47
  • Soundmaker
    Szerintem meg mindkét oldal fejezze be mert meddő vita... Akinek nem inge nem veszi magára... Szinte minden nap tolom a játékot, órákat töltek el benne. Emellett mégis van időm elmenni lógni a haverokkal, beülni egy pizzára vagy csak dumálni egy jót. Vannak barátaim in-game akikkel klántalálkozókat szervezünk és nagyon jó bulik jönnek ki belőle, új emberekkel ismerkedem meg az ország minden tájáról. A játékban együtt küzdünk egy célért (mégha csak valami megfoghatatlan értelmetlen célkitűzésnek is tűnik külsősnek), de ez még mindig jobb mint szétcsúszni a discoban, elmenni macsakköveket felszedni és dobálni az embereket vele...

Relatív a dolog.. beállítottságtól függ ki mit talál szórakoztatónak. Nekem az kocka aki 4 - 5 órát rushol codban, vagy más Fps-ben... Számomra azt jelenti a kocka szó hogy valaki túlságosan csak egyfajta szórakozásra épít az életben.

A Wow egy kiváló közösségépítő játék... Aki nem próbálta.. fingja sincs róla milyen... és kíméljenek a szokásos sablon dumák hogy kipróbáltam és egy kalap szar mert csak ölöd a mobokat és kész... az élet level 70-en kezdődik. És amint egy jó klánba kerülsz.

Mellesleg a drogos példa igen is helyt álló... azért messze sem annyi ember halt bele MMORPG-be mint drogba... Eyszerűen sok embert piszkál egy ilyen sikeres játék mert ami trenddé válik azt fikázni kell... De tuti bemegy majd a moziba a WOW filmet megnézni :)

Szóval erről ennyit...

u.i.: Jöhetnek ".. Na még egy WOW fan kocka duma" kezdetű mondatok... jól fogok szórakozni rajta
  • Indigo
    Az is kurvára unalmas, hogy mindig a drogozást meg a piálást állítjátok szembe a wowozással... Mert nyilván aki nem wowozik, az csakis egy aljas elvetemült drogos lehet... Más út nem is létezik... Ha szerinted is csak ez az egy alternatíva van, akkor te is egy istentelen nagy szánalmas kocka vagy...
  • zachi
    amúgy sonic1xx-nek k***vára igaza van mér mindíg a wow-osokat kell basztatni????én azt mondom hogy pistike vagy ki a faxom inkább wow-ozzon mint lejárjon azokkal drogozni,meg piálni meg tom is én mit csinálni!!!!!!ez egyközösségi szórakozás és mértékkel kellemes időtöltés minden korosztálynak...és nyugodtan bekussolhatnak már a kockázással mert k**vára unalmas...
  • zachi
    hhhúúúúúúúúúú

nah ez jó nagy szívás
  • Komolytalan
    Pár tény, amivel szerintem sokan nincsenek tisztában:
    - WoW goldot jellemzően USAban veszik (elég megnézni az árakat, EU árak sokkal alacsonyabbak mint az USA árak, vagyis itt nagyobb a a gold farmerek kapacitása mint az igény oldal).
    - WoW goldot jellemzően top guildek veszik, nem pedig vérpistikék. WoW top guildben kizárólag 18+ játékosok játszanak, de van ahol 21+ a felvételi követelmény. Pl egy Nihilum felvételit megéri megnézni, akár IQ tesztnek is megfelelnek egyes részei (szójátékok vannak benne, stb).
    - WoW goldból jellemzően nem fegyvereket, páncélokat vesznek, hanem un. consumable cuccokat, amikkel időlegesen (15-120 percig) megemelhetik a karaktereik tulajdonságait. Már csak azért is mert top fegyverek, páncélok általában nem adhatóak át másik playernek.
    Arról van szó, hogy a top guildek azért küzdenek, hogy övék legyen 1-1 World (EU, USA, Hun, stb) first kill, vagyis világ, EU, USA, magyar viszonylatban ők nyomjanak le elsőre egy bosst. Mivel ezeket nem egyszerű lenyomni, és a felszerelés folyamatosan, de sokszor nem elég gyorsan fejlődik ahhoz hogy legépeljék őket, ezért a statjaikat felnyomják consumablekkal. Amik egy része minden egyes próba után (ami ált halállal végződik) elveszik, ami esténként 10-20 is lehet. Ekkora consumable mennyiséget összeszedni 10-12 óra, és aki ezt nem tudja vállalni (pl dolgozik WoW mellett (nem fordítva:-), az vesz goldot, és megveszi a consumablet más playerektől.
    A Blizz azt lépte ez ellen, hogy a köv patchben átírják az össz bosst, hogy annyira legyen nehéz, hogy consumablek nélkül is le lehessen gépelni őket. Emellett a consumablekat is gyengítik, ezenkívül limitálják azt, hogy hány féle lehet fenn egyszerre egy játékoson (eddig is volt limit, csak nagyon magas).
  • Atisz #42
    Ja es itt a lenyeg az utolso mondatban: a blizzardnak ERDEKE, hogy legyen feketepiac.

