Kalandos küldetés után tért haza az Atlantis

Oldal 1 / 3Következő →

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

505thZajcev[PT]
Ott van a Danger Danger felirat 😛

A tetõablaknál mi az a piros hármszög?kép
A sérülésnél a kerámia csempék igen csak tönkre van menvekép
azért ez nem veszélyes?
a farok résznél van egy jó nagy égéskép

Asus K53SC: Core i3 2,2Ghz, 6GB DDR3, 320GB HDD+ 500GB Sharkoon USB 3.0 Dock+ WD Elements 1,5TB, Intel HD 3000 & Geforce GT 520MX 1GB, Windows 10 Pro 64bit

JimKirk
Hagyjad, meg fiatalka!😊
Amúgy ha a két szilárd rakéta helyett folyékonyt használnának akkor milyen nagyságú lenne a rekéta?

Asus K53SC: Core i3 2,2Ghz, 6GB DDR3, 320GB HDD+ 500GB Sharkoon USB 3.0 Dock+ WD Elements 1,5TB, Intel HD 3000 & Geforce GT 520MX 1GB, Windows 10 Pro 64bit

Sanyix
Dehogy nincs hõfejlõdés az orosz ûrhajóknál. Szojuznál asszem 7g-s a maximum lassulás belépés közben, ûrsiklónál 1,5 szóval az orosz cuccoknál rövid idõn belül sokkal több hõ keletkezik, de ott a hõpajzs jó vastag, és tényleg párolog, mivel csak 1x használatos.

Vain ei kuulu terroristien käsiin! CS. N. T. K. K.! SG az a hely ahol sunyi módon csöndben törölgetik a hozzászólásokat, indok nélkül. ;)

Ne idétlenkedj annyit.
A felsõ légkörben akár ezer fok is leeht elméletileg, de ez egy nagy semmi, mert olyan ritka a légkör, hogy ezer fokban - éjjel - megfagynál.

A belépéskor az ûrsikló külsõ burkolata 2000 fok körülre ízzik fel, ezért kellenek a kerámialapok bazi nagy testeknél.

A sima ûrhajóknál, mint amilyenek az oroszoké, aszem nincs ekkora hõfejlõdés, és ami van, azt úgy oldaják meg, hogy eleve vastagabb a kapszula fala, a külsõ fémrétegek elpárolognak, és ugye, amikor valami párolog, az hõt von el a környezetétõl. Ennek köszönhetõ, hogy bent a kabinban kellemes 20 fokos szobahõmérséklet van, kellemesebb, mint most nálad a szobában. Úgyhogy, az a 10-12 perc, amíg földet ér a cucc, sima úgy. Vágod?

Kara kánként folytatom tanításom.

Itt éppen most vállik le:kép
ilyennel emelik fel:kép2
a tesztgép:kép3

Wrong, immáron sokadszorra... Azt nem értem, hogy miért érzed szükségét egy csomó fals és félinformációnak a topikba szemetelését. Ha érdekel a téma, az dícséretes, de akkor tájékozódj hiteles forrásból, és ne dezinformáld az olvasókat.

Ha most nézted az Atlantis földetérését egy Boeing elötte teljesen lejátszotta a leereszkedést. Csak nem szállt le a kifutón hanem átstartolt.
A legszebb kép!
kép

Szép kép, ezen jól látszik, hogy ilyen nagy a shuttle. Ez a példány egyénként Enterprise névre hallgat és soha nem járt az ûrben, csak az aerodinamikai tulajdonságait tesztelték. Nem véletlen, hogy ma a pilótakiképzésen egy módosított Boeingen gyakorolnak. Most fejbõl nem tudom, melyiken, nem a 747-en, hanem egy kisebben, talán egy 737-en, olyanon, ami nagyjából akkora, mint a shuttle. Ezt a Boeinget aerodinamikai szempontból lebutítják, elrontják, hogy a siklási tulajdonságai megegyezzenek az ûrrepülõgépével, majd ezzel a géppel kell kikapcsolt hajtómûvel landolni, miután a shuttle is siklórepüléssel ér földet.
Amúgy az durva hogy az ISS mentõhajóját pénz hiány miatt törölték!

