59
  • DjJeti
    ártalmatlan vírus --helyett-- ártalmatlan mikroba
  • DjJeti

én úgy vélem, hogy már eddig is sokmindent tettünk, amit nem kellett volna
    pl: ha a NASA télleg vitt fel mikróbákat, akkor azok a földi életükhöz hasonlóan fognak viselkedni, és ha terraformálni akarják a bolygót, akkor aszt hihetik, olyan lesz ettől mint a föld.
    De lehet hogy kismillió vizsgálatot végeztek a Marson, de viszonyítás kérdése mi sok, már csak az ember megjelenéséhez képest kicsi az az idő, amióta a Marsot vizsgáljuk, szóval azért mert eddig nem találtunk semmit, nem biztos hogy nincs is ott semmi.
    És ha tételezzök fel tényleg nincs ott semi (ami szerintem lehetetlen) akkor is ha ott az ártalmatlan vírusok másként viselkednek mint a földön?
    Lehet hogy terraformáják a bolygót, de mondjuk értelmes életforma lesz belőle, ami már nem akarja, hogy mi odamenjünk...
    de az is lehet, hogy volt ott élet (én biztos vagyik benne) és a baktériumaink meg a mikrobáink kiirtják, vagy átalakítják őket, mert azért gondoljunk bele, hogy van 1 baktárium, ami megeszi a titánt is. Érintkezik más mikrobákkal, mire visszajön, már csak a fél szonda van meg, és mire a NASA rájön hogy hopsz, ez nagyobb volt, más megettek 1 várost. Mi van azzal amit megettek, biztos nem úgy van, hogy van 1 gyomruk amibe lenyelték. Magukban nem olyan veszélyesek, de ha ott a marson történt velük valami, akkor át tudják alakítani az anyagokat mittomén valami mérgező gázzá, és akkor akinek lerágták a házát, az meghal mérgezésbe, és közbe nem tudjuk hogy mi van...
    Lehet hogy ez egy kicsit túlzás, de ha belegondolunk, hogy ott is kialakulhatott volna élet magától, egyedi élet, és mi megváltoztattunk valamit...
    Még a saját földünket sem fedeztük fel, de már megyünk máshova...
    Mivan ha azon a szondán volt valami olyan, amiről még mi sem tudunk, vagy visszajön valami olyan, amit ott nem láttunk...
  • Epikurosz
    Most megy a TV2-n a Lény 2. sci-fi horror.
    Tessék megfigyuzni, mert a témánkba vág.
    (És nem álmodni majd csúnyát :-)

Hát, akkor a film felénél, reklám közben, amondó vagyok, hogy bármi mehet a Marsra, de onnan egyelőre ne hozzunk vissza semmit.
    Okés?
  • dez
    Most inkább nem fogok nekiállni ezt alaposabban átgondolni, és a teljességre törekedő, kimerítő értekezést írni. :) Nagyon röviden, ide vonatkozóan: hogy ne tegyünk alaposan keresztbe saját magunknak (pontosabban főleg a gyerekeinknek, unokáinknak), azzal, hogy pl. úgy elszúrjuk ott a dolgokat, hogy 10x nehezebb lesz majd a terraformálás, stb.

Az persze lehet, hogy nagyon is szándékos volt a "fertőzés", és megtervezett.
  • Epikurosz
    No, és mik a saját érdekeink, szerinted?
  • dez
    A saját érdekeinket akkor tudjuk szem előtt tartani, ha tisztában vagyunk vele, mik az érdekeink. A köv. kérdés a hogyan. Optimális esetben értelmesen. Mintha egy értelmes faj lennénk.
  • Epikurosz
    kedves dez,

ha cianobaktériumok fejlődnének ki, az is jobb lenne, pedig ugye mérgezők, mint az élet hiánya.
    a cianobaktériumok már egy alap, amelyre aztán ráépülhet az oxigén alapú élet is, például.

