Fiatal diplomást vennék nagy tételben!

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Mondjuk a felsõoktatás rétegzõdése a szakmákon belül is érdekes. Például mérnök és mérnök között sok különbség van. Míg egy gépészmérnök megtanulja hogyan kell rajzolnia, méretezni, megtanulja hogy milyen anyagok vannak, ezeket milyen eljárásokkal lehet megmunkálni - ezek nagy része idõben állandó, nagyon kevés olyan technológiai újítás jön be, ami a bevált dolgokon változtatna. Ehhez képest egy informatikus megtanul bizonyos alapszintû dolgokat, úgymint algoritmusok, mi az az objektum-orientáltság, nyelvgenerációk. Ezek építõelemek számára, amolyan lego, amibõl saját magának kell kiraknia a saját tudását, hogy végül "eladható késztermék" legyen a diákból. Szerencsére a multik csak irányvonalat mutathatnak, de nem mondhatják meg azt, hogy /a korábban Intel lapkakészletet emlegetve/ te csak Intellel foglalkozhatsz, hanem saját magad utánanézhetsz és fejlesztheted a tudásodat.

Szóval a legtöbb szakmákban, szakirányon és karon sok beleszólásuk nincsen, amit behozhatnak, az egyedül a saját kutatómunkájuk és amiket elértek, abból te pedig azt hasznosítasz, amire úgy érzed szükséged van.

Tehát én nem félnék senkinek a helyében attól, hogy "céltermék" lesz, mert az alaptudás tényleg megegyezik egy adott szakterületen, a többi pedig mind iránymutatás ami közül mi választhatunk. A kredites képzésben pedig megvan az az elõny, hogy átjárás van tárgyak között, tehát akár elkezdve egy iskolát teljesen máshol, más karon is be lehet akár fejezni, igen kevés plusz energiaráfordítással. Azért vannak itt jól kitalált dolgok is 😊

Kisfiúk! A magam részérõl örülök, hogy "túlképzés" van. Klassz, hogy "túl sok" hallgató kezd a felsõoktatásban. És igenis elõnyös, hogy szét lehet húzni mint egy rétestésztát! 3 gyerek, + meló mellett még mindig van esélye képeznie magát az embernek. Az viszont igaz, hogy elég sokat kell a tananyag MELLÉ tanulni.
Ha egyszer végre diplomám lesz, legalább esélye lesz annak, hogy ha az EMBERrel történik valami emberséges módon tudom tovább nevelni a hátramaradókat.
Egy multi viszont SOHA nem fog invesztálni egy hozzám hasonlóba. Túl sok munkakiesés van definiálva társadalmi státuszomban 😊 .
"Így semmi mást nem érünk el, csak hogy a diplomák értéke tovább degradálódik!"

Dehogy is nem! Az emberek látják majd, hogy a multi azt tesz amit csak akar. Látják azt, hogy nincsennek tekintettel másra csak az értekli õket, hogy még több pénzük legyen, akármilyen áron. A tömegek ugyanígy fognak viselkedni. Már ma is kinevetik azt aki jóindulatról és erkölcsrõl beszél. Mi lesz késõbb? Ha így folytatódik akkor egy végtelenül erkölcsileg lezüllött társadalom, ahol már nem a diploma értéke jelenti a fõ gondot.

Itt most nem a bûnözés növekedésére gondolok. Attól hogy valaki nem sérti meg a törvényeket még nem lesz jó ember. Hiszen kik írják azokat? Politikusok? Õk jó emberek? Nem tudom. Multicégek? Még rosszabb...

Egy olyan világnak, ahol az emberek csak magukra gondolnak és egymáson taposva akarnak meggazdagodni nincs jövõje. Dehát végül is sok-sok civilizáció bukott meg a történelem folyamán. Miért pont a mai maradna meg??
Lehet, hogy én vagyok a cinikus, már próbálok kigyógyulni, de... 😛

2. Ehhez olyan cég is kéne, amelyik ezeket használja is. Lehet az interjún szivatni a népet, de ha utána nem fogja használni akkor minek. Sõt siettetik a lelépését, ugyanis ezzel kiszûrik a jobb képességûeket, de nem nekik adnak munkát.