100.<#vigyor2>
Az Orion tervben lévõ gépek:kép

Itt van amirõl beszéltem:kép
itt már szétváltak!

Az hogy gyorsan jön le,szerintem jó mert a lassan lépne be a légkörbe akkor ígyis-úgyis felgyorsulna mert hat rá a grav. és ha lassan jönne akkor is felmelegedne és szerintem a gép védõpajzsa hosszútávon nem bírja a meleget.
így gyorsan lépnek be így hamarabb lent vannak. amik leesnek az ûrben csempék azok szép lassan lépnek be a légkörbe de már nem ér le.szóval elég.

Sanyix
Ja kb. Itt A TEMP oszlopban lévõ számokat nézd, Kelvin fokban van mérve, a 0,0 azt jelenti hogy nem mérhetõ. Egyébként 165 és 288 K között mozog.

Vain ei kuulu terroristien käsiin! CS. N. T. K. K.! SG az a hely ahol sunyi módon csöndben törölgetik a hozzászólásokat, indok nélkül. ;)

DE mondjuk az Orion is felrobbanhat nem? pl.vmiért nembírja a terhelést,vagy vmi ûrszemét neki megy! mondjuk nekem mindíg is jobban tetszett az ûrsikló! az EU is tervez siklót!

igen igen azt tudtam hogy a surlódástól izzik fel ez azért alap csak gondoltam hogy ezek a rétegek kicsit hosszabbak... de én 1000 fokra emléxem... vagy csak ilyen -60 meg 10 fokok vannak ?
Sanyix
Mert ezek között a rétegek között annyi a különbség, hogy míg egyik rétegben -60 fok van, másikban +10, és hát ezek olyan hõmérsékletkülönbségek, amelyeknek nincs jelentõségük. Az ûrhajó a légköri súrlódástól izzik fel, nem attól hogy egyik rétegben melegebb van 😄

Emberek (persze akik értenek hozzá mit pl Thrawn meg csapata😄) volt egy hozzászólás "tompka" #49 amire a kelta csak annyit mondott hogy "erre inkább nem ir semmit" ^^ de ha jol tom a rétegek ugye amik vannak és 1000 fokos hõm. is van ott azért ott nem birja sokáig asszem a hõvédõ parjzs az nagyon gyorsan le hül nagyon magas hõmérsékletrõl de nem tom hogy hogy birja a hosszutávû magas hõmérsékletet... szóval végülis miértis hülyesség az hogy gyorsan át akkarnak jutni ezeken a "rétegeken"?
P.S.: bocs ha nagy hülyesség de ez a téma nem az erõsségem <#szomoru1>
Nem praktikusabb. Biztonságosabb és talán olcsóbb. A két sikló elvesztése - bár mindkét eetben emberi mulasztás történt - túl sok volt, most már az olyan küldetéseket, ami nem az ISS-re megy - pl. Hubble szervizelése - borzasztóan veszélyesnek minõsítik, pedig eddig is voltak ilyen küldetések szép számmal, sõt, a néhány MIR látogatáson és az ISS építésén kívül csak ilyenek voltak. A siklók leállításával elvesztik a képeséget a komoly ûrbeli szerelési tevékenységre. A shuttle kétszintes lakótere elég helyet bizosított 10-15 napos önálló küldetések végrehajtásához a maga kb. 70 köbméteres hasznos térfogatával. Az Orion ehhez kicsi, némileg az Apollo korszakot hozza visza a maga szardíniásdoboz zsúfoltságával.
Sanyix
Mert nem kell semmit fejleszteni. Elõveszik az apollok terveit, kicsit átdolgozzák, beraknak egy modern számítógépet, felhasználják az ûrsikló srb-it, és ennyi. Bár ezzel is elfaszkodnak jópár évet.

Amúgy miért praktikusabb egy Orion féle ûrhajó?