élet nem nagyon van ott, és ami van, az annyira kisléptékű, hogy nincs jelentősége. tanuljunk már meg az emberi faj érdekeit szem előtt tartva gondolkodni.
  • dez
    Még nem is ismerjük túlzottan. Nem tudjuk, van-e ott ott kialakult élet, és ha van, az milyen. De ha nincs, akkor is van mit elrontani: pl. egy "káros" baktérium, ne adj isten gomba elterjesztése (megfelelő körülmények között, ellenlábasok nélkül rettentő gyorsan terjednek), amit aztán nem lehet csak úgy kiirtani, és más életformák telepítését is meggátolhatja. Szóval néha gondolkodni is kellene.
  • Epikurosz
    gyakorlatilag igen.
    a marson nagyon nincs mit elrontani, jószerével csak jobbítani lehet.
  • dez
    Érdekes hozzáállás. Csinálhatunk bármit, legfeljebb majd később jóvá tesszük!...
  • MPZS
    DOOM
  • valamit
    Az a szűz bolygó - ha tényleg szűz -, akkor nem szűz, hanem egy hulla, csontig kopva. Ha életet lehelünk bele az azért nem hangzik rosszul, ugye? Most mondod, h "de egy titánevő baktérium..." És ha vakon meg bénán keltjük életre (amiken esetleg később még tudunk, meg akarunk is változtatni), akkor már nagyon rosszak vagyunk, mi? A szomszéd kertje meg nem sittet kap, hanem (még sokkal zöldebb lesz, csak, h az ismert film címét citáljam ide:) ) a kopár földet termőre cseréljük. ez is milyen alattomos dolog, pfujj, blöee. A Marson pont, hogy először történhet meg, hogy az ember telepíti az élővilágot és nem pusztítja. (persze a fa telepítés, hal telepítés, meg veszélyeztetett fajok szaporítása is ide sorolható, meg hasonlók: csak pár nagyságrenddel kissebb méretben)

Ami meg a zöldeket illeti, itt a Földön az ellen tiltakoznak, hogy fajok pusztulnak, meg sivatagodás van, na ez ott pont az ellenkezőjére fordulhat... kevés hasonló jót cselekszünk itt a Földön (gondolom erre majd jön valaki, hogy a Marsért majd nem zöldek, hanem vörösök védekeznek, hisz olyan a környezet)
  • Epikurosz
    A Marson nincs amit elrontani. Ha van is esetleg valamilyen primitív baktérium ott, nem sok haszna lehet, ugyanis a bolgyón nincs oxigén. Oxigéntermelő élő szervezeteket kell odavinni, meg üvegházgázokat termelő élőlényeket. A Marsal könnyű a helyzet, mert nincsenek őslakosai. Ha lennének, lehetne filózni azon, hogy mettől meddig, és hány óra.
  • Caro
    A zöldek nem akarnak ilyet, ezt csak a média sugallja.
  • Champ
    Heh... azért tényleg odafigyelhetnének ilyenekre, a tudomány még mindig gyerekcipőben jár nálunk ahhoz, hogy "meghódítsuk" a világűrt. Ja és amúgy a tudomány feladata az is, hogy védje a természetben meglévő kincseket, persze a természetes változás helyén való, de egy bolygó kolonizálása nem hiszem, h természetes lenne. Ha már az ember ilyenekre képes, mint amit a tudománnyal elérhet, akkor legalább ugyanígy óvja is azt, ami körülötte van. Ez az érdekünk, különben vakon megyünk az önpusztításba.
    Ez az egész cirkusz egyébként tényleg szánalmas, ha azt nézzük milyen állapotban kezd lenni a SAJÁT bolygónk, csak a hozzáállással vannak problémák itt is, ott is.
  • mrzed001
    Csak nekem jutott eszembe az Androméda törzs ?
    Az is lehet, hogy a mi bacijaink max táplálékkiegészítőnek lesznek elegek a "helyi lakosoknak" :))
  • eke
    Hát, barátom nagyon rosszul hiszed, hogy így gondolod. Nagyon is foglalkoztak már akkor is ezekkel a kérdésekkel. Olvastam még anno a Werner von Braunnal való interjút ahol kifejtette mekkora probléma az űrjárművek sterizilása! Ez pedig nem tegnap volt hanem 1967-en mikor gőzerővel a holdraszálláson dolgozott a NASA...
  • sazsmadar
    Zöldek?! Hmmmmm!
    Most maradjunk a földön.
    Fontosnak tartom én is a környezetvédelemet, de nem annyira szigorúan mint egyes zöldek. Ha nem lenne áram, meg nem tudna eljutni A-ból B-be, akkor ők lennének felháborodva a legjobban. Ezek a zöldek miért nem mennek ki egy mezőre sátorba lakni vagy miért nem költözik barlangba, hogy ne szennyezze környezetét. Azzal, hogy világít, ill közlekedik stb ő is úgyanúgy szennyez mint a többi ember.
    Szóval ez szerintem is egy kirohanás az egész. Bár abban is igazság van, ha nem bizonyított ott az, hogy létezik-e az élet valamilyen formája, akkor erre tényleg vigyázni kellene. De ezek olyan mikróbák voltak amiket ismerünk. De mi van azokkal amiket nem ismerünk?! Egyik tisztítóreklámban van benne, hogy elpusztítja az ismert baktériumokat. És szerintem itt a kulcsszó az ismert. Mi van a nem ismertekkel? Arra nincs garancia, hogy elpusztítja. (Halkan megjegyzem, hogy szerintem az ismertre sincs)
    Tehát a nem ismertek ellen hogyan lehetne lefertőtleníteni az űreszközöket? Vagy addig ne is lövöldözzenek fel rakétákat amig az összes bacikat meg nem ismerik. Akkor szerintem soha nem is fognak felküldeni semmit.
    Ez szerintem Tylor féle duma egy agyrém az egész.
  • norbre
    amikor embereket meg moszatokat meg fákat meg minden limlomot odahurcolunk majd a jövőben, úgyis viszünk magunkal egy rakat bacit meg mikroorganizmust. Akkor meg nem mind1 most mi került oda?

