Az evolúció
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Punk tudósok bebizonyították, hogy létezik 4. akkord.
Haverom is néz animéket, és mit ad isten, az "atashi"-t tanulta meg belõlük. Mondtam neki hogy ha nem akarja magát szétveretni, akkor hozzátesz egy rohadt w-t <#hehe>#hehe>
ONE DAY IGNUS WILL KILL YOU ALL
Pl régi japán nyelvben 16 féle szó van az "én-re" attól függõen, hogy milyen helyzetben és ki használja...
Gondolj bele, mennyire sok jelentést fejez ki egy ilyen szó, hátmégha valamilyen régmúlt-befejezett-folyamtos-passzív igeidõben van mondjuk határozói esetben és hármas számban(szanszkrit).
Ha ez neked nem bonyolult akkor bazmeg:-)
Ez rendben volna, csak az elsõ "egyszerû nyelv 1-2 hang" állomás az egyenlõre inkább csak elmélet, és mint említettem nem volt róla feljegyzés.
Nehéz helyzetben vannak a nyelvtudósok, mert már az elsõ feljegyzések a nyelvekrõl nagyon bonyolult nyelveket próbáltak leírni, ráadásul feltételezhetõen hiányosan örökítették meg. Elõtte meg nem volt írás.
Szerintem elég egyértelmû, hogy a kezdetleges nyelvek bonyolultabbak voltak, minél kevesebb a szabályosság, pontosabban minél kisebb részekre vonatkoznak egyéni szabályok, annál bonyolultabb az egész.
De vajon miért nem egyszerûbb, mikor egy rövid szóval egy egész cselekvéssorozatot fejez ki valaki?
Nekem is az lenne, mert egy büdös szót nem tudok olaszul :/
A Földet nem nagyapáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.
Az egyszerû együgyü makogás a legbonyolultabb nyelv. Szerinted miért?
Vagy itt van a hopi indián nyelv, amiben meg csak igék vannak. pl : "asztalkodik". Az is egy nagyon arcahikus nyelv, sõt nincs is irása, viszont a mai napig csak részben tudjuk lefordítani mert egy egy szónak olyan bonyolult a jelentése, hogy több mondat kell hozzá. Pl. "Koyaanisqatsi"
Manapság viszont az az elõnyös ha minden hülye tud írni és olvasni, ennek megfelelõen a nyelvek bonyolultsága csökkent (persze többet fordítanak oktatásra, és az átlagember is okosodott egy cseppet).
De akkor se akarja senki se a mai bazmegnyelvet összehasonlítani az akkori felsõ egy százaléknak az írásával.
// nem értek hozzá, ha valaki beszól a fejét veszem
Nem épp a szabálytalanságából következik valaminek a bonyolultsága?
Ha külön szabályrendszer vonatkozik minden szóra az bonyolultabb, mint ha az egész nyelvre lenne érvényes szabályrendszer.
Nos, a kezdeti beszédet nem is tudom másképp elképzelni, mint ami ne így mûködne.
Nézzük csak: A technika az elektronikus eszközöknél is a bonyolultabból az egyszerûbbe tart. Hiszen milyen rohadt bonyolultak voltak azok a lyukkártyák, ma meg már elég csak nyomkodni a billentyûzetet, igaz?
Ma már rakás olyan dolog leegyszerûsödött, amit régen csak a legnagyobb zsenik tudtak.
Nézzük meg az sms-nyelvet, talán ennél egyszerûbbet ki sem lehetne találni, miért? Mert alkalmazkodni próbálunk, és a lehetõ legtöbb információt szeretnénk belesuvasztani x karakterbe.
Szerinted lehetetlen ez a változás idõsorrendben:
egyszerû nyelv 1-2 hang -> ebbõl kialakul egy viszonylag bonyolultabb nyelv -> a nyelv egyszerûsodni kezd, mert a kommunikáció megkívánja ->
Persze biztos vannak érdekes kérdések azon területen is, de ez így önmagában nem tûnik nekem olyan nagy rejtélynek.
Xbox Live Gamertag: HUN Guardian PSN ID: HUN_Immortal jatekaim.hu: Guardian Hero
Nemtudom tudjátok -e, hogy a nyelv evolúciójával is vannak problémák:
Az tudniillik, hogy minnél archaikusabb nyelvet vizsgálunk annál bonyolultabbá válik a nyelvtana.
Vannak ugyan kivételek, de tagadhatatlanul létezik egy ilyen tendencia.
pl az angol egyszerûbb mint az óangol, ami egyszerûbb mint a latin....görög....óhéber....szanszkrit-páli....sumér.
Ezt a megfigyelhetõ(!) tendenciát egyenlõre csak elméletben tudják összehozni azzal az elképzeléssel miszerint "kezdetben egyszerû volt a nyelv"
-Esperantó nem ér, mert az tervezett. xD
De azért egybe belekötnék 😛
<< -A hasonlóság nem érv arra, hogy egymásból alakultak ki. >>
Ezt direkt kihangsúlyozták irodalomórán, hogy nem szabad a hasonlóságot minden feltétel nélkül figyelembe venni, hisz a szomszédos területeken levõ nyelvek bizony bizony vesznek át szavakat, kifejezéseket egymásból.
Amit megtudhatnánk:
-A nyelvek nem alakulhattak ki egymásból.
-A nyelvek nem hatnak egymásra.
-Ha hatnak is, akkor is képtelenség, hogy teljesen új nyelv jöjjön létre.
-A hasonlóság nem érv arra, hogy egymásból alakultak ki.
Akkor hasonlítsuk össze a mai nyelvet valami régi írással, mondjuk Ómagyar Máris-siralommal, akkor mit látunk?
