99
  • dez
    #99
    Én észreveszem, és zavar. :) Ezért (is) voltam kénytelen egy drágább típust venni, másfajta panellel.
  • Mark1989
    #98
    A könyvolvasástól nem könnyezik a szemem és ha egész alúlról nézem valóban negatvba fordulnak a színek.
    Észerevehető villogás biztos nincs, és önmagát is tökéletesen beállítja,
    nincs mit utánnautánna állítani és borotva éles a kép.
    Nekem úgy tűnnek hogy élethűek a színek, jobban mint egy középkategóriás crt-n.
    Remélem ilyen is marad sokáig.
  • BiroAndras
    #97
    "Autómatikusan beállítja magát"

    Akkor még nem az igazi. Digitális(DVI) bemenet mellett nincs is szükség beállításra, és a képminőség is jobb.
  • dez
    #96
    Nos, eszerint és eszerint 130/140 a szögei (ezt könnyen ellenőrízheted: alulról nézve negatívba fordulnak a színek?), és ezzel összefüggésben TN paneles (bár abból nyilván egy jobb, mert mint ahogy írod élethűek a színek, pedig erre nem az a jellemző általában), így 18 bites, és a maradék biteket egyfajta villogtatással éri el, ami bár kevésbé észrevehető, de azért zavarhatja a szemet, talán ettől könnyezik. De az is lehet, hogy szemüvegre lenne szükséged. (Könyvolvasástól is könnyezik?)
  • Mark1989
    #95
    Hát akkor én most leírom a tapasztalataimat.
    Érdekews mert a topicot végigolvasva látom hogy senkiével nem egyezik.
    Kis 15-ös CRT monitorral kezdtem a számítógépezést, aztán egy Phi8lips 17" folytattam majd kb 1 hónapja egy Samsung syncmaster 753DFX-el zártam le a CRT történetemet egy életre.
    Vettem egy Fujitsu siemens E19-1-es 19"-öos TFT monitort.
    60-ért sikerült kézalatt BONTATLANUL megvennem 3 év garival, és bár a honlapján a fene tudja miért de nem található csak a google chace-ében de ezeket írja róla:

    "SCENICVIEW E19-1
    The Edition display SCENICVIEW E19-1 of the Value Line s the right one for companies looking for a cost effective entry to the world of professional LCD displays."

    (Máshonnan):
    Felbontás: 1280 x 1024 75hZ
    Kontraszt: 600:1
    Fénykibocsátás: 250 cd/m2
    Látószög: 170°/170°
    Képfrissítés: 12 ms
    Garancia: 3 év

    A tapasztalatom hogy MINDEN tekintetben jobb mint az előző összer crt monitorom.
    Autómatikusan beállítja magát, kép borotva éles, a színek gyönyörűek és ÉLETHŰEK.
    A játék 1280x 1024-en gyönyörű, ámbár a nagy felbontás miatt van egy kis fps veszteség de a GF6600GT videókarim még egyenlőre panasz nélkül bírja (kisebb felbontásban természetesen nem annyira éles a kép de kit érdekel a nagyobbon használom)
    A filmek tökéletesek rajta, egyszerűen nincs más szó, a filmben lévő porszemet nagyítóvan megnézhetem a monitoron.
    Az egyetlen hátrány hogy az ÉN szemem ez is fárasztja, igaz valamivel kevésbé mint a CRT-m 85 HZ-en, de könnyezem ettől is egy kicsit hiába állítgatom a kontrastot.
  • dez
    #94
    [upsz, máris egybe irandó]
  • dez
    #93
    A LED-es háttérvilágításúak már is túlhaladják. És ma már széles látószögűből is van nagyon gyors.
  • Hegyikecske
    #92
    Azért nem minden hátrányuk tünt el. Mostmár jó a reakcióidejük, de ez a átószög rovására megy, vagy a fényerőjére, vagy a (be-)kimenetekére, de színben az lcd nemfogja utolérni a CRTt, nekem mondjuk még az van, de nem csak azér mer sajnálom rá a pénzt meg ilyenek, hanem amíg ez jó mérdobnám ki... Majd a következő monitorom LCDs lesz, de az is lehet h inkább laptop abba ugye már alapból lcds kijelző van.
  • dez
    #91
    Azért nem csak a villogás számít, hanem hogy hány új képkockát kapsz mondjuk 1mp alatt. Én sem használnék már CRT-t, de azért én is jobban örülnék a 100+fps-nek, mint a mostani LCD-m 60-ának. (Egyéb szempontból viszont jó a kicsike.) Bár az emberek többségének - erre kellett jutnom - bőven elég a 60 is, sokaknak még a 24 is.

