Europa Universalis 3

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Valamit elszúrtam a mappal.
Amikor elindítom a játékot (még a windowsból), ugye az elején írja h most ezt tölti, most meg ezt. Elér odáig, hogy "loading maplogic" aztán hibával leáll.
A színeket definitions-ból vettem, ellenõriztem a színkódokat még 2szer. Összeszámoltattam az egyéni színek számát, és (ha jól emlékszem) 5tel több van, mint ahány terület. Megnéztem az eredeti provinces.bmp-t is, ott ugyanennyivel van több..
localisation-ba beírtam az új neveket, history/provincesben létrehoztam a fileokat, mindegyikbe bemásoltam ugyanazt (mert az végül is mindegy, nem?).
positions.txt-be nem írtam semmit, csak a position editorral töltöttem be a provinces.bmp, aztán bekattintgattam a dolgokat. Utólag megnéztem a positions.txt-t, és bekerültek az új területek is.
Continent.txt-be és a climate.txt-be beraktam az újakat, region.txt-be szintén.
Máshoz nem nyúltam. Ötlelt?

Úgy élj, hogy Te legyél virágnak virága.

Egyelõre nem sokat haladtam (kb. 1 év), jelenleg Indiában háborúzok egy egész nagy Rajputana ellen (nagy, de persze semmi esélye ellenem 😛). Elõtte meg a komplett Songhai-t annektáltam Afrikában.
Nos, 1753-ban sikerült elérni a célomat, miután vazallussá tettem mind a 6 választófejedelmet, szétkaptam a HRE-t 😊
(Egyébként összesen 16 vazallusom van 😄 )
Ami érdekes volt (legalábbis számomra), hogy elõtte, mivel 6-ból 4 választófejedelem a vazallusom volt, engem támogattak, és úgy lettem császár, hogy nem is voltam tagja a HRE-nek 😊 Szerencsére sokáig nem tartott (1,5 évig), gyorsan meghalt a királyom, és mivel idõközben mind a 6 választófejedelem a vazallusom lett, gyorsan megszálltam Pomeránia fõvárosát.
Közben a bevételeim már nekem a legnagyobbak, kicsit több mint 5000 feletti értékkel, év végén 1000 aranyat kapok kb.
Ami még fura számomra, hogy Franciáknak a 200K-s serege mellett csak egyes és kettes szintû erõdje van, többségük egyes, szóval a 120K-s seregemmel assaultokkal simán végig lehetne szántani az országot 😊 De mivel õk az egyetlen értelmes szövetségesem, inkább békén hagyom õket 😊
A lila a szintén vazallus Nápoly.
A pápa miután birtokba vettem az örök várost átcuccolt Aquileaiba , egy reconquest war után remélhetõleg sikerül fogságba ejtenem Avignonban.<#nyes>

Ami még érdekes , hogy Portugália megjelent Kelet-Európában (WTF?!) , miután megörökölte a lengyel területeket.

te hogy állsz a világbékére irányuló törekvésekkel?<#rolleyes>
Hajrá te Mussolini 😊))
Jól néz ki. Pápa hová tûnt? Gondolom, nem a lila.
Magyarország meg itt úgy járt, mint annak idején Lengyelország :S Sõt, a horvát kiválással még rosszabbul.
Az Olasz Császárság bontogatja szárnyait. (Adopt Imperial Administration után immár hivatalosan is)

A HREbõl már a játék elején kiléptem , Franciaországnak korábbi közbenjárásomnak hála kapáltak , ahogy Magyarországot is felosztották a szomszédok egymás közt pár éve. Velencét több háború és hosszas ostromok után végül annektálták az oszmán törökök.

Az északi határokon erõsítettem 2 vazallussal Svájc és Württemberg õk lesznek majd az ütközõállamok.😊
Bár gazdaságilag jobban megérné a HRE kárára terjeszkedni , inkább a partvonal közelében maradok a határrevízió jegyében<#eplus2> , cél a római kori határok helyreállítása , hogy a Földközibõl 'Mare Internum' , belsõ tenger váljon.<#hehe>

Jaja. Meg azért úgy kell csinálni, hogy 1526-ra eléggé szét legyen verve az ország, elõtte meg maradjon egybe. AI vezetéssel is. Ezt mondjuk lehet eventekkel is.
Ha ennyire nagyok, akkor oszd meg és uralkodj: a következõ gyõzelmednél engedtess el vele államokat. Ráadásul azok automatikusan szövetségeseid lesznek 200-as relationnal. Épp ezért jó sok esetben: innen már csak egy lépés a diplo-vazallussá tétel.

