90029
  • kapika
    csak mert most majd nem szeretnék egy ideig kártyát venni :)
  • kifli
    annyival nem gyorsabb mint amennyivel drágább :)
  • IMYke2.0.0.0
    HD48xx
  • MerlinW
    Jelenleg 4850 elég mindenre, 4870 sokkal gyorsabb, többet fogyaszt, drágább. Ön dönt:)
  • kifli
    sőt ha kettőt veszel belőle az még jobban megéri ár/teljesítményben
  • kifli
    az első
  • MerlinW
    Legjobb tanács:

1. nincs szükség arra hogy húzd a kártyát, alapórajelen is teljesen kielégítő teljesítményt nyújt.
    2. tedd vissza az eredeti gyári bios-t
    3. élvezd a géped:) A nők sem szeretik ha minden sz@rt feldugsz nekik..:)
  • IMYke2.0.0.0
    Ezt csak 2. elolvasásra értettem meg én is :)))
  • MerlinW
    Nem is megy 90fölé. Csak elbaltázta a bios beállításokat.
  • kapika
    Sapphire Radeon HD4850 512MB Dual slot 35500Ft
    ATI Radeon HD 4870 512 MB 59.080 Ft
    Igazából melyik érné meg jobban és miben különböznek?
  • kifli
    szerintem ne húzd a karit
  • MerlinW
    "flashelem a biost 80 fokra"
    HA ez a minimum érték, akkor alapvetően nem jó (60-65 között jó). Elvileg ez azt jelenti, hogy 80fokig nem hűt, és csak 80fok felett kezdi el. Ha maximum érték a 80 akkor lejjebb visszatérek rá:

Arányokban gondolkodj.
    El kell osztanod 100%-os hűtési teljesítményt 70 és 105 fok között.
    Tehát a minimális hőmérsékletnek kb 65foknak kell lennie (ekkor indul be a hűtés), hogy felpörögjön annyira amivel tartani tudja a 70fokot.

Másik oldal: ha a maximumot 80-ban határozod meg, akkor az azt jelenti, hogy 60 és 80fok között osztja szét a teljes hűtést. Ez hosszútávon egyrészt megöli a ventilátort, másrészt sosem fog lehülni

A folyamatos léptetés (PWM) szintén nagyon lassítja a hűtést

A hatékony bios beállíáshoz a Maxhoz a maximális hőmérékletet add meg (105-107fok) a minimálishoz azt az hőfokot, aminél szeretnéd hogy elinduljon(!) a hűtés. Ne azt amire hűteni akarod, hanem annál 6-7 fokkal kevesebbet. PWM-et kapcsold ki, vagy állítsd 3-4%-ra a léptetési ciklust.

• mikiking
    Mit tanácsolsz ? mit csináljak ?
  • IMYke2.0.0.0
    Valami nagyon el van szúrva azzal a kártyával!
    Referencia hűtéssel [sem] szabadna tartósan 90 fok fölé mennie még a legnagyobb terhelés mellett sem! Nemhogy 10 perces 3D és nagyrészt 2D alatt...
  • mikiking
    90 % os pörgésnél 90 en,felment 95- 96 ra 10 perc alatt
  • mikiking
    akkor itt valami nagy gond lesz....esetleg nincs msn-ed ? mert ittt sokáig tart kommunikálni ...
  • MerlinW
    90fokot maximum(!) 70%-os pörgéssel tartania kell. Még a ref kártya is 65% körüli pörgéssel tartja a 90fokot. Húzva...
  • mikiking
    gyanitom hogy a ventilátor szar..mert ha flashelem a biost 80 fokra...akkor sem marad 80 fokon...lehet hogy nembirja annyin tartani... most kipróbáltam 100 % os kézi venti állitással, 100 on pörög végig... 80 ra felment 2 perc alatt,és a monitor kiirta,hogy no signal
  • pirosBoci
    köszönöm, akkor ezt majd kiprobálom
  • solo
    PedÍg nem: )

