74
  • Inquisitor
    "Egyenlőre a softwareek nem támogatják olyan szinten a fizikát, hogy erre most nagyobb hangsúlyt kelljen fektetni."
    És ez (sajnos!) így is marad, ha nem terjed el valamelyik API és/vagy gyorsító megoldás.

Amúgy próbálkozások voltak (nem a Havok gagyi rongybabás megoldásaira gondolok!), például visszasírom az ezeréves Tresspassert ...
  • Inquisitor
    "ha sikertelen lesz maga a chip, és csak szoftver-vonalon mennek tovább. (Licencelik a fizikai motorjukat.)"
    Ez azért már megtörtént, hiszen az MS X360 fejlesztői cuccban és a PlayStation3 SDK-ban is benne van. És PC-n is külön van a motor liszence, meg van a PPU ...
  • Inquisitor
    "A X1600 pont azért lett kiadva, mert versenyképes áron szerettek volna nagyjából jó teljesítményű kártyát az ATInál."
    De nem sikerült! A konkurens ugyanannyiért SOKKAL gyorsabb kártyát tud adni!

" Most így már végképp kezdem nem érteni, hogy te most pont ezt emeled ki. Ha X1600-ast vettem, mert nincsen pénzem jobbra, akkor mitől lesz pénzem még egy kártyára? Érted a dilemmámat."
    És mivel az 1600 széria finoman szólva se jött be az ATI-nak valamivel el kell adni, hát ha ezzel lehet, a fizikával, akkor ezzel fogják. Nagy valószínűséggel esni fog az ára mint a jégesső.
  • CUCLI
    fölösleges pénzkidobás. lásd cellfactor demo...
  • En3r6y
    Az a véleményem, hogy ezek a többkártyás megoldások, csak ugrópontok.
    Egyenlőre a softwareek nem támogatják olyan szinten a fizikát, hogy erre most nagyobb hangsúlyt kelljen fektetni. Most egy erősebb kártya még elvégzi ezt a melót, de itt a lehetőség, hogy az átmenet folyamatos legyen, amíg el nem készülnek az egy kártyán vagy egy chipbe integrált megoldások.
  • Dzson
    Vegyél új kártyaszörnyeket, vegyél hozzá tápot, de mivel kicsi a ház igy vegyél új házat is vagy olyan új alaplapot ami emeletes és elférnek rajta a sziámikártyák.

A folyamat már elkezdődőtt.
  • Szega87
    csak azt felejtik el a hogy a számítógépem belső térfogata is korlátozott , mi lesz akkor ha nő a 3.4.db mondjuk 5.6. kártyára?
  • psishock
    "PS 3.0 (nem PS3)"
    gondoltam hogy nylvánvaló hogy itt most a "pixel shader 3"-ról akartam beszélni és nem a Playstation 3 ról...
  • dez
    Mondjuk ez a sebesség dolog azért kicsit erősen hangzik. Az Ageis is nagyon cáfolja, hogy egy GPU jó alternatíva fizikára.

Ugyanakkor ezen az oldalon meg van egy halom GPU alapú nem-grafikai alkalmazás. :)
  • dez
    Nincs szó emulációról. Ahogy a PhysX chipre (ami sokak szerint nem más, mint egy vektorproci [=sok adattal dolgozik párhuzamosan]) meg lehet írni a fizikai motort, úgy másra is meg lehet. Persze az Ageia nem nagyon fogja megírni a GPU-kra (PS 3.0-ra), mert nagyon nem érdeke. Bár később még előfordulhat, ha sikertelen lesz maga a chip, és csak szoftver-vonalon mennek tovább. (Licencelik a fizikai motorjukat.)

