64
  • noss
    tus-tus-tus-tus-tus-tus-tus-tus-tus-tus-tus-tus...
    (én meg segítek nekik eltusolni az ügyet)
    ugyanmár, nem történt semmmi srácok! ja hogy már nemcsak a vizen (olajszállító hajók balesete) szennyeznek aktívan az olajcégek? hádde naés. csak egy kicsivel lett felgyorsítva a totális elszennyeződöttség...

azonkívül kíváncsi leszek a helyi lakosok szavára meg a helyi körny.védők véleményére, ha egyáltalán teret engednek nekik...
  • Don Vito
    váááá mit lehetne száguldozni azon a lezárt autópályán...
  • Tinman #62
    123456: Jeeez... ne a Rózsadombról beszéljetek pls. Nézzük más szempontból: Szerintetek hány ember él minimálbér körüli fizetésből, hány 8-100-ből és hány e felett. Elárulom, hogy többen SOKKAL többen élnek alatta mint felette. Az a melós amelyik meg ilyen fizuból él az nem, hogy 2.5-ön nem gondolkozik, de 1.6-on sem. Ne feltétlenül a BP-i "úri campből" induljatok ki. BP lakossága 1 millió körüli... vidéké a maradék. Vidéken a 80-90-100 alatti fizetés a jellemző és nem az a feletti.
    Természetesen nekem is van olyan ismerösöm aki 2.0-ás vagy a feletti autóval jár, de ilyenből van 2-3 míg ha csak a városrészt ahol lakom vizsgálom + az ismerettségi kört hát bizony van még pár Lada is meg Kispolszki is a sok Swift, Ford, Kia, Fiat mellett és ezek egyike sem éri el az 1500 ccm-t nem, hogy meghaladja.
    A 2.0-ás, 2.5-ös verdák erősen a középkategória legteteje.
    Nem akarok ezen vitázni keresek egy alapos felmérést, hogy mi ma az átlag hazánkban az a legbiztosabb :-)
  • Toncsi47
    http://www.welovechallenges-honda.com/
  • 12346
    simán átlag a 2 lityós moci. lessél csak körbe hány 2 vagy annál több literes járgány futkorászik az utcán. nekünk se volt jóideje 2 lityó alatti. legközelebbi rokonéknak detto. legjobb barátoméknak is per pill 2,5-e van.
    tényleg sok van:) az emberek meg simán nem kezdenek forgolódni egy 2 literes után. nagyobb után se igazán. egyre kevesebb dolgon lepődnek már meg az emberek:)
  • Tinman #59
    2.0-ás motor... na azért ez nem hogy nem az átlag, de "Még Európában is utánnafordulnak az ilyen" durva jószágoknak.

Az !átlag! magyar autós 1.1-es-1.3-es motorral vásárol verdát (lsd Kalos (5.2 kívül, 6.4 vegyes), Swift (vegyes: 6.2, városon kívül 5.1 1.3-as motorral!!!), Punto (4.8 kívül, vegyes 5.7), Colt stb.)
    Ezek fogyasztása a kresz szabályok ismerete és betartása mellett 5-6 liter. Ez tény.
    Városban 7-8 körül. Persze padlógázzal fel lehet tornászni 10 fölé.
    De ezek az átlag autók... ennél lejebb már csak a Picanto, Alto, Seicento van melyek 1.1-es motorokkal (4.5 kívül, vegyesen 5-6 körül esznek). De talán még ezek is átlagosabb autók mint egy Honda CRV gyenge 2.0-ás mocival.
  • troc
    összekevertem a sorozatgyártás fogalmát a tömeggyártáséval. :)
    Ford Mustang 2005
    Városi fogyasztás 13.5
    Országúti fogyasztás 10.3
    http://totalcar.hu/adatok/adb/op=single&cat_id=30477

Honda CR-V 2.0i ES
    fogyasztás
    (város / országút / átlag):
    11,7/7,7/9,1 l/100 km
    www.autostilus.hu/%3Fr%3D155+v%C3%A1rosi+terepj%C3%A1r%C3%B3+fogyaszt%C3%A1s&hl=hu

A hibridautók piaca ma még csecsemő, rohamosan növekedni fog, de még a következő évtized elején is kuriózum lesz. (elektromos autó nincs sorozatgyártásban piacra, csak hibrid, ami robbanó + elektromtort használ.)
    A böhöm amcsi SUVoknál ez segítségével akarják elérni a 10 literes városi átlagot.

