44
  • Matthew119
    Vazz, ti aztán sokat néztek TV-t :D Ha oda figyelsz a vezetésére és ellenőrzöd a műszaki állapotát akkor nem gyakran fordulhatna elő lezuhanás... A város fölé egyébként is különleges engedéllyel lehet repülni!
  • AgentKis
    Az is baj szerintem, hogy mint az autónál is a vezetői engedély csak pénzért (is) megszerezhatő lenne, idővel státuszszimbólummá válna, sok seggfej gazdag majomkodna vele. Amíg ő maga döglig csak bele addig leszarnám, de amikor elgombázna egy buszt.
    Mondjuk autóval sincs ez másképpen sajna, sőt akinek elég pénze van, még egy ittasan gázolásból jóügyvédekkel kimosva 1-2 hónap után vezet megin.
  • Venom1986
    Besz*rás azért,lassan minden olyan dolog megvalósul amit a scifi filmekben láthatunk!
  • Luise
    jaja, azt a cikket itt olvastam én is anno. de ha helikopter, akkor már inkább a 6. napon repcsije!!! :DD
  • dez
    "Gyakorlatban igen, de azzal hogy a repülőgép a levegőben van, azzal nem kell munkavégzésnek együtt járnia!"

Dehogynem. Különben előbb-utóbb leesne. Ez nem léggömb! :)

"Csak ahhoz kell munka, hogy magasabbra emeljük."

Nem, ahhoz is kell, hogy ott maradjon, ahol van.

"A veszteség a légellenállás, és nem a fennmaradás."

A kettő összefügg: a szárny felhajtóerőt generáló alakja növeli annak légellenállását.
  • Alfa Of NS
    Ez inkabb a technologia kiprobalasara jo. Eleg nyilvanvalo, hogy ilyen kinezetu auto soha a budos eletben nem lesz elterjedve.
  • Caro
    Gyakorlatban igen, de azzal hogy a repülőgép a levegőben van, azzal nem kell munkavégzésnek együtt járnia!
    Csak ahhoz kell munka, hogy magasabbra emeljük.
    A veszteség a légellenállás, és nem a fennmaradás.
  • dez
    A szárnyak olyan kialakításúak, hogy haladás közben kisebb nyomás alakuljon ki felettük, mint alattuk, ami felhajtóerőt képez. (Emiatt nagyobb a légellenállása, mint ha csak egy párhuzamos lap lenne.) Ezt az erőt táplálni kell, ezt is teszi a motor, amikor előre tolja a gépet. De ehhez valóban így is kevesebb energia kell, mint a felszíni guruláshoz, mert ott jóval nagyobb a surlódásból és légellenállásból eredő energiaveszteség. (A gyakori lassítást-gyorsítást nem is számolva.)
  • Caro
    Mert?
    A jó szárnynak 0 a légellenállása, a gyakorlatban ennél persze nagyobb, de nem kell extra energia egy repülőgép levegőben tartásához, csak az emelkedéshez.
  • Sanyix
    Sztem ennél jelenleg jobb az a kishelikopter, aminek a nevét most nemtudom, de az sima benzinmotorral megy, van 2 és 4 személyes változata, és "csak" 30 milkába fáj :)
  • nearo
    "...polgári repülőtereken történő leszállás után...", tehát a fel- és leszállás reptereken történik. Érdekes ötlek, kíváncsi vagyok hogy fog repülni a madár, és hogy veszélyes-e rá a madárinfluenza.
  • Capra Ibex #32
    De ennek a repülőnek épp ez a lényege.
    Nem jövőbeni városi forgalomban akar részt venni, hanem egy lehetőség mindenkinek, hogy repülhessen.
    Tarthatod a garázsban, ha tankolnod kell csak egy normál benzinkutat keress, szélesebb közönség számára elérhető (azért ez a 20 órás oktatás gondolom nem nagy szám) és ez valószínűleg anyagilag is értendő. (Nem úgy mint a skycar-nál amit már elő lehet rendelni 500 és 900ezer dollár között... mondjuk eddig csak egy prototípusuk van, az meg igazából még nem repült.)

Persze sokban előnyösebb a skycar de az még nagyon messze van.

(amúgy comment nélkül : új skycar design)
  • dez
    Aha, esetleg antigravitációs, 0-károsanyag, 0-zaj technólógiával (ha ilyen lehetséges), nem a maival... Szép is lenne, ha már a 3.-on sem lehetne kinyitni az ablakot, mert ott is szmog lenne, meg zaj. Néha meg be-be esne egy a nappaliba.

Maradjanak meg ezek csak a városok között.
  • NEXUS6
    Ráadásul ez a Skycar tök haladó technológiákat képvisel:
    - felhajtóerőt termelő törzs kialakítás (Lifting body)
    - új típusú, kis súlyú, wankel rendszerű hajtómű, többfajta üzemanyaggal is működik, akár környezetbarát üzemanyaggal is (etanol)
    - ejtőernyős mentőrendszer
    - alacsony zajkibocsájtás
    stb.
  • bertino
    lehet hülyeségnek hangzik, de ha mindenképp ilyen autókat akarnak, sztem a legkézenfekvőbb megoldás az lenne, ami az ötödik elem c. filmben van, na az egy jó megoldásnak tűnne
  • Runo
  • xk
    Aha, levegőben kevesebbet eszik, mint közúton...
    Ennyi elég is ebből a hírből
  • Librarian
    Jah, nekem is ez a Skycar jutott eszembe, hogy múltkor láttam a Discoverin, valami hasonlót, mint ez, csak az sokkal jobban nézett ki!
    AZ valahogy barátságosabb is számomra, mert ugyan autóúton nem tud menni, de legalább normális, turbinás repülőgép és nem kell neki kifutópálya!
  • NEXUS6
    Ez egy tök gagyi terv.

