125
-
dyra #85 Én úgy tudom, a pentium II-es óta többszálas végrehajtás van, ugyanakkor én is látom, hogy ugyan az a helyzet mint annó szervereknél. A nagyobb teljesítményt csak több processzor összekapcsolásával lehet elérni. Na de az otthoni Pc az más, nem növelheted a végtelenségig a processzorok számát! Előbb-utóbb órajelet kell emelni. Mint ahogy lentebb is írtad. -
#84 Én nem így fogalmaznék.
A M$ elindult egy úton, de a maga elé kitűzött határidőig sem tudta befejzeni a munkát. Ennek tudható be hogy ez ilyen átmeneti OS.
Ah, megint az a rossz májam!;)) -
BlackRose #83 "És szerintem egy azonos gépen 0 csicsával az XP gyorsabb, mint a Vista szintén 0 csicsával!"
1GB felül még véletlenül sem. Ugyanakkor az XP is pocsék OS, mert nem tud futni a régi 286-osomon pedig 2MB RAM is van benne... (visont az OS/2 persze nem a 32 bite Warp szépen fut rajta) na már azért manapság nem gond egy kis hardware bővítés, utánnad vágják aprópénzért XX havi lefizetésre... egy 1GB RAM, 80GB HDD, és egy FX5600 és 2.53 GHz Celeron már bőven elég és ez mennyi kb. 350 EUR... -
kbupdate #82 Azért nem rosszak az új memória védelmi megoldások, és az IE7 protected mode szvsz nem egy rossz dolog. Jah persze, Xpre is megcsináhatták volna, egy Spvel, persze persze, csak végülis az egész XP kernelt át kellett volna írni, na mindegy. Jah, és az új HW eszközök kapásból való támogatása. -
BlackRose #81 "És ne legyen kétséged afelől sem, hogy az 5 GHz-es Intel proci gyorsabb lenne, mint az E6600 Core 2 Duo. Nem is kicsit! Kár, hogy techikailag nem tudják megvalósítani"
már attól függ mire, pl. szervernek nem biztos, erőss multitasking esetében sem biztos, egy szálú programok futtatására viszont biztos, hogy az 5GHz tarolna, a kérdés, csak hogy egy mai gépen mit futtatunk, egyszálas progit egymagában, vagy többtíz alkalmazást egyszere... persze a tranzició amiről beszélek... szükség van még a multicore architektúra teljes kihasználására, de ezlrt jönnek az új fordítók, a "phoenix" és stb. -
dyra #80 Gyorsabbnak gyorsabb, egy 25 - 30 %-kal drágább gépen! Az XP elvan egy pII-400Mhz-es géppel, meg mondjuk 256MB rammal. Persze 0 csicsával! És szerintem egy azonos gépen 0 csicsával az XP gyorsabb, mint a Vista szintén 0 csicsával! -
kanduhr #79 A Microsoft nem a magyar színvonalra és életminőségre építette a Vistát. Másrészt, iskolában amúgy is tökmind1 mi van felrakva mivel ma már idehaza is sok embernek van szgépe. -
BStage #78 "És ne legyen kétséged afelől sem, hogy az 5 GHz-es Intel proci gyorsabb lenne, mint az E6600 Core 2 Duo. Nem is kicsit! Kár, hogy techikailag nem tudják megvalósítani"
nem az az érdekes, hogy gyorsabb lenne-e, hanem a vistának szüksége van-e rá. nincs. nekem a régebbi notebook-omon ami nem is core, hanem csak dothan 3-5%-os proci terhelést okoz, ha ráfekszek a win+tab-ra és megállás nélkül pörögnek 3d-ben az ablakok. Akkor miről is beszélünk?