"Egy mai normál átlagos autó 5-6 literrel elmegy 100-on." Még Európában is utánnafordulnak az ilyen szerény (és vélhetően igen pici jószágoknak).

nem számít az 60 dolláros olajár egyébként, 2005-ben meglesz az usákoknál a napi átlag 20 millió hordó felhasználás, ami csúcs, ahogy a világ napi 82-83 milliója is az lesz.
    http://tozsdeliga.hu/?p=elemz_pw&id=6738&t=khir

• BiroAndras
    ""egy részük már sorozatgyártásban van" - mikre gondolsz?"
    - Elektromos autók.
    - Különféle hibrid megoldások (pl. elektromos+dízel).
    - Üzemanyagcellás autók és buszok.

http://tech-mobile.hu/termekek-auto.htm
    http://hibridauto.lap.hu/
    http://zoldtech.hu/rovatok/kornyezetbarat
    http://www.magyarhirlap.hu/cikk.php?cikk=99204
    http://www.origo.hu/auto/ujdonsag/20051012uzemanyagcellas.html

""A 60-as években az amcsi kocsik 4x annyit fogyasztottak, mint ma." - ezt kétlem."

Nem tudom, hogy ma mennyi egy átlagos amerikai kocsi fogyasztása (biztos több, mint nálunk), de azt tudom, hogy az első olajválság előtt normális volt a 40 literes fogyasztás. Ma egy erősebb kocsi is elvan 10 literrel.
  • Nethyrrea
    ez kb olyan hogy "már úgyis itt az üvegházhatás, egy kis magyarország méretű mérgező füstfelhő már nem oszt nem szoroz"

röhej...
  • Cat 02 #55
    valami kamion nem ?
  • Tinman #54
    Ne kételkedj...

Egy mai normál átlagos autó 5-6 literrel elmegy 100-on. Számos Chevrolet és Mustang model (ami akkoriban átlagnak számított) több mint 20 litert fogyasztott!
  • troc
    egyébként itt lehet csekkolni az árakat, a baleset nem okozott drágulást:
    http://www.bloomberg.com/energy/
  • troc
    "egy részük már sorozatgyártásban van" - mikre gondolsz?
    "A 60-as években az amcsi kocsik 4x annyit fogyasztottak, mint ma." - ezt kétlem. Még azonos köbcentinél sem lehet igaz, ma pedig sokkal több gépkocsi fut az usában mint 40 éve. A hab a tortán, hogy az új eladott autók lassan fele SUV (városi tarepjáró).
    Bár ez lassan offtopik lesz itt, go index peak oil topikjába. :)
  • irkab1rka
    nincs update a cikken? miért??
  • BiroAndras
    "Az a baj, hogy már tegnap meg kellett volna kezdeni az átállást valami másra az olajégetés helyett. ehhez képest..."

Valójában már évtizedekkel ezelőtt megkezdték. Sokféle megoldás létezik, és egy részük már sorozatgyártásban van. De egyelőre mindegyik drága, még pár évtized kell az elterjedéshez. De egy-két üzemyagyag áremelés felpörgetheti a folyamatot. Régebben is a hirtelen áremelkedés miatt kezdtek el egyáltalán foglalkozni a hatásfokkal. A 60-as években az amcsi kocsik 4x annyit fogyasztottak, mint ma.
  • troc
    megfogalmazdtad a lényeget. az olaj el fog fogyni.
    1. a hidrogén, mint üzemanyag felhasználásának egyetlen fontosabb technikai problémáját sem tudták eddig megoldani. (persze, az olajosok széfjében vannak a tervek)
    2. ami sokkal fontosabb, a hidrogén energiahorodozó, és nem energiaforrás, amit sokan nem (már akiket érdekel a téma) nem látnak.
    Az a baj, hogy már tegnap meg kellett volna kezdeni az átállást valami másra az olajégetés helyett. ehhez képest...
  • maestro85
    "A füst elsősorban a már kialakult légúti problémákkal, például az asztmával küzdőket sújtja, komolyabb egészségkárosodást azonban csak akkor szenvedhet valaki, ha rendkívül hosszú időt tölt a füstben." Szerintem akkor kamu a media ahogy van. A kis piti ügyeket felnyomják, hogy tömeghisztéria legyen, az esetlegesen nagyobbakat meg igyekszik eltusolni. Szerintem ha én mint egészséges ember is jelentős időt töltenék a füstben, mehalnék füstmérgezésben. Ez a normális.
  • Enkil
    durva
  • Akuma
    greenpeace, nesze neked üvegház
  • immovable
    már eloltották...
  • sz4bolcs
    Az autopályás kép valami hihetetlen...
    Tegnap szívtam egy kis foszfort, vagy grafitot cigivel..:( de ez übereli.
  • FtranX
    Nem is a hidrogén forrásával van a gond, hanem az ehhez szükséges energiával. De honnan veszik ezt az energiát?
    Nem véletlen, hogy ma a hidrogén előállításának leggazdaságosabb módja a szénhidrogének bontása. De ezzel megint visszajutottunk a kőolajhoz és a földgázhoz.

