156
  • assdf
    Túl sok filmet nézel. Az elég érdekes hogy mi programok lennék... A mátrix érdekes film, de csak kitaláció. Ne vedd kész ténynek amit a filmek állitanak.
    És Aibó sem vmi nagyon intelligens. Persze attól függ mihez hasonlitod. Egyébként én tanulok mesterséges intelligenciát és azért még közel sem olyan nagyok az eredmények. A többi amit irtál arra meg nincs semmi bizonyiték. Mivel a számitógép jelenleg a legujabb technikai alkotás ezért most sokan vele képzelik el azt amit nem tudnak megmagyarázni. Régen meg isteneknek tulajdonitották ezeket a dolgokat. NA mindegy ne menjünk bele mert egyikre sincs konkrét kézzelfogható bizonyiték addig meg csak szájkoptatás a dolog.Inkábbarról szól a dolog hogy én ebben hiszek, te meg abban ,emez meg emebben.
  • roliika
    Na az Aibo azért nem csak akadályokat kerülget.:-)) Ez 1 kutya..majdnem...mesterséges intelligencia már képes saját döntéseket hozni...jó , tényleg kezdetleges. Na+ha lesz ilyen robot, ki fizet azért,hogy visszabeszéljen neki? Vagy dolgozik majd, ledolgozza az árát és szabad lesz? Hümmm..érdekes lesz az tuti.Lehet...sőt úgy tom ,hogy mi is 1fajta azámítógép redszer progiját képezzük...pl jövő megjósolható, kvázi megtörtént már.Multkor a véletlenszerüséggel+kiszámíthatatlansággal érveltek ellene de ez hülyeség. Mert ha leejtek 1 követ, az lefelé fog esni, akár milyen kiszámíthatatlan.Sőt 1 olasz prof csinált 1 kütyüt aminek kronovizor a neve és ő is állítja, hogy a készülékével múlt és jövőbeli események nézhetők, egy másik dimenzió szuperszámítógépére kapcsolva...AKASHA krónikának is nevezik...mi is programok vagyunk???Amúgy a Mátrix c. trilógia is ez alapján készült.
  • assdf
    Ez kicsit még nagyon álomvilág. Intelligens robotunk nincsen, a legnagyobb kunszt amire képes egy ilyen "intelligens" robot jelenleg az az hogy ki tud kerülni egy akadályt a földön, miközben kb 3km/h sebességel halad... Ez kb vetekszik egy giliszta értelmi képességeivel.
    Plussz ami 20 év óta bebizonyosodott az az hogy a mennyiség nem csap át minőségbe. Attól nem lessz vmi intelligens hogy a számitógépeink egyre nagyobb kapacitásuak.
    Emléxem amikor kicsi voltam akkor meg mindig azt mondták hogy mire nagy leszek addigra már meghóditjuk a marsot is meg majd az ürben utazgatunk. Aztán látjuk mi az eredmény.
  • roliika
    Hát..elég kukán néztünk mikor 1 fekete 3 szög teljesen hangtalanul körbe világítva elhúzott a házunk fölött...semmi hangja nem volt. Szerintem nem mig21 volt. :-D Vagy Mirage,Eurofighter,Harrier..stb.:-)
  • Kryon
    Hát,hogy ezek gépek,vagy emberek,azt nem nagyon feszegetik majd,ha teszemazt transzparensekkel vonulnak az utcán,kényes téma lesz ez....
    Amúgy,ha ezek elérnek egy bizonyos fejlettségi szintet,én nem igazán mernék beléjük kötni......
  • roliika
    15-20 év múlva 1 emberkével ha összefutsz az utcán, ne lepődj meg ha konektoron töltődik! :-)) Igenis lesznek humanoid alakú számítógépek..robotok 15-20 év múlva! Az elektronika fejlődik. Jóval gyorsabban mint ahogy anno a szamélygépkocsi gyártás. Állítólag, olyan ma a számítástechnika, mintha az autó iparban a Ford-T madellnél tartanánk. Gondolj csak bele. 18-20éve Commodore64-ek voltak. Mai gépek azóta 100 000*-1000000*gyorsabbak! És csak 20 év! Kezdetleges robotok vannak 1 fajta intelligenciával, pl Aibo. Ami már szép teljesítmény.
  • Kryon
    Azonosítatlan repülő tárgyat már én is láttam,az egyikről kiderült,hogy valszeg az űrállomás napelemtáblájáról tükröződött a Nap fénye,a másik meg egy közönséges repülőgép volt......
