Antik füvészkönyvek a ma gyógyászatában
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Kara kánként folytatom tanításom.
Kimondottan nem szoktam gyógynövénygyûjtés céljából kimenni a természetbe, de vannak azért idõszakok (a bodzafa virágzása, Szent Iván napja, õsszel, amikor beérik a bogyós növények termése, gombaéréskor) amikor a kirándulást egybekötöm a természet valamilyen ajándékának gyûjtésével is. Persze nem forgalmas utak vagy szennyezett patakmedrek mellett.
Különben vannak gyógynövényhatározóim, de nem vagyok profi, inkább a fõbb növényeket ismerem. Készítettem egy adatbázis amúgy, kb. 400 gyógynövény van benne, kellene fotókat csinálni, de mindig valahogy elmarad, hiába vettem digitális fényképezõgépet. Nem vagyok fotós típus, inkább szabadszemmel élvezem a tájat.
az eredeti a movalis, az a legdrágább.
mind receptköteles, persze.
No good deed goes unpunished, outlander. - Azura
A gyógynövények, izé hát eléggé bonyolult. Az a baj, hogy színes papírkép után sem ismerem fel azt a növényt, ha a mezõn járok. Cickányfarok meg izékóró, meg kitudjami, hát attól tartok hogy mégsem fogom magamat egyhamar gyógyteákkal kezelgetni. De azért kösz.
(ha a házfelújítást befejezem, meg a meló is kissé csillapodik, akkor utánajárok)
Egyébként ennek a témának magyar fõtudorai Szántay Csaba meg régi kollégái, ebbe nem akarok belefolyni.
wiki szerint. ami nem jelenti azt, hogy igazuk is van.
az meg úgy van, ahogy írtad, a nsaidok nem kémhatásuk miatt bántják a gyomrot, hanem uazzal a mechanizmussal, amellyel elérik láz/fájdalomcsillapító/gyulladáscsökkentõ hatásukat: a prosztaglandin-szintézis gátlásával.
a baj, hogy akad "jó" prosztaglandin is, amely a gyomor nyálkahártyáját védi. viszont a nem szelektív cox gátlók (ezt az enzimet gátolják) az összes prosztaglandin termelését csökkentik -> gyomorbaj.
léteznek szelektív cox-2 gátlók (ezek megfelezik a gi mellékhatásokat), 1-2 éve vontak ki egy ilyet a forgalomból (vmi szíves mellékhatás miatt - vioxx).
Aha!! Hát akkor helyben vagyunk!
De mielõtt válaszolnék neked, egy kis kitérõ a hasmenésrõl, gyomorrontásról (igazából bélrontásról). Ebben az esetben vajh mi a csodaszer? (Elõször is ugye a hõkezelés, a kézmosás) A jó öreg aktív széntabletta. Ha nagy a gond, akkor tegyél bele egy liter vízbe egy víztisztító ezüst ion+klór tablettát (bármely turistaboltban kapható, amúgy nem olcsó), és a bacik és amõbák, férgek 99%-a el fog pusztulni.
Ha vírusos bélfertõzésrõl van szó, akkor is jó ez a kotyvalék (de ilyenkor cseppents bele eukaliptusz és teafa illóolajokat is), mert a szövõdményeket megelõzi. Súlyos esetekben persze tanácsos elballagni az sztk-ba, kórházba.
Visszatérve a gyuladáscsökkentõk bél- és gyomorpusztító hatására.
Nekem el volt törve a lábam, és a lábadozás egy évig tartott. Elõször próbáltam keménykedni, hogy én bírom a fájdalmat, de amikor heteken át nem tudtam rendesen aludni, akkor muszáj volt gyulladáscsökkentõt kérni. Sokat végigróbáltam, sok mindent elolvastam.
Csak egy példa: "A vizsgálatok egyértelmûen bebizonyították, hogy a meloxicam (Movalis) ugyanolyan hatékony, mint a diclofenac, illetve a piroxicam, azonban lényegesen kevesebb gastrointestinalis mellékhatást okoz."
Késõbb már elég volt az aszpirin-alapú kenõcs: Salon Pass, vagy enyhébb és olcsóbb a Ben Gay. Régen ugye aszpirin helyett a fehér fûzfa kérgét használták, ebbõl is vonták ki az elsõ gyógyszertári aszpirint!
