156
-
Ironka #76 "Az élet egy nagyon erős dolog. Felelőtlenség kijelenteni, hogy ilyen meg olyan kicsi a kialakulásának az esélye."
Ezzel nem mondasz hülyeséget.
Viszont ez:
"Namármost a déli sark alatti tavakban találtak teljesen az evolúció kezdete óta elszigetelt élővilágot ami külön úton fejlődött és napfényt nem látott."
Ne haragudj, de pl a Mezozoikumban a mai antarktisz területe trópusi éghajlatú volt. (mivel nem a sarkon feküdt és egy szuperkontinens rész volt) Szted hogy maradtak függetlenek az ott található élőlények az élővilág többi részétől?
Sztem te kevered a Naptól, mint energiaforrástól független életközösségekkel. Ilyenek pl az óceáni hátságoknál kialakuló hidrotermális források körül kialakuló tényleg csodálatos rendszerek. Kemoszintetizáló bacikra épül, nem növényekre.
http://en.wikipedia.org/wiki/Black_smokers -
Ironka #75 Azok, akik az élet kialakulását mindenáron lehetetlenségnek meg ufók művének tartják ajánlom olvassák innen a második fejezetet, ahol egy egész jó kis összefoglalása van, hogyan is keletkezhetett az élet. Semmi repülőgép meg szeméttelep meg a hasonló hülyeségek...
És ha már elkezdték, olvassák az egész könyvet. Néhány dologban fölnyitná a szemüket. Nyugi, magyarul van.
Richard Dawkins: Az önző gén -
roliika #74 Csak ezekről nem beszélnek a médiákban..biztos mert rétegtéma, vagy nem hiszik el amit látnak,vagy nem tom. Iraki robbantások biztos érdekesebbek. -
roliika #73 Mindenesetre lehet élet a miénkben is. Pl Marson sok érdekes dolog van! Nem csak a vízjégre gondolok+a Mars arcra..hanem arra,hogy pár műhold szerint mintha játatok lennének a földje alatt,vagy,hogy vannak területek,melyek színüket évszakonként változtatják, hol zöld,hol barna,na+ott van Big Joe is. Az 1 fura szikle. Marsjáró+nézte közelebbről is.
Sivatagban 1 szikla,ami vándorol és az alakját is változtatja....és ez csak a Mars 1 kicsi része.... -
reloader #72 Ha már a robotoknál tartunk. Én sem tudom minek dollármilliókat beleőlni ilyen robotkutyákba. Jófej, csakhát eléggé határos.
Én inkább az önfejlesztő intelligenciára helyezném a hangsúlyt, amiben nem az a lényeg, hogy sok tudást adj a programnak, hanem azt, hogy a képességet a tudás megszerzésére.
Kezdetleges példák erre a neurális hálózatok. . .bár szerintem még ez is nagyon messze van a jó megoldáshoz vezető úttól. . . -
Ironka #71 "Multkor a véletlenszerüséggel+kiszámíthatatlansággal érveltek ellene de ez hülyeség."
Jah, Heisenberg totál hülye volt. Nobel díjat is ezért kapott. -
sonicXX #70 Az utolsó 10 hozzászólást már nem olvastam végig. Csak pár dolgot írnék.
Szeretem amikor az emberek úgy írnak a tudósokról, mint ha amazok a világ minden táján egy nagy terembe össze lennének zárva és kizárólag ott dolgoznának, mint ha lenne Tudóságia ország vagy ilyesmi...
Aki már végzett kutatásokat, tudja, hogy az egyik tudós azt mondja valamire képtelenség, a másik pedig már 2 éve túllépett rajta. Nincs megfelelő információáramlás tudós és tudós között - még az internet ellenére sem - aminek az egyik legfőbb oka hogy az ember félti a munkáját és a munkásságát esetleg, vagy felelősséggel tartozik azért, ha felhasználják - ha nem is jogi, de erkölcsi, lelki felelősség mindenképp.
Érdekes elméletnek hangzik amúgy a cikkben szereplő téma. Másik kérdés hogy erre valóban szükség van-e. Mi válik ettől egyszerűbbé? Mert ha semmi, akkor ez is csak egy tudományosnak látszó valami, amivel lehet hülyíteni a népet. Ha valami egyszerűbbé válik ezzel a rendszerrel, akkor lehet arról beszélni, hogy megérje tudományos területeken alkalmazni, legalább kísérleti jelleggel. Nekem így első blikkre úgy tűnik, hogy ennek a rendszernek nincs kifejezetten tudományos megalapozottsága, de ahhoz, hogy ezt megállapítsam, el kéne olvasni a könyvet - amit viszont nem fogok, mert annyira viszont ez nem érdekel.