3. Nekem ez a nyugat modell a mai globalizében már kicsit szagosnak tûnik. Igen, még ideig-óráig, ha jó kapcsolataid stb-d van, akkor mehet. De a szochálója szép lassan megfojtja (vagy legalábbis megszorongatja) ezeket az országokat (azért nem vesznek fel, mert mi van ha elmész, õrült költség, plusz járulékok amíg alkalmaznak). Nemrég volt itt az sg-n is egyik konzultációs cég felmérése. Hát nekem inkább szimpatikusabbak a nagy lehetõségekkel, szándékkal teli országok, ahol már megindult a mozgás.

Egyébként az állam, ha akar, tud jól is tervezni. Pl. Dél-Koreát szinte csak az állam "csinálta". Az elmúlt mondjuk 20-30 évben felküzdötték magukat az egy-a-sok közülbõl full IT/Elektro-vá magukat. Ott vannak mindenütt, és eléggé a piacelsõk között vannak. Egyszerûen az állam kiszemelte ezt a szektort, hogy márpedig Koreának ebben lesz a jövõje, és minden támogatást megadott nekik. Kezdve a nagy beruházásokkal, vagy az oktatás erre állításával. Biztos ott is nagy volt a korrupció, de valamiért ott mûködött a dolog, talán kicsit más a mentalitás? Csak úgy összehasonlításképp, az ország területe kb. mint Magyarország (a kis ország vagyunk siránkozóknak mondom), csak most épp 5x annyian laknak ott, szélessáv elõfizetõk kb. 80-90%. Elnyomókban nekik is volt részük bõven történelmük során, sõt, most is szomszédosak É-Koreával aki szeret néha atommal fenyegetõzni.
Nem szeretném lebecsülni az egyetemen töltött éveket, de amikor végez valaki ott, akkor kb kitörölheti a seggét a diplomájával, mert 5 perc gyakorlata sincs és (ezt saját tapasztalatból tudom) manapság már nem az agyoniskolázottság a lényeg, hanem a tényleges tudás. Ülj le csináld. Egy számítástechnikai cégnél dolgozom, szoktak hozzánk "gyakorlatra" jönni hallgatók. Hát néha csak fogom a fejem miket mondanak. Úgyhogy ha egy cég pályakezdõt állít hadrendbe, az nem biztos, hogy megtérül neki pár év alatt. Jó dolog lenne ez ha változna az oktatás minõsége és nem egy rakat felesleges dolgot tömnének az ember fejébe, hanem inkább hasznosakat. Szerintem.
Hurrá!
Laci73
HUNIgor:"De ha már az oktatást sem az állam fogja finanszírozni, akkor minek fizetünk adót??"

Az adód elfolyik hatmillió nem dolgozó ember eltartására, és a külföldi hitelek kamat-törlesztéseire.

Szeretem a ráncaimat, mert azt mutatják hogy éltem. Szeretem a beteg rózsákat, Hervadva ha vágynak, a nőket, A sugaras, a bánatos Ősz-időket

Az oktatás az állam részérõl egy befektetés. Olyan embereket képeznek akik ha dolgoznak sok pénzt keresnek, (hiszen okosak és tehetségesek) amibõl adóznak és így megéri hosszútávon az államnak is.

Ez az ami NEM így mûködik pedig így kellene. De ha már az oktatást sem az állam fogja finanszírozni akkor minek füzetünk adót??
Laci73
Laci károgásai:

1. Az eddig igenis jól mûködõ, államilag finanszírozott felsõoktatás - mint olyan - 2006 augusztusától gyakorlatilag már csak emlék lesz. Végre valahára, nem kis munka árán sikerült kidönteni az egyik tartóoszlopát társadalmunknak.

2. A túlképzésrõl. Az emberek max. tíz százaléka (és egy percenttel sem több!!) képes rá, hogy igazán "felsõfokú" rálátása legyen a dolgokra - azaz évek múltán részben visszaidézze, legfõképpen pedig saját maga számára, az adott helyzetnek megfelelõen hasznosítsa az egykor tanultakat. Az olyan érzékeny területeken pedig, mint az IT, nem is lehet hatékony oktatást megszervezni - ebben a világban bizony benne kell élni. De visszatérve az elõzõ témámhoz: egyszerûen nem lehet a fiatalok negyven(!) százalékának diplomát adni - ezt jól látják az itt felszólalók is. Hány olyan kolléga van, aki kiváló vizsgái és vállonveregetései ellenére nem képes pl. egy egyszerû feladatot rekurzív függvénnyel megírni, vagy egy adathalmazt nem tud normálformák szerinti adatbázisba rendezni!!! Elvérezni az elsõ lövéstõl, az ám! Készüljön fel hát minden fiatal kolléga arra, hogy az állásinterjúkon rendesen meg lesz nyúzva.
Valóban a referencia marad az egyetlen igazi értékmérõ.