Ez itt a lényeg. Helyesen: az összes mmorpg forgalmazónak érdeke, hogy legyen az adott játék virtuális fizetőeszközét árusító feketepiac.
  • sonic1xx
    jajaja, az összes wowos kocka, dagadt "vérpistike", akiknek a való élethez semmi közük. Nem baj, az a 8 millió ember nem hiányzik senkinek, hisz egytől egyik topák, nem koschwarz??? Én nem értem hogy a wowosakat miért kell így leírni. Most ha Jancsika hazamegy, kajál, tanul, tol egy óra wowot míg a többi haverja is végez a tanulással aztán mennek lógni vmerre, akkor jancsika egy KOCKA. Ezzel szemben Ferike egész nap cod2-őzik, vagy fifázik másnap meg leKoCKÁZZA Jancsikát, akkor ő a faxa gyerek nem??? Sztem ideje lenne leszállni a wow fikázóknak a játékosokról. Ennyi erővel lehetne a 2 milliárd cigist is csesztetni nem??? Én nem játszom az eredeti wowval, annyi pénzt nem ér meg, de ha éppen mogyorózna, vagy kényelmesen üldögélve akarok játszani, akkor fellépek egy tört serverre, azt kész. Persze ettől egyesek szerint egyből kocka lettem. De sztem meg azoknak kéne elkussolni, akik 10től hajnali 5ig wow fórumokat keresgélnek, hogy legyen mit osztani... Na de inkább abbahagyom, mert már ez is sok!
  • koschwarz
    mérnem tudom sajnálni ezt a sok kockát?
  • n0k0m
    http://gamestar.hu/kommentek.php?sid=27090 Kisertetiesen hasonlo a cikk.
  • Morden23
    No offense, komám, de te minden jel szerint egy idiótával beszéltél :)

Sok van belőlük.
  • remark #37
    Nem az USA-ban lakom, de valszeg egy USA-ban lakó nézett hulyenek... (ha nem is szo szerint) Olyanok voltak az ervei, hogy ha nem lehetne fegyvert tartni otthon akkor pl. nem tudnad az elkanaszodott allamot helyretenni. Hat, en nem tudom, de egy kormany valszeg nem attol erzi ugy hogy jol kell vegeznie a dolgat, mert tart attol hogy ellenkezo esetben a polgarok eloveszik a parnajuk ala rejtett lofegyvereiket, es jol elzavarjak...
  • Indigo
    Hülyeségeket beszélsz...
  • Morden23
    Személy szerint sosem értettem egyet a civil fegyverviseléssel.

"Amikor a lofegyverek okozta serulesek/halalozasok szamanak csokkentesere azt mondom hogy a fegyverek tunjenek el a haztartasokbol, akkor meg mindenki hulyenek nez."

