Vége a felvételi trükközésnek - Interjú Magyar Bálinttal
← ElőzőOldal 2 / 2
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
És szerinted a fõiskolai szintû alapképzéssel megállnád a helyed a munkaerõpiacon?
Megsúgom: alig!
Megsúgom: alig!
na azt csak vizsgaidõszakba nem lehet megtanulni akkor sem ha 4 héten kereszetül egyfolytában tanulsz... télleg ez nem vicc... 70%ot basznak ki minden évben...
"suliban az info fakt tanár a rendszergazda"
A tanárképzõ fõiskolákon nem nyújtanak megfelelõ szintû rendszergazdai ismereteket. Másrészt elvieg kellene lennie külön rendszergazdának erre a célra. Persze erre sincs pénz...
"szóval elõszõr a tanároknak is meg kéne szerezniük egy "alap" tudást, és utána tanítsanak."
Egy átképzett tanerõnek nem olyan egyszerû dolog! Szóval lehetnél toleránsabb...
Másrészt: éhbérért, gyenge színvonalú (tisztelet a kivételnek!) diákok mellett, elavult oktatási módszerek, taneszközök hiánya mellett mit vársz el tõlük?
A tanárképzõ fõiskolákon nem nyújtanak megfelelõ szintû rendszergazdai ismereteket. Másrészt elvieg kellene lennie külön rendszergazdának erre a célra. Persze erre sincs pénz...
"szóval elõszõr a tanároknak is meg kéne szerezniük egy "alap" tudást, és utána tanítsanak."
Egy átképzett tanerõnek nem olyan egyszerû dolog! Szóval lehetnél toleránsabb...
Másrészt: éhbérért, gyenge színvonalú (tisztelet a kivételnek!) diákok mellett, elavult oktatási módszerek, taneszközök hiánya mellett mit vársz el tõlük?
Mi a sz*rnak kellett minden általános iskolába szélessávú internet,
ha az elavult géppark cseréjére nem adtak egy fillért sem?
ha az elavult géppark cseréjére nem adtak egy fillért sem?
Bsc szar? õõõ gyere ide veszprémbe (kb bme szint) és csináld meg bsc-n az analízis 1 tárgyat... én vért fosok 2 hete... amúgy télleg könnyebb (1 kicsit) mint az egyetemi...
Jah én is ezt éreztem... konkrétumokat mond de mégis elbeszél a lényeg mellett... ügyes:)
2 percenként változó álláspont sem túl jó a mindennapokhoz szokott iskolásoknak, de 1 ekkora horderejû döntésnél azért 1 délutánnyi idõ rászánásaval zöldágra lehet vergõdni a felsõoktatásban....
Na ez az 1ik fõ probléma.... szvsz a legvõbb
ha már az informatikai tudásnál tartunk. semmi amit tanulunk, és semmi a tanáraink tudása. suliban az info fakt tanár a rendszergazda. olyan szinten nem ért a gépekhez, hogy próbálta már mindenhogy letiltani, hogy akár csak a hátteret is megváltoztassuk, de egyszerûen neki is olyan minimális a tudása, hogy az 5.esek "feltörik" a gépeket, azt csinálnak amit akarnak.
szóval elõszõr a tanároknak is meg kéne szerezniük egy "alap" tudást, és utána tanítsanak.
amúgy nem csak az infótanár "tudatlan". komolyan gondolom, hogy a sulinkban a tanáraim 20%-a nem tudna megírni egy emeltszintû érettségit 95%-ban abból a tantárgyból amit tanít. az angoltanárom kész katasztrófa volt. komolyan mondom, én jobban tudok angolul, mint õ, pedig csak középfokúm van, az is másodjára.
szóval elõszõr a tanároknak is meg kéne szerezniük egy "alap" tudást, és utána tanítsanak.
amúgy nem csak az infótanár "tudatlan". komolyan gondolom, hogy a sulinkban a tanáraim 20%-a nem tudna megírni egy emeltszintû érettségit 95%-ban abból a tantárgyból amit tanít. az angoltanárom kész katasztrófa volt. komolyan mondom, én jobban tudok angolul, mint õ, pedig csak középfokúm van, az is másodjára.
