90029
  • [HUN]FaTaL
    Na volt ma nálam egy DUAL Slot 4830 (Sapphire). Hát meghallgattam, terhelés alatt tényleg elég hangos, de 100x halkabb mint a mostani karim. (Gondold el KranaZoli hogy akkor ennek milyen hangja lehet )

Kicsit megpiszkáltam a gépet :)

Felnyomtam a procit 3,8ghzre, VGA most 850/2574-en van. 12122 pötty 3DMark06ban :D Egész jó
  • Apocalipto
    A szakértők nézzenek át legyenek oly szívesek a milyen gépet vegyek most totyikba. Köszeee
  • raven87
    Akkor jövőhéten egy új Windows felrakás lesz a dolgom. Köszi a segíteséget Solten és Atkamon.
  • Atkamon
    Aha, kártyavásárlás után ha valami ilyesmi gond van, akkor azt általában win reinstall megoldja.
  • raven87
    Nem változott semmi. Lehet, hogy nem is a driverekkel van a gond, hanem a win hülyült meg.
    A 9.6 után ezt a hibaüzenet fogad:

A hotfix után pedig ez:
  • raven87
    Már találtam is hozzá egyet, most a te általad linket hotfixet rakom fel aztán írok, hogy mi lett az eredménye.
  • Solten
    Uhum. Anno pl. Samsung CRT-mhez pl volt driver (*.inf file).
  • raven87
    Ezt nem értem teljesen. Sima LG CRT monitorom van, ahhoz keressek valami driver?
  • Solten
    Izzits egy monitor-drivert is, hatha...
  • raven87
    Köszi, de ugyan ez a Hotfix van meg nekem is és ezzel indul el a gép 640x480-ban és 16biten. Szóval a hotfix vágja haza az egészet. A sima 9.6 után a Catalyst nem indul el, de a felbontás minden más jó.
    De kipróbálom ezt a verziót is. Hátha az enyémben van valami hiba.
  • Solten
    link
  • raven87
    A napokban vettem egy Sapphire HD3650-as AGP-s videókártyát viszont csak a hozzá adott driverrel hajlandó rendesen működni. A Shapphire honlapjáról leszedtem a 9.6-os drivert viszont azzal nem engedi a Catalyst-ot elindítani. Felraktam hozzá a HotFix-et akkor viszont a gép már csak 640x480-ban 16bit-esen hajlandó indulni. A mostani az azt hiszem 8.4-es driver.
    Tud valaki, valami megoldást, hogy valami frissebb driverrel működjön a dolog?
  • Solten
    Hello. Faradj at IDE, ird le mi kell es mennyiert, osszedobjuk neked a vasat.
  • totyak
    Ja, azt elfelejtettem írni, bár lejjebb már írtam, hogy a monitor már azért nem mai darab, felbontása maximum 1280x1024, de meg vagyok vele elégedve. Közeljövőben nem tervezem a váltást, meg pénzem sincsen rá.

Egyébként ehhez a sok cucchoz, amit lentebb írtam, már elkelne egy nagyobb táp is gondolom, ami kielégíti az energiaigényeket. Mekkora kellene vajon és az mennyibe kerülne?
  • totyak
    PC-mről azért nem írtam, mert a mostani már egy határ szar. Teljesen fel akarom újítani az egészet, ezért bújom most a fórumokat és olvasgatok utána a dolgoknak. Egyébként az Iponon nézegettem árakat, azt javasolták, mert olcsóbbak a cuccok és állítólag megbízhatóak.
    Ezt a konfigot terveztem:
    Intel Core 2 Duo E7500 2,93GHz vagy Amd Phenom II X3 720 2,8GHZ
    2Gb DDR2 1066MHz RAM
    Akkor ugye 1Gb vagy 512Mb HD4850 kártya
    Meg valami épkézláb alaplap, ami nem a legalja, tehát még egy esetleges későbbi bővítés belefér (nem szoktam évente gépet újítani, max 3-4 évente)
    Monitorom egy 17colos Philips 170S4 LCD

Namost ugye videokártyánál fontos lenne, hogy jó legyen a hűtése és halk legyen. A gépház elég jól szellőzik nálam, van hely bőven, de azért nem árt elővigyázatosank lenni.

Processzornál meg nem tudom még melyik lenne jobb. Állítólag a két proci nagyjából egy szinten mozog teljesítményben (bár azt nem értem, hogy 3magos AMD miért egyenlő egy 2magos Intellel).

