Gyurkity Péter

Az Intel bemutatta 80 magos chipjét

Az Intel lerántotta a leplet 80 magos fejlesztéséről, amely egyelőre több hiányossággal küszködik. Vetélytársuk eközben a hamarosan megjelenő Barcelona sorozat energiatakarékos funkcióival kampányol.

Mindkét gyártó a héten esedékes ISSCC-konferenciára készülve beszélt terveiről, illetve mutatta be fejlesztés alatt álló újdonságait. Az Intel egy hotelben ismertette újságíróknak a különleges processzort, amely azonban kereskedelmi forgalomban még jó ideig nem bukkanhat fel. A félkész megoldással kapcsolatban több kérdés lezárását sürgetik, mindazonáltal a chip órási, 1 teraflopos teljesítményt nyújt.

A rövid bemutató alatt 3,16 GHz-es órajelen, 0,95 Voltos feszültségen, 62 wattos fogyasztás mellett sikerült elérni a tekintélyt parancsoló eredményt, a puszta számok mellett pedig néhány részletről is lerántották a leplet. Eszerint egy-egy mag maximum 100 millió tranzisztorból áll, a chip mérete pedig 275 négyzetmilliméter - egy átlagos Core 2 Duo processzor esetében ez 291 millió, illetve 143 négyzetmilliméter. A prototípus 65 nanométeres gyártástechnológiával készült, ez azonban változni fog, mivel a jóslatok szerint ez még mindig túl nagy csíkszélesség ahhoz, hogy megérje beindítani a sorozatgyártást.


A 80 magos kísérleti processzor nem x86, hanem VLIW (very long instruction word) utasításkészletre épül, amely a híradások szerint valamivel egyszerűbb megközelítéssel szolgál az otthonokban és a munkahelyen elterjedt processzorokhoz képest. A legnagyobb problémát jelenleg azt jelenti, hogy nem áll rendelkezésre megfelelő összeköttetés a memóriával, illetve arra sincs kidolgozott eljárás, hogy a programozók szoftveres oldalon hogyan használhatnák ki a 80 mag egyesített erejét. Az Intel folyamatosan egyeztet egyes memóriagyártókkal a következő generációs megoldások elkészítéséről, ehhez azonban időre van szükség.

Az AMD eközben Barcelona kódnéven illetett sorozata energiatakarékos funkcióiról rántotta le a leplet, szintén még a konferencia kezdete előtt. A PowerNow új verziójára támaszkodó négymagos chipek eszerint dinamikusan tudják majd változtatni mind a négy processzormag órajelét, ezek akár el is térhetnek egymástól. Előfordulhat tehát, hogy egy mag 2 GHz felett fut, míg a másik három 1 GHz alatt marad, ezzel is visszafogva a fogyasztást. A cég tájékoztatása szerint ezzel a megoldással újabb 10 wattot sikerült lefaragni a chipek étvágyából.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #54
    Egy GPU csak egyes egyszerűbb dolgokra használható önmagában, bár azokban valóban lehet gyorsabb.
    Pl. Folding@Home-ban:
    "What type of calculations the PS3 client is capable of running?
    The PS3 right now runs what are called implicit solvation calculations, including some simple ones (sigmodal dependent dielectric) and some more sophisticated ones (AGBNP, a type of Generalized Born method from Prof. Ron Levy's group at Rutgers). In this respect, the PS3 client is much like our GPU client. However, the PS3 client is more flexible, in that it can also run explicit solvent calculations as well, although not at the same speed increase relative to PC's. We are working to increase the speed of explicit solvent on the PS3 and would then run these calculations on the PS3 as well. In a nutshell, the PS3 takes the middle ground between GPU's (extreme speed, but at limited types of WU's) and CPU's (less speed, but more flexibility in types of WU's)."
    [url=http://folding.stanford.edu/FAQ-PS3.html]link[/i]
    Vagy amiről korábban beszéltünk, az a ray-tracer, ami 5x gyorsabban futott Cellen, mint G70-en, amire eredetileg írták.

    Ha prociba van integrálva egy GPU, akkor is szépen lefoglal egy CPU magot is a kiegészítő műveletekkel.
  • BiroAndras #53
    "a Cell 9 magos proci, olyan matematikai számítási teljesíménnyel, amit egy 16 magos x86 proci fog kb. tudni."

    Vagy egy GPU (pláne ha a CPU-ba van integrálva).
  • dez #52
    Az angol nyelvhez sem volt szerencséd: fun = szórakozás, fan = (ide vonatkozóan) rajongó.
    És a korrekt információhoz sem volt túl sok: a Cell 9 magos proci, olyan matematikai számítási teljesíménnyel, amit egy 16 magos x86 proci fog kb. tudni. Tényleg, mennyire elavult...
    Amúgy szerintem te a GPU-ról beszélsz, csak azt sem tudod, ezeket eszik vagy isszák. LOL. A G71-esnek felel kb. meg (GF7900), annyira talán még nem elavult, és itt rendesen ki is fogják használni.
  • ewtoto #51
    Emléxem még tavaly KB ilyenkor pár PS3 Fun Azt írta 6 évre megelőzi a PC-t a cell :)) Ahozképest már elavultan dobták piacra:) " nah ez azért tulzás volt" mert volt szerencsém PS3 hoz . De hogy nem előzött meg semmit az biztos.
  • dez #50
    Ne keverd a floating-point számításokra vonatkozó single- és double-precisiont az integer kódra vonatkozó 32 és 64 bites móddal. Már rég óta tudnak a procik double-precision floating-pointot, nem kell hozzá 64 bites mód. (Viszont túl gyakran nem használatos.)
  • dez #49
    Az az összteljesítmény volt, GPU-val együtt (annak összes egységével).
  • dez #48
    Na, akkor elmondanám (ha még valaki olvassa), hogy a GF8800GTX-ben 128 hasonló kis mag van.
  • IGAZIWILLIAMS #47
    Nem a vidochip dob rajt sokat vazz,hanem a marketing...:D
  • Sanyix #46
    Hát a videochip biztos sokat dob rajta, mert mostanában bármelyik procinál soxor nagyobb számítási teljesítményű egy videochip, csak éppen az egy bizonyos feladatkörön belül. 1ébként a 2 teraflops valószínűleg a szokásos marketingtúlzás, vagy pedig egy bizonyos esetben érvényesül, ami ritkán valósul meg. shabba is leírta hogy minél hogy van, de pl a core2-t is fel lehet hozni példának, ami jó gyors 32bites alkalmazásokkal, de 64biten a jelenlegi, tehát mégcsak nem is k8l amd procik is jobbak, mondjuk 64bit még mindíg nincs elterjedve szal nem nagy hátrány.
  • roliika #45
    Kb 2 éve olvastam 1 számtech magazinban. :D Vagyis azt, hogy a PS3 teljesítménye ennyi...de ha nem így van akkor ennyit dobna rajta a videóchipje? Mert az összteljesítménye 2Tera... Szerintem nem csak a sok mag a jövő útja, hanem minden kombinálva...pl a procin belül megfelelő kábelezés, új anyagok használata, kvantum proci több maggal...ez a max amit egyenlőre reálisnak látok.