160

Újra gyártani fogják a Pannónia motorkerékpárokat Magyarországon. Ezzel harminc év után újraindul a hazai kétkerekűek gyártása.
  • DJ BP
    Így is sírnak az új adó miatt a GSX-R tulajok... Sima közlekedésre simán jó 20LE motorba
  • DJviolin
    Mikor forgalmazzák majd. :)

Nekem ez kell. :)
  • Czdano
    hehe :)
  • tigeroo
    azis jó amelyiknek nincs 40km-enként valami baja:))
  • Czdano
    lágszoros verzio powa :D
  • Czdano
  • hykao #34
    Hát, végül is első "motornak" a lábbal tekerős műanyag "motorkerékpár" is erősnek tűnik az ovi első napjaiban... :)))
  • tigeroo
    azért uj simsonnak is örülnék:D
  • tigeroo
    szerintem a 250ccm jó választás volt 1. motornak.. erős is meg nemis, ezzel fedi majd le a legtöbb vásárló ízlését sztem
  • hykao #31
    Hát kíváncsi leszek mindenesetre...
  • SHADOWEYES7
    A Pannónia TL 2007 modelleket négy színben forgalmazzák. A járgány motorja négyütemű 234 köbcentis, a legnagyobb teljesítménye 18,5 lóerő. Azaz továbbra sem a száguldásról, inkább hangulatos suhanásról lehet szó.

valszeg ezt tarják szem előtt,nem a P21 nyomdokaiba lépnek,pedig abból kitudtak volna hozni királyságot még:((
  • Vlala #29
    SSzerintem idővel megjelennek a nagyobb blokkok is, csak legyen rá kereslet. A maga 250 köbcentije bőven elég egy A-korl. jogsival rendelkező emberkének.
  • Sir Quno Jedi
    Olvasván a websitejukat, tényleg kamunak tűnik az egész, de adja Isten, hogy ne!
  • hykao #27
    Hmm, de miért ilyen kis motoros lesz?! :(
  • SHADOWEYES7
    benne maradt az sg.hu a linkben:))
  • SHADOWEYES7
    #19--de azért köszi!!:))

jutalmul 1 kulcstartót adok:))
  • Vlala #24
    Oops, nem tudok linkelni :)
  • zvaragabor
    TESS. Én nem vagyok nagy motoros, csak egy szimóm van, de azért jó hír, hogy beindul a magyar motorgyártás. :)
  • SHADOWEYES7
    Feró adta a nevét az interjúhoz,szerintem tuti neki lessz belőle .......
  • OrioN the S
  • SHADOWEYES7
    Pannónia történelem
    A Pannónia motorok gyártása több, mint fél évszázaddal ezelőtt, 1954-ben kezdődött a csepeli, akkoriban éppen Rákosi Mátyás nevét viselő motorkerékpárgyárban. A Pannónia márkanév - Ocskay Zoltán kutatásai szerint - Molnár Lászlótól, a Csepel művek egyik technikusától származik.

Az Autó-Motor című korabeli szaklap 1954. szeptember 1-ei tudósítása szerint az első Pannóniákat ezüstre fényezett német Hella első fényszóróval szerelték, hátsó sárvédőbe süllyesztett, keskeny duplanyereggel - díszcsík nélkül - , kapaszkodóval, matt elsőfék-fedéllel és a szárnyas Pannónia matricával a tankon és a sárvédőn. A cikk felhívja az olvasók figyelmét a lengéscsillapítás nélküli, de "olajkenésű" első teleszkópvillára, amelynek rugóútja 140 mm, a hidraulikus lengéscsillapítóval kombinált hátsó rugóstagra, amely 75 mm rugóutat enged, és a körhagyótárcsás láncfeszítőre. A tudósításból kiderül, hogy a Csepel 250 motorjának főtengelyén változtattak, és más lett a sebességváltó fokozateloszlása is.

