Csaposként mutatkozott be a gondolkodó robot
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
A bénáknál vetik be. A "kelj fel és járj!" nem mûködött, így olyan kerekes széket csinálnak, amely a felhasználó fejére erõsített elektródáktól kapja a manõverezési parancsokat. Az elektródák pedig az agy által kibocsátott EEG-t figyelik. Természetesen lesz katonai alkalmazása is. Illetve, már van, de nem pont ilyen elvi alapokon müxik.
Kara kánként folytatom tanításom.
Tudósok már kikutatták lemodellezték, megépítették és íme: mûködik 😊!
A bölcsek nem tudósok - a tudósok nem bölcsek Lao-Ce
K@resz
Tökéletes volna a világ, egy japán gondolatolvasó robottal, amely nem csak olvasná, de cselekedne is a gondolataink szerint.
Az intenzíven fekszem. Kérem, a sípszó előtt hagyjon üzenetet. Napról napra az újdonság varázsával ajándékoz meg az amnézia!
Az intenzíven fekszem. Kérem, a sípszó előtt hagyjon üzenetet. Napról napra az újdonság varázsával ajándékoz meg az amnézia!
Ennyire nehéz a felfogásod, vagy csak minden áron kötöszködni akarsz?
Ha már kivan a faszod az idióta szignókkal csinálj te is egyet.
Ha már kivan a faszod az idióta szignókkal csinálj te is egyet.
Az emberi kommunikáció 90%-a nem felel meg ennek a kritériumnak. A szövegkörnyezet alapvetõ fontosságú.
"Azért írtam, amit írtam, mert kicsit kevésnek éreztem a "nagyjából"-t."
Honnan tudod, hogy pontosan mennyi a nagyjából? Mi a definíciója?
Szerintem ez pontosan a szövegkörnyezetbõl derül ki (ha kiderül).
Ha a macskákat egymáshoz hasonlítom, akkor természetesen egyáltalán nem egyformák. De az emberhez vagy a robotokhoz hasonlítva "nagyjából egyformák". két macska közti különbség eltörpül az ember és a macska közti különbségekhez képest. Nem is beszélve a robotokról.
Azokban a bizonyos modellekben az neuronok egyszerû kapu-féleségek (az inputok közötti egyszerû mûvelet adja az outputot, és ennyi).
"Az "egyszerûsítõ" modellek a sejtek közti kölcsönhatásokat modellezik. Gondolom te is tudod, hogy ez az ami igazán lényeges, nem mondjuk az idegsejt tápanyagellátása, vagy más, a téma szempontból lényegtelen részlete."
Már kb. harmadjára írom le, hogy én nem ilyenekre gondolok, hanem nagyon is olyanokra, amik számítanak. Tudod, a biológusok nem mindenben értenek egyet az MI-kutatókkal ilyen tekintetben. (Mellesleg egymással sem.) Természetesen az MI-kutatók szeretnék a lehetõ legyegyszerûbben megoldani, mert annál kevesebb teljesítmény kell hozzá, stb., csak nem biztos, hogy az elég. És még egy csomó ilyen "nem biztos" van.
ps. lehet, hogy arra mondják, hogy ignorant, aki nem akar tudni semmit, lusta tanulni, stb., és végül tudatlan marad. 😊 De úgy még sosem hallottam, magyarban sem, hogy arra mondták volna, ha valaki csak bizonyos tényeket nem akar tudomásul venni.
A macskát nem nagyon lehet egyébként idomítani, mert nagyon akaratosak, és önérzetesek, viszont az értelmesebb macskák meg tudják érteni, hogy a gazdi pl. valamit nagyon nem szeretne. (Pl. ne kaparja a falat, bútorokat, stb.) Mellesleg nagyon is tudnak visszapofázni, csak persze nem emberi szavakban. 😊
Na de ez off.
"1-1 agysejt messze több, mint 1-1 egyszerû kapcsoló"
Kapcsolóhoz sosem hasonlítanám nagyon nem megfelelõ hasonlat. Az "egyszerûsítõ" modellek a sejtek közti kölcsönhatásokat modellezik. Gondolom te is tudod, hogy ez az ami igazán lényeges, nem mondjuk az idegsejt tápanyagellátása, vagy más, a téma szempontból lényegtelen részlete.
"Nahát! Tényleg? Sosem gondoltam volna! 😄"
Ha egyetértesz vele akkor ne mondd az ellenkezõjét, pontosan errõl volt szó korábban.
