54
  • dez
    #54
    Egy GPU csak egyes egyszerűbb dolgokra használható önmagában, bár azokban valóban lehet gyorsabb.
    Pl. Folding@Home-ban:
    "What type of calculations the PS3 client is capable of running?
    The PS3 right now runs what are called implicit solvation calculations, including some simple ones (sigmodal dependent dielectric) and some more sophisticated ones (AGBNP, a type of Generalized Born method from Prof. Ron Levy's group at Rutgers). In this respect, the PS3 client is much like our GPU client. However, the PS3 client is more flexible, in that it can also run explicit solvent calculations as well, although not at the same speed increase relative to PC's. We are working to increase the speed of explicit solvent on the PS3 and would then run these calculations on the PS3 as well. In a nutshell, the PS3 takes the middle ground between GPU's (extreme speed, but at limited types of WU's) and CPU's (less speed, but more flexibility in types of WU's)."
    [url=http://folding.stanford.edu/FAQ-PS3.html]link[/i]
    Vagy amiről korábban beszéltünk, az a ray-tracer, ami 5x gyorsabban futott Cellen, mint G70-en, amire eredetileg írták.

    Ha prociba van integrálva egy GPU, akkor is szépen lefoglal egy CPU magot is a kiegészítő műveletekkel.
  • BiroAndras
    #53
    "a Cell 9 magos proci, olyan matematikai számítási teljesíménnyel, amit egy 16 magos x86 proci fog kb. tudni."

    Vagy egy GPU (pláne ha a CPU-ba van integrálva).
  • dez
    #52
    Az angol nyelvhez sem volt szerencséd: fun = szórakozás, fan = (ide vonatkozóan) rajongó.
    És a korrekt információhoz sem volt túl sok: a Cell 9 magos proci, olyan matematikai számítási teljesíménnyel, amit egy 16 magos x86 proci fog kb. tudni. Tényleg, mennyire elavult...
    Amúgy szerintem te a GPU-ról beszélsz, csak azt sem tudod, ezeket eszik vagy isszák. LOL. A G71-esnek felel kb. meg (GF7900), annyira talán még nem elavult, és itt rendesen ki is fogják használni.
  • ewtoto
    #51
    Emléxem még tavaly KB ilyenkor pár PS3 Fun Azt írta 6 évre megelőzi a PC-t a cell :)) Ahozképest már elavultan dobták piacra:) " nah ez azért tulzás volt" mert volt szerencsém PS3 hoz . De hogy nem előzött meg semmit az biztos.
  • dez
    #50
    Ne keverd a floating-point számításokra vonatkozó single- és double-precisiont az integer kódra vonatkozó 32 és 64 bites móddal. Már rég óta tudnak a procik double-precision floating-pointot, nem kell hozzá 64 bites mód. (Viszont túl gyakran nem használatos.)
  • dez
    #49
    Az az összteljesítmény volt, GPU-val együtt (annak összes egységével).
  • dez
    #48
    Na, akkor elmondanám (ha még valaki olvassa), hogy a GF8800GTX-ben 128 hasonló kis mag van.
  • IGAZIWILLIAMS
    #47
    Nem a vidochip dob rajt sokat vazz,hanem a marketing...:D
  • Sanyix
    #46
    Hát a videochip biztos sokat dob rajta, mert mostanában bármelyik procinál soxor nagyobb számítási teljesítményű egy videochip, csak éppen az egy bizonyos feladatkörön belül. 1ébként a 2 teraflops valószínűleg a szokásos marketingtúlzás, vagy pedig egy bizonyos esetben érvényesül, ami ritkán valósul meg. shabba is leírta hogy minél hogy van, de pl a core2-t is fel lehet hozni példának, ami jó gyors 32bites alkalmazásokkal, de 64biten a jelenlegi, tehát mégcsak nem is k8l amd procik is jobbak, mondjuk 64bit még mindíg nincs elterjedve szal nem nagy hátrány.
  • roliika
    #45
    Kb 2 éve olvastam 1 számtech magazinban. :D Vagyis azt, hogy a PS3 teljesítménye ennyi...de ha nem így van akkor ennyit dobna rajta a videóchipje? Mert az összteljesítménye 2Tera... Szerintem nem csak a sok mag a jövő útja, hanem minden kombinálva...pl a procin belül megfelelő kábelezés, új anyagok használata, kvantum proci több maggal...ez a max amit egyenlőre reálisnak látok.
  • shabba
    #44
    Hol láttál le 2 tflopsos cellt? Tudtommal a teoretikus maximuma 25.6 Gflops/SPE és ugyanennyit tud a PPE is single precision mellett 3.2Ghz-en. Ez max 230 Gflops nem 2 tflops. És double precision mellett ez a tizedére csökken, amit kb. egy Core2Duo is tud.

