95
-
#55 Ezt télleg nem értem! -
#54 Nem csak a küllemet fejlesztik.
Senki nem tud kisújból több ezer soros tökéletes kódot írni!
És az aki ugyan még olyat sem tud, a hibákat viszpont még ő is észre tudja venni!!!
Az open fejlesztés előnye, hogy eszméletlen jól működik a tesztelés és a hibák kijavítása. Ezért sokkal megbízhatóbb a linux!
A nagy cégeknek mindíg korlátozottak az ilyen erőforrásaik is.
Az igazán fontos dolgokat pl amilyen egy elterjedt OS talán csak így lenne érdemes fejleszteni! -
#53 1. Gondolom nem úgy fog lezajlani a dolog hogy a M$ feldarabolásának bejelentése utáni napon betilcsák a windózt.;)
Az eljárás évekig elhúzódhat. Egy céget átalakítani legalább egy év, ha nem több. Viszont mert már mindenki tudja hogy a helyzet változni fog ezért elkezdenek rá készülni. Új cégeket alakítanak, pillanatok alatt megkeresik azokat a még meglevő dolgokat amire egy sikeres üzletet lehet alapozni. (Pl BeOs)
Aztán amikor a helyzet átalakul addigra már lesz mire az üzletet felépíteni.
2. A helyzet valóban visszás. Viszont a politikai vezetőknek nem évtizedekre előre meghatározott koncepciójuk van az IT szektor fejlesztésére, hanem amelyik érdekcsoport az adott ügyben érvényesíteni tudja az akaratát az állam ahhoz adja a forrásait (pl rendőrséget)
Van amikor a polgárok győznek, és akkor megakadályozzák a szoftver szabadalmak megszavazását, van amikor meg nagyvállalatok és akkor a BSA (aminek a M$ ugye oszlopos tagja) pogromot tart.
Szerintem az ilyen fórumoknak az a haszna, hogy a polgárokban is kialakuljon valami egységes koncepció, hogy mihez vannak jogai, milyen lehetőségei vannak, és ne legyen kiszolgáltatva az abszolút anyagi indíttatású szervezeteknek pl BSA. MAHASZ stb. -
totya4 #52 Jó nagy vita alakult ki, bár nem értem min megy a vita, hiszen a felhasználó azt telepít a gépére, amit akar. A cikk eredetileg is arról szól, hogy "tizenhét másik céggel együtt tiltakozott a Windows XP beépített szolgáltatásai ellen".
Tehát nem maga ellen az OS ellen, hanem a beépített plussz programok elen.
Namost az, hogy a felhasználó nyílt forrású/ingyenes, vagy fizetős programot telepít az éppen aktuális kritizált windows beépített program helyett az tök mindegy.
Mint írtam korábban, annak idején mikor megalkotta a windowst az MS kellett volna ugrálni, hogy mi lehet benne és mi nem. Akkor persze senki sem ugrált, mert ügye szart se értett hozzá még senki, illetve akkor még akár meg is bukhatott a cég. De most hogy nagy és erős lehet a vérét szívni.
Senki sincs akadályoztatva hogy új oprendszert írjon... :) -
whitehawk #51 Linus nem a Transmetánál dolgozik, hanem az OSDLnél, amit nagy cégek hoztak létre. Ott kapja a fizuját.
Az opensource fejlesztők egy része valóban csinál closed-source programokat, de ez nem a nagy része. Egy csomó neves kernel fejlesztő (hacker) dolgozik különböző disztróknál, és munkaidőben csinálja a kernel fejlesztést. Ezenkívül egy halom ember hobbiból fejleszt, mert szüksége van valamire, de az életben mással foglalkozik, pl sok rendszergazda.
