11580
Europa Universalis III
-
Dave8814 #8780 A lázongást hogy tudom csökkenteni?(az a kis szakadt piros zászló) -
Andorjan #8779 Bocs, félreérthetően fogalmaztam:
"de több katonát (...), mint amennyit te tudnál azok birtokában" ->
de több katonát tud kiállítani a területéről, mint amennyivel többet te tudnál azok birtokában -
Andorjan #8778 az egyetemeket érdemes lehet megtartani, ugyanúgy, mint az aranybányákat (ahogyan ezt írta is valaki). Hosszú távon, a játék későbbi részében látom csak létjogosultságát a jelentősebb területgyarapításnak (de ez megint csak az én véleményem).
A miérteket részemről lentebb már leírtam.
Nem állította senki, hogy a vazullus Szerbia, Bosznia, Ragusa, Havasalföld, Moldova akár együtt képes lenne (főleg a játék elején) magát megvédeni a töröktől, de több katonát tud kiállítani a területéről, mint amennyit te tudnál azok birtokában (ennek költségei sem téged terhelnek), így az ő TÁMOGATÁSukkal jobbak az esélyeid. 1500-1600 között úgy szoktam háborúzni a spanyolokkal, hogy saját katonát nem is küldök-> nincs ww-> jó uralkodóval hadiadót is vethetek ki, szóval részemről elég hatékonynak tartom őket.
+1: a lázadásaikkal többnyire meg tudnak saját maguk is bírkózni, meg szoktak is egymásnak segíteni.
+mégegy: Nekem csak akkor szokott valami holy waros dologgal hadat üzenni a török, ha van vele határos tartományom, egyébként meg csak a vazullusaimat támadja, - akik nyilván belerántanak engem is, - de ez jóval ritkább, mint ellenkező esetben. -
blitzkrieg1 #8777 Raadasul a felszabaditott vazallusaim (Bosznia, Raguza, Havasalfold, Szerbia) szinte mind 1000-2000 katonat tud kiallitani. Igy egy torok tamadas eseten meg mgukat sem tudjak megvedeni, nemhogy nekem segitsenek. -
blitzkrieg1 #8776 Na kiprobaltam, hogy jobb-e ha felszabaditom a vazallusokat. 110 volt a havi bevetelem, amikor felszabaditottam minden vazallust, lett 75. Sokkal kevesebb emberanyagom is lett, raadasul odavesznek az olasz es cseh egyetemek is. A techkoltseg ugyan leesett 6000-rol 5000-re, de szerintem igy sem eri meg felszabaditani.
-
Andorjan #8775 ez a befolyásos dolog naggyon jó cucc :D
Bár így tizenakárhány ország után már több mint 40 presztízsbe kerül egy újabb, de azt gyorsan vissza lehet szerezni
köszi még1cer -
Norbi930523 #8774 Egy kisebb kihagyás után valami könnyedebb játékra vágytam, egyértelműen Franciaországra esett a választás, nehézségnél alapbeállítások. Egy kis összefoglaló az utóbbi néhány évtizedről (most 1797-ben járok, ha jól emlékszem)
Kb. 1760-as évek: Spanyolo. (szövetséges), Anglia, Appennini-félsziget és É-Német tartományok (meg persze Svédek, Finnek stb.) kivételével Bécsig megvan Európa. Egyszer gondoltam, hogy annektálom az 1 tartományos Ausztriát, gyorsan meg is lett, viszont arra nem figyeltem, hogy az új uralkodónak egy kicsit kevesebb Legitimacy volt a puttonyában -> infamy limitet egy kicsit átléptem. Majdnem mindenki betámadott, én meg gondoltam, hogy ha már lúd, legyen kövér, aki szembe jött, és lehetett, szépen annektáltam :D Néhány év múlva lejártak ugye a békék, megint egy pár támadás, és most ott tartunk, hogy 200 az infamym :D -3 stabilityről nem nagyon mozdulok el, akárhányszor felmegy -2-re, a játék egyből dobja az stability loss eventet :) Prestige-nél ugyanez, ahogy pluszban vagyok feldob 2 db 25-ös prestige loss-t :D Nem valami ideális a játék céljának szempontjából, viszont legalább jó móka volt, egyszer ezt is ki kellett próbálni, a játék vége fele meg már úgyis mindegy :) -
blitzkrieg1 #8773 Nem is vettem eszre, hogy a vazallus ideadja a bevetelei 50%-at. Azt hol irja, hogy mennyit adnak? Az adoknal?