szerinted az a "bizonyos oldal" tette tönkre több ezer diák életét? Tudod hány kitûnõ, 2 nyelvvizsgás tanuló nem ment egyetemre, mert nem voltak elég jól tájékoztatva, vagy mert nem volt PÉNZÜK (mert ha költségtérítésesre mész akkor 1/2 - 1/3 közti a pontszükséglet)
Tudod te, hogy még most is minden nap arról van szó az iskolában, hogy "valyon most kinek lehet hinni" meg "valyon akkor hogy is van ez? Mert 2 hete még máshogy volt, a neten más van, az egyetem is mást mond"
de ezt csak az a bizonyos rendszer fujta fel. Mint azt is hogy baj van a mezõgazdasággal, és az egészségüggyel amit már 4 éve a kampányfilmeken tisztába tettek
Tudod te, hogy még most is minden nap arról van szó az iskolában, hogy "valyon most kinek lehet hinni" meg "valyon akkor hogy is van ez? Mert 2 hete még máshogy volt, a neten más van, az egyetem is mást mond"
de ezt csak az a bizonyos rendszer fujta fel. Mint azt is hogy baj van a mezõgazdasággal, és az egészségüggyel amit már 4 éve a kampányfilmeken tisztába tettek
http://www.lohere.net - a MagyarChan
"minõségi oktatásért"
* Tömegképzés van az egyetemeken - rendes munkaerõkihasznállás nélkûl.
* A bolognai rendszer - oktatásban járatos emberek szerint - nem lesz jó hatással az oktatásra (alapképzésben részesûlt emberek hada!).
* Nincs még rendesen megoldott tehetségképzés (vagy a gyengébb képességûek felzáróztatása).
* PISA (Programme for International Student Assessment) felmérések szerint eléggé elmaradott szinten vagyunk - és egyre hátrább kerültünk a listában.
Egyébként van valami az érettésgi botrány politikai aspektusát illetõen, de azért Magyar Bálintot nem védeném.
* Tömegképzés van az egyetemeken - rendes munkaerõkihasznállás nélkûl.
* A bolognai rendszer - oktatásban járatos emberek szerint - nem lesz jó hatással az oktatásra (alapképzésben részesûlt emberek hada!).
* Nincs még rendesen megoldott tehetségképzés (vagy a gyengébb képességûek felzáróztatása).
* PISA (Programme for International Student Assessment) felmérések szerint eléggé elmaradott szinten vagyunk - és egyre hátrább kerültünk a listában.
Egyébként van valami az érettésgi botrány politikai aspektusát illetõen, de azért Magyar Bálintot nem védeném.
ez az ember még ki mer menni az utcára, tanulók, szülõk vagy tanárok közé?...
http://www.lohere.net - a MagyarChan
okoska az érettségi botrány egyértelmûen politikai indíttatású volt.. emiatt nem kell lemondania... inkább annak a bizonyos oldalnak kéne elgondolkodni, aki felhasználta/kihasználta a diákokat Magyar Bálint "befeketítésére"...
Magyar Bálintot lehet szidni, de senki nem tett aanyit a minõségi oktatásért mint õ!
Magyar Bálintot lehet szidni, de senki nem tett aanyit a minõségi oktatásért mint õ!
Fuck ASVA!! (Amputáltagyu Skizoid Vadbarmok Alakulata)
hát tulajdonképpen semmi konkrétum nincs M.B. válaszaiban. mintha két értelmes ember politizálna egy kávé mellett. csak igazi átgondolást nem látok. itt belökjük ezt a jónak tûnõ ötletet, amott azt, aztán majd lesz valami. nem baj ha nem jó, majd pár év múlva kitalálunk valami mást. nagyon lolok sztem M.B. válaszai. és köze nem lehetne oktatási kérdésekhez... el kéne tiltani tõle. szigorúan szvsz.
A lexikális tudásról: igen ez egy probléma. Egyik vegészismerõsöm mesélte, hogy a gyakorlatra jelentkezõ hallgatók nem tudják felismerni a különbözõ anyagokat. Képletüket tudják, de anyagismeretük nulla.
Természetesen nem szabad átesni a ló túlsó oldalára sem, vagyis nulla lexikális tudással nem sok mindenre megy az ember.