Na mindegy ez már flame talán egy kicsit mindketten ignoránsak vagyunk a másik igazára, hogy a magunkét bizonygassuk, fórumokon elég gyakori 😊 písz
Én a magam részérõl örülnék neki hogy ha lennének ilyen robotok, amik sok dolgot helyettünk el tudnának végezni, de a munkát, pénzkeresetet törvénnyel tiltanám a gyárakban, hogy ember helyett olyan szinten robotokat alkalmazzanak, pl vagyészeket ne váltsanak le, stb... ne menjen az ember rovására.
Úgy gondolkozni mint egy ember, nem látok rá sok esélyt, de kitudja, a nagyon távoli jövõben mi lesz. Lehet robot fogja megalkotni a maga agyát ami olyan kapacitású lesz mint az emberé.
De ha belegondoltok, lehet hogy más világokban (ha létezik máshol élet) éppen robotok kisérleteznek olyan aggyal ami nekünk van és azt mondják hogy ez soha nem fog tudatára ébredni... nekik mi lennénk a robotok. <#vigyor4>#vigyor4>
ASUS P5Q Deluxe; BFG Tech 8800GTS OC 320MB; Intel Core2Duo E4700; GEIL 4Gb DDR2 800 Ultra Kit, 2x500GB SATA WD HDD, Thermaltake Soprano 600Watt; Logitech Wave + MX620 Laser
Ehhez nem kell robot, elég egy kés is.
Azt mondtam, hogy "nagyjából". Ebbe bõven belefér az amit mondassz. Nem errõl beszélek. A kijelentés úgy hangzott, hogy :
"A robotok sosem lesznek olyan szinten mint az ember.Ez csak mese. Ennyi erõvel a kutyáknak meg a macskáknak már rég olyan szinten kellene lenniük mint az ember mert végülis velünk élnek már pár ezer éve, neveljük õket meg tanitjuk..."
Ez alapján értelmezd a válaszomat. Ha nem sikerül, szivesen kifejtem bõvebben is.
Viszont, nem kell ahhoz ilyen önállóan gondolkodó robot, hogy az ember ellen iduljon: egy másik ember is benyomhatja a "ölj!" gombot...
(Ja, egyébként ne keverjük az érzékelõt az érzõvel. Persze egyesek szerint ez egyre megy. Szerintem pl. nem.)
HEY MAMMA...!
HEY MAMMA...!
A lényeg mégis az, hogy milyen írányba?! Erre írtam, hogy sajnos a katonai felhasználás a legkifizetõdõbb, fõleg ilyen mértékû, ilyen volumenû projectek esetében. Ez van. Hozzáteszem, a háttérfejlesztésekrõl gõzünk sincs.
HEY MAMMA...!
Ez logikus lenne, az ignore (= nem vesz tudomásul) alapján, de ha megnézel egy angol szótárt, az ignorance = tudatlan. (Némileg pejoratívan.)
"Ide 1 mondat van leirva ezzel kapcsolatosan, ami egy celkituzest korvonalaz. Nem szelsoseges igergeteseket, meg szep uj vilagot."
Hát, lehet, hogy jobban tud számolni, mint te... 😊 Mivel több mondat is van erre vonatkozólag. De már maga a cím is: az egy dolog, hogy a robot nevében benne van, hogy "gondolkodó", de hogy ezt milyen szinten teszi...? A cikk azt sugallja, mintha a sci-fik igazi ember-utánzat robotjáról lenne már szó, pedig nem. Messze nem.
"Az mi kutatoknak pedig nem feltetlenul kell mely biologiai ismeret, ugyanis az nem baj, ha reszfolyamatokat modellezunk."
Kösz, én is foglalkozgatok a témával, és meg van a saját elképzelésem arról, mi elég, és mi nem. Én azon az állásponton vagyok, hogy az agy több, mint részeinek összege. Vagy pl. kérdezz meg egy igazi agykutatót: 1-1 agysejt messze több, mint 1-1 egyszerû kapcsoló. És itt nem lényegtelen dolgokra gondolok. Nem csoda, hogy az egyszerûsítõ modellek "képességei" elég szûkek.
"A modellezesnek pont az a lenyege, hogy kelloen absztrakt legyen es lehagyja a lenyegi mukodes szempontjabol lenyegtelen dolgokat. Mondok egy peldat: pl tok szuksegtelen szamitogeppel modellezni az ingerulet atadasakor lezajlo ionaramlast, eleg az eredmennyel szamolnunk, stb"
Nahát! Tényleg? Sosem gondoltam volna! 😄
"Hát igen, enyhén szólva kicsit túl optimista. Legalábbis abban a formában, ami itt le van írva."
