Europa Universalis 3

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Sziasztok! Nem tudom melyik rész van most nálam! De az biztos hogy nem az a mi azelõtt volt 😄 ( Ezzel sokat segítettem ) A lényeg hogy: nem tom meghackelni. Eddig mindig megtudtam az emberek létszámát, de most nem tom. :S A másik hogy nem lehet benne olyat csinálni hogy elõre gyártad a katonákat. (pl. kiadod hogy 15 katonát csináljon, és amint 1 sereg kész csinálja a másikat) na, ilyet nem lehet benne csinálni. Akkor ez melyik rész lenne? ( a balfelsõ sarokban csak az emberek létszáma, stabilitást és a pénzt mutatja )

http://www.jakabia.ingyenblog.hu

na jó most komolyan, még én sem találkoztam ilyen hibával elég meredek.

Mackószanitéc! ignored list: pares,tetsuo,

"Amúgy is kiváncsi voltam, mennyire lehet a Pápai Állammal kötöszködni, de erre nem számítottam."

<#ejnye1> ne kötözködj a fõnõkel mert megütöd a bokádat<#ejnye1>

<#hehe>

Itt van a kép is hozzá, bár itt már békénhagytam kazánékat, a kazakok pedig az adófizetõim:

"Its up to you what matters more. Your part in the play... ...or the play itself."

Nos, egy kicsit megbolondult a gép, nem tudom hogy bug-e, vagy mirõl van szó... A pápai államot a harmadik székhelyérõl üldöztem el (Róma->Köln->Avignon) és úgy reagálta le a gép, hogy kilépett az asztalra... elsõ alkalommal kénytelen leszek visszatölteni, nagyon sajnálom, mert régen volt már autosave, és nincs kedvem megint lejátszani egy csomó háborút, amiket egyszer már lezavartam<#levele>

Nagyon remélem, hogy csak egyszeri eset, legközelebb ha itt járok, készítek biztonsági mentést, aztán meglátjuk. Amúgy is kiváncsi voltam, mennyire lehet a Pápai Állammal kötöszködni, de erre nem számítottam. Esetleg járt már valaki hasonló cipõben?

Más, nagyon érdekes esettel találkoztam, amint letellik a regisztráció utáni 30 nap, megosztom veletek kép formájában. Könnyebb lesz úgy, mint elmagyarázni. 😊
Sikerült megmentenem a moszkvás játékomat egy korábbi mentésbõl (akol még a lengyelek haverok). A svédeket megrövidítettem egy Finnországgal, a litvánok elintézték magukat, a lengyelekkel pedig vállvetve tartom a balti partvidéket az angolok ellenében. Ez ment vagy 10 évig, mire az angolok megunták a próbálkozást, nekem pedig sikerült békésen annektálnom Novgorodot. Szmolenszk corejére kellett még várni vagy 10 évet, addig eljátszottam kazánékkal, így 1508-ra megalakult az egységes Oroszország, nyugaton biztos és békés, keleten folyamatosan kitolódó határokkal. Egész jó, csak egy normális flottát kéne szerveznem (11 hajót tarthatok összesen, így nehéz lesz...). Most, hogy rájöttem, hogy lehet elszedni a tatároktól a földet, semmi sem állhat az utamba 😄

"Its up to you what matters more. Your part in the play... ...or the play itself."

Nekem az annektálás mindig annyi infamyba kerül, amennyit a casus belli meghatároz. Nincs vele problémám. Biztosan nem írok neked újat, de minden egyes tartomány megszerzése 4 infamyba kerül mindenféle módosító nélkül. Annektálás során meg annyiszor 4 infamy a bekebelezés ára, amennyi tartomány gazdát cserél. A kapott szorzatra van hatással a casus belli kedvezménye. Épp az elõbb annektáltam a 4 tartományos Bavariát, 4x4, tehát 16 infamy-ba került volna, de mivel a holy war casus belli érvényben volt, a 16 helyett csak 8-cal nõtt az infamy. 😊)) (mellette Svájctól elszedtem 5 tartományt összesen 5 infamyért, még a végén én kérek bocsánatot tõlük.)

Még talán az lehet a magyarázat, hogy bizonyos casus belliknél nem annektálásra érvényes az infamy kedvezmény, hanem csak egyes tartományok megszerzésére.

