184
-
unranked #104 De ha újrarakod a nem kompatibilis cuccokat, akkor megoldodik a gond. A példáddal élve, lekapod az nvidia drivert, és felrakod újra, vagy újabbat raksz fel. Ez Windows nem mindig ilyen egyszerű sajna. -
jzombi #103 "Nincs olyan szabványos felület, mint pl a DirectX, amire egyértelműen lehet fejleszteni."
Azért annyira nem nevezném szabványosnak. DirectX2-es játék nem feltétlen mülködik DX5-ön, tehát annyira azért nem kompatibilis visszafelé. Ezenkívül az OpenGL-t inkább nevezném szabványosnak, pl. a több támogatott platform miatt.
Mondjuk van azért sok szívás linuxon az inkompatibilis verziók miatt (nvidia driver - kernel új verzió stb.). -
unranked #102 Lehet, hogy ilyen XP-ben nincs tényleg. w2k-t használtam/használok(néha napján) Ott viszont ez előfordul. Pár óra játék után úgyszintén. -
unranked #101 Half-Life :) Red Alert :) Hűha, hát igen. Haveromnak nagyon tetszik a Tuxracer, pedig ő nagy CS mániákus :)
"Memóriaigény: Ezt viszont tényleg nem értem, miért nem lehet egyszer végre egy fapad windowsot is készíteni. Egyszer kipróbáltam VMWare alatt, hogy meddig lehet zsugorítani az egy gigabyte-t felpakoló XP-t. ~96 mega volt a végeredmény. Igaz már sok minden nem futott rajta, meg reset után nem igazán akart elindulni, de azért örülnék egy fapad XP-nek. Csak hát ugye akkor az M$ nem tudja az ember képébe tolni a különböző programokat."
Szerintem ebben igazad van.
"Mellesleg az XP tényleg az eddigi legstabilabb Win."
Szerintem a 2000 :P
""XP-ben forradalmi újítások, futnak a játékok, stb." Igazából ezek csak a Win2k gyermekbetegségeinek a kikupálásai voltak."
Én ezt nem értem, nálam ilyen gond csak egyszer volt W2k-n. Unreal 2-vel.
Linux disztribeknél a KDE-re mondják sokan, hogy memória zabáló, nem tudom én GNOME-ot használok főleg. Nem sok baj van vele.
ui.: az előző BíróAndrásnak ment, bocsi. -
saxus #100 Ui.: 1.3Ghz AMD T-bird; 256mega SD; [VIA KT133A] ( Radeon9600XT 256 Mb. ) + Hálókari + 2 vinyó (+2 SATA-s külön vezérlőkarival) + DVD író + CD író -
saxus #99 Pár sor a SysInfo-ból:
Operating System: [WinXP Professional 5.1 Szervizcsomag 2 (Build #2600)]
Installed: [XP was installed 50wks 3days 7hrs 16mins 13secs ago]
Uptime: [4d 2h 14m 44s]
Record Uptime: [1m 1w 4d 7h 33m 55s set on Thu Oct 13 23:54:35 2005]
Nagyon sokszor csinálom azt, hogy csak lehibernálom kb 10 benyitott közepes vagy nagyobb programmal és azt használom tovább. Nyúzva van rendesen, 3-4 nap után sem lassul be jobban, mint ahogy általában szokott 2-3 óra aktív használat után. Időnként ugyan előfordul olyan, ami aláássa valamennyira a stabilitását, de tény, hogy sokat javítottak a memóriakezelésen és a hardverkezelésen az 2k óta.
Mondjuk hosszú távon a linux még mindig jobban takarít maga után a memóriában. -
saxus #98 XP P200, 48 Mega EDO, én ezzel futtattam, P200-hoz képest egész jó volt.
A W2k is azért lett nagyobb gépigényű, mert a programok és a hardver közé húztak egy külön réteget. Lassabb, de stabilabb.