3. Go West, young man! Úgysem maradsz itthon. Ha megvan a kellõ szakmai tudásod és tapasztalatod - ekkor már kopog a harmincadik éved - rájössz úgyis, hogy nagyon bele kell húznod, ha saját egzisztenciát akarsz (aranyifjak talán nem annyira). Erre itthon nincs sok esélyed. Igazából húsz és max. negyven éves kora között kell az embernek "megcsinálnia" magát. Ennyi idõd van - és rosszul hiszed, ha úgy véled ez sok. Úgy elmegy mint a villám! Tessék megtanulni: addig kell hajtani, amíg delel a nap, mert ha eljön az este, már késõ van mindenhez.

4. Lehet boldogulni (mondjuk már ki: rendes pénzt keresni) diploma nélkül is, ám ahhoz robbanékony személyiség kell. Olyat kell tegyél az asztalra (és megint csak a referencia bújik elõ), amit kevesen tudnak. Pl. - ahogy régebben is írta valaki - programozz kernelt, esetleg írj SQL-rutinokat saját függvénykönyvtárral C++ alá. Nem lehetetlen, van aki képes rá középiskolás korában. Vagy öt-tízmillió forintért szerezd meg a teljes CISCO vagy MCP minõsítési láncot (amelyek végén kineveznek rendszermérnökké).
Tkp. ez a nehezebb út.

Ahogy mindenütt, itt is elkárogtam a magamét.

Szeretem a ráncaimat, mert azt mutatják hogy éltem. Szeretem a beteg rózsákat, Hervadva ha vágynak, a nőket, A sugaras, a bánatos Ősz-időket

Ha szerinted ez van, akkor nem vagy tisztában a fenntartható fejlõdéssel.
A lényeg az, hogy amíg az államot választott vezetõk irányítják, a multikat nem. Õket csak és kizárólag a pénz érdekli.
Nincs felettük semmiféle társadalmi kontroll. Ezért végzetes hiba az állam szerepének minimalizálása.
Így semmi mást nem érünk el, csak hogy a diplomák értéke tovább degradálódik!

\"We choose to go to the moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard\" - John F. Kennedy

gondolom csak poénból írta
Mike
ezen kívül van még pár szakma

[A64 3200+, 2gb ram, 9800GT] SE Xperia Ray

Mike
szerinted egy IBM-nek szûklátókörü diplomásokra van szüksége?

Mike
no comment

vissasírod a tervgazdaságot

Anticionista
Na hát ez rohadt jó, és mivan azokkal akik nem kerültek be egyetemre fõiskolára???

Lehetsz utcaseprõ és pék. Válassz.

Anti-sötétben-bújkáló-démon-akinek-a-szeme-se-áll-jól.

Sadist
Lehet szakmát is tanulni. Nem csak egyetem/fõiskola létezik.

- De ezzel saját magad lejáratását folytatod, ezt nem érted meg? Magadat égeted tovább. Ami a legszomorúbb hogy magyar színekben. Tapló. - nem is szines a nevem

Ez az egész munkaerõ-rendelés a Szép új világban felvázolt gazdasági rendszert jutattja eszembe.
PíszLávJuniti
A diploma nem jelent mostanában már sajnos semmit. Tömegképzésben teljesen értéktelen. Én pont támogatnám azt, hogy képzett szakemberek legyenek, akiknek nem szükséges a papír, csak a szaktudás.

\"meg fog azoknak a száma növekedni, akik bár minden rátermettség nélkül úgy érzik, hogy a nemzet vezéri szolgálatába kell állítaniuk \"halhatatlan\" erejüket\" Mein Kampf, Adolf Hitler

PíszLávJuniti
<#eljen>
Az egész a felsõoktatás elkurvulása. Egyet értek hogy át kell alakítani a mostani rendszert, mert ez a jelenlegi formában nem életképes, nem tartható fent.
De az nonszensz, hogy nagy cégekkomplett tanszékeket üzemeltessenek, ahol teljesen szûklátókörûen nevelik a delikvenst az adott cég termékéhez. A diplomásnak az alkotó munka, a kreativitás, a széles látó kör lenne a feladata, nem pedig a már elõttem is említett betanított munka..