Én a -környezetbarát- jövőt talán úgy tudom elképzelni, hogy szélerőművekben, atomerőművekben, vízerőművekben (esetleg később fúziós erőművekben) hidrogént állítanak elő, majd mi ezt tankoljuk a kutaknál. De ez még nagyon a távoli jövő. Amíg az olaj ára megfelelően alacsony marad, addig senkinek sem éri majd meg átllni.
  • FTeR
    Mordor éjfekete földjén, sűrű árnyak mezején... :)
  • gz8
    Abban egyetértek, hogy pl. egy hajszárító motorja is nagyobb hatásfokú, mint egy dízelmotor, bár nem ugyanaz a kategória :))

A wikipedia (http://en.wikipedia.org/wiki/Electric_motor) egész jó kis leírást közöl a különböző típusokról, bár sajnos hatásfok-adatokat nem nagyon köt az orrunkra :/
  • dez
    Igaz, viszont ebből is látszik, mennyit füstölünk... (Igaz, az autókban van katalizátor is.)
  • dez
    Ne a fehéret nézd, hanem a feketét! :) Persze így sem kicsi.
  • Caro
    Így is úgy is elégették volna, csak nem egyszerre.
  • Atees1987
    Ezt a mrha nagy légszennyzést
  • Caro
    Szerintem inkább a működési módhoz lehet köze.
    Az aszinkroné lehet a legjobb, az univerzálisé a legrosszabb.
    Szóval sztem már a jobbfajta betonkeverőé is egész jó.
  • Caro
    Már rég nem teszi ki, a cellát elég jól összezsúfolták.
  • Inquisitor
    "A hidrogén robbanékonyabb igaz, de ..."
    És ki mondta, hogy tiszta hidrogént használjanak, pláne robbanómotorban, aminek mint lentebb írták pocsék a hatásfoka? Erre van az üzemanyagcellás téma kitalálva, meg a metanol.
    Más tészta, hogy vagy fél éve volt utoljára szó az új és KICSI üzemanyagcella prototípúsáról, hiszen senki se szeretné, ha a kocsi tankja tenné ki a fél autóját.
  • Inquisitor
    Lehet eltúloztam, de nézd már meg jobban az itt is látható képet, éppen csak a "csücske" látszik a "kis" füstfelhőnek, és már az is bazi nagy :)
  • gz8
    51%-os hatásfokú dízelmotor. Na jó, ezt azért nem buszba építik be...
  • gz8
    A villanymotor hatásfoka a motor névleges teljesítményétől függ. A kilowattos villanymotorok hatásfoka kb. 75-76%, nagyjából 100 kW környékén éri el a 95%-os hatásfokot.
    E fölé nem nagyon megy, hiszen itt van súrlódás is.
    A legjobb transzformátorok hatásfoka meghaladja a 99%-ot.

A belsőégésű motorok hatásfoka 45-50% környékén mozog, az igen nagy, hajókba épített több tízezer kilowattos motorok lépik át az 50%-ot.
  • Caro
    A diesel van annyi, a benzin kevesebb.
    nagyon sok nem lehet, elméletileg sem!
  • altbrucke
    a belsőégésű motorok hatásfoka éppen hogy surolja a 30%, túl sok a veszteség
  • HUmanEmber41st
    A benzinmotor hatásfoka 30-35 %.
    Ez fölé nem tudnak menni.
    A villanymotor hatásfoka ~95-98 % itt csak a csapágyak és a levegő súrlódása rontja a helyzetet.
  • nickname
    Lehethet hogy rosszul tudom de a modern autok a 80% hatásfok felett mukodnek... de legalabbis (szerintem)nem 20-30%on.

a 80%ba beletartozik az is hogy a termelt honek egy részét futésre hasznaljak, turbo szervo stb.
  • Tinman #26
    k9duli: Akkor még nem mérték fel ennyire pontosan az Iraki mezőket és a tenger alatti fúrásokból is származhat egy nem kevés mennyiség, persze ez utóbbi kissé költségesebb. Na nem mintha a szárazföldi fúrások nem lennének azok... egy egyszerű kishozamú kút teljes lezárása és a talajrendezés 30-40 millió forintos nagyságrendek.

Caro: Így van... nem olyan halott dolog ez.
  • krsz
    Okos Bob a túlképzett szaki biztos hegesztett...:), mint itthon a melós a benzintartályokat...