    De szerintem ma már elérhető áron is van olyan aminek bírnia kellene a 100Hz-es frissítést, legalábbis az alapján, hogy csak pár ms-esek (lásd pl. Viewsonic néhány főleg játékosoknak szánt monitora). Igaz, nem csak az LCD reagálási idő határozza meg a max. frissítést, hanem a TFT és az egyéb elektronika sebessége is.
  • BiroAndras
    #90
    "én még nem láttam olyan normális áron levő LCD-t ami 1024*768-as felobntást 100hz-en tudott folna megjeleníteni. Nekem Samsung 997DF monitorom van. Tudásba odavág még egy 170e ft-os LCD_nek is."

    Akkor te még nem láttál jó LCD-t. Nézz meg egy Samsung 910T-t DVI csatival.
  • BiroAndras
    #89
    "85-nél már csak ha sasolom veszem észre a villogást"

    Amióta LCD-t használok, már 100Hz-en is látom a villogást. Pedig kiváló minőségű Iiyama CRT monitorom van (2. moncsinak).
  • BiroAndras
    #88
    "neked emberi az ára?? én a magam dög 21-esét még 44ért vettem."

    Azért olyan olcsók a CRT-k, mert már senki se veszi őket. Pár éve még bőven 100.000 felett voltak a normális 21-esek. Az LCD-k ára is zuhan ezerrel, már jó 19-es kapsz 100K körül.

    "játékokban meg mint ha víz alól nézném olyan szédítő és elmosott. egyenlőre még mindig lassúak."

    Rosszat nézel. Az újaknál már nincs ilyen gond. Az enyém cask 25ms-os, mégsincs vele gond játékokban se.

    "a normálisakért még nagyon is zsebbe kell nyúlnia az embernek!"

    A minőséget mindíg meg kell fizetni.
  • BiroAndras
    #87
    "meg azért megnézném én azt az lcd-t is amelyik emberi áron kipumpálja magából az 1280x1024-et 100-on."

    Az 1280x1024 alap. A 100 az gondolom Hz akar lenni. Az meg LCD-nél tök felesleges, bőven jó a 60-75 is, mivel nem villog.
  • shabba
    #86
    Közel sem teljes lista, de több mint a semmi
  • beef
    #85
    Úgy látom a tejes hozzászólásommal kicsit elvittem a beszélgetés irányát, bocsi. Viszont korrekt válaszok voltak, még ha nem is a témához kapcsolódtak.

    Magicmaker-nek üzenem, nekem is volt olyan CRT-m amitől kb 1/2 óra után fejfájás, vörösszem. Ez az iszonyú sugárzásának és a 60Hz közeli élménynek volt köszönhető.
    Mert ugye CRT és CRT között is van ám különbség.

