159
-
Epikurosz #119 Egyetlen légzőkészülék biztos nem lenne elég, mert a légköri nyomás 1%-a földinek, így - miután deszhidratálódtál, az ereid megpattannának, és elvéreznél mint azok, akiket úgy emlegetnek itt, mint akiken kijöttek Jézus sebei. -
Epikurosz #118 Amúgy, a Vénusz előnye, hogy ott - a Marsi szegénységgel szemben - bőven van nyersanyag, azt hiszem ami a Vénusz bármely vegyész álma. Csak bizonyos reakciókat kellene elindítani... -
Epikurosz #117 Bravó, feltaláltad a spanyolviaszt. Leírtad még1x, amit előtted mások 100x. -
Skacok, azon gondolkodtam már párszor, hogy a mars melegebb részein-helyein ilyen körülmények között akár elég volna egyetlen légzkészülék is.
Mi erről a véleményetek ?
Egyébként nem igaz, hogy -60 fok a legmelegebb a marson az egyenlítő közelében lehet akár +20 fok feletti is. -
Egy nullával véletlenül többet írtál. -
lee56 #114 A soha, elég merész kijelentés, nem gondolod...
Bár volt egy csomó ember 200 éve is, akik szerint soha nem juthatunk ki az ürbe, vagy a holdra. Sőt picit korábban Leonardót is kiröhögték, és mondták hogy az ember sose fog repülni. -
Hát hogyne.
Átlagos felszíni hõmérséklet: 482 °C, a légkör 96%-a szén-dioxid,3%-a nitrogén a többi meg az egyéb gázok (Kén-dioxid, vízpára, Szénmonoxid, Argon, Hélium, Neon,Hidrogén-klorid és Hidrogén-fluorid).Az egész eget sûrûn beborító felhõibõl kénsavesõ csepereg.A légköri nyomás 92!!!!-szerese a földinek.A felszíni pokol további jellegzetességét a kb. 482 °C-os hõméséklet adja. Eme értékeket a fékevesztett üvegházhatás okozza. A napfény melegének jelentõs rész átmegy a felhõkön, de a Földdel ellentétben nincs hol távoznia, így újra és újra visszaverõdve fokozza a pokoli klímát. Így a Vénusz melegebb, mint a Merkúr, noha jóval messzebb van.A Vénusz mágneses tere rendkívül gyenge, amiben bizonyára szerepet játszik a nagyon lassú 243 földi napig tartó retrográd tengelyforgása. A napszél a bolygó ionoszférájával követlen kölcsönhatásban van.
-
!!! Mert szerinted barátságosabb egy co2-es kénsavas légkör földinél 900-szor nagyobb légköri nyomással, ahol 500 fok állandó, és a felszín tele van vulkánokkal, lávafolyásokkal? :) -
Epikurosz #111 "a marson nincs, és soha az életben nem lesz"
talán a "büdös életben" még lehet, nem? -
Spica #110 ki az a hülye aki a marsot akarja terraformálni miközben a földön élünk? meg ha már scifizni akarnak a tudósok, akkor a vénusszal próbálkozhatnak, mert ott legalább van légkör. a marson nincs, és soha az életben nem lesz. -
Epikurosz #109 Terraformálás Magyarországon, a Tisza partján (esetleg) -
LowEnd #108 Ma szar napom van, úgyhogy szigorúan, de igazságtalanul seggberúgok mindenkit, aki elém kerül. -
Epikurosz #107 Csak ismételted a posztom, más szavakkal. -
turul16 #106 "Na ekkora eget rengetö nagy baromságot is ritkán olvas az ember. Pl napelem csak közvetlen fénnyel müködik, szórt fénnyel nem."
Hol olvastal a cikkben ilyet?
Nap elemet (PV), miert erdekli, hogy kozvetlenul a napbol jott -e feny?
Ha megfeleloen tukrozom, miert is nem megy ? -
Epikurosz #105 Ne légy bunkó, te is.
brueni a kedvencem. Pont. -
dez #104 És én nem ugyanezt mondtam? -
LowEnd #103 nem baj, talán legközelebb ügyesebb leszel.
ha valakit baszkurálni akarsz, és kuka vagy az adott témához, legalább legyél szellemes.
Ha az sem megy, menj politikusnak. -
LowEnd #102 akit érdekel, de nem bányászna utána:
általában arról van szó, hogy az asztronauták egy olyan alsóruhát hordanak, ami egy kis levegőzést ad (nem lesz büdös a hónaljuk) és hűtőközeget is keringet.
itt a pikcsör:
http://en.wikipedia.org/wiki/Liquid_Cooling_and_Ventilation_Garment -
brueni #101 nem próbálkozom, nem érsz annyit...
-
Epikurosz #100 Hoppá! Azért nincs akkor titkolózás:
Itt a NASA magyarázza el a dolgokat.
