Medieval 2: Total War

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Warton
A pajzsról én is tudtam, de a kardról nem, arról meg aztán gõleg nem, hogy a kardból is többféle szín létezik. Bár egy kampányban eddig még sose jutottam el olyan messzire mint ameddig most.

Besz
Fejlesztve lett az egység egy olyan városban vagy kastélyban, ahol a kovácsmûhely szintje ezt lehetõvé tette. Úgy tudom, hogy a kard ikon növeli a támadási értékeket, a pajzs ikon pedig a védelmi értékek javításáért felelõs. Mindenesetre ez tûnik logikusnak. 😊 A színük pedig ennek a szintjét jelöli, sorrendben: bronz, ezüst és arany. Már amennyire megfigyeltem, bizonyos egységeknél (lehet, nem mindnél) megváltozik az egységek kinézete is, ezt fõleg a páncélzatra értem.

Pontosabb, részletesebb választ most hirtelen nem tudok adni, talán majd valaki más.

"...jegyezze fel hajónaplójába...megtette a kötelességét. Szebb sírfeliratot tengerész nem kívánhat." - J. F. Cooper: A Vörös Kalóz

Besz
Ezt már nem lehet a játékon belül megtenni, hanem a megfelelõ adatfájlban kell elvégezni a módosítást. Ez kb. 15 percet vesz igénybe. A Rome-val ellentétben ezek a .txt fájlok már nem egyszerûen a "data" könyvtárban vannak, hanem be vannak csomagolva .pack kiterjesztésû fájlokba, amelyek a "packs" könyvtárban találhatóak. Ezeket nem lehet módosítani, de helyette ki lehet belõlük nyerni a szöveges fájlokat. Ezeket a másolatokat módosítva és a megfelelõ elérési útvonalra bemásolva rá lehet venni a játékot, hogy nézzen körül, és ha talál ilyen másolatot, akkor azt használja a csomagolt, eredeti változat helyett. Ezt a lehetõséget a fejlesztõk azzal a célból alkották meg, hogy a játékhoz különbözõ mod-okat készíthessenek a rajongók. Én csak arra használtam, mint már írtam, hogy a seregek létszámát csökkentsem. Emlékszem, a Rome esetében a morált növeltem mindegyiknél, hogy hosszabb ideig tartsanak a csaták, és ne csak a menekülõk levadászásából álljon az egész.

Szóval a lépések:

1. Total Commander vagy Windows Xp parancssori ablak: lépj be a "~/tools/unpacker/" könyvtárba (~ a játék fõkönyvtárát jelöli).

2. Másold be a parancssorba a következõ utasítást és futtasd le:
unpacker --source=..\..\packs\*.pack --destination=c:\packs\ --filter=*.txt
Ez kicsomagolja az összes .txt fájlt a "c:/packs/" könyvtárba. Ezt módosíthatod egy számodra megfelelõ elérési útvonalra, ha akarod. Futtatás alatt megkérdez pár dolgot, nyomj 3-szor y-t és kész.

3. Lépj be abba a könyvtárba, ahová .txt-k kerültek, esetünkben "c:/packs/" könyvtárba. Keresd meg az "export_descr_unit.txt" fájlt, ebben vannak rögzítve az egységek tulajdonságai.

