62
  • uniu
    #62
    Nem a BMW-s az oka ezeknek. O meg a minimalber utan is fizet boven eleget az allamnak!!! Az a gond amiert az emberek inkabb Szlovakiaban akarnak vallalkozni...
  • remark #61
    "egyenlőre annak kellett fizetni a suliját aki nem érte el a minimál felvételi ponthatárt"

    Mikor en jartam fosulira, teljesen mas volt a rendszer, de igazad van, en voltam a hulye, es nem ertem el a ponthatart ami az egyetemhez kellett volna, de ettol meg az teny marad, hogy egy vasat sem kaptam oktatasra. (Most utolag mar mindegy, megoldottam igy is a dolgot, vagy mondjuk azt hogy szerencsem volt.)
    A bejarasrol meg annyit, hogy ha van mas otleted hogy busz es vonat hianyaban hogyan jarsz be egy masik varosba, akkor szolj.
  • Vucli
    #60
    bocs a gépelési hibákért
  • Vucli
    #59
    Nálunk a fősulin kitünő tanuló csoportársam ő olyan 20-on vmennyi ezer ösztöndíjat kap + egy-két ember kap köztársasági ösztöndíjat az 33.500 Ft/fő + lakt.tám ( 10 e ft körül)+szoc. tám , aki rászorul. 3.5 fölött kapunk ösztöndíjat én a 4 es körüli átlagommal egy 10 eFt körül. Aztán ,aki tehetséges egyetemeken részt vehet különböző kutatási projekteken , ott is fizetnek.
    Szerintem , ha a pénzedet inkább az oly nagy becsben tartott magyar vállakozóidon keresd, akik minimál bérre vannak bejelentve és bömössel szaladgálnak (persze vki más nevére van írva a családba), közbe ugyanazt a egészségügyi szolgáltatást kapják ,mint az aki rendesen adózik, ugyanúgy járhat a gyereke ingyen főiskolára mint annak, aki rendesen adózik(közbe pofátlanul még kérnek egy kis szoc. támot is mert hát mininmál bér)
    remark: egyenlőre annak kellett fizetni a suliját aki nem érte el a minimál felvételi ponthatárt (ha jól tanulsz átkerülhetsz állami támogatásra), vagy pedig nem az első diploma, bármelyik is nem tudlak sajnálni (főleg ,hogy autóval jársz(tál) be), de ettől még tiszteletre méltó , hogy megküzdesz(tél) érte
    opeca: nem a fizetése miatt hagyta ott őket, hanem más ok miatt. Arról ki tehet , hogy az alsó kategóriába tartozol? Bár ezt pontosan nem tudom mit jelent, mert egy ismerősöm kezdő programozóként ,egyből a suliból felvették az SAP-hez (aholis most a negyedév dolgozója lett), niztos nem keres roszul
  • tvik
    #58
    Cat: hol hangzott el ez a bejelentés?
  • remark #57
    Ja, es egyebkent orvendetes az, hogy legalabb mar tanuljuk a demokraciat. Nyugdijrol, egeszsegugyrol meg oktatasrol "vernyakolni" egy jo lepes. Az ut eleje.
    Es mellesleg ha jol emlekszem ezt az epp aktualis miniszterelnoks is sokszor hangoztatja: a demokraciat tanulni kell. Tudnek hollandiai peldakat mondani hogy ez miert nem demagogia. (Nem vagyok Gyurcsany parti, mielott meg valaki megvadolna, szerintem is egy normalis demokraciaban le kellene mondani, de 1) otthon nincs demokracia 2) normalis demokraciaban Gyurcsany le is mondana.)

    Ugyhogy turelem, az ut hosszu es rogos. Ez van. Akinek ez nem tetszik, menjen kulfoldre. Ott majd mas nem fog neki tetszeni. ;-)
  • remark #56
    "Bölcsöde, ovoda, általános iskola, középiskola/gimnázium."
    1) Ez mind olyan szinvonalu amennyibe kerul. Ugyhogy ami szar, azt ne kerjuk kesobb szamon.
    2) Te gyerekekrol beszelsz akiknek semmi valasztasi lehetoseguk nincs. Lehet hogy egy 10 eves gyerek azt mondana hogy o inkabb az nemet rendszer valasztja, csak epp nem teheti meg hogy fogja magat es kimegy. Ugyhogy ami kotelezo, azt ne keruk utana szamon.
    3) Kozepiskolaban azert mar volt hogy erdekes dolgokat tanultam. Pl. volt egy angliabol hazakoltozott tanarom meg egy egyetemista srac aki programozast tanitott. Az ilyen es ehhez hasonlo tanarok fektettek be komoly penzeket azzal hogy hajlandoak voltak (gondolom a korulmenyeik miatt es nem onszantukbol) a mi iskolankban tanitani es "megmondani a frankot" amit az 50 eves Gizi neni mar nem tudott. Ugyhogy az allam (kozepiskolaig) semmit se adott hozza ahhoz hogy ma en jol meglegyek kulfoldon, igy ezt a semmit utolag ne kerjuk szamon.
    4) Foiskolamat magam fizettem hitelbol, beleertve az autoval bejaras koltsegeit (busz nincs, de ha lett volna is mindegy lett volna mert nem voltam diakigazolvanyra jogosult, ugyhogy 4 ember autoval mar joval olcsobban bejutott a fosulira). A hitelt aztan a kulfoldon megkeresett penzbol visszafizettem. A hitelt persze nem adta se az allam se valamelyik penzintezet (csoroknak nem adnak hitelt) hanem szerencses voltam hogy a noverem es szuleim tamogatni tudtak.