Ha meg tönkrevered a seregeit, nem értem, hogy foglalhatnak újakat.
kész
Oje 😄 A többit majd máskor

Manpowert valamivel növelni kell valóban, de én mondjuk Ausztria 1,5-2X szeresére semmiképp se tenném , max olyan egálba, vagy picit nagyobbra sõgorokénál.
Hiába nagyobb terület jóval, meg népesség, manpowerben ugye nem ez számit, hanem hogy mekkora sereget tudsz eltartani, ami meg gazdasági fejlettség függõ elsõsorban, és az a vidék (mármint Ausztria) sajnos már akkor fejletebb volt, mint Magyarország
Ahj, nem tudom ti mennyit bajlódtatok velük már, de ezek a kib. mamelukok esküszöm az idegeimre mennek már vazze...

Ha 10X nem vertem õket bucira még (70-80% ra) akkor egyszer sem. 100% ra persze nem tudom, mert van vagy 50-60 tartományuk, ugye osztrákok is támadgatnak, meg war weariness is van avilágon.
De ha tudnam is, se lenne jelentõsége, mert vazze 80% ra verve is odadnak kb 3-4 provinciát maximum (100 on legfeljebb kapnek meg 1 et) aztán legközelebbre amikor háborúzok velük, siman összeszednek annyit +ban Arab félszigeten, Afrikaban, meg Ázsiában Timuridok , Irak, Etiópia meg minden fos ellen, esküszöm hihetetlen, lenyúltam tõlük eddig ugy cca 25 tartományt, de nemhogy kevesebbük lenne, egyre több van....😄
Jaja, egész jó. Bár én még mindig az enyémet favorizálom 😊

Enyémnek egyetlen hátránya, hogy Erdélyben a Kárpátokat mint hegyvidéket nem nagyon veszi figyelembe, így nem lehet teljesen védelmi vonalként használni, mivel részben hegyes, részben dombos terület. A tiednél viszont a Kárpátok tartományaira berakhatsz min. 80% hegyet.
Solten
Ez mar nem rossz.

Saor Alba

térkép
Ezt sikerült alkotnom. (21 tart.)
Ahogy elnézem nagyjából, mint a tiéd, csak ezt egyszerûbben be tudom rakni a játékba a kevesebb szín miatt.
Vélemények?

Imígyen:

A déli határ, igen, az általam húzott piros. Szerintem nem hiányzik semmi, mert a Zengg környéki terület is egy tartomány. Így jön össze a 22. (Horvátország, azaz a Dráva alatti terület, pl. 4 tartományos.)

Grafikában nem tudok segíteni, de jó lenne legalább a folyókat helyre rakni.
A folyókkal az a baj, hogy a játékban is rosszul vannak, azt meg (én) nem tudom változtatni.
Délen az általad húzott piros vonal a határ?
Ha igen, akkor hiányzik 1 tengerpart, ha nem, akkor nem nagy kicsit a Bosznia-Macsói hercegség?

Íme. 22 tartomány, ha jól számoltam, és ki lehet belõle hozni Erdélyt, az egykori török hódoltság területét (hellyel-közzel még a mai országot is 😊), ésatöbbi. A folyókhoz is igazodik.

Kész vagyok, mindjárt feltöltöm.
A domborzattal az a baj, hogy az egy külön file, és nem tudom azzal mit hogyan.
A vármegyéket én csak viszonyítási alapnak vettem, hogy nagyjából belõhessem a tájegységeket. De igazad van, én is mûködök rajta valamit egy tájegységes térképpel, aztán meglátjuk, mi sül ki belõle.