4. Ezt megnyitva szerkesztésre elvégezhetjük a kívánt módosítást. A fájl elején minden sor ";"-vel kezdõdik. Ez a komment jele, a játékprogram figyelmen kívül hagyja, viszont itt van leírva, hogy melyik egységtulajdonság mit takar, szóval segítséget nyújt annak, aki szeretne belemélyedni a dologba. De mi menjünk lejjebb, a tényleges adatokhoz. Egymás alatt vannak az egységek, melyeknek a soldier sorának 2. értéke jelenti az egység létszámát akkor, ha a játékon belül "small"-ra van állítva az egységméret. Ha ennél nagyobbra van téve, akkor ennek a számnak egy együtthatóval vett szorzatát használja. Még szükségünk lesz a sor 3. értékére is, amely tüzérség esetén jelöli az eszköz (ágyú, katapult, stb.) darabszámát, és elefántoknál az állatok számát. Ez utóbbi esetben fontos, hogy az arány 2-szeres legyen, mert egy elefánton 2-en ülnek. (Mondjuk a Rome-ban volt, amelyiken 3-an is, de itt már nincs ilyen.)
Tehát minden egységnél át kell írni az értékeket (erre kell az a negyed óra).
Esetünkben mondjuk, legyen a leképezés az alábbi kategóriák szerint:
- gyalogság: 60 --> 45 és 48 --> 36
- lovasság: 32 --> 24
- speciális: 24 --> 18
- testõrség (kiinduló): 16 --> 12
- tüzérség:16 és 2 --> 12 és 2
- elefántos (csak itt kellett felfele kerekíteni): 12 és 6 --> 10 és 5
- hajók esetében maradhat (én megfeleztem), hisz nincs valós idejû tengeri ütközet

5. Elmentés után másoljuk be ezt az egy fájlt következõ helyre: "~/data/"

6. Hozzunk létre a játék fõkönyvtárába egy "medieval2.bat" fájlt, aminek a tartalma legyen:
medieval2.exe --io.file_first
Ezzel indítva a játék figyelembe veszi a külsõ fájlokat, viszont a szokásos módon indítva figyelmen kívül hagyja, és marad a gyári csomagoknál.
Vagy e helyett készíthetünk egy új parancsikont az alábbi céllal, ugyanazt eredményezi:
"C:\Program Files\SEGA\Medieval II Total War\medieval2.exe" --io.file_first

Megjegyzés:

- Értelemszerûen, ha új patch kerül telepítésre, akkor újra el kell végezni, mert esetleg a javítócsomag módosítja ezeket az érintett fájlokat.
- A dolog érdekessége, hogy a módosítások jelentkeznek egy már megkezdett játék esetén is, nem kell ehhez új játékot kezdeni. Ha ekképp cselekszünk, akkor, mivel a seregek létszámát csökkentettük a következõ jelenségeket tapasztalhatjuk. Minden játékban lévõ egység létszáma változatlan, viszont a képezhetõ egységek már az új mérettel rendelkeznek. Viszont, és itt jön az apropó: az új létszámhoz rendeli a zsold 100%-át, tehát a meglévõk fenntartási költsége megugrik, ami gazdasági válságot eredményez. Tapasztaltam, a kép mutatja a kezdetét. Érdekes, hogy míg én ez ellen úgy védekeztem, hogy fokozatosan lecseréltem a régi csapatokat, az AI kb. 10 kör alatt kilábalt ebbõl a válságból, mindezt úgy, hogy megtartotta az immár drága egységeket is. Inntõl kezdve kicsit nehezebbek lettek az ostromok. Valamit mégiscsak tud ez az AI! <#wow2>
Persze, mindez az új játékkezdéseket nem érinti, csak érdekességképpen írtam le.

Elnézést a hosszú fogalmazásért, hisz a dolog nem ennyire bonyolult.

"...jegyezze fel hajónaplójába...megtette a kötelességét. Szebb sírfeliratot tengerész nem kívánhat." - J. F. Cooper: A Vörös Kalóz

Csacsi
A sereg méretet hol vetted lejjebb a 3/4-ére? Köszi elõre is.

\"Előbb lesz meg a Juventusnak a harmadik csillag, mint a Milánói csapatoknak a második\" - Gianni Agnelli FORZA JUVE.

Warton
Mit jelent az a sárga kard az egységeknél?

Besz
Tessék, itt van!

Bern ostroma:

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15.

Harc a timuridákkal Alexandria alatt:

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10.

Jupííí, mindkettõt megnyertem! Túlerõben lenni jó. <#banplz>

Scottt
Csinálnál egy-két képet ezekkel a beállításokkal egy csatáról?Mert nekem sajnos nincs fennt a játék..De ha tûrhetõen néz ki akkor lehet felrakom😊

\"A békefenntartás nem a katonák dolga, de csak ők értenek hozzá\" \"De ki a fasznak kell ez?!Én inkább ezt választom!Imádom\" \"Brothers everywhere Raise your hands into the air we\'re WARRIORS\"

Csacsi
Az a baj, hogy sima 128 Mb-os integrál Intel Graphic kártya van a notebookban, szóval esélyem sincs javítani sajnos, hogy annyira fusson, hogy élvezhtõ legyen. De azért köszi a tanácsot.