Memóriaigény: Ezt viszont tényleg nem értem, miért nem lehet egyszer végre egy fapad windowsot is készíteni. Egyszer kipróbáltam VMWare alatt, hogy meddig lehet zsugorítani az egy gigabyte-t felpakoló XP-t. ~96 mega volt a végeredmény. Igaz már sok minden nem futott rajta, meg reset után nem igazán akart elindulni, de azért örülnék egy fapad XP-nek. Csak hát ugye akkor az M$ nem tudja az ember képébe tolni a különböző programokat. Mellesleg az XP tényleg az eddigi legstabilabb Win.
"XP-ben forradalmi újítások, futnak a játékok, stb." Igazából ezek csak a Win2k gyermekbetegségeinek a kikupálásai voltak.
A linuxokról meg annyit, hogy megvan a maga helye és szerepe. Az Interware-ban szerinted miért csak 1-2% a Windowsos gépek száma? Többi Unix/Linux/valamilyen BSD és még pár százalékban Sun Solaris. Interware-s alkalmazottól hallottam, a többit nem tudom, de gondolom vmi hasonló arány a többi szerver-hoszting cégnél is.
A Linuxnak mondjuk egyik nagy hátránya, hogy nem annyira egységes (mondjuk valahol ez az egyik előnye is), mint pl a Windows. Jó, azért az M$ is össze tud veszni saját "szabáványaival", nem is kicsit. Nincs olyan szabványos felület, mint pl a DirectX, amire egyértelműen lehet fejleszteni. Nem bizonyos időközönként megjelenő fejlesztések, hanem egy folyamatos fejlődés pillanatképe egy-egy Linux. Tudom, vannak törekvések, - nem is kevés - hogy egységesítsék, szabványosítsák, de el kell ismernie mindenkinek, hogy Linuxon (vagy bármilyen más hasonló nyilt forráskódú rendszeren, pl BSD-ken) mindenre van több alternatíva, ami miatt nehezebb fejlesztnei.
A sulikban meg azért XP-t tanítanak, mert az M$ így akarta és az állam bácsi jó pénzért vesz minden suliba. Beetetés.
BiroAndrasnak meg igazat adok: nem azt írják, mi kell, hogy elinduljon, hanem azt, hogy használni is tudd. Csak egy bibi van vele: Az XP-hez is ajánlott legalább 1 giga ram és egy erősebb proci, ha tényleg zökkenőmentesen akarsz használni mindent.
Az új Office bétája meg még futott XP alatt, saját szememmel láttam, mielőtt vki hülyeséget pofázik, nézze meg. De gyanítom, hogy a 2k alatti futtatás le lesz (van?) titlva, mivelhogy főleg vállalati környezetben fognak első sorban áttérni és emiatt fejleszteni.
Mellesleg múlt héten raktam fel egy WinME-t (nem találtam a 98 CD-m), mert Red Alertozni akartam XP-n meg nem minden esetben hajlandó elindulni szegény kicsike.
Jah, és nem kellene ekkora gépigény se a játékoknak, ha végre egyszer elkezdenének minőségi játékot, normális történettel, hangulatra kihegyezve készíteni, ahelyett, hogy egyre csicsásabb grafikát csapnak össze. Könyörgöm a 8-15 éves játékokat még mindig szívesen előveszem, de a Half-Life-nál újabbat már nem (Gyk: HL1, mert a 2 az szar). -
unranked #97 "Az XP cask a vinyó miatt nem menne, mert nem fér rá."
Ha tényleg ez az egyetlen gond (és szerintem sincs más akadálya), akkor ezen kellene változtatni.
"Bármelyik 2K/XP képes erre"
Jobban belegondolva amikor aktív Win2k használó voltam, akkor volt, hogy egy hétig ment a gép, újraindítás nélkül. De viszont a memóriát elég furcsán használta. Piszok lassú volt, pedig semmi különöset nem csináltam vele.
Nekem alapvetően nem is a Win-el van gondom, hanem azzal a felfogással ami övezi.
