93
-
#51 nem, nem ezt veszem alapul, de mégiscsak infos suli...és ha esetleg valamikor 4-5 csoport is kap netjogot, akkor nem hogy lassú a net, hanem néha nem is megy, novelles hibaoldalakat hoz be... -
#50 " A BA-nek, pont az a célja, hogy olyan képzést adjon amivel a versenyszférában el lehet ténylegesen helyezkedni és ne tudósokat kéezzen."
A célja lehet hogy az lenne. Az eredménye nem biztos hogy minden esetben lesz az.
"Plusz szerintem hosszú távon az is jó lesz, hogy több a diplomás"
Diplomás takarító, diplomás árufeltölltő, képzett mérnőkként multinacionális cégeknél anyagbeszerző...
A magyar munkaerőpiac nem fogja nagyon tolerálni a szakképzetlen munkaerőt. -
reechike #49 Nem arról van szó, h tudósokat képeznek, hanem, h rosszak az arányok, mert rengeteg közgazdász, meg hasonló kerül ki az egytemekről, suínvonalas mérnök meg kevés. Bsc-s "diplomával" meg sehol sem fogsz tudni mérnökként elhelyezkedni, mert ilyen tudással nem fogják rádbízbi a tervezést, kapsz majd valahol egy szép csendes techikusi állást.
-
echo #48 Tömeges felsőoktatásra: a bolonyai folyamat pont arról szól, hogy ezt kezelje. A BA-nek, pont az a célja, hogy olyan képzést adjon amivel a versenyszférában el lehet ténylegesen helyezkedni és ne tudósokat kéezzen. Arra ott lesz az MA meg a phd. Persze ne várjunk egyből csodát. De hosszú távon jó lesz. Plusz szerintem hosszú távon az is jó lesz, hogy több a diplomás, elvégre nekünk is az a célunk, hogy minőségi munkahelyeket teremtsenek itt a cégek... Mint pl a svédeknél, nyilatkozott valami olyasmit egy miniszter, hogy nem baj hogy kevés náluk a szakmunkás, mert azokat a feladatokat megoldják nagyrészt importból (pl jöhetnek nyugodtan a pólók kínából).
Magyar Bálin: Én egyszerűen nem értem, hogy miért pont őt csesztetik egyesek állandóan a kormányból. Szerintem talán a legsikeresebb minisztérium volt. Persze sok dolog nem ment tökéletesen, de itt nem voltak nyuszik változtatni, voltak reformok bőven, amik tényleg meg is valósultak és hosszú távon jelentős változásokat hoznak (ráadásúl mindezt úgy, hogy pl az egyetemek vezetése általában ellenáll minden változásnak, hogy megtartság a pozícióikat(pl hogy nehogy már egy gazdasági menedzsert oda merjenek rakni, inkább igazgassa csak pl egy bölcsész professzor az adott egyetemet továbbra is......)). Példák ami pozitívumok szerintem történtek: sulinet express, bolonyai folyamat átállás, általánosban az értekelési rendszer megváltoztatása, internet bevezetése sulikba, kétszintű értettségi. Szerintem ha minden négyéves ciklusban minden tárcánál ennyi minden történne nem lenne gáz.
HÖK: na ez viszont elég gáz. Szvsz általában arra tartják őket az egyetemek, hogy lerázzák a panaszkodó diákokat, hogy védjék az egyetem vezetését. Kár nekik nagyobb hatókört adni a jelenlegi körülmények között, mert úgyis csak lepaktálnak az egyetem vezetésével. Felveszik a fizetésüket és kussolnak. -
#47 "internet van, fűtés nincs"
Megerősítem: tényleg vannak ilyen helyek...
"sulinet, és a rahedli pályázat ami a gépparkra adja legkönnyebben a pézt"
Volt általános iskolámban a géppark kb 2 éve lestrapált Pentium 1-es gépekből állt (14 colos CRT monitorokkal - egészségvédelem rulez). Azóta sem változott sokat a helyzet. És nem csak ott, máshol is ilyen eseteket tapsztalhatsz. -
Béla bácsi #46 Vagonra vele azt menjen autópályát építeni, ahhoz talán ért. -
reechike #45 Azért ez lehet, h csak a Te képességeidet minősíti. Én pl. a BME VEK-re járok, és volt balszerencsém látni a Bsc tantervet is. Heti max 22 óra. Nekem csak a szerves labor 7. Valószínű, hogy napi 1-2 előadástól nem fognak vért fosni a kisdedek. -
IStexI #44 A géppark támogatása éppen az egekbe szököik mostanásg -> sulinet, és a rahedli pályázat ami a gépparkra adja legkönnyebben a pézt... persze a vakolat közben omlik, rohad a fal és télen nincs fűtés, de internet van:)
Ez csumpibb helyeken mindennapos de 2 télleg elit gimnázium igazgatója is monta, hogy internet van, fűtés nincs.... -
IStexI #43 Az előbb te nem főiskolai szintű képzésről beszéltél én pedig arra válaszoltam... 1ébként 1etértek...