Az iskolák rákötése az internetre: szép igéretek (1 Mbit-es vonal, Wifi, stb), de én láttam olyan iskolákat, ahol még 486-oson, Win 3.1 alatt, CRT "ágyú" elõtt gyakorolták az 5-esek a Logo-t (ami nem rossz programozási nyelv ennek a korosztálynak). No meg a magyar informatikaoktatás színvonaláról ne is beszéljünk. Lásd: "A mostani fõiskolás, egyetemista hallgatók is úgy kerülnek ki gimnáziumból, hogy képtelenek használni a Wordöt, Googlet vagy egyéb alapvetõ szolgáltatásokat."
A tömeges felsõoktatásról: A felsõoktatásban pénz van. Sok pénz. Egy nagyobb egyetem városoknak adhat igen jó bevételi forrást. Viszont nem ad sok jövõbeli munkalehetõséget. A bolognai rendszer bevezetésével pedig itt leszünk sok-sok alapképzést végzett emberkével, akinek nem lesz nagyobb szakmai tudása, ebbõl következõleg nem veszik fel sehová (esetleg *****ba árufeltõltõnek).
Normális szakképzési rendszer kellene, rendes munkabérekkel.
De mit is várjunk el, amikor egy kutató-fejlesztõ mérnök, egy multinacionális cégnél anyagbeszerzési feladatokat lát el...
Természetesen nem szabad átesni a ló túlsó oldalára sem, vagyis nulla lexikális tudással nem sok mindenre megy az ember.
Az iskolák rákötése az internetre: szép igéretek (1 Mbit-es vonal, Wifi, stb), de én láttam olyan iskolákat, ahol még 486-oson, Win 3.1 alatt, CRT "ágyú" elõtt gyakorolták az 5-esek a Logo-t (ami nem rossz programozási nyelv ennek a korosztálynak). No meg a magyar informatikaoktatás színvonaláról ne is beszéljünk. Lásd: "A mostani fõiskolás, egyetemista hallgatók is úgy kerülnek ki gimnáziumból, hogy képtelenek használni a Wordöt, Googlet vagy egyéb alapvetõ szolgáltatásokat."
A tömeges felsõoktatásról: A felsõoktatásban pénz van. Sok pénz. Egy nagyobb egyetem városoknak adhat igen jó bevételi forrást. Viszont nem ad sok jövõbeli munkalehetõséget. A bolognai rendszer bevezetésével pedig itt leszünk sok-sok alapképzést végzett emberkével, akinek nem lesz nagyobb szakmai tudása, ebbõl következõleg nem veszik fel sehová (esetleg *****ba árufeltõltõnek).
Normális szakképzési rendszer kellene, rendes munkabérekkel.
De mit is várjunk el, amikor egy kutató-fejlesztõ mérnök, egy multinacionális cégnél anyagbeszerzési feladatokat lát el...
Gyönyörû vélemény! Bizonyára hiányoztál a suliból, amikor anyudék helyett próbálták a tanárok a jólneveltséget tanítani. Csak acsarogni tudsz, de senkit, semmit nem tisztelsz, fõleg a tudást nem.
Amíg az ilyen alakok vélekednek a magyar oktatásról, és iskolaéveik alatt csak a kosz ragadt rájuk, addig nem is lesz seemilyen elõrelépés!!!
Amíg az ilyen alakok vélekednek a magyar oktatásról, és iskolaéveik alatt csak a kosz ragadt rájuk, addig nem is lesz seemilyen elõrelépés!!!
alattam szóló mind a 3-4(?) hülyeség...
1. 140 gép 2 mbiten... szar nektek nem ez az átlag de ha igen akkos sincs ingyé a net nem azt kell alapul venni, hogy mindenki 2 megával töltsön le, hanem azt, hogy pillanatnyilag van 2 megája....
2. wifi szinte minden esetben olcsóbb mint a kábeles megoldás... fõleg ha a júzerek száma növexi... ha már csak méterenkénti középpontos kébelhosszt leszámítom (nagyobb épületnél az egekbe rúg6)
3. drága? széles körben? jó van.... vegyé macskaszemet.... azt maj világítassz... olvasgass 1enlõre, inkább...
1. 140 gép 2 mbiten... szar nektek nem ez az átlag de ha igen akkos sincs ingyé a net nem azt kell alapul venni, hogy mindenki 2 megával töltsön le, hanem azt, hogy pillanatnyilag van 2 megája....