Ezen az oldalon van egy összehasonlító kép (nem lehet közvetlenül belikelni), hogy fog ez menni Xbox360, PS3, és PC esetén: csak utóbbiban van PhysX chip, a másik kettőn a procik végzik ugyanazokat a számításokat.
  • dez
    Nem grafikában gyorsabb az ATI megoldása, hanem magában a fizikai számításban! Azaz ütősebb egy mai GPU, mint a PhysX... Kellemetlen a PhysX számára... :)

A PS 3.0 (nem PS3) azért kell, mert itt már minden lebegőpontos. Legalábbis minden, ami ehhez kell.
  • szombi
    A műhelyem fűtését egy 1000W-os fűtőszállal oldom meg. Úgy néz ki, hogy dobhatom el...
  • psishock
    Igen, azt gondoltam hogy az újabb fizika motorok speciális hardware függőek (Ageia PhysX optimized) és max csak emulálni tudják a mostani grafkatyók. Mint kiderült még nem tartunk ott.
  • psishock
    Gondolom majd úgyis kiderül. Amúgy meg nem feltétlenül CSAK a mostani PhisX kártyára gondoltam, hogy maximális megoldás minden fizika problémára, de mint elképzelés, hogy lassan szükség van külön csippre, hogy felszabadítsa akár a grafikus de a "síma" procit is a munka alól, mindenképpen nagyszerû elgondolás. Az, hogy 2 x1900xtx gyorsabb most mint a PhysX az nagyon valószínû is lehet, mivel a játékok manapság még nagyrészt csak grafikát esznek, ez így teljesen érthető is.\

Utánna olvastam egy keveset, nem tudom különben még hogy mi közük van a shadereknek a mozgáshoz azaz hogy miért pont PS3 modell kell, de azt kiderítettem hogy a Aegia procik egy keményen átalakított GF6600 prockók voltak eredetileg amik meg tudtommal már támogatták a ps3 at. Ha tényleg nem kell külön hardware-t programozni az új havok fizika kódra, és ha az ati el tudja érni hogy softveresen teljesen át tudjuk kapcsolni az egyik kártyát fizika kezelésre (szükség esetén), akkor egycsapásra meg van oldva a keleti kérdés és egy-egy kártya cserével a fizikai számítássebességünk is nagyszerûen növekedni fog. Mégis, idővel majd kiderûl hogy nem a havoc mostani engine je a tökéletes és van még mit tekerni a dolgokon. Akár kidolgoznak egy olyan rendszert ami direkt külön hardware követelő lesz, mivel lehet hogy lesznek olyan számítások vagy alogaritmusok amiket nagyon sûrûn és persze minél gyorsabban kellene elvégeznünk. Előbb utóbb erre akkor is sor kerül.... hmmm egy esetben viszont nem, ha sokkan nagyobb iramban fejlődne a graf procik sebessége mint ahogyan az előrelátni és még emulálva is nevetve fogják birni ezeket az irdatla számításokat.... különben is, most egy proci és egy grafikus cég összeáll, ki tudja hova jutunk innen.
  • dez
    A PhysX végülis egy vektorproci, plusz a hozzá készített fizika-számoló szoftver.
    A GPU sem "emulálja" a fizikát, hanem számolja. :)
  • psishock
    Ez a 3-4 kárlyás dolog meg tényleg nem ér sokat, persze sebesebb, de közel sem a duplája, szal nem éri meg, ezért az árért nem, amúgy meg 1 über kártya elég akrár a legújjabb gammákra is. Szerintem a következő inteligens lépés az lenne hogy a fizika chippet is beleintegrálják a videó kártyába mint anno a grafikus gyorsítókat, ami be is fog következni csak bontakozzon egy kicsit ki a technika.
  • [NST]Cifu
    A GPU/VPU ugyanúgy számításokat végez mint a PhysX fizikai célproci, csupán egy megfelelő API kell, amit a Havok FX biztosít, és máris számolhat mást. A Havok FX amúgy bármilyen PS 3.0 képes videókártyával képes fizikát számoltatni, tehát ez nem ATi-only effekt lesz, hanem lehet számítani hamarosan az nVidia SLI féle megoldásra is. A Havok gárdája arra a kérdésre, hogy a PhysX kártya képes-e megpörgetni a Havok motorját azzal reagáltak, hogy ha képes a PS 3.0 kezelésére, akkor igen (ez burkoltan arra utal, hogy feltehetően nem). Amúgy az ATi a bemutatójában éppen azt bizonygatta, hogy a megoldása gyorsabb, mint a PhysX célprocija, egy X1900XTX esetén akár 9x!