Az ilyen kronovizorok meg hasonlók baromságok, ilyeneket a Kisfaludy hablatyol össze általában az előadásain ahol közli hogy a magyarok a sirius-B-ról jöttek és ők alapították atlantist, sőt a piramisok is magyar találmány... -
Ironka #69 Sztem meg inkább húzd ki a fejed hargitai károly seggéből és kezd újra az iskolát, ufófejű kisgyerek. :PP
Neked az UFO magazinok megették az agyadat. -
assdf #68 Valójában fogalmuk sincs a kutatóknak hogy hogy kerül egy üstökösre vmiféle élet.Ső tudtommal még soha nem találtak ürben lévő meteoron életet.De javitsd ki ha tévedek.Az élet tényleg nagyon erős dolog ha már kialakult. De inkább csak arról van szó hogy valahol kialakult az élet azt a bolygóból kiaszakadó meteorok/törmelék magával viszi.Nem egy meteoron alakul ki.Nagy különbség.
Más:a távirányitásos robot meg az intelligens robot ég és föld egymástól. -
Ironka #67 Csak szerves alapmolekulák alakultak ki. Aminosavak, nukleotidok stb. -
Ironka #66 "At the end of one week of continuous operation, Miller and Urey observed that as much as 10-15% of the carbon within the system was now in the form of organic compounds. Two percent of the carbon had formed amino acids, including 13 of the 21 that are used to make proteins in living cells, with glycine as the most abundant." -
_Vegeta_ #65 ". Ha mégis találnánk bolygónkon kívül is életet, azok valószínűleg olyan elemeken alapulnak, mint a szilícium. Mivel a Naptól távolabb eső holdak és bolygók környezete jóval hidegebb, ezért igen kétségesnek tűnik, hogy ezek az esetleges életformák vizet használjanak, sokkal valószínűbb az ammónia, ami rendkívül alacsony hőmérsékleten is folyékony marad."
Ez az ember azthiszi csak a mi naprendszerunben lehet még elet. Bazz biztos nem nez scifit. :D -
Ironka #64 """Egy tudós,( ha lesz időm utána nézek )
a föld őslégkörét, és ősóceán anyagát egy lombikban létrehozta, és erre "villámokat szórt".""
Ez egy eleg regi szovjet propaganda... Ellenorzott korulmenyek kozt sosem sikerult, es nem-szovjet tudosoknak sem..."
Nah persze okoska. Csak azt nem értem, miért nem olvas utána az olyan, akinek fogalma sincs az egészről, viszont szent meggyőződéssel hangoztatja, amit félfüllel pletykából hallott. (és ami orbitális baromság)
Tessék, itt a szovjet propaganda:
http://en.wikipedia.org/wiki/Miller_experiment -
roliika #63 Állítólag a buddhizmusban hívők 1 része is meditáció közben idegen lényekkel is tud találkozni/energia lények/, sokan főleg orvosok képzelgésnek tartják...de hát ki tudja...szerintem is lehetnek energia alapú élőlények..mert miért ne lennének. -
#62 Mi is idegenek vagyunk, ha igaz az, hogy a "saját" bolygónkra is egy üstökös hozta az életet. Bár én nem osztom ezt teljesen, mégis annyira sok, a mienktől gyökeresen más életformát tudok elképzelni, hogy szerintem egy földi tudósnak igen nagy fantáziára van szüksége ahhoz, hogy el tudja képzelni. Mindenesetre elolvasom majd a könyvet. -
static #61 Azt hiszem az amcsik már most használnak Irakban ilyen lánctalpas robotot gépfegyverrel ami távirányításos és épületbe beküldik. Akkor miről beszélünk? -
static #60 Kicsit eltúlzod azt a kis esélyt. Nem tudom hallottál e róla, hogy nagy valószínűséggel a hideg ürben is kialakulnak nagyon primitív életformák, amik tulajdonképpen eső módjára esnek minden bolygóra ahol pedig adottak a feltételek ott "kihajtanak". Namármost a déli sark alatti tavakban találtak teljesen az evolúció kezdete óta elszigetelt élővilágot ami külön úton fejlődött és napfényt nem látott. Az élet egy nagyon erős dolog. Felelőtlenség kijelenteni, hogy ilyen meg olyan kicsi a kialakulásának az esélye. -
static #59 Ha majd megjönnek az idegenek akkor lehet szükségünk lesz rá. :) Azt mondom fejlesszék csak ki a biomechanikát jól jöhet az még...