-
#96 és mikor jelenik meg a vista ? -
jzombi #95 Öööö... remélem ez nem nekem szólt... igazán nem akartalak felidegesíteni, azomban az tényleg érdekelne miért lennének gyorsabbak a game-k... -
BiroAndras #94 "A Sarge megy egy P233-as, 540 MB-os vinyóval és 128MB RAM-mal ellátott gépen, mint router."
Az XP cask a vinyó miatt nem menne, mert nem fér rá. Tegyél bele egy 2 gigás vinyót, és vígan szaladgál rajta.
"Windowsból hogyan lehet jó router-t csinálni ? :)"
Nem arra való, de ha nagyon kell megoldható.
"Olyat ami több hetes, akár hónapos uptime-ot bír, megállás nélkül ?"
Bármelyik 2K/XP képes erre, csak megbízható vas kell alá, és nem szabad teleszemetelni mindenféle szarral. Én üzemeltettem NT4 és Win2K szervereket 180 gépes céges hálóban. Semmi probléma nem volt velük. A mail server sima XP SP2 volt, és napi min. 200 vírusos levelet fogott meg gond nélkül.
A terminalserver-en egyszerre 30-50 júzer volt fent és nyúzták rendesen, mégsem volt soha fagyás. -
BiroAndras #93 Mért kell minden Vista cikknél idefosni ugyanazokat az idiótaságokat???
Hányszor kell még elmondani, hogy tessék utánnanézni, hogy mit fog tudni, és ne csak a képeket nézzétek?
Fikázni egyedül annak van joga, aki felrakta valamelyik bétát, és legalább 5 percet kattingatott rajta.
A többi hülyeséget nem venném végig újra, csak a cikkel kapcsolatban lenne egy megjegyzésem:
A HARDVERKÖVETELMÉNY ALKALMAZÁSOKKAL EGYÜTT ÉRTENDŐ!!!
ENNYI KELL AHHOZ, HOGY FULL CSICSA MELLET IS KÉNYELMESEN TUDJ DOLGOZNI!!!
Nézzétek meg az XP HW követelményét(alább belinkelt cikk), és hogy valójában milyen hardveren hajlandó elindulni.
500MHz-et mondanak, pedig én ismerek olyat, aki 166MHz-es gépen dolgozik XP-vel. A memória igény az kb. korrekt, de RAM-ot bővíteni a legkönnyebb és legolcsóbb.
Akinek ma nem tellik 512MB RAM-ra, az ne akarjon Vistát. Ilyen egyszerű. -
jzombi #92 Tudom nem nekem szóltak ezek, de azért válaszolnék rájuk:
"Csak fényévekkel lesz stabilabb. Pl. új driver modell lesz, és kikerül a kernelből a GUI (ez utóbbi pl. oka a nagyobb gépigénynek)."
Ebben teljesen egyetértek. Nem hiába van ez így már jópár éve más rendszereken. És örülök, hogy tanulnak a hibájukból.
"Miért is? Inkább gyorsabbak és stabilabbak lesznek."
Mondjuk elmondhatnád, hogy miért lesznek gyorsabbak, ezt nem értem, lehet láma vagyok. -
BiroAndras #91 "Igazándiból a valós oprendszer ujdonságok nem kérnek erős(ebb) vasat és a home-hobby usernek nem sokat mondanak."
Hát ez az. Többek közt ezért lesz Aero Glass. A félművelt lámák meg rögtön visítanak, hogy gépigénye van neki (miközben az valódi fejlesztést nem lássák, mer az belül van).
"A vista nem nyújt forradalmi újjításokat"
Forradalmit talán nem, de azért dolgoztak vele rendesen. Nézz utánna.
"a játékok valószínüleg lassabban futnak"
Miért is? Inkább gyorsabbak és stabilabbak lesznek.
"a 3d csicsa meg akár zavaró is lehet mancikának a gépírónőnek"
nehogy azt hidd. Elsőnek ők nyomják fel csutkára a csicsát. Meg telepítenek kutyusos egérkurzort (ezt bezzeg tudják egyedül telepíteni)
"valszeg a vista sem lesz stalabb mint az xp."