Természetesen a mélyenszántó megállapítások előtt célszerű megvárni az átfogó teszteket.
  • psishock
    ugyan miért dobnánk el?! Hát tovább adod (mindég találsz olyat aki kevésbé lóvés mint te), ráteszel egy kicsit és veszed az erősebbet.
  • psishock
    Hááát ez nagyon nem jó út ATI, megint ott vagyunk hogy a grafikus chip "emulálja" a fizikát. Ugyan az a helyzet mint a rendes prociknál, amit elsősorban próbált kikerulni az Ageia PhysX el. Ez a kari ugyanis tudtommal hardweresen támogatja ezeket az utasításokat, és CSAK ezt fogja tudni (direkt specializált chip/kárlya). Mint tudjuk egy-egy specializált cucc sokkal gyorsabban és minőségesebben végez ez egy egy melót, mint egy akármilyen univerzális chip aminek mindezt emulálni kellene. Elméletben lehet, hogy egy x1900xtx vagy hasonló kariberû duó vagy trió kárya veszekedne a phisX-el a mostani vagy a közeljövő játékain tesztelve mivel ezekben az igazi fizikát még alig pöccentették csak meg, de a távolabbi kilátások az aegiára billentik majd a mérleget, amint kijönnek az erre optimizált játékok, vagy amelyek esetleg jóval feljettebb fizikarendszerrel lesznek felszerelve. Lesznek itt nagyon kemény számítások, pl amikor a víz elmos egy házat, vagy eltalálja pl egy meteor, az teljesen szétomlik, a fémek csavarodnak és leszakadnak belőle, vagy 2 gépjármû összeütközésénél a törésmodell, mesh deformálódások..... ezeket mint real-time ban fogja számolni az engine. Vagy jönnek azok a technikák hogy végre nem előre animált mozgásokat fogunk látni, hanem a fizika motor hajtsa és mozgatja meg az izmokat, és ez által a karaktereket, így végre valahára elfelejthetjük a "klasszikus" animálást, mivel sohasem látjuk pontosan ugyanazt a mozgássorozatot, hanem a helyzettől, a külvilágtól és még sok más bahatástól függően szintén az engine generálja le. Ezt bármilyen helyzetben el lehet képzelni, mindég nagyszerûen és persze maximális reálitással fog hatni.

Na ezekért a dolgokért kell a specifikáció, mert ezek bizony enni fogják a vasat, és ezeket már butaság lenne emulálni mivel már átesnénk a ló másik felére.
  • Diocles
    Nekem nem az egyszerre több kártyát veszek dolog jutott az eszembe, hanem ps 3.0-tól felfelé ha az embernek elöregszik a grafkártyája, nem kell egyből kidobni, hanem marad a gépben fizikát gyorsítani.
  • grebber
    Ageia PhysX-et veszek és talán jobban is járok minthogy vegyek egy VGA-t +ba.

Majd ha VGA-ba lesz beleépitve na akkor veszek semmi más esetben.
  • Morden23
    Ok, ez eddig tiszta sor.
    De akkor sem értem :)