Én pedig lassan megalapíthatom az európai uniót, ugyanis a HRE-tõl nyugatra is 1 infamyért tudok területeket szerezni, ha a lentebbi stratégiát követem. Gondolom, ha a HRE tagok a vazallusaim lesznek, akkor Fro. sem lesz már túl nagy kihívás... kiváncsi leszek, ha minden jól megy, 50 éven belül elfogy nyugatról az ellenség, én pedig 0 infamyval (de csak azért, mert minuszba nem mehet) fordulok keletre. és akkor még mindig marad bõ 30 évem a holy war casus bellivel legénykedni a hinduk ellen... érdekes!?
Ja, és ezt folytatva: ha x országot támadom meg y casus bellivel (mondjuk 50% infamy per provincia), ÉS csatlakoznak hozzá a szövetségesei ellenem ÉS õ marad a szövetség vezetõje (a legerõsebb ország, de még mindig nem értem, mi alapján választja ezt ki a játék...), akkor nyert háború esetén a szövijei tartományaiból is ugyanannyi kedvezménnyel kérhetek tõle, még akkor is, ha megszûnik az adott ország, ami rá(juk) nézve elég szívás 😊)

Ezt sikerült egész egyszerûen elmagyaráznom 😊 úgyhogy inkább írok egy példát. Megtámadom Minget holy war cb-vel, ami ugye 50%/tartomány bónusz. Az annexre akármit is ír, az legalább 4 infamy (szokott lenni). Namost Minghez csatlakozik mondjuk Korea meg Vijayanagar - a kedvenc nevû országom 😊 - , de Ming marad a szövetség vezetõje. Laposra verem ming... izé mindet, megyek Minggel tárgyalni, aki örömmel adja Korea meg Vija általam elfoglalt tartományait is 2 infamy/tartományért. Elkérem Vija megmaradt 3 tartományát (is), ezzel gyakorlatilag annektálom az országot, és így az egész csak 6 infamyba kerül!

Tanulság (??): ha elég erõs vagy, mindig a potenciális szövetség legerõsebb államát támadd be CB-vel...!

(Jó, nagy a pofám, mert a Római Birodalommal megyek világhódításra, nyilván messze a legerõsebb vagyok a világon, de akkor is, ez elég "érdekes" dolog. Pláne hogy a vesztes szöviket a kutyának se kell megkérdeznie a dologról, csak a szövetség vezetõjét, szóval fordított helyzetben szép nagy szívás lehet belõle.)
realcsabi sztem nem csak arról beszélt, hogy nem kihívás, hanem arról is, hogy így elég bugosnak - a valósághoz képest túl egyszerûnek - tûnik az egész. 1 infamy per tartomány az tényleg nagyon durván hangzik, gyakorlatilag a colonisation cb-nek felel meg. Ráadásul az oszmánoknak az elején elég kellemes bónuszaik vannak: erõs lovasság, arab tech (asszem 6-ról vagy 9-rõl? indulnak és nem 1-rõl) satöbbi. Ezek alapján csoda, hogy alig látok a DW empires topikban oszmán világbirodalmat.

Ha már itt tartunk... Hogy mûködik infamy szempontjából egy ország annektálása? Mert arra rég rájöttem, hogy az annex-szel kapcsolatos cb kedvezmény gyakorlatilag semmit sem ér, hiába írja 0 vagy 25 vagy 50%-ra, ugyanannyi 100%-os büntit kapok. Minimum négyet. Ami elég szívás, elsõsorban azért, mert mást ír a játék.
Egyelõre még folytatom a mostanit, a franciák biztos tartogatnak még valamit. 😊 Ha esetleg õk is kieesnek, akkor new game. Mondjuk Brandenburggal?
kezdj egyet Csehországgal, még a császári haderõvel is kihívás lesz fõleg az elején, Burgundia franciák na meg keleteuróapából a különbözõ fenyegetések.