Mindegyik verzioban megvan ez, a Napoleonosban is? -
JLH Fans #8772 Igaz, bár a -1 stab nem a világ, főleg ha egyébként +2-+3 on van az ember, ahogy írtátok is, sokkal jobb pl diploannexért is inkább a -1 stab, mint a -1centralizáció. -
Andorjan #8771 Ezzel az influence-s dologgal újat mondtál, köszi, kipróbálom :)
Fans: csak ott meg sajnos ott van a royal marriage, ami -1 stab, engem ez azért visszatart. -
JLH Fans #8770 Pontosan, a vazallusok felszabadítása nagyon pöpec kis dolog, abból a szempontból is amit te írtál, meg abból is, hogyha véletlen nem úgy alakul a dolog velük, és nem fogadják el, akkor meg következő háborúdba nagy eséllyel nem jönnek veled a harcba, tehát van egy ingyen CB-d ellenük, és akkor meg úgy lesznek vazallusok rövidesen:) -
Kari91 #8769 Persze még néha így is szopatnak néha a kis államok engem is, van, hogy 10-12-szer kell megpróbálnom a diplo vazallusságot(közbe meg pénzzel javítani a viszonyt). -
Kari91 #8768 Hát DW-ben ha van elég országon sphere of influence-d(20 az már bőven elég), akkor már az országok likely vagy maybe a vazallusaid lesznek(az infamy kicsit, de közbejátszik). Annexió még könnyebb, a vazallusok 10 év után már very likely engedik a diplo-annexiót. -
Andorjan #8767 "majd mivel mindegyikkel szövetségben, és 200-as viszonyról indulok, kötök 1 királyi házasságot, és utána máris a vazallusaim."
Nekem ez nagyon ritkán jön be, még a 2 tartományos Danzig sem akart belemenni, többszöri viszony-visszajavítás után sem (bár az infamy nyilván közrejátszott, az nekem nem nagyon van 10 alatt) -
Andorjan #8766 Ahogy JLH is írta, a vazullusok az adójuk 50%át neked adják, manpower miatt meg nem nagyon éri meg területet foglalni (arra jobb a national idea).
A másik dolog meg az, hogy amellett, hogy így 50 évig 20%-kal kevesebb adót kapsz, mint vazullus esetén, még a stab. és tech költségét is növeli, előbbi meg nem túl szerencsés szerintem a westernisation alatt (-5 stab).
Mellesleg nekem milánó vazullusként szokott háború alatt war subsidies-t küldeni, nem is keveset (havi 10 dukát körül), ennyivel nem hiszem, hogy többet hozna annektálva.
Természetesen te tudod, hogy neked melyik stílus fekszik a legjobban, szerintem vazullusokkal könnyebb, és nekem tetszik a történelmi Magyarország, nem szeretem elcsúfítani 1-1 plusz tartománnyal. -
Kari91 #8765 @blitzkrieg1 Hát te nem tudom miről beszélsz, a vazallus az adója 50%-át átengedi neked, ad manpowert és land forcelimitet is. Mivel a tartományaid számába nem számít a vazallus, viszont bevételeid vannak belőle, akkor alapvetően a technológiai fejlődés is gyorsabb. Ráadásul a vazallus a saját core tartományain sokkal több katonát tud kiállítani, mint te azokon a számodra értéktelen, más kultúrájú és vallású, nem core provinciákon.
Ja, és DW-ben, a vazallusaidra rakjad a sphere of influence-t, ettől nő a diplomatic skilled, és mindenféle kis országot diplomatikusan vazallussá tudsz tenni(Először szövetség, 190+os viszony, royal marriage, és aztán kérheted.). Én pl. az szoktam, hogy a legyőzött ellenséges országtól, ha lehet, a békeszerződésben felszabadítom az annektált államait, majd mivel mindegyikkel szövetségben, és 200-as viszonyról indulok, kötök 1 királyi házasságot, és utána máris a vazallusaim. -
JLH Fans #8764 Ha hardon/hardesten játszol, akkor a vazallus SOKKAL több katonát tud kiállítani a területekből, mint amennyi +t te kapnál érte, és a bevételek is nagyobbak igy, mivel az adóbevételei 50% át ugye megkapod.