Szárny mechanika, extra meghibásodási lehetőség, a felszálláshoz biztos kell vagy 1-2 száz méter szabad pálya neki, max sebessége is csak 1-2 száz km/h lehet (annyit egy autó is tud, az autópályák meg azért elég egyenesek), a hagyományos aerodinamikai felépítés nyújtotta viszonylag gyengébb manőverező képesség miatt jövőbeni scifis városi légiforgalomra nem alkalmas.

Szerintem a függőleges/rövid fel/leszállású, jó pár száz km/h sebességű eszközöknek van valami értelme. Az városból háztetőről is felszáll, és a nagyobb távolságot az autónál jóval hamarabb megteszi.
    PL skycar
  • fluga
    érdemes a langley-s oldalt megnézni...thomas horvath engineer of the year... no comment..
  • Molnibalage
    Repüétél már haver? Füvezésen kívül? :)
    Az átlag autós még az úton is eltéved, ha még sose járt arra. Levegőben meg pálne. Az emberek túlnyomó része nem alkalmas pilótának, még autót sem tud tisztességesen vezetni. A vezetési morálról nem is beszélve....
  • Indestructible
    Azért elég durva alkalmassági is kell már egy vitorlázó repülőre is, ezekre a gépekre is kell majd, nem ugy megy az hogy bármelyik önkritikátlan megkapja, ill. lehet szigorítani is hogy egy hibridre ki kaphat engedélyt. A elméleti képzésen is ki lehet szorni egy csomo embert, picivel bonyulultabb mint a kresz, pszichon is stb
  • Evil Merodak
    Ez a gép már kezd azokra a Süsükeselyűs gépekre hasonlítani.
  • Caro
    Vígan elvezeti egy robotpilóta is.
    Megbízhatóbb az embernél :)
    A felszállást tényleg kéne csiszolniuk, kéne valami extra löket a légcsavarnak, csak hogy a "kocsi" orrát meg tudja emelni az első "spoiler"-rel.
    Akkor kinyithatná a szárnyakat, mert az már talán elég magas lenne.
    Persze ahhoz igencsak jó motor kéne. Lehet hogy jobb lenne turbinával hajtani.
    Ha menet közben leáll a motor nem gond, bármilyen kisgéppel le lehet vitorlázni.
  • roliika
    Ja, ahogy öregem is megmondta, a levegőben nem maradt még semmi.:-D
  • Supergamer_real
    Ne izgulj, mostantól azzal sem lesz probléma
  • assdf
    Meg általában sosem a repüléssel volt a probléma.Hanem a földet éréssel...
  • nickname
    Hajrá hajrá, jó dolog a kutatás fejlesztés... de ezt a gyakorlatban alkalmazni? :S hányan fognak nekiszállni valaminek, vagy csak motorhiba miatt lezuhanni.
    meg egyáltalán minek használnám, fel kell vele valahol szálni, ami nem egyszerü (felüljáró, vezetékek, utszélesség, többi autó)...mire találok alkalmas helyet már oda is értem. leszállni meg megintcsak kérdéses. Főleg hogy így is zsúfoltak a leszállópályák.
  • gumikacsa
    ha már Emmet L. Brown...:

vagy a mult
  • Hoho
    Ez a jovo. Csak ido kerdese, mikor dugulnak be az orszagutak is ugy mint a varosok.
    A repules se nagyugy, csak tul van misztifikalva. A technikanak azert meg fejlodnie kell ehhez. Akinek meg teriszonya van, maradhat a foldon mai autoban.
  • jax
    Emmet L. Brown. De amúgy én is.
  • The Hedgehog
    én akkor is a Emmet M. Brown DeLorean-jére várok :)
  • teddybear
    A fene tudja!

Azért csak kipróbálnám...

Érdekes kinézete lenne. Pláne az összehajtogatható szárny, a dupla csuklóval.

Építettek ilyet régebben, szerepelt is egy valamelyik Bond-filmben, de az két részből állt. Egy autóból, és a repülőgép-kiegészítésből. Felszállás előtt a két részt összeszerelték, és repülhetett. Persze nem az ultra-light kategóriába sorolták.
  • rolika
    jah, itt mo-n még a földön sem tudnak vezetni, nemhogy ha egy ilyen vas lenne a seggük alatt
  • szurka
    amíg a földön kocsikázunk, többnyire ütközéses balesetet szenvedhetünk, de most már emellett le is zuhanhatunk. király!! 5. elem rulz
  • wanek
    Nem ez az első, és gondolom nem is az utolsó hülye ötlet az MIT-ről. Kár volt lefordítani.
  • gumikacsa
    Minek terrorrista??? Elég, ha a sok balfasz úrvezető beleül... Nem csak az úton lesz káosz, a levegőben is.
  • afika1
    Nem hiszem,hogy ezt levegőben fogjuk látni.
  • Drawain
    A mai technológiákkal szerintem ez még igen veszélyes járműnek minősülne.
  • Mice
    mindig is utáltam az ilyen hozzászólásokat, de kivételesen most belőlem tör elő:): mi lesz ha terroristák kezébe kerül?:))))