Sokan azt hiszik, (valamikor multkor ez itt már kiderült,) hogy ha a Microsoft részesedése csökken, akkor nőni fog a szoftver ára. Ez nevetséges. A verseny pont azért kell, hogy az árak csökkenjenek. A szabad piac lényege! Ezért vannak trösztellenes törvények. Ezért vágja szájba a versenyhivatal a mobilszolgáltatókat, ha árakat egyeztetnek. Mert a fogyasztó (te) azzal jársz jól, hogy ha választhatsz. Ha csak Matáv lenne (akkor is ha nevet váltott) és mondjuk letiltaná a Tele2-t akkor hiába lenne a Tele2 szolgáltatása olcsóbb, jobb ha nem tudnád rendesen használni! Ez a helyzet az MS esetében is. Hiába vannak alternatív rendszerek, hogy ha van egy nagy elterjedtségű OS, és a gyártója mindent elkövet azért, hogy ne lehessen azzal együttműködni. Én nem hiszem, hogy 30K forintot ér a windows. Hiszen pl a BeOS is 10-15K körül volt, vagy egy linux disztró se kerül többe. A piaci verseny, megmutatkozik az árakban, a minőségben is. Ahogy nő a szabad szoftverek elterjedtsége, úgy próbál az MS javítani a termékein, vagy legalábbis marketing dumáin :D Az előbbi mindenképpen jó azoknak aki windowst használnak. Az emberek jó része nem tudja, hogy van más lejátszó/böngésző mint ami a windowsban van. Amikor elindítja az explorert akkor arról úgy beszél, hogy "megnyitotta az internetet". Mert neki az az internet, pedig csak egy program! A másik dolog a monopóliumról: A vírusok. Ha itthon csak Paks adna áramot, és leállna, akkor megbénulna az ország, kivéve 1-2 helyet ahol van pót ellátás (generátor, szünetmentes, ceruza elem :D, vagy még mindig nincs áram, mint 1-2 helyen az Alföldön..) Na ha bejön egy vírus, akkor az egy homogén rendszert simán kiírt, mert könnyen terjed. Pl ha egy farmon kiüt a madárinfluenza, és minden madár kidöglik, akkor nem lesz egy állat se, ha viszont van más állat is, amit nem érint a kór, akkor legalább egy része megmarad. Pistike pestises. Rátüsszent Julcsira. Akkor Julcsi is pestises lesz. Julcsi leköhögi Gézukát, de ő immunis, így nem lesz beteg, így hát nem is adja toább a vírust... Ha még mindig nem látszik a hasonlat: Pistike outlookot használ, kap egy levél vírust, és az továbbmegy a címjegyzékben szereplő Julcsinak. Julcsi gépéről megy a szar tovább Gézuka gépére, de mert ő más levelezőt használ (Kmail, Evolution, Thunderbird, TheBat!, OperaMail stb) ezért az ő gépe nem fertőződik meg, és nem is adja tovább a nyavaját.. És akkor ez megint egy ok arra, hogy ne legyen a rendzser homogén. -
assdf #50 Nem értesz. Ha nem védenék annyira azt a szutyok szellemi tulajdont(át kéne gondolni a szabadalmaztatást), akkor már rég be lehetett volna perelni az mst hogy irreálisan magas árat kér az adott termékért.És ez nem csak az msre igaz. Épp a napokban olvastam hogy korea kijelentette akkor is lefogja gyártani a madárinfluenza elleni gyógyszert ha nem tud megegyezni a szabalmat birtokló céggel, mert irreálisan magas árat kér érte.Kijelentették hogy az ország lakossága fontosabb mint bizonyos cég szabadalmi joga(szivesen látnék már ilyen kijelentéseket itthon is).
Szóval te meg én más oldalról közelitjük meg a helyzetet. Te egy konkrét dologról az msről beszélsz, de valójában a jogi helyzet teszi lehetővé hogy az ms és tsai müködjenek.Jelengleg a törvények nem a felhasználókat, az embereket (más néven a lakosságot) védik, hanem a kiadókat illetve gyártókat.Mintha az emberek lennének a kiadókért és nem forditva. Na majd ha ezt a helyzetet megváltoztatják, akkor beszélhetünk versenyről, meg az osről és a többi jó dologról. Addig meg csak felesleges vitatkozás az egész. -
assdf #49 Igen és ez jó dolog, de ők inkább csak a küllemet fejlesztik.Nem hinném hogy egy kernelt rábiznak vmi noname kisfiúra otthon.
Mellesleg az tizenéves aki már ennyire ért hozzá az ha elvégzi a sulit, akkor bezony dolgozni fog, és nem ingyen hanem vmilyen fizető cégnél mint programozó, és a cégnek is kell bevétel valahonnan tehát nagyon vszinü hogy fizetős programokat fog gyártani.Nézd csak azt probálom elmagyarázni hogy az os jó dolog, meg szép is, de csak az os magában nem müködőképes.Attól hogy ez informatika még ugyanugy vonatkoznak rá a közgazdaságtani elméletek.Olyan ez mintha egy hipermarketben ingyen árulnak a cuccokat. Sejtheted mennyi ideig birná.Csak ugy megy ha vmi olcsón ad, vmit meg drágán.Ahhoz hogy az os létezzen szüksége van a fizetős projektekre is.Ha nincs zsákmányállat nincs ragadozó sem, ez ősi törvény. -
#48 Equ, assdf!
El vagytok tévedve! Teljesen igaz amit leírtok, az open nem egy abszolút alternatíva! Nem vágja senki maga alatt a fát amikor az openen dolgozik!
Viszont nagyszerűen kiegészíti az üzleti alapú fejlesztéseket, ott ahol valamiért akadozik a rendszer.
A szabványok elzárása, csak a M$ szerint járul hozzá a világ fejlődéséhez olymódon hogy biztosítja fejlesztő költségeit. Kérdezem én hányszorosan keresi vissza a M$ a win/offic fejlesztési költségeit? Miközben mások nem képesek kifizetni neki bizonyos szabadalmakért a jogdíjat! Nagyszerű fejlődés (a jogászoknak mindenképp)!