"Ugyanis a Vista újdonságait nem is fogja használni. "
mint azt már leirtam, nagy részükön nincs mit külön használni. egyszerűen gyorsabb tőle a rendszer ugyanazon a gépen mint az xp a user azt se tudja, hogy léteznek. -
kanduhr #77 Csakhogy megszoktam az oprendszereket, meg amúgyse sokat játszom. Most nincs fölös 150ezrem ps3-ra. -
dyra #76 Hát, nem igazán lényegtelen az órajel!És ne legyen kétséged afelől sem, hogy az 5 GHz-es Intel proci gyorsabb lenne, mint az E6600 Core 2 Duo. Nem is kicsit! Kár, hogy techikailag nem tudják megvalósítani.
A windows-hoz meg annyit tennék hozzá, hogy az átlag user szempontjából ez csak pénz lehúzás, semmi más. Ugyanis a Vista újdonságait nem is fogja használni. Menj el néhány iskolába vagy melóhelyre, csak nézdd meg a felhasználókat miket használnak ( office, expoler, firefox, játékok ). Meg jónéhány helyen még a jó kis DOS progik, amit a cég annak idején iratott és azóta sem cserélte le! Ez a "Nagy Magyar Valóság"! Sajnos a magyar cégek jórésze egyszerűen nincs fejlesztési kényszerben. És jobban belegondolva, ahol az Office, meg néhány speciális belső program fut, amin eddig is elvoltak, mi az istennek fejlesszenek? Szóval lehet, hogy sok újdonság van benne, de szerintem az XP-hez képest bukta lesz.
-
BlackRose #75 Messze van még a határ, a multicore is elfog jutni a 4GHz hez, persze majd csak a post 45nm időkben, csak a jelenlegi alkalmazások és az IT követelmények inkább a multicore-t szeretik (web serverek, adatbázisok, virtualizáció stb.), nem annyira az órajelet és ezért az órajel növelése nem elegendő R&D-vel történt ezért jöttek a problémák, viszont amikor majd elérnek pl. 16 magot akkor az órajel növekedés újból aktuális lesz, persze sokkal nagyobb tudásal és sokkal nagyobb erőforrásal és fejletebb technológiával mint amilyen volt 2 éve vagy amilyen van ma majd tovább is lehet lépni, gondolom a 10GHz időn belül elérhető, magasabb órajelekre a jelenlegi távlatból túl merész és felelőtlen lenne beszélni. -
roliika #74 Vegyél teis PS3-at és akkor a Cod3 sem fog szaggatni. Komolyan, nem baxtatásnak szántam, jobban jársz. -
kanduhr #73 Nekem mind1 milyen a Vista, csak a Cod2 ne szaggasson rajta, nézzen ki jól, jól kezelje a zenéket és a videókat. A többi fölös. -
roliika #72 Ja most több mag, 64 bit vagy több mag+64 bit változatok a slágerek minél nagyobb chace memóval. Szerintem jók is...pláne a 65nm-esek. Na mondjuk 1 normális chipkészlet is dukál mellé, mert önmagukban nem sokat érnek. -
#71 "5 év alatt sem tudtak(,akartak,kellett) nagyon órajelet növelni, legalábbis nem úgy ahogy tervezték"
Órajelet már nem igazán tudják növelni... Már elérték azt a határt... -
BStage #70 "5 év alatt sem tudtak(,akartak,kellett) nagyon órajelet növelni, legalábbis nem úgy ahogy tervezték"
órajel az lényegtelen. lásd core architektúra eléggé kiosztotta a piacot.
"A MS is pont emiatt szívta meg, mert nem lett 5GHz akkora, amikorra ki akart jönni a longhorn. "
a proci az ami a legkevésbé gond vistán. a memória a lényeg, ill aero-hoz a vkártya. -
fawcet #69 Hadd daráljak be hülyeséget: tökmindegy hogy mikor jön ki a Vista. Egy biztos, csak akkor érdemes áttérni XP-ről, ha a kezdeti hibák jó része ki van szedve. Másrészt feltétlenül szükség van-e váltásra azt is az idő dönti el.
