, te paraszt. -
#57 Azért mire egy ember eljut majd a marsra, addigra olyan "tök fölösleges" dolgokat fogunk tudni, hogy milyen a légkör, milyen ásványok vannak, van e víz, milyen az időjárás, stb. Amik éppenséggel megkönyíthetik majd az odaérkező emberek dolgát. Vagy épp e nélkül esetleg meghalnának valahol küldetés közben. -
#56 Egy olyan lejtön kell elengedni, ahol ilyen egy-két-három centiket billeg és esik magától és végül relatív normális síkra érkezik. És akkor nem kell vibrátor. Nyilván elég faék megoldás, de mivel vibrátor most nincs, ezt talán még úgy ahogy működne. -
#55 De csak ilyen szondákhoz van hordozórakéta te okostojás! Van te hordozórakétából is tudsz jobbat egyedül? Rakétamérnök is vagy? Ne légy már barom. -
Epikurosz #54 Értsd már meg jóemeber, hogy ezek a miniatűr bizbaszok zsákutca. Ha emberes expedíció a célod, pedig az, akkor az ilyen bigyókkal nem érsz el semmit. Épp ezért tök fölösleges lődözni a pici szondákat a Marsra.
Olyan összefogás kellene, mint az ISS-nél, és lakómodulok felcipelése lenne a cél, amelyek Isten hoztával fogandák az űrhajósokat, majd. -
L3zl13 #53 1. Már bebizonyították, hogy képesek mozgó szondákat csinálni.
2. Az hogy 1 konkrét dologra képes vagy nem képes semmit nem mond arról, hogy mennyire profi a tervezése. Ettől még lehet, jó vagy sz@r. Nevetséges ennyi alapján itéletet mondani.
-
oli314 #52 ja azért a nasanál nem úgy dolgoznak az anyagokkal, hogy 3hónapra kell, akkor belebaszok egy 2000üzemórás csapágyat, meg a kenést is úgy oldom meg. Elég komoly biztonsági tényezőkkel dolgozhatnak, arról nem is beszélve hogy mennyi információt szedhetnek még be egy-egy ilyen "felderítőtől". Szerintem ha külső sérülés nem történik és az energia is adott, egy ilyen 3hónapra "tervezett" ketyere lazán elmehet 4-5évig a marson, ez nem épp meglepő, persze ez mondjuk az ottani mérnököket is dícséri, gondolom.:) Remélem kitisztul az égg az Opp felett.:P -
mrzool #51 Mert úgy tervezték. Te a betonba is bele szoktál kötni?
A Phoenix egy legalább 10 éves konstrukció, a célnak megfelel. Tudod, az előbb már írtam ilyen 'hülyeségeket':
- adott célra
- adott áron
- adott idő alatt
- adott követelményrendszerrel
- adott kockázatokkal
- stb, stb... -
Epikurosz #50 Annyira jók a naza mérnökeid, hogy az épp fellőtt szonda, a Phoenix egyhelyben fog toporogni. Eljutottak a statikus szondákig. Bravó! -
L3zl13 #49 Óóóó, ez egy mennyire szánalmas duma volt.
Te vagy az isten! A kutatók meg egy kalap szart érnek, köszönjük, hogy megvilágosítottál minket... LOL -
Epikurosz #48 A leejtés már nem rossz ötlet, de igazából rázni kell, rázni, rázni. Vibrátor pedig ugye már egy 2000 forintos műfütyiben is van. No, ennyit a názáról. -
Epikurosz #47 "Olyan kurva sok okos ember van itt, miért nem TI dolgoztok a NASA-nál, ha ez ilyen (szerintetek) egyszerű dolgokat sem képesek megoldani?"
Légy nyugodt, hogy a naszánál is megállnám a helyem. Tudod mi jut eszembe? Amikor évekkel ezelőtt a Viéágbanktól eljött egy felsővezető, és nagy botrány volt utána. Igazából kitúrta őt a sok... Annyit mondott, hogy a Világbankot elsőrangú amcsi egyetemek másodrangú diákjai vezetik.
Amúgy meg, ismerek emberkéket kutatóintézekeből, egy kalap szar banda az egész.
Én anno kényszerből lettem egyéni vállalkozó, és akikkel akkor konfliktusaim voltak, ha megnézem kis semmi emberkék, sem tudományosan, sem anyagilag nem vitték semmire. Persze, egyik-másik megjelentetett ilyen tudományos közelményfélét, aminek a gyakorlati haszna nulla.
