9806
Foci EB 2008
-
primavis #5243 arra gondolhatott esetleg, hogy a tegnapi meccsen nem lehetett becserélni...de Rüstü ott ült a cserepadon -
#5242 jojo, nem akarom a hulyeseget terjeszteni, tegnap irta valaki itt, de akkor ok. -
primavis #5241 ott van Rüstü, meg még egy, de az előbbi alig várja, hogy megint szerepeljen. -
karajjj #5239 honnan veszed, hogy nincs több kapus? -
#5238 Kettő is van -
#5237 most mi lesz a torokokkel, tenyleg nincs masik kapusuk? Csak van -
primavis #5236 arról már nem is beszélve, hogy a biró nem robot, hanem feltételezetten ésszel rendelkező lény is! tessék már disztingválni egy kicsit a hosszabbitásban, ilyen harc után! Gondolom szeretett volna még egy kicsit szerepelni a 11-eseknél is! -
primavis #5235 persze, mivel Kollker tök ártatlan volt és beszólt neki, utána meg rájátszott. Pont őt lehet olyan könnyen fellökni... De ha nem ütés volt, akkor = sportszerütlenség és azért csak sárga jár! -
#5234 de nem a beívelésnél történtekért állították ki,
utána ment oda Kollerhez és lökte fel, szerintem ezért piros jár -
primavis #5233 adni adtak, de mindannyiszor hibásan! -
primavis #5232 ez nem önbiráéskodá, hanem a játék hevében történő kakaskodás. A kapsunak amúgy meg nemcsak az 5,5 -ös a felségterülete, védelem illeti azon kivül is a 16-son belül. Támadni ott már lehet, de szabályosan! Mivel ő fut ki a kapuból és mozdul a beivelt labdára, nyilvánvaló, hogy könyebben ütközhet is. A biró dolga ez is. Ez a lüke svéd, meg fafejű volt és nem figyelte mi történik a támadásnál és kapkodta a pirosat észnélkül. Bár lehet, hogy szándékosan..... -
primavis #5231 valamit kellene tenni, mert így lassan nagyon idegesitő/játékot romboló irányban haladnak a dolgok. A fetrengés/ szinészkedés is pont egy buta szabálymódositás/utasitás miatt jött divatba! A becsúszás igaz, hogy veszélyes, dehát a biró uraknak csak azt kellett figyelni, hogy a labdára irányul vagy sem. Ehelyett számüzték a technikai repertoárból s persze nem lett ritkább, csak a letámadottak átvetődnek a kinyújtott lábon és gyakran magukat sebesitik meg! Viszont jól vissza is élnek vele. Az elakasztást, talpalást, lábramenést már száz éve is büntették! -
#5230 Akkor sem lehet önbíráskodni, szerintem ilyenért piros jár, adtak már ilyenért pirosat. -
primavis #5229 no nem olyan egyszerű. Előtte volt egy cseh támadás, akkor a levegőben levő török kapust támadta két cseh, köztük Koller és utána vitatkoztak. A lökés az meglökés és mivel sportszerütlen cselekedet sárga lap ját érte! De nem piros! Ez volt a helyzet a német meccsen is! -
#5228 ellökte Kollert mikor a labda közelben sem volt, ezért kiállították -
#5227 Neked mi a véleményed a videóbíróról? Miért nem vezetik már be? Az nem indok hogy megtöri a játékot, egy fetrengés vagy egy lepacsizós leballagós csere több időt vesz el...ha korlátozva lenne a használata, pl. meccsenként egy videóbíró kikérés lehetne csapatonként, nagyságrendekkel
ugrana a színvonal és a játék is gördülékenyen mehetne. -
#5226 ezt a török kapus kiállítást még mindig nem értem -
primavis #5225 ne hülyéskedjünk már! A játékos ugyanúgy teszteli a birót, mint a gyarek a felnőttet, vagy a kiskutya gazdáját s ha látja, hogy nem megy akkor meghúzza magát! Ezekkel a mostani élvonalbeli játékvezetőkkel nagy baj, hogy sohasem játszottak, tiniként eldöntik, hogy birók lezsnek, harmincas éveikben már FIFA birók, mivel 45 évesen (erejük, tapasztalatuk teljében!) búcsut kell intsenek a karriernek!