    Ugyhogy biztos az is egyfajta valosag amirol te irsz, de azert azt nagy bátorsag kijelenteni hogy ez A magyar valosag. Van aki meg mashogy el.

    Par tovabbi megjegyzes:
    -Kulfoldon azert is keresik a kulfoldieket mert ha boviteni akarnak es kell hirtelen 50 uj ember, akkor azt az orszagon belul mar nem talaljak meg (en is igy kerultem Hollandiaba).
    -Azota nem jo hazamenni Magyarorszagra miota a bal/jobb-oldal vitaja orszagos meretu haboruva notte ki magat. Olyan szinten frocsog mindenki hogy rossz hallgatni.
    -Magyarorszagon nincs demokracia, mert kimaradt ket lepes 1) a demokraciat meg kell tanulni 2) a demokraciat meg kell valositani. Es a kormanyra mutogatassal nem valosul meg semmi. (Magyarazat: a) Aki nem erti hogy mit jelent "megvalositani" a demokracioat, az meg az elso lepessel kuzkodik ami ugye a tanulas fazisa volt. b) A demokracia nem merul ki annyiban hogy szavazol es utana hatradolsz es a TV elott ulve szidod a vilagot. A demokracia megteremtese/fenntartasa/uzemeltetese kemeny munka, es nem korlatozodik a 4 evenkenti ikszelgetesre.)
    -A mai magyar politikarol annyit hogy amig nincs megoldas, nincs alternativa, addig nem lehet az epp aktualis partot/kormanyt/kormanyfot egy mozdulattal felreallitani. Eloszor talan a megoldasnak kellene beernie, mert az nagy igazsag, hogy "demokraciaban az emberek olyan kormanyt kapnak, amilyet megerdemelnek". (Ergo amig nem tudjak az emberek hogy mit is akarnak, addig az ertelemszeruen nem fog megvalosulni. Aki meg azt hiszi hogy majd a kormany megmondja hogy mi hogy legyen, akkor az meg mindig a szocializmusban erzi magat.)
    -Egy munkahelyen szerintem a te hozzaallasod, te kepessegeid, te tudasod jelent sokat, nem az hogy hol es mit tanultal (tudas != tanulas/diploma). Fontos a papir is, de nem ez dont hosszu tavon (az hogy felvettek az egy dolog, aztan utana helytallni az eletben 30 even keresztul, az a kemeny melo, es ebben mar csak magadra szamithatsz). Azert meg, hogy en nyomom a melot, feltalalom magam, felveszem a versenyt idegen kornyezetben a hollandokkal, azert megis kinek kellene fizetnem? Ha valamire nem tanit meg a magyar oktatasi rendszer, az az, hogy hogyan alljuk meg a helyunket a vilagban.
    -Ha nem ilyen kemeny lenne a velemenyed, meg egyet is ertenek vele. De szvsz tulzasba viszed a dolgot.
    -Cikkrol annyit hogy amig egy ceg a terjeszkedes fazisaban van, addig rengeteget kolt a munkaerore. A holland ceg is ahol vagyok sokat koltott mig aztan csodbe ment, mar 2x. Ugyhogy mar 3x valtott tulajdonost miota itt vagyok. De ez egy hosszu tortenet, sok tanulsaggal.
  • assdf
    #55
    ösztöndij lol..
    ugye nézzünk némi apróságot. Pl eltén abszolut átlag van. Azaz nem az számit hogy az évfolyam legjobbja vagy hanem hogy mennyi az átlagad. 4-es átlag alatt nincs ösztöndij, 4es átlag minimum ösztöndij... Ha te az évfolyam legjobbja vagy, és 4es átlaggal (ugye a kötelező buktatásokat belevéve nem igazán fogsz tudni 4.2 fölé menni) kapsz kb 3 ezer forintot. Na tessék megélni belőle...


    A te neumannod 2007-ben seholsem lenne ha nincs a szüleinek egy valag pénze és kapcsolata hogy jó helyre járassák és tudják is azt fizetni. Bármekkora tehetség is lenne, nagy valószinüséggel valami irodában poshadna mint könyvvizsgáló.

    Nem aki külföldre megy nem lesz milliomos, csak hozzánk képest. A dolog szimplán egyszerü. Te egy átlag magyar vagy. Milliomos vagy? Nem. Menj el afrikába. Kérlek szépen, ott te félisten leszel, amikor közlöd hogy neked van mikród meg hütőd meg televiziód (ne ajd isten számitógéped). Ugyanez van azzal aki kimegy mondjuk németbe. Dolgozik ott pár évet (3-5), hazajön a SAJÁT (nem hitelre vett) autójával, és még esetleg lakása is van ami szintén már a SAJÁTJA nem hitelre van.
    És te mit fogsz tudni felmutatni? Hát neked is van autód, igaz még 10 évig fogod fizetni a törlesztést, és lakásod is van igaz majd csak 25 év múlva lesz a tiéd...

    Egyébként nyugaton még az aljamunkáért is többet kapsz mint itthon, és azt se felejtsd el hogy még annak az aljamunkának is mások a munkakörülményei mint itthon! Nagyon nem mindegy hogy egy klimatizált helységben dolgozol szalag mellet, vagy egy 50 éves lerobbant gyárban 50 fokban porban mocsokban és szüneket nélkül...

