112
  • babajaga
    "De értitek? Földi repülőgépként is el kellene neki mennie"

Nem értjük, mert képtelenség. Úgy hívják hogy űrsikló. Tudod miért? Illene. Mert csak az űrben tud közlekedni és a földre le tud siklani, mert CSAK ARRA ALKALMAS! Mert csak arra van készítve.
  • Runo
    A légkörbe lépéshez szükség van bizonyos sebességre, különben lepattanna a hajó a légkörről, mint egy kavics a vízről.... nagyjából..
  • Sanyix
    "tehat maximum vitorlazni tudna, arra viszont csak 300 km/h folott kepes"

Legyen az inkább 500 km/h :)
  • Sanyix
    Talán mert pont ugyanannyi üzemanyag kéne a lefékezéshez mint a pályára álláshoz? Lehetne finomabban fékezni, skip reentry-vel, dehát a "régi bevált".
  • babajaga
    Hogy a fenébe képzeled hogy "finoman" ereszkedik le a repülő ha állóra fékezik? Akkor úgy zuhan le mint egy kő, teljesen irányíthatalan lesz!Hogyan képzeled hogy nem tudják hogyan lehet optimálisan leszállni?
  • Kelta
    Valaki mnagyarázzon már el nekem valamit. Én nagyon nem értek ezekhez, de mért kell ekkora sebességgel bejönni a légkörbe?? mért nem csak 100km/h val lépnek be a légkörbe?? akkor nem izzana fel a burkolat...
    az ok, hogy az orbitális pálya tartásához 28ekm/h seb-et kell tartani, de a leszálláskor mért nem fékezik gyakorlatilag állóra a hajót, és eresztik be finoman a légkörbe?? mért jönnek be több ezer km/h sebességgel??
    ha beereszkedne a légkörbe, utána már kényelmesen landolhatna..
  • tompka
    A mars-ról annyit hogy a Hold-on volt ember?? nem csak studió felvétel?
    Egy 20éves teknika már nem fiatal így már csak arra kell hogy az ISS-t megépítsék.
    régebben még műholdakat is vittek fel vele,vagy kisérleteztek a hajón. amúgy a NASA akar építeni még egy silkót. csak azt már az orion tervében.
  • tompka
    Párszor volt olyan hogy a szállítógépnek elkelett mennie pont amikor a sikló a hátán volt.ilyenkor egyszerüen leoldják a siklót és az magától leszál.
    amúgy a siklóra azt mondják hogy egy repülő tégla mert ahogy beér a légtérbe,számítógép nélkül lehetetlen irányítani.
    amúgy szerintem azt hogy a raktérbe rakjanak egy üzemanyagtankot kicsit veszélyes
    és honnan tudod hogy a raktér üres? néha van bent valami!
  • petruszvaldesz
    Nemtudom miért használnak még mindig űrsiklókat! Már olyan szinten elavultak hogy minden utjuk során törénik valami,,, a columbia kataszrófájánál abba kellett volna hagyni a dolgot!
    Mondjuk ha ilyen lassan halad az űrkutatás akkor lehet hogy még 50év múlva se érünk ki a mars-ra :D
  • kvp
    "Most az Atlantis leszállt az Edwards-ra.De a haza szállításnál mi kerül több mint 1millió dollárba?? a Boeing747-be a kerozin?:D vagy a spéci daru kezelési költsége?"

Sivatagban szall le. A penz nagy resze a homok kipucolasa a rendszerekbol. Ezert is utaljak a nasa-s mernokok es technikusok a tartalek leszallohelyet.

"Földi repülőgépként is el kellene neki mennie."

Eltekintve attol, hogy nincs benne inditorendszer, azt ugyanis a kilovoallasba epitettek, amit floridaban hagyott. Mindezeken kivul csak egyszer lehet beinditani a hajtomuveket egy-egy karbantartas elott, tehat elobb szet kell szedni oket a floridai bazison. A hajtomu pedig siman tulmelegszik ha par percnel hosszabb ideig hasznaljak, tehat foldi repulokent max. 15 percet birna ki. Ha ez alatt az ido alatt nem er oda a celhoz (es segedraketak nelkul nem fog), akkor mar csak siklani tud. A kormanyozhatosaga pedig egy repulo teglara hasonlit. A siklo ugyanis egy raktetahajtomuvel ellatott siklorepulo, tehat maximum vitorlazni tudna, arra viszont csak 300 km/h folott kepes amit csak visszatereskor kepes a legkorben elerni.