Legjobb példa a szif... Újabban Sze... Győri főiskola, Széchenyi István Egyetem! Na ott mennek ám csak az érdekes dolgok:)
Na ki ott végez az télleg nemtom minek ment oda:) -
IStexI #42 Nah van 1 tanárunk is:)... csak vitz volt... -
#41 És szerinted a főiskolai szintű alapképzéssel megállnád a helyed a munkaerőpiacon?
Megsúgom: alig! -
IStexI #40 na azt csak vizsgaidőszakba nem lehet megtanulni akkor sem ha 4 héten kereszetül egyfolytában tanulsz... télleg ez nem vicc... 70%ot basznak ki minden évben... -
#39 "suliban az info fakt tanár a rendszergazda"
A tanárképző főiskolákon nem nyújtanak megfelelő szintű rendszergazdai ismereteket. Másrészt elvieg kellene lennie külön rendszergazdának erre a célra. Persze erre sincs pénz...
"szóval előszőr a tanároknak is meg kéne szerezniük egy "alap" tudást, és utána tanítsanak."
Egy átképzett tanerőnek nem olyan egyszerű dolog! Szóval lehetnél toleránsabb...
Másrészt: éhbérért, gyenge színvonalú (tisztelet a kivételnek!) diákok mellett, elavult oktatási módszerek, taneszközök hiánya mellett mit vársz el tőlük? -
szombi #38 Mi a sz*rnak kellett minden általános iskolába szélessávú internet,
ha az elavult géppark cseréjére nem adtak egy fillért sem? -
IStexI #37 Bsc szar? őőő gyere ide veszprémbe (kb bme szint) és csináld meg bsc-n az analízis 1 tárgyat... én vért fosok 2 hete... amúgy télleg könnyebb (1 kicsit) mint az egyetemi... -
IStexI #36 Jah én is ezt éreztem... konkrétumokat mond de mégis elbeszél a lényeg mellett... ügyes:) -
IStexI #35 2 percenként változó álláspont sem túl jó a mindennapokhoz szokott iskolásoknak, de 1 ekkora horderejű döntésnél azért 1 délutánnyi idő rászánásaval zöldágra lehet vergődni a felsőoktatásban.... -
IStexI #34 Na ez az 1ik fő probléma.... szvsz a legvőbb -
#33 ha már az informatikai tudásnál tartunk. semmi amit tanulunk, és semmi a tanáraink tudása. suliban az info fakt tanár a rendszergazda. olyan szinten nem ért a gépekhez, hogy próbálta már mindenhogy letiltani, hogy akár csak a hátteret is megváltoztassuk, de egyszerűen neki is olyan minimális a tudása, hogy az 5.esek "feltörik" a gépeket, azt csinálnak amit akarnak.
szóval előszőr a tanároknak is meg kéne szerezniük egy "alap" tudást, és utána tanítsanak.
amúgy nem csak az infótanár "tudatlan". komolyan gondolom, hogy a sulinkban a tanáraim 20%-a nem tudna megírni egy emeltszintű érettségit 95%-ban abból a tantárgyból amit tanít. az angoltanárom kész katasztrófa volt. komolyan mondom, én jobban tudok angolul, mint ő, pedig csak középfokúm van, az is másodjára. -
Shadow_THH #32 szerinted az a "bizonyos oldal" tette tönkre több ezer diák életét? Tudod hány kitűnő, 2 nyelvvizsgás tanuló nem ment egyetemre, mert nem voltak elég jól tájékoztatva, vagy mert nem volt PÉNZÜK (mert ha költségtérítésesre mész akkor 1/2 - 1/3 közti a pontszükséglet)
Tudod te, hogy még most is minden nap arról van szó az iskolában, hogy "valyon most kinek lehet hinni" meg "valyon akkor hogy is van ez? Mert 2 hete még máshogy volt, a neten más van, az egyetem is mást mond"
de ezt csak az a bizonyos rendszer fujta fel. Mint azt is hogy baj van a mezőgazdasággal, és az egészségüggyel amit már 4 éve a kampányfilmeken tisztába tettek -
#31 "minőségi oktatásért"
* Tömegképzés van az egyetemeken - rendes munkaerőkihasznállás nélkűl.
* A bolognai rendszer - oktatásban járatos emberek szerint - nem lesz jó hatással az oktatásra (alapképzésben részesűlt emberek hada!).