Itt egyenesen a marsi űrruha koncepciója látható a Mars Society lapján. -
Epikurosz #99 Az űrruhát mindenképp szigetelni kell, mert hanem egyik feled megsülne (500 Celsius fokon azért már a hasábburgonya is megsül), a másik pedig megfagyna (-270 fok C). Tehát egy termoszba kell tenni az embert, amelynek a belső hőmérsékletét a külvilág minél kevésbé befolyásolja. Nem tudom, lehet, hogy valaki tudna gyártani olyan űrruhát, amely mindig kiegyenlíti a két szélsőséges (meleg, hideg) hatást, de tudtommal inkább az van, hogy hűteni kell, mert az emberi test állandóan termeli a hőt, amelyet a jól szigetelő űrruha egyébként bent tartana. Most, hogy ez gyakorlatilag hogy van megoldva, arról nem sokat lehet tudni, nyilván minden ilyen eszközöket gyártó cég hétpecsétes titokként őrzi a saját technológiáját.
Különben vannak szép, a hőátadást magyarázó egyenletek, de csak erős idegzetűeknek.
-
Simán el lehetne jutni... csak hozzá kéne fogni, és nem háborúra költeni a pénzt. -
Bijesz #97 Nos azért én meglepődnék ha ez a tükrös tehcnológia a legapróbb részletekig ki lenne dolgozva. Kicsit előreszaladtak imho.
Terraformálás?
Elöbb el kéne jutni a marsra.
Sehol nem tart az űrtechnológia helyben topog. -
dez #96 Ja, hogy úgy érted, hogy a tömör anyag és a vákuum között még ott van a víz, levegő, stb. is, ami a hővezetőséget illeti. Hát igen, ez valószínű így van.
Szóval, közben megfogalmaztam végre: a vákuum nem a legjobb hőszigetelő (mivel akadálytalanul átengedi a hősugarakat, hőelvonásos párolgásnak sem állja útját), hanem: a legrosszabb hővezető... Mivel ugye nincs, ami a brown-mozgást átvigye. -
LowEnd #95 Epi: ehh a többire nem írsz, csak a könnyű prédára mész... nem kerül ám semmibe elismerni, hogy nem volt igazad.
dez: azt írtad: a vákuum csak a szilárd anyagnál jobb hőszigetelő. Erre én válaszul írtam a légneműt, és a folyékonyat. mit kellett volna idevennem még? a plazmát? :D
Na mind1, értjük egymást: a hőszigetelést nemnagyon lehet kezelni a hősugárzás visszaverésének képessége nélkül. -
dez #94 Persze azt is kipróbálhatod, hogy légmentesen lezárod magad egy kis helyre, akkor is hamar bemelegszel majd. EZÉRT kell hűteni az űrruhát, nem azért, mert "a vákuum a legjobb hőszigetelő".
A vákuum csak akkor lehet a legjobb hőszigetelő, ha valamilyen eszközzel útját álljuk a hősugaraknak (pl. tükör), és a vákuumba való kipárolgásnak. -
dez #93 Csak próbáld ki, hogy egy kilyukasztgatott (hogy az izzadtság kimehessen) alufóliával beburkolod magad...
"Ez a ruha pedig mindenképp szigeteli a test hőjét." - és, ezt ki vitatta, tisztelt Epubirossz? :D -
dez #92 Ne viccelj már. Csak abban volt igaza, hogy hűteni kell az űrruhát, de a többiben nem; nem azért kell hűteni, mert "a vákuum a legjobb hőszigetelő".
Azt egy szóval sem mondtam, hogy a tömör anyag a legjobb hővezető, talál olvass figyelmesebben. -
Epikurosz #91 No, megint egy pubi. :-)
"Nos a test a hőjének nagy részét ilyen sugarakban adja le (elég a hőfényképre gondolni), " - ez a nagy tévedés, ezt kellene sürgősen helyre tenni.
A másik:
Azért, hogy ne pukkanj szét, az űrben mindenképp kell a ruha, hogy összefogjon. Ez a ruha pedig mindenképp szigeteli a test hőjét. Persze, ha talpig vasban, páncélban vagy, az talán hősugrázással tényleg több hőt vezetne el, de ugye nem élünk a lovagkorban.
Szép is lenne: Sir Pubi. :-) -
LowEnd #90 Először én is erre a következtetésre jutottam, Dez, de sajnos nincs igazunk, hanem ezúttal Epikurosz írta helyesen.
A sugárzás formájában elvesztett hő (HA NEM ÉRINKEZIK SEMMIVEL az űrruha: se szerszámmal, se talajjal, se űrhajóval, se E.T-vel) kevesebb a komfortos hőmérséklettartományban, mint az emberi test által megtermelt hő. Ezért fontos a hűtőrendszer: tovább tudnak kényelmesen dolgozni a csókák.
Fűteni meg a kesztyűket, csizmákat kell tipikusan.
És nem csak a tömör anyag lehet jó hővezető (vízhűtés, decemberi hideg szél, több példa szerintem nem is kell)
Ami igaz az igaz, tévedhetünk mindannyian. Talán még én is.
Nyilván, neked is nagy igazságod van: a hősugárzást befelé a hőveszteségnél nagyobb mértékben visszaverő szigetelő anyag nyilván "jobb hőszigetelő" mint a vákuum. -
dez #89 Hát még csak természetes, hogy az űrruha nagyon jó hőszigetelő... De Epikurosz nem ezt írta, hanem azt, hogy a vákuum a legjobb hőszigetelő, és ezért kell hűteni az űrruhát.