Nv nél 5 gombot kell megynyomni...
  • mikiking
    na igy elinditom amit ajánlottál... 2 perc után a monitor kiirja hogy no signál.... pedig a venti 80 foknál 80 % ra van állitva, 90 nél meg 100 ra...
  • MerlinW
    Jó az, úgy kell. Mondjuk nekem mindkettőnél jó volt az általa felajánlott ventiszabályozás, alacsony frekin úgyis halk, mert nem éri el azt a hőfokot, hogy megtekerje.
  • MerlinW
    Alapfrekin azt használtam amit alapból felajánlott. Próbáld ki úgy, aztán állítgasd kedvedre. Függ a háztól is és a külső hőmérséklettől. Egyénre válogatja, nem nagyon van általános beállítás.
  • mikiking
    én csinaltam egy 2D profil,ami 500/750 -en megy... halk üzemmód, 60 fok körüli...csinaltam egy 3D-set,ami 625/993 -on megy,ez hangos üzemmód... bekapcsoltam az automata tullhajtást..és 3d nek a 3D profilt, 2D nek a 2D profilt adtam meg.
  • mikiking
    adnál nekem egy konfigot az automata ventilátorhoz ??? 30 foknál 30 % stb ....
  • mikiking
    Na ezt én is kipróbálom,nem csak exorcis :D
  • MerlinW
    1. Automatikus túlhajtást kapcsold be. A menüben adj meg egy 2D-s (500/750) és egy 3D-s (625/993) profilt.
    Használd ezt az opciót, és ő magától fogja használni a két profilt, ahogy a CCC.

2. Töröld a 3D-s profilt.
    A ventilátor szabályzásnál automatikus módot állíts be és pipáld be a hozzáadás a profilhoz opciót, majd add meg a 625/993-as órajelet, alkalmazd, majd mentsd el a profilt.

Ugyanígy csináld a 2D-nél is.

GPU-Z nevü programmal nyomon követheted éppen hány százalékon pörög a venti. Valószínűleg azért fagyott mert túlmelegedett.

A feszültséghez nem kell hozzányúlni, nálam 670/1050-en megy alapfesz.-en. Stressz tesztet 10 percig futtattam, nem volt vele gond, stabil 90-92fok között maradt a kártya.
  • exorcis
    megpróbáltam ezt is .... hát 1,044 feszültséggel rögtön kifagy. 1,088 feszültséggel pedig vagy 10 perc utan kiirja az ati problémát..send error, vagy not send... utána megy,de a hütést már nem hallani. pár perc mulva megint kiirja...kellene rá adni még feszültséget (0,120 at ) ,vagy mi lehet itt a gondocska ? mert ugye ez a radeon 625 / 993 ra van csinálva.... 500 / 750 re viszateszi...megcsináltam a profilt. 620 / 990 és fagy a játékokkal.... eléri kb a 85 fokot - 90 et és puff. Eredeti bios van benne
  • SötétBarom
    Köszönöm! Úgy tűnik marad österreich, ott 130e körül van, és nincs postaköltség :)

• IMYke2.0.0.0
    A feszültség...
    Másrészt: ne stressz teszttel próbálgasd a kártyát, hanem HÉTKÖZNAPI felhasználás közben, hiszen játékra, és munkára, nem pedig napi 24 órás 3D Mark-ra és társaira fogo használni... ugye?
    Ha tehát, a 625/993 szépn muzsikál egy játék alatt, mely neked megvan és úgy gondolod, hogy a leginkább megterhelheti a géped, akkor tojd le az összes teszter programot, de magasról!!!
  • exorcis
    Sziasztok. Nekem volna egy problémám . Van egy Gigabyte HD 4850 kártyám. olvasgattam itt,és csináltam Ati tray toolsal 2 profilt. Egyik 500 / 750 60 fokon tartva, a másik 625 / 993 . Le akartam tesztelni a Gpu Caps viewer-rel,de rögtön kifagyott,reboot. Adtam rá 1,044 ről 1,082-re feszültséget,igy elindult vele a teszt, sokkal több fps ,de amikor felment 90 fokra, eltünt a képernyő,kifagyott,és reboot... mi lehet a probléma ??
  • IMYke2.0.0.0
    Nekem 61 fok és 35%. Alapon.
    Profilt nem csináltam 3D-hez, mert még így is [500/750] minden játék szépen, kifogástalanul fut - UT3, TimeShift, Pro Street - az E8400-el megtámogatva.
  • mikiking
    hát ja :D
  • MerlinW
    Elég ha 60-65fok-on tartod, úgy csak 30%-ra van szükség, lényegesen halkabb mint 50 és felette.
  • MerlinW
    ó-bafki, most látom banner-ben, hogy feleslegesen gépeltem:)
    De legalább pár dologban ellentmondunk egymásnak:) Pl. PWM-ben:)
  • mikiking
    akkor asszem most jól megy a kártya ismét :) 50 re tettem a ventit 50 foknál... igy nem annyira hangos,és 50 fokon van
  • MerlinW
    Referencia hűtővel 70fok
  • mikiking
    Mennyi alapjáraton gyári hütővel terhelés nélkül az elfogadható hőmérséklete egy Radeon Hd 4850-nek ?
  • MerlinW
    Radeon BIOS módosítás