Az nem kétséges, hogy súlyos esetekben kellenek a gyógyszerek, de aki eljut odáig, az vagy megérdemli õket (hanyagság), vagy ha baleset történt, mint nálam is, akkor ez van, ennyi haszna legyen már annak a sok gyógyszergyárnak, a kutatásokba beleölt milliárdoknak.
Ami a gyógyteákat illeti, akkor le is szögezhetjük, hogy ezek általában enyhe és közepes betegségekben ajánlottak, nem feledve, hogy a gyógynövények között is vannak nagyon ütõsek, amelyek krízishelyzetben is gyorsan tudnak hatni.
Aki olvasta a Halimbai füveskönyvet, az tudja, hogy a halimbai római katolikus plébános, Dr. Szalai Miklós minden bajra minimum 5 tea keverékét ajánlotta.
Például, ízületi fájdalmak, reuma, köszvény esetében ajánlotta a betyárkórót, bojtorjánt, borókát, cickafarkot, csalánt, fenyõ tûleveleit, füzet, iglicét, legyezõfüvet, szappanfût, és nagyon kevés vadárvácskát + lestyánt, petrezselymet, spárgát, zellert.
Nos, az érdekes ebben az, hogy a boróka, a csalán, és a szappanfû gyomorfekély esetén is ajánlott, tehát épp a fûzben és másokban lévõ acetilszalicilsav gyomor- és bélfalat rágó hatását mérsékli vagy ellensúlyozza. (Én persze kamillát is beletennék).
Az ajánlott gyógynövényeket tehát mindig úgy kell összeválogatni, hogy a fõ gyóghyatású növények mellé be kell iktatni olyanokat is, amelyek
azok rossz mellékhatásait ellensúlyozzák. Amúgy egy teakeverék állhat 2-3 max. 6 tefûbõl, bár nekem volt már olyan gyógynövénykivonatom (tintúrám) is, amelyben - hasonlóan a svédcsepphez - kb. 25 gyógynövény volt. (Ez anmúgy tényleg ütõs, én elixirnek hívom :-)
A gyomorfalat az összes gyulladáscsökkentõ megtámadja, amit nálunk a patikákban kapni lehet (NSAID), de nem a közvetlen maró hatása miatt, azaz NEM azért mert a gyomorfallal érintkezik az anyag.
(Azt nem értem, hogy miért jobb ha az aspirin kritályokat egyenként vonják be azzal az "etil-cellulózzal" és miért nem jó ha egyetlen kapszulában van az egész, mint pl. a solpaflex hatóanyaga)
Ezt azért nem árt elmondani, mert sokan azt hiszik, hogyha evés után veszik be a cataflamjukat, vagy ibuprofenjüket, akkor majd nem lyukad ki a gyomruk pár hónapon belül.
Valami gyomorfalat védõ gyógyszer kellene, de mellékhatásoktól mentesen. A savmegkötõk nem jók mert az emésztés egyik része csak savas közegben mûködik. Egy gyógyszerészt kérdeztem, de látszott rajta hogy igen szokatlan kérdés számára.<#guluszem1>#guluszem1> Na, majd a benzinkutasom megmondja <#hehe>#hehe>
növényi alapanyagot tartalmaz egyébként a magyar (richter-fejlesztés) és alant említett cavinton 8). (vinca minor)
hogy az aspirin protect elnevezés arra utal hogy "védi" a gyomrot, vagy hogy véd a thrombusképzõdéstõl - fogalmam sincs.
"Its use, however, has one major side effect - gastro-intestinal damage. Scruton's addition of CaCO3 buffered the aspirin and other buffering agents, such as MgO and MgCO3, have also been used in the hope that they might increase the absorption rate of aspirin and thereby reduce gastro-intestinal damage. Buffered aspirin is more rapidly absorbed from the gastro-intestinal tract, but by 1965 researchers generally accepted that this does not reduce incidences of indigestion. Scientists began developing a preparation of aspirin that prevents any contact with the stomach wall in the 1960s. The idea was to microencapsulate aspirin so that it would not dissolve in the stomach, yet would do so before being excreted. In 1970 chemists prepared such a formulation, which they named Colfarit. Each tablet contains 500mg aspirin in which every individual crystal is covered in a fine coating of ethyl cellulose. Aspirin is released gradually, with only tiny quantities in the stomach, the majority being released in the gut. Researchers established the safety of such enteric coated aspirin by endoscopic studies, although a recent report in The Lancet casts doubt on this safety."