Közismert, hogy a Pannónia TL típusneve a Teleszkóp és Lengővilla szavak kezdőbetűjéből alakult ki. A hátsó lengővila kétségkívül komoly előrelépés volt, sokkal komolyabb utazási komfortot nyújtott, mint a Csepel 250 bakteleszkópja. Az első teleszkóp esetében már nem ilyen egyértelmű a helyzet, hiszen míg a Csepel 250 hidraulikus csillapítású első teleszkóppal rendelkezett, a TL ezt nélkülözte. Ennek ellenére nemzetközi összehasonlításban is megállta helyét, hiszen a hátsó lengővilla messze nem volt általános használatban az ötvenes évek derekán gyártott motorkerékpárokon.

A TL-széria két fő típusból áll. Az első, a motorszámok vizsgálata alapján feltehetően 1954 őszétől 1955 februárjáig gyártott szérián keskeny, a hátsó sárvédőbe ékelt nyereg volt, az ülés elöl egy, a vázra hegesztett T-alakú tartóhoz csatlakozott. A későbbi, ún. nagyüléseseken már módosítottak az ülésfelfogatáson. Eleinte a 250-es Csepelek hátsó féklapját használták, a kezdeti gépeken fogaskerekes primerhajtást volt, s csak később tértek át a láncos megoldásra. A visszafelé forgó főtengelyű modelleken eredeti Bosch gyújtást használtak. Kezdetben nemcsak az első fényszóró, hanem a biluxkapcsoló és a gázmarkolat is német gyártmány volt, a kormányszorító és a tanksapka fekete bakelitből, Csepel felirattal készült.

A hatvanas évek közepéig ,szinte módosítás nélkül gyártott "nagy" T5-ös Pannónia után 1966 -ban megjelent a P10-es átmeneti széria. Innen csak pár lépés az 1967 végén bemutatott P20-as. Az elsõ vevõk 
1968 telén vehették birtokukba a rendkívül fürge ötsebességes modellt. Alighogy megindult a sorozatgyártás, máris új terveket szövögettek és valósítottak meg a Csepel Művek kisérleti mûhelyében. Ezek egyrészt a futó típus "csiszolására", másrészt alapvetõ módosításokra vonatkoztak. Így jött létre a "félbevágott" P 175, ami valójában a P20 aljára és fele forgattyústengelyére épült ,és 175 ccm-es hengerrel 14 LE-t teljesített. A hasonló módon felépített, két hengeres , 324 ccm-es P 350 típusjelzésû motor 7000-es fordulaton 32 LE-t ért el. A nagyreményû , korszerû , dinamikus P-sorozat megjelenése egyúttal a hazai motorkerékpár-ipar hattyúdala is volt - hiszen 1975-ben , központi intézkedésre , megszűnt a motorkerékpár-gyártás Magyarországon.

Ebből a közel 22 éves Csipke Rózsika álomból ébresztette fel a márkát, és lehelt új életet a hazai motorgyártásba az új Pannónia TL 2007 megjelenése.

• SHADOWEYES7
    http://www.pannoniamotor.com/

igy már bejön:))
  • SHADOWEYES7
    Az új Pannonia TL 2007 - most még tüzesebb!
    Egy legenda újraéled!
    1954 februárjában megjelent az első híradás az új, 250-es kísérleti Csepelekről, és az őszi Párizsi
    Szalon közönsége már megcsodálhatta az ezek alapján készült Pannóniákat. 21 évvel később, 1975-ben
    az utolsó hazai gyártású motorkerékpár gördült le a csepeli gyártósorról - és ezzel egy legenda véget ért.

De nem örökre!
    2007 az az év, ami újra aranybetűkkel vonul be a hazai ipar történelmébe, 2007 az az év, ami minden
    hazai motoros szívét megdobogtatja: 2007-ben ben újra indul a Pannónia!

Motorok
    Az új Pannónia TL 2007-ben a teljesítmény párosul a klasszikus Pannónia stílusjegyekkel. A modellt a nagyobb teljesítmény érdekében úgy hangoltuk, hogy a legmodernebb vezérműtengelynek köszönhetően nyomatékos legyen, és a teljesítménye is megnőjön a legtöbbet használt fordulatszám-tartományban. A könnyen kezelhető kuplung- és fékkarnak köszönhetően a Pannónia TL 2007 tökéletes vezetési élményt kínál motorosának. A Pannónia TL 2007 modell négy színben kapható.

