• dez
    #89
    Hát még csak természetes, hogy az űrruha nagyon jó hőszigetelő... De Epikurosz nem ezt írta, hanem azt, hogy a vákuum a legjobb hőszigetelő, és ezért kell hűteni az űrruhát.

    Nos, Epikurosz megfeledkezett az infravörös sugarakról, aminek mibenlétét talán nem kell taglalni. (Nem akadály nekik a vákuum.) Nos a test a hőjének nagy részét ilyen sugarakban adja le (elég a hőfényképre gondolni), és csak ráadásként, ha nagyon kell, akkor izzadással is (párolgásos hőelvonás). Mindkettőt úgy "elszívná" az űr, hogy csuhaj, ha nem lenne ott az űrruha.

    Ha belenézünk egy vákuumos termoszba, mit látunk: tükör-felület, ez hivatott visszaverni a infavörös, azaz hősugarakat. Párolgás sincs persze, mert ott az üveg fala.

    Lényeg, enyhén szóva nem igaz, hogy a legjobb hőszigetelő a vákuum. Csak egyvalaminél jobb: a tömör anyagnál, pl. egy tömör üvegnél, mert az nagyon is vezeti a hőt, így egy tömör üvegben lévő meleg folyadék hamar kihűl.

    ps. valaki írt egy olyat, hogy az űrruha napos oldaláról az árnyékosra vezetni a hőt. Hát, valószínű megoldható, de nekem úgy tűnik, nem ezt csinálták, hanem a kinti hatásoktól való maximális elszigetelés, és belül független optimális klíma kialakítás történik.