2. wifi szinte minden esetben olcsóbb mint a kábeles megoldás... fõleg ha a júzerek száma növexi... ha már csak méterenkénti középpontos kébelhosszt leszámítom (nagyobb épületnél az egekbe rúg6)
3. drága? széles körben? jó van.... vegyé macskaszemet.... azt maj világítassz... olvasgass 1enlõre, inkább...
Én csak azt nem értem, hogy ez az ürge mit keres még a helyén? <#fejvakaras>#fejvakaras>
A Földet nem nagyapáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.
Sztem kicsit nézz utána mi is az a wifi:)
Gracie Barra
igen, a Wifi olcsóbb, ugyanis nem kell szétfúrni hozzá az épületet (ez persze csak nagy számok esetén igaz)
Ez hülye!!! A Wifi az olcsóbb??? Tök drágák az eszközök telenyomja elektromos szeméttel a környezetet, és még lassú is mint állat. Egy elõnye azért van, megspóroljuk a gyerek táskájáról a macsakszemet, mert az egyész gyerek világítani fog a sötétben.
Ez egy akkora barom, hogy az ilyet a cirkuszban mutogatják: Csak tessék, csak tessék, folyton,folyvást! Itt látható világ legnagyobb barma, egy szartaliga ország oktatási minisztire, gyerekeknek dupla áron, katonáknak féláron!! Csak tessék, csak tessék!
Ez egy akkora barom, hogy az ilyet a cirkuszban mutogatják: Csak tessék, csak tessék, folyton,folyvást! Itt látható világ legnagyobb barma, egy szartaliga ország oktatási minisztire, gyerekeknek dupla áron, katonáknak féláron!! Csak tessék, csak tessék!
"Légy õszinte magadhoz és gondold végig, hogy hány %-át használod egyetem után a gimiben bemagolt sok bar*mságnak. Pl. verselemzések (ahol az esetek többségében vagy azt írtad le ami a tanárod háborodott világképének megfelelt vagy kapát kaptál, stb.)"
Ez nehéz lesz, tekintve hogy most járok egyetemre:) Az érettségi botrány meg nem volt olyan vészes, mint ahogy azt sokan beállítják, egyetlen egy tárgyat kellett ismételni, senki nem halt bele. Inkább azok rinyálnak, akiknek megvolt a matek megoldása netrõl és mivel újra kellett írniuk (ha felvételi tárgy volt), nem sokat értek vele
Ez nehéz lesz, tekintve hogy most járok egyetemre:) Az érettségi botrány meg nem volt olyan vészes, mint ahogy azt sokan beállítják, egyetlen egy tárgyat kellett ismételni, senki nem halt bele. Inkább azok rinyálnak, akiknek megvolt a matek megoldása netrõl és mivel újra kellett írniuk (ha felvételi tárgy volt), nem sokat értek vele
szerintem is ez az alapvetõ baj a magyar oktatással az általánostol az egyetemig mindenhol... nem igazán készség vagy képesség fejlesztés van, hanem magolás és magolás... hihetetlen mennyiségu lexikális (szerintem felesleges) tudás amit ugyis elfelejt az ember hamar
..::IBM X32::..
Igen ez jogos! Sajna az oktatási rencer szinte kitolta a felnõtté válásunkat (én pont ebbe tartozom 23 vagyok..) És nemcsak errõl van szó... a "fél döntést hozni" sajna mást is jelent (de igaz)-> qrva lusta, drogozhat, nem tanul -> nincs kényszer, nincs példa, mert beleszületett a jóba (a békébe(jobb esetbe...)), a digitális kultúrába (a valós igénytelenségbe)...
Aztán (meglepõ de) van még olyan is aki tényleg olyan hely végez mint ahol apáink 30 évvel ezelõtt... Normális követelményrencer (ha nemtod kibaszank :) normális végzettség közben pedig vért pisálsz vizsgaidõszakban... Ez persze csak most számít vért pisálásnak.... 30 évvel ezelõtt normális volt igaz akkor nem tévesztettek össze 1 másik "végzettel"... és mérnök úrnak, doktor úrnak(ez pl most is megvan), professzor úrnak stb szólítottak...