* Nincs még rendesen megoldott tehetségképzés (vagy a gyengébb képességűek felzáróztatása).
* PISA (Programme for International Student Assessment) felmérések szerint eléggé elmaradott szinten vagyunk - és egyre hátrább kerültünk a listában.
Egyébként van valami az érettésgi botrány politikai aspektusát illetően, de azért Magyar Bálintot nem védeném. -
Shadow_THH #29 ez az ember még ki mer menni az utcára, tanulók, szülők vagy tanárok közé?... -
#28 okoska az érettségi botrány egyértelműen politikai indíttatású volt.. emiatt nem kell lemondania... inkább annak a bizonyos oldalnak kéne elgondolkodni, aki felhasználta/kihasználta a diákokat Magyar Bálint "befeketítésére"...
Magyar Bálintot lehet szidni, de senki nem tett aanyit a minőségi oktatásért mint ő! -
#27 hát tulajdonképpen semmi konkrétum nincs M.B. válaszaiban. mintha két értelmes ember politizálna egy kávé mellett. csak igazi átgondolást nem látok. itt belökjük ezt a jónak tűnő ötletet, amott azt, aztán majd lesz valami. nem baj ha nem jó, majd pár év múlva kitalálunk valami mást. nagyon lolok sztem M.B. válaszai. és köze nem lehetne oktatási kérdésekhez... el kéne tiltani tőle. szigorúan szvsz. -
#26 A lexikális tudásról: igen ez egy probléma. Egyik vegészismerősöm mesélte, hogy a gyakorlatra jelentkező hallgatók nem tudják felismerni a különböző anyagokat. Képletüket tudják, de anyagismeretük nulla.
Természetesen nem szabad átesni a ló túlsó oldalára sem, vagyis nulla lexikális tudással nem sok mindenre megy az ember.
Az iskolák rákötése az internetre: szép igéretek (1 Mbit-es vonal, Wifi, stb), de én láttam olyan iskolákat, ahol még 486-oson, Win 3.1 alatt, CRT "ágyú" előtt gyakorolták az 5-esek a Logo-t (ami nem rossz programozási nyelv ennek a korosztálynak). No meg a magyar informatikaoktatás színvonaláról ne is beszéljünk. Lásd: "A mostani főiskolás, egyetemista hallgatók is úgy kerülnek ki gimnáziumból, hogy képtelenek használni a Wordöt, Googlet vagy egyéb alapvető szolgáltatásokat."
A tömeges felsőoktatásról: A felsőoktatásban pénz van. Sok pénz. Egy nagyobb egyetem városoknak adhat igen jó bevételi forrást. Viszont nem ad sok jövőbeli munkalehetőséget. A bolognai rendszer bevezetésével pedig itt leszünk sok-sok alapképzést végzett emberkével, akinek nem lesz nagyobb szakmai tudása, ebből következőleg nem veszik fel sehová (esetleg *****ba árufeltőltőnek).
Normális szakképzési rendszer kellene, rendes munkabérekkel.
De mit is várjunk el, amikor egy kutató-fejlesztő mérnök, egy multinacionális cégnél anyagbeszerzési feladatokat lát el... -
Nagypapi #25 Gyönyörű vélemény! Bizonyára hiányoztál a suliból, amikor anyudék helyett próbálták a tanárok a jólneveltséget tanítani. Csak acsarogni tudsz, de senkit, semmit nem tisztelsz, főleg a tudást nem.
Amíg az ilyen alakok vélekednek a magyar oktatásról, és iskolaéveik alatt csak a kosz ragadt rájuk, addig nem is lesz seemilyen előrelépés!!!
-
IStexI #24 alattam szóló mind a 3-4(?) hülyeség...
1. 140 gép 2 mbiten... szar nektek nem ez az átlag de ha igen akkos sincs ingyé a net nem azt kell alapul venni, hogy mindenki 2 megával töltsön le, hanem azt, hogy pillanatnyilag van 2 megája....
2. wifi szinte minden esetben olcsóbb mint a kábeles megoldás... főleg ha a júzerek száma növexi... ha már csak méterenkénti középpontos kébelhosszt leszámítom (nagyobb épületnél az egekbe rúg6)
3. drága? széles körben? jó van.... vegyé macskaszemet.... azt maj világítassz... olvasgass 1enlőre, inkább... -
jefferson83 #23 Én csak azt nem értem, hogy ez az ürge mit keres még a helyén? -
#22 hm. nálunk 140 gép osztozkodik 2mbiten. fantasztikus. -
juzosch #21 Sztem kicsit nézz utána mi is az a wifi:) -
ZoliJ #20 igen, a Wifi olcsóbb, ugyanis nem kell szétfúrni hozzá az épületet (ez persze csak nagy számok esetén igaz) -
#19 Ez hülye!!! A Wifi az olcsóbb??? Tök drágák az eszközök telenyomja elektromos szeméttel a környezetet, és még lassú is mint állat. Egy előnye azért van, megspóroljuk a gyerek táskájáról a macsakszemet, mert az egyész gyerek világítani fog a sötétben.
