Pocsolyák a Marson
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Vain ei kuulu terroristien käsiin! CS. N. T. K. K.! SG az a hely ahol sunyi módon csöndben törölgetik a hozzászólásokat, indok nélkül. ;)
a másik dologra:
http://hirek.csillagaszat.hu/exobolygok/20070511_az_elso_idojarasjelentes_ket_exobolygorol.html
Ritka, de észlelhetõ némelyikük közvetlenül is, és ez az arány még javulhat, illetve a 'kép' részletesebbé is válhat, ahogy egyre jobb távcsöveket alkotnak.
pl. ez a projekt is ígéretes:
http://hirek.csillagaszat.hu/exobolygok/20070414_planetfinder_experiment.html
A kutatók a legutolsó lépésben sterilizálják a felküldeni kívánt szondát...
arról nem is beszélva hogy a készítése is egy mûtõ sterilségével vetexõ helységben történik...
Amúgy meg tényleg sztár lenne ha víz lenne ott... csak a nagyon tiszta jég dolgot nem értem... mert a jég akármilyen tiszta is elvileg kristályasodik... azaz kristályokból áll ami veljuk be az én tanulmányaim szerint rontja az átláthatóságát... ez viszont olyan tisztának látszik mint a nagy koralzátonynál... ennek ellenére valószínünek tartom hogy nekik van igazuk mert egyem kicsival több diplomával rendelkeznek nálam :D ...
Ez egy lejton megfolyt nagyon finom por. Viszont ha volt is a marson elet, akkor a szondak annyi foldi szennyezodest es eletformat vittek oda, hogy mostanra biztos kihalt. :-)
Vain ei kuulu terroristien käsiin! CS. N. T. K. K.! SG az a hely ahol sunyi módon csöndben törölgetik a hozzászólásokat, indok nélkül. ;)
\"Intel Core 2 Duo E6550 2.33Ghz;Gigabyte P35C-DS3R;Kingmax 4Gbyte Ddr2;Msi Nx8800Gts 320 Mb OC;Maxtor 320Gb\"
Állítottam valahol az ellenkezõjét?
"nagyon ideális körülmények kellenek, hogy a bolygóról visszavert fényt esélyünk legyen "látni"."
Látott már valaki naprendszeren kívüli bolygóról készült felvételt? Én még nem.
Ha valaki tud ilyet mutatni, akkor rendben, de szerintem jelenleg nem vagyunk képesek közvetlenül megfigyelni a bolygókat.
Arról a pár dologról, amit mégis sikerült közvetlenül megfigyelni kiderült, hogy inkább barna törpék, mintsem bolygók.
Nem feltétlenül, most fejbõl nem tudom, de asszem 6-7 féle színszûrõ van a roverek baloldali kameráján, és általában mindegyikkel készítenek felvételt is. Ergo ha nem az RGB szûrõkkel készített anyagokat gyúrják össze, akkor ilyen érdekes színû képek keletkeznek. Nincs ebben semmi varázslat.
Ezzel a "doppler spektroszkópiával" meg a csillag mozgását határozzák meg nem a bolygóét, ebbõl csak kikövetkeztetik a bolygó mozgását (tömeg, keringési idõ)
Kép2
Nem értem, itt az eredeti képeken tökéletesen látszik a dolog, minek kellett ehhez szttereo kép, meg átszinezés?
Amúgy marha jó kis képek vannak itt:
http://www.lyle.org/~markoff/Opportunity_pds_index_0281_0300.html
Miért csak most vették észre? Talán mert nem volt mit észrevenni és ezért a NASA nem tartotta hírverésre érdemesnek. Merthogy nincs ott folyékony víz (sem pálesz).
Ha megnézed a Balu0 által linkelt oldalon az eredetit, sokkal inkább valamiféle sár maradványnak tünik, mintsem víznek, vagy jégnek. És mint a cikk is írta már korábban is találtak folyékony víz jelenlétére utaló jeleket, de vizet még nem.
Nah igen, az meg a másik kérdés, hogy miért csak msot vették észre.
Ps: Sry, ha off voltam! (szép magyar mondat! :P)
Common sense,based on a strict construction of the term,consists of what people in common would agree on:that which they\"sense\"(in common)as their common natural understanding. Go buy some!
http://orbit.m6.net/Forum/default.aspx?g=posts&t=14484
Common sense,based on a strict construction of the term,consists of what people in common would agree on:that which they\"sense\"(in common)as their common natural understanding. Go buy some!
Az mondjuk már más kérdés mit nevezünk felszínnek egy gázbolygónál.
We\'ll get higher and higher, straight up we climb. We get higher and higher, leave it all behind !
Kõzetbolygók közül a naprendszerben a földnek van a legnagyobb gravitációja, eddig rendben... DE a gázbolygóknak, Jupiter, Szaturnusz, neptunusz, Uránusz, mind mind sokkal de sokkal nagyobb...
