158
  • norbre
    én nem akarok belefolyni a maygarságvitába, de sztem tök fölösleges azon vitatkozni hogy ki nagyobb magyar meg kinek nagyobb a magyarságtudata..
  • wanek
    Hát ez az! Magyar embert nem szokott zavarni, csak a nem magyar identitásúakat...
  • norbre
    egy olyan készüléket láttam mint ami a képen is van, térbeli, mozgó kép volt.. hologramban még nem láttam mozgó képet..
  • yann
    "Érdekes, hogy egy számítástechikával és tudománnyal foglalkozó honlapon olyan cikk jelenjen meg ami sokkal inkább szól az önmagasztalásról és a magyarság fennsőbbrendűségéről, míg a tényeket szinte teljesen nélkülözi."

az sg inkább bulvár-portál mintsem komoly tudományos oldal, a szintet sajnos a kis tizenévesekhez igazították. nem tudom memmyi tényekkel teletömött, tartalmas cikket olvastál itt. ezek csak gondolatébresztők, ha valamelyik érdekel, megadja a lehetőséget hogy alaposabban utána nézz (linkek).

a másik dolog meg miért zavar, ha magyar vagy? ennyi erővel az olimpia is sekélyes és értelmetlen, hiszen az is csak az országok öntömjénezésének alapja (ennyi arany érem, annyi arany érem... kit érdekel?).
  • wanek
    És honnan tudod, hogy nem hologramot láttál (ha tényleg láttad)?
  • wanek
    Nem vagyok rendszeres látogató, mert a hülyeség sokszor bosszant, de pár info csak ott jelenik meg, ezért időnként ránézek.
    Neked viszont nem javasolt az olvasása.
  • norbre
    ez nem kamu.. én élőben, működés közben láttam..
  • archkoven
    A kedvencek között van, ezért soha nem kell beírnom.
    De látom te rendszeres látogató vagy!:)
  • archkoven
    A kedvencek között van, ezért soha nem kell beírnom.
    De látom te rendszeres látogató vagy!:)
  • archkoven
    Érdekes, hogy egy számítástechikával és tudománnyal foglalkozó honlapon olyan cikk jelenjen meg ami sokkal inkább szól az önmagasztalásról és a magyarság fennsőbbrendűségéről, míg a tényeket szinte teljesen nélkülözi.

Egyébként a térhatás nem arról szól, hogy benézhetek a tárgyak mögé hanem arról, hogy a szememmel fókuszálnom kell a különböző távolságban lévő tárgyakra. Pl. a moziban is minden ember teljesen azonos képet lát bárhova is ül, mégis kialakul a térhatás illúziója. Hihetetlen, hogy egyesek itt azt hiszik, hogy a térhatás érzékeléséhez mozogni kell!

Egyébként nekem a dolog hangvételéből NAGYON ERŐS A GYANÚM, HOGY EZ AZ EGÉSZ KAMU! Emlékeztek még a lézeres tévére, és a vízzel menő autóra?? Az utóbbinál is a feltaláló magyar volt! Hallalúja!
  • wanek
    "Nem lepődnék meg ha ezt a cikket hamarosan viszontlátnánk a Kurucinfo.hu "fajelmélet" rovatában" - Jó lesz az http://www.kuruc.info/ is :)
    Látszik, hogy még sosem jártál ott, különben tudtad volna a címet...
  • archkoven
    "bár nem szokatlan, hogy magyar agyból pattannak ki remek ötletek, világelsőként"
    "nem vitás, hogy a magyar rendkívül innovatív"
    "televízió elődjét, ősét is kis híján magyar tudós felfedezéseként tarthatnánk számon"
    "a magyar tehetségek időről időre meglepik hazánkat és a világot nagyszerű felfedezéseikkel"

