11580
Europa Universalis III
  • kissssss
    már kezdtem azt hinni hogy elvesztél.
  • Solten
    Lodd ki a fákat az opcioknal es jo lesz.
  • geo91
    ebben a sorrendben tettel fel:

1, eu3 complete
    2, httt
    3, httt 4.1b patch
    4, magna mundi ultimate
    5, töröltem a map/cache mappát

tényleg nem tudom mit ronthattam el...

amúgy kizoomolva a terrain térkép teljesen fasza, de közelebbről már randább... teljes zoommal meg egyenesen ocsmány...
  • geo91
    sajnos a helyzet változatlan...

• geo91
    köszi, megpróbálom.
  • Solten
    Telepitsd ujra az egeszet, told fel a 4.1-es patch-et, torold cache-t.
  • geo91
    *ugyanez a kép
  • geo91
    lecsekkoltam közben, immáron törölve a cache mappát, ugyan ez a két fogadott sajnos, de gondoltam megpróbálok új játékot kezdeni. meglepődve tapasztaltam, hogy akkor már jó volt a térkép. persze megint csalódnom kellett, mert csak a terrain volt jó, az összes többin ugyan olyan fehér volt, mint az alant látható... szóval még mindig nincs megoldva teljes mértékben a probléma... :/
  • geo91
    :D persze fel. akkor az utóbbi lesz a ludas, nem töröltem sehonnan semmit.
  • Solten
    Kozben hulyeseget irtam mert az Ultimate- moddal tolom... A 4.1-es peccset telepitetted? Valamint a mod inditasa elott torold a fokonyvtar/map-ban levo cache konyvtarat.
  • geo91
    feltettem a magna mundi ultimate-et httt-ra, és ezt kaptam... ötlet?

• Solten
    Na egy ideje mar nem kockultam es elvonasi tunetek jelentkeztek, kezdtem egyet Bizanccal (Magna Mundi Platinum 2 mod).

Egyetlen arva tartomanyunk van kezdeskor, a fovaros, viszont van egy CoT-unk is (juhhe). Egyeb rossz hir: Oszman vazallus vagyunk... Morea, Albania, Szerbia: oszman vazallusok. Szerencsere a torokoket lefoglalja egy jo kis haboru a szeteses elott allo timuridokkal es szovetsegesevel, szoval szepen el voltak foglalva keleten, en meg betamadtam a Balkant. Folyamatosan felgyurtam a sereget letrehoztam egy 5 es 4 ezrest. Az elhuzodo haboru egekbe novelte a torokok War exhaustion-jat, szepen lazadasok tortek ki balkan-szerte, az anatoliai teruleteit megszalltak szepen-sorjaban. Also-Bulgaria Wallachiahoz csatlakozott, kozben hoditgattam tovabb es levertem a fovarost tamado oszman-szovetsegest (Candahar?). szerencsetlensegemre, az egesz Anatoliat szinte megszallva tarto timurid-szovetseges beket kotott, igy felszabadult egy tonnanyi terulete, es ket kimerult torok sereg azonnal a Balkanra lett mozgositva. Ezeket-nagy nehezen eltoroltem a fold szinerol (13 meg 20 ezres seregek 4-5 ezernyi megmaradt katonaval) a candahar szovetsegesevel egyutt, de egy 5 ezres friss szerb hadsereg betamadta az elfoglalt nyugati terulteket, a bizanci seregeim is kezdtek kifingani, ideje volt egy bekenek. Szerencsere elfogadott egy elegge necces bekeajanlatot, Makedonia, Szaloniki, es Thessalia az enyem lett valamint lekapcsoltam Morea-t az oszman-fuggesrol.
  • kissssss
    " OMG mi az a nagy kékség ott az arab fsz-en? "

mai Irak helyén volt egy törzs valami lalaryds-nak hívták, pontos nevük most nem ugrik be.
  • Swarczi
    OMG mi az a nagy kékség ott az arab fsz-en??? 1ébként javaslom h a törököket próbáld meg úgy betámadni, mikor éppen háborúznak keleten vgy é.-keleten. Onnan ugyanis legalább egy év míg visszaérnek a seregeik.
  • Andorjan
    Köszönöm :)

Új játék egyébként (ebben van az a sok bajom a lázadókkal):
    Amúgy már egy ideje hezitáltam, hogy mikor támadjam be a szövetséges osztrákokat, aztán végül az elzászi trónért (ott a fehérség közepén 1 tartomány, "in Austria's sphere of influence") vívott harcba beléptek ellenem, pedig hívtam őket is a buliba. Élvezetes háború lett belőle:

Itt már szétvertem 2-3 20K-s Kaiserliche Armeet, valamivel kisebb haderejű szövetséggel kezdte, mint én.
    Még a játék elején az utolsó pillanatban nyúlták le előlem Aquileát, ez azóta is sértette az önérzetemet, de most jól elkaptam őket :)
    Érdemes megnézni, mi folyik ott keleten:

A litvánok még szép kis falat lesznek, meg a törökök sem kutyák. Azon gondolkodom, hogy a törkkel menjek a spanyoloknak, vagy fordítva? Előbbi szerintem mókásabb lenne, bár a török flotta miatt talán könnyebb. (Szép lenne így egyben hűbéressé tenni a törököt...)
  • Swarczi
    Ja, elnézést, nem vettem észre az unlikely-t. Egyébként annyira sztem nem számít, én annekt előtt menteni szoktam, és úgy annektálok mert ugyan általában unlikely többségében is csatlakozik a nemzetedhez, néha viszont very likely esetén is nemet mond. De 1ébként csk akkor annektelj, ha decentralizált vagy, vagy van sok core területed, vagy nagy az uralkodó adminisztratív skillje, mert a cseh területek sokan vannak és könnyen overextension-t kaphatsz(nem beszélve a stabilitáscsökkenésről). Én meghagynám őket vasallnak, a cseh csapatok a később elég jól jöhetnek.
  • JLH Fans
    Csak 10 év kell, meg egyébként is, írta hogy fel is ajánlja neki.
    Csak ehhez ugye az kell amit előzőbe írtam, is, hogy 1401 ben vassal legyen, az meg picurit vicces:)
  • JLH Fans
    Tehát TUDOD annektálni, mondjuk megnézném a beállitásokat meg a nehézségi fokozatot, amin 1401 ben már vazallus lett Csehország:D:D:D
    (nem nehéz kitalálni mondjuk:))
    Ja, hogy még arra is sajnálsz pár diplomatát, hogy annektáld:)
    Akkor van egy ötletem, töltsd vissza 7-8X, és előbb utóbb elfogadja elsőre is:):):))
  • Swarczi
    Emlékeim szerint kell 25(vagy 50?) év, mire annektálhatod. Meg persze azonos vallás.
  • SzQk
    Hali. Miért nem tudom annektálni Csehországot? 1411-ben vagyok Magyarországgal, a vazallusom, 200-as a kapcsolat, van házasság, szövetség, meg minden, de mégis unlikely-t ír. Én vagyok a HRE császára és a pápa is. Ja, és még a HTTT-vel játszom.
  • Swarczi
    Andorjan:A religius turmoril azért kapod(emlékeim szerint), ha legalább egy eretnek vallás nagyobb arányban van a területeden mint a fő vallásod. Ekkor három választás van: ha Narrowmindeden vagy, akkor vezesd be az ellenreformációt és térítsj! Full narrow+vallási törvények+ellenreformáció legalább 20%-ra hozza a hittérítés esélyét. Ha innovatívon vagy akkor növeld az eretnekek toleranciáját nat. idea-vel, a térítés esélytelen ebben az esetben. A harmadik választás csak akkor ajánlom, ha a területeid jelentős része más vallású(mondjuk 70%-a református+narrowminded vagy):ilyenkor válts vallást.
  • JLH Fans
    Gondolom a dátum 1440-1450 akart lenni:)
    De azzal a stratégiával, amit írtál, bőven meglehet LEGKÉSŐBB 1415 re is, azért 3ból 1X 95% valószinűséggel bejön a dolog:)

És tényleg úgy kell kezdeni, mert ha megvan Akvárium, (meg persze Erdély annexió) akkor már elég erős az ember katonailag és gazdaságilag is leverni szép sorban tetszőleges sorrendben Ausztriát, Csehországot és a lengyeleket és Itáliát is.

• Andorjan
    a free subjects nyomatása előtt érdemesebb innovatív irányba menni, mert ez kell a westernisationhoz. Amíg ez nincs meg, a centralizáláson és a másik említett csúszkán kívül nem érdemes máshoz nyúlni, úgyis kb. akkorra lesznek meg a megfelelő értékek, amikor a 20 tech lemaradás.

Kérdés:
    Religious turmoil és Time of troubles. Két elég idegesítő módosító, amiből jó lenne kimászni, mert mint mondtam, idegesítőek.
    Stab +3, infamy 9/24, ww 0, infláció 0, csak magyar területek (tehát nincs non accepted culture), presztízs 90 körül, összességében több református+protestáns területem van, mint katolikus.
    Van vmi mód arra, h kimásszak ezekből, vagy 1cer csak eltűnnek?
  • Kari91
    *1440-50-re:) A túl sok Darkest Hourozás megárt:)
  • Kari91
    Politikában centralizálj(centralization), és szabadítsd fel a jobbágyságot(free subjects-re menj).