Sajnos céges noti, és most nincs pénzem itthonra venni egy jobbat. Pedig core 2-es 1800Hz, 2 giga memóriával, csak az a fránya videókártya 😞

\"Előbb lesz meg a Juventusnak a harmadik csillag, mint a Milánói csapatoknak a második\" - Gianni Agnelli FORZA JUVE.

Prince23
Ja tényleg... a shader versiont lehet állítani...
sztem 1 verionba kell h fusson neki.

Besz
Ha érdekel a játék, akkor ne add fel ilyen könnyen!

Nekem sincs túl jó videokártyám (GeForce 6600), mégis tudtam vele játszani szaggatás nélkül. Ehhez azonban némiképp lejjebb kellett adnom a színvonalat, de összességében egyáltalán nem veszítettem sokat.

1.
Elõször is mindenképpen ajánlatos az 1.2-es javítást feltenni. Én ezt használtam, de aki most kezdi, már 1.3-ig frissítheti.

2.
Szerencsére a játék grafikai erõforrásigénye viszonylag jól skálázható: sok vackot ki lehet kapcsolni, illetve lejjebb lehet venni a video beállításoknál. Tegyél néhány kísérletet, nekem végül nem kellett mindent minimumra állítanom, csak a leginkább számításigényesebb dolgokat. Nálam ez így nézett ki.

3.
Emellett a csapatok létszámát is lehet állítani. Elõször a legkisebb egységméretet használtam. Ez már jó volt, de ha 2-nél több sereg csapott össze, akkor még mindig be-beszaggatott.
Ezért tovább csökkentettem a legkisebb 3/4-ére. Ez úgy ~700 létszámú seregeket eredményezett, ami untig elég. És ennek következtében kb. 2000-es csatákat is szaggatás nélkül tudtam lejátszani többszintes kastély ostroma esetében is. Bár sokan úgy vélik, hogy a sereg létszámcsökkentése rontja a játék élményt, szerintem részben így van, részben nem. Megszokás kérdése. Természetesen az arányok megmaradnak, így az egyensúly nem bomlik meg, talán a várvédelem kap egy kis bónuszt így, de ez ré is fér, mert a valóságtól ellentétben itt kevés pluszt ad a falak és tornyok menedéke. Továbbá valamelyest ember közelibbé vált így a csata. Egyrészt, mert most már nem kellett madártávlatból hangyaháborút nézve irányítani ahhoz, hogy megnyerj egy csatát, ugyanezt megtehettem már közelített kameraállással is. Másrészt valahogy többet számított egy szál emberke is, ennélfogva jobban megbecsültem az egyszeri, szerencsétlen halandót. Nem úgy kezeltem, mint valami könnyen pótolható, feláldozható tömegterméket.

Én emígy is jól elvoltam a játékkal:

Persze nem azt mondom, hogy ilyen radikálisan csökkentsd a seregméretet, hanem hogy talán próbálj ki egy csatát normal helyett small beállítással, elõször 2, majd több sereggel, esetleg ostrommal. Hátha így már elfogadható lesz a helyzet.

Megjegyzem a Rome-t és a BI-t large egységméret mellett ugyanezzel a géppel vígan játszottam annakidején. Összvissz elég sokat ugrott a gépigény a Medieval 2 esetében, de véleményem szerint a játékélményt ez semmiképp sem emelte hosszútávon (fõleg, miután elmúlt az emberben a látvány okozta kezdeti lenyûgözött állapot). Valószínûleg a "Empire: Total War"-ral már nem fogok tudni játszani, de helyette majd "Tomb Raider"-ezni fogok. <#eljen>

mert ?
gratuláltam neki...

!!! Nem vagyok aláírásra jogosult !!