Sztem hagyjuk a vármegyés alapú felosztást, inkább a folyókhoz, tájegységekhez és a történelemhez kéne igazodni. Mindjárt készítek egy felosztást én is, találtam egy jó 13. század végi térképet 😊 Kicsit kicsi, de jó lesz az.
Na, redukáltam 21-re.
térkép
Vélemény?
Kössz, a határokat le fogom kerekíteni.

Szerintem tök jó! Én is azt javaslom, hogy a tartományokat a korabeli régiók alapján oszd fel. A manpowert összességében nem csökkenteni, hanem növelni kell, Ausztriát vedd alapul, szerintem kb. annak a másfélszerese-kétszerese legyen. Nyilvánvaló, hogy Magyarország több embert tudott eltartani, mint Ausztria.
Passzolok...
Igaz, közben arra gondoltam, hogy inkább földrajzi régiók szerint osztom inkább fel. A népsûrûséghez tudtok forrást?

Sztem a 29 is sok kicsit, de te tudod. Ezenkívül a tartományok határainál ne elsõsorban a vármegyéket vedd figyelembe - bár alapnak azt is lehet - , hanem azt, hogy hogy nézne ez ki a játékban. Szóval a tartományok legyenek viszonylag "kerekítettek" és ne nézzen ki hülyén az ország, ha ezt vagy azt a tartományt elveszíti. Plusz fontos dolog, hogy meg lehessen oldani, hogy kb. úgy nézzen ki a játékban az ország, mint a történelem folyamán - értsd 1399-tõl 1820-ig - bármikor. Persze itt sem kell tökéletesen pontosnak lenni, a lényeg, hogy ne legyenek girbegurba tartományok.

(A történelem során se úgy mûködött a dolog, hogy a török császár négy vagy tíz vagy akármennyi vármegyét annektált, azok pontos határáig, hanem egy bizonyos területet annektált, tekintet nélkül a vármegyékre és azok határaira.)

Még valami: oda érdemes kisebb tartományt csinálni, ahol nagyobb a népsûrûség, és oda kell nagyobbat, ahol kisebb a népsûrûség. Ez a játékban általában is így van, nem véletlenül: Kelet-Európában hatalmas tartományok, NRCS területén meg aprók, de annál gazdagabbak.

Na asszem minden szempontot leírtam, hajrá 😊
Szépnek mindenképp szép, amennyiben arányosan csökkented a manpowert, a taxot meg mindent is (vagy a többi országot is megcsinalod részletesen kidolgozva, több tartománnyal ) , akkor még jó is😛😊
Mármint a 29 tarti pont elég szerintem. 😊

Pont jó szerintem. 😊

map

Ez pl. milyen? (A durvánvastag fekete vonalak azt jelölik, ahol késõn gondoltam meg magam, javítva lesz..) Így tokkal vonóval 29 tartomány. Nem csak szerintem sok, ugye?

Ha átrajzolom Magyarországot, szerintetek hány tartományra érdemes felosztani? Természetesen Erdélyt és Horvátországot is számítva (alapból 14 tartomány).
Horvátországhoz hozzácsapnám még Szerémet, és Belovár-Körós-Varasdot, így az 6 tartományos lenne. Vagy inkább Szerémet Eszékhez (Osijek - a neve Pozsega-Szerém-Verõcze lenne), és így csak 5 tartományosra duzzadna. Szerintem inkább utóbbi.

http://www.hangyamate.hu/Almenuk/Foldrajz/nograd_elemei/Magyarorszag-varmegyei_1910.gif - bár 20. századi, de szerintem jó ez alapnak

A sörmeghívás neked is áll😛
Apropó, majd egyszer ahogy reégebben más játékoknál is nem egyszer voltam már fórumtalin, mi is rendezhetnénk egyszer majd egy ilyet, pl július vagy augusztusban.

Egyébként nem tudom ti hogy vagytok vele, de nekem a gép most kivételesen elkezdte dobálni fel a pozitiv eventeket, de persze véletlen sem akkor, amikor kellene😄
Amikor +1vagy 2 a stabilitym, vért izzadok 10-15 évig, hogy visszatoljam, aztán amikor meg +3, akkor persze belémvág 2olyat is, aminél +2 diplomata -6 infamy meg +3stability/10 prestige...