a császárral csak késõbb lesz könnyû játszani mikor már elõ jönnek a nyugat európai fejlett katonai egységek, de addig.... 😊

kezdj egy új játékot valamelyik kicsivel.😊
Elég érdekes helyzet alakult ki. Akkora kiskaput találtam a jelenlegi játékomban, mint a Bécsi kapu. 1560, Ottomán Birodalom. a HRE államaival vagyok határos, van vallási casus bellim mindegyikre. Ugyebár tudjuk hogy a legtöbb apró állam 1-2-3 tartományos. Az én esetemben a döntõ többség 2. Vegyük pl. Brémát (1 régiós). Megtámadom, annektálom, +2 infamy, vazallussá teszem, -2 infamy. Ez idáig tiszta sor, 0-ra kihozom, és még erõsödtem is. Itt a csavar: ha csatlakoznak a velem szomszédos HRE tagok a háborúba ellenem, akkor ellenük csak +1 infamyt kapok 1 tartományért. Tehát annektálom õket, ami +1 infamy/tartomány, aztán vazallussá teszem õket, -2 infamy/tartomány. Tanulság, az egész HRE 10-15 év alatt kényelmesen eltiporható, nem csak hogy akadálymentesen, hanem egyszerûen bagatell dolog az egész. Ha pedig az elfoglalt államokat vazallussá teszem, akkor az infamyt 0-ra levihetem kényelmesen, miközben vagy két tucatnyi apró államot vontam igába. Idáig 6 országgal csináltam ezt, pofon egyszerû, az emperor ellenkezett egy kicsit de az elsõ háború után már magatehetetlen, a többiek pedig csírák. Nem tudom folytassam-e a megkezdett taktikát, mert nagyon illúzióromboló az egész. Pedig ez volt a tervem, és úgy hittem nagy kihívás lesz. Hát lópikulát.
Köszönöm! Elküldtem privibe.
így igaz, nem szabad boldog boldogtalannal háborúzni.

Igen... Meg ott van még az is, hogy a gépi országok is szeretnek küldetéseket csinálni, tehát ha az a feladatuk, hogy támadjanak meg, akkor valószínûleg meg fognak. Meg nagyon figyelgetik azt is, hogy mennyi katonád van, hány országgal háborúzol stb. stb. Tehát kb. úgy mûködik a dolog, mint a valóságban. Ha egy ország kivérzett, vagy a fél világgal harcban áll, arra ráugranak a többiek is, mint a veszett hiénák 😊
A háborút csak kis mértékben motiválja az infamy. Általában olyankor támadnak, ha core-juk van egy providon, vagy, ha sértegetted õket. Könnyen lehet, hogy azért is támadnak, mert van egy overthexeusion (nem tudom, hogy írják, valami hasonló) módosítód, ami személyes tapasztalataim szerint jobban motiválja az AI-t, mintha dishonorable scum lennél. Esetleg egy elõzõ háborúban nagyon megnõtt a war wearness, és ez is motiválhatja az AI-t. Vaaagy, magas számú lázadások van az országodban és ezért szívesebben támadnak rád.
És ez csak töredéke az összes háborús oknak, motivációnak. 😄
Ja hogy már a vazallusod... Akkor természetesen 10 év múlva diplo-annex, ahogy írta Lysandus.

Ha jól tudom, diplo-vazallussá tételhez 190+ viszony, azonos valláscsoport, szövetség és royal marriage kell. Ezért pl. a felszabadított országokat sokszor elég gyorsan lehet diplo-vazallussá tenni, mert ugye egybõl van szövetség és 200 a viszony.
Asszem ennek a játéknak is annyi...

Hadat üzen Kazan, nem baj, megkapják ami jár nekik.

Hadat üzen Litvánia és Lengyelország meg a csatlósaik. Seregképzés ezerrel...

A trucét megszegve megtámad Ukrajna (viszonylag erõs ország) és hozza a török bátyókat is. Exit 😄

Mindez 11-es infamynál (36-7 a határérték)

Hegi90
Amúgy ha a gomb fölé viszed az egered, kiírja a követelményeket.

ADATA 16GB XPG V1.0 1866MHz | ASUS Z87-K | CORSAIR CX750M | GIGABYTE GTX770 2GB | INTEL Core i5-4670K 3.40GHz | SAMSUNG 120GB 840 EVO | WD 1TB Caviar Blue | COOLERMASTER Hyper 612S

Ebben a 10 éves dologban lehet valami, lehet hogy az nincs meg, köszi 😊

Lysandus:
Visszakaptam a gépem, szóval ha adsz 1 mail címet, akkor küldöm a fájlokat

Úgy élj, hogy Te legyél virágnak virága.