    Nem lepődnék meg azon ha az Intel TeraScale project double precisionban tudná a tflops teljesítményt.

    Az intelnek sok fejlesztése fut párhuzamosan. Ezek egyike pl. a sziliciúm lézer megoldásuk amit pl. a chipek és a memória közötti adatátvitelhez és a hálózati technológiák terén is fel akarnak majd használni. Tavaly amikor ezt a fejlesztést megszellőztették pont a TeraScale projectjük is képbe jött ezzel kapcsolatban. Szóval 5 év alatt a külön futó fejlesztések akár még össze is érhetnek egy közös termék formájában. A harmadik ilyen amit megszellőztettek az a szendvicses memória összeépítés volt a chippel.

    Én is kíváncsi leszek még mit árulnak el, szerintem nem fogják túlzásba vinni.
  • roliika
    #43
    Látom azért még van aki szokott olvasni. :) 1 aprócska gondolat...mi a halállal vezetik el ez a hatalmas adatmennyiséget? Optikai kábelek lesznek a gép rézdrótjai helyett? Nah pár nap és elvileg kiderül, én nagyon kíváncsi leszek. :) 1 kis dobozka ami bemutat a szuperszámítógépeknek. :)

    Nevetséges ez a 80 magos erőlködés...már megint a Cell-t tudom felhozni, 2 Tera flop, nem eszik 62W-ot sem, és csak 9 mag. Intel...ejnye!
  • Mr Csé
    #42
    ezen fut a doom ?
  • Juszufka
    #41
    0,95 Voltos feszültségen, 62W

    Ezen mit nem lehet érteni? Kevesebbet fogyaszt, mint a jelenleg piacon lévő processzorok, akár X2 akár Core2Duo... Az energiatakarékos X2-k fogyasztanak csak ennyire keveset, de azoknak az órajelük sokkal alacsonyabb. Ebből következően kisebb teljesítményű hűtés kell rá, mint a jelenlegi procikra.
  • Juszufka
    #40
    Annyira nem hülyeség ez a dolog, mint elsőre, vagy ahogy a cikkből, kitűnik. A fejlődés mindenképpen erre fog vezetni, és most kövezzetek meg, ha elárulom, hogy az ati amd egyesített cpu+vga csipjének is feltételezhetően ehhez hasonló szerkezete lesz.

    Ezen új architektúra a jelenlegi 2-4 magos processzoroktól radikálisan eltér, és nem is biztos, hogy itt 80 elkülönülő thread kiszolgálásáról lesz szó. Ez fogja lehetővé tenni, hogy a processzorok újra elláthassanak sokféle feladatot: nevezetesen a grafikai gyorsítást is, kiváltva a grafikus kártyákat. A sok mag teszi lehetővé a nagymértékű skálázást.

    Csak emlékeztetőnek szeretném elmondani, hogy a GeForce 8-as szériában is a GPU-n belül 96 db elkülönülő stream processzor van, az intel új architektúrája gyakorlatilag ugyanígy épül fel. Szerintem nem telik el sok idő, mire az AMD is bejelenti ugyanilyen jellegű új terveit. Ezek természetesen még jónéhány év múlva kerülnek csak piacra (mondjuk 5).
  • InfectedMann
    #39
    Ez jéghűtésű
    Komplett téli tájat szimulálnak majd a házadba.
    Választhaszt hóesés meg hóvíhar meg jéghegy közt :D
    Nah jó ez szar volt :D De erre valami ultrabrutál hűtés kell, hogy nem süljön meg a mostani forgalomban lévőkkel. Bár lehet van olyan brutál vízhűtés ami alatt nem sülne meg. Fene se tudja.
  • NEXUS6
    #38
    Ezen már túl vagyunk!;)))

    Azt olvastam, kerskedelmi forgalomba került az első kvantumszámítógép, ami ráadásul 65000 q-bites (szemben pl a manapság használatos 64 bites x86-os procikkal).