Prince23
Te kis kárörvendõ 😄

Szíííp <#vigyor><#hehe><#taps>

Csacsi
Nah tegnap feltettem a játékot, és szomorúan kellett tapasztalnom, hogy a videokártyám gyengesége miatt játszhatatlan 😞

Prince23
Ha felteszed a Kingdomsot még javít a játék teljesitményén, pár résznél... patchnek köszönhetõen.

az elõzõhöz -->
túlerõ
Azért a nehézlovasság kitett magáért.. (782<#vigyor5>)
(r)enyhe túlerõ .. 😊
Csacsi
Köszönöm a válaszokat. Sokat segített. Lassan kipróbálom a játékot, és ha fut szép sebességgel, akkor beszerzem a kingdomsot is.

Prince23
Természetesen!

Csacsi
És a kingdoms mennyiben más, úgy értem, hogy azért mert felteszem attól függetlenül még az eredeti campaignt is tudom játszani?

Prince23
Tedd fel rá a kingdomsot, és megoldja patch problémáidat! Magyarul: felpeccseli

Csacsi
Sziasztok. Mivel Faq-ot nem találtam, így lenne pár kérdésem. Most szereztem be a Medieval II Total War címû játékot. nah most gondolom ez az alap. Ehhez milyen patchek jelentek meg? És azokat mind telepíteni kell, vagy csak a legutolsót? Természetesen egyelõre csak az alapjátékot akarom játszani, így a kingdomson még nem gondolkoztam. Persze ha a kettõ együtt megy, akkor lehet beserzem azt is. Köszönöm elõre is.

Jogos, én vagyok a hülye, bocsánat ! Fordítva gondolkodtam 😊

Scottt
Õõõ.Elvileg a 98 meg az XP is mikrofos.Szóval a sógunt 98ra írták és mivel az XPbe beleírták az kompatibilisságot az 98al.szvsz próbáld ki,elméletekkel nem fogunk sokra menni 😉

\"A békefenntartás nem a katonák dolga, de csak ők értenek hozzá\" \"De ki a fasznak kell ez?!Én inkább ezt választom!Imádom\" \"Brothers everywhere Raise your hands into the air we\'re WARRIORS\"

Ja, visszafelé mûködhet, de amikor még xp sem volt, szerinted beletették kompatibilitási funkciót egy már látezõ játékba?
(persze nem próbáltam ki, mert nincs fent a Shogun, csak próbálok logikusan gondolkodni)

Scottt
Jobbgomb.Tulajdonságok,kompatibilisség valahol arra lehet állítani ,hogy 98-XP-stb... üzemmódon fusson.

Uwu, nekem megvan... valahogy lebizniszelhetjük, h. neked is meglegyen, ha más forrásból nem tudod megszerezni. (Shogun Total War - Mongol Invasion)

Viszont... tudtok orvosságot rá, h. menjen XP alatt ???
Mert még 95, 98 alá írt játék!

épp a napokban nézegettem végig a totalwar.com-on a shogun videókat <#vigyor5> mekkora fíling volt az a game...

aut viam inveniam aut faciam

Scottt
Szerintem jó lenne mind a kettõ.Tüntessünk ,hogy a következõ játékuk ez legyen.
Fejlõdsz<#vigyor><#wave><#wink>

Remélem örülsz a LY betûnek, a kedvedért csináltam<#vigyor3>

&#8222;Tanulni és nem gondolkodni: hiábavaló fáradság; gondolkodni és nem tanulni pedig: veszedelmes.&#8221; Konfúciusz

Meg kell akadályozni!
Menni kell! Tüntetni kell vagy valami.