Win98 most is jó például munkára, tanulásra, netezésre. Játékok vannak inkább XP-re vannak gyúrva. -
BStage #68 "Szóval valószínű épp azt vették itt észre, hogy ez csodák csodája működik."
de nem működik, könyörgöm... :)
próbáld ki, az ég világon semmi nem változik tőle. -
Caro #67 Igen, én is erre akartam rávilágítani.
Egyébként ha más haszon nem is, de annyi mindenképp lesz a Vistából, hogy újra nekiállnak hardvert fejleszteni. Mostanában eléggé állóvíz ami van.
5 év alatt sem tudtak(,akartak,kellett) nagyon órajelet növelni, legalábbis nem úgy ahogy tervezték.
A MS is pont emiatt szívta meg, mert nem lett 5GHz akkora, amikorra ki akart jönni a longhorn. -
BlackRose #66 Nem 2000-XP hanem 98-XP váltás volt. -
BlackRose #65 Ez igaz... de a 2000-ről az XP-re nem is volt valami váltás, ugyanis a 2000 volt az NT, az XP meg csak azért kellett, hogy a 98-ast a szemétbe vágják. Az XP majdnem 2000 + Game Compatibility + Themes. Ugyanis a cégeknek nagy része még ma is 2000-en megy, ah XP az NT bevezetése a homeusereknek miatt jött ki (többnyire). A Server 2003 esetében pedig egy ultra kicsiszolt továbbfejlesztett 2000-es van. Az előttünk álló váltás nem hasonlítható semmivel sem össze, hosszú és elég fájdalmas lesz, de a végén nagyon is megéri majd. A Vistát is így kell kezelni, muszáj használni de nem kell szeretni, várni kell a következő Windows-ra. Vagy ugye aki nem ezen a vonaton van (valami okból), az esetleg más megoldásokat válszt (pl. Linux). -
#64 akkor te szerencsés ember vagy BStage - irigyellek -
dez #63 Ilyen alapon az összes Vistás kulcsot be lehetne írni egy XP regjébe, ugyanúgy nem működnének. Szóval valószínű épp azt vették itt észre, hogy ez csodák csodája működik. Tehát benne volt már az XP-ben, csak nem használták. -
BStage #62 "2000-Xp váltás nem igazán volt(főleg akkor), nagyjából ugyanaz a kettő. "
elég nehéz a kettőt egy lapon említni, az xp a 2000-hez képest negyed annyi újitást sem hozott mint az vista az xp-hez képest. és a teljesen átalakitott 3d-s felület és directx (amit az átlag user lát) elhanyagolható apróság ahhoz képest amilyen átalakitások a "mélyben" történtek. -
Caro #61 2000-Xp váltás nem igazán volt(főleg akkor), nagyjából ugyanaz a kettő. -
dez #60 Csak az újgazdagok szeretnek pazarolni.. -
BStage #59 szépen alátámasztottad szakmai érvekkel a mondandódat. egyetlen kijelentésedet nem tudtad alátámasztani semmivel sem, a rövid listám egyetlen elemére nem tudtál létező megoldást mutatni. ügyes voltál, leülhetsz -
BStage #58 "hogy egy ilyen átmeneti OS-t nem kellett volna main release-ként kiadni"
az xp-vista váltás nagyságrendekkel komolyabb váltás, mint anno a 2000-xp váltás volt, igy is durva mennyiségű újitás van a vistában (leginkább a mélyében) nem nagyon lehetett ezt már tovább bőviteni és egyben kezelni még egy rakás új funkcióval. Szóval, ha az xp-t igen sikeresen el lehetett adni mint tökúj verzió, akkor a vistát 100x úgy el lehet. -
#57 "ezaz, égessed még magadat...
ez a registry kulcs az ég világon semmit nem csinál xp-n."
Mert te biztosan tudod, te írtad biztosan az xp-t. És ha tényleg semmit nem csinálna, akkor is bele lehetne építeni.