    Attól függetlenül ki tudja van-e olyan technológia,amely lehetővé tenne egy csillagközi utazást,ha van,akkor talán valaha meglátogat valaki,vagy épp mi megyünk.....
  • assdf
    Igen csak egyszer majd felmerül a kérdés hogy akkor ez most gép vagy ember...
    Egyébként a fejlődést figyelembe véve ez még legalább 100 év hanem több.Nemcsak az elektronika nem fejlődik annyira, de az orvostudomány főleg nem.
  • roliika
    "Ha mégis találnánk bolygónkon kívül is életet, azok valószínűleg olyan elemeken alapulnak, mint a szilícium."Végre 1 ember aki gondolkodik. Személy szerint már azonosíthatatlan repülő tárgyat láttam
    többször is és több szemtanú is van rá, én ezért hiszem, hogy nem vagyunk egyedül...na meg ki mondta, hogy az élethez oxigénre van szükség...ugye nem kell senkit emlékeztetni a "tudomány" hányszor tévedett....1-es vélemények szerint a kis szürkék mi vagyunk...csak a nem is oly távoli jövőből, és 1 öko katasztrófa után a föld alá szorultunk, ezért fekete a szemük és szürkék,és amolyan genetikai mutánsok..ki tudja...
  • Kryon
    A legtöbb ember manapság sem végeztet plasztikai műtéteket magán,hogy pl.szebben nézzen ki,magasabb legyen,vagy épp nemet váltson stb.....,de sokan igen.
    Na ezt úgy képzeld el,hogy az orvostudomány,és technológia mai állása szerint az idegi összeköttetésű protéziseké a jövő a gyógyászatban (műszem vakoknak,robotvégtag amputáltaknak,emlékező,vagy egyéb agyfunkciópótló chipek agykárosultaknak stb).Jelenleg a fejlesztés már az állatkísérleteknél,sőt! néhány esetben az emberbe ültetésnél tart.Figyelembe véve az orvostudomány és az elektronika fejlődési ütemét 10-15 év múlva ezen ezközök képességeikben már felülmúlhatják az eredeti,biológiai szerveket.És ekkor nem kizárt,hogy elkezdik egészséges emberek is beültettetni ezen dolgokat önmaguk feljavítása végett,pl.IQ stb....
    A plasztikai sebészetet is eredetileg gyógyításra,pl. égési sérültek kezelésére találták ki,de később másra is elkezdték használni és mára már furcsa divat lett belőle.
    Valami ilyesmire számítok a kibernetikával kapcsolatban is,mondjuk úgy 20 év távlatában......
  • Kryon
    Amúgy van rá halvány esély,hogy mindkét irányba elinduljanak (génmódosítás/kibernetika) és a nem is túl távoli jövőben szuperemberek,és kiborgok lakják a bolygót,akik mind a saját irányukat tartják helyesnek...
    Nem tudni,hogy jönnek majd ki egymással......
  • assdf
    De miért kéne az emberi génállomány felturbózni vagy vmiféle gépembert létrehozni?
    Sztem semmi baj nincs a testünkel, tökéletesen megfelel a célnak.Én nem szeretnék vmiféle gépet magamban.
  • Kryon
    Nem hiszem,hogy a "következő lépés" a génállomány "felturbózása" lenne.
    Sokkal valószínűbb a kibernetika alkalmazása,afféle ember-gép hibridek létrehozása,és ami a fő:Ez már felnőtt emberen is elvégezhető módosítás,és ráadásul nem is kell generációkat várni az eredményre.....
  • juzosch
    Mivel már nincs természetes szelekcióaz emberek között, ha így folytatjuk, kihalunk. Szal kénytelenek leszünk felturbózni a génállományunkat, ha hosszú távon fennt akarunk maradni.
  • Laci73
    Invader: nálad a pont. A természetes környezetéből nem okos dolog kiszakítani semmit.
  • nickname
    Erre mondtam hogy nem a génmaipulált növénnyel van a gond hanem ha úgy manipulálják hogy valami olyasmit termeljen ami nem egészséges - erre mondtam példának a ciánt.