Ápolj jó viszonyt Ausztriával, Csehországgal és Lengyelországgal, hogy ha az egyiket betámadod, akkor a másik 2 ne zavarjon.

Rámehetsz Aquileia aranybányáira is(kezdésnek ez a legjobb), csak akkor a Német-Római császárral kell harcolnod, ami Csehország vagy Ausztria, és kb. 40k serege van. Ezt úgy tudod tompítani, hogy akkor támadsz, amikor a császár épp ki van merülve és/vagy több fronton visel háborút. Ilyenkor könnyen lehet a tartományait megszállni, és hamarabb is kötnek békét. Ez kb. 1940-50-re reálisan megtörténhet.
    Esetleg megpróbálhatod azt, hogy Aquileia egyik szövetségesének üzensz hadat, aki nem tagja a Birodalomnak, és hátha Aquileia segít neki. De ez nem mindig válik be...

@Swarczi Az oszmánokat csak akkor támadják be, ha ők a muszlim hit védelmezői és minden hülye háborúra ugranak. Ekkor kimerülnek, és előfordulhat, hogy vmi keresztény nagyhatalom hadat üzen. (Mondjuk az is visszaverhető.) Az is lehet, hogy azért háborúznak, mert valójában mondjuk Kasztília üti Tunéziát, a törökök meg védik őket. A lényeg az ,hogy nem kell idióta háborúkba keveredni.
  • kissssss
  • Swarczi
    Én az ottománokat annyira nem javasolnám kezdésnek, kasztília-portugália-franciao. és néha még britannia is betámadja holy warral az 1500-as években.
  • Razzia96
    Én is magyar honnal keztem elöszőr és elég gyatra játék volt de meg tanultam a játékot alap szinten :) és most már elég jó játékos lettem (legalábbis szerintem ^^)
  • Pityuládé
    Megláttam ezt a képet a Paradox fórumán és fél óráig görcsösen röhögtem :DD
  • Hegi90
    annak magától nőnie kell idővel. A csúszkán kívül amit még tehetsz az az olyan típusú advisor bérlése, aki ehhez ért.
    És neked is mondom, hogy szinte minden dolognál működik, hogy fölé viszed az egeret, és nagyon sok mindent ki ír róla.
  • MaRee
    Köszi, Ottománokkal kezdtem egyet, eddig jó. És a stabilitást hogy tudom növelni? Azon kívül, hogy a csúszkát oda állítom.
  • Hegi90
    Ausztria, Anglia, Kasztília, Franciák, Törökök, Ming
  • MaRee
    Full kezdőnek melyik országot ajánljátok elsőre? Magyarországgal feladtam, egyszerűen nem tudok hova terjeszkedni, ha valakit megtámadok rajtam van fél Európa
  • Swarczi
    Dave8814:
    Ha túl nagy a nemzet, vazallusa valakinek, illetve perszonálúnió alatt van valakivel akkor sem enged annektálni. 1ébként sztem nem az számít hogy több területe van nálad, hanem hogy meghaladja-e a területei bizonyos értékeket(mondjuk ebben nem vagyok biztos). De azt azért nézd meg, hogy van-e valahol máshol területe, én már megszívtam egy párszor hogy fél kontinenssel arrébb volt még a célnemzetnek 1 területe.
    A presztízskérdésedre:Csatákkal(tengeri-szföldi), sikeres kolonizáció, békekötéskor a követeléseid után is jár presztízs.
    Évről-évre lehet tanácsadókkal növelni, illetve bizonyos területek elfoglalásával(pl. muszlimok:júdea,róma) is lehet növelni. Talán még a HRE létrehozása is ad asszem +presztízst évente.
  • Hegi90
    amúgy szerintem ha fölé viszed az egeret, akkor kiírja..
  • Dave8814
    nem írja... szóval egyszerűen csak szar...
  • Hegi90
    akkor passzolok
    nem vazallusa véletlen valamelyik másik országnak?
  • Dave8814
    finn 4 terület, enyém svéd+norvég területek, kivéve a norvég fővárost. rendesen, béke által megszerezve.
  • Hegi90
    vagyis a te területeid értéke kevés ahhoz, hogy teljesen annektálj egy nagyobb országot, mint Finnország.
  • Dave8814
    vagyis?