Mindenesetre én #70-et azért írtam, mert itt a nagy többség azt hiszi, hogy a modern gyógyszeripar azonosan egyenlõ szintetikus droggyártás, és hogy a gyógynövények valamilyen értelemben "szemben állnak" a modern gyógyászattal. (Köszönhetõ mindez a polcokat elárasztó bio-homeo-izébigyók áradatának, amely úgy akarja magát eladni, hogy õsi misztikus tudást sugároz a címkéjérõl, ami valódi alternatívája minden hivatalosnak.) Azt hiszem, azzal egyetérthetsz, hogy ez csacsiság.
Volt egy érdekes mûsor pár éve valamelyik ismeretterjesztõ tévécsatornán. Egy kólibacilus törzsrõl volt benne szó, már nem emlékezem a latin nevére, ami a többi törzsnél erõsebb toxint termel. Egy fiúgyerek az iskolai kiránduláson egy nem teljesen átsült fasírttal ette meg, és a késõbb jelentkezõ erõs hasmenést azonnal még erõsebb gyógyszerrel kezelte, ami csak a hasmenést szüntette meg, de a bacit nem pusztította el. Asszem belehalt a fiú, vagy majdnem, erre már nem tudok visszaemlékezni (van valakinek kölcsön kavintonja?)
Mindenesetre én #70-et azért írtam, mert itt a nagy többség azt hiszi, hogy a modern gyógyszeripar azonosan egyenlõ szintetikus droggyártás, és hogy a gyógynövények valamilyen értelemben "szemben állnak" a modern gyógyászattal. (Köszönhetõ mindez a polcokat elárasztó bio-homeo-izébigyók áradatának, amely úgy akarja magát eladni, hogy õsi misztikus tudást sugároz a címkéjérõl, ami valódi alternatívája minden hivatalosnak.) Azt hiszem, azzal egyetérthetsz, hogy ez csacsiság.
ONE DAY IGNUS WILL KILL YOU ALL
De ha kint laksz a természet közelében, akkor ki tudsz biciklizni, asszem.
hát nem tudom. Én nem vagyok egy gyógynövényfogyasztó, úgyhogy lehet hogy igazad van és mégis sokba kerül.. hm.
Leginkább azért, mert nem hiszem, hogy a mellékhatásokat pusztán egy fizikai forma kivédené. Ugyanis a hatások és a mellékhatások a feloldódás és felszívódás UTÁN jelentkeznek
Ezt azért vitatnám.
Ha van itt valami gyógynövény szakértõ, szívesen megkérdezném
A gyógyszerek nagyon alaposan kikutatott gyógyeszközök, amelyekrõl pontosan lehet tudni, hogy mikor és kb mekkora valószínûséggel segítenek. És ez a valószínûség néha meglehetõsen kicsi (gyk. kerek).
A gyógynövények hatóanyagait és töméntelen bonyolult kísérõanyagait nem ismeri senki. A szomszéd szomszédja meséli a csodás gyógyulásokat. És ha valakinek már csak a remény marad, akkor bizony reménykedni fog. Nem lehet megróni érte.
Azt azonban nem árt végiggondolni, hogy az elmúlt évszázadokban és évezredekben az átlagos életkor nagyon ritkán és kevés helyen haladta meg az 50 évet. Pedig a gyógynövények és füvesemberek akkor is rendelkezésre álltak. Vagy pl. Indiában ma sem túl magas az átlagéletkor, pedig ott aztán van önhipnózis (vallásos révület) meg fakírok, meg szent állatok ("gyógytehén", "gyógymajom") meg gyógynövények is.
kalmopyrin: acetilszalicilsav sója (kálium vagy kalcium, asszem utóbbi)
algopyrin: metamizol (lánykori nevén noraminophenazon-nátrium-mezilát)
az elsõ kettõ ELVILEG egyhülyeség, de sajnos akárki csinál acetil-szalicilsavat (vagy sóját), valahogy senkinek se sikerül olyan jól, mint a bayernek, akik több mint 100 éve gyártják - pedig nem egy bonyolult molekula...
iparág sem így mûködik.
még azért sem tudnám õket igazán hibáztatni max morális szempontból (az meg sohse volt
szempont a nagy cégeknél), ha - mint azt sugallták már itt - visszatartanának hatóanyagokat.
ezt felróni olyan lenne, mint szidni az autógyártót, amiért pár fejlesztést csak a jövõévi
modellbe rak be, vagy - ha már az sg-n vagyunk - a játékfejlesztõt, amiért hagy ötletet a
kiegészítõlemezhez is, nem teszi bele az alapjátékba.
