118
-
dez #78 Oké, de ezzel így még nem vagy sokkal előbbre, mint ahogy most ott ülsz a gép előtt. Csak nem kell ülni. :) De ha el akarsz sajátítani pl. egy nyelvet, akkor nem tudod kikerülni a tanulási folyamatot. Ehhez nem elég egy kéznél lévő szótár. Mondjuk a tanulási folyamat felgyorsulhat, ha gyorsabb és kényelmesebb a hozzáférés. -
goger #77 nem is az agy tárolja hanem ha hozzá tudsz férni egy winyóhoz vagy egy akármihez egy mem kártya akár, amin rajta van akkor már egyenesben vagy. plusz mivan ha pl a mobiloddal összekapcsolódsz amin tudsz netezni akár kijelző nélkül mert a képet úgy adja az agynak mintha a monitort látnád. de sztem erre sincs szükség, szval nem az agyad tárolja csupán hozzáférésed van mindenhez ami a világhűlón van, ergo akár a saját gépedhez otthon ami rá van kötve a netre. én ezt így értettem -
dez #76 Nem olyan biztos az, hogy az agyra csak úgy áttölthető az információ. Az agy nem úgy tárolja a megtanult dolgokat, mint egy vinyó. -
dez #75 Jaja. Ha robotok is elvégzik a munka nagy részét, az emberiség nagy részére egyszerűen nem lesz szükség...
Kérdés, akkor ki veszi meg a megtermelt cuccokat... -
goger #74 ponrosan erről beszélek vagyis nem egészen , továbbgondolva ezt, valahogy így néz ki a dolog. kezdetben ugye nagyon drága lesz ez a művelet ezért csak a nagyon gazdagok fogják tudni megfizetni. ismétlem a nagyon gazadagok, nem akik audikkal rohangálnak hanem mondjuk akinek dollárban vannak milliói.ezek az emberek onnantól midnen tudás birtokában lehetnek amiből mégnagyobb hasznot lehet húzni persze. innentől sokminden elképzelhető , az is hogy egyre olcsóbb lesz és a végén a társadalom 2 rétegre szakad, lesz aki soha nem fogja tudni kifizetni, mások pedig ha összekaparva is de megszerzik. na ez nagyon jövő még de ha azt nézzük hogy csak 5 vagy 10 év alatt mennyit feljődött a technika akkor talán annyira nincs is messze. az biztos h jó nem fog ebből származni. -
Marlosh #73 Velejaro rossz? Meg robotok mindent? Aham es az egyre jobban szaporodo emberiseg mi a fenet fog csinalni? Amikor mar nem KELL csinalni semmit?
Bekattannanak, aztan johetne az egymas lemeszarlasa! -
haxoror #72 A munka nem a célja az életnek hanem egy velejáró rossz, ha már olyan szinten leszünk techikailag hogy "kiegészítőket" lehet majd csatolni az agyhoz addigra a melót már úgy is robotok fogják végezni szvsz
Kár ennyire előregondolkodni mert ezen (számgép-agy kapcsolat) kívül még rengeteg minden más is változni fog. -
goger #71 én véleményem az hogy ez az emberiség pustulását fogja e4redményezni, lehet hülyének néztek de én sokat fantáziáltam ezen már. hamarosan megoldható lesz az is hogy pl egy adattárolóból információkat olvassunk ki az agyunka közevetlenül. ami hasznos dolog mert szótárak stb bárki számára bármikor elérhető azaz semmi tanulás nem kell majd.
ámde!!!!
és msot a lényeg. mi lesz a munkával és a tanulással? hisz elvileg bárkiből lehet ügyvéd eszergályos, kővűves, bankár és még hagy ne soroljak különböző társadalmi helyzetű emberek munkáit. érdemes ezen elgondolkozni mert nem túl hosszú távon ez az emberiség pusztuláa lesz. most biztos hülyének néztek de aki elgondolkozik az belátja így van -
#70 Ja, de az teljesen más, sőt magyar kutatók fejlesztették a műszemet is, amivel a látóidegre csatoltak néhány pixelt. Úgy emléxem marha bonyolultnak mondták , mert nem digitális a kommunikáció, tehát értelmetlen bitekről beszélni. (Esetleg a chipen belül.)
A legdurvább az egészben az, h a DARPA is mögötte áll! Meg minden hasonló projekt mögött.. -
Inquisitor #69 Amúgy a magyar kutatók 5-6 éve (vagy régebben?) használtak egy "külső" módszert, ami az agy pillanatnyi oxigén telitetsége és használata, valamint az elektromos tevékenysége alapján feltérképezte mikor hol aktív, és egy adatfeldolgozó szoftveren keresztül meg tudta "jósolni" az azt követő mozgássort. (Állítólag minden mozdulat 2x fut át, egyszer "elméleti" szinten, aztán meg is történik.)
Ott nem kellett semmit se beültetni, igaz kissé helyigényesebb is volt. -
Inquisitor #68 "A megszakadt gerincvelőt a keleti gyógymódok sem tudják összeforrasztani,..."