Ezek alapján ítélkezz.
  • IMYke2.0.0.0
    Nos, lehet, hogy csak én nem olvastam, de a PC-d teljesítményéről ill. a monitorod méretéről, márkájáról nem tudok semmit.
    Így elég nehéz ajánlani...

Magamból kiindulva:

Egy 2 magos CPU (processzor) és 2 vagy 4 GB RAM (sebessége DDR2, AMD esetében DDR3 is lehet) és mondjuk egy 22"-es Full HD LCD monitor mellé most ezt venném:
    SAPPHIRE HD4850 1GB GDDR3 VAPOR-X PCIE

Kisebb és nem Full HD (xxxx * 1080 felbontás) monitorhoz, és 22" alatt:
    SAPPHIRE HD4850 512MB GDDR3 VAPOR-X PCIE

A Vapor-X technológia NEM a leghalkabb - abszolut semmi hangja csak egy passzív, ventilátor nélküli hűtési megoldásnak van - és NEM a leghűvösebb - ilyen téren és még megfizethető, nem léghűtéses megoldásként csak a vízhűtés jöhetne szóba - , de populáris megoldások közül messze jobb, mint a házi buhera ventilátorozások...

S akkor még nem beszéltünk a tényleg jó szellőzésű PC házak problematikájáról... mert hiába jó minden hardvered és hűtésed, ha az egészet egy olyan zárt gépbe teszed, amiben benn reked a forróság és csak minimálisan tudnak a ventilátorok kipumpálni belőle...

• MR ME
    pont reggel terheltem orthosszal egy 20 percig a [email protected] és magok 50fok fölé nem mentek és nem is volt hangos, szal terhelve se nyivákol nagyon :)
  • CroftManor
    Nekem is az Artic Cooling freezer 7 pro van és sztem is tök halk. Legalábbis ha csak netezel :D
  • totyak
    Ok, köszi. Akkor azt hiszem nekem ezzel sem kell sokat törődnöm, mert nem támogatja sem a monitor, sem a TV. Már csak döntenem kellene melyik kártyába fektessek be.
  • IMYke2.0.0.0
    Fontos, hogy HDMI szükséges a védett (film)tartalmak lejátszásához!
    Legfőképp a Blue Ray Disc-ek megtekintéséhez.

• IMYke2.0.0.0
    HDMI akkor játszik, ha a monitorod (LCD), vagy a TV-d támogatja (van rajta) az ilyen eszközök csatlakoztatását.

Értelemszerűen:
    * LCD/TFT monitor esetében: a PC/kamera/DVD-BD-Player köthető rá így.
    * TV esetében: PC/kamera/DVD/Blue-Ray köthető rá így.

A HDMI segítségével 1 darab kábelen történik MINDEN adat átvitele (kép/hang/hasznos adat).
  • IMYke2.0.0.0
    Ismersz :)
    Szívesen.
    A "Google" és én, felejthetelen páros
  • totyak
    Ok, akkor azzal nem lesz gond. Egyébként meg akkor nem is kell figyelnem a DVI dolgot ezek után, nemigaz? De a HDMI-vel mi a helyzet. Bonyolult ez egy kicsit nekem.

Egyébként korábbi kérdésedre válaszolva 1280x1024-ben játszom, annyi a max a monitoron azthiszem. Szóval akkor szerinted elég 512Mb.
  • kifli
    na az off király beindult :D
    am köszi, hasznos linkek és írások :)
  • Atkamon
    Ha csak "tüskés" csatlakozó van a monitorodon (ami amúgy a VGA csatlakozó), az sem baj, mert minden videókarihoz adnak átalakítót.
  • totyak
    Na itt vagyok megint.

Végigolvastam mindent, amit linkeltetek. Mitmondjak, nem egy könnyű délutáni olvasmány. Végülis sokkal okosabb nem lettem. HDTV-m nincs, szerintem nem is lesz, viszont a monitorcsapdás rész felkeltette a figyelmemet. Nekem egy Philips 170S4 LCD monitorom van. Szóval akkor nekem kártyavásárlásnál oda kell figyelnem, hogy milyen dugója van a monitoromnak? Megmondom őszintén, nem tudom milyen dugója van. Úgy emlékszem, hogy csak tüskék vannak benne, semmi más.