A siklot sajnos elmereteztek, tul draga lett es nem elegge ujrahasznosithato. Viszont az orion kapszula es az ares rendszer mar kepes a kivatasara. Az egyik ares raketa a szemelyzetet, a masik a szervizmodult es/vagy a holdi leszalloegyseget viszi. Ezt hasznalta annak idejen az apollo/saturn rendszer is. A marsra pedig erdemes inkabb egy egesz urallomast kuldeni, amire elhelyeznek egy par leszallo/felszallo egyseget es hajtomuvet is. Ertelmes ember tobbnyire nem akar egy egesz urhajoval leszallni ha utanna vissza is akar jonni. Szerintem a jo utiterv: urallomas, holdbazis, bolygokozi urhajo, marsi urallomas, marsi leszallas, marsi kolonia. Igy mindig lenne a kozelben egy korabbi bejaratott pont ahova vissza lehetne terni ha valami nem mukodik.
  • szombi
    Visszatérve az 1 millió dollárhoz: biztos a tehertaxis túl sokat kér...
  • szombi
    Te láttál már egymás mellett egy űrsiklót és egy Boeing747-est?
    Lehet hogy a Boeing 1.5-ször hosszabb, de a törzsszélessége alig több mint a fele az űrsiklóénak.

Én azt nem igazán értem, hogy ha az űrsiklónak van egy erős hajtóműve,
    ami ugye a második fokozatban gyorsítja az egészet a piros tartályból táplálkozva,
    akkor az üres rakterébe egy kisebb hidrogén-oxigén tartályt lehetne tenni, és magától fel tudna szállni, és elrepülni a Kennedy űrközpontba.
    Az világos, hogy ilyen módon az űrbe nem tudna, mert ahhoz legalább 3 rakétafokozat kell.
    De értitek? Földi repülőgépként is el kellene neki mennie.
  • tompka
    Most az Atlantis leszállt az Edwards-ra.De a haza szállításnál mi kerül több mint 1millió dollárba?? a Boeing747-be a kerozin?:D vagy a spéci daru kezelési költsége?
  • Thrawn
    Soha nem volt olcsó. A gazdaságossági számítások akár évi több tucat starttal, teli raktérrel számoltak, ami nem jött be. Már csak azért sem, mert az újabb startra való felkészítés sokkal több időt és pénzt igényelt, mint amire számítottak. A főhajtóműveket pl. 7.5 óra összes üzemidőre tervezték, közben kiderült, hogy minden start előtt darabjaira kell szedni, gyakorlatilag minden startot "nagygenerál" előz meg és ez már a kezdetektől így megy.
  • tompka
    Hát most már kicserélnek mindent mert már régi de mikor megépült akkor még olcsó volt.
  • Sanyix
    Nem drágább a rakéta, éppen ez az hogy eredetileg húde olcsónak készült a sikló, mégis rohadt drága lett, mert mindent ellenőrizni kell, meg kicserélni a repülések között.
  • tompka
    Az ismerősöm a NASA-nál dolgozik vmi elekrtomos berendezéseket csinál. Ő mondta!!
  • tompka
    és a gépet nem igazán rezgésekre tervezték!! a gépet csak a hajtómű résznél fedi egy "emlékező anyag".a többi résznél már csempe van!
    a landoláskor mikor repült le ez+az? nekem az egész küldetés megvan!gyüjtöm őket. és jó hogy vistát használok mert az oldalsávba lelehet tölteni a nasatv-t!
  • mrzool
    Már ne is haragudj, de ebben a pár sorban annyi butaságot hordtál össze, hogy számomra fárasztó lenne egyenként megcáfolni őket. Majd a türelmesebb kollégák.:)

Addig is ajánlom, hogy lapozgasd a magyar helyesírási kéziszótárt, szakmai témákban pedig ne a blikkből tájékozódj.
  • Flashy
    ja, legutóbb még a Pegazus galaxisban vesztegelt, most meg már le is szállt?
  • szombi
    Te tényleg tök láma vagy...
    Nos, én élőben néztem végig a landolást, hát akkor is repült le a gépről ez+az.
    Felvételről pedig láthattam a ,,javítést''. Valóban egy fehér rész volt meglazulva, amely 500 °C-nál nem meglegszik fel jobban.
    Ez nem csempékből állt, hanem egy kb. 8 centi vastag habrétegből. Talán üveggyapot.
    Azok a ,,tűk'', amivel rögzítették, hát nem igazán néztek ki tűknek. Inkább valami horgos végű szegecsre.
    Azért jó hogy megjavították, mert a zuhanás alatt belekaphat a szél a habréteg repedésébe,
    és szerencsétlen esetben akár le is téphet onnan egy jó nagy darabot. Mint amikor a lufit egy tűheggyel kiszúrod...