    TFT-ben tudtok olyan modellt aminek IPS v. PVA-s panelje van?
  • dez
    #84
    Egyébként az OLED (és valószínűleg a SED, FED) is TFT-s, csak ott nem az LCD molekulákat vezérlik, hanem mást. (A SED, FED - a foszfor utánvilágítása miatt - jó lehet passzív, azaz letapogatós elven működve is.)
  • dez
    #83
    Milyen típus?
  • dez
    #82
    Yay, ne beszéj már ilyen butaságot!
    A mai monitorok teljes neve: TFT LCD. Ugyanúgy LCD-sek, mint a passzívak, a felületre intergált tranzisztorok (néhány passzív alkatrésszel közösen) az LCD molekulák vezérlésében vesznek részt, nevezetesen minden szubpixel egyedi fényerejét tartják fent a köv. frissítésig. (Ezért hívják aktívnak.)
  • Magicmaker
    #81
    Nekem is kb. fél éve van TFT monitorom,de nekem pont az ellenkezőek a tapasztalataim:
    1.A crt mellett max.4-5 órát tudtam ülni,és utána meg totál vörös volt a szemem,meg aztán nagyon fájt is!Nem győztem csepegteteni a Visine-t!:D
    Most viszont,mióta TFT-m van azóta észre sem veszem,hogy már mondjuk 7 órája a gép előtt ülök,mivel egyáltalán nem fájnak a szemeim!
    De szerintem ez is emberfüggő,kinek melyik jobb!
    Bár esetemben azt is meg kell említeni,hogy a crt-m 15"-os volt, a TFT-m pedig 19"-os,szóval ez is biztos sokat jelent!
    Összegzésként TFT forewer!!!:))
  • MPZS
    #80
    Nem tom nekem van fél éve LCD-m előtte crt-m volt
    az mellet simán ültem napi 6-8 órát a szemfáradáson kívül semmi bajom nem volt. Most 1-2 óra után már UTÁLOM NÉZNI
  • roliika
    #79
    Mert amiben nincs folyadékkristály, azt ne nevezzük már LCD-nek! Legyen lapos monitor vagy mittomén! :-) Ez olyan mikor a DVD lemezre azt mondják, hogy DVD CD...hát ilyenkor a hátamon feláll a bunda.
  • roliika
    #78
    Ráadásul ezek nem LCD-k, hanem TFT-k de pssz! :-))) Tod...fényáteresztő, vagy világító tranzisztorok.:-)
    LCD az -nálam legalábbis- a passzív mátrixos LCD...van kicsit hibrid TFT LCD is...de az nem olyan elterjedt.
  • dez
    #77
    OFF
    Igazad van, ami a laktózt+laktázt illeti. De vannak az allergiák is (pl. tejfehérje), és minden faj tejének fehérjéje más. Az persze nagyon ritka, hogy a saját anyja tejére válják valaki allergiássá, persze valószínű mert mire ide jutna, már nem issza. (Itt fontos az "váljék", mert hogy pontosítsam magamat én is, nem születünk allergiával [csak esetleg egyes intoleranciákkal], csak hajlammal. Bár előfordul, hogy az sem kell.)
  • Capra Ibex #76
    OFF
    (Juhéé én is offolok ;)...
    Én úgy tudom, az anyatejre is vonatkozik ez /hiszen az emlősök között az emberi anyatejben van a legtöbb laktóz/, csak nemtom hány éves korban a laktáz termelés "normális" esetben abbamarad /hogy mindenképp abbahagyjuk a szopást talán.../.
    Szóval akik felnőttkorban is meg tudják emészteni a laktózt.. hát ha nem is "nem normálisak", de mindenképp génmutáció alapján jutottak ide /nevezhetjük evolúciónak is akár/.
    (Csak azért írtam le mert érdekes, nem kötekedek :P)
    Na off vége, sorry...)
  • Capra Ibex #75
    Ez a mozifilmes dolog biztos így van?
    Lehet én vagyok a hülye, de a filmes kamerák is különboző záridővel dolgoznak szerintem, és gyors mozgás ide vagy oda, 1/8000-nél mondjuk igen gyors mozgásnak kell lennie hogy az elmosott legyen egy kockán.
  • dez
    #74
    :D Erm, na igen, kissé félreérthetően fogalmaztam. (Persze közben arra gondoltam, hogy ez általában genetikai eredetű dolog, tehát már így születünk, ezért írtam, hogy ez nem vonatkozik az anyatejre. Legalábbis esetleg nagyon ritkán. Viszont pl. egyes antibiotikumok, és más gyógyszerek is - közvetve - kiválthatnak tejintoleranciát.) Egyébként bocs az offért, csak úgy éreztem, reagálnom kell arra, amit beef írt.
  • [NST]Cifu
    #73
    Köszi az alaposabb körüljárást!
  • Mike at home
    #72
    ez az, embertejet a boltokba! :)
  • dez
    #71
    Hányszor kell még leírni, hogy több fajta, eltérő technológiájú LCD képernyő van (monitorokon belül is)? Mindegyiknek más a karakterisztikája! Persze mindegyikben fénycső van (hidegkatódos, bár már van melegkatódos TV-ben). Viszont nem mindegy, hogy szórtan kerül a szembe annak a fénye (leginkább IPS, S-IPS, illetve PVA, S-PVA panelek), vagy szinte egyenesen (a TN panelnél).