    És végül: és arról mi a véleményed ha a győztes pártról kiderül hogy előre megfontolt és kitervezett csalással nyerte meg a választást? Vagy akkor ez jól van? Végülis annó a komunizmus alatt is ez volt, demokrácia hisz lehetett választani. volt egy 1 párt... ami ma itt van és ahogy ez a párt nyert, detto ugyanez csak az eszközök változtak meg (finomultak ki annyira hogy a hülyejéje ne vegye észre).
  • opeca
    #53
    "8-tól 16:30-ig köcsög"

    A saját szakmámból indulok ki, mint programozó.
    Rátérve a tesdvéredre, saját tapasztalataimból kiindulva valszeg azért keres marha jól, mert többször váltott már munkahelyet. Hiszen minden munkahelyváltásnál általában egy jobb bérért megyünk el.

    Az, hogy mennyit tudsz félretenni, sok mindentől függ, de releváns, hogy elsősorbana fizetésedtől. Nos, programozó és programozó között is nagyon nagy bérdifferenciák lehetnek. Ez gyakorlatilag bruttó 200 ezertől egészen bruttó egy millióig, esetleg nagyobb összegig is elmehet, és ezek függvényei a szakmai tapasztalat, a jártasságok, az iskolai papírok, beszélt nyelvek, cég nagysága, priorításai stb. stb.

    És mondjuk ha az alsó kategóriában vagy, akkor hidd el, hogy közepes, havi fix kiadások mellett (pl.: diákhitel, rezsi, albérlet, kaja, ruha stb.) nem nagyon lehet félretenni abból a 130.000-ből.
  • Vucli
    #52
    "8-tól 16:30-ig köcsög" szerintem sokan örülnének, ha egy naponta ennyit kellene dolgozniuk
    assdf:szajkózod itt a közhelyes hülyeségeket, nem gondolsz bele abba amit leírsz? :
    1.Neuman ugyanúgy ingyen tanulhatna az új rendszerben, ugyanis a tehetségeseket mindig is támogatni kell (magas ösztöndíjak stb) és szerintem még ma is támogatja az állam (pl: Köztársasági ösztöndíj + sima ösztöndíj magas tanulmányi eredménnyel az olyan 60-70k tisztán), arról nem is beszélve, hogy a tandíjat utólag kellene fizetni amikkor már dolgozik az ember
    2.Ha azt hiszed aki küldföldre megy mind milliomos lesz, hát az már tényleg megmosolyogtató, legtöbben kb. az ottaniak csicskásának mennek ki, fizikai munkát végezni, amit az ott lakók már nem végeznek el kivéve persze egy-két jó szakmát (programozó,orvos, akikre itthon legtöbbet költ az állam)
    3."győztes pártot SEMMILYEN törvényes módszerrel nem lehet eltávolitani", pff, ha lenne ilyen módszer akkor az épp aktuális ellenzék mindig ezen lovagolna meg egy-két szélsőséges ember is, 4 évente van választás

    Vki leírta itt, hogy programozó és nem tud félre tenni, akkor vagy nem ért a szakmájához vagy vmit rosszul csinál, mert nekem testvérem programozó és szerintem marha jól keres, pedig már váltott egy párszor munkahelyet (önszántából)
  • opeca
    #51
    Ennek viszont - ha valóban ennyire laza munkahely -, van egy elvitathatatlan hátránya. Mégpedig, hogy megszokod, ott szabadabban mozoghatsz, szabadabban oszthatod be az időt, és ha esetleg váltásra kényszerülsz, akkor a következő munkahelyednél nagyon meg fogsz szenvedni, hogy visszaszokj, a "porosz" rendszerbe.

    Egyébként a "8-tól 16:30-ig köcsög, 20 perc ebédszünet, havi 4 elvárt túlóra" című munkahelyeket egytől egyig be is tiltatnám, szóval jó az, ha a dolgozók nem úgy érzik, mintha egy kőfejtőben dolgoznának, és sok területet dinamikusabban kezel a melóhely, de ezzel is óvatosan kell bánni, mert szemét munkáltatók, meg minden, de a munkavállalók is könnyen átesnek a ló túlsó oldalára. (Főleg a női alkalmazottak)
  • assdf
    #50
    Jó egyezzünk meg abban hogy részben neked is és részben nekem is igazam van.

    Jelenleg, nem akkora mértékü a fiatalok külföldre való kivándorlása, hogy ez jelentős lenne. Azonban ha visszafizettetnéd velük a tandijat, egy se menne ki. Ez esteben ők is mehetnék kapálni itthon, arról nem beszélve, hogy akkor 100 év múlva kiről tanitanánaka az iskolában? Mert ugye ha annó tellernek, neumannak stb ki kellet volna fizetnie mindent amit itthon ráköltött az állam, akkor ma nem lennének világhires tudósaink. És az is látható, hogy aki viszont olyan hülye volt hogy itthon maradt, nos azok a tehetségek legtöbbször le lettek alázva és hülyézve és végül szegényen haltak meg elismeretlenül. De ha csak tizedakkor tehetséggel kiment külföldre, már óriási tudos lett, mert ott elismerik a tudást, itthon meg csak az urambátyámat.