A te szakmai színvonaladról meg már az is sokmindent elárul, hogy a windows-t dicséred, ami köztudottan a leginstabilabb, legleterhelőbb rendszer, ami létezik a világon -
#56 Gratulálok. -
dez #55 Tuti nem sokan mondták, hogy nem jobb, mint a 98, mivel igencsak más alapokon nyugszik. -
BStage #54 "és ezt 2 gigás fájlokkal, akkor rájöttök, hogy akkor száll el mindennel
amikor a legjobban kéne kész lenni."
érdekes, én gyakran 8 gigás image-ekkel dolgozok xp alatt és semmi gondja... -
BlackRose #53 Most már kb. kéthetes Vista használat után (MSDN Subscription - legális) a következőket vonhatom le.
- Kell neki memória (1GB de 2GB még jobb) és akkor az XP nevetségesnek néz ki.
- A Vista egy TRANSITIONAL OS, ugyanis talán a "Vienna" lesz az amivel meglehet majd elégedni, a Vista valahogy olyan érzetet kelt bennem, hogy elkezdték, de a befejezés majd a következő Windowsban lesz. Itt mire is gondolok, mindenekelőtt a presentation layer, aminek nem elég egy generáció a váltásra, először is a Vista Aero jól működik, viszont grafikailag nincs befejezve és goromba (igen ha utánnanézel a neten láthatod, hogy a grafikai designerek mind kifogásolják, tehát az igazság az, hogy csak a hozzá nem értőknek tetszik - pl. nekem NEM.)
Ugyanakkor a következő években elterjednek majd a HD LCD kijelzők, és 8800-as féle új generációs GPU-k akkor egy teljes XAML alapú vector grafikás UI-val lehet majd számolni amely Photoshop minőségű efektusokat enged majd meg. Persze egy ilyen kijelzőn a ClearType szemmel látható hiányosságai is majd eltünnek.
És ami az FSF-et illeti, szerintem most feleslegesen léptek, azt kell csinálniuk amit eddig is csináltak (jól) fejleszteni, a politikának nincs helye a high techban, szerintem nem áll amit mondanak.
Szóval egy új időszak előtt állunk, aminek két fő hajtóereje van - a 64 bitre állás és a multicore filozófia (CPU és GPU esetében egyaránt), a következő években megtízszereződik majd a memória a gépegben (a mai 256-512MB ról 2-4GB lesz a norma), mindez a 64 bites és a multicore valamint a virtualizáció hatására. A Vista most egy átmeneti OS, ezért szerintem az FSF-nek annyiban van igaza, hogy egy ilyen átmeneti OS-t nem kellett volna main release-ként kiadni. De a Microsoftnak két oka volt erre, egyik, mert már túl öreg az XP (ez marketing szempontból a Microsoftnak kihagyhatatlan - mármint a Vista), a másik pedig mert ez a tranzíció elég hosszú lesz, nem olyan mint annak idején a 32-bitre való váltás, és egy ilyen tranzíció megtehető egy full release OS-el mégha azon sok minden csak elvan kezdve is. -
BStage #52 "Pontosan ugyanez a nyavajgás ment mikor az XP megjelent"
bizony-bizony, elő kéne szedni a 2001-es topicokat, jórészt ugyanezen fikázók nyomták a szöveget ott is, hogy a kutyának nem fog kelleni, micsoda durva gépigény, aztán csak elfogyott belőle 400 millió darab hivatalosan és még egy pár "warez" és röhögünk a hardverigényén. Pont ugyanez lesz a vistával. Valaki ezt már most is látja, van aki csak nyomja a baromságokat aztán sok év múlva látja be... -
#51 Vagy a MS csak erre tanit... -
#50 Az a nagy probléma Pro XP sek - hogy az xp nagy stressz alatt egyáltalán
nem egy jó rendszer.