amúgy nem hiszem, hogy ez történik, mivel:
-ha egy gyógyszergyártó kifejleszt x csodaszert és ül rajta, fennáll a veszélye hogy más is
ráakad és szabadalmaztatja, õ meg pofára esik
-ha szabadalmaztatja, de nem hozza forgalomba, elkezd ketyegni az óra (20 év után lejár a
szabadalmi védettség, és bárki gyárthatja az adott hatóanyagot), és kevesebb ideje marad
visszanyerni - nyilván haszonnal - a befektetett csekély 800-1000 millió dollárt(!) -
ennyibe kerül egy-egy új hatóanyag kifejlesztése
szóval hatóanyagon ülni szvsz nagyon rizikós lenne.
van éppen elég egyéb bajom a gyógyszergyártó cégekkel, de ezt valószínûtlennek tartom
"a modern gyógyászat szereit nem is tesztelték le rendesen."
egy másik topikban már egyszer leírtam, milyen hercehurcán esik át egy hatóanyag, mire
forgalomba kerül. nem ismétlem magamat, de ez marhaság.
ha csak 2-3000 lenne, nem kapnék agybajt minden nap. mo-n 12-13000 allopátiás gyógyszer van
törzskönyvezve + homeopátiások - persze ezek közül rengeteg uaz a hatóanyag, de más gyártó,
erõsség, gyszforma stb. az amúgy szerintem nem baj, ha van választék, pl nem adhatod az
összes hipertóniásnak uazt a szert...
olyan meg nincs, hogy nem szabadott, max a doktor bácsit "meggyõzték" hogy x szer helyett
y-t írjon. tudtommal a legnagyobb prof se mondja meg a legkisebb rezidensnek se, hogy mit
írjon és mit ne.
#10 meg egyebek
panacea pedig nem létezik. ahogy öregszünk, ahogy szennyezésekkel/allergénekkel teli
életmódot folytatunk (és ahogy romlik az emberiség génállománya úgy nagy arányban
veleszületetten is) romlunk el. az, hogy megeszünk vmit és újra fiatalok és makkegészségesek
leszünk, mese. ilyenkor vagdosnak, vagy adnak vmi gyógyszert, hogy mûködjünk tovább,
jól-rosszul.
te is tudod ám, hogy mûködnek a klinikai vizsgálatok - medve anyám...
"a gyógyszer az valamiképpen elõbb-utóbb függõséghez vezet"
na ezt leírni ilyen kategorikusan - legyen bármekkora koponya is az illetõ - diplomatikusan
fogalmazva bátorság.
a digitálisz szívglikozidokra gondolsz, digoxin, digimerck ilyen. a történethez
hozzátartozik, hogy ezeknél az anyagoknál a hatásos vérszint és a toxikus vérszint értékei
nagyon közel esnek - magyarul nagy a mérgezés veszélye, ha a kicsit szenilis papi duplán
veszi be pl, ezért is KÖTELEZÕ pl a digoxint a hét 5 napján szedni, 2 nap szünet, hogy addig
BIZTOSAN eliminálódjon a maradék. digoxin 0,25mg, digimerck 0,07 és 0,1mgos van. a legjobb
példa arra, hogy kis mennyiségben orvosság, egy kicsit több, de még mindig kis mennyiségben
méreg.
opioid alkaloidokat (ezek között van kábító/fájdalomcsillapító, görcsoldó,
köhögéscsillapító), nem heroint. a heroin kábító-fájdalomcsillapítók közül a kábító hatásra
van kihegyezve, és KÁBSZER, nem gyógyszer.
a kokain-kloridos üveg icipici (ha van egyáltalán a patikában) elzárva a kábszerszekrényben,
nem használják a szemészetben (már), csak ritkán helyi érzéstelenítésre (arra meg van jobb,
nem szigorú ellenõrzés alá vont anyag)ne írjunk ekkora blõdségeket, még lesz aki elhiszi,
aztán erre hivatkozva írja majd a még nagyobb blõdségeket.