    És ha jól tudom a kvantumszámítógép full működés közben sem termel hőt;)))
  • tmisi
    #37
    Teljes logikus a fejlődés. Eddig volt a léghűtéses gép (szélerőmű).
    Aztán már egyre terjed a vízhűtéses gép (vízerőmű).
    Most meg az atom. Na de ez milyen hűtésű is lesz???
  • InfectedMann
    #36
    Következő mi lesz? :D
    Házi atomerőmű? :D
    Minek olyanfejlesztésre elbaszni az időt meg a pénzt amit semmire sem tudnak egyenlőre használni, legalábbis hibamentesen tuti nem!
  • M0RN1NGST4R
    #35
  • archkoven
    #34
    Májkül egy kis buzi, nem kell vele foglalkozni.
  • lajosczovek
    #33
    májkül! Te vagy szánalmas. Mást nem is tudsz írni? Az R600-as cikknél is ennyi volt a komment: SZÁNALOM. Tegnap az AMD/ATI-val volt problémád, ma meg az Intel-el. Ha ennyire undorítónak tartod a technológia fejlődését, akkor ne idegesítsd magad azzal, hogy elolvasod az sg-n a cikkeket.
  • roliika
    #32
    Sziasztok lakók! :)

    ERRŐL mi a véleményetek? :)

    Szerintem ha ezek elterjednek, elég komoly gondba lesznek a titkosításokkal foglalkozó cégek, és úgy egyébként a titkosított anyagok.
  • Sanyix
    #31
    Semmi, ugyanaz a helyzet ennél is :) csak jól hangzik, kb ennyi.
  • mousee
    #30
    A PowerNow új verziójára támaszkodó négymagos chipek eszerint dinamikusan tudják majd változtatni mind a négy processzormag órajelét, ezek akár el is térhetnek egymástól. Előfordulhat tehát, hogy egy mag 2 GHz felett fut, míg a másik három 1 GHz alatt marad, ezzel is visszafogva a fogyasztást. A cég tájékoztatása szerint ezzel a megoldással újabb 10 wattot sikerült lefaragni a chipek étvágyából.

    Nekem ez teccik... minek pörögjön, ha nincs rá szükség?

    A cikkhez: bazzeeeeee :D
  • Wittgen
    #29
    Azért nincs teljesen igazad, mivel eléggé elhanyagolják az optimalizációt mostanában a programfejlesztő cégek. Igaz Vistát még nem futtattam, de ha igaz amit írtak, hogy mekkora a gépigénye, akkor befonom a fülem az orromba..
    Egy op.rendszernek nem szabadna ekkora erőforrásokat felemésztenie!

    A sokmagos megoldások viszont jól hangzanak, csak egy normális fejlesztőkörnyezet+op.rendszer+progik amik kihasználják kellene.
    Pl 80 magon mennyi ideig tartana egy film kódolása? Élőben menne a render a játékoknál, stb...
  • JTBM
    #28
    Szerintem a programok ugyanúgy fejlődnek, mint a hardware. Csak egyre többet tudnak v. egyre szebbek. A programokba ma már olyan dolgokat építenek bele, amikre pl. 10 éve még gondolni sem mertek. Ma viszont elviszi a hardware, ezért lehetségesek.

    Ha a világ úgy fejlődött volna, ahogy te szeretnéd, akkor még ma is ásóbotot használnánk, mert ugye a kapa miatt ne kelljen már kidobni a vadi új ásóbotot. ;-)))
  • LADA Kalina
    #27
    szerintem addig jó amíg csak mutogatja... még az kéne hogy a most vásárolt 2 magos procim 1 év mulva elavultnak számítson :S nekem már nagyon elegem van ebből az erőltetett versenyből, arról nem is beszélve, hogy egyre szarabb programok születnek, mert hát "az új vasak"-on úgyis elfut, minek optimalizálni, minek dolgozni vele, ha össze lehet csapni és kevés melóval jó sok pénzt lehet csinálni... ezidáig jó volt az athlon xp 1700+-os(2000+ra felhúzva) procim meg a 256 mega memória, aztán jött a netbeans 5.5béta, mert hogy gyakorlaton azt kell használni, és hirtelen kevés lett a gépem... nem egy játéktól vagy multimédiás vacaktól, hanem 1 fejlesztői környezettől! nagyon jó gép a k5-ös is, csak manapság nem veszik a fárattságot hogy jó programokat írjanak... úgyhogy az intel a 80 magjával együtt elmehet a 3,14csába...
  • JTBM
    #26
    Sajnos az AMD-nek mostanában nincsenek nagy dobásai. Pedig csak így lehet rávenni az Intelt, hogy a 80 procis magot gyártsa és el is adja, ne csak mutogassa...
  • sathinel
    #25
    2 OS egyszerre, két monitor 1 bill, 1 egyér):
    http://www.youtube.com/watch?v=RNlVrqtBHq4