\"meg fog azoknak a száma növekedni, akik bár minden rátermettség nélkül úgy érzik, hogy a nemzet vezéri szolgálatába kell állítaniuk \"halhatatlan\" erejüket\" Mein Kampf, Adolf Hitler

nem vagyok túl boldog 😞
Na hát ez rohadt jó, és mivan azokkal akik nem kerültek be egyetemre fõiskolára??? Az ilyen dolgoktól hülyét kapok, nekünk semmi esélyünk sincs semmire bravo....
Gerygrey
A hallgatók szempontjából szerintem egyáltalán nem rossz dolog úgy elkezdeni egy egyetemet/fõiskolát, hogy biztos állásheletõség vár rá a diplomaosztó után.
A felsõoktatás azért ráfizetés az államnak, mert sok diplomás nem termeli vissza a befektetett pénzt:
a, el megy külföldre dolgozni, élni
b, a diplomával sem keres annyit, hogy sokat adózzon
Már most is elég gyakori, hogy csak egy cég eszközcsaládján keresztül szerezhet a hallgató gyakorlati tapasztalatokat; a konkurencia megismerése csak önszorgalom kérdése.
Aki kiesik a felsõoktatásból, az elsõsorban magát okolja, mert az nem a tanításról, hanem a tanulásról szól (nem ugyanaz a kettõ!).

Nyomja meg a piros gombot; és nyugodjon békében!

Hát nem is kéne, hogy pénzkérdés legyen, de sajna minden pénzbe kerül és a vezetõk illetve a gazdasági fõnökök nem a legjobbak

\"Embertársaidat soha ne kezeld célok eszközeként, mindig csak önmagukban vett célokként!\" \"Cselekedj úgy, hogy akaratod maximája mindig általános tövényhozás elvéül szolgáljon!\"Immanuel Kant

Épp ez a baj.
Ha egy villamosmérnököt csak Intel chipekell oktatnak, akkor már a választási lehetõségei is beszûkülnek!
Az állam feladata meghatározni, hogy mi az, aminek a tananyagban szerepelnie kell, általános tudást kell biztosítani a diplomások számára.
Ha csak közvetlenül ahhoz értenek, amit késõbb csinálni fognak, akkor az nem diploma, hanem betanított munkás!
Nem beszélva arról, hogy ez csak tovább erõsítené a nagy cégek helyzetét. A kicsiknek még kevesebb esélyük lenne.
Az oktatás olyan dolog, hogy a pénz nem lehet kérdés.

\"We choose to go to the moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard\" - John F. Kennedy

nyugi így is túlspecializált szerintem a képzés, ezen a finanszírozó már nem fog túl sokat rontani
másrészt a magyar iskolarendszernek vissza kéne szerezni a becsületét, mert nagyon kezdik eljátszani, és sajna ehhez nem CSAK szemléletváltás kéne, de az nagon, hanem pénz is, vagy méginkább jobb gazdálkodás.

\"Embertársaidat soha ne kezeld célok eszközeként, mindig csak önmagukban vett célokként!\" \"Cselekedj úgy, hogy akaratod maximája mindig általános tövényhozás elvéül szolgáljon!\"Immanuel Kant

JZO
Ennek a céges támogatásnak igazán egy hátrányát látom. Elõször is a diák specializálódik egy szakterületre, nem lesz általános rálátása a dolgokra. Kevésbé lesz versenyképes, mivel az a tudása specifikus volta miatt lehet nehezen eladható máshová a munkaerõpiacon. Vagyis a cég, aki egyetemi évei alatt támogatja utána megteheti, hogy sok évre magához láncolja szerencsétlent és ami mégrosszabb szarpénzért dolgoztatja, mint egy rabszolgát. Vannak ilyen cégek, tudom.
JZO
Tévedés azt állítani, hogy bölcsészekre nincsen szükség. Egyszerûen évrõl évre kevesebb kell belõlük. Mérnökökbõl viszont egyre több, viszont egy programozó nem attól lesz jó, hogy hol kapta a diplomáját, hanem hogy mennyire van érzéke a témához, illetve mi van a fejében. Másszóval nem diploma fogja megoldani a feladatod a cégnél. Nos ilyen mérnökökbõl viszont nincs sok, rengetegen selejtesek, miután kikerülnek a "gyártósorról".
Mike
szal szerinted egy IBM által megtámogatott diploma szarrabb mint egy általános állami egyetemi diploma? Ha valaki a CERN-nél fizkus az a zsarabb mint bármi más. De mondhatok még számtalan nagy céged Oracle, Intel, Microsoft
tényleg. sokan összetennék a kezüket ha lehetõségük lenne ennyire behatárolódni
egyébként tudod mi jó a demokráciában? a döntés szabadsága! ergo nem kötelezõ elfogadni a multik "halálos" ölelését