Hm... Biztos, hogy a vazallusod? Vazallust 10 év után lehet diplo-annektálni, ahhoz már nem kell royal marriage. Csak +190-es viszony. Házasság a békés vazallussá tétel egyik feltétele. Ha jól tudom. Ha nem, akkor majd kijavítanak. <#conf>
Esetleg diplo-vazallussá teszed és késõbb annektálod 😛
Sztem nem, de egyébként más helyzetben van olyan lehetõség is, hogy orosz (vagy moszkovita? nem tudom, mi a kultúrája Moszkvának) patrióta felkelõket küldesz rá, miközben valaki mással harcol, még jobb, ha serege se nagyon van már.
Kezdtem egy játékot Moszkvával, nem 1399-ben, hanem egy kicsit késõbb, mikor a tatárok már nem olyan nagy legények. Eljutottam addig, hogy már csak én és Novgorod álunk az orosz fejedelemségek közül (Novgorod a vazallusom), de mivel az én vélom Oroszország megalapítása, annektálnom kéne Novgorodot (mert a fõvárosa kell hozzá). Na most: Nocgorod ilyen merchant republic, nem lehet beházasodni hozzá, ezért nem tudom békésen annektálni. Van még mód a békés annexióra?

Szerintem egyszerûen csak véletlen. Ha ugyanazokkal a beállításokkal kezd két külön játékot az ember, akkor is elõfordulhat. Tapasztalat. Van néhány kezdési opció Mo-gal, és ezek közül "kockadobással" választ a gép.
Ez nekem eddig csak olyankor fordult elõ, amikor állítottam a játék kezdõfeltételein (talán a lucky nations-on, de erre nem vennék mérget). Szóval én csak arra tudok gondolni, hogy valami nálad alapból nem olyan beállításon van, mint pl. nálam, bár nem tudom, hogyan lenne lehetséges...

Tapasztaltátok már azt, hogy ha Mo-val játszotok és 1399ben indultok, akkor
1. vagy 23ezres sereget kaptok és Néemt-romai császrok vagytok
2. vagy 3ezres sereggel és nem vagytok császárok
a játék legelején.
Miért van ez? Minden eredeti beállitáson vna pedig...

Szinte biztos vagyok benen, hogy az a tartomány elég a létrehozásához, mert máskor is csináltam már ilyet.
A kultúrás dolgot viszont nagyon esélyesnek tartom, majd megnézem.
Köszönöm a segítséget! 😊

Erre passzolnék, az ilyen szerkesztésekhez nem értek 😞
MTH biztos nincs rajta. Lehet, hogy nem Ratibort, hanem egy másik tartományt kell elfoglalnod, hogy megalapíthasd. Mert sztem önmagában az, hogy sziléziai core van rajta (és persze nem létezik), nem jelenti azt, hogy meg is alapíthatod. Esetleg a kultúrájával lehet gond, lehet, hogy a tartomány átment cseh kultúrába.
Sziasztok.Magyarországot kicsit átdolgoztuk Karival .Raktunk bele egy új trade goods-ot a Cattlet(Szarvasmarha)amit Pécsett (Budán) és Szolnokon tenyésztenek.A problémánk ,az vele ,hogy nincs képe és a réznek a képét rakja be és így csúszik mindennek a képe egyet és gyakorlatilag a vas helyett a rabszolgák képét adja be és ausztriában meg Svájcban meg ég pár helyen nagyon durva ,hogy skinre rabszolgákkal kereskednek XD

Ezért ha valaki tudna segíteni ,hgoy hogyan és milyen képet tegyünk be a szürke marhának az nagyon jó lenne😊

MEg mgé az a kérdés ,hogy az effect amit csinál a szürkemarha az a population growth +1% ,de nem jön be......:S Hogy kéne be írni ,hogy aktív legyen?
Két kérdésem lenne:
Még hétfõn hajnalban amikor Bohémiával háborúztam, elszedtem tõle Ratibort, hogy majd jól megalapítom Siléziát, van is rajta cora-ja, és nem is létezik még ,de nincs ott az elengedhetõ vazullusok között... Lehet, hogy van rajta egy mean time to happen? (ja, és persze részemrõl worldpísz van)
A másik:
Ugye én átszabtam a térképet, meg raktam be új tartományokat. Namost az van, hogy Magyarországon nem tudok zsoldosokat toborozni. Eddig ahányszor néztem, soha nem volt ott egyetlen elérhetõ egység sem. Egy ideig enyém volt Graz, és ott sem tudtam.
Korábbi játékaimban (még a térkép módosítása elõtt) tudtam ilyet csinálni, szóval azt hiszem a módosítás lehet a gond. De akkor Grazban miért nem tudok? Pedig ahhoz hozzá sem nyúltam, ahogyan a többi, az országhoz tartozó fájlhoz sem, szóval csak a tartományokkal bütyköltem.