A M$-nek egy színes, nem monopolisztikus piacon talán még igaza lenne. De a PC piac nem olyan!
Ezt az elszart állapotot viszont az open még tudja korrigálni valamennyire, addig is amíg a zusa bírósága végre veszi a fáradtságot és lefolytatja az eljárást.
Nem értem a félelmeteket a soxinűségtől, miért lenne zűrzavar ha sokkal több lehetőség lenne?
Amikor csak magyarposta/matáv/vonalas telcsi volt az olyan marha jó állapot volt ahhoz képest, hogy most meg eszköz és szolgáltató hegyek vannak és mégis csak tudok UPC-s kábeles netes telcsiről, vonalasat, vagy gsm-et hívni, vagy másokat akár ingyen?
-
yvorl #47 Szerinted tényleg semmi része sincs az explorernek (ami a piac 90%-ák uralja) abban, hogy az opera ott van ahol van csak a firefoxnak? Szerintem ez nem ilyen egyszerű... -
assdf #46 Dehogynem én értlek téged.Két fő gondom van (nem veled, az elképzeléssel)
1, ha az mst kiiktatjuk a monopolhelyzetből (mert ugye a trösztellenes törvények erre lennének) akkor kell vmi alternativa is.Sajnos ilyen jelenleg nem igazán van és itt a bibi.Mert a linux nem igazán alkalmas a win kiváltására az otthoni gépeken. (remélem most sokkos hiperventillálásba kezdenek a linux fanok)
2,Jelengleg egy visszás állapot van kialakulóban.
Mert ugye vegyük azt az irányzatot hogy legyenek a programok nyilt forráskóduak, legyenek igyenesek és szüntessük meg az ms monopólhelyzetét törvényekkel,mert visszaveti a versenyt.Ez manapság egyre erősödik egyre több helyen perelik be a microsoftot mint korea, vagy az eu.
DE
Meglepő módon viszont egyre erősödik a bsa,a riaa (magyországon az asva és tsai) amik pontosan azt a célt szolgálják hogy az un. szellemi tulajdont védjék (egy nagy f..ság).Törvényeket hoznak illetve birósági eljárásokat folytatnak azon a személyek ellen akik meg merik tenni az szemtelenséget szerintük hogy fájlokat osztanak meg a neten.Szóval miközben a hivatalos szervek mindenféle idióta eljárásokkal probálják megnyirbálni az mst, mondván hogy nem jogszerü amit csinál, addig ugyanezek a szervek támogatják azokat a törekvéseket amik az internet korlátozásával járnak együtt, a fájlcseréléssel fájlmásolással és a többi ilyen dologgal.Ezzel sztem egyfajta tudathasadásos állapotban vannak.Amig ilyen szinten védik az un. szellemi tulajdont addig semmit sem ér az ms feldarabolás vagy bármi más akció. -
#45 Én is elmondok egy titkot!
Egy programot nem csak min 30 év gyakorlattal rendelkező, szakállas szemüveges polós fazonok gyártanak!
Hanem pl olyan tizenévesek is akik olyanokat csinálnak, mint pl a taskbaron a nyilacska, vagy kicsit nagyobb gyakorlattal, bétatesztelőként leír egy problémát/hibát elég pontosan, sőt még javasol is hozzá valamit.
Az opensource az ilyen emberkékre is számít és nekik se fizet semmit, és egy progi megbízható működéséhez lehet, hogy nagyobb szükség van rájuk mint a zseniális de fakezű zsenikre.
(Amúgy a M$ is valami ijesmit akar csinálni, -a zöld emberkék előnyberészsítése, a kezelhetetlen zsenikkel szemben- de neki sokkal korlátozottabbak az erőforrásai, mint egy valóban nagy volumenű open fejlesztésnek) -
#44 Látom télleg nem érted!
Nekem nem az a jelszavam, hogy Linux vagy halál!;))))
Itt nem az a gond, hogy irigykedünk a M$-re, és bezzeg aki nem irígykedik hanem dolgozik szépen ahogy csillag megy az égen az mégis csak meg tud élni, szal nincs igazunk.
A gond az, hogy az M$ az IT alapját, infrastruktúráját képező programok fölött monopóliummal rendelkezik.
Ennek káros hatását 2 módon lehetne kivédeni, megszüntetni:
1. A piac felszabadításával. Lehetővé tenni hogy minnél több cég tudjon részt venni az OS piacon.
2. Az alap infrastruktúrális szoftverek, termékek (PL. OS, dx) open szabványúvá tételével.
Az M$ mindkettőt megakadályozza. Persze hogy hüle lenne kiengedni a kezéből az aranytojást tojó tyúkot. -
#43 El vagy tévedve!
A trösztellenes törvényekben nincs olyan hogy az ilyen eljárás alá kerülő cég vezetőségét 500 évre leültetik, kiátkozzák minden egyházból, és mellesleg halmazati büntetésként a közügyektől is eltiltcsák vagy 50 évre!