Nem lepődnék meg ha ezt a cikket hamarosan viszontlátnánk a Kurucinfo.hu "fajelmélet" rovatában:D
  • wanek
    "3ds szemüveg felejtős" - miért is? Ennél olcsóbb megoldás nincs jelenleg.
  • lee56
    Igazából, ha nem csinálnak valami nagyon tömörítést az adattovábbitás miatt, a tv-zés rohadt soká lesz mainstream dolog ebből, viszont a mozit lehet hogy pont ez fogja megmenteni, (mármint lehet hogy kap egy uj virágkort, 3ds szemüveg felejtős) pont a nagy ára és sávszélességéhsége miatt egy jó mziban talán azért megvalósitható, a nagyon közel jövőben is.
  • uniu
    "Basszus, ne legyél már ennyire értetlen, holografikus elven működik." hat ez nekem sem jutott eszembe! de igy mar minden tiszta es vilagos:))
    Amugy ezzel azt is elarultad, hogy tavoli lovesed sincs ezekrol a dolgokrol...
  • lokko
    személyenként valós időben csak két képet kell legenerálni a mobil eszköznek, egy a jobb egy a bal szemre amit a szemüveg jelenít meg
  • lokko
    szerintem meg a kényelmes mobil interfaceké a jövő, könnyű áttetsző 3D szemüvegek ... ahhoz nem is kell külön külső képernyő, a sugárzott tartalom látszólag a valós térben jelenik meg, mindenkinek a saját nézőpontjából, a film nem a TV dobozán belűl lesz 3D-s, hanem körülveszi a nézőket, csak egy közös külső referencia pont kell a szobába, amihez a néző szemüvege képes önmagát pozícionálni, így akár csoportosan is benne lehetünk a műsorban
  • Celeborn
    Ez nem az a készülék amiről korábban már egyszer írtak? Annak az volt a lényege, hogy sok LCD panel volt egymás mögött, és mindegyiken ugyanaz a kép volt más más szögből, és a franc tudja hogy hogy oldották meg azt, hogy egy pontból nézve mindig csak az egyik panel képét lehetett látni. Így igazából a jobb szem lát egy képet, a bal szem pedig már egy másikat, és máris térhatású a kép. Ahogy pedig mész arrébb a kép előtt, más más panelek képeit látod. De mivel nagyon sok panel volt egymás mögött, iszonyat drága volt a dolog. Lehet, hogy nem is itt olvastam.
  • halgatyó
    A cikk jó példa arra, hogyan lehet jó sokat beszélni (írni) valamiről úgy, hogy még a működés alapelveire se legyen utalás. A holográfia működési elvét ismerem. A színes holográfia már nehezebb. De hogy egy fényképezőlemezen levő, a fény hullámhosszával összemérhető méretű mintázatot hogyan lehet továbbítani úgy, hogy ahhoz ne kelljen 100GHz sávszélesség, hát ez meghaladja a felfogóképességemet. Ennyit hülyültem volna az egyetem elvégzése óta?
  • halgatyó
    jaj de jóóóó! 10 év múlva 3 dimenzióban nézhetjük Baló rücskös orrát. Meg a heti hentes nyegle humortalan erőltetett.... izéit műsor is kéne vagy legalább valami ami hasonlít a műsorra
  • norbre
    ez tök jó.. pár éve Hannoverben egy kiállításon volt szerencsém élőben látni ezt a berendezést..
  • wanek
    Értelek. Neked sincs fingod se róla, csak vagdalkoztál össze-vissza, meg ajánlgattál fizika könyveket.
    Ha ez tényleg olyan korszakalkotó dolog, akkor már rég szabadalomnak kéne védenie, abban meg ugye le kéne írni pontosan a lényegét pontosan, vagyis itt titkolózásnak sok helye nincs. A védelemre van pont a szabadalom.
  • Yeti
    Nem véletlenül tartott az a kutatás gondolom másfél évtizedig, valószínüleg azt az évtizedek óta ismert eljárást alapul véve fejlesztették ki a technológiát. De nem hiszem, hogy ennél több részletet elárulnának a működési elvről, ha ennyi pénz van benne.
    Mellesleg amikor valami újat kitalálnak az mindíg drága kezdetben. A rendes TVt sem fillérekért kezdték el árulni. De mint ahogy a cikkben is volt, most még nem is magánszemélyek számára hasznos még, hanem különböző szakterületeken, ahol sokat segít, ha valamit térben lehet látni, pl. orvosi alkalmazásokban. Később, ha beválik és olcsóbb lesz az előállítása, akkor majd magánszemélyek számára is elérhető lesz, és játékokat is lehet ilyenen megjeleníteni, majd még később filmeket is nézhetsz rajta.
  • wanek
    Látom, nagyon képben vagy. Meséld már el nekem légy szíves, úgy szájbarágósan. Ugyanis amit az egész hologram-technikáról tudok, az erre a módszerre pont nem jó :)

Tudod, azért vagyok szkeptikus, mert már nagyon sok kamuval találkoztam életem során. Igaznak tűnő dolgokról derültek ki nagyon sok esetben, hogy óriási átverésről van szó. Egyébként meg - mivel ez az egész dolog iszonyú drága, térhatású filmek nézésére alkalmatlan, így nem is érdekel a dolog olyan szinten, hogy különösebben vitázzak róla.
  • Yeti
    Basszus, ne legyél már ennyire értetlen, holografikus elven működik. Ha bővebben érdekel, akkor lapozz fel egy fizika könyvet a holográfiáról.
    Egyébként nem értem miért vagy ilyen szkeptikus, valószínüleg nem kaptak volna ennyi díjat, ha nem működne a dolog.
  • Inquisitor
    Másrészt ha jól tudom a láthatósági szöge vizszintesen van megoldva, ha függőlegesen is ugyan azt a inőséget akarnák az egyrészt megdrágítaná vaagy bonyolítani a megjelenítőt, másrészt négyzetesen emelné a szükséges számítási kapacitásokat.
  • Inquisitor
    "A cég honlapján lévő (vagy az alább linkelt) videók között van olyan is, amiben mozgóképes rész is van. Sajnos egyelőre csak 3D animációk."