Vannak ilyen irányú törekvések, bár eléggé gyerekcipőben jár a dolog, de őssejtek bármilyen szövetté képesek magukat "átképezni", más tészta, hogy használható kapcsolatot hoznak e létre, és a betegnek van e annyi akartereje, hogy megtanulja újra az alapvető mozgásokat?
De. Olvass utána annak a jóembernek, akit Pető Andrásnak hívtak, annak idején a marha nagy materialista rendszerben azért akarták bezáratni az intézményét, mert "az lehetetlen, hogy ezek az emberek újra járnak", és mivel lehetetlen dolgokat követtek el, biztos "sarlatánok". Tudtommal nem vagy elvétve nyultak keleti módszerekhez, viszont eléggé el nem ítélhető módon részben vagy egészben meggyógyítottak sokszáz embert :) -
sathinel #67 A mátrix csak gagyi koppíntása a cyberpunk világnak, vagyis inkább egy kis szegmense. William Gibson inkább. Ha Gibson könyveket olvas az ember akkor pontosan ilyesmikkel találkozhat. Hja és nem 2-3 éve írta.
A másik: ha valaki kiskorábanmegtanul járni később automatikussá vállik. Na ha most megint megtanulsz járni, akkor ez nem lessz automatikus? Érdekes pedig kiskorban a gyerekeknek is nehezére esikjárni. Ezért mondják hogy visszakapja az életét mert nem kell külön a mozgásra figyelmet fordítani ha megszokta az agy. biciklizés közben neked erőssen koncentrálnod kell? akkor már rég gáz van. -
#66 Így van, unom má' én is ezt a nagy Mátrixozást.. -
#65 Szerintem eljön az idő, amikor nem kell a bele1ezésed.. -
dez #64 Neked talán... -
Zsoldos #63 A teljes elet is csak egy fokkal jobb a toloszeknel. . -
dez #62 Csak a "teljes élet" ütötte meg a szemem. ;)
Hát persze, majd egyszer biztos eljutunk ezzel valahova.
De attól pl. még nagyon messze vagyunk, hogy megegyező, vagy jobb mesterséges szerveket hozzunk létre, mint az eredeti. Ilyen talán nem is lesz, mert egyszerűen jobb lesz az igazit klónozni, esetleg kicsit meggénmanipulálni.
Azt a gerincvelős dolgot nem úgy értettem, hogy mindenképpen természetes módon (bár ha lehet, úgy lenne a legjobb). Kérdés, mcsabánál mi is történt pontosan. -
dez #61 Nem, az sem teljes élet. Csak egy fokkal jobb a tolószéknél. -
haxoror #60 Megint kötekedsz!
A legésszerűbb az lenne ha feltalálnánk az örök-élet-és-egészség-elixírt de ez még odébb van
Hosszú távon megoldható hogy ne csak egy-két izmot tudjon mozgatni a bedrótozott beteg hanem kvázi ugyanúgy élhessen mint a többi egészséges ember és a visszajelzést is meg lehet majd(!) oldani, valahol el kell kezdeni különben sohasem lesz a technológiából semmi.
Persze hogy jobb a "természetes" módszer hogy a gerincvelő szakadást vhogy regenerálják de lehet hogy arra még nem lesz módszer viszont a drótozásra már igen szal az erre a kutatásra költött pénz nem vész el ráadásul egy teljes gerinc roncsolódásra is megoldás lehet a drótozás vagy pl végtagvesztésnél stb.
Jobban belegondolva nem is annyira biztos hogy a "természetes" feltétlenül a jobb, ha komplikáció nélkül megoldható lenne a csere (és a mesterséges szerv ránézésre megkülönböztethetetlen lenne a természetestől) akkor sztem egy csomó egészséges ember is bevállalná pl hogy az egyik szemét lecseréltesse mesterségesre (zoom, nightvision, infra stb) nem is beszélve a vakokról... -
Dredd #59 na igen, ez még csak egy irányú kommunikáció a gép és az agy között. a következő lépés lesz, amikor a számítógép is tud jeleket küldeni az agynak, amit az megfelelően tud feldoglozni. ettől függetlenül, szerintem egy tolószékhez képest teljes élet, ha bot nélkül a saját maga által irányított cyberlábbal közlekedik valaki :) -
Dredd #58 hejj, azért néhány írásjelet tehettél volna az irományodba, hogy értelme is legyen :D
amúgy jejeje, szimstim rulz :D -
dez #57 Az teljes élet, hogy (lassan és kissé ügyetlenül) tudsz mozgatni 1-2 izmot, de pl. no testi érzések, visszajelzések továbbra is? Kicsit ésszerűbbnek tűnik megoldani a gerincvelői szakadás megszűntetését. -
haxoror #56 A megszakadt gerincvelőt a keleti gyógymódok sem tudják összeforrasztani, egy ilyen sérült hagyná hogy beültessenek az agyába vmit amitől újra teljes értékű életet élhet. -
Myron #55 de inkább viszonyítsunk egy Razer Copperhead 2000DPI 1000Hz -s 1ms -es válaszidejű lézeres egérhez. -
Myron #54 Ja tényleg, faszságot írtam :D -
