11580
Europa Universalis III
-
Brave89 #6140 nah jó én feladom. 100-as prestige, 200-as viszony, 0 infamy, azonnali öröklés, nincs háború és így sem örököltem. Nem tom hogy te hogy csinálod, de nálam 1etlen egyszer sem jött be amit írtál. -
farferi #6139 Aztán meg bohóckodott a délvidéken oszt annyi. -
farferi #6138 Így értettem én is. -
JLH Fans #6137 Mekkora war wearinessed lehet?:D
Gondolom nem picike:D -
JLH Fans #6136 Vmi event kellene, hogy 1490 ben leesik a decentralizáció irányába +4 re a csúszka:) -
JLH Fans #6135 Nem csak azért, hanem azért is, mert Szulejmán kivételesen kiváló uralkodó volt összetörténelmi összehasonlitásban is, míg Lalikirály pedig tragikusan gyenge, de amúgy 1526 NEM VOLT TÖRVÉNYSZERŰ!!!!
1521 ben a török békét ajánlott, mivel Perzsiát szerette volna meghódítani, amit mi elutasitottunk, és bebörtönöztük a török követet..
No comment... erre aztán 1521 ben megindult, és elfoglalta Nándorfehérvárt és több fontos végvárat, de még ezután is csak adóztatni akarta az országot, nem elfoglalni.
Btw, ha még így is SZapolyainak egyértelmű parancsokat osztunk, és a király előbb elindul, és 40 ezer emberrel beállunk a Dráva mögé, a csata kimenetele igencsak kétséges lett volna, sőt....
Ja, és csak Szolimán uralkodását kellett volna kihúzni, utána már sosem lett volna elég erős a török, hogy támadjon.Sajnos abban a néhány évtizedben rengeteg szarvashibát csináltunk, felsorolni is nehéz lenne, aminek aztán mindmáig tartó nagyon durva negativ hatásai lettek, ami a történelmünket illeti. -
JLH Fans #6134 Dehogy mondott, csak csatát vesztett Kinizsivel szemben Csontmezőnél (nem összekeverni Kenyérmezővel) és ezért kellett aztán lemondania:) -
Trantorius #6133 A főváros engem is zavar, viszont halvány lila gőzöm sincs hogy hol lehetne ezt beállítani:)
Ma vagy holnap feltöltöm a mod-ot, távol van még a 100%tól viszont várnám a kreatív ötleteket és a teszteléseket, mert ahhoz már nekem nincs időm...
Legfontosabb/nehezebb feladat a kiegyensúlyozás lesz szerintem, majd várom mindenki észrevételét. -
Brave89 #6132 0 infamy-m volt, a viszony 200, presztízs 10-20 körül volt. Háború mondjuk az volt, mivel a kurva franciák nem hajlandók békét kötni. Elég idegesítő, hogy 15 éve háborúban vagyok 1 olyan országgal, ami meg sem támad, és én sem támadom meg őt. Egyedül az angolok tartják blokád alatt és nem fogadja el egyik sem a white peace-t...Mondjuk lehet az volt a probléma, hogy mind a 3 esetben régens jött az uralkodóm után mert az örökös mindig kiskorú volt. -
pecaboy #6131 A modba azt is bele lehetne építeni, hogy fővárosokat is lehessen elfoglalni. De nem tudom, ez modolható-e és mennyire, vagy "hard-coded". -
pecaboy #6130 Alacsony infamy (ez asszem fontos), jó viszony (fontos 100 fölött, de 200 az ideális), magas presztízs, meg talán az se árt, ha békében vagy az uralkodó halálakor.
