A három nagy uralja az internetes keresők piacát
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Intel.DZ77RE-75K.Core.i7-3770K.32GB.RAM.360GB.RAID.SDD.8TB.RAID.HDD.GTX660Ti.Dual.NEC.Windows.10.Enterprise Apple.Mac.mini.Core.i7-3615QM.16GB.RAM.1TB.HDD.OS.X.El.Capitan
Intel.DZ77RE-75K.Core.i7-3770K.32GB.RAM.360GB.RAID.SDD.8TB.RAID.HDD.GTX660Ti.Dual.NEC.Windows.10.Enterprise Apple.Mac.mini.Core.i7-3615QM.16GB.RAM.1TB.HDD.OS.X.El.Capitan
Ami nagyon pipec lenne, ha mondjuk arra keresnék, hogy "fenster" akkor megtalálná a finestra, fenetre, window, stb-stb szavakat is. Ha akarok valamit venni a weben, akkor nem kéne végigkeresni EU-s nyelvekkel és országokkal egyenként... A weben már rég nem az angol a tartalom fõ nyelve, EU-ban meg pláne nem... Ebay valami segítséget ad, mert ott legalább a kategóriák ugyanazok, csak más-más nyelven leírva 😊. (De nincs minden összekötve, ez pl. nincs) Ehhez képest a keresõk még mindig angolra vannak optimalizálva 😞.
2. nem értek egyet a dologgal. mármint azzal, hogy a találatok nem elégítik ki a felhasználót. részben igaz, de ne feledjük el, hogy "keresni tudni kell"
értelmes lényegre törõ szavakat használjunk, minél kevesebbet, de a lényeg legyen benne, de csak a lényeg.
pl. "olyan szótárat keresek, ami angolról magyarra fordít" -- erre nem lesz találat, de arra, hogy "angol magyar" -erre lesz sok.
persze tökéletes kleresõszavvakkal sem talál meg az ember mindent.
Tudjátok, hogy mi a szégyen a Google-ben?
ha tölteni akarok egy crack-et, vagy serialt keresek, akkor mindenképp találok vele, de ha informálódni akarok pl a mûvégtagokról, vagy keresni szeretnék egy jó fogorvost, akkor nehezebb dolgom van. Nem tudom a yahoo ebbõl a szempontból milyen, de a google nem vmi jó.
A pesszimista látja a nehézségeket a lehetőségekben, de az optimista látja a lehetőségeket a nehézségekben. (Winston Churchill) Spark of Insanity
BTW En Maxthont hasznalok, nekem ez tetszik.
Amúgy gugli nem sétál végig mindenen indexelve, ez az amit mondtam. Igyekszik oda nyomulni, amire sokan mutatnak, köröket keresni amik egymásra mutogatnak, és azt csak bizonyos de rövid mélységig felkutatni. Ugyanis õ úgy gondolja, hogy adott körben nagyjából ugyanaz van, elég ha a kör közepét neked kidobja válaszban, Te úgyis megnézed ha neked tetszik. Ezért is nem akar bruteforce végigindexelni mindent. Mit értesz meta-indexelés alatt? Régen volt a "META keywords", de azt inkább hagyjuk, elég szánalmas, régen a gyenge vasak korszakában kellett, de akkor is rosszul voltak már kitöltve, ha voltak egyáltalán. Vagy META alatt olyan paramétereket értesz, mint last modif, author, location, language, stb? Mert ezek benne vannak, és lehet is rájuk szûrni. Vagy konkrétan mire gondolsz?
Yahoo szinten tud kepeket keresni.
Mail meg nem volt tema, de persze jo az a sok tarhely. Bar nekem tokeletesen eleg amit az ISP-m nyujt.
Pelda:
http://www.google.co.hu/search?hl=hu&q=britnye&meta=
http://search.yahoo.com/search?p=britnye&fr=FP-tab-web-t&toggle=1&cop=&ei=UTF-8
A Yahoonal eleg szembe otlo a dolog. Google-on hol van?
ui: bevallom lusta voltam keresni, gondoltam nincs is ...
Errõl az jut eszembe, hogy amire végezne, akkor is már sok halott link lesz közte. (És még így is)
Vagy ezt naponta/hetente indexelik be?
Az meg, hogy valamit meg találsz e vagy nem az nem kérdés, a baj a következõkben van:
Mekkora esély van rá, hogy az adott információ minõsége megfelelõ szintû legyen?