Fokozottan igaz ez akkor, ha más vallású a terület, a Balkánt pl tipikusan SOHA nem szabad annektálni.
+ bevételed bőségesen akkor is lesz, ha csak a legjobb területeket (írtam is példának az aranybányákat ) annektálod, és még azok zömét is diplo-annexel, SOKKAl kevesebb infamy is jár értük ráadásul.
-
blitzkrieg1 #8763 Raadasul tartomany nelkul manpower sem lesz sok. -
blitzkrieg1 #8762 De ha te csak vazallussa teszel mindenkit, akkor mibol lesz a penzed, hisz az eredeti Magyarorszag nem termel nagyon sokat. -
blitzkrieg1 #8761 Amugy fizet, csak asszem 30%-al kevesebbet.
Boszniat befoglaltam, arra is kapok adot. -
blitzkrieg1 #8760 50 ev es coret kapok ra.
A vazallus sem fizet adot. -
Andorjan #8759 nem-core tartomány fizet neked adót? (nekem nem szokott ilyen lenni, szóval nem vagyok benne biztos) mert ha nem, akkor nem értem, hogy a játék elején mi értelme van nem-core-t foglalni. -
blitzkrieg1 #8758 Vazallusnak nem hagyok senkit, anexalom oket, amint lehet, hisz ugy nekem fognak termelni.
Persze van elonye megtartani oket, de ha nincs sok tartomanyom, keves a bevetelem is, amibol epitkezhetek vagy fejleszthetek. -
blitzkrieg1 #8757 Nincs imfamym, max 5-6 volt, de legtobbszor 2-3. Nem foglaltam be meg senkit eddig, csak Milanotol 2 tartomanyt.
Cseheket egyebkent konnyu vazalussa tenni, legalabbis nekem konnyen ment.
Ausztria, Lengyelorszag ugyanis gyakran tamadja, es mivel Lengyelekkel szovi vagyok, en is megyek. -
JLH Fans #8756 Akkor rosszul jöttél rá,a területek nagyrészét ugyanis sokkal jobbanmegéri először vazallussá tenni, (jórészét meg utána is annak hagyni)mint egyből befoglalni, (főleg ha csak -1 stab jár diploannexért) kivéve a legértékesebb területeket, pölö aranybányákat.
A török meg sokszor be szokott támadni, ebben semmi meglepő nincs, ráadásul ahogy a leírásodból olvastam, tetemes méretű infamyd lehet, szóval ez abszolute papírforma.
-
blitzkrieg1 #8755 Mindegy, rajottem, hogy jobban megeri egybol befoglalni. Ha vazalussa teszem es aztan olvasztom be, akkor drasztikusan romlik a viszonyom a tobbi vazalussal es egy halom penz meg diplomata, kell, mig ismet visszajavitom, raadasul 10 evig nem nekem termel a tartomany.
Fura dolog, de 1420-ban megtamadott Torokorszag. Pedig nem is vagyunk hatarosak. -
kissssss #8754 nem a csuszkákra írtam hogy állítsa középre mindegyiket, ö arra volt kíváncsi hogyan lehetne max innovatívság és szabad gondolkodás mellet pluszban még hittérítőket is toborozni(erre értettem), mivel ugye írta hogy nem nagyon akar narrovnind felé menni. -
Lysandus #8753 Milyen verzióval játszol? Sima HttT-ben még a diploannexért decentralizációt kapsz, de ha felrakod a HttT béta patch-et, akkor már -1 stabilitit. És azt hiszem DW-ben is ez van. Jobban megéri a stabilitás vesztés, mint a decentralizáció... -
Andorjan #8752 az függ attól, hogy milyen cb-d van rá. Erdélyre pl. sztem van conquest (bár ebben nem vok biztos, mert én kivettem a játékból), azzal talán jobban megéri. 1 tartományos államnál, ha nincs erre irányuló cb-d, kapsz 8 infamyt az annexért, a vazullussá tételért 4et (ha védekezel ez 6-3 azt hiszem). Azt most szintén nem tudom, hogy mennyi infamyt kapsz beolvasztásért, de nyilván ezt úgyis láttad. Tehát mindig az adott szituációtól függ. -
blitzkrieg1 #8751 Nehez lesz nyugatositani, hisz mindig vazalussa teszem az orszagokat es aztan olvasztom csak be, igy viszont decentralizaciot kapok.