Ha kíváncsi vagy, hogy megöröklöd-e, ha az adott pillanatban hal meg az uralkodód, akkor kattints az ország egy tartományára, és hagyd rajta a király nevén az egeret. "On monarch's death" sorban írja, hogy mi fog történni várhatólag. -
Brave89 #6129 Hát, játékterminológiában ez úgy oldható meg, hogy a török elfoglalja Mo-t és létrehozza vazallusként Erdélyt. Ennyi:D Ezt belelehetne programozni az AI-ba. -
pecaboy #6128 Erdélyi témában én írtam, de nem egészen erre gondoltam. Hanem hogy 1541-től tényleg volt Erdélyi Fejedelemség, ami az ország három részre szakadásának következménye volt. Játékterminológiában ez kb. azt jelenti, legalábbis így (is) megvalósítható, hogy a török jól elvert minket és kérte Erdély szabadon engedését. De írtam más megoldást is: pl. a főváros elfoglalása után automatikusan létrejön Erdélyben és a Bánátban az Erdélyi Fjd. -
pecaboy #6127 Egy kém is elég hozzá, ha sikerül az akciója. Az esélye általában 30-70% körül szokott lenni. Ezért érdemes több kémet is "bespájzolni", hogy ha elsőre nem sikerülne, még mindig van lehetőség. Az esély tudtommal nem függ a legitimációjától és valószínűleg nem is viszi lejjebb, az akció csak annyit csinál, hogy kapsz egy casus bellit asszem egy évig, amivel kb. 90%-ra nyert háború esetén kérheted az ellenféltől a perszonáluniót. -
Trantorius #6126 Akkor ezért nem találtam...valaki aki régebbi változattal játszik megtudja nézni a program kódját. Vagy az event vagy a decisions mappa egyik fájlába kell lenni szeirntem... nem kis mennyiség előre szólok:P -
Brave89 #6125 hát, DW-ben már nincs is ilyen event:)
-
Trantorius #6124 A Promote Land Enclosure Eventnek a program/forrás kódját vagy a helyét nem tudja valaki? (Elég reménytelennek érzem) -
Brave89 #6123 a 3. uralkodóm hal meg, de még mindig nem öröklöm. Nem tudom, hogy ez nálad hogy működik, de nekem nem nagyon akar összejönni. Csak perszónál unióban vagyok velük... -
Mikike94 #6122 Hello. Hogy lehet beállítani hogy a magyar katona úgy nézzen ki mint az osztrák? -
Trantorius #6121 Jelenleg arra próbálok rájönni hogy hol vannak a Provinciáknak szánt Eventek...macerás, minden össze vissza elvan rejtve és minden kapcsolatban áll valami mással... -
Brave89 #6120 egy tipp a mododhoz: a parton of the arts national idea-hoz rakd vissza a +1.5% prestige-t (vagy mennyi volt annó...sztem lehet nyugodtan 2%-is). Nem tudom miért vették ki. Tök hasznos kis national idea, de prestige nélkül sztem csak "fél idea"...én legalábbis nem szoktam kirakni, mert nem éri meg. Viszont ha prestige-el együtt jár, akkor már sztem van olyan jó mint 1 millitary drill a játék elején. -
Brave89 #6119 Azt is írta korábban valaki, hogy Magyarország szt. István korában "administrative monarchy" volt, Mátyás korában meg "absolute monarchy". Ezek is anakronisztikus kifejezések, mivel mindvégig "feudeal monarchy volt. Az uralkodók törekvéseit és eredményeit ne keverjük össze az államformákkal és a korszak viszonyaival. Az abszolút monarchia az egy kormányzati rendszer, amiben az uralkodó gyakorlatilag korlátlan hatalommal rendelkezik hadserege és bürokratikus kara révén. A rendek feletti túlsúlya, mivel nincs rájuk szüksége, révén bevételeit a rendek által megszavazott külön adók nélkül is, egyéb jövedelmekből tudja biztosítani (pl. vámok, városi adók stb.). Ezért rendi gyűléseket sem hív túl sűrűn össze, ha meg is teszi, azok nem tudják nagyon őt korlátozni.
Ezek az állapotok csak az újkorban teremtődnek meg, ezért tilos összekeverni a késő középkori központosított monarchiákkal, mert azok nagyobb részben függtek még a rendektől, a rendi gyűlésektől és az arisztokráciától. -
Brave89 #6118 hát, ők pénzért csinálták, kicsit többen és kicsit több idő alatt:) -
Trantorius #6117 Hát igen van benne valami...Próbálok valami használhatót kihozni a modomból, de nem könnyű, nem irigylem a játék készítőit, én már a saját országom történelmétől is hülyét kapok, nem hogy több 100 ország történelmét kellene lemodelleznem... -
Brave89 #6116 hát, a decentralization +4-5 lehet kicsit erős, mivel az már inkább a lengyel "nemesi köztársaság" (=feudális nemesi anarchia). szal inkább olyan +3. Bár a későbbiekben ez már valóban lehet +4 (Mátyás és mohács közti időszakban). -
farferi #6115 Kell nekem ezt olvasgatni, mindjárt elkezdek játszani az alappal.(sír-nevet)
-
Brave89 #6114 fordítva: quality-quantity :) -
Brave89 #6113 Egyébként egy két tipp: Korábban valaki írta, hogy azért van külön Erdély, hogy 1526 bekövetkezzen, mert különben Magyarország túl erős lenne a játékban, és nem következne be. Magyarország valóban jó természeti adottságokkal rendelkező ország volt, de nem emiatt bukta el a dolgot. A fő probléma itt a központi kormányzat gyengesége, ami nem volt képes (maximum csak 1-2 erősebb uralkodó keze által) nagyobb ellenerőt kifejteni a török kérdésben. A társadalom elmaradottabb volt, nem volt olyan polgárosodottabb réteg, amelyre az uralkodó, mint rendre támaszkodhatott volna az uralkodó a feudális elittel szemben(nemesség, esetleg főpapság, bár ennek viszonya a hatalomhoz országonként változó, a lényeges ellensúly itt a köznemesi és arisztokrata rétegen van). Ebből fakadóan hiányzott az a réteg, melyből később az abszolút monarchiák bürokratikus hivatalnoki rétege kifejlődhetett volna. Eu 3 nyelvre lefordítva: centralization-decentralization +4-5; innovative-narrowinded +3-4. +valamivel gyérebb lakosság a nyugathoz képest. Mátyás korabeli állapotokat itt valaki sokkal pozitívabbnak tüntette fel, mint amilyen valójában volt. Igen, valóban ez egy pozitív időszaka a Magyar történelemnek, de ez inkább az uralkodó "skilljének" eredménye, semmint a korabeli állapotoké. A játékban ezt úgy lehetne reprezentálni, hogy az ilyen pozitívabb korszakokban 7-8-as administrative és military skillű Mátyások vannak (diplomacy max 6, révén hogy a diplomáciája lényegében: keleten védekezett, nyugaton hódított).