Semmi extra nincs vele, egy perc alatt (pontosan 6 kattintás:)) módosítható, veszteséggel nem jár. Kockázattal viszont járhat, mint mindenben, Murphy itt is jelen van:)

Tudom, hogy Ati-Tray Tools, de:
    - abban nincs kihívás:)
    - linux alatt nincs mivel szabályozni a ventit, így ez a legjobb megoldás rá
    - Használhatunk továbbra is Catalyst-ot, nem kell a profilokkal ökörködnünk

www.techpowerup.com-ról le kell tölteni az alábbi két programot:
    WinFlash 2.012 (WF)
    Radeon Bios Editor 1.14 (RBE)

1. WF: nyomni kell egy Save gombot. Ezzel lementjük a kártya BIOS-át. (bios.rom)
    2. RBE: meg kell nyitni a bios.rom-ot (Load BIOS).
    3. RBE: Fan beállításoknál a T-Min értéket lejjebb kell venni **

**(én 6%-ot tuningoltam ami 10fok melegedéssel (alapjáraton 80fok lett) járt a ref. kártyámon (és 1000 3DMark6 ponttal:)), ezért a nálam alapértelmezett 69-ről 62-re írtam át. Ez azt jelenti, hogy nem 69, hanem már 62foknál elkezdi tekerni a ventit és onnan osztja be 100%-ig.
    Ez pont 10fok hőmérséklet csökkenést jelentett nálam:
    Ismét 70fok alapjáraton, 670/1050Mhz-en 5% ventilátor módosítással
    Tehát minél lejjebb veszük a T-Min-t annál hamarabb kezdi pörgetni, és annál magasabb forulatszám lesz a magasabb értékeknél. Természetesen játszhatunk a grafikonnal is - pl stagnáló értékekkel - ha van hozzá türelmünk)

4. RBE: Save BIOS (pl bios2.rom -ként, hogy megmaradjon az eredeti)
    5. WF: Load - betallózzuk a bios2.rom-ot, megnézzük stimmel-e minden, egyezik-e a verzió, checksum, stb a régi és új bios között.
    6. WF: Program gombra kattintunk. Kb 30-40mp-ig szöszöl, egér nem mozdul, megáll az élet, majd felugrik a sikeres manőver ablak és megkér, hogy indítsuk újra a gépet a változtatások érvényesítéséhez.

---

RBE: ha elgépeltünk valamit, vagy valami gond van, csak Load-oljuk be az eredeti bios-t, és az értékek visszaugranak eredeti állapotukba.

RBE: Ajánlott beállításait nem ajánlom, mert baromi hangos és feleslegesen tekeri a ventit.

RBE: PWM jó dolog, mert fokozatosan lépteti a ventit (50-ről 60%-ra 1% 2% vagy x%-ként) ezáltal kellemesebb lesz a hangzása, viszont tapasztalatom szerint a hatásfoka gyengébb lesz.

A többi opcióhoz angol nyelvű leírás Itt található

Természetesen lehet RBE-vel órajelet, feszültséget stb állítgatni, de én ezek módosítását szoftverből ajánlom.
  • mrzoltan
    tess