-
static #58 Hát ha mi hozzuk őket létre akkor mi közük az idegenekhez? Szerintem csak másik bolygóról ideérkező élőlényeket nevezhetünk idegennek. Igaz idézőjelbe tették, de akkor is.
-
#57 Azért arra is kíváncsi lennék, mi történne, ha egy ilyen "járó-lépegető" robotot a folyamat közben nem brutálisan, de egy kicsit azért oldalba löknénk. Nem vagyok jártas a témában, de szerintem jóval nagyobb eséllyel dőlne fel, mint egy ember. Az egylábúnál ez még viccesebb lenne.
Szóval a járást, ugrálást is még csak speciális, nyugodt körülmények mellett tudták modellezni sztem.
De tényleg nem vagyok jártas, szal javítsatok ki, ha tévedek.
-
dez #56 Jópár hírben olvastam róla korábban (nem a Blikkben, hanem pl. Index), de nincs kéznél link. Egy tudományos műsorban is volt róla szó. Viszont jellemző, ezt leszámítva mennyire elhallgatják. Pedig van is rá egy szakkifejezés, ami nem jut az eszembe. -
nickname #55 "Nem, ezt már kutatások is igazolták: a manipulált DNS át tud kerülni a velünk szimbiózisban élő hasznos baktériumokba (nélkülük már élni sem tudnánk), nem igencsak kívánatos változásokat előidézve."
Nahh erről még nem hallottam, na meg nem is gondoltam. Van erről valami linked? - érdekesnek hangzik. -
assdf #54 Hát azért nagyon bikább gép kéne ahhoz. Plussz vegyük hozzá ahhoz hogy az egy dolog hogy egy robot jár a földön mondjuk két lábbal, meg más az is amikor az ember mozgó nem egyenletes talajon jár, sőt nemcsak jár hanem fut meg nagyon gyors mozgásokat végez (gondolj csak a focira vagy a szertornára).
Namost va negy bikagépünk ami ezt mégis valahogy ki tudja számolni.Igen ám de ez még egy nagy nulla mert az hogy az ember tud járni elég kis agyrészt foglal el.Hogy lessz ebből a robotból intelligens robot? Gondold el ha csak a járáshoz ekkora kapacitás kell, akkor hogy lessz intelligens a mi robotunk? Ehhez jelenleg még elképzelhetetlen kapacitás kéne, ezért én azt mondom az intelligens robotokra még nagyon sokat kell várnunk. Az érzőre meg még többet. Asszem nem ez lessz a fő problémánk még pár száz évig. -
dez #53 Azt olyan kutatók mondták, akik ezzel foglalkoznak jópár éve. Nem csak az izmok tömegét kell számításba venni, hanem a számukat is. És minden egyszerre kell irányítani. Nem véletlen, hogy nem csak pár sejt az agyban a mozgatóközpont... -
#52 A cikkben lévő "tudós" véleményére reagálva, mégpedig arra, hogy a földönkívüli élet valszeg szilicium alapú, mert messze a csillagtól csak az marad folyékony-- arra annyit, mivan ha egy hozzánk hasonló rendszerben a naphoz közel van az adott bolygó akkor már nem kell szilicium!
És milyen alapon jelenti ki ilyen bátran? Ismeri a földi biológiai, kémiai, és egyébb összefügések jó ha 10%-át? Annyira keveset tudunk még a saját bolygonkról és a saját világunk, testünk biológiájáról, hogy ez a kijelentés egyszerűen baromság! (szerintem) Olyan életformák is lehetnek galaxisok szerte amit még egy komoly scifi író vagy tudós, vagy egy gyerek se tudna fantáziálni!Mivan ha olyan élet is van ami nem DNS meg RNS meg szén meg különböző biokémiai alapokon nyugszik hanem egyszerűen energia szinten van jelen? Erre még gondolni se gondolnak, mert nem tudják elképzelni a mai tudásunk alapján, ami tudás pedig még mindig igen kevés ahhoz, hogy "valós" képet alkothassunk a körülöttünk lévő világról! -
dez #51 "Az emberek többségének van egy olyan téves elképzelése hogy a génmaipulált DNS beépűl a szervezetbe... és ezért nem egészséges."