Lysandus: Elvileg hétfõn hozzák a gépemet, de a fent leírt hibát én egy darabig nem fogom kijavítani (már ha az a módosításokból adódik), mert valsz nem lenne utána kompatibilis a mentésemmel, és ezt elõbb szeretném végigvinni. (habár eddig mindig tudtam nélkülözni a zsoldosokat...)

Hegi90
jah, nem olvastam, sry <#idiota>

ADATA 16GB XPG V1.0 1866MHz | ASUS Z87-K | CORSAIR CX750M | GIGABYTE GTX770 2GB | INTEL Core i5-4670K 3.40GHz | SAMSUNG 120GB 840 EVO | WD 1TB Caviar Blue | COOLERMASTER Hyper 612S

gép csinálta ,de írtam is ,nekem ebbe az a furcsa hogy az emperror(nem tudom ,hogy kell írni) japánt le támadta vagy nem tudom mit csinált és ez lett
Hegi90
waah kifolyik a szemem ettõl a színtõl 😄

Amúgy nice. Nehéz volt? Valami kis tutorialt írhatnál, engem régóta érdekel Japán egyesítése. Persze csak akkor, ha nem csíttel csináltad.

Nem tudom ,hogy ez sûrûn szokott megalapulni ,de számomra furcsa.
(gép csinálta)
Köszönöm😊
Yes sir, DW 5.1 ugye?
Külföldi fórumban is ezt irták.
Hát Hollandi a HRE tag....:S De akk téll ez a baj?😮
Ha HRE tag vagy, vagy Personal Unioban vagy valakivel, akkor nem tudsz Noble Republicra váltani, nem lehet, hogy ezek közül az egyik a probléma?
DE ne nézz már ennyire lámának...15ös governmentem van....Mégsem tudok Noble Republic lennii....Csúszkák befolyásolják???Vagy mi lehet?
Most Despotista Monarchia vagok...:S (Hollandiával)
Néha az elején még annyi sem kell, elég hozzá egy rosszkor bejövõ váratlan hadüzenet is, vagy az, hogy az illetõ állam mindenáron annexelni akar, nem lehet 5 évet nyerni😊
hja , ilyen kis államokkal általában egy rossz döntés és game over.😄
Igen, ez volt az eredeti terv, csakhogy mint mondtam 1.5 évig tartott bevenni a 4 államocskát, és nem sokkal azután végetért az angol-francia háború....
Persze várhattam volna, amig békét kötnek, majd 5-10 év múlva újra kitör, de nem nagyon akartam még 10+ évet várni az elsõ akciómra😊
nem úgy értem a másfél évet , hanem az elsõ ír állam megtámadásától.😊

Miután sikerülne megvetni a lábad az íreknél , elkezdheted nógatni te magad az angolokat. Legjobb védekezés a támadás ugye.<#nevetes1>
Ha a (fõ)serege odaát van hadat üzensz , kergetõzöl egy kicsit az utánpótlásával esetleg megostromolsz ezt-azt😄.
Lényeg , hogy a francia béke elõtt kiugorj. Ha azon a fronton szarul áll a szénájuk területet is csipegethetsz tõlük , de a white peace is életmentõ tud lenni sokszor mert lesz újabb 5 éved a világuralmi tervek szövögetésére.<#eplus2>
ill. ha létezik még Skócia érdemes velük kezdeni / békefeltételként felszabadítani ha adódik rá lehetõség.
Hát 4-5 ezer katonával az ostromok elhúzódnak egy ideig😊
Mellesleg az elsõ 8-10 év elmegy arra, hogy kiépits magadnak jó kis pozíciókat a COT ekben😊
hja , hát alapból a kezdés is elég nyögvenyelõs.
mi tartott azon másfél évig? rögtön angol-francia háború kirobbanásakor le kéne gyalulni mind.