Szín: Ó te jó ég, itt senki nem hallotta még hogy az ûrfelvételek szûrõkön át készülnek, és utólag rakják össze õket ? 3 szûrõvel dolgoznak, mind állítható valamennyire egy tartományon belül.. infravörös, ultraibolya meg hasonlók.. fizika ált. iskola...
na mind1.. a hír amúgy kb kacsa.. hogy nem folyékony az 100% mivel egy 20%-os lejtõ oldalán van :D (www.orbitersim.com sciencenews fórum) itt van pár okos emberke, és gyorsan elõbányászták az eredeti felvételsorozatot, mindenféle színösszeállításban és a hozzá tartozó panorámaképekkel együtt..
A kép az Endurance kráter oldaláról készült.. A mi nem kizárt az az hogy nagyon tiszta jégrõl van szó.. de 100% hogy nem folyékony... ami sokkal valószínûbb hogy nagyon finom porról van szó a ami a kráter oldalára a szél rakott le..
BTW én örülnék a legjobban ha folyékony vizet találnánaka felszínen de ennek az esélye 0... a légkör túl ritka.. viszont a felszín alatt akár néhány 10 centiméter mélységben már lehetséges sáros vizes talaj... ami néha a felszínre is tör
Sok láma idehazudik egy gépkonfigot...
Miért kell mindenféle doppler spektroszkópiát meg hasonlókat használni?
mmm...Kérdés, h most melyik tartományban törik meg a fény a marson?sötétbarna-sárgás vagy ott is kék az ég?Vki felvilágositana? <#vigyor0>#vigyor0>
FX6300 4.5G " GTX1070 " DDR3 2000 CL9 " CTG 550W80P
ilyen feltételek mellett nem éri meg... ez az egész nem tetszik.. ..-ohh.. már látom a fényt az alagút végén!.. -te h*lye.. az csak a vonat!...
ilyen feltételek mellett nem éri meg... ez az egész nem tetszik.. ..-ohh.. már látom a fényt az alagút végén!.. -te h*lye.. az csak a vonat!...
\"Nem vagyok én állat, hogy annyit igyak amennyi jólesik..\" \"A csokiautomata a legjobb barátom\"
Én örülök ennek a hírnek, de vhogy nem tudom miért más pl. ez a kép, mint a korábbiak. Egyszer vörös-rozsdás a földje, most meg olyan, hogy akár a Földön is fotózhatták vna..
Ha találnak is ott valamit, ami bizonyítottan hasznára válna az embereknek, én azért elgondolkoznék, hogy miért a Mars nevet adták a bolygónak anno...
Egyedül a csillagukra gyakorolt hatásuk alapján vagyunk képesek megfigyelni õket.
egy spektrométerrel felszerelt teleszkóppal meg lehet vizsgálni egy távoli bolygó légkörének az összetételét.
persze annak nem, amely a galaxis túlodalán van ;)
\"Nem vagyok én állat, hogy annyit igyak amennyi jólesik..\" \"A csokiautomata a legjobb barátom\"
Kétféle világ létezik. Az egyik amit látsz és a másik ami mögötte van. Ami mögötte van azt a pénz irányitja. Találd ki melyik világ irányitja melyiket.
Ilyenrõl nem tud jelenleg a tudomány. Csak a bulvár sajtó torzította el a tudósok nyilatkozatait.
A tudósok lehetõségekrõl beszélnek, az újságírók meg kiválasztják a nekik legszimpatikusabb verziót (általában a legidealisztikusabb, vagy a legkatasztrofálisabb) és bizonyított tényként állítják be.
Naprendszeren kívüli bolygóknál jelenleg három dolgot tudunk megállapítani. A tömegét, a méretét, és a pályáját. Ráadásul még ezeket se mindig.
Az anyagára, felszinére és atmoszférájára vonatkozóan pedig egészen biztosan nem tudunk mondani semmit.
PS: A nyomásnak nem G a mértékegysége.
** ha elfordítod a fejed, könnyebb elhitetni magaddal, hogy nem is tudsz a dologról, és pláne nem vagy felel?s ** "Manapság mindenki vissza akar menni a természetbe. Kár hogy autóval"
H ezt honnan tudják azt nem tom,de ha ez igaz és nem csak kacsa akkor igencsak jó hírek ezek,vagy lehetnek rosszak is.Lehet h élnek alienek ott valahol,ami lehet jó,pl barátságosak,de lehet rossz is pl ellenszenvesek és nem szeretnek minketXD
És akkor mindenki fegyvert ragad,és láncfûrésszel ontjuk a belüket az idegeneknek<#gun>#gun><#hehe>#hehe>
na de a témára visszatérve.szal van víz minden,h jutunk el oda ha Naprendszeren kívül van??Ha jól emlékszem akkor 200ezer fényévre van,és az ember soha nem tudna olyan gyorsan utazni mint a fény,ha leelõznénk akkor meg már idõutazás szal kész.
A Marssal meg igenis lehet foglalkozni sztem,mert nekem van 1 olyan sjtésem h az is olyasmi bolygó lehetett eccer mint a Föld,csak kiszáradt,eltûnt a légkör stb.
Na mind1,érdekes dolog ez az ûrkutatás.
We\'ll get higher and higher, straight up we climb. We get higher and higher, leave it all behind !
http://index.hu/tech/urkutatas/mars070529/
http://www.space.com/scienceastronomy/070402_mm_mars_caves.html
De szerintem egy felszín alatt egy üregben, vagy barlangban jó eséllyel lehet élet a Marson.