    off
    A tejről meg annyit, hogy nagyon is konzekvens infó áll róla rendelkezésre (max. egyes gazdasági érdekcsoportok ködösítenek): a népesség kisebb-nagyobb részének (egyes országokban 80%, máshol 10%) laktóz (=tejcukor) intoleranciája van (mivel hiányos a laktóz-lebontó enzim [laktáz] termelésük), nekik kifejezetten káros a sima tej (laktóz-mentes tej, ill. laktózt már csak alig tartalmazó joghurt, stb. viszont jó lehet). Náluk a tej emésztése ezáltal hiányos, és nemkívánatos folyamatok indulnak el. Ezen kívül léteznek másfajta intoleranciák is a tejjel kapcsolatban (tejfehérje, kazein, stb.). Egyszóval nem mindenkinek való a tej (nem anyatejre gondolok).
  • beef
    #70
    Én munkahelyemen TFT, otthon CRT monitort használok évek óta.
    A CRT előtt "napokig" tudok ülni mindenféle szemfáradás nélkül (100Hz).
    A TFT nagyon zavarja a szemem, hiába veszem le a fényerejét. Az a háttérvilágítás nekem sajna nem jön be.
    Azért kiváncsi lennék, hogy a TFT háttérvilágításának milyen élettani hatásai vannak, és nem a marketing szöveg érdekle, hogy az milyen jó.

    Bár ahogy a mobilokról és a tejről is hetente merőben ellentétes szakvélemény jelenik meg, a károsságukról, úgy itt sem lesz meggyőző álláspont.
  • blackgamer
    #69
    most vettem képcsöveset :)
  • Anotino
    #68
    Eleg sok a pontatlansag a temaval kapcsolatban, ha nem gond, kiigazitanek eztazt, vegeztem nemi researchot a temaban a szakdolim miatt.

    "az emberi szem másodpercenként 24-26x pásztázza végig a látómezőt"
    az emberi szem nem igy mukodik.

    Az emberi szem kepes egy masodperc kb ketezred reszeig tarto fenyt is erzekelni, ez amire kepesesek vagyunk biologiailag. Aki nem hiszi, nyugodtan jatszadozzon el egy stroboszkoppal. Ennyit kene elerni, hogy a valo eletben tapasztalt mozgo latvanyt pontosan utanozzuk, am ez nem lehet, es nem is cel egyelore.

    20-24 kepkocka masodpercenkent, amit mar kepes az agyunk folyamatos latvanynak elfogadni. Ez persze nem lesz tul termeszetes feeling, ezen segithet az altalad emlitett motion blur, affele tuneti kezeleskent. Jatekoknal tenyleg nem tulzottan alkalmazzak. Erdekesseg, hogy blur nelkul 120 fps lenne az idealis, kb ennel a frissitesnel 'kapcsol be' az emberben egy affele termeszetes motion blur hatas. Szoval a helyzet korantsem remenytelen :)

    Quakezni 60 fps keves lenne, de ezt barmelyik jatekos aki valamilyen szintet elert elmondhatja. (nem azert mondom ezt mert akkora maestro, ubermensch, meg fanatic emberre gondolok, hanem olyanra akinek fontos, hogy kb fel tudja venni a versenyt az elmezonnyel, nem csak a hetvegi lanon kell lodoznie a haverokkal)
    Nezzunk egy egyszeru peldat, a celzas problemajat. Ez ugye eleg alapveto a jatek szempontjabol, es az egesz fps mizeria fo okozoja. A masodperc toredeke alatt kell reagalnod, es egerrel a kello helyre pozicionalnod a latomezod kozepet (a celkereszted). Mondjuk 60 fps-ed van, radlonek oldalrol, legyen fel masodperc az az ido amit elfogadunk celzasi idonek (a valosagban ennel sokkal kisebb). Az illeto nincsen kozel, teszemazt 1 fokot foglal el a latomezodbol(1024-es felbontasnal ez kb 10-12 pixel, tehat ez nem is kicsi). 90 fokos fordulatot kell megtenned, hogy becelozd az emberket, fel mp-ed van ra, 30 kepkocka all rendelkezesedre. Tehat egyenletes fordulasi sebesseggel szamolva kepkockankent 3 fokot fordul a kep. De itt jon a bokkeno: a celszemely csak 1 fokot foglal el a kepernyobol... neked egy 3 fokonkent ugralo keppel kell pozicionalod, hogy beleess egy 1 foknyi mezobe. Hat nem lesz egyszeru dolgod, legtobbszor nem sikerul elsore es utana kell igazitanod. Ez az ido pont eleg arra, hogy 10-bol 9x alulmaradj a masik ellenfellel szemben, akinek nincs a tiedhez hasonlo 'hendikepp'je. Sajna ezen a probleman motion blur nem segitene.