Nos, Epikurosz megfeledkezett az infravörös sugarakról, aminek mibenlétét talán nem kell taglalni. (Nem akadály nekik a vákuum.) Nos a test a hőjének nagy részét ilyen sugarakban adja le (elég a hőfényképre gondolni), és csak ráadásként, ha nagyon kell, akkor izzadással is (párolgásos hőelvonás). Mindkettőt úgy "elszívná" az űr, hogy csuhaj, ha nem lenne ott az űrruha.
Ha belenézünk egy vákuumos termoszba, mit látunk: tükör-felület, ez hivatott visszaverni a infavörös, azaz hősugarakat. Párolgás sincs persze, mert ott az üveg fala.
Lényeg, enyhén szóva nem igaz, hogy a legjobb hőszigetelő a vákuum. Csak egyvalaminél jobb: a tömör anyagnál, pl. egy tömör üvegnél, mert az nagyon is vezeti a hőt, így egy tömör üvegben lévő meleg folyadék hamar kihűl.
ps. valaki írt egy olyat, hogy az űrruha napos oldaláról az árnyékosra vezetni a hőt. Hát, valószínű megoldható, de nekem úgy tűnik, nem ezt csinálták, hanem a kinti hatásoktól való maximális elszigetelés, és belül független optimális klíma kialakítás történik. -
LowEnd #88 He - he
Feltéve, (de nem megengedve) hogy létezik a vákuumenergiaként misztifikált folyamat, a kérdés fennáll: Egy bezárt dobozban miért van inkább vákuum, mint egy csukottban?
csukottban -> nyitottban
oppárdon hölgyeim -
LowEnd #87 dejó dolog a szmájli
minden sorba rakok egyet legközelebb -
LowEnd #86 Sajnos, a jelek szerint, valóban nem tudok veled a témáról érdemben vitatkozni.
De most már értem a fogalmi zavarod okát.
Gyanúm szerint az, hogy összehordasz hevet-havat nem a személyes hiányosságod, hanem oktatási rendszerünk csődje.
Gondolok itt (nagylelkűeneltekintve az érdemi vitától ) az érvelési módszeredre.
Feltéve, (de nem megengedve) hogy létezik a vákuumenergiaként misztifikált folyamat, a kérdés fennáll: Egy bezárt dobozban miért van inkább vákuum, mint egy csukottban? Hogy jön ide a féreglyuk?
Egy humán beállítottságú ember (mint én) ezt sajnos nehezen fogja fel. Bocsánat.
Hogy ne kelljen nagyon szofisztikáltan érvelni:
Az olyan dolgokba most tényleg ne menjünk bele, mint a neutrínóktól elszigetelt tér, és a néhány (sic!) foton, mert látom, hogy nem sikerült venned a lapot.Megpróbálom vizualizálni: a kisujjad körme alatti fika-atom elektronfelhője bizony-bizony belelőg anyuci intergalaktikus cukorkásdobozába.
De nálad a labda: Villantsd meg szellemi nagyságodat, hadd okuljunk...
Más:
ez a "pubizás" már a nyolcanas években is rendkívül ciki volt. -
Epikurosz #85 Én örökifjú vagyok. Akkor mivan? -
Epikurosz #84 Sőt. :-) -
Caro #83 A vákuum a gyakorlatban: amikor a részecske átlagos szabad úthossza több, mint az edény mérete. -
Grusi #82 Nevetséges, amikor valaki azt hiszi, hogy az életkoránál fogva már okosabb is a nálánál fiatalabbaknál. -
lee56 #81 Akkor le-pubizhatlak? :) -
Epikurosz #80 kedves pubikám!
"Az antianyagos példád túlmenően azon, hogy értelmezhetetlen, még értelmetlen is."
Azt úgy köll értelmezni - még az alsó végen (Alszegen) is - hogy ha kiviszed az anyuci cukorkásdobozát az intergallaktikus térbe, ahol csak néhány eltévedt foton kószál, de a madár már tényleg nem jár arra, akkor abban a dobozban lecsukott állapotban elég jóminőségű vákuum lesz. Azonban, annak ellenére, hogy nem lesz benne foton, sem mondjuk neutrínó, mégis lesz benne anyag, vagyishát anyag és antianyag részecskék, amelyek egymásból átalakulnak, oda-vissza. Megsúgom neked, kis pubi*, hogy az ilyen vákuum (éter) energiáját remélik megcsapolni az alternatív fizikusok. -> vákuumenergyia.
A poén az egészben az, hogy az egyik magyar szkeptikuskonferencián egyik remek matematikusunk bonyolult matekaparátussal levezette ennek az egész hóbelevancnak az egyenleteit, és meg fogsz lepődni, vákuumenergia tényleg ott van, nagyon ott van, csak nem tudjuk kiszedni. Oksi, pubi?
* pubi = valszeg onnan ered, hogy pubertáskori, kamasz. Szinonímák: öcsi, öcskös, taknyos, tinédzser, legényke (Epikurosz közkönyvtárából)