Valóban sok a selejt az egyetemen/fõiskolán, de ez cask rajtuk múlik - a legtöbbje egyszerûen fél döntést hozni, 20-25 évesen nem nevezhetõ felnõttnek, inkább még kamasz. Ha el akarják cseszni az életüket, csak tessék.
"persze, ez mind szép és jó, a gyerekek megtanulják a látott információ feldolgozását... aztán bekerülnek egy egyetemre és megbuknak, mert nem tudnak magolni"
Nekünk pl. nem kellett az egyetemen magolni. Persze ez nyílván a szaktól függ.
Egyébként is ma már a lexikális tudásnak nincs nagy értéke. Pláne ha olyan tudásról van szó, amit a hétköznapi életben nem is tudsz hasznosítani.
Sokkal inkább fontos, hogy az ember megtanulja használni a tudást, és megtanuljon gondolkodni.
Nekünk pl. nem kellett az egyetemen magolni. Persze ez nyílván a szaktól függ.
Egyébként is ma már a lexikális tudásnak nincs nagy értéke. Pláne ha olyan tudásról van szó, amit a hétköznapi életben nem is tudsz hasznosítani.
Sokkal inkább fontos, hogy az ember megtanulja használni a tudást, és megtanuljon gondolkodni.
sok a diplomás? Ez sajnos így igaz! De a diplomások nagy része nem ér semmit, sõt kevesebbet mint 1 szakmunkás! 1 szakmunkás legalább tud heggeszteni, hidegburkolni stb... de a mai diplomások (bártan állíthatom) nagy része ennél kevesebbet ér... Szvsz a végzettek 50% nem ér semmit!
Vagy télleg nem tud semmit -> nincs használ6ó gyakorlati tudása ami kb azzal egyenlõ, hogy kezdhet betulni 1 szakmát és zzel kb ott tart mint 1 szakmunkás csak elbaszott a semmire 3 évet...
Vagy tud valamit de nem tudja kamatoztatni és muszáj neki elbaszni még 3 évet a gyakorlattal, hogy télleg érjen valamit magyarul ahhoz, hogy értéke legyen a munkaerõpiacon szintén ugyanott tart mint 1 szakmunkás...
Vagy télleg nem tud semmit -> nincs használ6ó gyakorlati tudása ami kb azzal egyenlõ, hogy kezdhet betulni 1 szakmát és zzel kb ott tart mint 1 szakmunkás csak elbaszott a semmire 3 évet...
Vagy tud valamit de nem tudja kamatoztatni és muszáj neki elbaszni még 3 évet a gyakorlattal, hogy télleg érjen valamit magyarul ahhoz, hogy értéke legyen a munkaerõpiacon szintén ugyanott tart mint 1 szakmunkás...
A két történelmi példát átvitt értelemben értettem értelemszerûen.
Ez úgy baromság ahogy van. Az ég világon semmi szükség napra pontosan tudni, hogy Mátyás király mikor kötötte be a cipõfûzõjét vagy Hitler mikor húzta le a WC-t életében elõször.
Vannak dolgok amiket valóban be kell magolni, de az esetek többségében teljesen felesleges, erre vannak a könyvek, számitógépes adatbázisok, egyéb írott források.
Eltöltheted ugyan az egész életedet magolással, de a dolgok túl hamar változnak ahhoz, hogy értelme legyen mindent fejben tartani - túl azon, hogy teljesen felesleges. Ha tudod, hogy hol kell pl. egy képletet keresni, tudod, hogy hogy kell alkalmazni akkor nem kell feltétlenül fejbõl tudni.
Légy õszinte magadhoz és gondold végig, hogy hány %-át használod egyetem után a gimiben bemagolt sok bar*mságnak. Pl. verselemzések (ahol az esetek többségében vagy azt írtad le ami a tanárod háborodott világképének megfelelt vagy kapát kaptál, stb.)
Itthon a közoktatás finoman szólva átesett a ló túloldalára a magolással.
Vannak dolgok amiket valóban be kell magolni, de az esetek többségében teljesen felesleges, erre vannak a könyvek, számitógépes adatbázisok, egyéb írott források.
Eltöltheted ugyan az egész életedet magolással, de a dolgok túl hamar változnak ahhoz, hogy értelme legyen mindent fejben tartani - túl azon, hogy teljesen felesleges. Ha tudod, hogy hol kell pl. egy képletet keresni, tudod, hogy hogy kell alkalmazni akkor nem kell feltétlenül fejbõl tudni.