Ez nem bűntető jogi eljárás! Érted?
Senki nem akarja a zsenikéidet bítóra juttatni (még ha egyesek szerint meg is érdemelnék).
Az antitröszt törvény célja egy a versenyre káros állapot megszűntetése, és az eljáráshoz elegendő az állapot fennállásának bizonyítása.
Az teljesen másodlagos kérdés, hogy amíg ide jutottunk ki, kinek, hányszor, és mennyire tett keresztbe!
Azt meg hogy a M$ monopol helyzetben van te is elismerted! Szal akkor min vitatkozunk?
-
Caro #42 Ja, és még valami:
egy hely ahol csak open-source-t lehetne használi: állami szféra(e-okmányirodák és társaik)
Ezek tipikusan olyan helyek, amik nem engedhetnek meg maguknak hibákat.
Itt használat előtt legalább fél évvel ki kéne rakni a forráskódot, és ha nem találnak benne hibát csak akkor használni.
Itt nem lehet azt megcsinálni, hogy elmegy 3 évig egy szoftver, akkor talál valaki benne egy rést, és ezt kihasználva adatokat hamisít meg. -
Caro #41 Tudjátok miből él Linus?
A Transmetánál dolgozik.
Persze lehet beállítani gonosznak olyanokat, akik nem fogadják el a fogyasztói társadalmat...
Ez tipikus közgazdász gondolkodás. -
Equ #40 Ott a pont! Az open source fejlesztők 90% napközben closed source fejlesztő, abból él, aztán a szabadidejében bütykölget open source játékszereket és közben hírdeti az open source BS-et. Tipikus "maga alatt vágja a fát" eset...
A maradék 10% pedig beállt valamelyik nagy cég (pl. ibm) open source csapatába és ugyanúgy dolgozik mint egy closed source fejlesztő. És a cég miből fizeti ki? A closed source termékeinek eladásából. Gyönyörű... -
Equ #39 "Én felsoroltam szoftvereket, amiket az MS ett meg"
...amikről kiderült, hogy talán mégsem...
"most te jössz:sorolj fel olyan szoftvereket, amiket open-source ölt meg."
írtam egyet az opera. (még nem halt ki teljesen, de az utolsó esélyét is elvette a firefox a túléléstől, alamizsnából nem fognak megélni)
De említhetjük a beos-t, szintén a linux ölte meg, esélye nem volt a piacon, az ingyenes linux mellett, hiába volt 100x jobb egy rakás területen. De még százával haltak ki vagy kerültek csődközelbe és állt le a fejlesztés egy rakás programnál, mert a témára megjelent egy többé-kevésbé használható de DÖMPING ÁRRAL PIACOT ELNYOMÓ ÉS TORZÍTÓ open source alternatíva... Nekik, ha szerencséjük van akkor megveszi őket kilóra a ms vagy egy másik nagy cég, ha nincs, akkor felszámolják őket. Open source (pontosabban mindent elnyomni próbáló open source, mert ötletek, egyszerűbb programok esetén nagyon hasznos az open source) nélkül nagy részükből igazi versenytárs alakulhatott volna ki, nyilván nem nyomták volna el a nagyokat, de igazi kereskedlmi-piaci versenyre késztetve őket, mi a vevők jobban jártunk VOLNA... -
assdf #38 Az open source sosem volt igazi alternativa és most sem az.Elmondok neked egy nagy titkot. A rendes, megbizható os termékeket, mint például a mozilla firefox vagy egyes linux disztribuciókat nem 16 éves suliból logó kicsit programozni tudó kiskölyök fejleszti.Ezeket a termékeket komoly programozók, szakemberek készitik.Elméletileg ingyen. Igen ám de ez esetben felkopna az álluk. Szóval hogy is történik ez? Úgy hogy az adott programozó fizetős projekteken is dolgozik és vagy mellékidőben csinálja az os programokat, vagy főállásban, de akkor meg szintén fizet neki a cége, ami gyárt vmi más fizetős terméket is hogy tudjon fizetni a programozónak. Az egész open source iparág addig életképes amig csak kis százaléka a piacnak.Vagy szerintetek ha majd mindenki os termékeket használ és senki se vesz fizetős programokat, akkor majd miből fog megélni az a programozó aki "ingyen" fejleszti az os cuccokat? hm? -
Caro #37 Van open-source alternatíva, és mindig is lesz. De nem a nagy piacon. Az meg szerintem tisztességes dolog, hogy egy otthonra szánt PC-hez ne kelljen még a szoftvert is megvenni a hardver mellé. És ahogy írtam otthonra elegek az open-source szoftverek. Vállalatnál pedig általában nem szorítanak ki semmilyen kereskedelmi terméket.
Én felsoroltam szoftvereket, amiket az MS ett meg, most te jössz:sorolj fel olyan szoftvereket, amiket open-source ölt meg.