Mike
a két felfogás között akkora a szakadék, amit nem fogunk áthidalni soha

Mike
látom te a mérnök fejeddel szépen összekevered a piacot, a multikat az államot
szó volt rókl, hogy a multikanka adák a felsõoktatást? nem éés már megbocsáss de a multik a piac mozgatói, tetszik nem tetszik, ma ilyen a világ, az állam szereope egyre kisebb, ha az állami oktatás olyan csodálatos lenne, akkor nem állnánk itt, akkor nem dõlt volna össze a szocializmus 40 éves próbálkozás után

Mike
az állami képzés azért olyan amilyen Mo-n mert nem mérik sehogy
az illetõ urak nem dilettánsok, egyszerüen csak alakalmazkodtak az állami léthez, sokan megállnák a helyüket piaci körülmények között is

Mike
erre azt mondom agyelszívás
mmelékesen nem értem miért baj, ha cégek finanszírozzák az igazán tehetséges diákok tanulását

másrészt ilyen alapon milért ne lenne szükség bölcsészekre? nem kell a kultúra? csak a mérnökképzés fontos? mi ez ha nem szakbarbarizmus?

picket
Ez elég nagy butaság. Teljesen félreértettél valamit. A gyakorlat, a képzés, amit a vállalat nyújt csak ráadás az alapvetõen meghatározott képzés mellett. Ráadásul aki interkontinentális rakétát tud építeni az egyik cégnek, az a másiknak is tud. Pedig ez elég speciális tudás. Sõt, ez a plusz gyakorlat még jó is a másik cégnek. Szóval lehet, hogy keresettebb lesz az ilyen szakokon végzett diplomás a konkurenciánál! (és nem sok olyan cég van szerintem Mo.-n, amelyik elmondhatja magától, hogy nincs konkurencia) 😊

&#3237;_&#3237;

Pl csak az adott cégre specializált tudást fog kapni. Vagyis esélye se lesz a váltásra. Ezért ér kevesebbet a diploma ilyen esetekben.
Aki kiesik, annak elvesztegetett idõ. Se nem tanul, se nem dolgozik, szóval tök fölöslegesen él az adott évben az állam szempontjából.
Lehet normális felvételit is kitalálni.
"miért kéne mindenrõl az államnak gondoskodnia? oktasson az állam"
Ha nem volna az állam érdeke hogy az emberek megfelelõen képzettek legyenek, akkor az alapfokú oktatást se finanszírozná.

"aztán adjon neked munkát az állam"
Ha azt ne is, de tartassa be a munka törvénykönyvét.

"aztán nevelje fel a gyerekedet az állam"
Hmm, ezt csak a mai "modern" gondolkodású yuppie köcsögök látják így (beadom a bölcsibe ahogy kipottyant, kiveszem mikor elvégezte az egyetemet, osztjóvan).

"biztosítson neked kaját"
Biztosítsa azt, hogy a kaja amit eszek egészséges, legalábbis látszik rajta ha nem az (pl színkóddal, stb). Ezt UK-ban be akarták vezetni, de megtorpedózta 3 multi: Nestlé, Danone, és a TESCO.

"lakást"
Ha azt ne is, de ismerje el pl, hogy egy család egy gazdasági egységként mûködik, ezért adjon lehetõséget a családi adózásra. Lehet hogy kicsit megugrana a lakásvásárlási kedv, illetve ezzel párhuzamosan a gyerekvállalás is (mert ugye albiba ki akar babázni).

"netet"
A jelenlegi tõkés kormány kampányolt azzal, hogy az internethez való jog az alanyi jog.

"majd gondoskodjon a temetésedrõl"
Röhögni fogsz, de ez ma is így van. Senki se marad a föld felett.