Jó nyilván az utóbbit választottam kínomban, dehát kb kitörölhetem vele....😊 Amúgy gondban vagyok, a hihetetlen durva 25-30 ról igy 5 re csökkent a badboy pontom, csak épp kifogyok acélpontokból lassan.

Ausztria brutális, 18 as land tech (enyém 10) és épp meghóditotta Mo ot és fél Lengyelországot, körülöttem (Észak Afrika Krím és Gruzia meg ilyesmik) vazallusok, a mamelukok ellen meg csak 5évente nyomhatok DOW t, szóval nem tudom most, merre tovább.
nincs hatással rá , 25% ott is.
Akkor ez hardon -1badboy/tartomány. Plusz az infamy limit -10, és nekem úgy tûnik a CB-ék is kevesebb infamy kedvezményt adnak. Az excommunicated ruler az normálon 0 infamyt ad, nem? Mert hardon 25 százalékot.
Én úgy tudom, elengedéskor -2/tartomány az infamyra.
úgy értem az összessel amivel megéri.😊
mondjuk ezen a szinten az infamy is értelmét veszti , ekkora bevétellel mindenkit le lehet gyõzni.
Hm. Úgy tûnik hardon az infamy is máshogy mûködik. Elengedtem Horvátországot, és a négy tartomány után csak néggyel csökkent a badboy. Normálom többel szokott, nem?

Érdekes ez a hard fokozat, az elején nehezebb kicsit, de utána a nagyobb AI bónuszok miatt új lehetõségek nyílnak meg. Jobban megéri vazallust tartani. Több pénzt hoz (+12,5 %), mert az AI +25 százalékos bevételi bónuszt kap, ennek a felét kapja meg az ember hûbérúrként.

A gép jobban csal (Burgundia fele akkora bevétellel kétszer akkor sereget (70 ezer 1440-ben!!!) tart fenn, mint én. Kíváncsiságból be is léptem egy mentett állásba Burgundiával, hát nekem azonnal megjelent a deficit ikon. És ez csak nagyon kis részben amiatt, hogy humánként nem kap az ember 25 %-os bevételi bónuszt.

Ennek viszont van egy jó oldala is: a vazallusok is nagyobb sereget tartanak fenn. Milánó például két maradék tartományával 3 ezer lovast és 6 ezer gyalogost tart fegyverbe.
Oké, igazad van zárjuk le. Ha a vitában esetlegesen megsértettelek volna, akkor elnézést érte. :-))) Kapsz egy sört. :-)))
Ja, és 10 évente annektálok egy "nem-ideiglenes" vazallust, amibõl még most is van néhány, tehát ez is infamyba kerül.
Igen, a vazallusos trükk miatt.

Dehogy az összessel 😊 Akkor nem tudnék építkezni se, ráadásul jó sok nemcore területem is szokott lenni, oda nem lehet vazallust engedni.

Kinézem azokat, amelyek 4-5 provinciát kapnának, ÉS egyiken sincs fontosabb épület, ÉS mindegyik a core-om ÉS nincs rajtuk arany ÉS nincs rajtuk COT. Ilyenbõl általában még egy ekkora birodalomnál is csak 3-4 van. Általában Brandenburgot, Szíriát, Saxony-t (magyar nevét nem tudom) és Marokkót engedem el/foglalom vissza mostanság, de nem pont 5 évente, mert néha túl kevés az infamym, hogy megérje, néha nincs elég diplomatám, néha magas a WW stb.

Szóval gyakorlatban úgy 7 évente hoz kb. 4x4x2 infamy mínuszt a dolog, azaz 7 év alatt -32-t. Ez évente tehát kb. -4,5, ezenkívül még "természetes" infamy csökkenésem -2,5 körüli, így összesen évi -7, ami évente 3 és fél provincia elfoglalását jelenti Imperialism CB-vel. Viszont minden teljes annex után bünti van, tehát a valóságban ez inkább 2,5-3 körüli. De ez sem rossz szerintem: 10 év alatt 25-30 tartomány 😊
Kösz 😊
Ja és még valami:

Nem vagyok kezdõjátékos, de egy jónak sem szégyen szerintem új dolgokat tanulni, még anno HOMM 3 ban is évek múltán is tanult új dolgot még néha a legprofibb játékos is.
És igen, egy ötletet valóban adtál, köszönet is érte.