-
Caro #36 Ez az "egységes" oprendszer helyett be lehetett volna vezetni rendes szabványokat az informatika hajnalán, és akkor most nem itt lennénk, a >15 élő architektúrával, a >40 féle hardverinterfésszel, a >2000 fájlformátummal, és a >10000 össze-vissza driverrel. -
assdf #35 Én ezt nem értem. Van egy rakás informatikai cég, amelyik minőségi terméket gyárt és jó az üzletpolitikája (pl blizzard,google stb) és amelyik tökéletesen jól megél. Nem kéne mindent az msre fogni, csak azért mert néhány más cég meg elb..szta az üzletpolitikáját.
Másrészről meg ha most feldarabolnák,eltüntetnék az mst és vele együtt a windowst is, bábeli zürzavar lenne. Bár abból a szempontból nekem már megérné hogy soha annyi anyázást nem hallanék majd a linuxal kapcsolatban, mint akkor amikor majd mindenkinen erre a "szuper" oprendszerre kéne áttérnie...
Aztán látom azt is hogy van aki nem fogja fel, ha most az mst tönkrettennék és kiesne az egyeduralkodó pozicióból, akkor semmi más nem történne mint jönne egy másik cég(ami talán rosszab lenne az előzönél is) aki átvenné a helyét.Slusszpassz.Ha majd az ms már nem tud alkalmazkodni a piaci igényekhez akkor szépen lassan ugyis vissza fog szorulni.Jelenleg viszont nagyon jól eltalálja a userek igényeit (nem a szakemberekét a userekét akik kb 90%a a számitógép használóknak) és addig csak hiábavaló erölködés ez a nagy törvényi hercehurca. -
avman #34 >>Igen, csak azt felejtitek el hogy a több mint 100 éve léteznek kartel ellenes, meg antitrösz törvények, épp az olyan helyzetek kivédésére amikor valamilyen cég, vagy cégcsoport a fejlődést is akadályozó módon telepszik a piacra!!!!<<
kicsit gondold át. az ms alapvetően soha nem akadályozta a fejlődést (legfeljebb csak befolyásolta valóban gyakorta megkérdőjelezhető piaci eszközökkel és módszerekkel). nem mondom h jó dolog a mostani egyesuralom, de senki sem kényszerített senkit, h a kezdetekkor win alá fejlesszen. de a dolgok jelenlegi állása szerint az IT ipar sem tartana itt a Nagy és Szent Egységes oprencerük nélkül. ezt azért érdemes átgondolni mielőtt ráveti az ember magát a csontig lerágott témára, miszerint a MS a pokol kapuja és BG a sátán földi helytartója. -
avman #33 A feldarabolás meg nem csak azt jelenti, hogy a részlegekhez hozzácsapok egy saját személyügyet, számvitelt, meg marketing részleget.
>>A feldarabolt céget még évekig fogják izélgetni. Ugrott a közös költségvetés! Az xbox-nak, és más veszteséges részeknek saját magukat kell eltartani, mert nem kapnak milliárdokat a jóságos BG papától. Ha egy évben leül a winek eladása, akkor a keletkező hiányt nem lehet többet az Offic bevételből pótolni!<<
nos akkor ugorj neki trékomnak is. dettó. vagy még ajánlhatok egy csmoó céget.
>>És bizony lehet hogy kötelezik őket hogy pl linuxra is kiadják az Officot, meg a DX-et, na akkor mi lesz?<<
semmi, mert hülyék hatánkolására ez nem fog megtörténni. ugorj neki és kötelezd a macis programokat is, h írják meg linuxra. hajrá. -
dshk #32 "Végig se olvasom a sok láma hozzászólást....."
"De legalább ma is jót röhögtem rajtatok..."
Kissé zavart elmeállapotra utal, ha olyanon röhögsz amit el sem olvastál. -
Equ #31 "Az open source szoftverek még sehol nem voltak, amikor pl az explorer lenyomta a netscapet."
Nocsak, open sourceból csak böngésző van? Vagy esetleg a kereskedelmi programok 90%-ára van open source változat? Igaz, hogy sokkal rosszabb, "gagyi", de van, amelyekre nem igaz a fenti dolog. (habár a böngészőre se, lásd lentebb)
A netscape egyszerűen elbénázta a lehetőségét, érdmes megnézni azt a katasztrófát amit mostanában kiad... De mint mondtam nem csak böngészőből áll a világ, ezer témában ölte ki az open source a normális (de a ms-nál kevesebb pénzű) programok fejlesztését...
"nem az open-source ölte meg a kereskedelmi szoftvereket, hanem az MS a versenytársait. "
Látom igen korlátozottan látod az informatika világát... Nem csak oprendszerből és bőngészőből áll a világ (habár ezekben sem a ms ölte meg a fizetős konkurenciát, pl. nem a ms miatt kellett az operának 1 hónapja feladnia a bevételi forrását, hanem egy open source termék miatt...) -
#30 Végig se olvasom a sok láma hozzászólást..... a vesztesek mind szidják a MS-ot!!!! De legalább ma is jót röhögtem rajtatok... köszönöm -
#29 A példád nem a legjobb!!!!