Nem, ezt már kutatások is igazolták: a manipulált DNS át tud kerülni a velünk szimbiózisban élő hasznos baktériumokba (nélkülük már élni sem tudnánk), nem igencsak kívánatos változásokat előidézve. -
DBM #50 ha vkit bőveben is érdekel miért gondoltam így/ezt akkor szívesen leírom, de nem győzöm hangsúlyozni, h ez nem vallásom v meggyőződésem, csak 1 lehetséges út a többi közül :) -
DBM #49 és mivan ha maga az ember lesz oyan mint amit ma idegennek gondolunk? hiszen nem tudhatjuk pontosan előre merre fejlődünk tovább. hiszen lehetnek elgondolásaink, de a dínók semúgy fejlőtek tobább ah "kellett volna" mer 1xűen kihaltak... nagyon kevés állat marat ami továbfejlődött.
bár nemtartom valószínűnek h kihalunk, kicsit töb eséyünk van a túlélésre mint a dínóknak.
a klaszikus ufonauta kép(amit mutat a cikk) érdekesen hasonlít az ember lehetséges fejlődésére. Nagyobb fej(agy-->koponya), nagyobb szem, véznább alak és kisebb orr/száj.
persze ez nem azt jeleni h így is fogunk tovább fejlődni. ugyanekkor az egész ufó-kultuszt (igen, mamár kultusszá nőtt) meg lehet kérdőjelezni, ugyanúgy ahogy máig is vannak akik hisznek a szellemekben, és akik nem.
attól még h vmit nem ismerünk, nem jelenti azt h nem léteznek. állítólag ma már mérésekkel is betudják bizonyítani h léteznek szellemek, és rögzíteni is tudják a hangjukat. a kérdés már csak az h ki mond igazat és ki nem. van aki kulusszá rombolja ezeket: "én is láttam ufót, mikor gyüttem a kocsmábúl bedrogozva!"... -
Turmoil #48 Nem csak járót csináltak. Sőt, nekem jobban tetszik az egylábú ugráló robot. Eszméletlen jól nézett ki, ahogy egy vonal mentén ugrált körbe-körbe.
A járással ugye az a gond, hogy nem tudatosan csináljuk, maximum azt a részét, hogy merre akarunk menni. Ezt még ugye könnyű is lenne leprogramozni/betanítani bármilyen mesterséges intelligenciának. A neheze a az összes többi körülmény észlelése, feldolgozása és a reakciók beépítése a folyamatba. És ugye az ember is képes megbotlani. Ilyenkor ismét hatalmas kapacitás mozdul meg, hogy talpon maradjunk.
Ha lenne "Kronovizor", akkor biza nem lenne olyan bonyolult pl. bűntényeket felderíteni, de ami még biztosabb, az az, hogy emberi jogi szervezetek ezerrel tiltakoznának ellene:))) "Tudom mit ettél tavaly nyáron"
Amúgy ezt már én is kitaláltam, hogy milyen jó lenne, ha lenne, aztán belegondoltam, hogy kinek lehetne ezt a kezébe adni, kire lehetne egy ilyen eszközt rábízni, és arra jutottam, hogy leginkább senkire. Meg kellene semmisíteni és örökre elfelejteni, még akkor is, ha hasznos dolokra is lehetne használni. És ez más dolgokkal is így van. Klónozás, génmanipuláció, stb...
Mindent ésszel kellene használni. Pl. a génmanipuláció: csak úgy lehet ésszel használni, ha nem használjuk.
Ha valami elérhető, az mindig kerül rossz kezekbe is. Lehet, hogy áldás, lehet, hogy annak hisszük, miközben ártunk vele, de mindig lesznek, akik szándékosan ártó célra használják majd fel. (Mert ugye nincs senki, aki némi pénzmagért hajlandó ólmozott paprikát, betiltott vegyszerrel permetezett, műtrágyázott gyümölcsöt, zöldséget forgalomba hozni... Ugye?) Naivitás lenne azt hinni, hogy ilyen nincs. :( -
Cat #47 már rég nem a járó robotnál tartanak, hanem hogy a lendulet erejét is felhasználják, azaz a minél hatékonyabb, kisebb energiát igénylő járás a cél, illetve a kanyarodás közbeni egyensúly. -
plamex #46 jaja ... ráadásul már csináltak járó robotot ... -
Zsoldos #45 Ez szerintem ez eleg nagy butasag. Megkockaztatom, hogy 1 bikabb geppel is szamolhato. Ketszazakarhany csontunk van, ugye amik mozgo alkatreszek. Ezeknek is csak egy kis resze vesz reszt a vazmozgatasban. Persze belekalkulaljuk az izomzat tomeget is, es a mozgatas szempontjabol "holtterheket".