&#8222;Tanulni és nem gondolkodni: hiábavaló fáradság; gondolkodni és nem tanulni pedig: veszedelmes.&#8221; Konfúciusz

Scottt
Ebay, szerintem lehet lelsz egyet.A következõ rész az újkorban fog játszódni és ETW lesz a neve 😉

Prince23
Sztem megcsinálják, shogun 2 címmel <#vigyor5><#vigyor3>
Csak szépen addig is tanulmányozzák Japán tartományit, városait az Activison és a sega xd
Mer ha elkészül, elvárom, h legalább olyan felosztása legyen, mint a Brit kampánynak. Meg azért Ázsiát is beletenném, ugyebár jönnének a hollandok meg portugálok tériteni Japánba😄D

Szükségem lnne egy emberre akinek van akkora hatalma, hogy kikényszerítse a Total War fejlesztõktõl, hogy a következõ rész ismét Japánban, a sengoku idõszakban játszódjon!
Ki tud ebben segíteni?<#zavart1>

Kezdetnek az is megteszi, ha megmondjátok honnan lehet megszerezni az elsõ részt. Megint játszanék vele, tudom, hogy csúnya, meg az egységek mozgása gagyi, de a fíling pótolhatatlan. Sajnos elkebveredett már régen, újra meg kéne szerezni.

Scottt
Háttõ a Romeban nem sok keresztes hadjárat volt 😊)Örülök ,hogy segíthettem.

ruffirant
oké megnéztem játékba is és megtaláltam.mégegyszer köszi

it egy jó kis spoiler volt...de észrevették

ruffirant
ok.köszi.magamtol nem találtam volna meg.rom total war-ba nem volt ilyen(ha jol emlékszem)

Scottt
Családtag+9db katona családtagnál,ahol zsoldost tudsz bérelni ott alul lesz egy ikon ráklikk "Join the crusade"aztán irány a célpont.

ruffirant
Helo!Most kezdtem el a játékot és egyelöre eléggé tetszik.Viszont most van egy problémám.Vannak a küldetések amiket végre kell hajtani.Most hogy csatlakozzak a keresztes hadjárathoz egy hadsereggel.Azt ohgy kell vagy hol?(lehet hogy már kérdezte valaki csak nem akarok annyit visszaolvasni)

Szó szerint "közelgõ vereség"

Szerintem Kingdom-sal patch-eld az alapjátékot, az felpakolja magának az 1.2, majd az 1.3 patch-t, azzal jól megy a dolog

Magyarokkal , a játék kezdetekor már ilyen üzenettel fogad..
Defeat imminent - Szent Római Birodalom-
?? mit jelenthet..?
berlinboy6329
Haver azt mondta neki jó lett az 1.3as patchcsal,gondoltam felrakom,de nem akarja..Azt írja,hogy a pack/data_0.pack invalid or missing..Ez hogy lehet?

\"One kills a man, one is an assassin; one kills millions, one is a conqueror; one kills everybody, one is a god.\" /Jean Rostand/

nos, lovasíjász témában: szerintem is az egyik leghasznosabb egység. javaslom figyelmetekbe a francia mounted archert <#buck> vicc, hogy milyen kemény.
népek közül.... nem is tudom. minden népnek megvolt a maga pikantériája. talán a mórokkal imádtam nyomulni leginkább (a puskás-tevés egységei miatt <#hehe>)

aut viam inveniam aut faciam

Scottt
Most gyorsított fénysebességre <#idiota>

Vissza kellene térned egy korábbi mentéshez, 1-2 évvel elöbbihez.
Aztán mindent másként csinálni, mint eddig, hátha nem áll elõ a hibára a helyzet.
Amúgy ez csak tipp, de Roma-nál jelentkezett nálam is egyszer-tizszer, mire rájöttem, h. egy bizonyos hajóraj mozgása közben ad hibát, és reppen el a játék.
Hátha nálad is ez a helyzet, egy gyors próbát talán megér az ötlet 😊

PrasCo
Az ott egy csillagromboló?!
berlinboy6329
Hát a faszom kivan...Auért indítok el egy jétkot,hogy játszak,ne kibaszott hibaüzeneteket nézegessek:

The game encountered an unspecificed error and now will exit...

Állandóan,ugyanott,ugyanakkor.Mi a seggem ez?

\"One kills a man, one is an assassin; one kills millions, one is a conqueror; one kills everybody, one is a god.\" /Jean Rostand/

berlinboy6329
Szerencsére újraindítás megoldotta.De érdekes....

Átment "paint"-be 😊