mcsaba #53 Én mozgássérült vagyok, egy autóbalesetben lebénultam, az orvosok azt mondták soha többé nem fogok tudni járni és a kezeimet is csak minimálisan fogom tudni használni, nem hittem nekik és inkább keleti gyógymódok kezdtem használni, már járni is tudok, igaz még csak bottal, de a kezemnek már semmi baja, sohasm engedném hogy bármit is beültessenek az agyamba, persze vannak olyan emberek akik végtaghiánnyal küzködnek azokon nem sokat segítne semien módszer azoknak müvégtagok kellenek és azokat valahogy irányítani is kell erre talán jó módszer de a gond az hogy nem az ilyen szerencsétlen emberek számára fogják igazán fejleszteni ezt a módszert hanem a katonaság és a szórakoztatóipar és ha úgy fogják ezt is fejleszteni mint a programokat vagy más kereskedelmi termékeket akkor ne csodálkozzunk majd azon hogy egymás után jellennek meg a hasonló termékek midegyikk valami extrát igér a többihez képest de mind hardware mint szoftware-hez idővel megjellennek javítások mert a piacverseny miatt hamar redes tesztek nélkül kiadják közbe meg néhány embernek esetleg kisül az agya. Persze ez csak egy szörnyő jővőkép de sajnos nagyon efelé tartunk, azt meg még rémálmaimban sem merem elképzelni mi történne ha esetleg a Micro$oft is kiad valami hasonlót a Windów$-hoz, azon biztos lesz reset gomb is :-) de sajnos a Windóws-on néha ez sem segít csak egy format C:\ parancs, ennél biztos format Brain lessz :-) -
moRtiZ #52 Alig varom hogy a tarkomba tolhassam a csipeket, remelem 10-15 even belul megtehetem :) -
#51 Hát én inkább még várok vele egy jo 10-20 évet azt majd akkor meglátom hogy érdemes-e iylet a fejembe rakatni:d
Meg a stratégiához egyenlőre jo a Bill.+egér is
-
UnnameD #50 Egy fém az agyban... az a chip nagyon sérülékeny olyan hatásra, mint pl a haj sztatikussága, elég egy kis szikra, és lehet cserélni az implantátumot, meg roszabb esetben az agyat is. -
Komolytalan #49 Szerinted mi értelme volna annak, hogy agyra rakják a fémvázat? Nem kell katonáéknál annyira gondolkozni meg lelkizni, jó oda a szilikon alapú intelligencia is. -
#48 gondolok majd egy ilyet a gépbe:
dc++ indit
superman.2006.dvdrip download start!
:D -
moha #47 Szerinted mi az akadálya, hogy egy win-es gépet is tudjanak irányítani vele ? :) -
fv #46 Kb. egy hete nagy vita volt, hogy melyik a jobb - a mac vagy a win. Nos: mint a képen látszik, ezt a kísérletet bizony egy apple-lel csinálták.
Tudom, hogy kicsit off, de vajon win-es gépet is tudunk majd irányítani? Mer, ha nem, akkor a chipen kívül, még egy macminire is be kő ruháznunk.
Ejj, de várom már, hogy kijöjjön a vista! -
rhonkhan #45 végén már csak az emberi agyra lesz szükség, a többi meg mehet a kukába, és rátesznek egy fém vázat az agyra.
és készen lesznek az ember-kíborg katonák.
Ez az egész nagyon jó haditechnikai eszköz lehet, az USA kormánya biztos ráteszi a kezét.
Lehet hogy majd az Irán elleni háborúban már ilyen katonát is vetnek majd be:D -
#44 "Bent a chipek és gyorsítók...belül jó a zaj...bőröm alatt fém lapul...becsatlakozom..."
Cyberpunk 2020 mondtam hogy ez lesz, 10 éve ezt mondom nem hiszik el :) -
MrTressy #43 gerinctörés esetén már nem annyira biztos -
Wharyoo #42 "Egyébként emlékszik valaki, hogy Shadowrun-ban hogy hívták a bedrótozott sofőröket? (Nekem csak a magyar "rigó" fordítás jut eszembe.)"
Riggers :) -
moran #41 Ha megfodítjuk a problémát, ez a cucc alkalmas arra, hogy az agy alkalmazkodási képességét teszteljük. Néhány hónapja volt egy cikk, mely szerint egy majom agya képes volt megtanulni egy robotkar irányítását.
Gondolom nemsokára egy ember agya képes lesz megtanulni egy vadászrepülő irányítását. A Galaktika sorozatban volt valami hasonló novella. Persze ott happiend volt a végén. A kizsákmányolt agy porig bombázta a megbízóit.
Egyébként emlékszik valaki, hogy Shadowrun-ban hogy hívták a bedrótozott sofőröket? (Nekem csak a magyar "rigó" fordítás jut eszembe.) -
L3zl13 #40 "lehetővé válhat majd, hogy hónapok vagy évek múlva a gondolatainkkal irányítsuk például az izmainkat"
Hmm, nekem ez már most is megy. -
#39 remélem még megélem az első mátrix szintű interfész elkészültét. jó lenne öregen egy virtuális világban, fiatal testtel tovább élvezni az életet. :)