Hány mobilgyártó/szolgáltató van a Világon?
Mint égen a csillag!
Hány cég OS-ét használja a világon az emberek 90%-a?
Egyetlen egyét!!!!!!
Ha neked ezen még magyarázni kell valamit, hogy hogy jönnek ide az antitrösz törvények akkor már nem tudom mit mondjak.
Persze lehetne itt más okokat találni, de a M$-t gyakorlatilag már majd minden termékért beperelték pont az antitröszt törvényekre hívatkozva: Az IBM az OS-miatt, a Netscape az IE miatt, megint más az Office miatt és végül a MP miatt is beperelték. Akik meg beperelték azoknak valahogy csak meg kellett fogalmazniuk azt a vádat. Egy médiapléjer gyártó nem hívatkozhat arra, hogy milyen módon torzította el az internetes szabványokat a M$ a maga hasznára, mert az nem az ő területe, ő csak a MédiaPléjerre tud hívatkozni!
Az hogy nem stabil a rendszer az meg nem jogi kategória, pláne hogy csak limitált felelősséget/garanciát vállalnak a termékekre. (10 dkg párizsira többet kapsz, mint akármelyik M$ szoftverre!)
Amúgy a kartel ellenes törvények haszna soxor télleg nem egyértelmű, esetleg talán egy rövidebb időszakra vissza is esik az adott terület, de aztán sokkal nagyobb virágzásnak tud indulni!!!!!
Az meg hogy Magyarországon mennyire nem alkalmazzák ezeket a törvényeket sajnos nyílvánvaló, de sajnos Magyorországon csak nagyon kevés törvényt alkalmaznak igazán.
A feldarabolás meg nem csak azt jelenti, hogy a részlegekhez hozzácsapok egy saját személyügyet, számvitelt, meg marketing részleget.
A feldarabolt céget még évekig fogják izélgetni. Ugrott a közös költségvetés! Az xbox-nak, és más veszteséges részeknek saját magukat kell eltartani, mert nem kapnak milliárdokat a jóságos BG papától. Ha egy évben leül a winek eladása, akkor a keletkező hiányt nem lehet többet az Offic bevételből pótolni!
És bizony lehet hogy kötelezik őket hogy pl linuxra is kiadják az Officot, meg a DX-et, na akkor mi lesz? -
Caro #28 Nana.
Az open source szoftverek még sehol nem voltak, amikor pl az explorer lenyomta a netscapet.
(persze open-source már sokkal régebb óta létezik, csak nem ekkora mennyiségben)
És ez jellemző a többi dologra is.
Pl: ezer jobb böngésző van az explorernél, de az emberek többsége annyira sík, hogy képtelen értelmezni a képernyőre kiírt mondatokat is.(persze csak nem akarják tudni)
Így jó hogy nem jutnak el odáig, hogy letöltsék a másikat. Fokozottan igaz ez a nem netes programokra, és azokra, akiknek nincs is netje.
És amikor átjön a szomszéd beállítani a gépet, általában nem akar azzal vacakolni, hogy letölt mást, install CD-t hoz, hanem jön a "jól bevált" neki ez is jó lesz módszer.
Csak néhány példa:
netscape vs explorer. Az explorer a semmiből mosta le a netscapet. Pedig a netscape felhasználók röhögtek az első explorer próbálkozásokon. Csak aztán jött az, hogy a net már nem csak az egyetemistáknak, programozóknak, számítógépes szakembereknek kellett, hanem a síkagyú átlagusernek is, aki technofóbiás, és azt sem tudja mi az a reset gomb.(gondolom érezni, hogy az ilyen emberekről megvan a véleményem. Ez olyan, mintha valaki úgy akarna repülőgépet vezetni, hogy autót tud(pl. autó itt a TV távirányító, bár egyesek még azt sem ismerik teljesen)). Szóval maradt a tömegtermék ennek a masszának, aki szépen be is vette az egészet.
Ugyanez az icq vs. messenger történet. Szó nincs arról, hogy a messenger jobb lett volna, mint az icq. Csak ez lett belőle.
Szóval: nem az open-source ölte meg a kereskedelmi szoftvereket, hanem az MS a versenytársait. És akkor jött elő az open source a háttérből, a hobbiként fejlesztett cuccokból.
És a kereskedelmi szoftverek most ugyanazt az utat fogják bejárni, mint a zene és film kiadók. A net elterjedésével. Mert mióta létrejött az ARPANET létezik az open-source. És ahogy terjed az internet, úgy terjed az is.
Nem vitatom, hogy az open-source szoftverek 90%-a nem elég a felhasználónak... csak őt nem felhasználónak, hanem dolgozónak hívják. Az otthoni felhasználók igényeit szinte már maximálisan kielégítik az ilyen szoftverek.