Az emberek többségének van egy olyan téves elképzelése hogy a génmaipulált DNS beépűl a szervezetbe... és ezért nem egészséges.
  • Laci73
    BlackVoid: még nem ismerjük a genom teljes működését, pl. a mutációk kialakulásának természetét. A génkutatás még nem tart olyan szinten, hogy továbblépjen a laboratóriumokon kívül végzett, már nem kutatási hanem profitcélú génmódosítás felé. Nem a kutatással van baj, hanem a felhasználással. Ráadásul a génmódosított növények "fertőzik" a természetes fajtársaikat, amely folyamat irreverzibilis (visszafordíthatatlan). Az emberi kísérletekről pedig feltennék neked egy provokáló kérdést: Te odaadnád a családodat nekem, hogy bizonytalan kimenetelű kísérleteket végezzek velük? Nem hinném.

Kimondtad a kulcsszót: evolúció. (vagyis TERMÉSZETES kiválasztódáson alapuló törzsfejlődés) Az általad említett kutyatenyésztés vagy pl. a régivágású növénynemesítés pont az ellenkező példája a génmódosításnak: ott ugyanis a törzsfejlődés szabályrendszere nem sérül. Összeillő fajok, illetve a fajon belüli rasszok génállománya keveredhet: ez teljesen természetes. De hogy pl. vírusokból kimetszett géneket vigyünk növényekbe, állatokba, majd ezt kivigyük az emberek közé - érezni kell hogy még nem tartunk ezen a szinten.
  • Invader
    A háziasított fajták nagy része addig éltképes, amíg van ember, aki eltartsa...

Bele lehet barmolni ész nélkűl az emberi génkészletbe, csak akkor azt veszélyeztetjük, hogy az új (feltehetően valamilyen szempontból előnyösebb, mondjuk mindenki 2m 20c, vagy 30 centis farok, tudom, hülye példa) génváltozat elterjed, és egy esetleges civilizációt eltörlő katasztrófa után ottmarad az ember egy 'vad' környezetben kifejezetten hátrányos 'extrákkal' rendelkező (extrém esetben akár életképtelen)génállománnyal...
  • assdf
    Jó példa a kutyás dolog. Remélem te is szeretnéd ha a gyereked vagy a leszármazottad majd 20 centi magas lenne, esetleg tömpi orrú vagy hosszúszörü stb stb... Nem szabad a génekhez hozzányulni hülyegyerek módjára, csak nagy körültekintéssel.A baj az hogy ma a tudomány is a haszonszerzés érdekében használják fel, igy létrehoznak vmit azt sem tudják mi az de máris megcimkézik és árusitják hogy itt van tessék vedd meg. Aztán a hatások majd csak 10-20 év múlva jönnek elő, akkor meg verheted a fejed a falba.
  • BlackVoid
    Jaj, ez a para a genkezelt kajatol nagyon vicces.

Az ember tobb szazezer eve befolyasolja az evoluciot, eleg csak megnezni a kutyakat. Csak eddig az volt a helyzet, hogy valogattak a kedvezo (vagy a celnak megfelelo) geneket a termeszetes allomanybol, most meg iranyitottan valtoztatnak valamilyen tulajdonsag elerese szempontjabol.

A genkutatas es genmanipulacio a jovo. Az emberi genekkel valo manipulaciot tiltja az egesz nyugati vilag, de Azsiaban szabadon folynak a kiserletek. Majd csodalkozunk amikor a genmanipulalt 1000 evig elo kinaiak vagy koreaiak gyarmatositanak minket.