Sanyix
a fizikai meg nem elég erõs 😊

Kelta
Fogtam, és köszi az értelmes és érthetö magyarázatokat mindenkinek....hát ez gáz akkor 😊

irány a fizikai motorok, ezek a kémiaiak már nagyon elavultak 😊

Olyan nincs, hogy valami nem sörnyitó...

Még egy adalék. A holdkomp tömege kb. 19 tonna volt. Ebbõl kb. 4.5 tonna a felszálló tömeg, a többi a leszálló fokozat tömege, abból is túlnyomórészt az üzemanyagé. Miért a holdkompot hozom fel? Mert ott légköri fékezés nélkül kellett leszállni, a végét nem számítva úgy, ahogy Te gondolod a sikló esetében. Na most a Holdraszállás esetében 1.6 km/sec-rõl kellett fékezni, a sikló esetében 7.8 km/sec-rõl és itt nem egyenes arányosság van a sebeségváltozás és az üzemanyagszükséglet között, hanem exponenciális.
Nem értettelek félre. Üzemanyagfelhasználás szempontjából szinte mindegy, hogy 28000 km/h sebeségrõl nullára, vagy 500 km/h-ra lassítasz-e. Ezenkívül megint csak jelentõs mennyiségû üzemanyagot igényelne a pályán tartás a lassítás alatt, hiszen amint elkezd fékezni, máris jön lefelé (emiatt Keplernél lehet panaszt tenni), mint a kõ és ezen csak úgy lehet változtatni, hogy a menetiránnyal ellenkezõ irányú impulzus mellett lefelé irányulót is közölni kell a géppel, hogy a magassága megmaradjon, vagy legalábbis ne süllyedjen olyan szintre, ahol már jelentõs lehet a súrlódás. No de ha így teszünk, akkor sem jutunk sehová, mivel lefelé jövet a gép helyzeti energiája alakul mozgási energiává, szépen begyorsulna, mire elérné azt a magasságot, ahol a légkör már érezhetõen fékezi. Szóval nem, ez így nem mûködõképes, irdatlan üzemanyagfelhasználás, több tízezer tonna indulótömeg továbbra is.
Javaslom, nézz utána az ún. rakétaképletnek, az alapján már nyilvánvaló az exponenciálisan növekvõ üzemanyagigény minden egyes plusz kilogramm tömegre nézve.
Sanyix
A rakéták üzemanyagának nagy része nem a légkörbõl való kiemelkedésre megy el, hanem a pályasebesség elérésére. Szal ha az ûrben lassítana le, akkor is alig kevesebb üzemanyag kéne mint most az induláshoz, aztán meg ezt az üzemanyagot is fel kéne vinni, így induláskor is sokkal több üzemanyag kéne.
Amúgy mondtam hogy kisebb hõvédelemmel is lehet légköri fékezést végezni.

Sajnos az ötleted nem jó. Ahhoz hogy lelassíts a felszinhez képest az ûrsiklót, komoly teljesítményre van szükség, azaz nagy rakétára. De az ürsikló nem csak keringési sebességgel, de helyzeti energiával is rendelkezik. Mégsozzá sokkal. Ott van ugye a kb 120 tonna sajátsúly, de nem szabad elelejteni a többszáz kilométeres keringési magasságot sem. Ettõl az energiától valahogy meg kell szabadulni, és a legegyszerûbb a légköri fékezés.

Kelta
Félreértettél..
én arra gondoltam, hogy a többezer km/h sebesség helyett párszázzal beléptetni a légkörbe, és ugy levitorláztatni..
tehát még kinnt az ürben lelassitani, hogy ne kelljen ekkora hövédelem,meg belépési sebesség
nem a teljes leszállásra értettem a meghajtást, csak az ürben a lefékezésre..

