Irány a neuro-memória chip!

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Ha úgy van, ahogy írtam, akkor egy interface nem tud ezen változtatni. Az agysejtek közötti kapcsolatok pl. fokozatosan lassan alakulnak át.
Emlékképeket talán lehet majd. De az is inkább olyan lesz, mint egy film.
Valószínû, hogy rá lehet majd kapcsolódni az érzékszervek fõ idegeire. Ezzel egy virtuális valóságba lehet majd kerülni, és ott mindenfélét gyakorolni, stb. Ezt összekötve a Second Life-fal érdekes lehetõségek nyílnak meg. Szerintem leginkább effelé fognak majd elmenni.

azért nem lehet rossz, hogy a számításokat nagy számokkal nem kell beütni egy számológépbe, hanem rágondolsz hogy gyökvonás, stb és kapásból megkapod az eredményt. Erre is vannak kísérletek. Vagy pl amit látsz, azt elmented mert tetszik, és késõbb ledõlve pihenés közben végignézed ismét. De a filmeket is láthatod így ugyanúgy mintha te élnéd át. Vagy Pl Sci-fi könyvekben: aki nem nagyon ért valamihez, az beültet ilyesmit, és képességchipek változtatásával szakmá(ka)t tudhatsz anélkül hogy betanítanának. És kapásból van mindenféle munkaerõ ami csak kell)
Ha valaki esetleg ismeri, akkor a John Ringo & David Weber Empire of Man sorozatában lévõ toothoz hasonló koncepció nagyon cool volna.
Persze az ottani negatívumok nélkül, mint pl a toot hackelés és a toombik...:D
Szvsz az interface-en múlik.
El tudok kéezelni egy olyan verziót, amely az agyunk felé teljesen szimulálná a valódi emlékképeket.
De még ha ez nem is megy, akkor is lehetséges volna valamelyik érzékszervünkön keresztül visszatáplálni az információt.
>olvastuk volna<

És? Ezt most miért is írod?
Arra gondolsz, hogy majd betesznek az agyba egy ilyen bõvítést, letöltik bele a könyvet, és máris úgy érezzük majd, mintha már olvasnánk? Vagy képességeket, mintha már elsajátítottuk volna? Ezzel az a baj, hogy az agy nem úgy mûködik, mint a számítógép, nincs külön proci meg memória. Amikor csinálunk valamit, az agysejtek jelentõs része részt vesz benne, és nagyon sok sejtben és a hálózati kapcsolataikban is nyomot hagy dolog.

Lényegtelen, mekkora az emberi memória kapacitása. Teljesen másképp mûködik, mint a számítógép memória, bizonyos dolgokban összehasonlíthatatlanul rosszabb a hatásfoka.
Számítógépen nem kell nagy tárkapacitás ahhoz, hogy egy egész könyvet eltárolj benne, míg fejben kívülrõl megtanulni, és akár évekig tárolni...
Csak azt nem tudom, miért akarják egyesek így bõvíteni az emberi memóriát, amikor annak kapacitása - mint kutatások kimutatták - meghatározhatatlanul nagy. A probléma azzal van, hogy az emberek nagy része nem tanul meg hatékonyan tanulni, de ezen lehet segíteni, rég óta vannak rá módszerek.

A memoria emlekezo resze egy elosztott neuralis halot hasznalo asszociativ tabla. Azt eddig is sejtettuk, hogy a neuronok mukodesehez egy kemiai elegy kell, ami a tapfeszultseget adja (1 volt korul). Amennyiben a kutatasok helyesek, akkor az emberi memoria is hasonlo a mai eeprom tarolokhoz. Mas feszultseg (kemiai osszetetel) kell az irashoz es mas az olvasashoz. A kemiai memoriatorles (mesterseges amnezia) pont az a technikat hasznalja, hogy nem hagyjak atirodni az adatokat a rovidtavu memoriabol a hosszutavuba. (ha mar megtortent akkor nem igazan torolheto az emlek) Ez a folyamat normal esetben alvas kozben tortenik meg, ha blokkoljuk az alvast vagy a kemiai folyamatot akkor ez megzavarhato. Ilyen jellegu kutatasokat eddig foleg izraelben folyattak, fokent katonai celbol. Az eljaras viszonylag hatekony, igy akar egy nem tul elszant terroristat is meg lehet gyozni, hogy a masik oldal utasitasainak engedelmeskedjen.