Aki pedig produktív szoftvert használ, mert azzal keres, az meg úgy is meg fogja venni. Mert neki az kell. -
savior #27 pedig bill gates mindent megprobalt, meg a szulinapjat is ekkorra rakta, hatha arra tekintettel nem buntetik meg oket -
assdf #26 Igen van ilyen törvény de jó lenne ha értelmes okkal perelnék be őket és nem azért mert be van épitve az oprendszerbe egy internet böngésző vagy épp egy média lejátszó.Ennyi erővel be lehetne perelni az összes mobiltelefont gyártó céget mert hogy képzelik hogy annyi funkciót gyárilag telepitenek a mobilra, vagy az autógyártó cégeket és igy tovább. Perejlék be őket azért hogy miért nem stabilabb vagy biztonságosabb rendszer.De ne ilyen kamu érvekkel miközben mindenki tudja hogy az alternativ oprendszerbe(linux) ugyanigy be vannak épitve ezek a funkciók.A választhatóság megint csak gyenge érv,pl ha másik böngészöt akarsz, semmivel sem nehezebb win alá feltelepiteni mint linux alá és tessék már használhatod is. Szóval ezek nem érvek.
A kartel és tröszt ellenes törvényekről meg az a különbejáratú véleményem hogy nem sokat érnek, legalábbis magyarországon.Ha vki figyeli a hireket akkor elég mostanában elég sokszor kiderül hogy bizony nagyon sok cég összebeszélt.A büntetés meg nevetséges megbüntetik őket pár millióra forintra mikor milliárdos üzlet volt.A másik meg az hogy attól még hogy feldarabolod az mst, még ugyanazok fogják irányitani csak max különbözö cégnévek alatt.Sztem semmi nem változna csak máshogy hivnák őket. Ennyi -
#25 Igen, csak azt felejtitek el hogy a több mint 100 éve léteznek kartel ellenes, meg antitrösz törvények, épp az olyan helyzetek kivédésére amikor valamilyen cég, vagy cégcsoport a fejlődést is akadályozó módon telepszik a piacra!!!!
Okulásul megint csak ajánlom a wikipédiát!!!! -
assdf #24 Ennyi sok marhaságot egy helyen...
Nézzük sorjában:
1,Igaz ugyan hogy az ms termékei fizetősek, de valójában az otthoni felhasználók többsége ugyis crackelt cuccokat használ én legalábbis nem sok embert ismerek akinek legális winje lenne.Igy aztán a szimpla user ugyanugy ingyen használja ezeket a termékeket mintha opensource lenne.
2,Akinek nem tetszenek az ms programok, az nyugodtan lecserélheti.Felrakod a firefoxot és lám tessék müxik windowson is, nem történt semmi. Az hogy gyárilag bele van épitve pár ilyen program, hát istenem én sem szeretném ha minden szirsz@rt utólag kéne letöltögetnem, ami meg olyan ugyis kicserélem.
3, Aki meg üzleti célra használja a szoftvereket(tehát a különbözö cégek) azok meg ugyis megveszik a licenszet a support miatt.Lehet szövegelni hogy opensource ide vagy oda, ha egy cég linuxra áll át, ott is fizetni fog érte mert kell a support.Ha normális linuxot akar, az is pénzbe kerül.
Egyébként pedig igazat adok Equnak az opensourcal kapcsolatban.Ha üzleti szempontból nézzük és nem informatika terén, ez pontosan az az eset mint amikor egy nagy cég mesterségesen alacsonyan tartja az árakat és mikora kisebbek már kidöltek akkor majd szépen visszaemeli. -
#23 "Csak egy "apró" dolgot nem vettél észre. Mégpedig, hogy a normális kereskedelmi versenytársakat az open source ölte meg! A ms-on kívül senkinek nincs akkora pénzügyi háttere, hogy felvegye a versenyt az ingyenes programokkal, hiába tudnak többet mint egy open source-os játékszer, a kutya nem fizet érte, ha van az adott célra open source alternatíva. Egyedül a ms aki megteheti hogy dollár milliárdokat fektet a fejlesztésbe, kutatásokba és reklámra ezáltal az egyetlen aki vígan megél az open source mellett."
Ez aztán a brilliáns logika!!!!!
Várjál én is írok egy hasonlót:
Igaz hogy a nagyhatalmak töketlensége miatt előretörő, megszálló náci hadsereg minden civilt belelőtt a Dunába.
De ezt a partizánok terrorakciója provokálta ki, amikor ártatlan kutyás ss tiszteket mészároltak le.
Nézd, a világon nem engednek még egy céget ilyen mértékben rátelepedni semmilyen piacra, mint a M$-t. A M$ ellen jelenleg is tucatnyi antitröszt per van folyamatban, de amíg az USA-ban nem érvényesíti végre ezeket a törvényeket (pl nem darabolják fel szépen az M$-t) addig a világ másik részén csak ilyen paródiákat, fülemile pereket fognak tudni produkálni.