Ez a mostani para csak a fa magunk alatt vagasa, de sebaj hulyeke a vilag. Meg egy darabig.
  • Invader
    assdf:

Amire te gondolsz a B747-es példában, azt tudósok arra mondták, hogy arra, hogy az 'őslevesben' ütközések (reakciók) sorozatával önreproduktív fehérjemolekulák létrejöhessenek, az annyi... (asszem 1:10^40 nagyságrend)
    (a képlet amivel számoltak korántsem tekinthető minden tényezőjében ismertnek.)

Egy ilyen kis valószínűségű esemény bekövetkezése az adott helyen létező megfigyelő (aki csak ennek kis környezetét megfigyelni képes --> kis minta !) számára természetesen megdöbbentő, de ha az ütközések száma az egész univerzumban kellőképpen nagy, a rendelkezésre álló időintervallum szintén, akkor mégis bekövetkezik - valahol, valamikor.
    Az esély egy adott pillanatban, és helyszínen elenyésző, azonban az egész univerzum eddig eltelt idejében már megfigyelhető valószínűségű.
    Ez az esély bejött, épp a Földön, épp 3.6 (?) Milliárd évvel ezelőtt (és még ki tudja hol máshol)
  • Laci73
    Caro: szénhidrogén-szilíciumhidrogén hibrid? Veszélyes lehet, mert az esetlegesen kiszabaduló szilícium-gyökök roncsolhatják a szénhidrogén-molekulákat (mérgezés, rák)

Cat, Nickname: Konkrét példa. A génmódosított kukoricába beviszik a bacillus thuriengiesis azon génjeit, melyek hatására a kukorica az említett baktérium toxinját választja ki, ugyanis az elpusztítja a rendkívül káros kukoricamolyt. A baj ott van, hogy kiderült: az ehhez hasonló méreganyagok nem bomlanak le az emésztés során az emberi szervezetben sem. Mit gondoltok Németországban, a skandináv államokban miért tiltották meg kerek-perec a génmódosított élelmiszernövények termesztését/árusítását? Ott nyolcvan év körüli az átlagéletkor, és úgy látszik ügyelnek is rá. Amúgy a rovarirtó szerek mellett más vegyszerekkel pl. gyomirtó szerekkel a génmódosított növénykultúrákat is kezelni kell, a műtrágyáról nem is szólva, tehát vegyszert kapnak azok is...

• assdf
    Ez nem igy van. Valójában senkinek fogalma sincs arról hogy milyen lenne és hogy is nézne ki egy nem szén alapú életforma.
    Először is a tudósok szerint az élet ilyen kialakulásának a földön akkora az esélye mint hogy egy forgószél átmegy egy szeméttelepen és összerak egy müködö boeing 747est. Szóval a szén alapú életforma kialakulásának esélye is nagyon kicsit, sőt az is lehet hogy még annál is kisebb, ha nem a földön alakult ki hanem csak egy üstökös hozta ide pl.
    Na ezzel csak azt akartam mondani hogy egy nem szénalapú esélye is kb. ugyanannyi mint a miénk, és hogy az lassú lenne azt csak fantáziaerővel nem rendelkező tudósok állithatják, feltélezem egy si alapú fejlett életforma meg a C alapú életet csak bakteriális szinten tudná elképzelni..
  • Epikurosz
    Egy tud.népszerűsítő filmben láttam a Si alapú életről beszélni. Nagyon lassú élet lenne, t.képpen csak fák, amelyek évszázadok alatt, ha moccannak egy kicsit.
  • Inquisitor
    Hát a szénalapúnak is állatira majdnem zéró esélye volt :)
  • Caro
    Tényleg érdekes ez a gondolat, de elivleg lehetséges.
    Nem olyan bonyolult félvezetőket létrehozni biológiai rendszereknek. Hiszen csak szilícium, meg megfelelő szennyező anyag kell hozzá.
    De szerintem nem így gondolták.
    Valahogy úgy, hogy a C helyett Si van, mert mind2-nek 4 vegyértéke van.
  • Invader
    Az Si alapú élettel az a 'baj', hogy azokon a hőmérsékleteken amin a (feltételezett) formája kialakulhat (mégha a nyomás hatalmas is), a kémiai reakciók sebessége nagyon-nagyon kicsi. A C-alapú életformáknál megszokott, a relatíve gyors reakcióidejű hormonális működés-szabályozást ezzel nem nagyon lehet másolni... Komplex, sokmilliárd sejtes előlények nem jöhetnek így létre.
    A Kyron által említett, 'félvezető' elekronika talán ezt pótolhatná (erről korábban nem hallottam), már ha ilyen spontán kialakulhat.
  • akyyy
    az akép ott nagoyn zsear, teszem is mobil háttérnke meg msnbe:D thx:DDD
  • Nyaci
    "Ha mégis találnánk bolygónkon kívül is életet, azok valószínűleg olyan elemeken alapulnak, mint a szilícium. Mivel a Naptól távolabb eső holdak és bolygók környezete jóval hidegebb,"