Elegem van. Ez a kibaszott Gyurcsány-rezsim meg kiszipolyozza az embereket, a pénzért kell gürizned, autóért, lakásért, ilyen szarságokért, nincs idő gondolkodni sem, nem hogy feltalálni valamit.
Mindenestre én ha ráállnék egy ilyen roveros témára, biztos hogy nagy duranás lenne.
-
#46 Talán úgy le lehetne leszedni a homokot, hogy leejteni a rovert valami kissebb mélyedésbe, nem? Azzal talán sok lerázódna róla... Mondjuk persze kérdés mit bír ki egy ilyen kis járgány, meg milyen környezet veszi körbe és jó lenne ha a lerázott homok se esne vissza rá... Lehet meg kéne kérdezni egy kisgyereket kint a játszótéren, hogy ő hogyan szedné le a homokot a dömperéről hasonló esetben :) -
L3zl13 #45 Itt mindenki úgy jön, hogy úúú, micsoda tervezési baki. Mert mi lett volna, ha már második nap belefutnak egy homokviharba.
Miért nincs benne tartalék nukleáris erőforrás, ablaktörlő, légkondi és talpmasszázs, mikor a tervezési időszakban a valóban hasznos műszerekből is meg kellett válogatni, hogy mi fér rá, és mi nem.
Szvsz egy ilyen mars expedíciót elég nagy kockázati tényezővel terveznek be, azaz nincs helye túlbiztosításnak, és ez tudatos döntés.
Persze, rossz sajtót jelent, ha valamibe milliókat ölnek, és aztán tönkre megy valaminek a hiánya miatt, ami "rajta lehetett volna", ugyanakkor a nagy nyereséghez nagyobb kockázatot kell vállalni.
Ha mindent tökéletesre akarnak biztosítani, akkor vagy tömegben és költségben is elszáll a projekt, vagy pedig a hasznos műszerekből kell visszavenni, de akkor meg minek egyátalán felküldeni a szondát, ha csak minimális tudományos eredményeket hozhat? Összességében csak még többe fog kerülni.
A minden lehetőségre való felkészülést, majd kérjétek számon az emberes missziókon. -
#44 "tudniillik a napelemei tisztitás nélkül bármikor bekoszolódhattak volna" - Csak úgy mellékesen ezek a marsjárók az elmúlt 4 évben megtettek egy bolygóközi utat, leszálltak egy idegen bolygón miénktől eltérő légkörén keresztül, majd 3 és fél év sivatagi kóricálás után jött az első olyan komoly homokvihar, ami már problémát jelent nekik. Ezt nem nevezném bármikornak, főleg, hogy kettőből mindkét jármű felmutathatja ezt az életpályáját. (érdemes itt például a Darak rally autóira gondolni, amik nem mennek 3 évet a sivatagban, mégis sok meghibásodik, pedig aztán nem kóklerek tervezik azokat se, meg kevésbé idegen a környezet is, mint a marsjáróknak) Mivel három hónapra tervezték és valószínűleg nézték az időjárást is már addigra a Marson (hisz külön műszerekkel figyelték műholdról) így gondolom tisztában voltak vele, hogy milyen mértékű viharra kb. mekkora az esély. Hogy csak a tervezett idő 12-szerese után alakultak kedvezőtlenül az események, az azért elég jól biztosított tervezést mutat. -
WinG #43 Számomra az a szánalmas, hogy itt a legtöbben úgy beszélnek az űrkutatásról meg a roverekről, ill. az egyéb cuccokról, mintha nem a világ egyik legbonyolultabb feladatáról, hanem valami full primitív műanyag játékpuska legyártásáról és forgalmazásáról lenne szó.
Bakker, egy több százmillió kilométerre lévő égitestről van szó, amit alig ismerünk, ráadásul NEM a százezredik "menetrendszerű" kutatórobotról, hanem 7-8. (javítsatok ki) echte kísérleti roverről van szó! Elég, ha leszállás közben épp egy közepes méretű sziklára esik rá, és ezzel már el is búcsúzhatunk a géptől (meg több évnyi munkától), de lehet még százcsillió olyan váratlan esemény, amire nem lehet, egyszerűen lehetetlen felkészülni.