Csak fényévekkel lesz stabilabb. Pl. új driver modell lesz, és kikerül a kernelből a GUI (ez utóbbi pl. oka a nagyobb gépigénynek). -
unranked #90 Én elhatároztam, hogy a Vista megjelenése előtt megpróbálok szakítani a Windows-al :) Egyenlőre kicsit felemás a dolog, mert az mp3 lejátszóm nem izzik rendesen Debian alatt.
Jut eszembe! A Sarge megy egy P233-as, 540 MB-os vinyóval és 128MB RAM-mal ellátott gépen, mint router. GUI nélkül (nem ez a lényeg)
Windowsból hogyan lehet jó router-t csinálni ? :) Olyat ami több hetes, akár hónapos uptime-ot bír, megállás nélkül ? Én még nem láttam ilyen Windows-os routert. (De úgy egyáltalán még Windows-os routert se)
Valaki belinkelte az XP-s topikot. Jogos. Tényleg ugyanaz ment akkor is, mint most. Nem hiába. :)
Aki tervezi a Linux tesztelését, az ne várakozzon sokáig :) Töltsön le egy (K)Ubuntu-t, vagy esetleg egy OpenSuse-t :) (Nesze neked hittérítő:) ) (lehet leszólni, hogy 'újreg' már régóta olvasom az sg-t) -
BiroAndras #89 "bár az XP stabilabb OS-t, fejlett hardvertámogatást hozott, de azért forradalmat nem."
De hát milyen forradalmat akartok??? Komolyan nem értem. Nem elég, hogy szebb-jobb-stabilabb???
Ha meg kaptok forradalmat, akkor meg sírtok a gépigény miatt (A w95 gépigénye mennyi volt a DOS-hoz, vagy a w3.1-hez képest ?). -
#88 hihi...
a windows XP is megkapota ezeket, most meg... -
jzombi #87 Csak tudnám miért a microsoft.com-ot hozza be, ha elírom a linket:( http//-re
még1xpróba:) -
#86 igen... le lehet butitani old's theme-ra is. siman. akkor majd nem zabál.
az hogy hogy fut meg hogy nem - nem értem ezeket a filozásokat. még csak technikakt lehet megtekinteni, optimalizálás még messze van!
pff -
BiroAndras #85 "a win98 óta télleg nem volt nagyon op rendszeri forradalmas ujitás."
Ez azért már komolyan fáj. Neked nem tűnt fel, hogy a 2000 óta NT kernel van? Nem vetted észre, hogy pl. azóta alig fagy a win?
A Vista meg ismét egy újratervezett OS, ráadásul menet közben még 1x újrakezdték, tehát az XP-hez képest 2x lett áttervezve!
"a 2000 egy új alapokra helyezett win volt."
Akkor meg mi az, hogy nem volt újítás???
"Az xp viszont már kurvára semmit nem hozott ujat"
Csak mondjuk mentek rajta a játékok, és vitte a DOS-os progikat is (akkor még szempont volt), és olyan stabil mint a 2K -
Déta #84 Most miért veritek úgy a nyálatokat?
Két év múlva kiröhögitek az olyat, ha valakinek "csak" 2 giga RAm-ja van. Olyanok vagytok (tisztelet a kivételnek), mint a vénasszonyok. Pletykálnak és beszélnek hülyeségeket, de a holnapot nem látják. Arra esetleg nem is gondoltatok, hogy vannak akik jobban értik ezt, mint mi.
Azonkívül pedig, a Vista elfog futni szerintem 512-n is... (Én már láttam XP-t 266mHz-n és 64 Ram-al).
A lényeg az, hogy ez véleményem szerint jó kihatással lesz a piacra nézve is: egyrészt lejönnek a hardware árak, másrészt megugrik a fejlesztés a sebesség téren is...
Ja és még valami...
