• echo
    Tömeges felsőoktatásra: a bolonyai folyamat pont arról szól, hogy ezt kezelje. A BA-nek, pont az a célja, hogy olyan képzést adjon amivel a versenyszférában el lehet ténylegesen helyezkedni és ne tudósokat kéezzen. Arra ott lesz az MA meg a phd. Persze ne várjunk egyből csodát. De hosszú távon jó lesz. Plusz szerintem hosszú távon az is jó lesz, hogy több a diplomás, elvégre nekünk is az a célunk, hogy minőségi munkahelyeket teremtsenek itt a cégek... Mint pl a svédeknél, nyilatkozott valami olyasmit egy miniszter, hogy nem baj hogy kevés náluk a szakmunkás, mert azokat a feladatokat megoldják nagyrészt importból (pl jöhetnek nyugodtan a pólók kínából).

Magyar Bálin: Én egyszerűen nem értem, hogy miért pont őt csesztetik egyesek állandóan a kormányból. Szerintem talán a legsikeresebb minisztérium volt. Persze sok dolog nem ment tökéletesen, de itt nem voltak nyuszik változtatni, voltak reformok bőven, amik tényleg meg is valósultak és hosszú távon jelentős változásokat hoznak (ráadásúl mindezt úgy, hogy pl az egyetemek vezetése általában ellenáll minden változásnak, hogy megtartság a pozícióikat(pl hogy nehogy már egy gazdasági menedzsert oda merjenek rakni, inkább igazgassa csak pl egy bölcsész professzor az adott egyetemet továbbra is......)). Példák ami pozitívumok szerintem történtek: sulinet express, bolonyai folyamat átállás, általánosban az értekelési rendszer megváltoztatása, internet bevezetése sulikba, kétszintű értettségi. Szerintem ha minden négyéves ciklusban minden tárcánál ennyi minden történne nem lenne gáz.

HÖK: na ez viszont elég gáz. Szvsz általában arra tartják őket az egyetemek, hogy lerázzák a panaszkodó diákokat, hogy védjék az egyetem vezetését. Kár nekik nagyobb hatókört adni a jelenlegi körülmények között, mert úgyis csak lepaktálnak az egyetem vezetésével. Felveszik a fizetésüket és kussolnak.