Műszaki adatok:

Lökettérfogat: 234.00 ccm
    Ütem: 4
    Típus: Twin
    Teljesítmény: 18.5 LE (13.5 KW) @ 8000 RPM
    Forgatónyomaték: 8.00 Nm @ 6500 RPM
    Száraz tömeg: 132 Kg
    Ülésmagasság: 755 mm
    Tengelytáv: 1425 mm

• SHADOWEYES7
    nekem nem nyitja meg!:S
  • Vlala #16
    Nem hinném, hogy átverés.

www.pannoniamotor.com
  • SHADOWEYES7
    http://www.vezess.hu/hirek/beindul_a_hazai/9818

Egyéb esstben ,nem ,Áprlisis 1 hanem Áprlisis 2-ről való a hír...
  • Seten

Az senkit nem érdekel, hogy április elsejei a hír?! :D

• Tothenkopf
    nagyon zsír!!!!!!!!!!
  • SHADOWEYES7
    ja ja nagy titok övezi még őket nagyon nehéz rá találni valami infóra ez is a vezess.hu-rövid cikke volt csak ledöbbentem mikor megláttam a pancsit:))
  • rekettyes
    király
  • PíszLávJuniti
    kijöhetne egy cross változat is :)
  • Vlala #9
    Nekem kell egy ilyen!
    Annak idején egy T5-ös volt a családban, de kissé tönkrement, és állványos fűrészgép lett a motorjából...

Ha jól látom, most készül a honlapjuk.
  • Glpetyus
    Kiváncsi vagyok,kb mennyibe fog fájni.
    Amúgy kép alapján szép :)
  • DJ BP
    jópofa :), reméljük jól összerakott gép, akkor lesz sikere
  • B0B0
    Na ez több, mint örvendetes! Piaca biztos lesz, ha jó minőségűek lesznek! Nem is tudom. A Java még gyárt motorokat, mert akkor külföldre is lehet számítani, hisz a márkanév egész Európában ismert és elismert volt elnyűhetetlensége miatt. :))))
  • hen-tes
    Durca! :D
  • JoeGunn
    Na végre valami jó itt is történik. 8)
  • Bala10
    óóó! Ez nagyon jó hír. :)
  • SHADOWEYES7
    Várom a vélenyeket..
    Édesapámnak P12-es volt, a maga nemében nagyszerű hosszú löketű megbizható motor volt,a mai napig szépen jár a motorja.

Nagyon hiányoltuk annó a P21 -es mikor kijött,hogy miért nem fejlesztették tovább,na most hátha összekapja magát a cég és ujjabb modellek is megjelennek!
  • SHADOWEYES7
    Beindul a hazai motorgyártás.

"Több mint három évtizedes szünet után újra beindul a hazai motorkerékpár-gyártás Magyarországon" - jelentette be Mázló Imre, a Pannónia Motors Magyarország vezetője, aki hozzátette: "Ezzel egy új fejezet kezdődik a hazai járműgyártás történetében, amelynek eredményeképpen újra a piacra kerül a legendás Pannónia márka."

Még 2002-ben fogott össze egy maroknyi Pannónia-rajongó, akiknek köszönhetően létrejött egy vállalkozás, amely a márka újraélesztését és az új modell kifejlesztését tűzte ki célul. Ennek nyomán a részletes piackutatást és a többévi kutató-fejlesztő munkát követően még az idén megkezdődik az új Pannóniák értékesítése.

Magyarországon 1975-ben a csepeli gyár bezárásával szűnt meg a Pannónia motorkerékpárok gyártása és forgalmazása, a márka iránt azonban töretlen volt az érdeklődés a hosszú szünet ellenére is. "Elérkezettnek látjuk az időt arra, hogy az új modellt bemutassuk a nagyközönség számára is" – érvelt Mázló Imre.

A bejelentéssel egy időben megkezdődik a márkaképviseleti rendszer kiépítése is, így nemsokára az érdeklődők az ország több pontján is megtekinthetik és kipróbálhatják az új kétkerekűeket.

A Pannónia TL 2007 modelleket négy színben forgalmazzák. A járgány motorja négyütemű 234 köbcentis, a legnagyobb teljesítménye 18,5 lóerő. Azaz továbbra sem a száguldásról, inkább hangulatos suhanásról lehet szó.