Lehet, hogy tényleg lila gőzöm nincsen a játékok gépigényéről, és még kevesebb a hardware-ek pontos funkcióiról, de nem fogom fel, hogy ki és mikor találta ki, hogy kell egy videokártya a nagy falatokhoz, kell egy videokártya a kis falatokhoz, és kell még egy nemtudommi a valósághű fizika számításaihoz.
    Ezt mind egy játékért (akárhány játékért)?
  • dez
    Egyik neked, másik feleségednek - egyik gfx-re, másik fizikára.
  • Morden23
    Elolvastam, de nem tettem különbséget a között, amit leírsz. Feltételeztem, ha már több kártya összekötéséről beszélnek, akkor az a "legmegatápabb", ha két high-end kategóriás van összekötve.
    Nem értem magának a terméknek a pozicionálási technikáját. A X1600 pont azért lett kiadva, mert versenyképes áron szerettek volna nagyjából jó teljesítményű kártyát az ATInál. Most így már végképp kezdem nem érteni, hogy te most pont ezt emeled ki. Ha X1600-ast vettem, mert nincsen pénzem jobbra, akkor mitől lesz pénzem még egy kártyára? Érted a dilemmámat.
    Ez olyan, mintha a legjobb kocsihoz kéne egy Jaguar, meg egy Opel. De ha csak Opelra van pénzem, akkor hogy jön ide a Jaguar, ha meg van pénzem Jaguarra, akkor hogy jön ide az Opel?
  • Yv@n
    Nekem ez a vga leszámolja a fizikát dolog nem jön be különösebben. Lesz egy csuszka, aminek egyik oldala a kinézet, másik a fizika minősége, és akkor dönthetsz, hogy melyiket preferálod? Hát hogyne...

No meg persze ez a 3 kártya 6 helyet foglal kapásból, lévén emeletes.
  • dez
    Kíváncsi leszek, hogy a PhysX számítási teljesítménye melyik (fizikára használt) grafkártya teljesítményével egyezik meg, X1600/GF7600 v. X1900/GF7900...
  • Trucker39
    Hogy kerek legyen a dolog, ezt még érdemes elolvasni. Táp a VGA kártyához
    Azt hittem behalok neki.
    Felhivnám a figylemet az "1000 Wattos" PC fogyasztásra. :)
  • Skynet85
    A fejlődés jó dolog már csak azért is mert ami eddgi elérhetetlen volt annak az ára meredeken ível lefelé ráadásúl apuci pénzes fiacskájának sem kell szomorkodnia, hogy nincs mire költeni a lét:D
  • Inquisitor
    "Példaként említik a Radeon X1900 XTX és X1600 XT kártyákat - itt az erősebb példányok viselnék a fő terhet, míg a kisebb testvér végezné a fizikai számításokat."
    El is olvastad a cikket, vagy az elég szerencsétlenül sikerült első sort csak?
    Másrészt a kétmagos X1600-os kártyán lehet választani, hogy teljesítmény vagy 3D + fizika :)
    És még csak nem is kerül majd 130.000-be, mint az XTX.
  • turul16
    Legközelebb egy PC-hez csatolható kétajtós szekrényt adnak ki videó kártya címen.
    Azért szerintem jó. Filóztam, hogy kéne csinálni egy kártyát külön fiz. számitáshoz, de ezek szerint megelőztek megint.
  • dez
    Hát bizony nem visz mindent, nagyobb felbontásokban, megfelelő fps-sel.
    Ami ma 100e, az holnap 50.
    Persze nekem sincs rá szükségem. :)
  • Zsoltika 007
    Ez már kezd nevetségessé válni.
  • Morden23
    Hát ez csudiklassz. Ez mire jó? Nekem tuti nem kell, de kinek kell?
    Nem értek annyira a hardware-hez, de egy X1900-as ATi visz mindent, amit vinnie kell? Mi a ráknak akar valaki még egyet betenni? Jobban megy alatta a játék, vagy mi? Ne oltson szét a világ azzal, hogy már nem elég egy 100akárhányezres videokártya arra, hogy valaki futtassa a csiriviri játékait... :(

Amúgy eszembe ötlött a "régmúlt", amikor még kölyökfejjel a Tseng 4 megás videokártyám és egy Diamond Monster figyelt a gépben. Egyik vitte a 2D-t, a másik meg a 3D-t.

Ennek a Crossfire-nek semmi értelme. Erre aztán lehet mondani, hogy csak pénzmágnes.
  • bertino