Légy õszinte magadhoz és gondold végig, hogy hány %-át használod egyetem után a gimiben bemagolt sok bar*mságnak. Pl. verselemzések (ahol az esetek többségében vagy azt írtad le ami a tanárod háborodott világképének megfelelt vagy kapát kaptál, stb.)
Itthon a közoktatás finoman szólva átesett a ló túloldalára a magolással.
Hát ezek közül (a cikket is beleértve) nem értek 1et semmivel ugyankkor mindenben van valami igazság!
Jelenleg a magyar középiskolákban csak az eszetlen magolás megy (kisarkítva, túlzással) ami nem feltétlenül rossz mert legalább a gyerek elé raknak valami követelmény rencert! Viszont tanulni, érteni, értékelni, választani (ami qrva fontos így visszatekintve) nem tanítják meg a diákot! Az az érzésem, hogy a sok fölösleges lexikális tudást (ami szinte kapásból elfelejtõdik -> nincs haszna) csökkenteni kéne és helyette a szakosodásra, speciális tudásra többet fordítani! Ezáltal nagyobb szabadságot, több választási lehetõséget, magyarul pontosabb döntést adnánk a diákok kezébe...
Jelenleg a magyar középiskolákban csak az eszetlen magolás megy (kisarkítva, túlzással) ami nem feltétlenül rossz mert legalább a gyerek elé raknak valami követelmény rencert! Viszont tanulni, érteni, értékelni, választani (ami qrva fontos így visszatekintve) nem tanítják meg a diákot! Az az érzésem, hogy a sok fölösleges lexikális tudást (ami szinte kapásból elfelejtõdik -> nincs haszna) csökkenteni kéne és helyette a szakosodásra, speciális tudásra többet fordítani! Ezáltal nagyobb szabadságot, több választási lehetõséget, magyarul pontosabb döntést adnánk a diákok kezébe...
ez a cél, kevés a szakmunkás, sok a diplomás
Milyen igaz.... egyetértek.
Te is fiam, Bluetooth?
persze, ez mind szép és jó, a gyerekek megtanulják a látott információ feldolgozását... aztán bekerülnek egy egyetemre és megbuknak, mert nem tudnak magolni
Debrecenben (DE) kártyaolvasó a gépekhez? Ezt az infót vajon honnan vette? Mert én még nem láttam itt az egyetemen 1 db olyan gépet sem, amihez diákigazolvánnyal lehetett volna bejeletkezni. Ugyan nemrég adták át az új Élettudományi épületet és könyvtárt, amibe átköltözött az info központ, de ottis csak egy beléptetõ van, szóval ahhoz kell használnod a diákodat, hogy bejuthass a terembe, de szó sincs a gépekre való bejelentkezésrõl. Egyébként még ezt a beléptetõt sem nagyon erõltetik mostmár. Szóval nem tudom, kell nekünk ez új diák?
Érdekes dolog ez a diákigazolvánnyal való fizetés, csak hogyan kerül rá zsé? Mert ugye ahhoz nem csak BKV közremûködés kellene, hanem bankoké is ugyebár. Ha meg a bankok közremûködnek, akkor miért is nem lehet a diákigazolvány egy speciális bankkártya? Mert ugye az úgyis kell a diáknak, meg úgyis fizet érte. De jobb lesz ez így, fizessünk ki 1 zsák pénzt a té-szisztemsznek (ugyebár MSZP támogató Dájcsetelekom cég, mi más).
Annyira nem számit, max. várnak pár másodpercet - sokkal inkább számit, hogy mit tanulnak a diákok, ténylegesen áttérünk e a lexikális adatok bemagolásától arra, hogy azt vizsgálják hogy hol, hogyan tudod megszerezni az információkat, meg tudod e érteni a számok mögött rejlõ összefüggéseket.
40kbit/s Hát azért az öléggé soványka nemde? :D
HomeTheater: LCD: Sony Bravia KDL-32W4000, A/V: Sony STR-DG710, Speaker: JBL-SCS178 Ps3 ID: GjChriss --->http://playstationlive.hu ---> BETA V0.7!!!!!
← ElőzőOldal 2 / 2