Aszem itt a fórumon és más fórumokon is sosem estem magamtól másnak, és 99,9% ban sikerült mindenkivel bármilyen témát normálisan megvitatni, és ha visszaolvastál volna, láthattad, hogy én is segitettem több emberkének, és ha nekem segitett valaki, akkor mindig megköszöntem, lehet, hogy egy esetben véletlenül ez esetleg elmaradt, de annak legfeljebb figyelmetlenség volt/lehetett az oka.

Részemrõl a dolog lezárva, és nyitott vagyok az érdemi dolgok megvitatására és esetleges normális vitára a továbbiakban veled is.
"Egy normális játékban ahol nem csalsz semmin (se a kereskedõ se misszinárius se kémek nincsenek ingyen +van infláció és normalon hardon vagy very hardon játszol) ott NO WAY hogy meghóditsd elég hamar Itáliát és Ausztriát ÉS elkezdj kolonizálgatni. "

Az idézet pontos, a szövegértésed viszont nem.
Tudod, amit írtam, az azt jelenti, hogy mindkettõt lehetetlen egyszerre.

Ráadásul nemhogy eszembejutott, hanem nem egyszer csináltam már meg, csak vissza kellett volna olvasni, most ebben a bizánci játékomban is elõször Granadát vettem be, majd vmi marokkói kikötõvárost+Tlemcent,
nyilván azért, mert kolonizálgatni szerettem voln majd egyszer.

És mindkétszer fel/el kellett adnom õket, mert bár elején még igen jó volt a viszonyom Kasztilliával, õk gyakran meegkapják a hóditsd meg Grannadát/Marokkót stb questet, szóval nyomtak egy declare wart.

Ráadásul már sok oldallal ezelõtt vki segitségkérésére leirtam pontosan, hogyan is kell Mo al játszani (Itália+osztrák aranybányák) de sosebaj, tudom hogy nálad hobbi, hogy hülyének nézed a másikat, meg azt hiszed, nincsen tisztában a játék szabályaival, hogy 33% eséllyel 1-2%inflációcsökkentést kapsz, ha húzod az innováció irányába a csúszkát, csak tudod, 66% eséllyel meg nem, és az az 1-2% amúgysem éri meg ha szerencséd van, a negativ következmények meg jóval nagyobbak lehetnek ( az egyik - stability aszem)

Jah, hogy az ELEJÉNT nem tudod értelmezni, azt inkább már nem minõsítem.
Bár még senkinek itt a fórumban engem beleértve (még Peaceboynak sem ) és szerintem máshol sem sikerült AZ ELEJÉN MÁR ÉS EGYSZERRE gyarmatosítani megelõzve nyugatot, és közben csak úgy simán elsöpörni Ausztriát meg Itáliát, de tudom, neked egyszerre megy a 2, már 1500 ra a világ ura vagy, úgyhogy nincsen más hátra, mint hogy mindenkivel egyetemben leboruljunk zsenialitásod elõtt😄😊

"Egyébként nem tudom, hogy mivel játszol, de szerintem már IN-ben se lehetett elsõ ideának felvenni a QftNW-öt, mert már ott is kell hozzá minimum 7-es trade tech. "

Hát ez az, újabb own goal, hiszen mint tudjuk, neked már a legelején megy a gyarmatosítás😊
Elég sok fórumot láttam már, ahol a két fél 70 oldalon keresztül idézgette a másik hozzászólásait, kiforgatta esetenként a másik szavát, meg olyanokat adtak egymás szájába amiket nem mondtak, a másik érveit figyelmen kívül hagyták, ha elfogytak, akkor jött a zsidózás/cigányozás/nácizás/komcsizás/idiótázás/kurvaanyázás.