Esetleg számomra is érthetően le tudnátok vezetni, hogy végülis akkor mire figyeljek a csatlakozók területén. Sima TV-m van, mezei asztali DVD lejátszóm, csak a monitor LCD. Nincs semmi digitális kütyüm, csak egy digitális fényképező. Ja meg egy videokamera, de azt azthiszem eddig sem lehetett gépre dugni.
  • IMYke2.0.0.0
    Komponens vagy HDMI?

Most, hogy már szinte minden újonnan megjelenő képmegjelenítő (LCD és plazma TV, vetítő) csatlakozói között ott a HDMI, de persze még megtalálható a jó öreg komponens videobemenet is, sokan bizonytalanok: melyik a jobb, melyiket érdemes használni.

Az átlagfogyasztó többnyire hajlamos azt hinni, hogy mindig az újabb és korszerűbb technológia a jobb, és bizonyosan fölülmúlja a régebbi műszaki megoldásokat. A videojelek csatlakoztatása és átvitele kapcsán sincs ez másként. Széles körben elterjedt nézet, hogy a HDMI szabvány jobb, mint az analóg komponens videojel átvitel. Nos, ez nem feltétlenül van így, mert mindkettőnek vannak előnyei és hátrányai is, melyeket az adott alkalmazás során érdemes figyelembe venni. Ráadásul általában sokkal fontosabb, hogy mi van a kábel két végén, mint az, hogy milyen is az a kábel, és miként továbbítja a videojelet.

A két jelátviteli mód jellemzői

Mindkét jelátviteli mód alapvetően a kép vörös (R), zöld (G) és kék (B) színkomponenseit továbbítja persze teljesen eltérő módon.

A 720 soros progresszív (720p) és az 1080 soros váltott-soros (1080i) képfrissítésű, (az 1080p formátumot nem fogadta el az illetékes szabványosítási szervezet) nagyfelbontású videojelek továbbítására is alkalmas analóg komponens videojel általában három független jelcsatornából áll, melyeket három csatlakozón és vezetéken keresztül lehet továbbítani. A három jel egyike a világosságjel (Y) mely az RGB képösszetevők fekete-fehér információját és a kép összeállításához szükséges szinkronjeleket hordozza, általában zöld színnel jelölik a csatlakozást. A további két jel úgynevezett színkülönbségi jelek, melyek a kék és a vörös világossághoz képesti információt hordozzák. A kékkel jelölt (Pb/Cb) csatlakozón a „B-Y”, a vörössel jelölt (Pr/Cr) csatlakozón az „R-Y” komponensek jelei kerülnek továbbításra. A színkülönbségi jelek az RGB képkomponensek jeleiből származnak, s ezért a zöld (G) információt nem kell külön jelként továbbítani, mivel az az „Y, B-Y, R-Y” összetevőkből visszaszármaztatható.

Amennyiben a csatlakoztatás és a kábelek kb. 100 MHz sávszélességet biztosítanak, az analóg komponens videojel átvitel tökéletesen alkalmas akár 1080i HD felbontású, kiváló minőségű képtartalom továbbítására. Ráadásul ez a kipróbált és robusztus jelátvitel akár nagyobb kábelhosszon is megbízhatóan működhet.

Nem említettem az Európában elterjedt analóg RGB komponenseket, szinkronjelet és analóg sztereo hangot továbbító SCART szabványt, mivel ezne át csak váltott-soros PAL szabvány felbontású (576i) videojelet lehet továbbítani.

A HDMI szabvány egy árnyékolt 19-eres kábelen digitálisan továbbítja az audio- és videojeleket, valamint újabban már a készülékek (HDMI-CEC) vezérlőjeleit is. A videojel RGB vagy Y Pb/Cb Pr/Cr digitális színkódolású lehet. Utóbbinál 4:4:4 vagy 4:2:2 kódolás fordulhat elő, mely leegyszerűsítve annyiban tér el egymástól, hogy míg a 4:4:4 az összes képpont, addig a 4:2:2 csak minden második képpont színinformációját kódolja, s a képmegjelenítőben kell a hiányzó színinformációt egy úgynevezett szín felkonvertálással (Colour Upsampling) visszaállítani. A kódolt színekből álló digitális képinformációt egy úgynevezett TMDS (Transmission Minimized Differential Signaling) jellé alakítva továbbítják a HDMI kábelen.