Ha valaha dolgoztatok már olyan dolgokkal,
mint pl. videóvágás vagy 3d renderelés vagy mindkettő
és ezt 2 gigás fájlokkal, akkor rájöttök, hogy akkor száll el mindennel
amikor a legjobban kéne kész lenni.
És mint a jobboldal általában itt is csak a
PRO XP sek nevezik szánalmas fajankónak a többieket
és nem a LINUXOSOK - szal lehet megunkba nézni. -
roliika #49 Na és? Nem volt igazuk? :DDDDD -
BStage #48 "szerinted 1 átlag user tudja hogy miahalál ez? Elárulom! NEM!"
miért talán az xp-ben tudta mi az a prefetching rendszer amitől gyakran fele annyi idő alatt elindul egy program mint win2000 alatt? Lévén az az xp egyik újitása volt. NEM. És? Ezek éppen olyan technológiák amikről az átlag usernek semmit nem kell tudnia, maximum a fejlesztőknek kell kihasznáják (pl. prioritásos I/O)
"és az XPhez képest lefog lassulni"
normális gépen éppenhogy gyorsul az xp-hez képest. ha az aero-t engedi bekapcsolni a vista, onnantól a proci tehermentesül az ablakkezléstől, mig a sima felületen az egészet a proci számolja -> gyorsulás. A superfetch miatt azt fogja észrevenni, hogy ha éjjelre úgyhagyta a gépét, akkor a reggel nem a swap-ból jön vissza a programja, mert a superfetch magától visszahozza -> gyorsulás, a readyboost-al megtanulja a rendszer hogy mely programokat mikor használ a user, és idle time-ban előre betölti őket (miközben a lefoglalt memóriát szabadnak mutatja, ha egy program kéri azonnal megkapja) és ha tényleg rányom a user az ikonjára, akkor lemezművelet nélkül 1 mp altt előtte van pl egy teljes outlook -> irdatlan gyorsulás stb-stb...
viszont egy 512 ramos gépen, régi vkártyával kétség kivül lassulást fog tapasztalni. de ezeken a gépeken is fel lehet gyorsitani a dolgokat, ha felszabaditod a ram-t, az alapból 380 mb körüli foglalás levihető simán 200 alá és akkor újra elkezd játszani a superfetch és a readyboost, igy ilyen gépen is lehet gyorsulást kapni, de azt be kell látni, hogy ilyen esetben már nem out-of-the box lesz előnye a vistának, itt már érteni is kell a rendszerhez. de egy átlag mai gépen átlag user gyorsulást fog tapasztalni. -
#47 a video karim 90ezer. 2GB ramom van. a procim most cseréltem 110ezer. csak a tápom 25ezer. Leszarom hogy mennyi a vista megveszem. akinek meg nincs normális gépe az sirjon vagy menjen el dolgozni azt keresse meg az árát. Részemről ennyi. -
BStage #46 "ennyit a csak vistán használható superfetch-ről"
ezaz, égessed még magadat...
ez a registry kulcs az ég világon semmit nem csinál xp-n.
"A readyboost egy új funkció, amit xp-be simán bele tudtak volna tenni pl egy SP-ben, mért kéne hozzá vista?? "
nocsak-nocsak, most már arról szeretnél hülyeségeket összehordani, hogy mit LEHETNE BELEFEJLESZTENI az xp-be? Az előbb még arról hőbörögtél, hogy a sok vista újitás xp-hez is letölthető... Akkor ismét megkérdezném hol?
hogy a readyboost-hoz miért is kell vista, ahhoz bele kéne ássuk magunkat az teljesen megújult memória kezelőbe, ami attól félek, hogy veled kicsit nehéz lenne, a korábbiak ismeretében...
a többihez meg hozzá tudtál szagolni, gratulálok.
javalom maradjunk annyiban, hogy a vista újitásai nemhogy xp-n, de más oprendszeren sem érhetők el jelenleg. Te meg csak nyomjad tovébb a képtelenségeket, szépen bemutattad a szakmai szinvonaladat