Én úgy gondolom , ez senkinek sem hiányzik itt, szóval nem fogok fél évig lovagolni ezeken bocs, bármennyire is szeretnéd, és mindenáron ragaszkodni az utolsó szó jogához, és igen, már tegnap is hibáztam valóban, hogy válaszoltam a durva személyeskedésre.
Azért tényleg elnézést, egyébként ezzel õszintén szólva szerintem te is jönnél, de persze nem muszáj😊

Továbbra is úgy gondolom, nem éri meg az elején Mo al gyarmatositani, mert ez szinte lehetetlenné teszi a gyors szárazföldi terjeszkedést, és ennyi, és nehezen hiszem, hogy megelõzted még gyors gyarmatosítás esetén is a fejett nyugati államokat, de persze nem kizárt, csak az ár kérdés, amit fizetni kell(ene) érte.

Peace.

elnézve a képeket furcsáltam , hogy mindig ilyen alacsony az infamyd , de akkor a vazallusos trükk miatt.
összessel eljátszod?
7023-as hozzászólásod:

"Egy normális játékban ahol nem csalsz semmin (se a kereskedõ se misszinárius se kémek nincsenek ingyen +van infláció és normalon hardon vagy very hardon játszol) ott NO WAY hogy meghóditsd elég hamar Itáliát és Ausztriát és elkezdj kolonizálgatni." Ismétlem: "elkezdj kolonizálgatni".

Én még úgy tanultam, hogy ez azt jelenti, hogy szerinted lehetetlen kolonizálgatni Magyarországgal az elején.

7033:

"csak itt azon van a lényeg, hogy Magyarországgal min. normalon egy normális ember az elején nem flottaépitésbe kezd, meg nem quest of the new world lesz az elsõ national idea sem, mert kell a pénz és minden erõforrás a szárazföldi terjeszkedéshez, nem futja ilyen hülyeségekre és luxusra, hogy legelején gyarmatosits, sokkal fontosabb dolgok vannak még akkor"

Tehát én és még egy páran, akik kipróbáltuk Magyarországgal a gyarmatosítást a játék elején nem vagyunk normálisak szerinted. Mert ez neked eszedbe se jutott. Csak nem mered bevallani. :-)))

Egyébként nem tudom, hogy mivel játszol, de szerintem már IN-ben se lehetett elsõ ideának felvenni a QftNW-öt, mert már ott is kell hozzá minimum 7-es trade tech.

Nem lenne egyszerûbb elnézést kérni?
Azt írtam, hogy lehetetlen kolonizálásba megelõzni a nyugati hatalmakat+ még gyorsan meghódítani Itáliát +Ausztriát is egyszerre, nem lenne ártalmas, ha megtanulnál olvasni, ha már 6 évesen nem sikerült.
:-))) Dehogy volták te idióta. Te azt mondtad lehetetlen Mo-gal kolonizálni az elején...

Mindjárt megszakadok... A röhögéstõl. Milyen kár, hogy ignore-ra tettél. Sírok ám! :-)))))))))

Az a baj a mai fiatalokkal, hogy hiába próbálja az ember okítani õket, nem bírják.... :-PPPPPPP
Persze, lehetni sokmindent lehet, a játék szabályaival és a legtöbb lehetõséggel ( a Madeirással is meg ezzel is pl) én is régótata tisztában vagyok, (a peaceboy féle vazalussos izét mondjuk pontnem ismertem) csak itt azon van a lényeg, hogy Magyarországgal min. normalon egy normális ember az elején nem flottaépitésbe kezd, meg nem quest of the new world lesz az elsõ national idea sem, mert kell a pénz és minden erõforrás a szárazföldi terjeszkedéshez, nem futja ilyen hülyeségekre és luxusra, hogy legelején gyarmatosits, sokkal fontosabb dolgok vannak még akkor.
Én megint ugy vagyok ezzel, hogy 3 napja nem néztem be...most át kéne olvasnom 4 oldalon, hogy ki milyen faxom játékkal próbálkozott...mindez képekkel illusztrálva...nincs erre idõm😊
Magyar gyarmatosításhoz: teljesen egyszerûen el lehet venni a játék elején egy tartományt Marokkótól és mire megvan a QftNW, addigra core tartomány is lesz és mehetsz Amerikába.