A kepesseghuzalozas mar ma is megoldhato, ott nem az agyat csak a periferialis idegrendszert kell vezerelni, ilyet keszitett egy angol tudos is. A memoriabovitesehez viszont meg kell erteni a memoria mukodeset. A dolog hatranya meg az is, hogy az elosztott strukturaba csak akkor lehet kulso tarolot berakni, ha valahol rakapcsoljuk es ez felnottek eseten mar csak a meglevo rendszer roncsolasaval lehetseges. (reszleges amneziat okoz)

A kiberszem, mivel a periferialis idegrendszerhez csatlakozik konnyebben megoldhato, a halloidegekre mar sikerult csatlakozni. Ugyanezt a latoidegekkel is meg lehet oldani, csak sokkal tobb ideg van tehat tobb, kisebb, pontosabb es gyorsabb elektroda kell. A masik problema a kilokodes vagy idegek eseten a vegzodesek betokozodasanak kikerulese. (az elso esetben az immunrendszer a masikban az idegrendszer veti ki a beultetest)

A kiserletrol pedig annyit, hogy ha a kemiai anyag mennyiseget csokkentik, az eloszlasat egyenletesse teszik es kozben egy megadott mintaval ingerlik a sejteket, akkor barmit kepesek beirni. Igy meghajtas hijan csak az eppen jelen levo zajt rogzitettek az egyes sejtcsoportokon. (egyebkent magyarorszagon is folynak ilyen jellegu kutatasok csak ujabban nincs ra eleg penz)
ilyen nekem is keeelll xD

Kmarha
Ha meg nem hagyjuk akkor irány vissz a jó öreg õskor. Az se lenne jó.

Ennek az oldalnak, üzemeltetés és moderálás hiányában befellegzett. Amíg ez nordan és hasonszőrű társainak a játékszere marad, addig én itt végeztem, nem idegesítem magam.

Tanulság: Csak Opensource képességhuzalozást szabad használni. Abban nehezebb rejtett programot elrejteni. :D
rmate1988hun
"agyba beültetett chipekkel irányítani már tudnak"
A kulcsszó: "IRÁNYÍTANI"
Félek sötét jövõnek nézünk elébe...(ha hagyjuk) <#gun>

A kormány évértékelõje sms-ben: \"Kedves Állampolgár! A kormány munkája továbbra is szar. Üdvözlettel: Gy.F.\"

A témához hozzátartozik hogy macskákat, egereket agyba beültetett chipekkel irányítani már tudnak. Egy képességchip is ilyesmi, hogy motorikusan a tested végrehajtja amit üzennek neki a chipen keresztül. Az hogy ezek ilyen szinten vannak már azt én is furcsálom mert memóriát eddig úgy tudtam nem tudnak beültetni, mivel nem teljesen vágják hogy is történik ez valójában az agyban. De ha ezt már tudják, akkor szerintem nagyonnagy fejlõdés elõtt állunk.
Lol képességchippeket akarok) és huzalozást, hogy a reflexeim is gyorsabbak legyenek) Egy kiberszem sem ártana ami sötétben lát, vagy egy bõrbe ültetett miniszámítógép, ami órának látszik.:D Aztán egy kis kórházi kezelés, hogy ne veszítsem el teljesen az emberségem, és máris jó

William Gibbson hogy borulhat hogy amit a könyveiben leírt, azok manapság megjelennek. Lehet hogy nemsokárra kínában vásároljuk mi is az új türkizkék szemünket?)))
10 év? Inkább 50, vagy 100. Milyen szinten? Ez még semmi, a legelsõ kis próbálkozások.

rmate1988hun
Szerintem aki ennek örül az nagyon naiv... Már most is ott manipulálják/kábítják/hülyítik az embert ahol csak tudják! Ha ebbõl a technológiából lesz valami, akkor nehogy azt gondoljátok hogy a Mi érdeketeket fogja szolgálni... Mi a garancia, hogy nem nyúlnak hozzá az agyunkhoz ha megtehetik? Esetleg manipulálják a gondolataink...stb. Hisz ma is ez megy csak más eszközökkel!

A kormány évértékelõje sms-ben: \"Kedves Állampolgár! A kormány munkája továbbra is szar. Üdvözlettel: Gy.F.\"

Izraelt ismerve 2 helyen használják fel a fejlesztéseiket
1, hadsereg
2, moszad

P3 Celeron 1000 Mhz, 512 MB SDRAM, Ati Radeon 9550 256 MB, Maxtor 160 GB Minek több?

Álmodj csak, majd felébredsz, és tudod, hogy hova lóg a kezed? :)
mots vag ymegijedsz, vagy meglepõdsz: DE igen, ezen a szinten tartunk...

Másik cikk-ben: mesterséges retinával látásérzetet keltettek emberekben! Pár éve még csak macskákon kisérleteztek.. a mûtét alanyai, látták a fényeket, nagyobb alakokat arcokat felismertek !!!

10 év és lehetsz kiborg...