Úgy kell biráskodni, hogy ne legyen rá ok reklamálni és ha akad, akkor szóval/gesztussal is leleher rendezni! Nem kell kapkodni a sárgát azonnal (vagy a pirost). Sem a horvát-német, sem a cseh-törökön az ellenfél meglökése nem ért pirosat! Az ütés igen, de az ellökés milyen szabály szerint az?
A kezezés az amikor alabda és a kéz érintkezik! Ha a kéz keresi a labdát (elmozdul irányában), akkor szándékos, ha a labda esik/lövik rá a kézre (a labda keresi a kezet) , akkor vétlen! Az előbbit le kell fújni, az utóbbit nem! Ezt akkor találták ki még a XIX. sz-ban, amikor a rögbi és afoci elvált egymástól, mivel akéz ügyesebb a lábnál, de a játék szellemében van, hogy a karokat nem lehet lekötözni/zsebre dugni, nem lehet úgy esni vagy felugranbi fehelni, hogy a kéz le legyen szoritva. S ha ilyenkor rárugják a labdát ( a kéz nem mozdul felé) akkor szó se lehet szándékosságról! A biró nem bürokrata, hanem a szabály szellemében kell vezetenie!
Mivel a partjelző (asszistens) első számú feladata, hogy mindig egyvonalban legyen az utolsó védővel (+kapus) és figyelnie a labda elrugására, ezt kell megoldja tökéletesen, mivel gól főleg ebből születhet s nem partdobásdból, vagy szögletből! Aki nem tudja, ne csinálja! A legtöbb pálya ma már a fű nyirása révén kitünő segitséget is nyújt az egyenes vonal megitéléséhez.
Hogy milyen a szerepe a birónak tapsztalatból (több mint egy évtized alatt) tudom. S ezért is birálom a hibákat! Az okoskodók meg jobb ha a részletesen tanulmányozzák nem is annyira a szabálykönyvet (sajna a birók is csak ezt teszik, sőt még ezt sem, ld. a minapi esetet a Tony góljánál), hanem a szabályok szellemiségét. -
#5224 én 11233-as "faluban" :) -
DJ BP #5223 jah, én is (de csak 1100 iwiwes van a faluban :D) -
#5222 klikk -
#5221 nehogymá! na erről lemaradtam...
akkor álljanak ki tízen :D -
#5220 Schweinsteiger egy meccses eltiltást kapott. :) -
#5219 Reklamálásról: minden csapat reklamál, szinte kötelező ha vitatható a dolog! Na de mi értelme van, ha már úgyse változtat az ítéleten?
Igaz azon ugyan már nem, de a következőn igen...ha egy bírónak egy meccs során sokadszor reklamál ugyanaz a csapat, a következő támadás során már
hajlamos részrehajlóan ítélni, "nehogymár mindig ellenük fújjak"
Vétlen kezezés pedig létezik, esés közben, sorfalban állás stb.