Ide 1 mondat van leirva ezzel kapcsolatosan, ami egy celkituzest korvonalaz. Nem szelsoseges igergeteseket, meg szep uj vilagot.
Az mi kutatoknak pedig nem feltetlenul kell mely biologiai ismeret, ugyanis az nem baj, ha reszfolyamatokat modellezunk. A modellezesnek pont az a lenyege, hogy kelloen absztrakt legyen es lehagyja a lenyegi mukodes szempontjabol lenyegtelen dolgokat. Mondok egy peldat: pl tok szuksegtelen szamitogeppel modellezni az ingerulet atadasakor lezajlo ionaramlast, eleg az eredmennyel szamolnunk, stb
Dehogynem. Ignorancia = ismeretek hiánya. Aki keveset tud, könnyebb átverni.
"Mindazonáltal továbbra sem látok a cikkben szép új világra vonatkozó kijelentéseket népbutítást. A két-három éven belüli célkitûzést tartom egy kicsit túl optimista becslésnek, de remélem nem lesz igazam, mert sokaknak segítene."
Hát igen, enyhén szólva kicsit túl optimista. Legalábbis abban a formában, ami itt le van írva. (Ami a marketing szövegek készpénznek vétele.)
"A saját értékeinket pedig ezek a sátáni tudósok is ismerik"
Nem rájuk gondoltam.
De amúgy sok robot-tervezõ sincs teljesen tisztában a biológiával (nem beszélve arról, hogy a biológusok sem tudnak mindent, enyhén szólva), mivel nem ugyanaz a személy kutatja az agyat és építi a robotot. Az MI kutatók a biológusok tanulmányai alapján modelleket alkotnak, és próbálgatják mûködésre bírni õket. (Ezek a modellek ma még csak részfolyamatokat modelleznek.)
Ezt nem tudom, hogy honnan szeded. Igen nagy különbség tud lenni két macska intelligenciája és kreativitása között. És ez egyátalán nem csak a nevelésen múlik.
A saját értékeinket pedig ezek a sátáni tudósok is ismerik, nap mint nap használják a bõrüket, az agyukat is, urambocsáss ha tévednék, de ez utóbbit talán jobban is mi. Ha azt hiszed õk nem látják csodálatosnak ezeket a dolgokat, szerinted miért másolják folyamatosan a biológiai megoldásokat? Rendszerint ez a kitûzött cél.
De:
1,jelengleg még a saját agyunkat sem ismerjük fel sem tudjuk térképezni egyenlõre.
2,olyan sok agysejtünk van és ezek olyan sokféle módon kapcsolodhatnak hogy ezt jelenleg szinte elképzelni sem tudjuk nemhogy lemodellezni vagy lemásolni
3,ebbõl következõleg még az a "lassú" átvitelis sebesség is akkora kapacitást jelent amit nem tudunk elérni a hiperszuper tranzisztorokkal sem.
4,ezekbõl fakadóan intelligens gondolkodó robotunk nem lessz a belátható közeljövöben, mire meg lesz addigra meg már ki tudja hol lesz a mi agyunk is fejlõdés terén (mert az is fejlõdik ám)
Kétféle világ létezik. Az egyik amit látsz és a másik ami mögötte van. Ami mögötte van azt a pénz irányitja. Találd ki melyik világ irányitja melyiket.
Szóval a jelterjedési sebesség csak egy dolog, az nem a legfontosabb, de azon felül a freki is nagyobb.
A kémiai szinapszisok lassúak, a tranzisztorok tehetetlensége sokkal kisebb.
\"We choose to go to the moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard\" - John F. Kennedy
A macskák agya nagyjából fix felépítésû és teljesítményû, a robotoké viszont egyáltalán nem.
KILL GOD KILL YOUR MOM & DAD KILL YOURSELF
Elképzelhetõ, hogy az emberi agyat egy az egyben lemodellezik géppel, és hiába van esetleg sokkal kevesebb neuronja, ha sokkal nagyobb frekvencián tudja õket mentetni, mint mi.
Mert ugyebár az ember kémiai szinapszisai nem nevezhetõk éppen a leggyorsabbnak. Még a jelterjedési sebesség is az emberi testben olyan ~60 km/h, szemben a vezetõben lévõ cirka ~300000 km/s-hez...
\"We choose to go to the moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard\" - John F. Kennedy
Kétféle világ létezik. Az egyik amit látsz és a másik ami mögötte van. Ami mögötte van azt a pénz irányitja. Találd ki melyik világ irányitja melyiket.
ÉN a robotra mint vmiféle gondolkodással rendelkezõ gépre gondoltam.