Én pl tuti beszerzek egy memóriachipet, meg egy mûszemet amivel látom az infravörös fényt is... :D tudod mennyit spórolhatsz ha soha nem kell felkapcsolnod otthon a villanyt és úgy végzel el egy egyetemet, hogy letöltödaz anyagota netrõl és betolod a fejedbe :DDD

Common sense,based on a strict construction of the term,consists of what people in common would agree on:that which they\"sense\"(in common)as their common natural understanding. Go buy some!

ez a cikk tuti kacsa... még nemvagyunk ezen a szinten! nagyon nem lepõdnék meg hha kiderülne hogy mégse értek el semmit se!
Csak ugye nem mindegy, hogy pl. ez mennyire kompatibilis a pszichével.

Hát a Star Trekben pontosan errõl van szó. A testet lebontják atomjaira, majd egy másik helyen újra felépítik. A kettõ között nem létezik, csak adatként a számítógépben.
Csûröm tovább! :) Ha a teleportáció mûködne élõ emberrel, akkor nem az történne, hogy az eredeti meghal az induló állomáson az új meg megszületik a célhelyen? :) Ezt a büdös életbe nem lehet kideríteni. :)
Ha a klónom (vagy legalábbis a rólam készült mentés) halálom elõtt készül, akkor nem.
Ha utánna, és tudnám, hogy mûködik... Talán. :D

Nem sok logika van benne, mert mit számítan az a kis elvesztett idõ. Valahogy a folytonosság tudatához van köze.
Pusztán az emlékek miatt szvsz nem. De ha a szinapszisok teljes hálózatát lemásolják, akkor szvsz igen. Biológiai értelemben legalábbis.
Filozófiailag... Nos az már más kérdés.
Szerintem a saját szemszögedbõl: nem. A külvilág szemszögébõl: igen (ha tényleg pontos a másolat). Sokan nem értik ezt meg :) Talán az informatika is ludas ebben, de az ember az nem pusztán a biológiai hardveren futó szoftver, amit le lehet menteni, újraindítani. Bár ha egy programnak lenne tudata, õ is "meghalna"?
Van itt vki aki minden további nélkül megöletné magát, ha tudja, hogy a klónja az emlékeivel tovább él majd? :)
A tudományos fokozatokra jár külön plusz pénz. És ehhez kell a sok-sok publikáció (többek között). Nem tudtad?
Ha a halálod után egy klón megkapja az emlékeidet, az te leszel?
Wanek! Talán igazad van, de ameddig eljutott ez a kísérlet, gondolom nem emészthetett fel nagy pénzt. Elég hozzá egy egyetemi labor (lásd: "A tanulmányt jegyzõ Itay Baruchi és Eshel Ben-Jacob, a Tel-Aviv Egyetem munkatársai felismerték..."). Ami pedig a publikációt illeti, attól még nem fog dõlni a lóvé. Ha találnak támogatót, az nem fogja vaktában utalni a lóvét, hanem elõtte nyilván körültekintõen megvizsgálja a projektet. Ha van fantázia a dologban, és elképzelhetõ egy neuro-memória chip elkészítése, csak akkor fog leszerzõdni velük. Csak azért, mert zsidók, egyáltalán nem biztos, hogy kacsa a cikk...
Minden társadalom alapvetõ eleme, hogy bizonyos dolgokat belekondicionál a tagjaiba.
Ilyen kis "apróságokkal" én nem törödök <#vigyor2><#vigyor2> Egyébként igazad van <#worship> azt tom de egyik hogy amikor irtam arra gondoltam hogy ugye 3 éves korig asszem nõ az agysejteid száma de most hogy mondod igaz hogy a kapcsolat az agysejtek között is eléggé fontos... de sztem amikor már ott leszünk hogy klónokba töltjük az emlékeinket sztem akkor már az agysejt közötti kapcsolat erõsítése vagy létrehozása sem lesz akkora nagy "hú bazzeg". ergó elképzelhetõnek elképzelhetõ lenne csak akkor nem csak ezen a téren kell teljesíteni..
Helyesbítek. :P

Hejesbítek: errõl is szól.

Azért az ember agya meg a teste is nem ugyanolyan 5 évesen mint 25 évesen.
Egy 25 éves neuronhálózata sokkal de sokkal bonyolultabb mint egy 5 évesé, lévén hogy a tanulás során bövül ki az ideghálózat (az agysejtek összekapcsolodása).
Épp ezért hogy finomam fogalmazzak a kettõ nem lenne kompatibilis (mintha egy vistát akarnál egy 10 éves win98as gépre rakni...) már a helyhiány miatt sem menne fel, a sebességrõl nem is beszélve.

Kétféle világ létezik. Az egyik amit látsz és a másik ami mögötte van. Ami mögötte van azt a pénz irányitja. Találd ki melyik világ irányitja melyiket.