    És végszóként: a fiatalok szeretnének tenni valamit a rendszer ellen. De ugye mit mondott feri bá? Akinek nem tetszik a rendszer, ki lehet menni külföldre...
    És bizony ezzel most már sokan élnek, aztán majd persze 20 év múlva visszajönnek (mint az 56os kivándorolt magyarok) és röhögve nézik hogy az itt maradt szerencsétlenek mit össze nem szenvednek, miközben ők meg milliomosok...
    És nem ők a hibás, hanem az aki hagyja hogy minden igy maradjon ebben az országban. Itt nincs demokrácia, hisz a győztes pártot SEMMILYEN törvényes módszerrel nem lehet eltávolitani onnan, akkor sem ha bevallotta hogy mit csinált. Ez itt most kb. egy diktatúra, csak demokráciának álcázva. Addig van demokrácia, amig azt csinálod amit ők mondanak...

  • t0ma
    #49
    angliai, irorszagi, es hollandai google kozpontokban nyujtottam be meghirdetett allasokra palyazatot. sehonnan, ismetlem sehonnan nem jott meg csak visszajelzes sem.
    most lehet azzal jonni, hogy nem valaszolhatnak minden bena magyar leveleire, de ez a minimum lenne...
    mint ahogy nagyon sok helyen megteszik.
    csak hat nagy lett a google arca. ideje lenne mar valakinek helyre rakni...
    amit meg kinaban muvelnek, hogy szurik a netet az egyszeruen szanalmas.
    penzehes banda, tuti hogy MS-sel kooperalnak.

  • kozik
    #48
    Kicsit vissza a cikkhez. Baromira nem értem, miért fizetett a google ennek a cikknek a megjelentetéséért, amikor kb annyi jön le belőle, hogy: "Van valami végzettséged vagy nincs? Van vmi munkatapasztalatod de inkább nincs? Szerinted a munkahely arról szól, hogy haverok buli fanta? Szereted ha nem kérik rajtad számon a munkádat? Simán meg lehet fűzni azzal, hogy ingyenebéd/csocsó/videójáték, és nem jut eszedbe, hogy azt a pénzt akár oda is lehetne adni, aztán majd eldöntöd te magad, hogy akarsz étkezni/kikapcsolódni?" Kiegészítve azzal, hogy direktben idő van arra, hogy kreatív önmegvalósíts. Ha ötletem van, nehogy már én profitáljak belőle, jó lesz az a cégnek is. Sum: behúzzák az éretlen, komolytalan, nem túl életképes munkaerőt, majd ott tartják egy életre az ilyenekkel, hogy mennyivel jobbak a munkakörülmények, mint bárhol máshol. Munkán kívüli élet leépítve, hiszen odabent minden megvan, amire vágysz. Kikapcsolódás, önmegvalósítás, ellenkező nem. Beugrik valakinek a Shadowrun? Úgy hívják cégrabszolga. Persze önszántából.
    Elkanyarodva az oktatás majd visszafizetés témájára. A legtöbb ember kimegy külföldre, pénzt szed össze, majd hazajön és családot alapít. Az én ismeretségi köröm legalábbis. Én is épp most megyek ki külföldre. 1 vagy 2 évre, és akkor tudok utána lakást venni. Itthon. Na szóljon be aki szerint kilopom a pénzt az országból és nem fordítva. Mert itthon annyit keresek programozóként, hogy nem tudok félretenni belőle. Röhej.
    Megint a cikk: Annyira szánalmasan erőltetett ez a stílus. Fun-fun-fun, semmi más. Meg különböző színű zokni. Ló*t. A Google is egy cég, profitorientált, és kevesebbet fizet neked, mint amennyit termelsz neki. Ebből él. A srác feje meg szintén egy khmm, szóval én ránézésre nem alkalmaznám. Biztos fontos a fiatalos lendület is, de azért én elvárnék némi intellektust is. Mármint látszódjon ki a fejéből. Ne egy jóllakott napközis jusson eszembe, aki naivan tekint bele a világba, és egész délután boldog, ha kapott a menzán desszertnek egy krémest.
    Mint cég nekem nagyon bejön a Google. Én mint átlasguser annyit látok, hogy csudajó ötletekkel feldobják az életem. De ezek után nem dolgoznék ott, mert nekem ez bűzlik.
    Csókolom
  • Cat #47
    A napokban jelentették be, hogy a Google Magyarországon is létrehoz fejlesztőközpontot, szóval nem feltétlen kell külföldre menni...
  • dinike009
    #46