Ja, és a ,,repülő'' tárgyak...
    A rakétát valamivel rögzíteni kell a kilövés pillanatáig valami erős híddal,
    de ezt a hidat nem lehet csak úgy ,,lekapcsolni'' az eltávolodáskor.
    Ráadásul induláskor a rakéta sem megy tök egyenesen felfelé, akár 3-4 métereket is kilenghet a vízszintes irányokban.
    Na most képzeld el hogy egy autópályán 3-4 métereket kilengsz jobbra-balra, nos ott is repülnek a dolgok...
  • babajaga
    Olyan dolgot nem lehet készíteni ami nem hibásodik meg.
  • tompka
    hát ez igaz de amikor elkészült pl.a discovery akkor azt mondták hogy minőségét megőrzi 20év szóval 2006! amúgy a NASA már csak azért üzemelteti a siklókat hogy megépüljön az ISS. és lessz jövőre ehy Hubble szervíz járat.2010-ben végleg kivonnyák őket a forgalomból. amúgy az Endeavor-t nem igazán szereti a NASA.fura pedig az a legfiatalabb gép.az Endeavor-t már 2008-2009-ben kivonnyák a forgalomból és a cuccait a Discovery-hez használják fel! aztán 2010 és 2014közt vélhetőleg nem fog menni senki az űrbe a NASA-tól! 2014ben készül el az új Orbiter az Orion! Csak nemértem ha kell majd megint szállítani fel cuccot akkor mivel fogják? mert a rakéta sokkal drágább mint a silkó! amit akartak építeni mint teherszállítóként annak a tervét visszadobták.
  • Sanyix
    Nem igazán. Eredetileg 100 repülésre tervezték DARABJÁT. És 4 orbiter volt a cél(Atlantis, Discovery, Challenger, Columbia), tehát összesen 400-ra. És az STS akárhány jelzés nem igazán árulja el, hogy hanyadik repülés, ugyanis pl az STS-121 repülés már tavaly nyáron megtörtént, és csak most a 117, aztán meg voltak kimaradt/elvetett repülések, és egy szám alatt volt több repülés, pl sts-51-ből volt A,C,D,B,G,F,I,J, és a mentő küldetések (ha javíthatatlanul megsérülne egy űrsiklónak a hőpajzsa), meg 300 fölötti számoszásúak.
  • Sanyix
    A hővédő csempéknek a hőt kell kibírniuk, nem azt hogy egy pár kilós valami nekicsapódik. És ami most sérült meg, az nem melegszik fel több ezer fokra (amúgy a hővédő pajzs is csak ~1500 fokra melegszik).
  • tompka
    De azt nézd hogy ezek hányevesek!! ezeket eredetileg 100repülésre tervezték és ez a 117dik volt. a kilövésnél meg a nagyterheléstől kilazulhatnak dolgok. a legelső repülés 86-ban annál is peregtek le csempék!
  • dez
    "Kalandos küldetés után tért haza az Atlantis"

Visszaverték a klingonok, a jaffák, meg az anyámkínja támadását, megmentették a Földet, meg pár űrhajótöröttet.
  • tompka
    Ott nem hiányoznak csempék! az direkt olyan. ott csatlakozik az indítás előtt a rögzítő kapcsok és a landolás után az ott lévő kör alakú izékbe nyomják bele a hűtő csöveket.ja és ott tankolják meg a gépet az indulás előtt. az alja meg hát amikor több mint 1000fokos akkor hát nem néz ki jól.de ha lehül akkor már normális szine.
  • waterman
    ehhez én tök láma vagyok, de könyörgöm hogy lehet úgy kilőni ezeket, hogy valami ráesik, leválik, letörik vagy akármi? hogy lehet úgy javítani, hogy egy tűvel odacsinálom? a szabó csinálja ezt mikor fércel, hogy "kb így kéne állnia a dolognak".. hogy lehet egyáltalán, hogy egy űrjármű felületén csak úgy meglazulnak dolgok? ki kell bírnia több ezer fokot és már kifelé megsérül?
    azok a vackok kerámia csempék valami hőszigetelő kötőanyagban, nemde? azoknak szerintem többet kéne kibírnia.
  • Balu0
    hehe... én azért bíztam benne hogy a helyén marad... eleve azt mondták, olyan helyen van, hogy ha semmit nem csinálnak vele akkor sincs baj, csak utólag drága meg időigényes lett volna a javítás... itt nem a fekete hővédő elemről volt szó, hanem egy fehér részről ami "csak" 3- 400C -re melegszik...
  • babajaga
    A hajtómű tövénél hiányzanak csempék, nem? Direkt mutatták a TV-ben közelről. A gép alja is eléggé viharvert volt.
  • Szefmester
    "majd visszanyomva a levált szigetelő takarót, amit sebészi tűzővel és rozsdamentes acélból készült tűkkel rögzített."

csak én nem bíztam volna abban hogy így az ott is marad?