És sajnos semmilyen kereskedelmi alapú az M$ érdekeivel szembenálló cég nem fog tudni létezni!!!!
Nem BG zsenialitása az oka, hogy ilyen szép nagy dagi a cég, hanem az amcsi jogi szakemberek bénasága, és megkenhetősége. -
#22 Ja amit kihagytam, hogy én azrt értem, hogy a többi rendszernél én döntöm el, hogy mit akarok feltelepíteni, és mit nem, de szerintem Windowsnál ezek a programok sokkalinkább demonstráció jellegűek, hogy mit is tud a rendszer, vagy, hogy minimálisan használni tudd a géped, amíg mást nem pakolsz fel rá. Aki az alap szarokat használja (WMP, IE stb), az meg is érdemli. -
#21 Nem vagyok M$ párti, de most az M$ fanokkal abban egyetértek, hogy szerintem feleslegesen balhéznak sokan. Ok persze, az M$ orrára kell koppintani, de nem arra fogva, hogy egyeduralomra tör a xy program piacán. Ezek a cuccok, a Windowshoz tartozékok, amit lecserélhet bárki. Pont úgy, mint ahogy a linux disztribekhez is adnak 1 kiló progit, macOS-hez is adnak 1 kiló programot, tehát nagyon nem értem, hogy miért kell ezért baszogatni a windowst. Ez olyan, mint ha azért perelnék egy autógyárat, mert autorádiót, vagy tükröt raknak a kocsimba. -
totya4 #20 A microsoftnak is olcsóbb lenne oprendszert fejleszteni ha nem kellene mellé millió kis szir-szar felhasználói programot is megírni.
Csakhogy a gyakorlatban pedig látjuk, ki veszi az explorer nélküli böngészőt.
Mondjuk én firefoxot használok egy ideje és imádom :) -
kbupdate #19 Most egy meglepőt mondok: Windows XP-nél IS DÖNTÖM EL , hogy mit használok, és mit nem! Persze sokan kebverik a "user friendly"-séget az "értek a szgépemhez" fogalommal. -
Equ #18 "De az nem megoldás, hogy a kereskedelmi szoftverek terén egyetlen egy cég legyen az egyeduralkodó."
kiváló meglátás! Csak egy "apró" dolgot nem vettél észre. Mégpedig, hogy a normális kereskedelmi versenytársakat az open source ölte meg! A ms-on kívül senkinek nincs akkora pénzügyi háttere, hogy felvegye a versenyt az ingyenes programokkal, hiába tudnak többet mint egy open source-os játékszer, a kutya nem fizet érte, ha van az adott célra open source alternatíva. Egyedül a ms aki megteheti hogy dollár milliárdokat fektet a fejlesztésbe, kutatásokba és reklámra ezáltal az egyetlen aki vígan megél az open source mellett.
Így aki hiányolja a valódi versenyt (sajnos az open source programok 90%-ának a minősége/célközönsége a legtöbb embernek nem elég/nem megfelelő) az ne a ms-ra mutogasson, hanem a kereskedelmi versenytársakat módszeresen kiirtó open sourcra. Sajnos az open source ezen hibájára csak most kezdenek ráeszmélni (több kutatás is mostanában jelent meg erről) de lehet, hogy már késő. A ms az akit nem kell félteni, ő túléli, de valódi verseny nem lesz. Az open source nem valódi verseny, ahogy nem valódi alternatíva sem, az esetek legnagyobb részében. -
Caro #17 Tök mindegy, nem nagyon tudnak vele mit csinálni.
Ekkora fejlesztőkapacitással nem nagyon tudják felvenni a versenyt. És a microsoft eléggé alkalmazza ilyen szempontból a "top-down" elvet.
Kiszemel egy területet, és úgy dönt, hogy most azon ő lesz az első.
Van pénze, megteheti.
És akkor a végén ott fogunk állni, hogy mindenből csak MS termék létezik, mert az összes többi tönkrement. Kivéve persze a videolan playert, a mozillát, a gaimet :)
Szóval mindent ami opensource.
De az nem megoldás, hogy a kereskedelmi szoftverek terén egyetlen egy cég legyen az egyeduralkodó. -
#16 Nem érted a lényeget, Linuxnál TE DÖNTHETED EL, hogy melyiket akarod telepíteni a 4 féle böngésző/12 féle lejátszó ésatöbbi közül. Ezek ált. nyílt forráskódú szoftverek, közvetlen hasznot senkinek nem hoznak (elvégre nem fizetsz értük), viszont a júzer kap választási lehetőséget. Ezért egy cég sem pattoghat, hogy hátrányos helyzetbe kerül, mert a másik cég böngészője/lejátszója/szövegszerkesztője van a Linuxhoz mellékelve.