    Srácok veszekedhettek, de egy dolog biztos, akinek van pénze az nem tudja milyen az ha nincs, nem tudja milyen az ha egy sört nem tud magának venni, lehet felfogja, de nem érzi, nem éli át. És még egy dolog, ami Magyarországon a felsővezetésben folyik az bűnözés, magas fokú korrupció... amit mi látunk az csak egy csepp amit az amúgy is nagyban befolyásolt médiának engednek leadni, szerintem mindenki meglepődne ha egyszer igazán a kulisszák mögé kukkantanánk, csak gondoljátok el a történelem könyvekben világosan leírják a letűnt korok, rendszerek mocskát, hogy 10 vagy 100 évvel ezelött hogy befolyásolták verték át, lehúzták a kisembereket a nagyemberek. A mai M.országon sem különböznek a dolgok, csak itt még mocskosabb, még undorítobb módszereket alkalmaznak. Ez az ország ahol mindent lehet, nincsenek szabályok, pénzért bármit megkapsz, és akinek van az ezt ki is használja, a parlamenti bohóc brigád sosem fog onnan elkerülni, meg vették az egész országot kpra, nincs akit ne tudnának megfizetni, senki nem állhat az útjukba... én már a tvt rádiót be sem kapcsolom, híreket hallok ezekről inkább kinyomom, nem érdekel a hazugság, mindenki jobban tenné ha a saját élete kovácsaként megpróbálna mindent kihozni magából és nem törődni ezekkel a gazemberekkel, mert mind egy csapatban dolgozik és tudjátok miért? Hogy megosszanak minket, hogy sose álljon ki a Magyar nép mint egy egység ellenük, mindig legyen valaki aki a jobb vagy a bal oldalra húzódva köpködjön saját honfitársára és foggal körömmel ragaszkodjon ahhoz amit az egyik bohóc hazudott. Amíg van jobb és baloldal addig a magyar nép nem lehet szabad! S mint már említettem sajnos olyan hatalmat értek el az emberek lehúzásából és manipulálásából hogy őket már az isten sem verheti ki a parlamentből. Ennyi...
  • GulaSoft
    #45
    asdf:igazad van hogy sok szart csinálunk, főleg a tisztelt mszmp uralma alatt, de sajnos a demokráciában az van, hogy a többség szava dönt. Aztán kiderül, hogy a tv-ben leadott miniszterelnök jelölti vitában a pirosvirágos bohóc pofátlan módon leugatta, szemen szedett hazugságokkal a sárba a tiporta a narancs embert aki hiába próbált rávilágítani a valóságra, majd bevalotta, hogy hazudott lopott, csalt, és nem csinált semmit 4 évig, (És erre még büszke is), nose ez egy normális demokráciában a pirosvirágos bohóc politikai karrierje végét jelentené.
    Nálunk nem.
    A legszebb az egészben, hogy a médiában mindezt úgy adja elő mint eréynt, mert milyen őszinte volt, és érdekes módon szinte soha nem hallani, hogy őszintének őszinte, de hazudni hazudott, csalni csalt, és 4 évig nem csinált semmit. Az összes riporter ja hát tényleg őszinte volt miniszterelnök úr ÉS ITT SLUSSZ!!!
    Beismert köztörvényes bűnöket, meg olyanokat amiért egy munkahelyen páros lábbal rúgták volna ki, de Mo.-n nem.
    Igazad van, ez egy szartalicska ország. MOST! De nem lesz mindíg igy, ha mégis akkor menjenek csak a fiatalok, megyek Én is ha ezek mégegyszer hatalomra kerülnek!
    Ha viszont az országból mindenki elmegy, akkor nem marad ország. Én jeleneleg igenis visszafizettetném a tisztelt diplomás urakkal a tandíjat, mert ez MOST tényleg mind igaz, csakhogy ezek a tisztelt diplomás urak NEM 4 ÉV ALATT NŐTTEK FEL ÉS DIPLOMÁZTAK LE!!!!
    Felhívom a t. Figyelmedet, hogy a most egyetemre járó talán másod harmadévesek sem fizetnek tandíjat, nemhogy azok akik már lediplomáztak, és viszik a pénzünkön szerzett tudást külföldre!
    Mondjuk felőlem az összes közgazdász meg jogász léhűtő mehet a fenébe, addig sem rontják itt a levegőt, de a mérnökökre, orvosokra szüksége van az országnak, többek között neked is, mert amikor minden mérnök elhagyja az országot és itt fogunk áram víz, gáz és egyebek nélkül állni, akkor persze már hiába kapkodunk.
    Szóval nyugodtan ki lehet menni, de egyenlőre 22 évnyi oktatást tesség csak visszacsengetni, és hidd el rögtön vagy baromi sok pénzünk lenne, vagy maradnának szakemberek (jó a fent említett léhűtőknek még adnék kis kezdőlökést is a lábammal, de most nem ilyen emberekről beszélünk)
  • Torrent911
    #44
    ne légy már ennyire szűk látókörü bazz
    sokan akik kimenek dolgozni és millákat keresnek , sokszor vissza is jönnek és behozzák a pénzt több pént hozzá tévve ezzel a közöshöz mint 5 másik aki ithol dolgozik
    meg ha nem is jön vissza akkor is küld nem kis pénzt haza sokszor a szüleinek
  • assdf
    #43
    Ne tereljd a témát. Miért megy ki egy fiatal külföldre? Erről beszélj! Nem a fiatalokat kell fenyegetni, hanem az okokat megszüntetni. A problémákat kell orvosolni, nem mellébeszélni.