Hogy a francba lehet egy primitív autót egy roverrel összehasonlítani? Komolyan, én hiszem, hogy ennél nincs lejjebb, de itt pár okos mindig bebizonyítja az ellenkezőjét. -
L3zl13 #42 Kedves "ventilátoros" kollegáknak esetleg eszébe juthatna, hogy < 0,01 atmoszféra nyomáson a ventillátorok nem igazán hatékonyak... :D -
#41 Te magadnál vagy ember? Egy kurva autót sem lehet úgy megépíteni, hogy több évet bírjon karbantartás nélkül itt a szolíd földi környezetben, egy marsjárót hogyan csinálnád te zseni?? A ventilátoros lefújás meg a határréteg megléte miatt nem megy. Próbáljátok ki otthon, szórjatok homokot aszltara és fújd le prociventilátorral... Nem fog menni. További gond, hogy a motorja előbb bekrepálna mint bármi más a szondán, a csapágyazásáról nem beszélva. Hova tennéd? Honnan lopná az energiát, ha éppen nincsen? Számtalan egyéb gond...
Olyan kurva sok okos ember van itt, miért nem TI dolgoztok a NASA-nál, ha ez ilyen (szerintetek) egyszerű dolgokat sem képesek megoldani? -
assdf #40 Akkor forditsuk meg a kérdést.
Ha téged felkérnek hogy csinálj valamit ami 3 hónapig müködik, majd ezen eszközök 50% már a földet érésnél elromlik, 20% az első héten, és 30% túlteljesiti a tervet
akkor az most azt jelenti hogy király mérnök vagy mert 30%ban tök jól müködött a cucc, igaz 70%ban meg használhatatlan volt...?
És itt nem a fikázásról van szó, vannak jó dolgok meg vannak rossz dolgok.
Jó dolog hogy ez a marsjáró túlteljesitette a tervet.
Rossz dolog hogy ez csupán a vakszerencsének volt köszönhető mivel egy alapvető tervezési hiba volt benne (tudniillik a napelemei tisztitás nélkül bármikor bekoszolódhattak volna). Ha ugyenezt a tipust ismét odaküldenék a marsra anélkül hogy ezt javitanák lehet hogy már a második nap használhatatlanná válik. Vajon akkor mit mondanátok?
Teddybear: ahhoz hogy megállapitsam hogy a magyar foci egy nagy kalap sz@r nem kell sem focistának lennem, sem edzőnek, sőt még fociznom sem kell tudnom. ELég megnéznem egy meccset ahol a magyar nemzeti válogatottat valami lett halászcsapat akik fél évente egy meccset játszanak mikor visszaérnek a tengerről 10-0-ra veri... -
#39 Ha téged felkérnek, hogy csinálj meg valamit, aminek 3 hónapig működnie kell, majd 3 és fél ÉV után tönkre megy és azt mondják, hogy te egy utolsó hülye vagy, hisz tönkrement, akkor mit fogsz szólni? Például kiváncsi lennék milyen sűrűn installálsz mondjuk Windowst vagy mondjuk mennyi időnként mosod a kocsid? -
teddybear #38 Örömmel látom, hogy megint többségben vannak a fórumon azok, akik trendi módon gondolkoznak. A szokásos fikázásunkat megint elővezették azok, akik ugyan nem csináltak semmit, de szerintük nem úgy, nem akkor, nem olyan módon,... stb., kellett volna.
Ez a hozzáállás komolyan mondom már szánalmas. Most épp a marsroverekkel kapcsolatban, máskor meg más miatt. De csak azt tudják mondani, hogy nem jó. És osztogatják itt az észt, jobbra-balra. Komolyan azon gondolkodom, hogy hogyan tudjátok még jobban alulmúlni önmagatok. -
mrzool #37 "Hagyjuk ezt a 3 hónapra tervezték őket dumát. Ne tervezzék három hónapra, hanem évtizedekre. "
Gyerekek, azt hittem nem lesz lejjebb, de sikeresen alulmúltátok magatokat.:) Miért is hagyjuk? És hogy jön ide az emberi élettartam?
Ezek gépek, adott pénzből, adott feladathoz, adott idő alatt, adott technikával ezt hozták ki belőle. Tervezzék évtizedekre?:) LOL. Mutass olyan személygépkocsit, ami itt a földön mindennenű karbantartás és tankolás nélkül évtizedekig elmegy.
Látom te is nagy szakértője vagy a témának, ennyi zseni közé valahogy nem illek. További jó világmegváltást!:)