Már régen néztem az oldalukat, de ha jól értem az input 2db Gigabites (!!!) csatlakozón megy be a készülékbe, szabvényos OpenGL(!) formátumban, a megjelenítőben lévő "számítógép" rendereli le a megjeleníthető formátumra. Nagyjából olyan teljesítmény kellhet hozzá, mint ha az adott képet szeretnénk több tucat vany néhányszáz szögből renderelni. Picit odébb van még mikor ezzel játszani is lehet, bár annyira nins messze.

Amúgy ha jól tudom a megjelenítő "televizó" verziójának liszencét a Sony megvette tőlük ...
  • sanzik
    nem abba a kategóriába tartozunk,hogy ilyennel szivatnánk egymást...
    de most már tuti megnézem este,ha ki van még rakva akkor ki fog derülni
  • sonicXX
    *döbb*
  • wanek
    Nem ültetett fel téged a barátod? Vagy esetleg ott vagy marketinges?
  • wanek
    Ne legyél már ilyen értetlen!
    "a holografikus képernyő minden egyes pontjából különböző színű és intenzitású fénysugarakat bocsát ki, különböző irányokba" - engem az érdekel, hogy ezt hogyan csinálják. Vágod? Felfogtad a kérdésemet? Még egyszer ne idézd be a mondatot, mert olvasni tudok. Te viszont nem a kérdés megválaszolására idézgeted állandóan.
    Ugyanis ez a sarkalatos pontja a dolognak, nem pedig az, hogy egy kép előállításához mekkora számítási kapacitás szükséges. De úgy látom, hogy mindenki ezen ragad le.
  • sanzik
    Azt mondta pont egy olyan reklám ment ahol egy nő nyújt egy csésze kávét a néző felé. Az idős nyugdíjas bácsi meg állt a tv elött és emelte érte a kezét...
  • sanzik
    Pont a hétvégén mesélte egy barátom,hogy pár hete az auchanban megy egy ilyen tv,ára még nincs mert nem lehet megvenni. De azt mondja lemerevedett elötte és alig bírta elrángatni onnan a felesége.
    Most nem tudom,hogy ez tényleg az-e amiról a cikkben szó van,de nekem nagyon úgy tünik,hogy igen. Aszem este elmegyek megsasolom,ha ott van még.
  • BaltásRém
    Ez az elv érdekel. De erről egy büdös szó sincs, csak számítási kapacitásról.

Írtam már, ez a lényege az egésznek :
    "a holografikus képernyő minden egyes pontjából különböző színű és intenzitású fénysugarakat bocsát ki, különböző irányokba"

A tv -nek meg minden egyes pontjából csak egyetlen egy szinű, intenzitású fénysugár jön ki.

Ez a különbség
  • BaltásRém
    wehhej ! ez jó ! :)
  • AranyKéz
    Hmmm... Egy kockát kirajzolunk evvel, annak a két oldalára egy-egy filmet, hozzárakjuk azt a hangszórószerűséget ami csak egy adott helyre sugározza a hangot (nem tudom a nevét), aztán már nincs is vita hogy ki mit néz :)

Mellesleg tényleg nem nagyon fog elterjedni, tudtommal 100 mbps-nél több kell neki.
  • brueni
    ittalényeg:

"Balogh szerint tízéves távlatban nem kérdés, hogy a holotévé a nyerő, főleg annak egyszerűsége miatt. A megjelenítőhöz ugyanis nem kell speciális szoftvereket írni, vagyis kell, de ezekről a felhasználó ideális esetben nem is tud. A kijelző ugyanis minden további nélkül képes térben megjeleníteni a 3D Studio, a CAD-alkalmazások képét, tehát minden olyan grafikát, amelyik tartalmazza az összes oldalra vonatkozó információt.

Ilyenek az OpenGL-szoftverek is, így nem lehetetlen, hogy a közeljövőben a Quake III karakterei is megjelennek térben. Ehhez csak az alapszoftverre van szükségünk, a készülék saját szoftvere segítségével már megoldja az információk térbeli megjelenítését. Akkor meg már lesz végre értelme annak, hogy egy nagy csata közben automatikusan félrerántjuk a fejünket, amikor rakéta közeledik: bár elkerülni nem tudjuk a becsapódást, legalább oldalról is látjuk a szerkezetet, mielőtt darabokra szaggatna."
  • wanek
    Ez az elv érdekel. De erről egy büdös szó sincs, csak számítási kapacitásról.
  • wanek
    Film esetében erre nincs is szükség. A film lényege arról szól, hogy valamit láttatni akarnak veled, nem pedig arról, hogy te kutakodj.
    A tárgy mögé benézésnek állókép esetén van csak értelme, arra pedig ott van a hologram.
  • BaltásRém
    de ha csak ülsz a fotelban, nem teljesedik ki .sokkal több információt sugároz egy adott pillanatról mint egy 2d-s kép. tehát térben látod ha nem mozogsz is, de ha minél jobban részleteiben akarsz látni egy jelenetet, akkor megéri felkelni, és ugrálni a képernyő előtt ! :)