A HDMI is alkalmas a nagyfelbontású (720p, 1080i/p) képinformáció továbbítására, ráadásul a digitális technológia révén az analóg átvitel tökéletlenségeitől mentesen. Az egyre magasabb verziójú változatok mind több és több jelátviteli lehetőséget biztosítanak. Ennek viszont ára van, mégpedig az, hogy a több átvitt információhoz nagyobb adatátviteli sebességre, azaz sávszélességre van szükség, ami nagy követelményeket állít a kábellel szemben. Nem minden HDMI kábel biztosítja főleg nagyobb kábelhosszon a magasabb, például 1.3-as verziónak megfelelő sávszélességet. Ezért meglehetősen drágák a minőségi HDMI kábelek.
  • IMYke2.0.0.0
    Kerülje el a monitor csapdát!

Olvasd el!
  • IMYke2.0.0.0

Mi az a DVI?

A DVI az angol Digital Visual Interface kifejezés rövidítése. Azért fejlesztették ki ezt a technológiát, hogy magasabb szintre emeljék a síkképernyős LCD-monitorok és a modern grafikus kártyák megjelenítési minőségét és lehetőségeit. A DVI a Plug & Display (P&D) szabványt helyettesíti, és egy lépéssel fejlettebb technológia, mint a régebbi síkpanelekhez alkalmazott, csak digitális DFP formátum. Manapság a grafikus kártyák gyártói mindinkább előszeretettel alkalmazzák a DVI-kimenetet, a legtöbb típus már csak ezt a fajta csatolót használja.
  • Atkamon
    Hát, az, hogy mennyi memóriája legyen attól függ, hogy milyen felbontásban játszol. Ha 1280x1024 körüliben, akkor szerintem elég az 512-es, legalábbis nekem bőven elég volt minden játékhoz, amikor 512-es kártyám volt. Ha viszont 1680x1050, vagy nagyobb a felbontás, akkor én már a 1 gb-ot ajánlanám.

1 gb-osból pedig a felsoroltak közül szerintem a Sapphire HD4850 Vapor-X a legjobb.
  • IMYke2.0.0.0
    Mire jó a DVI?

A televíziós képtovábbítás és képelőállítás viszonylag hosszú „történelmi múltja” során kialakult szabványok egymásra épülése és a „lefelé kompatibilitás” állandó követelménye nem terhelték a számítástechnikai képelőállítást és képmegjelenítést. Ezért ennek fejlődése sokkal zavartalanabbul és lendületesebben zajlik – gondoljunk csak a rendkívüli képfelbontású és képfrissítésű videokártyák és monitorok újabb és újabb generációinak megjelenésére.

Így alakult ki a Digital Display Working Group (DDWG) által kidolgozott Digital Video Interface (DVI) is, mely a videokártyák és monitorok közti analóg és/vagy digitális információátvitel szabványává vált.

Digitális video interfész (DVI) videojel csatlakozó

Tekintettel arra, hogy egyre több a képet digitális módon előállító, digitális elven működő képmoduláló eszközre alapuló képmegjelenítő eszköz létezik már (ilyenek az összes LCD, DLP vetítő, projektoros TV, plazma és LCD kijelző/TV), és ezek egyre gyakrabban rendelkeznek digitális képinformáció fogadására alkalmas DVI bemenettel, szükségszerű, hogy megjelentek az első DVD lejátszók is, melyeknek van már DVI kimenete is. Felmerül a kérdés: miért és mire jó ez?

Egy analóg típusú képmegjelenítő eszköz, mint a hagyományos képcsöves TV készülék vagy CRT projektor videojel bemente a fentiekben ismertetett komponens, S-Video és összetett, azaz kompozit analóg jelet fogad. A DVD lemezek által hordozott és lejátszónk által olvasott és feldolgozott információ azonban digitális, és azt analóg videojellé kell alakítani – ezt nevezzük digitális-analóg (vagy rövidítve D/A) átalakításnak.

Ha viszont képmegjelenítőnk digitális típus, az analóg videojelet azon belül újra digitálissá kell alakítani (ez az A/D konverzió). Ez a D/A, A/D oda- és visszaalakítás a jel információtartalma egy részének elvesztése és a hozzáadott zaj miatt rontja a kép minőségét. Ez kerülhető el azzal, ha a digitális videó interfész (DVI) segítségével teljesen digitális formában továbbítjuk a képet a DVD lemezről a képmegjelenítőbe ahogy azt az alábbi ábra mutatja.