Nem figyeltem Erdely beolvasztasanal, novekedik az infamy, ha beolvasztom a vazallusom? Ha igen, ugyanannyival, mintha siman haboruval foglaltam volna el? -
blitzkrieg1 #8750 Visszaolvasgattam kicsit es lattam, hogy sokaknak nehezen ment a kezdes Magyarorszaggal. Nekem eleg lazan ment. Very hard, agressziv ai beallitasokkal kezdtem. Ahogy megkezdodott a jatek, szovi Ausztriaval, Lengyelorszaggal es Csehorszaggal. Keszultem megtamadni Aqvariumot. A seregem mar a hataron volt, amikor Lengyelorszag betamadta a cseheket, akik nemet-romai csaszari cimet birtokoltak. Lengyelek melle beleptek az osztrakok es a litvanok, igy mar hulye lettem volna nem belepni en is a lengyelek melle. A csehek az osztrakokkal meg ki tudtak harcolni egy kulonbeket, de a sereguk aztan elesett. En befoglaltam Erzatsot es Morvaorszagot es beket kertem, ezeket meg is kaptam. Lengyelek es Litvanok meg harcoltak jo ideig a csehekkel.
Aztan megtamadtam Raguzat, akikkel Aqvarium es Bizanc szovi, mindketten beleptek. Lazan vazalussa tettem Raguzat es Aqvariumot. Bizanc kesobb beket kert, messze volt, nem tudtam befoglalni. Kozben a torokok megtamadtak Havasalfoldet, de szerb, boszniai, alban es montenegroi szovijeikkel visszavertek oket, de kozben nagyon legyengultek. En azon nyomban lecsaptam rajuk es vazalussa tettem Boszniat, Szerbiat es Havasalfoldet. Erdelyt kozben beolvasztottam. Most keszulok Montenegro, Albania es Moldova ellen, az is konnyu lesz, nincsenek eros szovetsegeik.
Kozben befolyasolom a nemet valasztofejedelmeket, palyazok a csaszari cimre.
Tervbe vettem meg Marokko befoglalasat is, hogy nehogy kimaradjak Amerika es Afrika gyarmatositasabol. -
pecaboy #8749 Az "arany középút" a csúszkáknál többnyire nem túl jó megoldás. Érdemesebb a csúszkákat elvinni minél messzebb egyik vagy másik irányba, mert nagyobb bónuszokat adnak a máluszoknál.
A keleti népek lovassága kb. a játék közepéig erősebb, mint a nyugatiaké, és a játék végére is viszonylag kiegyensúlyozott a helyzet. Viszont a gyalogságban a nyugatiak vannak előnyben. Nyugatosítani a tech büntetés eltörlése miatt érdemes. A keleti népek asszem 90%-os techhel "működnek", míg a nyugatiak 100%-kal.
Hittérítőkhöz én is national ideákat ill. decisionöket javasolnék. -
kissssss #8748 "de azt szeretnem tudni, hogy a csuszkakat nem-e lehet gyorsabban modositani?"
nos ennek csak 2 módja van, az első hogy 10 évente egyszer változtathatsz egy csuszka pozícióján, és a második lehetőség a véletlenszerű események bekövetezésekor adódik ez elég véletlenszerű és a legkülönfélébb formákban szokott előfordulni.
egy észrevétel ha lejárt a 10 éves határidő és változtatsz valamelyik csuszkán akkor számíts rá hogy később a gép megpróbálja semmisé tenni a döntésedet, ez általában úgy szokott menni hogy pl: a szabad gondolkodás felé változtatod meg a csuszkát és később kapni fogsz egy üzenetet hogy nem szívlelik a döntésedet az egyháznál ekkor dönthetsz hogy vállalod a + negatív eseményeket vagy elfogadod az egyház követelését.