    Ugye bölcsöde gyakorlatilag már alig van magyarországon. Az ovodákat és az iskolát sorozatosan vonják össze és szüntetik meg diák és "pénzhiány" miatt.
    DE!
    Ha nincs pénz oktatásra sem (szerinted) akkor miért akarunk foci eb-t rendezni? Miért épitjük aranyáron a 4es metrót 70-es évekbeli tanulmány alapján, miközben egyszerü fejszámolással is ke lehet számolni hogy soha az életben nem térül meg?
    Miért épitjük közpénzből európa legdrágább autópályáját, amiért aztán ismét fizetheted az autópályamatricát?
    Miért vagyunk most már közép európa egyik leghátramaradottab állama (kb csak a románok vannak mögöttünk) miközben 10 éve még a legelsők voltunk?
    Miért nyomorithatnak meg a bankok büntetőkamattal (nem fizetheted ki egyben akár egy autó árát sem) és miért nem tesznek ez ellen semmit?
    Miért nem szüntetik meg a romák beilleszkedési képtelenségét? Miért jár nekik alanyi jogon a segély?

    Most csak felsoroltam pár problémát, ami sokkal súlyosabb és nagyságrendileg sokkal többe kerül mint a fiatalok oktatása 18 éven keresztül. Ha ezeket megszüntetnék, közép európa egyik legjobb országa lennénk, és a fiatalok nem akarnának külföldre menni. De addig csak járjon a szátok és beszéljetek mellé meg lehet szidni a fiatalokat, pedig bőven nem ők a hibásak.
    Na mindjárt megkapom hogy demagog vagyok, pedig a fentiek szintiszta igazság a 2007 magyarországáról
  • GulaSoft
    #42
    Na akkor erre varjál gombot. Fizeted az adót, az állam az iskoládat fizeti! Ne kezdj el még vernyákolni, olvass tovább. Bölcsöde, ovoda, általános iskola, középiskola/gimnázium. Ugye ez röpke 15-16 év. Ezalatt nem kell tandíjat fizetni, kapsz étkezési hozzájárulást, fizetik a fűtést a tanárt, szóval számolhatsz nyugodtam 15 évre 5-6 millával minimum. Ezt ugye az adónkból fizeti az állam. Lediplomázol kimész külföldre. Ki adózik itt azért, hogy a következő nemzedék is megkapja azokat az ingyenes szolgáltatásokat, amiket te nagyképűen alaphangon jár nekem címszóval illetsz???!!!!
    Ja hogy ez már nem a te gondod! Ez a baj! Kimehetsz ha befizetted az 5-6 millát, vagy ha kimész akkor a addig a fele fizetésed amíg le nem törleszted. Na igy is megérné kimenni?
    Mit gondolsz miért fogadják a külföldi diplomásokat pl. angliában?? Semmibe nem kerül nekik a jólképzett munkaerő.
    Aztmondod anyád, meg apád befizette adóba. Oké menjél ki külföldre, aztán a fizetésedből old meg a szüleid nyugdíját, mert azt persze ki fogja fizetni, ha te ott adózol?? Ja ha el kéne tartani a szüleidet, akkor már nem nem is annyira jó aza külföldi fizetés ugye?
    Ezen tessék erősen elgondolkodni, és utána irogatni azt, hogy mi jár neked!!!
  • assdf
    #41
    Egyébként ha nem a politikus tehetnek róla akkor hová kerül az az irdatlan sok adó amit befizetsz? Ha valaki bevallja vagy valakiről kiderül, hogy elkúrta (princz, gyurcsány, kulcsár stb stb) akkor ezek miért nincsenek megbüntetve? Azt mondják azért kapnak annyi jutattást mert ők a FELELŐS vezetők. Mégis, ha kiderül hogy valamit elb@sztak, akkor lelépnek a milliárdjaikkal hawaira nyaralni, vagy maximum háziörizetet kapnak a rózsa dombi luxusvillájukba... Hát hol van itt a felelőségvállalás?
  • assdf
    #40
    Majdnem igazad van. A MAGYAR vállalatokat adóztatjuk a legjobban. Nem a külföldi adókedvezményben részesülőket. A multi versenyképességét igy nem befolyásoljuk, hisz előnyből indul a magyar vállalatokkal szemben.
    Nyilván nem 90et lopnak el. Ugyanis a rendszerváltáskor ellopták az állami vagyon 80%át, a maradék 10et meg most...
    És ez nem demagógia, csak azt probálják bemagyarázni hogy demagógia.
  • Vucli
    #39
    "100 forint adóból 90et ellopnak" ez demagóg szöveg ezt te se gondolhatod komolyan, mert ez nem tulzás, hanem hülyeség.
    Egyébként én úgy tudom a környezetünkbe mi adóztatjuk a legjobban a vállalatokat a multikat is, ezel rontva a versenyképességünket.
    Azzal pedig könnyű áltatni magát az embernek, hogy jaj azért rosz nekem mert lopja az állam és a kövér politikusok a pénzem , ők tehetnek róla stb. zagyvaság , bár az adók tényleg nagyon-nagyon magasak.
  • 1hengeresVmotor
    #38
    Fizetésekről nem volt szó .... :)
  • assdf
    #37
    Te figyelj már, nincs olyan hogy az állam pénze. Nekem meg neked meg a többieknek van pénzük. És nekem bizony nem fáj ha a diákok oktatását az én adómból fizetik. Inkább erre költség mint luxus villa épitésre.
    Egyébként egy ideális világban igazad lenne. Én azonban azt is tudom, hogyha amit a diákokra költ az állam az én adómból, a diák fizetné később, az nem az én zsebembe jönne vissza, hanem valaki luxusvillájába, új audijába, külföldi nyaralásába stb.
    Bizony ez igy megy ebben az országban. Te abban az álomvilágban élsz, hogy amit te kifizetsz más oktatására, azt ha az visszafizetné te visszakapnád. Na egy nagy büdös lópikulát. Az menne feri bácsi (tetszőlegesen behelyettesithető) zsebébe te abból a fityinget nem kapnál. Ergó duplán meg lennél szivatva, hisz egyrészt te kifizettél x forintot az államnak az oktatásnak, majd ennek az ellenértékét szinték kifizetné másvalaki az államnak. Ebből csak annyi következik hogy aki az "állam" (kb. a felső tizezer) kétszer annyi pénzt zsebelne be.
    És sajnos ez igy van minden esetben minden másban is. Gondolj bele, az üzemanyag ára mindig csak emelkedik. Ha drága a kőolaj ára, akkor azért, ha meg olcsó, akkor az állitólag nem gyürüzik be ide. Persze ha emelkedik akkor másnap már begyürüzik... a lényeg hogy te mindig csak többet és többet fizetsz.