DVI_kep.jpg

Ráadásul a DVI kimenettel rendelkező DVD lejátszók egy része még tovább javítják a képminőséget azáltal, hogy a DVD-Video lemezről leolvasott képinformáció alapfelbontását, mely az NTSC szabvány esetén 720 x 480 pixel, a PAL szabványnál 720 x 576 pixel, a nagyfelbontású televíziózásnak (HDTV) megfelelő sorfelbontású, akár progresszív képfrissítésű (720p, 1080i), például 1280 x 720 pixel felbontású képpé alakítja. Plusz képinformáció természetesen nem keletkezik az ilyen átalakítás során – ez ellentmondana a kauzalitás elvének -, de mindenképpen egyenletesebb, a képen mozgó tárgyak átlós éleinél fellépő fűrészfogaktól mentes képet eredményeznek.
  • Klemice
    512-esben xfx 4850 a nyerő árban szerintem
    http://ipon.hu/webshop/product/xfx_hd4850_512mb_ddr3_pcie/116490
  • totyak
    Érdemes manapság 1Gb-os videokártyát venni vagy elég az 512Mb is az új játékok normális, nem akadozó futásához?

Ha érdemes 1Gb-ost venni, akkor ezekről mi a véleményetek?
    - MSI R4850-2D1G-OC PCIE
    - SAPPHIRE HD4850 1GB GDDR3 HDMI BSP PCIE
    - SAPPHIRE HD4850 1GB GDDR3 HDMI PCIE
    - GIGABYTE GV-R485OC-1GH HD4850 1GB PCIE
    - SAPPHIRE HD4850 1GB GDDR3 LITE PCIE
    - SAPPHIRE HD4850 1GB GDDR3 VAPOR-X PCIE

Ha nem érdemes, akkor az 512-esek közül melyiket?
    - XFX HD4850 512MB DDR3 PCIE
    - SAPPHIRE HD4850 512MB GDDR3 LITE PCIE
    - GIGABYTE GV-R485ZL-512H HD4850 512MB PCIE
    - SAPPHIRE HD4850 512MB GDDR3 HDMI BSP PCIE
    - SAPPHIRE HD4850 512MB GDDR3 SAPPHIRE EDITION PCIE
    - POWERCOLOR HD4850 512MB DDR3 PCIE
    - MSI R4850-2D512-OC PCIE
    - ASUS EAH4850/HTDI/512M PCIE
    - SAPPHIRE HD4850 512MB GDDR3 VAPOR-X PCIE

Tudom, hogy sok kártya nevét dobtam most ide be, de fogalmam sincs, hogy mi lenne a jó választás. Nem tudom, hogy mi az a DVI csatlakozó, vagy hogy kell-e TV kimenet meg video bemenet, meg azt sem tudom mi az a HDMI meg HDTV. Csak valami jó kártyát szeretnék játékokhoz.

Egyébként majd azért aki segít, legyen szíves írja le a véleményét is az ajánlott kártyáról. Milyen a hűtése, zajos-e, hasonlók. THX
  • IMYke2.0.0.0
    Szívesen. ;-)
  • sith7
    A csavarhúzó használata nem okoz gondot, de a garancia hiánya igen...

Szóval, marad ahogy van

Köszi
  • IMYke2.0.0.0
    "De higgy [...]" - jav.: Ne higgy...
  • IMYke2.0.0.0
    "Ha szeretnék hűtést cserélni, akkor milyen kellene a kártyámhoz ?"
    Válaszod a bannerben!

"Leszerelni, rászerelni bonyolult ?"
    Válaszod: Amennyiben még egy csillagcsavarhúzó használata is gondot okoz neked, akkor röviden: igen.
    Ha megbírkózol a csavarhúzóval, és tiszta kézzel, óvatosan teszed amit teszel, akkor: NEM.

"Ilyenkor nem ugrik a garancia ?"
    Válaszod: de ugrik. De higgy senki másnak, aki azt írja, hogy nem ugrik!

• sith7
    36211 - re please...
  • Apocalipto
    Most leutánozol? :P
  • [HUN]FaTaL
    Akkor az lesz majd valamikor. :) VGA úgyis el van némítva 2Dben és akkor zajnak csak a vinyó meg a tápegység marad.:)