szvsz a gyógynövényeknek van szerepük a gyógyászatban (nem véletlenül másfél éves tantárgy
gyszkaron), nem is kicsi (nem csak közvetlen felhasználásra, hanem alapanyagként, "ötletadó
molekulaként" is). viszont akadnak problémák, részben mások leírták ezeket:
-ellenõrizetlen hatóanyagtartalom
-szennyezettség elõfordulhat
-"kevert" anyag, egy kivonatban, teában kismillió bonyolult növényi alkaloid van
-termesztett gynövények hatóanyagtartalma kisebb, mint a vadon termõké
-kivonatok esetében oldószermaradék
-megaminemjuteszembe
enyhe problémára én abszolút nem bánom, hogyha vmi tapasztalaton alapuló(!) zöldség az elsõ
lépcsõ. ha vki átmenetileg kicsit ideges, alvásgondja van, elsõ körben igyon nyugiteát vagy
egyen vmi zöldségkivonatos dolgot (és is ezt tettem vizsga elõtti éjjeleken), ahelyett, hogy
felíratna vmi iparikalapács-altatót.
ugyanakkor kár áltatnunk azzal magunkat, hogy mindig, minden problémára jó és elegendõ a
növényi drogok alkalmazása: ha vkinek tüdõgyuszija van pl, ne a borostyános lötyit
szlopálja, hanem irány a doktor bácsi és az antibiotikum.
De ugyanez elmondható a viperaméregrõl, stb. stb.
Pld. aszpirin. Utána esetleg elkezdték szintetikusan gyártani, sajnos, mert elveszett a holisztika.
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
Ezt csak azért írom, mert ismerek olyat, aki belehülyült ebbe a sok idióta joghurt-ezós meg gyógynövényes kiadványba és hekto szám iszik olyan gyógynövényteákat, aminek a hatását se ismeri ...
(Mondjuk én meg néztem nagyott, mikor kaptam homeopátiás "köptetõt" aminek a dobozán ott ált az Atropa Belladonna, mert latinul nem nagyon tudok, de ezt még én is tudom mibõl van.)
Aham. Néztél már meg sima fejfájás csillapítót? Tele van ételadalékkal, az Alive-ben még Áfonya színû ételfesték is van!
Ha a fájdalom oka a helytelen életmód akkor miért is nem az életmódon változtatanak.
A legtöbben úgy látszik, nem tudják, hogy a modern gyógyszerészet egyenes folytatása a gyógyfüves gyógyászatnak, és bizony nagyon sok modern gyógyszer alapanyagát növényekbõl nyerik. Ha elmész egy patikamúzeumba, olyan tégelyeket fogsz látni, amin kamilla, ánizs meg hasonló feliratok vannak. Ezt a tudást senki sem dobta ki, csak azokat a hatóanyagokat állítják elõ szintetikusan, ahol ez valamilyen okból egyszerûbb vagy olcsóbb. Magyarországon is vannak szép mákültetvények, amibõl heroint állítanak elõ; persze körbekerítve és biztonsági õrrel. Ugyanez igaz egy csomó más növényre is, gyakran még nemesítéssel javítják is a fajtát, hogy növelje meg a hatóanyag-tartalmát. Minden patikában ott egy hatalmas kokainos üveg, amibõl szemkenõcs lesz - és mi értelme volna szintetikusan elõállítani az alkaloidot, amikor sokezer éve egyszerûen és olcsón kinyerjük a növényekbõl?
http://en.wikipedia.org/wiki/Image:Life_expectancy_world_map.PNG
Van olyan szivritmusszabalyozo aminek a hatoanyagat novenybol nyerik ki. 1 tabi kb 0,001 mg-ot tartalmaz ebbol a novenybol - nem emlexem a nevere.
A gyógyszer sokszor UGYANAZT a hatóanyagot tartalmazza, csak koncentráltabban és TISZTÁBBAN! Nincs benne sok egyéb dolog.
Mellesleg azt azért megkérdezném a nagyokosoktól, hogy szerintetek hány ember hal/halt meg amíg rájöttek, hogy XY fából/fûbõl/istentudja mibõl készült fõzetek/krémek és egyéb vackok mit okoznak? Nem szülteünk ezzel a tudással. Nem tagadom, hogy hasznos dolog a gyógyfû, de épeszû kereteken belül. Amikor valakit NAGYON komoly balaset és és ÉLETMENTÕ gyõgyszerek kellenek ott a gyógyfû KURVÁRA nem segít.
Én mellesleg nem használok SEMMILYEN gyógyfüvet és más vackot, még zöldséget is csak levesben és pizzán látok, gyümölcsbõl is csak almát és narancsot eszek, de azt is év 1-2kg-ot hébe hóba mégis, jó ha 3-4 évenként van egy nagyon enyhe lefolyású betegségem enyhe lázzal amire nem veszek semmit, hanem kisportolom magamból. Hát errõl ennyit..
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM