Az új Pannónia

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Remélem lesz is belõle valami,de a design érdekes miért nem valami egyszerübbel kezdenek?

caseih9400
na azé ez nem mindig igaz itt a környéken olyan kamionosok vannak akik mindig indexelnek hogy mehetek vagy nem...

khm...khm...

Ez sajna igaz. Pláne a mostani kamionosokkal, akik viccet csinálnak abból, hgy nem hagynak elõzni.

Kell több, mert nem bírod megelõzni a kamiont sem, akkor meg aztán élvezheted sz utat a gázfelhõben ráadásul kilátásodnak is annyi.
Minek több? Ezen élvezni kell a motorozást, nem száguldani... Jó kis dobogõkõi-pilisi kanyargós utakat alá, azt' hadd szóljon!

caseih9400
KIRÁLY!!! Lesz új Pannónia azok (is) a kedvencem ! :))) 18,5 lóerõ?
Hát télleg nem erõltetik meg magukat..:((

khm...khm...

jó lenne pár kép róla. :(

٩(×̯×)۶ Az elmélet és a gyakorlat között elméletben nem, csak gyakorlatban van különbség.

SHADOWEYES7
értem

Nem a pénz csinál engem, hanem én csinálom a pénzt. Az életet szeretem, és az fontosabb, mint a tuti üzlet.

Mészy
nem tudom, én este 10 körül keveredtem arra, nem sok mindent láttam a fesztiválból. csak a depressziót és utána a sorsolást.

Rocközön.com online Rockradio és a Galaktikus Rockfamily otthona

SHADOWEYES7
<#wow2><#eljen>

pedig faszás lett volna!!
nem volt szó az uj Pannoniáról??

Nem a pénz csinál engem, hanem én csinálom a pénzt. Az életet szeretem, és az fontosabb, mint a tuti üzlet.

Mészy
1974-es Pannónia

SHADOWEYES7
mijen motor volt a fõdij??????

Mészy
nemrég jöttem haza a fesztiválról, elég jó buli volt, fõleg a Depresszió a végén. A motort sajnos nem sikerült megnyernem...

SHADOWEYES7
<#vigyor1>

inkább jeleztem elõre,mert ma kicsit elszald a pont kiosztó GONB.......

Miért lenne reklám a Pannónia tpopicban egy Pannónia-fesztivál?

SHADOWEYES7
NEM REKLÁMNAK SZÁNOM,DE VANNAK PANNÓNIA FANOK ITT!!!

Pannónia Fesztivál 2007, Isaszeg
2007. május 12.

Az 1848/49-es szabadságharc legfényesebb magyar gyõzelme zajlott Isaszegen: a Görgey vezette magyar fõsereg 1849. április 6.-án itt aratott diadalt az osztrákok fölött!

A megrendelt, INGYENES belépõddel a nap valamelyik órájában egy eredeti PANNÓNIA motorkerékpárt is nyerhetsz!

A PANNÓNIA FESZTIVÁL egy forradalmi elképzelés, aminek sikeréhez TE is hozzájárulsz, ha részt veszel rajta.

A rendezvény 2007. május 12.-én 11:00-tól indul két színpadon felváltva. Kapunyitás: 09:00 óra.

Tudnivalók
Itt nincsenek fesztivál árak a vendéglátásban sem. Ezért kérjük, hogy ne hozzatok magatokkal semmit! Ígérjük, hogy kellemes élményben lesz részetek az étel-ital területén is! Pl. korsó sör max. 250 Ft, bográcsgulyás 500 Ft.

SHADOWEYES7

Modelo:..........................Csepel 250cc De Luxe (Hungria)
Ano de fabricação:...............1958
Período de fabricação............1954-1960
Motor: ..........................2 tempos monocilíndrico
Potência: .......................10,5hp a 5300rpm
Deslocamento do pistão:......... 247cc
Diâmetro e curso:................68x68mm
Taxa de compressão:..............6,4 : 1
Velocidade máxima:...............105 km/h
Peso:............................146 kg
Proprietário:....................Washington Junio - Belo Horizonmte/MG

SHADOWEYES7

Modelo:..........................Pannonia (Csepel)14-16 LE 250cc (Hungria)
Ano de fabricação:...............1956
Período de fabricação............1955-1960
Motor: ..........................2 tempos monocilíndrico
Potência: .......................10,5hp a 5300rpm
Deslocamento do pistão:......... 247cc
Diâmetro e curso:................68x68mm
Taxa de compressão:............6,4 : 1
Velocidade máxima:...............105 km/h
Peso:............................138 kg
Proprietário:........................................Luis Henrique Cebrian Peres - Ouro Verde - SP

SHADOWEYES7
<#eljen>

Ne kínozz, ez egyszerûen gyönyörû!

SHADOWEYES7
igaz nem Pannonia,ez 1 csepel de ezek is nagyon ott voltak a szeren annó........

SHADOWEYES7
tuti még mûködne.....

GregSB
LOL nagyfateromnak ugyanilyen pápamobillá átalakított pannóniája volt :D

Még mindíg meg van, egy fészerben rohad egy vidéki kisfaluban, de állítom még mindíg rendbe lehetne hozni.

SHADOWEYES7
Ötszázas Pancsi

Bármennyire is hihetetlen, volt 500-as Pannónia. Nem sok létezett belõle, és elsõsorban versenycélra készült, így jobbára csak a bennfentesek tudnak róla mindmáig, tekintve, hogy komplett ilyen motor nem maradt fenn

1958-ban a Csepeli Motorkerékpárgyárban - ahol a Pannóniák is készültek - a versenymûhelyben konstruáltak egy 250-es krosszmotort, amely fõ darabjaiban a legelsõ TL-jelûre támaszkodott. Mellesleg a TL sportváltozatával a Párizs melletti Monthlery versenypályán 24 órás versenyen 1956-ban elsõ, 1959-ben második helyen végeztek kategóriájukban, - de errõl majd máskor - .
A képen kevésbé látszik, de ez egy kéthengeres gép

Miután a 250-es krosszgép beváltotta a hozzá fûzött reményeket, kézenfekvõnek látszott, hogy fõ darabjainak felhasználásával konstruáljanak egy 500-as verziót is, így a nagy kategóriában is indulhatott volna Pannónia. Ennek megfelelõen a versenymûhely vezetõjének, Vígh Endrének az irányításával neki is láttak a feladatnak, amelyet úgy oldottak meg, hogy a már meglévõ 250-es motor két fõtengely-hengersor-egységét egymás mellé építették egy vízszintes osztású motorházban (aki már szerelt pl. Trabant motort, ahhoz nagyon hasonló megoldással).

Ehhez a kéthengeres motorrészhez hozzácsavaroztak egy különálló sebességváltót, amelyben a normál Pannónia váltóalkatrészei helyezkedtek el. Az egészet egy erõsített, és a szériánál több csavarfurattal rendelkezõ kuplungfedél zárta egybe.
Annyit azért kellett változtatni az alkatrészeken, hogy a váltótengelyeket hosszabbra készítették, és a balra eltolt motorrész dacára (a 2. henger miatt) a kis lánckerék síkja az egyhengeres típussal egyezõ helyen maradt, így a hátsó keréken nem kellett megváltoztatni a nagylánckerék eredeti pozícióját, igaz erre túl sok hely sem lett volna a régi vázban.

Az egyhengeres géphez készített kuplung nyilván nem bírta volna csúszásmentesen átadni a jócskán megnövekedett nyomatékot, így azt 8 lamellásra bõvítették, és a kuplungrugók számát is 6-ra növelték, (a széria 4 rugós volt). Ezenkívül az akkoriban alkalmazott parafázást a kuplunglamellákon felcserélték mûanyagra, ami ma már általánosan alkalmazott. Az erõsítést szolgálta még a duplasoros kuplunglánc a széria egysoros helyett.

korabeli adatok szerint ez a kéthengeres 500-as 43,6 LE-t adott le, a meglehetõsen alacsony 5000-es fordulatszámon. A hatalmas teljesítményekhez és fordulatszámokhoz szokott mai olvasók kedvéért megemlítem, hogy akkoriban a Jawa 18 LE-s gépezettel krossz Európa Bajnokságot nyert a 250-es kategóriában, és csak azért nem VB-t, mert akkoriban a VB futamokat az 500-as krosszgépek részére írták csak ki.

Egyébként a két hengert két darab 32mm-es átmérõjû Puch karburátor táplálta, és a két henger robbanási üteme egymáshoz képest 180 fokkal el volt tolva, így a nagy Pancsi a 350-es Jawahoz hasonló hangot hallatott, bár jóval recsegõsebben. A motor sûrítési aránya csak 1:8 volt, ami mai szemmel nézve meglehetõsen szerény, de ezt az akkori benzinek alacsony oktánszáma indokolta, ezzel együtt a motorhoz elég magas 310-es hõértékû Bosch gyertyák kellettek. Ami adat még fennmaradt, az a 9 literes fogyasztás, ami szintén szerény a mai kétütemû krosszgépekhez mérten.

A vázrészek a 250-ese krosszgépével megegyezõek, annyi különbséggel, hogy azon a részen, ahol a motorblokk helyezkedett el, némi nyújtást kellett alkalmazni, tekintve, hogy a váltóval összecsavarozott blokk valamivel hosszabb volt, mint a váltóházzal egybeöntött 250-es egyhengeres elõd.

A krosszmotorhoz egyedileg gyártott teleszkópok erõsített kivitelûek, és már elõl is hidraulikus lengéscsillapítással rendelkeztek, ami az akkori utcai Pannóniákról még nem volt elmondható. A széria benzintank lemezeinek felhasználásával sportosan kicsinyített üzemanyagtartályt készítettek a versenygépre, amely csak 12 literes lett, így az akkori 40 perces futamokra elegendõ volt a magával vitt benzin.

Szintén egyedi kézimunka volt az alulemezbõl kalapált elsõ és hátsó sárvédõ, valamint a sportosan rövid ülés. A T5-ös Pannóniához hasonló, kétoldalt felhúzott hangtompítók különösebben nem tompítottak, ugyanis folytás alig volt bennük.

A motorral egyébként versenyen Máthé Sándor indult, aki a Pannónia gyári csapat oszlopos - szó szerint is - tagja volt, és a Dózsában versenyzett. Krosszsportunk jelentõs személyisége jó néhány országos bajnokság birtokosa, és mint sportvezetõ, ma is aktív.

Az MC-500 (Moto Cross) Pannónia 1959-ben készült el. A gyár rövid ideig indította ezt a típusát versenyen, "amolyan esetlen motor volt" hallottam az egyik volt gyári versenyzõtõl.
Tény, hogy a 70-es évek elejére a könnyû, robbanékony, rendkívül jó rugózású cseh CZ krosszmotorok hódítottak, több VB-t is megnyerve, és a fentebb felsorolt három kritérium kevéssé volt sajátja az 500-as Pannóniának.

SHADOWEYES7
szegény Pannóniából,mit nem kreáltak??!!!:)

kuplung házról megoldott meghajtása a hûtésnek!!

és a eghajtás....

pedig 1 kiló festékkel ,csdákat lehet tenni...

Nem hiszem, 250-es motorral a Keeway, Hyosung és társai komoly konkurrenciát kínálnak, 6-700 ezer ft-ért. 1,2 milláért nem lehetne eladni. Bár, az Alma Cabrio (átalakított Trabant) sem aratott osztatlan sikert, azon is többbe került a hús, mint a leves.

Menyit fog kóstálni egy ilyen??1,2milla???

Tetsuo
Éljen a magyar motorgyártás!!!!!!!!!

https://www.youtube.com/shorts/zECTF2H8Jp8

Remélünk, kapunk majd képeket! :)

Random work
Gyertek! Nekem olyan mázlim van, hogy Isaszegen lakok. :) Csak átsétálunk a másik felébe a falunak.

Olyan napom volt, amitõl Assziszi szent Ferenc gyerekeket rugdosna. Mûkutyától, mûkrokodiloktól nem kell megijedni, mindegyikben ember van.

Pedig most láttam a HírTV-ben és lesz T5 Retro is!
B0B0
Woow, erre el kell menni! :)

Is this the real life? Is this just fantasy? -------o------- Tejet kérek! Csokisat!

Hát mivan nincs itt élet?
Aham utoljára ma délelött...
SHADOWEYES7
azt nem tom,remélem!!
nézted a honlapjukat???

Egyébként lesz egy ilyen, hogy: Pannónia Fesztivál 2007, Isaszeg lehet hogyitt már lehet látni új Pannoniát is?
Bizony Jawa 650 keress csak rá!
SHADOWEYES7
650???<#wow2>

SHADOWEYES7
erre rá is keresek!!

Vagyis egy éve olvastam, hogy valamilyen kiállításon feltünt valami uccai gép...
Jawa-kat gyártanak!
SHADOWEYES7
egyébként még a 350 es Jawa-kellett volna tovább fejleszteni,mert azok sem voltak ám pikóták!!

SHADOWEYES7
<#eljen>

Hát aki bántani akarja annak csak annyit mondok, hogy nézze meg pl. a Triumph-ot. A márka gyakorlatilag meghalt, majt egy kis pénzzel újjá lett élesztve és meg lehet nézni milyen motorok jönnek ki a gyárból...
SHADOWEYES7
nem is rád értettem,hanem õ mondta szó szeritn,hogy fenyegették már meg is,hogy fejezze be ezt a uj Pannoniás dolgot,meg stb........

hideget-meleget... abszolute nem bántani akarom, meg szerintem másnak se kellene nagyon jó dolog amit csinál!
SHADOWEYES7
hát az adatokat láttad amit irtam,annyit modott még,hogy 95% magyar beszálitoknak alakatrészeit épitik be,a Pannonia filling meg marad,öreges moci lessz,már mint a motor teljesitményre értem,nagyon sokat nem árult el,mert kicsit bizalmatlan volt,kapott õ már hideget meleg ezért........

Jah egyébként mondtad, hogy a TL 2007-et fogják fejleszteni. Milyen irányba? Tudsz valami konkrétat?
Én egyébként mindig is szerettem volna egy Pannoniát, csak azért nem vettem, mert úgy gondoltam nem lennék elég jó gazdája, ezekkel az öreg motorokkal már kíméletesen kell menni vigyázni kell rájuk...
Most egy 250-es ETZ-m van erre annyira nem kell vigyázni alkatrészellátottsága is sokkal jobb.