"szocializmus rullz"
Nem szocializmus, csak ésszerû gondolkodás. Ha megnézed egy országban a 3 fõ szereplõt: az állam, az ott élõk (munkavállalók), és a tõkések (munkaadók), akkor ezek közül legkevésbé a tõkések kötõdnek az adott országhoz. Ha tehát õket tömi az állam pénzzel és lehetõségekkel, akkor semmi garancia nincs arra, hogy a befektetett zsé az itt fog maradni.
"Csak annyi szakembert fognak képezni amennyire a multiknak ténylegesen szükségük van." - itt a pont. Nem akikre a gazdaságnak, vagy - mivel állami szférába is kell diplomás - az államnak szüksége van, hanem amennyire az adott multinak szüksége van. Na ez az, amiért elcseszett megoldás ez, hogy adjuk oda a felsõoktatást a multiknak.
"Az oktatást az államnak kell fedezni." - ez így definitive nem igaz. Az államnak látnia kellene, hogy ha a tehetségesek olyan irányú oktatását, amivel sokat érõ szakemberek lesznek õ fizeti, akkor az egy jó üzlet. Vagyis: csak a legjobbaknak, de legyen ingyenes állami képzés. Az hogy ez 1000 fõ, vagy 10ezer fõ, az lényegtelen. És ez az állami képzés ne bölcsészeket képezzen, hanem olyanokat, akikre van igény.
Mivel a jelenlegi állami képzésre ez egyik se igaz, így igen könnyû azt mondani, hogy az állami képzés sz.r, és monnyon le. Csak azt felejtik el sokan, hogy nem azért sz.r mert állami, hanem azért, mert dilettánsok a vezetõk (igen rektor urak, önök).
Rusid
Szerintem meg annyira nem hülyeség ,hogy felvesznek egy egyetemre elsõ évben mondjuk 10* annyi diákot mint amire szükségük van. Vegyünk egy egyszerü példát szegény pistike szakközépbe megy ahol az alap gimnáziumi tantárgyain kívül még van évente + 3-4 tárgya elérkezik a felvételihez és esélye sincs bekerülni egyetemre holott lehet hogy, irtózatosan nagy érzéke lenne hozzá. Viszont ,ha sok embert vesznek fel akkor bekerül és ha tényleg van érzéke a dologhoz akkor benn marad elvégzi és örül. Nem mellesleg nekem se lett volna esélyem bekerülni felsõoktatásba bár tény hogy elsõ évben keményen szopattak ,de akartam és bent maradtam. Szvsz. nem hülyeség ez az elsõ évben sok embert felveszünk dolog bár tény hogy pazarlásnak tünik, de így nagyobb valószinüséggel azok maradnak bent akik tényleg megérdemlik.

Sose magyarázkodj - a barátaidnak nincs rá szükségük, az ellenségeid meg úgysem hisznek neked.

picket
Állami képzés: képezz x hallgatót, és én adok neked fejenként y HUF-ot. Tegyük fel, hogy a, b és c az évfolyamok (a+b+c=x), ebben a sorrendben követik egymást, és ebben a sorrendben drágább is a képzés (drágább eszközök az alapképzésen túl, fõleg mérnöki képzésnél valószínû, de elmondható szerintem majdnem mindenhol). Az egyetem érdeke tehát, hogy (a+b+c)*y értéket begyûjtse, és mindehhez a lehetõ legkebesebb legyen a kiadása, vagyis a>b>c. Magyarul felvesznek, aztán kivágnak, és pisloghatsz, hogy nincs szerencséd, meg miért szívat a prof (?).
Ezzel szemben a fent említett modellnél az egyetem érdeke a=b=c. Ez baj? Nem hiszem. Ráadásul ez lenne jó az államnak is, de jelenleg nem ezt díjazza. Keményen megbüntetném azt a felsõoktatási intézményt, ahova felvesznek egy(!) szakra 400 hallgatót, aztán 40 végez félévenként. Ez az adófizetõk pénzének pazarlása, és tipikusan a cikkben említett körbe-fejés.
Ettõl függetlenül az sem tetszik, hogy "megvesznek kilóra", de gyakorlatilag a munkaerõ-piacon is ez történik, hiszen a neve is mutatja: piac. Csak annyit tesznek, mint az autóknál, elöre megrendeled milyen paraméterekkel szeretnéd, és legyártják. Csak az autónak nincs választása, a hallgató viszont bármikor mondhatja, hogy mégsem ahhoz a céghez megy...