    Szoval probaltam kozertheto lenni, ebben nincs semmi mitosz, nem szubjektiv velemeny, nem feltetlenul izles dolga, csak egy kis biosz es matek.
  • Mike at home
    #67
    nekem érintőképernyős kéne, olyan, amivel irányítható a winfos, meg mindenféle fps, hehe
  • dez
    #66
    Erm, még annyit, hogy a FED és a SED megjelenésük után még évekig csak nagyképernyős tévékben lesznek sajnos, igen magasra tett árakon. Az "egyetlen remény" az OLED, pár éves távlatban. Csak nem akarják olyan olcsón adni, mint amennyi az élettartamából következne (pár hónap, egyelőre). Inkább kutatnak még egy sort. Pedig tök olcsó az előállítás amúgy. Végén megúnom, és nyomtatok egyet magamnak. :P
  • dez
    #65
    OLED
  • dez
    #64
    Talán 1db LCD kipróbálása után nem kellene véleményt mondani az összes többiről is... Inkább a róluk szerzett tudást kellene csiszolni. :) Azt a kockásodást egyrészt az okozhatja, hogy sokkal jobban kijön itt az agyontömörített videók gyengesége, de attól is lehet, hogy a TN-es panelek csak 18 bitesek, és bár a többi bitet is próbálják valahogy kiadni magukból, azért a színátmeneteknek ez nem tesz jót... (De nézz meg pl. egy S-PVA-t, az 24 bites, a kontrasztaránya 1000:1, feketéje is nagyon jó, és ma már gyorsak is.) És persze érdemes DVI-set venni, bár ahhoz már nagyon gagyinak kell lennie, hogy még VGA-ról natív bontású képre ne tudjon rendesen ráidőzíteni. (Ez rendben szokott lenni, inkább digitalizálási problémák szoktak még lenni.)
  • dez
    #63
    Jobban meg kellett volna nézni, mit veszel. 20% árdifferenciával már akár sokkal jobbat is lehet találni.
  • dez
    #62
    (Emiatt nekem is lassúak kicsit az LCD-k, de ez csak egy szempont. Mondjuk emiatt már várom az OPED-eseket, vagy a SED/FED-et.)
  • dez
    #61
    Hát igen, nem abból kell kiindulni, hogy milyenek a játékosoknak szánt típusok. DTP-vel és 3D-vel foglalkozó ismerősömék is váltottak LCD-re, persze nem akármilyeneket vettek. És a fő ok: mert sokkal élesebb a képe, minden egyes pixelt jól látni, nem kell vaksiskodni. (Mindig natív bontásban használják, miért használnák másban.)
  • dez
    #60
    Ne keverjük a szezont a fazonnal! (Imádom, hogy az ilyen fórumokban 80%-ban a felületes megfigyelésekből táplálkozó féligazságokon megy a vita.) A háttérvilágítás többszáz Hz-en villog (azt is csak akkor, ha alacsonyra van véve a fényerő), azt valószínű nem nagyon látod meg. (Legalábbis nem zavaróan.) Viszont a TN TFT panelek csak 3x6=18 bitesek, és a maradék biteket különféle váltakozó ditherelésekkel oldják meg, plusz a képfrissítést is érdekesen csinálják. Ez már inkább okoz egyfajta zavaró vibrálást. Sokan - a lassúbb szeműek - ezt nem is veszik észre, de te látom igen. Én is, azért is nem ilyet vettem. Viszont nem csak TN panelesek léteznek...