amúgy meg szertinem szándékos volt, ez a legjobb módja hogy megtudjuk mi a reakciója élő organizmusoknak az űrutazásra meg a marsi körülményekre
  • Slartibartfast
    Idézem: "képes nehézfémek, mint alumínium és..."
    Bizony, a legnehezebb az az aluminium, amiből a repülőgépeket csinálják. Mindegy.

Nade a témában: természetesen ROSSZ, hogyha baktériumokat telepítünk egy olyan bolygóra, amin még azt sem tudjuk, van-e saját élet. Hogyan vizsgáljuk meg az élet keletkezésének korai stádiumát, ha ilyen überfejlett baktériumokat telepítünk a helyére?
    Akik a terraformálással érveltek, azok meg kapjanak már a fejükhöz! Mennyire terraformált egy olyan bolygó, amin van egy titánevő baktérium? A mókusok szerintetek titánt esznek, és ellenállók a gammasugarakra?
    Az is pont elég, ha a saját portánkat összeszemeteljük, nem kellene sittet teríteni a szomszéd kertjébe is.

A további terraformálók figyelmége: Gratulálok az ötletekhez, hogy vigyünk baktériumokat egy szűz bolygóra. Ehhez képest Hernando Cortez szelíd őzike. Persze, és térítsük meg a vadakat.
  • Razgon
    Igen, eléggé felületes a cikkíró.. Pedig nem sokba fájt volna utánanézni.
  • kerezsidexxa
    A legközelebbi bolygószomszédunk a Vénusz...
  • Anteris
    ez a terraformáláa jó duma. Kár hoyg finguk sincs, hogyan kellne az ilyesmit csinálni.
  • dez
    Csak nem egészen mindegy, mit.
  • Epikurosz
    A Marsra igenis vinni kell baktériumokat, algákat. Minél hamarabb.
  • jerec
    Valami hasonlót akartam kifejezni, de sikertelenül
  • FeketeFény
    Abban igazuk van hogy, felelőtlenség egy olyan bolygóra szennyezett szondát küldeni, ahol nem bizonyitott az élet nem létezése. LEhet hogy veszélyt jelent a meglévő életre a mi kis mikrobink ugye. Dehát kit izgat, ha egyszer jó kis uránbányák virágozhatnak majd az őshonos életközösségek rohadó hulláin..
  • MuldR
    "Taylor mindenesetre értelmetlen vandalizmusnak tartja."

