• sonicXX
    Nekem meggyőződésem, hogy a büdöséletbe nem fogunk magunktól rájönni, hogyan építették a piramisokat egyiptomban. Ennek nagyon egyszerű okát látom: nem vagyunk rákényszerítve a megoldásra - sem anyagilag, sem ideológiailag, technikailag/technológiailag pedig főleg nem. Nagy törvény, hogy a szükségszerűség hozza magával a felfedezéseket. Amire nagy szükség van, azt valaki(k) fel fogja(k) találni, ugyanő vagy másvalaki(k) pedig kivitelezni, később pedig pengére finomítani.

A megoldást véleményem szerint pedig rossz helyen keressük egyiptomban. Az a piramisépítő technológia már pengére forrta ki magát. Arra kéne rájönni, hogy a kiindulási alaptechnológiák ismeretében jóval könnyebb dolgunk lenne.

A nagypiramisokról ha jól tudom megállapított dolog, hogy a felületüket mészkőlapokkal (talán pont a fent említett "betonnal") síkká tették, azaz a kövek nem látszódtak, illetve azt is feltételezik, hogy a csúcsaikat arannyal borították be. (megj.: ez nem szentírás, de úgy rémlik, hogy erről oldastam több helyütt is)

Amit először is nagyon fontos lenne megtudni/megtenni, hogy több követ izzé-porrá kéne szedni különböző magasságonként. Engem nem lepne meg, ha a piramis tetejénél használt kövek mondjuk jelentősen kisebb súlyúak lennének a tövében használtaknál (ami mondjuk érthető is, mert az alapnak szilárdabbnak illik lennie annál, mint amit ráépítenek, azért, hogy a nyomást elbírják). Én egyelőre nem tudok róla, hogy történtek ilyen vizsgáltaok - könnyen lehet hogy történtek, de nem tudok ilyenről (ha igen, akkor érdekelnének a fejlemények).

Görgőhasználat esetén a legnagyobb buli igazából talán az áttételek használata lehetne. De mivel erről lövésem sincs, hogy meddig lehetséges annyira bonyolult áttételes görgőszerkezetet építeni, amivel reálisan megmozdítható egy nagypiramisi kő, így erről nem nyilatkozom. Ehhez viszont feltételeznünk kellene, hogy ismerték a görgőket, és az áttételeket. Személy szerint logikátlannak tartom azt a feltételezést, hogy ennek a tudásnak az egyiptomi civilizáció nem volt birtokában. Azzal a matematikai, biológiai, kémiai, csillagászati, földrajzi és fizikai ismeretanyaggal rendelkező civilizációt, mint ami egyiptomot jellemzi, szvsz minimum trágárság olyan vádat felhozni veleszemben, hogy nem ismerték a görgőt.
    További problémának tartom, hogy egyiptom pontos tudásáról sosem lesz lehetséges pontos képet alkotni, mivel az egyiptomi tudás legfőbb tára, az alexandriai könyvtár közel porig égett (egyes feltételezések szerint maguk az egyiptomiak gyújtották fel hogy a tudás ne juthasson római kézre - az egyiptomiak pedig elég rafinált népségek voltak, ami a politikát, és az ahhoz kapcsolódó startégiákat/intrikákat illeti).

Így tulajdonképp összeszedve szerintem megállapíthatjuk, hogy sosem fog kiderülni, pontosan hogyan is készültek a nagypiramisok. Feltételezések lesznek, lehet hogy találunk egy _lehetséges_ módszert is rá, vagy többet, de pontos képünk sosem lesz. Ez pedig meg egy olyan dolog, hogy lesznek kisebb, meg lesznek nagyobb ökörségek mindig, a valódi megoldás hiányában pedig az egyik kedvenc mondásom jut eszembe Clint Eastwood-tól: "A vélemény olyan mint a segglkyuk: mindenkinek van belőle".