Tegyetek már egy szívességet az emberiségnek... Lehet,hogy látnak minket... Szal' legyetek már kicsit előrelátóbbak. PusSz -
jzombi #83 Ez nekem is tetszik! Régóta akartam plüss tuxot, kár hogy nem tudok varrni:(
Ja, korábban felmerült a DirectX probléma... Komolyabb játékkészítők már régóta (inkább: mindig is) OpenGl-re fejlesztettek/fejlesztenek, pl. Epic, Id software... Ezenkívül a Direct3D-n kívüli részre meg ott az SDL, ami szintén rengeteg platformra elérhető, és poénos felületeket is lehet hozzá beállítani (aalibes UT LOL, kár hogy nehéz beállítani). -
#82 Tök jó, végre a gépünk teljesítményének felét ki is használhatjuk, mert a másik felét az vinfos használja :))
És gondolom ezse fog tudni normálisan memóriát kezelni, mert az xp is szivesebben basztatja a hülye virtuális memóriát, amikor még csak 800 mega szabad a ram-ból :))))))) -
#81 Hopp, benéztem, január 9-ig kell várni... -
#80 Én abban bízom, hogy mire a Vista megjelenik, az új, x86-os OSX (Leopard) már régen a piacon lesz. Valószínűleg semmi perc alatt megtörik, és bármelyik PC-n futni fog (és szerintem az Apple nem is fog ez ellen tenni igazán).
Megvárom, hogy hogy holnapután (jan. 6.) mit hirdet ki az Apple, mert ha jók lesznek a friss x86 gépek, akkor lehet, hogy az aktuális gépfejlesztés helyett eladom a PC-t és veszek egy inteles Mac-et.
Az egyetlen dolog, ami miatt még Win-t használok, a játékok, nem sikerült még leszoknom róluk. Ha az új Mac-ekben egészséges videocsip lesz, nem fogok sokat gondolkodni. -
strogg #79 Én ezzel nem foglalkoznék annyira :)
Aki pénzt ad érte, ám tegye :) Én nem adnék :)
Nekem most ez a nap poénja :)
Lehet megcsinálom vazze. Igaz már kaptam kettő ilyet, de lehet ezt most bevállalom én magam, mert aranyos :)))
http://www.free-penguin.org/
-
roliika #78 Jogos kérdés....felháborító ez a Microsoft logika! 1 oprendszernek nem az a feladata, hogy csillogjon villogjon és fagyjon összevissza!!! El kéne a rééémondi fiúknak dönteni, hogy krumplit kapálnak, vagy programoznak!!! A videókátya igény érthető...lenne ha több millió poligont is kéne számolnia...de akkor ilyen memória és proci igény is minek????? Az aero felület nagyon zabálja az erőforrást, mert
Kipróbáltam,írtam 1 kis Delphi progit. De érdekes módon ugyanez az áttetsző felület Linux alatt nem erőforrás igényes! Miért??? A UNIX rendszerek miért nem omlanak össze? Miért ingyenesek????/a legtöbb/ Ja és miért is nem jó az XP??? S*ar tudom...dehát jobbat tőlük ne is várjunk! Xbox 360-at is meg lehet nézni...na nem húzom magam...Nekem ez a Vista vagy Longhorn vagy mi a bánat akkor sem kéne ha inygen a kezembe nyomnák! Mellesleg azt itt nem írják, de 1DVD-nyi és extrák igazából nincsenek benne!!! Tessék 1 akármilyen DVD-s Linuxot megnézni, hogy mennyi progi van hozzá! Több 100!!! És úgy morgolódok, hogy énis XP-t használok mert úgy-ahogy meg vagyok ezzel elégedve, de ez a Vista nagyon kiakasztott...bocs. Menjenek kexet kapálni szerintem. 1 oprendszer a könnyen kezelhetősőgéről, és optimális méretéről, biztonságáról kell hogy ismertté válljon és nem a rendszerigényéről!!!! -
Major #77 Na ez az. Ha jól tudom a Vistánál 3 féle garfikus felület lehet élerhető/beállítható. Szóval maradhat bárki a régi 95ös ablakoknál is kikapcsolva minden új grafikai újjítást és akkor szó sincs arról hogy egy bivalyerős gép kellene hozzá... -
blackeagle #76 Hihetetlen milyen mocskos szemét árúkapcsolást csinálnak. És ha egy tseng 6000-es vga-m van ? ha csak egy nyamvadt levelet akarok megírni egy 2d-s szövegszerkesztőben ? csak azért hozom fel ,mert biztos az uj office csak ezen fut ,aminek meglesz a saját formátuma nehogyis véletlenül régebbi prg. is olvassa -
#75 aha, sztem ha atom géped van(minden ami a legjobb éppen) és hibernálásból áll fel... -
gradU #74 M$ ezt írja (többek között):
"Fast On and Off: A Windows Vista computer starts and shuts down as quickly and reliably as a television, typically within 2 to 3 seconds."