De ez semmi pl azokhoz a fizikai szamitasokhoz kepest, amit az urkutatas soran szamolgatnak. Nezd meg pl a japcsik legujabb kutyujet, azt a kis tipego robotot. Csinaltak vele egy tesztet, egy libikokat lobaltak, amin meg kellett allnia az egyensulyat megorizve. Hat eleg sok embernel ugyesebb volt.
Persze robot akrobatikat meg valoszinu nem tudnak szamolni, max online aggyal :)
De ha hasonlo merteku a fejlodes pl a kov 20 evben, mint az elmult 20-ban, akkor olyan dolgok lesznek itt, amiket meg sem lehet josolni. Nezzetek vissza par evtizedet, informatika teruleten miket josoltak erre az idoszakra. Hat ma mar csak megmosolyogtato :) Kb hasonloak lesznek a mi mostani "joslataink" is. -
assdf #44 Ezek csak elméletelek.Általában túl sok bennük a "mi van ha..." cimü rész ráadásul olyanok mint a túlvilág.Majd csak akkor derül ki mi is van odaát ha majd alulról szagoljuk az ibolyát, akkor viszont már nem tudjuk elmondani a többiekenek. Viszont ez az időnézőgép érdekelne rolika, holnap zhzom és a franc se fog bemenni megirni ha látom hogy egyes lessz :DDD -
Archenemy #43 A matrix-elmeleten pedig Neumann elott jo 2000 evvel is "filoztak" mar gorog filozofusok (igaz ok nem szamitogeppel, de a "mi van, ha ez a vilag csak latszat, es a valosag egeszen mas" nem egeszen uj dolog) -
Archenemy #42 ""Egy tudós,( ha lesz időm utána nézek )
a föld őslégkörét, és ősóceán anyagát egy lombikban létrehozta, és erre "villámokat szórt".""
Ez egy eleg regi szovjet propaganda... Ellenorzott korulmenyek kozt sosem sikerult, es nem-szovjet tudosoknak sem... -
roliika #41 Amúgy alig TV-zek :-)) :-PPP :-) -
roliika #40 :-))) Kronovizor létezik! Ha érdekel,a prof nevét is megmondom! A Mátrix nem saját találmány, csak kicsit a jövőbe vetítve a dolgokat filmesítették meg, maga az elmélet nagyon régi...anno még Neumann János is filózott ilyesmin! -
roliika #39 Picit szűk a látóköröd..ez nem sértés! A DNS szerinted szikrákkal+vízzel,klórral, oxigénnel és némi ammóniából tök véletlenül létrejött? Na neeeee! Darvin szerint lehet...de ha a mi korunkban élne, már mást állítana szerintem.A Lombikos megoldásban annyi a bibi, hogy szamályozott környezetben jött létre...ennyi erővel a Colgate fogkrém is a véletlen műve...erről ennyit. -
benczurzs #38 A szén alapú szerves életnek a földön nem kellettek nagy véletlenek !!
Egy tudós,( ha lesz időm utána nézek )
a föld őslégkörét, és ősóceán anyagát egy lombikban létrehozta, és erre "villámokat szórt".
Ezek után a lombikban megjelentek azok az első életformák, amiből az élet kialakult. (ezek még nem voltak nevezhető életformának, de innen már minden tudos szerint egyenes az út a fejlettebb életformához)
Ez az anyag megtalálható a középiskolai biológiai könyvben. Ezt a kísérletet meg lehet ismételni, és megfigyelhető, hogy kialakul a lombikban az élet kezdeményei.
Szóval amelyik tudos mindenféle valószínűségű esélyeket számol az élet kialakulására, az "érdekes" tudós.
Tehát szén alapú élet létrejön szinte minden olyan helyen (bolygón), ahol erre lehetőség nyílik. -
Invader #37 Tudósok nyilatkozták, hogy az emberi járást (ugyanazon tempóban, ugyanakkora tömeggel, súlyelosztással)
(egyensúly)érzékelő-->proci-->számol-->mozgat
módon, valós időben megcsinálni nagyobb számítási kapcitást igényel, mint ami jelenleg az emberiség rendelkezésére áll (!!!)
Azért ez elgondolkodtató.
Én nagyobb támogatást adnék az alternatív megoldásokat keresőknek, mert nem lehet mindent gazdaságosan Brute-force megoldani...
Bízhatunk a tranzistorsűrűség folyamatos növekedésében, de ez előbb utóbb jelentősen lelassul. (Már most is érezni)