Hol néznek hülyének? USA-ban laksz? :)
  • Picizöldfül
    1. Látom a "Wírus" még mindig szedi az áldozatait,egyre boldogabb vagyok amikor látom az embereket wowozni,Köszönöm neked Istenem!!!
    2.off|remarknak teljes mértékben igaza van| drogtémához:hozzáNEMértőek kímeljek ezt a témát mert csak ártanak neki.
  • remark #33
    WoW OFF, drogtemahoz kapcsolodik:
    Amikor a lofegyverek okozta serulesek/halalozasok szamanak csokkentesere azt mondom hogy a fegyverek tunjenek el a haztartasokbol, akkor meg mindenki hulyenek nez. Nemtom hol olvastam, nemreg tortent hogy egy pár az egyik baratjukat fuvarozta ki a repterre, ahol is a kifuvarozott emberke lelötte a sofort, majd elmenekult (milyen orszag az ahol az emberek toltott pisztollyal mennek a repterre? just in case we need to fight those horrid terrorists?). Amig mindenki alanyi jogon toltott pisztollyal rohangalhat, addig lesznek ilyen esetek: "begurulok, jé van nalam egy toltott pisztoly, bumm". Jo forgatokonyv. Egy orszagban ahol barmelyik szembejovo embernel lehet legalisan lőfegyver, es a sajat kis 80-as IQ-jara van bizva az hogy mikor hasznalja, hat en nem a terroristaktol félnék, hanem mindentol es mindenkitol.
  • exxile
    100 ezret termeszetesen, na!
  • exxile
    Hat ja, en nem WOW-ozok, de itt is komoly penzek mehetnek. Egy levelezos-rpg-s jatekostarsam meg evekkel ezelott 100 huf-ot adott egy karakterert, es orult neki hogy milyen olcson meguszta. Hm..
  • darph
    Namost a windozt konnyu fikazni, de mi koze a m$nek ahhoz, hogy a wow szarul van megirva? szvsz semmi.
    Ha Blizzardot oan durvaul zavarna, hogy a fenti dolgok megtortennek, akkor megoldana. Egyetlen programozo agyontesztelessel egyutt egy nap alatt megoldhatna, hogy ne lehessen a loginscreent captureolni, keylogger ne futhasson login alatt, ha van lementett jelszo, akkor az igy meg ugy meg amugy legyen elkodolva, minden alkalommal mashogy es meg milliom egy lehetoseg van, aminek a megoldasa nem igenyelhet kulonosebb erofeszitest egy olyan programozotol, aki egy wow szintu szarhalmot osszelapatolt mar...
    De Blizzardnak nincs egyetlen programozoja sem. sot! Annyira veszteseges a wow uzemeltetese, hogy nincs penzuk megvasarolni a vilag legjobb hackerjeinek egyiket hogy segitset! nevetseges.
    Ennek a hirnek egy a lenyege: a parasztok tepjek a szajukat es legalabb 10 percet ez jarjon az agyukban, hogy wow meg blizzard es hogy a luzerek akik a 20 napos betaban folyamatosan kiszoptak elkezdjek keresni a 'feketepiaci forrasokat', accot vegyenek feketen, es igy fizessek a havidijat a blizzardnak.

Ki van ez talalva...

Ja es itt a lenyeg az utolso mondatban: a blizzardnak ERDEKE, hogy legyen feketepiac.

Mondjuk azon sem artana elgondolkodni, hogy kinek a legegyszerubb egy 70es karit megteremteni mindenfele extra cuccal es arulni 5-10x annyiert mint alap wowot -> blizzard.

Na mind1. Ezt lehetne folytatni a vegtelensegig, mig a paranoia olyan szintjere jutok, ahonnan mar tenyleg nincs visszaut.
  • Blasta
    "ha azt akarom, hogy ne legyen több drogos, és ne legyen több drogdíler? A válasz egyszerű (a emgoldás nem): a DROGOKAT."

Ebből az aspektusból már helytálló a dolog, rosszul fogalmaztad meg akkor az elején :)
  • Blasta
    /OFF

Fú barátom, Te nagyon el vagy tájolva kicsit

"Nem a drogdílereket kell megszűntetni, mert attól még a drogprobléma fennáll, viszont ha megszűntetem a drogosokat, megszűnnek a dílerek is."

Ezt hol hallottad? Saját elméd szülte? Mert írtónagy marhaság. Ugyanis a FOGYSZTÓT nem lehet megszüntetni. Azok mi vagyunk. Te meg én meg a többi sokmillió mind.
    Az ÁRUT kell sztornózni, a kereskedőket kell nullázni, akkor hiába lesz millió fogyasztó, nem lesz mit belőjenek...

/ON
  • Blasta
    Nyúlják is le ezeket az elmebeteg mmorpg-seket, talán az egy párnak elmegy a kedve így a játéktól és megindulhat a lassú folyamat, amelyben újra emberré válhat...talán
  • cateran
    Tizenéves vérpistikék,akiket apu-anyu tol hátulról:) Ez teljes egészében a blizzard felelössége,de nyugodtan kijelenthetjük: ha a blizzardon múlik,akkor ez az életben nem lesz elintézve (magasról tesznek az egészre,kibukik pár játékos? na és? van helyette 8 milló másik...ki nem xarja le?)
    Off: A high end insták béta tesztjét pl. már nem csinálják jó régóta! Megvárják amíg egy hc guild eljut odáig,aztán lesik milyen bugokat találtak (kis botrány is van most,mivel a nihilum nevü guild levert 1 end bosst,név szerint lady vashjt és annyira bugos volt a harc,hogy CSAK a szerencsén múlott,hogy leverték!Fikázok kiméljenek,nem a wowot sztárolom.épp ellenkezőleg)
    Merem remélni,hogy elöbb-utóbb qrvára rábaxnak erre a leszarjuk mentalitásra!Le a blizzarddal illetve inkább a wowval,hátha akkor megint lesznek jó kis gammák tölük:P:)
  • Indigo
    1. Hardverkulcs sem érdekes, adják az account mellé azt is... :)