Lehetséges ez? A win 3.1 simán hozza, de egy Vista bonyolultságú is? -
RpPRO #73 fix meretre allitas? Min is pl 512, max is pl 512. Ha egy masik vinyora teszed a swapfile-t, sokkal gyorsabb az oprendszer. -
waterman #72 várható volt, hogy optimalizáció helyett megnézték milyen vas lesz 1 év múlva az "átlag" és arra gyúrták a vista-t. nekem egyetlen nagy bajom az xp-vel : a virtuális memória igénye. ha én szövegszerkesztek a gépemen, meg néha előszedek egy 2-4 éves játékot, akkor annak miért kell min 700 mega virtuális memória, az amúgy fél giga ram mellé? ha kikapcsolom akkor meg szenved, hogy nincs.. -
RpPRO #71 Miert erdemes valtani Vistara? Atlatszo, forgathato ablakok miatt? Ezt sokan nem fogjak bekajalni.
A gepem mar majd 1 eve 'vista kompatibilis', de meg mindig old-school kinezetu XP profot hasznalok, minden csilivillit leszedek. Nekem XP tok bevalt, atomstabil, 113 hete raktam fel, tisztan tartom a szemmettol.
En miert valtsak? -
#70 Mindenki fikaz! Valaki az MS-t, valaki meg az aki az MS-t. Szoval egykutya vagytok! -
#69 Szerintem a MicroSoft mindenképpen megérdemli a fikát a százezer forintos Office-ja és a százezer forintos dobozos home-oprendszerei miatt. Akkor is megérdemli a fikát, amikor nem. -
gradU #68 A "történelem" megismétli magát: a sok flame-bajnok - ha kell, ha nem - elkezdi fikázni az újat, mindenféle gondolkodás nélkül. Valóban ugyanez a hangulat volt az XP kiadása előtt is.
Egyébként nem muszáj telepíteni, ha valakinek annyira nem tetszik. -
Zenty #67 hobbim a gamelés , bár már elég leveset jaccok ,de amivel jáccok is nincs macen .. :( -
Equ #66 te jó ég ennyi lámert összezsúfolva :)))
Ha elolvasnátok a cikket (uram bocsá' halvány közötök lenne a kereskedelmi oprendszerek hardver követelményeinek alapjairól) akkor tudnátok, hogy nem az oprendszernek kell az ajánlott követelményű hardver, hanem a rajta futtatott komolyabb alkalmazásokhoz, játékokhoz.
Nem a vistának kell a dual core és 1 giga ram (1 évvel a kiadása előtt az optimalizálás nélküli béta használ 200 mb ramot, teli olyan service-el amikről már most megmondták, hogy alap telepitésnél ki lesznek kapcsolva, mert az átlag usernek nem kell, csak a hozzáértőknek) hanem azért kell ilyen gép, hogy jól fussanak rajta a programok. És mindez még csak a béta követelménye és még van 1 év...
De mint az xp-s topic is mutatja a lámereknek mindegy mik a tények... -
strogg #65 igen így is meg lehet közelíteni a dolgot :)
Én azért nem úgy választok OS-t, hogy hány game van rajta :)))))
Ez épp olyan, hogy úgy választasz nőt, hogy hány melle van :)