    Hát így ki lehet használni talán a sok magot de itt szerintem megint csak szép marketingfogásról van szó hogy nekik már ez most ment... ha véletlen kihozna valamit az AMD. Bár AMD-nél mintha lett volna egy hír, hogy a mostani processzoraikat vagy a következőt elméletben 256 db-ot lehetne összekötni. ) És egy fél szobát foglalna el ja) Memória meg nem kell neki)Minek is az csak működjön.Az AMD meg már a procikba integrálja a memóriavezérlőt amit leugattak hogy ezáltal le fog maradni az inteltől. Most meg nem látszik rajta. Az AMD virtualizációs teknikája pedig pont az ilyen több OS futtatása 1 gépen feladatok megkönnyítésére szolgál.
  • sathinel
    #24
    3 OS 1 alaplapon
    http://www.youtube.com/watch?v=5Xl03eWbwWY

    3OS egyszerre 1 laptopon:
    http://www.youtube.com/watch?v=gE1XQyT_IbA
    http://www.youtube.com/watch?v=xf3vh91KIrY

    Quad Boot
    http://www.youtube.com/watch?v=rPkapo20Uzk&mode=related&search=

    síma otthoni pc-kből ezek a legjobbak amit láttam eddig.
  • JTBM
    #23
    Ez a jövő. Egy jó operációs rendszer képes teljesen elszeparálni a folyamatokat egymástól.

    Egy programot kis fáradtsággal meg lehet írni multithread-re. Kb. 10%-al több meló van vele az elején, aztán, ha a keret megvan és mindent így ír az ember, akkor már ugyanúgy programozza, mint a "normál" programot. Elég sok ilyen programot írtam már. A keretben még azt is állítani lehet, hogy hány processzort használjon.

    Egy játékot is meg lehet írni multithreadre. Főleg azért, mert rengeteg számításigényes rész sokszor lefut benne. Kell hozzá a keret, ami elvégzi a "load-balancing"-ot, tehát optimálisan kiosztja, hogy melyik kis részfeladat melyik procin fusson.

    Amit még az Intel-nek ajánlanék, hogy a Cache-t programozhatóvá tegyék. Ennek azért van értelme, mert még nem találtak ki egy olyan jó algoritmust, ami jobban tudná, hogy mi kell a Cache-be, mint a programozó, aki a programot írja...

    Legyen a Cache dinamikusan foglalható.
  • Tetsuo
    #22
    LOL
  • #21
    S.Z.Á.N.A.L.O.M.
  • Akuma
    #20
    "sikerült elérni a tekintélyt parancsoló eredményt" gondolom nem egyetlen prototípust csináltak, akkor meg vajon miért húzzák halasztják a sorozatgyártást?
    Hiszen most is el lehetne adni milliós áron darabját...
  • HUmanEmber41st
    #19
    Valaki tud olyan op.rendszerről, amelyik mondjuk ki tud használni 4 külön proci magot, hozzá tartozó 4 külön RAM és 4 winyó val? És mondjuk alt+tab -al váltani lehet a 4 különálló alkalmazás között? Van ilyen?
  • Pintyőke
    #18
    Megint kezdodik a hajsza. :) Csak a programozok gyozzek lelkesedessel. :D
  • linuxos
    #17
    Egy kis olvasnivaló: UltraSparc T1
    8 mag, amelyek mindegyike 4 szálon képes végrehajtani. Ez 32 szálú valóban párhuzamos végrehajtást jelent kontext switch-ek nélkül.
    És már elég régóta lehet kapni.
  • BCs design
    #16
    lehet ez valami marketing fogás ami miatt méginkább intel procikat vesznek majd amd helyett
  • linuxos
    #15
    Ha a memória-gondokat megoldják, szerverekbe jó lesz ez nagyon.
    Egy tipikus web-szerver pl. ma is több száz vagy ezer szálat futtat egyszerre.
    A szerver-alkalmazásokat még csak át sem kell írni, csak újrafordítani vagy rosszabb esetben portolni az új architektúrára.
    A SUN már ma is egy rakás magot tesz a CPU-iba.