&#3237;_&#3237;

Mike
vagy többet
ha egy cég befektet a leendõ munkatársai oktatásába, az miért baj? a munkába bevonással mi a baj? legalább nem zsákmacskát kap a cég, illetve nulla gyakorlattal rendelkezõ embereket

Mike
hát ja

nálunk anno az egyik banknál diplomásokkal pipáltatták össze a listákat is

soxor olyan munkák elvégzését is diplomához kötik, amihez kb. irni-olvasni tudás szükséges

másrészrõl Mo-n tényéeg hiány van szakmunkásból

Mike
miért kéne mindenrõl az államnak gondoskodnia? oktasson az állam, aztán adjon neked munkát az állam, aztán nevelje fel a gyerekedet az állam, biztosítson neked kaját, lakást, netet, majd gondoskodjon a temetésedrõl

szocializmus rullz

Mike
egy fene 😊

A keretszámokat kell szûkíteni, nem pedig külsõ cégek segélyeibõl eltartani a felsõoktatást!
Ha így lesz, akkor még kevesebbet fog érni a diploma.
Már nem a tudást fogja mérni, csak annyira lesz jó, hogy az adott cégnél megfelelsz-e vagy nem.

Van benne vmi

Csak azt felejtik el közölni, hogy attól még hogy valaki beül a meghírdetett elõadásokra, gyakorlatokra és laborokra, átmegy a kötelezõ vizsgákon, attól még nem feltétlen lesz szakember. Egy-egy cég amely bevonja a fiatalokat a kutatómunkába nem fog olyanokkal foglalkozni, akik arra alkalmatlanok, csak a "kiválasztottak" juthatnak hozzá azokhoz a technológiákhoz amik ehhez szükségesek. A nagyobbik rész fel sem fogja, vagy csak részben azt ami számukra a továbbjutást jelenthetné diploma után.
Ki akar mérnöki diplomás recepciós lenni a cégnél? Senki. Csak annyi szakembert fognak képezni amennyire a multiknak ténylegesen szükségük van. Lefordítva: még magasabb felvételi kritériumok. Aki nem felel meg, mehet az érettségijével oda, ahova akar vagy tud.

Menjünk egy kicsit nyugatabbra. Erõs német piacgazdaság - az alkalmazotti szféra igen nagy része SZAKMUNKÁS, ritkaságszámba megy a diploma és ha valakinek a neve elõtt a névjegykártyáján az áll, hogy "Dr." , elõre köszönnek hangosan még az igazgatók is, mert elismerik. Itthon? "Van diplomád? Nincs? Viszlát!" Ez a felfogás mûködik a cégeknél. Csak kevés pozíciót lehet betölteni kizárólag tapasztalat alapján.

Méltán tehetjük fel a kérdést, hogy hova fejlõdik a gazdaságunk a felsõoktatással? Jó kérdés. Szvsz lassan nem éri meg itthon diplomázni, inkább célszerû kimenni külföldre annak aki nyugodt szívvel hagyja maga mögött a barátokat, családot és az elmaradottságot.

Akkor tisztázzunk valamit. egy profitorientált cég nem jopofizni és nem a szakemberek felkarolása végett száll be, hanem olyan okokért, ami ha kiderül, akkor fizet 690 milliót.

Hogy pontosabb legyek: a te adódból az egyetemre fejkvóta és egyéb támogatások címén kifizetett összeget el kell költeni minden évben, hogy jövõre nehogy kevesebbet kapjon az intézmény. Ezért van az, hogy év végén még a leghülyébb sales is tud üzletet kötni, jövõre szállítják alapon. A te pénzedet a dékán szivesebben költi olyan cégnél, amelyik meghívja ide-oda, támogatja a sulit, és MEGFIZETI a számára kedvezõ döntést.
Aki olyan véleményt hangoztat, hogy ez nem így van, az
A, naiv,
B, érdekelt az ügyben.

Ha már kivan a faszod az idióta szignókkal csinálj te is egyet.

Nem jut eszembe rendes hasonlat, ezért:
Ha a oprendszer hibás, ne várd a lejátszótól, hogy majd megjavul.
Ujjujjuj, ennél rosszabb lehetne?:-)