Nem szokták befújni, ha nem akadályoz közvetlenül gólhelyzetet. -
#5218 szerintem eléggé fontos h a játékosok ne kényük kedvük szerint rugdalják el a labdát,mutogassanak és pofázzanak be a bírónak
a bírót tisztelniük kell,teljesen mind1 h mekkora hülyeségeket fúj be,az ő szava dönt soha nem is értem h minek mennek oda veszekedni a bíróval ha már lefujt valamit,visszafordítani ugyse fogja max kap egy sárgát a reklamáló
a lesről annyit hogy kiváncsi lennék te 10ből hány lest fújnál be helyesen,protipp: egyet kb,persze tudom nekik pont ez a dolguk h 10ből10et helyesen ítéljenek meg de hát emberek,hibáznak
olyan meg nincs h szándékos/vétlen kezezés csak olyan van hogy kezezés
amugy nem olyan egyszerű a bírók dolga mint amilyennek leírod,figyelniük kell 22 játékost,a két partjelzőt,a negyedikjátékvezetőt stb
persze valóban sok a hiba,talán túl sok is,de ha zavar menj el OKJ-s játékvezetői tanfolyamra azzal segíthetsz az ügyön. :) -
#5217 Maguknak és a bíróknak. -
Grenzjager #5216 Bog I Hravti! -
primavis #5215 Jó lenne már, ha az UEFA és a FIFA végetvetne az akarnok játékvezetők uralmának! Náluk mindennél többet számit, hogy ne szóljanak/mutassanak nekik be, senki ne dobja/rugja el a labdát idegességében, de kinyivadhat a játékos, mert a biró nem figyel a faultra/ütésre. A lesekről már nem is szólva (tegnap is a portugál-svájc első félidejének végén, lezseren beintettek s nem adtak meg egy szabályos gólt). Tele vannak modern kütyükkel, kommunikálhatnak egymással, mégis hülyeséget hülyeségre halmoznak. Kiváncsi vagyok, hogy a spanyol Villars (a biróküldés atyja) mi a fene alapján választotta ki őket. Képtelenek eldönteni a leseket, a szándékos és vétlen kezezések közti különbséget, a becsúszón átvetődő játékosok szinészkedését, a testtel való játék szabályosságát, az összekoccanások és a szándékos könyöklések/hátraütések szabályosságát/szabálytalanságát, stb. Tisztelet a kivételnek... -
#5214 márpedig csak akkor nyernek. a kis szőröstalpú szerencsétlenek nem fognak a nyomába érni az EB eddigi legjobbjának (toronymagasan mellesleg), erre mérget vehetsz. egyébként sztem nem kell félni, nem fogják odaadni a meccset a románoknak, ők nem taktikáznak ilyen dolgokkal. az hallottam h azt nyilatkozták, hogy nem csak meg akarják nyerni az EB-t, hanem úgy akarják megnyerni, hogy megmutatják, hogy szép focival is ugyanúgy lehet nyerni. ebben a mentalitásban pedig nincs helye kegyelemnek a románok ellen, szarrá lesznek verve. -
#5213 német szakimakinak van egy kis esze akkor ballackot leülteti, slájmtengert meg beteszi kezdőnek! -
#5212 baszki, wiw-en első vagyok a városban :o -
JumpingJackFles #5211 Hajrá Horvátország!! -
#5210 jó,de mennyi van még addig...lehet hogy lesérül a fél spanyol csapat:DD
[csak viccel] -
#5209 Az elődöntőben már nem -
#5208 khmm a hollandok vagy az oroszokkal,vagy a svédekkel fognak játszani... -
#5207 Remelem sogorok nyernek ma.
tegnapi Torok szep volt :) -
#5206 Remélem azért izgalmasabb lesz ez az eb, mint ahogy ti itt írkáltok,
hollandok találkoznak még a svédekkel vagy az oroszokkal az elődöntő előtt, azt a meccset sem kell leírni...legalábbis én nem tenném -
#5205 húhhh de kemény meccs volt a tegnapi török:) respect a félholdasoknak, nagyon szépen visszahozták magukat a gólhalál torkából. Kár h nem tettem rájuk , hanem arra tettem hogy 3 sárga lesz max. erre még aki a kispadon ült az is kapott sárgát!:D a mai meccsektől meg nem is tom mit várjak. Horváthok vajon adnak kegyelem meccset vagy megnynerik? -
#5204 Szerintem a hollandok ugyanazt fogják nyomni mint a portugálok.
Amúgy ma még németország is kieshet.... -
#5203 Ok, de olyan szempontból teljesen felesleges a hollandoknak most taktikázni, hogy kiejtem a két nagyot stb. mert úgyis a spanyolokkal kell játszaniuk majd...