Szép landolás😄

Kelta: ha teljes egészében rakétás fékezéssel akarnánk a siklót leszállítani, akkor az egész rendszer induló tömege a mostani ~2300 tonna helyett több tízezer tonna lenne, ennek kivitelezése jelenleg mûszaki képtelenség, meg értelmetlen is, akkora összegbe kerülne.
Sanyix
Itt egy orbiteres légkörbe lépõs video (x264-el kódolva)
A lehetõ legjobban követtem a valóságot, a belépési pálya is szinte teljesen megegyezett a hivatalossal. A kifutópálya fölé érve van egy kis rángatás, mert az állásszög tartó autopilóta trimmeléssel tartja a sikló helyzetét, amit pedig vissa kell állítani alapra, és ezt persze minden alkalommal elfelejtem, és 10 másodperc birkózás után jut eszembe 😊

Az OMS hajtómû gyújtás, vagyis a pályáról letérés lemaradt, csak a lassításhoz megfelelõ pozicióba állásból látszik valami.

Ja mivel visszajátszás, az idõgyorsítás, és a vágás van beiktatva, mert amúgy kb 2 órás lenne a video 😄

Sanyix
Igen és ezt le is írtam neki, de úgylátszik nem vette észre 😄

Nem tudom mibõl idéztél, de pont ma követtem egy vitát a www.nasaspaceflight.com-on és pont arról a klasszikus media félreértelmezésrõl beszéltek, miszerint S fordulókat csinálna. Ilyen ugyanis nem történik csak jobbra majd balra döntik a gépet, ettõl persze módosul valamennyire az iránya ennek segítségével éri el a 900km-es crossrange-t vagyis az orbitális síkjától névlegesen ennyire tud legmesszebb leszállni. De, hogy prózaian fogalmazzak "a botkormányt nem húzzák fel" tehát nincs szó S fordulókról.
ezt tudtam.amikor élõben adták a nasatv-ben akkor már a belépés elõtt 1órával elkezdett bukfencezni.a farok néz elõre és azért a kis hajtómûvet bekell indítani hogy a földkörüli pályáról lejöjjön. és ha már módosította a pályát akkor elõre fordul és belép.

Ha nem felejtetted volna el szó volt arról hogy lép be a légkörbe a sikló és hogy miért nem pattan le, hát ezért nem. Sokan nem tudják ezt és én azoknak írtam és idéztem egy ismertetõbõl.
Kelta
Bocs, hogy megint zargatlak, csak egy kérdés..:

Te miröl irtál, vagy mire válaszoltál, vagy mi az értelme annak amit ide bepötyögtél?????? mert valahogy egszerüen nem értem......
bemásolod ide a cikk egy pár mondatát, és aztán füzöl hozzá valami teljesen értelmetlen mondatot....ööö te látod ennek értelmét??

"Ezután az asztronauták 40 fokos állásszögû helyzetbe hozzák a gépet, az ûrsikló ugyanis ilyen helyzetben tud biztonságosan belépni a légkörbe (nem pedig lepattanni róla). Az ûrsikló ezt követõen – háton és farokkal elõre – belemerül a légkörbe, majd fokozatosan átfordul a farka körül. Ezután széles S-fordulókkal csökkentik a sebességét – írja az urvilag.hu.

Az ûrrepülõgép nagyjából 60-70 kilométeres magasságban, 6 km/s-os sebességnél kezd el jelenõsen lassulni, és ebben a magasságban izzik fel legjobban a burkolata (több ezer Celsius-fokra). További S-fordulók után az "

Azt elfelejtette mindenki hogy az ûrsikló hátrafelé bukfencezve lép be a légkörbe, nem csak úgy nekimegy mint bolond borjú az anyjának.
Kelta
hát, köszönöm, tényleg okosodtam általad...
mégegyszer köszi

