• BlackRose
    Most már kb. kéthetes Vista használat után (MSDN Subscription - legális) a következőket vonhatom le.

- Kell neki memória (1GB de 2GB még jobb) és akkor az XP nevetségesnek néz ki.
    - A Vista egy TRANSITIONAL OS, ugyanis talán a "Vienna" lesz az amivel meglehet majd elégedni, a Vista valahogy olyan érzetet kelt bennem, hogy elkezdték, de a befejezés majd a következő Windowsban lesz. Itt mire is gondolok, mindenekelőtt a presentation layer, aminek nem elég egy generáció a váltásra, először is a Vista Aero jól működik, viszont grafikailag nincs befejezve és goromba (igen ha utánnanézel a neten láthatod, hogy a grafikai designerek mind kifogásolják, tehát az igazság az, hogy csak a hozzá nem értőknek tetszik - pl. nekem NEM.)
    Ugyanakkor a következő években elterjednek majd a HD LCD kijelzők, és 8800-as féle új generációs GPU-k akkor egy teljes XAML alapú vector grafikás UI-val lehet majd számolni amely Photoshop minőségű efektusokat enged majd meg. Persze egy ilyen kijelzőn a ClearType szemmel látható hiányosságai is majd eltünnek.

És ami az FSF-et illeti, szerintem most feleslegesen léptek, azt kell csinálniuk amit eddig is csináltak (jól) fejleszteni, a politikának nincs helye a high techban, szerintem nem áll amit mondanak.

Szóval egy új időszak előtt állunk, aminek két fő hajtóereje van - a 64 bitre állás és a multicore filozófia (CPU és GPU esetében egyaránt), a következő években megtízszereződik majd a memória a gépegben (a mai 256-512MB ról 2-4GB lesz a norma), mindez a 64 bites és a multicore valamint a virtualizáció hatására. A Vista most egy átmeneti OS, ezért szerintem az FSF-nek annyiban van igaza, hogy egy ilyen átmeneti OS-t nem kellett volna main release-ként kiadni. De a Microsoftnak két oka volt erre, egyik, mert már túl öreg az XP (ez marketing szempontból a Microsoftnak kihagyhatatlan - mármint a Vista), a másik pedig mert ez a tranzíció elég hosszú lesz, nem olyan mint annak idején a 32-bitre való váltás, és egy ilyen tranzíció megtehető egy full release OS-el mégha azon sok minden csak elvan kezdve is.