2. Nem az a lényeg, hogy ellenőrzi-e vagy sem, felőlem ellenőrizze, de azt akkor sem fogja tudni, hogy te mennyit utaltál a bankszámlámra egy bizbasz mágikus kardért :)

3. Na ugye :D
  • Cat 02 #24
    silkroadban ez alap =\
  • Molnibalage
    Röviden és tömören SZÁNALMAS az egész. Kik azok a barmok aki ilyenre pénzt költenek és az idejét is szánja erre? És így múlt el a világ dicsősége..
  • Morden23
    :D:D:D
  • remark #21
    En csak ugy veszek meg single player jatekokat is, hogy ha mellekelnek egy mentest amit betoltve rogton a jatek VEGEN kezdhetek: egy suhintas a foellensegnek, es jon a jatek vege múvi... Az luzer aki vegigszenvedi az egesz jatekot.

;-)
  • Morden23
    "Azt meg nem tudod ellenőrizni, hogy egy accountnak éppen ki a gazdája..."

Ööö, ez persze igaz. Lehet, hogy ezt tényleg csak nagyon bonyolultan lehetne megoldani (mint pl. a LightWave-nél az USB Donge-key).

"lehet ugyan ellenőrizni, de a Blizzardnak semmi köze nincs két player "üzleti" ügyeihez"

Semmi köze, semmi köze... nagyon sérülnek aztán a személyiségi jogaim, ha a Blizzard ellenőrzi, hogy milyen kardot vettem :)

"Ja, és a bíróság helyett találkozzunk inkább a kocsmában, egy sör mellett talán kibékíthetnélek :) "

Jogos, a bíróságon tényleg nem lehet sörözni. :D
  • Indigo
    De külön karaktereket nem lehet vásárolni, csak accountokat (ha jól tudom). Azt meg nem tudod ellenőrizni, hogy egy accountnak éppen ki a gazdája... Az eladó átadja a nevet+jelszót, a vevő meg fizet érte X összeget. A játékon belüli kereskedelmet pedig lehet ugyan ellenőrizni, de a Blizzardnak semmi köze nincs két player "üzleti" ügyeihez, és nem tudni, hogy a háttérben nincs-e valós pénzmozgás.

Ja, és a bíróság helyett találkozzunk inkább a kocsmában, egy sör mellett talán kibékíthetnélek :)
  • Morden23
    "én nem tudok semmiféle "külsőleg" bevihető dologról"

Ezt úgy értettem, hogy ne lehessen karaktereket "vásárolni", ne vehessem meg csak azért a legtápabb "Ultimate Sword of WoW" cuccot, mert dellázok egy online aukción. Erre értettem a "küsőleg bevihető" dolgokat. Továbbá egy virtuális fabatkáért (mondjuk egy kard) csak virtuális arannyal, vagy virtuális fabatka-barterrel lehessen fizetni (erre mondtam, hogy a kereskedelemnek meg kéne maradnia a játék szintjén, azaz WoW kardért WoW arany ecetera).

"(bocs hogy lenyúltam a kifejezésedet, de nagyon találó :))"

Jogi osztályra ment az email. Találkozunk a bíróságon :D:D:D
  • Indigo
    Én sem sokat játszottam a wow-al, a 10 napos trial felénél nem húzta tobább a gépemen, de én nem tudok semmiféle "külsőleg" bevihető dologról... Épp a player-player közötti kereskedelemről van szó, egyik player valódi pénzért cserébe virtuális fabatkát (bocs hogy lenyúltam a kifejezésedet, de nagyon találó :)) vagy egyéb marhaságokat ad át a másik playernek. Tehát kereskedni csak azzal lehet, ami adott a wow világában, csak azok sokszor nem felebaráti szeretetből cserélnek gazdát, hanem anyagi haszon fejében. Lényegében erről van szó. De javítsatok ki, ha nem jól tudom.
  • Morden23
    Biztos vagyok benne, hogy lehetne valamiféle programozható korlátja az ilyen jellegű dolgoknak.