De kevesebb kell hozza, de ennek a 120 tonnanak is a 10%-a manoverezo uzemanyag. Masreszt miutan a szilard hajtoanyagu raketak kiemelik a legkor surubb reszebol gyakorlatilag minimalis legellenallassal gyorsulja a 7.8-bol az utolso 5km/secundumot. A 6% a feljuttatott hasznos tomeg hatekonysag, ami egyebkent kifejezetten jonak szamit. Ez az arany megmaradna a tobb uzemanyaggal kibovitett rendszernel is, az indito sulyban erosen megmutatkozna. A 120 tonna jo parszorosa kell a vakumban valo ilyen merteku lassitashoz is. Nem beszelve, hogy sebesseg nelkul olyan szogben "esne" bele a legkorbe, ami valoszinuleg szettorne ezt a nem tul elegans konstrukciot. Masreszt a rendszer mar igy is hiperdraga es maximalisan "optimalizalva" van arra a kb 20 tonna rakomanyra amit a rakterben felvisz. Nem lenne ertelme megcsinalni, nagyon bonyolult lenne, es ha egyaltalan mukodhetne akkor is csillagaszati arakon tenne.
Kelta
Azért ez lehangoló egy kicsit, ennyire nyamvadt technikával rendelkezni, ez kb olyan mintha balatonra kéne lemennem agy ladával, de el kéne huznom mögötte 5 tartálykamiont hogy legyen hazafele is lé 😊
evidens, hogy a lada nem tudná elhuzni 😊

kezdem érteni a problemát, csak még egy kérdés,(látom vágod a témát)

a 6% hatásfok, az kint az ürben is annyi? ugyanis az auto gyorsitásához 0 rol 100-ra több energia kell, mint 100-rol 0-ra lassitáshoz... nem?
ergo, az ürhajó lassitásához, nem lenne legendö sokkal kevesebb anyag? hiszen ott nem 2000t cuccot kéne lassitani, hanem csak 120tonnát
( plusz a lé önsulya, világos)

bocs palyara 😊
Kelta
tényleg?? nahát!! hát köszönöm ezt az uj informáciot neked..😊

neked nem tünik fel sosem, hogy nem a kérdésre válaszolsz, hanem irsz valami teljesen másrol, amit kutya se kérdezett???

Kb 2000 tonna az ossztomege az egesznek ami elindul felfele, ebbol 120 tonna all pajara, tehat kb 6% ... Valoban nem kene 1000 tonna valamennyivel kevesebb is eleg lenne. Ha ezt a 6%-os hatekonysagot nezzuk akkor maris 20000 tonnas indito tomegnel vagyunk az STS rendszerben... Ekkorat meg senki meg sem probalt elinditani... Nem is beszelve arrol, hogy nem lehetne a hidrogén-oxigén meghajtást alkalmazni a folyékony hidrogén ugyanis szökik a tartályból és egy kéthetes küldetés végére nem maradna semmi. 😊 A fizikat pedig halistennek kutatjak ugyhogy meg barmi megtortenhet egyszer. 😊
"felszálláshoz és a pályára álláshoz mennyi üzemanyag kell?"

Azt a rakéták végzik. Az elõzõ ürrepülõgépen voltak kamerák melyek az utólsó rakéta levállását is közvetítette, és látszott amikor a gép önmagától átfordult az ellipszis pályára, még korrigálni sem kellett.
Igazad van nem Orion terven volt egy teherszállító hanem az "X" programban. csak ezt visszadobták. így terveznek egy másikat!

Kelta
A repülõgép tömege, kialakítása, szárnyainak mérete, terhelése, súlypontja, sebessége mind-mind befolyásolják a siklószámot.

Kelta
Hm, felszálláshoz és a pályára álláshoz mennyi üzemanyag kell? kb?

mert én ugy gondoltam (tudom, nem értek hozzá)hogy a légkörön át a felgyorsitás a szökési sebességre, sokkal több üzemanyagot igényel, mint kint az ürben lassan lefékezgetni 8km/sec sebességröl kb 4-500km/h sebességre.
De ha te azt állitod, és tényleg igy van, hogy egy ürsikó lelassitásához ilyen irdatlan mennyiségü üzemanyag kell, akkor értem a dolgot.

tehát a normális ürhajó megépitéséhez, olyan hajtómü kéne ami nem igényel ilyen irdatlan mennyiségü nyálat 😊

Egyszeru fizika. De probalgasd egy kicsit az orbiter szimulátort. Eleg hamar raerez az ember arra, hogy is mukodik az orbitalis mechanika...
ingyen letoltheto innen http://orbit.medphys.ucl.ac.uk/
Oldal 1 / 3Következő →