Me amit a foldel csinalunk az mi?:)
    Eloszor a kyotoi egyezmenyt irjak ala utana pofazzanak! :)
  • bobka
    nemsokára természetvédelmi övezet lesz meg nemzeti park :)
  • FeketeFény
    De gyerekek.. egyenlőre még embert sem tudunk zökkenő mentesen, nemhogy a marsra, még a holdra sem eljuttatni. A mikrobik kérdésén izguljon az utókor..
  • atlagember
    Ezen az alapon a felszállás előtt és közben a légkörből is juthat az eszköz felszínére. Ha túlélik az aszteroidákon való utazást, akkor túlélik a marszondán valót is, így akármit is teszünk, előbb utóbb elvisszük az életet a marsra. Ott meg úgyis lesz egy olyan evolúció, ami az ottani körülmények szerint megy végbe.
  • vegesm
    Az sem biztos, hogy szaporodni fognak a Marson, a tanulmány amire Taylor hivatkozott csak azt mondja, hogy túlélik a bacik az űrutazást, és csak akkor szaporodtak mikor visszajöttek a földre.
  • _Vegeta_
    Ekkora egy hulyet! :DDDDD
    Edes istenem.
  • valamit
    ennyi erővel ha a sivatagból termőtalajt csinálunk, akkor tönkretettük? télleg rééémes elképzelés...
  • valamit
    szerintem nem is volna baj, ha ezzel megnő az élet esélye a Marson
  • Dono
    jóak!
  • Darth Sith
    meg se lepődnék azon, ha a NASA külön kitenéysztett volna, extrém körülmények között is szaporodni képes baktériumokat, amelyeket kisebb csomagokban feljuttatnak a marsra, és ott a szonda kiengedi őket. Most meg potyautasokkal magyarázzák, az előre kitalált dolgokat...
  • valamit
    ráadásul ellenzi, hogy Marsra bármilyen életet vigyünk, pedig az a jövő (lehetőleg persze a terv szemponjából építő jellegűeket kéne), pillanatnyilag a világűr határolja az ember "világát", ebbe kell "belelépni" és ha számunkra - még ha sok munka és hosszú idő árán is - egy új bolygót, méghozzá mindjárt a szomszédosat tudná nyújtani, akkor ezért cserébe sokat is adna... és ha mindez működne aligha kéne megállni a Marsnál
  • NEXUS6
    Az ilyen Taylor féle űberzöldeknek csak annyit tudok mondani, ha annyra imádnak mindent ami nem emberi és szerintük az ember minden tevékenységével csak kárt okoz, akkor nem értem miért nem lesznek öngyilkosak?

Én csak olyan zöldséget, környezet védelmet tudok elfogadni, ami az emberből indul ki.
    Sajnos olyan erkölcsi magasságokra még nem jutottam el, hogy a pandák megmentésért az egész társadalmat fel tudnám áldozni.

Szerintem elsősorban azért kell védeni a környezetet, hogy az utódainknak még 100 év múlva meg az ő unokáinak 200 év múlva is legyen hol élnie.

Szal nem értem ezt a faszit, mindenki meindent megtett a legjobb tudása szerint, erre ő annak az esélyére hogy egy ma 99%-ban halott bolygó talán pár millió év műlva talán kialakuló élővilágát egy még csak tüsszentéssel sem felérő beavatkozás talán negatívan fog befolyásolni, azt mondja hogy vandalizmus, szal szerintem ez nem tudomány ez feltűnési viszketegség!
  • faz
    mókás lenne ha mondjuk bezöldüle tőle a mars.