(Példának okáért éljen a kereskedelem a játékon belül, adják meg a lehetőséget, hogy egészen konkrétan a WoW részévé váljon, és a Player-Player kereskedelem korlátozódjon a karakterek közti interakcióra, semmiféle "külsőleg" bevihető dolog ne legyen)

Megjegyzem, azért nem érdemes vitatkozni/filózni az egész dolgon, mert én csak azt írom le, hogy HA ÉN játszanék egy MMORPG-vel (vagy üzemeltetnék egyet teljesen profit- és piaci elvárás függetlenül), akkor hogyan lenne a szerintem legideálisabb/legnormálisabb.
    Mivel itt bőven vannak más jellegű dolgok (az online aukciók csak a dolog egyik része, gondolj akár a megvásárolható cuccok miatt kiépülő kompetitív hangulatra [ha nem vásárolok, többet játszom, ha vásárolok, többet vásárolok ecetera]).
    Megoldani szinte mindent meg lehet. Olyan van, hogy nem akarják megoldani/nem lenne gazdaságos vagy előnyös megoldani.
  • Indigo
    Értem én az álláspontodat, és igazad van. De legyünk realisták egy pillanatra. A gyakorlatban hogyan lehetne megakadályozni, hogy ne vehessél virtuális aranyat vagy karaktereket? Szerintem sehogy... Amíg uránium-kapszulát, bombát vagy akár emberi szerveket lehet "szabadon" adni-venni az interneten, addig a "farmolók" is köszönik szépen, élnek és virulnak.
  • Morden23
    Öööö, ja.

De esszé helyett másfél mondat: mit szűntetek meg, ha azt akarom, hogy ne legyen több drogos, és ne legyen több drogdíler? A válasz egyszerű (a emgoldás nem): a DROGOKAT.

Azaz WoW-esetben nem a fekete- és nem a felvevőpiacot iktatom ki, hanem a cuccvásárlást. Ha nem tudok aranyat venni, nem érdemes ellopni, hogy eladhassam.
  • Indigo
    Az megint megérne egy kis esszét, hogy a probléma gyökerét, azaz drogosokat hogy lehet "beszüntetni"... Szerintem sehogy. Ez megint csak amolyan filozofikus megoldás a problémára, gyakorlati megvalósításának esélye közel zéró.
  • Indigo
    Erről van szó. Végezze mindenki a dolgát. Onnantól kezdve nem kell megoldást keresni a tyúk-tojás problémára :)
  • Morden23
    Nem, én azt mondtam, hogy az elérési csatornát kell megszűntetni.

Mindannyian tudjuk, hogy sem a drogost, sem a hülyén játszó játékost nem lehet eltűntetni egy gombnyomással (tehát a vágy kitörlése, illetve a szokás kiölése a legnehezebb).

Ha a feketepiacot (drogdílert) szűntetem meg, akkor a vágy még megmarad, ergo az ilyen igényű játékosok (drogosok) más megoldások felé fordulnak - vagyis létrehoznak egy újabb (vagy több újabb) feketepiacot (dílert, illetve drogbeszerzési lehetőséget) az igényeik kielégítése végett.

Magyarán, ha megszűntetem a lehetőséget, akkor

1. a feketepiac (díler) nem tud eljutni a fogyasztókhoz
    2. a fogyasztó (drogos) nem tud eljutni a feketepiachoz

Így nem azzal szarakodom, hogy levágom a hidra fejeit, utána gyufával próbálom beégetni a sebeket, hanem a feje és a teste helyett egyből a nyakát iktatom ki, tüzes karddal.

(Csak ez éppen rengeteg játékosnak nem tetszene, és mivel ők is fizetnek [sőt, valószínűleg többet fizetnek, és ezért jobban kötődnek a játékhoz], ezért kellenek.)
  • Morden23
    A Win-hibajavítás az MS dolga.

A WoW belügyeiben való turkálás a Blizzard dolga.

Végezze mindenki a sajátját.

(Amúgy tudom, hogy melyikre van esély, főleg, hogy az a feketepiac nem is annyira "fekete", sokkal inkább olyan piszkosszürke.)
  • Indigo
    Egyszerű, nem a biztonsági rést kell betömni, hanem be kell tiltani a wow-ot
  • Gladiator
    lol, a két példa kicsit üti egymást:D

feketepiac - wow játékosok
    Azt mondtad, hogy a fekete piacot kell megszűntetni, ami árulja a cuccokat.

Drogdíler - drogos
    Itt meg azt mondod, hogy nem azt kell megszüntetni aki árulja, hanem aki megveszi:)

Csak gondoltam megjegyzem:)