ez vicces... emberünk csak a neprendszerünkbe tud gondolkozni ???
    lol
  • Kryon
    Hát én is kb. így gondolom....
    Igaz ugyan,hogy szénalapú élet sokhelyt nem jöhetne létre,szílíciumalapú meg talán igen,de az Si alapúnak bizonyára sokkal kisebb a kialakulási esélye.
    Az "okosok" szerint egyébként ez nem teljesen úgy nézne ki mint a C-alapú,hanem inkább valamien vegyi,molekuláris és egyfajta félvezető elektronika keveréke lenne,pl. egyfajta "élő kristály".
    De a gond az,hogy C-alapú életen kívül másmiet még senki se látott,így elképzelni sem igen lehet....
  • HUmanEmber41st
    Csak olyasmiket tud lebontani a szervezet, amit "ismer" ( tudja, hogyan kell lebontani )
    A génmanipuláció miatt kialakulhatnak olyan kapcsolatok, melyekkel a szervezet nem tud mit kezdeni, felgyülemlik=> betegséget okoz..
  • Cat #5
    melyik veszélyesebb, a genetikailag a kártevők ellen modosított saláta, vagy a vegyszerrel permetezett saláta, amit hiába mosol takarítasz, a gombaölö szer meg mittoménmi ugyanugy rajta marad, és mivel nyersen eszed, a szervezetedbe is bejut. Akkor már inkább a génmodosítás...
  • nickname
    A dinok miért nem jelennének meg? valaki tudja?

Sosem értettem hogy miért ágálnak annyira a génmaipuláció ellen (ha ésszel használják) akkor nincs rá igazán ok amiért veszélyes lenne. Akkor lenne gáz ha pl a kukoricába olyan géneket ültetnének ami mondjuk ciánt termeltetne a növénnyel.

a növény dnse ugyese épül be az emberi szervezetbe mert lebontja a gyomorsav és max utána építi újra a test.
  • Zolka
    Miért erőlteti annyira a szilíciumot? A szén sokkal többféle molekulát tud kialakítani, + mivel kisebb ezért gyakoribb is mint a Si.
    Szerintem ha találunk majd valamikor idegen életet, az is szén alapú lesz.
  • Kryon
    Azért én annyira nem ellenzem,ha tényleg hasznos,de azért ésszel csinálják!
  • Laci73
    Érdekes a cikk. De ennek ellenére én azt mondom: el a kezekkel a természetes génállománytól! Nem tehetjük bizonytalanná a saját jövőnket egy számunkra még mindig ismeretlen rendszer manipulálásával, kétes eredményekért cserébe. Jómagam nem szeretnék gyomorrákot kapni azért, mert a vírusokból, baktériumokból metszett génekkel kikotyvasztott kukorica vagy burgonya ellenállóbb a növényvédőszerekkel szemben.