"Egyebkent mi az elonye annak? Es mi a hatranya, ha keleti nep vagyok?"
az egyik előnye hogy jobb katona egységeid lesznek és nem darálnak be a nyugat európai államok fél perc állat, ha meg nem váltasz akkor később tudsz pl jobb várakat építeni vagy adó növelő épületeket egyszóval nagyobb lesz az esélyed a bukásra.
(a játék elején ez még nem erezhető de később már mondjuk úgy 50 vagy 60 év múlva a bőrödön fogod érezni a keleti besorolásnak a hátrányait)
"Missionariusokat hogyan tudnek kepezni, ugy, hogy kozben nem megyek a narrovninde (vagy valami hasonlo) ideologia fele?"
szóval az arany középutat akarod járni ugye? :D
nos hogyha teljesen a szabad gondolkodás és az innovatív felé viszed a csuszkáidat akkor értelemszerűen nem lesznek misszionáriusaid, de még ekkor sincsen minden veszve növelheted a hittérítők számát nemzeti ötletekkel vagy decisionokal, és a vallási törvényeknél is van lehetőséged olyan törvényeket meghozni amik növelik a hittérítők számát(a válási törvényeknek viszont vannak előfeltételei ezt tartsd szem előtt)
és természetesen ott van a nélkülözhetetlen ellenreformáció erről most nem tudok bővebben írni már nem emlékszem milyen követelményei vannak hogyha be akarod vezetni de mindenképpen szükséges hogyha misszionáriusokat akarsz(ez csak akkor működik hogyha katolikus vagy,protestánsokkal és ortodox válásúakkal stb... nem fog működni) -
blitzkrieg1 #8747 Sziasztok!
Lenne nehany kerdesem a jatekkal kapcsolatban.
Magyarorszaggal kezdtem, 10 ev es mar a 3. vagyok a nemzetek kozott bevetelek szempontjabol, es a seregem sem elhanyagolhato. Erdely beolvadt, a mai Slovenia terulete vazallus, csehektol 2 tartomany az enyem, Havasalfold, Raguza, Bosznia, Szerbia szinten vazallus.
Budan pedig kereskedelmi kozpontot alapitottam, igy Magyarorszag, a Balkan, Ausztria es Lengyelorszag nagy resze hozzam kerult kereskedelmi szempontbol.
Ez igy oks, de azt szeretnem tudni, hogy a csuszkakat nem-e lehet gyorsabban modositani? Egy orokkevalosagnak tunik, hogy elerjem a nyugatiasodast. Egyebkent mi az elonye annak? Es mi a hatranya, ha keleti nep vagyok?
Missionariusokat hogyan tudnek kepezni, ugy, hogy kozben nem megyek a narrovninde (vagy valami hasonlo) ideologia fele?
Ha nagyobb teruletem van, akkor ugye dragabbak a technologiak is. Lehet tudni mennyivel dragitja egy egy tartomany? -
Andorjan #8746 több, mint valószínű, hogy közrejátszik.
HRE panel-> egér a választófejedelem címere fölé-> kiírja, h hány pontod van nála, meg hogy akire szavaz, annak hány pontja van nála. -
Miki7 #8745 Stimmel, mindannyian (Trieri és Kölni érsek, Brandenburgi őrgróf, Szász-Wittenbergi herceg, Cseh király, Pomeránia fejedelme) katolikusok vagyunk. Lehet, hogy azért, mert a pápa kiátkozott? -
Razzia96 #8744 Juuuj nagyon tetszik ez a map :) és gazdgok itt végre a magyar területek ? -
pecaboy #8743 Vallásod stimmel? -
Miki7 #8742 Hogy lehet az, hogy a 7 választófejedelemből(Brandenburg, Szászország, Csehország, Pomeránia, Mainz, Trier, Köln) 6 a vazallusom (Mainz kivételével), és egyik sem szavaz rám? -
#8741 Vagyok, csak tobbnyire read-only uzemmodban...