    Aztán már miért baj az ha kimegy és kinnmarad? Fáj ez neked? Az nem fáj, hogy a multi idejőn, adómentességet kap a eladott áru értékét meg kiviszi külföldre? Mindezt hathatós állami segitséggel? Eközben persze a magyar cég nem kap adómentességet, hanem tönkremegy... És csodálkoznak hogy nem birnak olcsón versenyképesek maradni az adómentes/adókedvezményben részesül multikkal? És az sem fáj neked, hogy ez a multi, ha letelik az adókedvezmény összecuccol és odébáll? Mert máshol neki olcsóbb. Ugyanazt csinálja mint sok fiatal, csak épp az a különbség, hogy azok a fiatalok összesen belekerültek kb. 1 milliárd forintba az államnak (egy generációra tekintve akik kimentek külföldre) a multik pedig 1000 milliárdba...

    Szóval én nem azt mondom hogy nincs igazad. Csak azt, hogy ez csak vihar a biliben. Ennél több nagyságrendü pénz "veszik el" ügyesen eldugva a látható szemek elől, és ez nem "fáj" senkinek sem. Na majd ha előszőr ezek megoldódnak, akkor én is elkezdek gondolkozni hogy mi legyen a fiatalokkal. De amig azt látom hogy 100 forint adóból 90et ellopnak, 1 forintot ellop a külföldre menő diák, addig azért verem az asztalt hogy azt a 90et adják vissza az 1 forintot meg akár meg is tarthatják.
  • 1hengeresVmotor
    #36
    hasonlít a hely a apple régi felfogásához ami 1x egy filmben láttam jó a lazaság de azért a munkahely egy picit legyen komolyabb persze kell a lazaság is de azért ennyire :) ohh man
  • kukacos
    #35
    Ha talán elolvasnád kicsit feljebb, nekem egyáltalán nem szar. Sőt, én profitálok a jelenlegi rendszerből, de ettől még erkölcstelennek tartom, hogy a szabolcsi nyugdíjas pénzén szereztem három diplomát meg doktori fokozatot, aztán másik országban használom fel a magam javára.

    Alighanem több jegyzetet vettem, mint te, és tudom, hogy az oktatás drága. Egyébként képzeld, nyugaton sem tudják kifizetni. A megoldás az, hogy sokan egyik évben dolgoznak, másikban tanulnak (igen keményen, mert megdolgoztak érte), vagy hiteleket vesznek fel, amit utána munka mellett visszafizetnek. És mit akarsz ezzel mondani, hogy drága? Ha drága, ettől mi változik? Mindennek ára van, valaki kifizeti így is. Én, te, a szabolcsi nyugdíjas. Mi az alternatíva? Kádárista vagy te is a javából: majd a zállam kifizeti, ugye? Mer' az neked jár.

    A második része a dumádnak meg teljesen értelmetlen, itt senki sem azon rinyált, hogy kimennek a diplomások külföldre dolgozni, hanem az, hogy állami pénzen szerezte hozzá a tudást. Menjenek, boldoguljanak, aztán ha lehet, jöjjenek haza, de ha kinn maradnak, fizessék vissza, amit kivittek. Mert ez így lopás. Nem univerzális gyógyírt kínálna a tandíj, arról nem akarok értekezni, hogy mi működik még rosszul Magyarországon, van emellett bőven más is, de itt most erről beszélgetünk.

    Egyébként nyugodtan fizesd csak ki más helyett a tandíjat, de akkor ne rinyálj majd, ha kinn maradok, és én soha-soha nem fizetem ki a te gyerekednek. Így is tetszik a dolog? Mi a különbség eközött, meg ha simán kiveszem a zsebedből? Nem azért élsz államban, hogy elosztogassák az adódat; azért fizeted, mert szolgáltatást vársz cserébe. Én biztosan.
  • Vucli
    #34
    Nem tudom, nekem a képek alapján nem jön be a dolog, persze ettől még másnak tetszhet.
  • assdf
    #33
    Na vazzeg egyből megjelent a tipikus magyar mentalitás. Ha nekem szar dögöljön meg a szomszéd tehene is...
    akkor tisztázzunk néhány tévhitet:
    1, az "ingyenes" oktatás kib@szottul nem ingyenes. Vettél te meg már jegyzeteket könyveket? darabja kb 3 ezer ft, és kb. 1 félévig jó... Bérlet, buszjegy, vonatjegy stb mind mind pénz. Kollégiumi dij, étkeztetés stb. És bizony ezt sokszor apuka nem tudja előállitani, ezért rengeteg diák dolgozik a suli mellet, a nyári szünetben és veszi fel a diákhitelt. úgyhogy le lehet szállni a magas lóról. Ha még a többit is fizetni kell a diákoknak akkor majd mindenki kapálni fog. Hallelúja szép magyar haza...

    2, Nem azon kell itt hipperventillálni hogy kimegy a friss diplomás külföldre dolgozni. MIÉRT megy ki külföldre? Hm? Talán oka van. Nem akarom emliteni de megteszem, annó amikor szétverték ősszel a tévé székházat, akkor erre mindenki fel volt háborodva. Nem azon hogy MIÉRT mentek oda az emberek. Meg azon hogy úristen 100 milliós kárt okozott néhány száz emer. Az persze teljesen természetes hogy néhány tucat politikusunk meg több tizmilliárdos kárt okoz/ott. Az jól van. De az a 100 millió... itt dettó ugyanez. Amennyi pénzt elcsaltak autópályáépitésre (aminek a 60% zsebbe ment és itt súlyos milliárdokról van szó) abból 50 évig igyenes lehetne az oktatás. De bezzeg azért senkisem reklamál. Csak hogy a szerencsétlen fiatal kimegy külföldre a felsőfokú végzettségével, ahelyett hogy itthon kapálna a dinnyeföldön két diplomával...