Xbox Live Gamertag: HUN Guardian PSN ID: HUN_Immortal jatekaim.hu: Guardian Hero
A hiedelmeid teremtik a valóságodat. - Seth
ezt az evolúció-t, mint gumielméletet használod
mindent be lehet vele "bizonyítani"
és annak az ellenkezõjét is
A hiedelmeid teremtik a valóságodat. - Seth
És az ilyen ember mivel magyarázza ezt?:
"A felsõ-devonban egy cirka 14 millió éves periódusról (377 millió évvel ezelõttõl, 363 millió évvel ezelõttig) nem tudtunk szinte semmit, csak azt, hogy az eddigi leletek alapján, ott kell legyen egy ilyen fajta átmeneti lény. Neil Shubin és Ted Daeschler ennek tudatában utazott el a kis kanadai szigetre, ahol aztán a megfelelõ korú rétegekbõl egyszerre három Tiktaalik csontváz is elõbukkant szerszámaik alatt. Azaz a darwini közös leszármazás elmélete alapján, tettek egy predikciót és ellenõrizték azt (mint azt egy tudományos elmélet esetén mindenki teszi...). "
-Miért? Van idealista tudomány is? 😊
Macerás, minden macerás, de egy mamuttot is találtak jégbe fagyva, meg embert is épen(!). Másrészt a dinok csontvázai is kibirták idáig...(...kölenyomatokrol nem is szolva...)
Na oszt vótá fönn szombaton?! Heil Sogron!
Bizony kicsit macerás egy baromi egyszerû és kicsi élõlény maradványait megtalálni több milliárd év után. (Asszem pont ezen a fórumon olvastam egy hasonlót: "Adok egy döglött halat. Õrizd meg egy hónapig, hogy még mindig felismerhetõ legyen")
<< Mint ahogy mi emberek is csinálunk kismillio dolgot, ugy minket is csinálhattak (más "emberek") >>
Na igen, de ez az alapproblémát nem oldja meg, csak megtoldja még egy szinttel: ki csinálta az elsõ élõlényt ? 😄
<< hanem egyfajta teremtöt(rendszergazda) >>
Arra azért kíváncsi lennék, hogy milyen rohadt nagy költségei lehetnek egy egész univerzum futtatásának.
Persze, a kereszténység nem az elsö, s nem is az utolso vallás, csak azt szeretik leginkább, nem is a vallást kell alapul venni, hanem egyfajta teremtöt(rendszergazda). Mint ahogy mi emberek is csinálunk kismillio dolgot, ugy minket is csinálhattak (más "emberek"). Az már más kérdés, hogy az evolucio még mindig sokkalta hihetöbb, és megemészthetöbb egy tanultabb ember számára.
<< Tény és valo, hogy mindkét elmélet (Isten, evolucio) egyelöre bebizonyithatatlan >>
A különbözõ vallások istenei annyiszor, de annyiszor meg lettek cáfolva. Még a szimpla, "rendszergazda" jellegû isten is elég valószínûtlen elég sok ok miatt.
<< Mindkettö feltételezés >>
Az evolúció kõkemény bizonyítékokkal alátámasztott, többször is megfigyelt TÉNY, a vallás hamis, idióta önáltatás. A kettõ "hitét" nem lehet összehasonlítani.
Szerintem jelen topik nem a meggyözésröl szol(ami nem is lehetséges) hanem szimpla véleménycsere, én igy gondolom, te ugy, köszihello. Ahogy nézegetem az üzeneteket, nagyon sok azért megy, mert "hidd már el hogy evolucio van és kész". Hát, khm..
Aztán némely esetben egészen vissza kell menni több nemzedéken át, hogy a valódi ok elõkerüljön. Szerintem ezt igazából csak konkrét példán lehetne megérteni,megértetni könyebben.
Általános infóhoz
katt ide.
Mondjuk csak ez alapján megérteni nem lehet.
Nem, én ugyan így képzelem el 😊 Én is mindig azt hangoztatom, hogy a változás folyamatos és mindig jelen van. Túlélés pedig nem ok, hanem cél. Ha máshogy említettem valahol az tévedés volt 😛
..naná, hogy nem törvényszerû hogy egy ágnak ki kell halnia. Ha az lenne, akkor Darwinnak egyáltalán nem kellett volna törõdnie semmiféle változatossággal. 😊)
De mivel nagy ravaszul témához kötõdõ(nek tûnõ) kérdést is belefûztés szánalmas kis picsogásodba, válaszolok:
Az élõlények nem öltenek más alakot. A mutálódás jelentése nem a más alakot öltés, így kérdésed már eleve értelmetlen. Ugyanakkor ha a megpróbálok valami értelmes kérdést kovácsolni belõle, az alábbi válaszokat tudom adni:
- a mutációk okai a környezeti hatások (különbözõs sugárzások pl.) és a sejtek mûködésében fellépõ hibák
- azért jelennek meg "új alakú" élõlények, mert egyes mutációk elõnyösen befolyásolják az adott egyednek és leszármazottainak az életkilátásait, ezért az ilyen genom-változatok elterjednek
- a majom-õsbõl azért vált ember, mert egy csoportján olyan mutációsorozat ment végbe, ami a mai emberi alakhoz vezetett. Ez a faj igen sikeresen alkalmazkodott különféle körülményekhez, ezért az egész Földön elterjedt.
- a majom-õs más csoporjain más mutációsorozatok mentek végbe, amelyek a mai majmokhoz vezettek. Ezek is életképesek a maguk környezetében, de jóval kevésbé alkalmazkodók és versenyképesek, ezért kevésbé elterjedtek.
Ennyi.