Ez egy akkora barom, hogy az ilyet a cirkuszban mutogatják: Csak tessék, csak tessék, folyton,folyvást! Itt látható világ legnagyobb barma, egy szartaliga ország oktatási minisztire, gyerekeknek dupla áron, katonáknak féláron!! Csak tessék, csak tessék! -
ZoliJ #18 "Légy őszinte magadhoz és gondold végig, hogy hány %-át használod egyetem után a gimiben bemagolt sok bar*mságnak. Pl. verselemzések (ahol az esetek többségében vagy azt írtad le ami a tanárod háborodott világképének megfelelt vagy kapát kaptál, stb.)"
Ez nehéz lesz, tekintve hogy most járok egyetemre:) Az érettségi botrány meg nem volt olyan vészes, mint ahogy azt sokan beállítják, egyetlen egy tárgyat kellett ismételni, senki nem halt bele. Inkább azok rinyálnak, akiknek megvolt a matek megoldása netről és mivel újra kellett írniuk (ha felvételi tárgy volt), nem sokat értek vele -
DopeBob #17 szerintem is ez az alapvető baj a magyar oktatással az általánostol az egyetemig mindenhol... nem igazán készség vagy képesség fejlesztés van, hanem magolás és magolás... hihetetlen mennyiségu lexikális (szerintem felesleges) tudás amit ugyis elfelejt az ember hamar -
IStexI #16 Igen ez jogos! Sajna az oktatási rencer szinte kitolta a felnőtté válásunkat (én pont ebbe tartozom 23 vagyok..) És nemcsak erről van szó... a "fél döntést hozni" sajna mást is jelent (de igaz)-> qrva lusta, drogozhat, nem tanul -> nincs kényszer, nincs példa, mert beleszületett a jóba (a békébe(jobb esetbe...)), a digitális kultúrába (a valós igénytelenségbe)... -
IStexI #15 Aztán (meglepő de) van még olyan is aki tényleg olyan hely végez mint ahol apáink 30 évvel ezelőtt... Normális követelményrencer (ha nemtod kibaszank :) normális végzettség közben pedig vért pisálsz vizsgaidőszakban... Ez persze csak most számít vért pisálásnak.... 30 évvel ezelőtt normális volt igaz akkor nem tévesztettek össze 1 másik "végzettel"... és mérnök úrnak, doktor úrnak(ez pl most is megvan), professzor úrnak stb szólítottak... -
pedrohsi #14 Valóban sok a selejt az egyetemen/főiskolán, de ez cask rajtuk múlik - a legtöbbje egyszerűen fél döntést hozni, 20-25 évesen nem nevezhető felnőttnek, inkább még kamasz. Ha el akarják cseszni az életüket, csak tessék. -
#13 Érettségi botrány rulez! Monnyon le! -
BiroAndras #12 "persze, ez mind szép és jó, a gyerekek megtanulják a látott információ feldolgozását... aztán bekerülnek egy egyetemre és megbuknak, mert nem tudnak magolni"
Nekünk pl. nem kellett az egyetemen magolni. Persze ez nyílván a szaktól függ.
Egyébként is ma már a lexikális tudásnak nincs nagy értéke. Pláne ha olyan tudásról van szó, amit a hétköznapi életben nem is tudsz hasznosítani.
Sokkal inkább fontos, hogy az ember megtanulja használni a tudást, és megtanuljon gondolkodni. -
IStexI #11 sok a diplomás? Ez sajnos így igaz! De a diplomások nagy része nem ér semmit, sőt kevesebbet mint 1 szakmunkás! 1 szakmunkás legalább tud heggeszteni, hidegburkolni stb... de a mai diplomások (bártan állíthatom) nagy része ennél kevesebbet ér... Szvsz a végzettek 50% nem ér semmit!
Vagy télleg nem tud semmit -> nincs használ6ó gyakorlati tudása ami kb azzal egyenlő, hogy kezdhet betulni 1 szakmát és zzel kb ott tart mint 1 szakmunkás csak elbaszott a semmire 3 évet...
Vagy tud valamit de nem tudja kamatoztatni és muszáj neki elbaszni még 3 évet a gyakorlattal, hogy télleg érjen valamit magyarul ahhoz, hogy értéke legyen a munkaerőpiacon szintén ugyanott tart mint 1 szakmunkás...