    És sorolhatnám még ezt. A lényeg annyi hogy ez mind mind figyelemelterelés. Adnak a népnek valami piti kis ügyet felfújva, ami okoz x milliós veszteséget, arról meg szépen hallgatnak amikor 100 milliárdokat súvasztanak el... a nép meg beveszi.

    Úgyhogy én azon a véleményen vagyok, hogyha nekem nem jó, legalább támogatom azt akinek van esélye még érvényesülni és jobb életet élni. Nem húzom vissza őt is a sz@rba. A felső tizezer meg egy baromság, a felső tizezer nem megy ki külföldre, hisz itthon is milliárdos, mit keresne egy idegen országban? Aki kimegy, annak a többsége dolgozni szeretne és megélni, és ezért hajlandó tenni és dönteni nem úgy mint az aki csak panaszkodik itthon de tenni képtelen.
  • kukacos
    #32
    Azért azt az itt eltöltött idő alapján megtanultam, hogy nem olyan rossz hely az a Magyarország ;)
  • Darkon
    #31
    Kar hogy a Google nem Corkba epitette a szekhelyet mint az Apple, velemenyem szerint Dublin egy koszfeszek Irorszagi szinten. Mert az ugye egy dolog hogy jo a munkahelyi kornyezet, de hogy hol elsz az legalabb ugyanannyira fontos es ha mar nagyvarosba kell elned hat nemtudom...
  • games4ever
    #30
    jah elhiszem hogy eleinte elég nehéz beilleszkedni egy másik kultúra teljesen más szokásaiba, de hamár sikerült onnantól kezdve szépen lehe haladni előre, de nem biztos ám hogy itthon majd olyan jól fogjátok érezni magatokat, bár az árak már nagyon hasonlítanak itt meg kinnt:DDD, dehát az itteni fizetések nagyon elmaradnak az ottaniaktól:(, nah meg a morál is teljesen más...persze mindenhol vannak kivételek:)
  • kukacos
    #29
    Viszont mi vissza is akarunk jönni, szóval hosszú távon remélem, mégsem hiába feccölt belém a magyar adófizető annyi pénzt, leadózom majd. Na nem azért, mert fűt a hazaszeretet, hanem egyszerűen jobban érezzük magunkat otthon, és a pénzünk is többet ér.
  • kukacos
    #28
    Nem fogsz meglepődni, csak a szokásos: pénz, tapasztalat, nyelvtudás. Na meg egy doktori fokozat után azért illik és érdemes is kimenni. Családilag is jól jött ki a lépés, feleségem is tud itt dolgozni szakmájában (Anglia). Ugyanazért a melóért így ketten négyszer-ötször annyit tudunk félrerakni az itteni horribilis lakás- és egyéb költségek mellett is, mint otthon. De azért nem kell irigyelni a kint dolgozókat, nem leányálom, pszichésen igen-igen megterhelő tud lenni.
  • games4ever
    #27
    az okát megtudhatjuk, mármint hogy miért mentél ki? csak kíváncsiságból:)
  • kukacos
    #26
    Abszolúte így van. Működhet az ingyenes oktatás is, de csak akkor legyen ingyenes, ha az illető itthon dolgozik. Ezt egyszerűen meg lehet oldani: a tandíjat törlessze, de levonhatja az adójából. Csak azok éreznék meg, akik kint dolgoznak. (Egyébként magam ellen beszélek, kint dolgozom 10 év magyar egyetem után :) )
  • games4ever
    #25
    jaja teljesen egyetértek veled, csak az a baj hogy Mo-n ilyen munkahely nem nagyon akad:( sajnos:(
  • woker
    #24
    Igen, munkahelyre dolgozni járjon az ember, de azonban nagyon nem mindegy, hogy milyenek a munkakörülmények.
    A jelek szerint a google-nak bőven megéri fenntartani ezt a fajta munkahelyet.

    Egy ilyen laza munkahely is simán lehet annyira produktív mint ahol a főnök ostorral csapkodja a beosztottait és minden munkát tegnapra kér.
    Ide nem pusztán csak dolgozni mész be, mert itt jól is érezheted magad, miközben dolgozol. A légkör nagyban meghatározza, hogy mennyire jól/produktívan tudsz dolgozni és nem utolsó sorban, hogy mennyi időt fogsz eltölteni az adott cégnél (a cég érdeke pedig az, hogy te lehetőleg minél több időt tölts el nála).

    szvsz pont az olyan apró dolgok teszik kellemessé a munkahelyet mint pl. a csocsó, vagy a videójáték vagy egyszerűen az ingyenes étkezés (több marad a zsebben) vagy csak pusztán pár kényelmes fotel ahova ledobhatod magad pár percre és beszélgethetsz, lazíthatsz.
  • GulaSoft
    #23
    jelenleg nem, kapunk vissza semmit ezek után az emberek után, tehát ezt tényleg buktuk.
    Ezen kéne végre változtatni.
  • uniu
    #22
    "(amit állambácsi tételesen visszajuttat nekem)"... ezt bebuktad!