Összegezve játéknyelven: Magyarország azért kapott ki 1526-ban, mert a domestic policiesnél: decentralization +4-5 aristocraty: -5; serfdom -3-4; narrowinded +3-4; mercantilism-frreetrade 0 vagy -1; defensive +1 körül; land +5; quantity-quality Mátyás korában -1-2; egyébként: +2-3. -
Brave89 #6112 huh, hát ugyan nekem volt középkori Magyar társadalom törim, de már a faszom nem emlékszik a híresebb családokra:D...javaslom, ha komolyabban érdekel a dolog, akkor vegyél a kezedbe egy társadalom történeti szakmunkát, azt olvasgass bele. Nem kell feltétlen szakirodalom, elég ismeretterjesztő jellegű szakmunka, vagy egyetemi TK is megteszi. -
Brave89 #6111 A korabeli Magyarország lakossága olyan 3-4 millió körül mozgott, ami a korban átlagosnak volt tekinthető. Az egyetlen probléma, hogy ez nem egyenlő arányban oszlott meg, és az ország méreteihez képest nem volt sok (mint pl 1 németalföldi,észak olasz vagy német birodalmi régióhoz régióhoz képest). Pl: a leggyérebb népsűrűség az alföldön, a legsűrűbb pedig a Dunántúlon volt. Az erdélyi régiók (révén hogy jórészt hegységi) szintén nem voltak túl sűrűn lakottak, de ez megint viszonylagos, mert nyilván a völgyekben és a városok körül nagyobb volt a népsűrűség. -
Trantorius #6110 +2
A játékban egy alternatív uralkodó házat szeretnék felépíteni, Mátyással kezdődne(Hunyadi Ház)és aztt szeretném tovább vinni és szükségem lenne a segítségetekre hogy Mátyás után ki legyen a következő uralkodó. Hunyadi/Corvin János?(A hunyadi nevet szeretném végigvinni a játékban) Ez után már úgyis a fantáziámra bízhatom a neveket és uralkodókat mert onnantól kezdve már nem a valós helyzetet mutatja a családfa -
Brave89 #6109 http://hu.wikipedia.org/wiki/I._M%C3%A1ty%C3%A1s_magyar_kir%C3%A1ly -
Trantorius #6108 Hány kém szükséges ahhoz a taktikához amit lentebb írtál?
Ez a taktika a kémek segítségével leviszi a legitimációját még jobban? ha igen akkor mennyire kell levinni hogy 100% legyen a siker? -
farferi #6107 Mert Kinizsi szarrá verte.Ennyit a hűségről meg a becsületről. -
Trantorius #6106 +1
1458-ban milyen népesség körül legyenek a provinciák?
Összesen van msot 24 provinciája Mo-nak
Horvátország: 5 (+1 Dalmácia, Velencénél)
Erdély: 7
Mo: 12
Történelmileg és a játék egyensúlyát figyelembe véve szeretném meghatározni a népességet, ezért kérném a nálam tapasztaltabb játékosok véleményét.
"Olyat várnék pl: "Mo provinciáinál legyen 4000 és 8000 körül a lakosság, Erdélynél 3000-5000 között,stb." -
Trantorius #6105 Megtaláltam.
Mátyásnak milyen reformjai voltak amiket berakhatnék a játékba? Pl volt Adó Reformja, Katonassággal is csinált valamit. Várom az ötleteket(mik voltak, mit adjanak, feltételei, hatásai,atb) -
Trantorius #6104 Arra gondolok Ahol a játékban leírják ezeknek az "Act"-oknak a hatását. -
Trantorius #6103 Kösz!:)
Valaki tudja hogy a játék mappán belül hol találhatóak a Pass Dissolution Act,Tenures abolition act,stb? -
Noreszka5 #6102 EU III-ban van fantasy? (Mint EU II-ben és I-ben?)
Valaki belinkelné a hivatalos oldalt, köszi:)
Miután Mátyás meghalt fiát, Corvint senki nem segítette mert nem akartak "még egy Mátyást" a bárók. Ezért miután Corvin meghalt II.Ulászlót választották meg, aki gyengekezű volt és úgy táncolt ahogy a bárók fütyültek. (Ennyit jegyeztem meg a múltheti töri óráról:) ) -
Trantorius #6101 Mért mondott le?