De ha belegondoltok abba hogy mi lesz ha ki tudod menteni az emlékeidet egy chipre aztán beleültetni/átmásolni egy klónba akkor nem kell megtanulnod mint az a sok sz*rt amit eddig kelett mivel az már a fejedben van helyette egybõl tanulhatod az egyetemi fõiskolai dolgokat 5-6 éveasen... onnantól fog megugrani a fejlõdés mértéke mivel már 5-6 éves kórtol már okosabb vagy mint a mostani 20-25-30 évesek...
P.S: Csak az lesz a szivacs ha a fõnõkõd 5-6 éves lesz és ugy fog utasitgatni hogy mit csinálj!<#boxer><#fejvakaras>
A múlt rendszerben a tanítás a programozás/manipuláció/kondicionálás eszköze is volt, sõt az volt igazán. Errõl szól a Pink Floyd The Wall c. albuma is... Sokan máig nem ébredtek rá.

"We don't need no education
We dont need no thought control
No dark sarcasm in the classroom
Teachers leave them kids alone
Hey! Teachers! Leave them kids alone!
All in all it's just another brick in the wall.
All in all you're just another brick in the wall."

Kiráz a hideg.

"Izraeli kutatóknak sikerült..." - persze. Már mennyi minden sikerült nekik állítólag, aztán azóta is csak a nagy csönd van róluk.
Alapvetõen az a baj, hogy a tudományos fokozatoknak elõfeltétele az is, hogy valaki mennyit publikál. Azt már nem vizsgálják, hogy az jó-e, vagy valós-e. Darab-darab. Ezért születik annyi baromság, mert hajtanak a címekre, ami ugyebár plusz zsetonnal jár. Ezt soha ne felejtsétek el! Nem kell mindennek bedõlni.
Az emlékek átvitele nem jelenti, hogy te magad is velük mész...

Ezt csak addig nehéz feldolgozni, amíg általánossá nem válik. De mint mondtam, az említett könyvben nem errõl volt szó. Az átmentés ott halál után történt. Talán csak akkor volt lehetséges.
Ezzel mindig az a gond, hogy mi van ha halál elõtt mentik ki? Akkor "kettõ" lesz belõled... plussz ilyenkor azért elég necces feldolgozni azt hogy az a klonozott valaki akibe belerakták az emlékeidet az te vagy...

Kétféle világ létezik. Az egyik amit látsz és a másik ami mögötte van. Ami mögötte van azt a pénz irányitja. Találd ki melyik világ irányitja melyiket.

Van egy SF könyv, amiben hasonló szerepel. És mivel a könyvben az átmentést halál után lehet elvégezni, ezért a halál úgymond nem végleges.
Ennek következtében az emberek azzal szórakoznak unalmukban, hogy megöletik magukat mindenféle extrém módon. Elég bizarr jövõkép.
Kornan
Talán lehet majd fordítva is és teljes memóriádat is kitudod majd menteni egy csipre és ha meghalsz beleültetik egy klónba vagy egy robotba.Mint abba a swarzeneggeres filmben a 6.napon-ban.<#heureka><#wink>
Ja, és speeddel lehet overclockolni. :D
Hínnye!! Hát nem robotok fognak születni, hanem a PC lesz szerves anyagból. Ott fog böfögni az asztal alatt és áram helyett tejet, meg kiflit kell beletólni. :DDD
Tényleg ilyesztöek az ilyen fejlemények. Ha a memoria kutatásairol van szo minden ismeret kincset ér. ha megismerik a memoria müködését csak idö kérdése, hogy emlékeket, tapasztalatokat ültessenek emberekbe. Mivan ha valakibe olan emlékeket táplálnak, hogy egész életébe utálta a vaniliafagyit, miközben az volt a kedvence.
Kedvünkre törölgethetünk emlékeket és tölthetünk be másokat. Ettöl lesz igazán homogén társadalom mindenkinek van egy bmw-je, tengerparti ház, ahol azt a bomba csajt huzta meg a nyáron holott sose látta még a tengert. Attol vagyunk különbözöek hogy más és más emlékeink vannak. Ettöl már csak egy lépés a következö szint a szoftveralapu emberek. Azt csinálják amire beprogramozod öket., tudod mint a csupasz pisztoly c. filmben. Kiváncsi leszek rá milyen lesz a világ 100 év mulva, talán azt sokan megérjük, ha fejlödik a technika.

A buta embert gondolatai irányítják, a bölcs irányítja gondolatait.

Jól emlékeztem: Stream of Consciousness
Remélem nem fogok élni, mre ez már mûködni fog. Amúgy csak hajrá a neuron mintájú processzorral, a végén még tényleg visszatér Schwarzi a jövõbõl...
Nekem is rémlik ez a történet. Nem a Végtelen határok egyik epizódja volt esetleg?
Az ilyen híreknél nem tudom, hogy örüljek, vagy megijedjek.
Olyan sok lehetõség van benne, és olyan sokféleképpen vissza lehet élni vele.