Mert amikor általános dolgokról keresgélsz akkor ez relatív rövid idõ alatt megtörténik, de még akkor is van, hogy valami más úton 2-3 hónapra az adott keresés után valami sokkal jobb forrást, sokkal minõségesebb információt találok egy adott dologról, pl. úgy, hogy olvasgatok valami portált és annak archivájában van egy link ami aranyat ér, viszont a Google vagy akármelyik másik keresõ ezt a linket csak a 29-edik oldalára rangolja... na ez akkor nekem elegendõ ok, hogy ne legyek megelégedve a Google-val vagy akármelyik keresõvel. Ha pl. Six Sigma-val mérnénk a keresõk teljesítményét akkor 0 Sigma lenne, ugyanis 1.000.000 keresésbõl legalább fele nem elégiti ki a felhasználót, ezt pl. ha átmásolnád valami más területre, mit szólnál ha több mint fele esetben az orvosok nem megfelelõ orvosságot irnának ki a betegnek, vagy a megfelelõ orvosságot a 18-adik nekifutásra találnák el... na ha így nézed a dolgokat akkor nagyon nagyon nem leszel megelégedve a szolgáltatással.
Tehát ez vezet bennünket a második fontos dolog felé, az pedig ha a keresett információt megtalálod a keresõ álltal, olyan minõségben amelyel meg vagy elégedve, akkor ez mennyi idõbe kerül?
azt viszont tudom(nem szakértõi vélemény, nem is azt írtam, csak felhasználói tapasztalati szinten), hogy a Google-el eddig mindent megtaláltam, amit kerestem. Legalábbis információt. Fileokra más eljárásokat használok, legtöbbször filemegosztókat.
Mit szeretek a Google-ben?
Keresõ - király, képeket is keres, mindent megtalál
Language Tools - eszetlen baró, kár, hogy nem tud magyarul. Képes egész weblapokat lefordítani interaktívan a linkeket követve. Remek cucc
Gmail - levelezés, több, mint 2,5 giga tárhely, egy spéci progival webmeghajtóvá csatlakoztatható, emailben támogat SMTP protocolt!
és még nagyon sok más, van térképe, meg minden. jó rendszer.
yahoo levelezõje asszem nem is tud magyarul()legalábbis tavaly még nem tudott
én a híve vagyok, de biztos nem rosz a többi sem.
A pesszimista látja a nehézségeket a lehetőségekben, de az optimista látja a lehetőségeket a nehézségekben. (Winston Churchill) Spark of Insanity
na ezen a baromságon nem lehet nem nevetni... ugyanis 300 évet honnan vette, az lehet, hogy ez elérhetetlen 10 év alatt, vagy esetleg az is lehet, hogy soha, de 300 év... na ez aztán a duma, és ha a Google-nak 300 évre lenne szükség valamit megoldania, akkor azt hiszem jobb ha becsukják a boltot még most. <#smile>#smile>
Különben azt hiszem, hogy a keresõk piacán a Google idõvel mindég kisebb piacot mondhat majd magáénak, de nem a Yahoo vagy az MSN lesz az aki ezt lehasítja tõllük, hanem megjelennek majd még sokan, meg ezek akik már jelen vannak azok is idõvel erõsíteni fognak. Nem hiszem, hogy egy ennyire öszetett problematikára (mármint 300 év <#smile>#smile>) a közeljövõben valamelyikük is képes lenne általános választ adni, ezért szerintem a keresõket párhuzamossan fogjuk használni, nagyon sokáig, jelenleg pl. a Google képes valamire amire az MSN nem de ez fordítva is igaz, sõt még van amikor valamelyik kisebb keresõ jobb eredményt ad valami kérdésre mint a Google, MSN vagy Yahoo. Én jelenleg rendszeressen 4-5 keresõt használok, kb. 40% Google, 10% Yahoo, 40% MSN és a maradékon osztozkodnak a többiek.
Különben marhaságnak tartom azt a hozzáállást, hogy a keresés problematikáját brute force metodussal kell megoldani, a mai Internet olyan amilyen és nem nagyon lehet rajta segíteni, de az adatok elég hamar elavulnak és ezért mondjuk 10 év múlva az adatok többsége fiatalabb lesz 5 évnél, na ezekre a jövõbeli tartalmakra kell meta meg hasonló eljárásokat kidolgozni, valami féle tartalomregisztert kifejleszteni, mert 5 millióból TB-bõl 170 TB elérhetõ a keresõk indexelése álltal tehát 99.99% tartalom elérhetetlen a keresõk álltal, ez szerintem katasztrófa (persze nem hiszem el, hogy éppen ez a helyzet, de mindenesetre sokkal több tartalom van keresõkön kívûl mint amennyi indexelve van).
Pl:
A Yahoo kitalalja, hogy mit akartal keresni, ha rosszul irod be, vagy elgepeled. A Google ilyet nem tud ...