166
  • dez
    Jaj, nézd már meg azt a Physxet! Egy kis vacak chip. És még csak nem is spéci célchip, mint egy GPU. Hanem 1db vektorproci, asszem.
  • dez
    Nem. 8 SPE van + 1 PPE.
  • MacrosTheBlack
    Lehet hogy feljebb pozicionálták az intel marketingesei, de örülhetnek ha legalább egyenlő félként el tudják passzolni.
  • BiroAndras
    "Azért ne rohanj ennyire, még a kétmagos procik sem terjedtek el, sőt... te meg már jövőre jósolod a 4magosat, aztán a 8magosat"

A 4 magosat nem én jósolom. Pl.: http://www.theinquirer.net/?article=23747
    Innen meg elég logikus a 8 mag.
  • Le Kurde
    Szerintem az inkább a Xeon lesz... Az Itanium feljebb pozícionált.
  • MacrosTheBlack
    Igen, abban a cikkben volt amiben leírták hogy a 286-os emulálja a ps4-et is.
  • MacrosTheBlack
    Itt a lehetőség, rakjon! Na, hol tolong a sok jelentkező?
  • MacrosTheBlack
    Mellesleg a sanyi is leszerződött az ageiával, szerinted miért?
  • MacrosTheBlack
    Szerinted egy apró NexGen által összedobott K6 tud annyit mint egy intel pentium2?
  • Dzson
    A többmagos procikat játékban te nem fogod kihasználni. Anno a Quake3 sem futott sokkal jobban dual lapokon mint single-ben. A többmagos procik pont arra jók hogy a winfos ne akadjon le ha behívok egy word-ot miközben fut még másik task is mellette - mögötte - előtte (mert a párhuzamos működést csak papíron ismeri billgecc cége). Eleve milyen hülyeség winre a többmagos proci... Ezt is csak a kis pécéhuszárok elvakítására és pénzük elszedésére használják. Vagy te otthon szervereket üzemeltetsz?
  • MacrosTheBlack
    7, mert a 8. a ppc mag, ha az nem működik, a proci se, az nem lehet szar, csak a 7 segédproci egyike.
  • Dzson
    "A cell ereje a 7 vektorprociban van, ennek nem a cpu a versenytársa, hanem az ageia physx ppu. Ez már készül is, az unreal engine 3 támogatja is 1000-rel."

Ez az a chip amit a ps3 szoftveresen simán emulál...?
  • dez
    De mivel az x86-ot továbbra is kicsinként fejlesztik (annyi bőrt húznak le róla, és így zsetont ki a userek zsebéből, amennyit lehet). Más meg (újra) összerakhat valami kapásból jobbat.
  • dez
    Szerinted egy apró, kezdő cég által relatíve gyorsan összedobott Physx annyit tud, mint egy Cell?
  • dez
    Mind a 8 (nem biztos, hogy fog működni, azaz 7 fog).
  • MacrosTheBlack
    Az 96-ban volt, most meg 2005-öt írunk! Amíg az alternatív procifanok álmodoznak, addig elhúz mellettük a világ.
  • BlackRose
    review #8... а válasz ott hever...
    de még mindég nem értem a fanatikusokat... az én apukám erősebb, az én kutyámnak nagyobb a foga... bla bla bla. (persze ez nem neked szól).
  • csibra
    Nem volt teljesítménye hozzá? Ezt most nem értem, 1996-ban a PI-es procik 1 egész utasítást hajtottak végre órajel ciklusonként, az US II meg 4-et (ezen felül 64 bites volt, és tudta a 2D meg a 3d utasításokat, amikor az intel még csak a 2D-t próbálgatta (MMX)). Két mpeg2 streamet tudott realtime kitömöríteni egyszerre. Mégis milyen teljesítményról beszélsz?
  • MacrosTheBlack
    Persze, hiszen a tökéletes magok mind version ps3-jába mennek, amit ingyen adnak neki folyékony nitrogénhűtéssel 8 ghz-n, és egyből 15-öt pakolnak bele nehogy elégedetlen legyen. :D
  • MacrosTheBlack
    "és nem is nagyon használja ki semmi a több magot"
    loál
  • hungi
    gondolom a sok selejtes sz*rt fogják belerakni a mosógépekbe, tv-kbe, stb.
  • MacrosTheBlack
    Azért a 4 mag még kicsit odébb van. :) A cellből egyedül a ppc mag konkurrencia az x86-nak, a vektorprocik meg a physx-nek, ezért értelmetlen összehasonlítani a kettőt.
  • MacrosTheBlack
    Az az 1 nem kihasználatlan lesz a cellben, hanem halott, legalábbis a sanyi nemrég azt nyilatkozta hogy nem feltétlenül fog mind a 7 vektorproci működni a cellben.
  • MacrosTheBlack
    A hozzászólásaidon mindig felüdül az ember.
  • MacrosTheBlack
    Ez egy loál kategóriás divatfikázó "vélemény". Csak szánni tudom azokat akik "fújintel", "fújmikroszoft" jelmondatokat szajkóznak pingvines pólóban, mert ettől érzik magukat menő csávónak. Közben azt se tudják hogy az elmúlt 10 évben nemcsak a házikedvencük, hanem az "ellenfelük" is fejlődött, méghozzá sokkal nagyobb ütemben. Ezek az alternatív gyártók a 10 évvel ezelőtti sikereikből, hírnevükből próbálnak megélni, ami elég kevés a vásárlóknak, akik értelemszerűen a névnél többet: teljesítményt akarnak kapni a pénzükért. Ugyanazt, vagy mégnagyobb teljesítményt megkapják töredékáron x86 procival, akkor szted melyiket választják? Ha nem megy a megoldás, nézz meg néhány eladsi statisztikát!
  • MacrosTheBlack
    Hiába tudta, ha közben a teljesítménye gyenge volt. A geforce fx is tudta a dx9-et, és mit ért vele?
  • Vers
    majd meglássuk mennyire terjednek a több magos procik, ezeket nem lehet eladni jo nagy fake freki adatokkal, inkább vissza kell venniük mindig az orajelet mivel a tranzisztorszám duplázodik kétévente de a hötermelés meg nem felezödik :LOL
    és nem is nagyon használja ki semmi a több magot
    de ha feltételezzük hogy minden ugy megy mint eddig, akkor a 2006-2007 a 2 magos prociké lesz
    2007-ben megjelenik a 4 magos, ez elterjed 2008-2009-ban ekkor megjelenhet a 8 magos ha nem lép közbe semmi és 2010 körül talán már elérhetö árban lesz , de ez még mindig csak 100Gflops körül lesz , a cell meg 250 :DDDDDDDDDDDDDDDDD
  • MacrosTheBlack
    "Az AMD meg jelenleg tudtommal nemigen jelent konkurenciát az Itaniumnak"
    Dehogynem, úgy hívják hogy Opteron.
  • MacrosTheBlack
    A cell ereje a 7 vektorprociban van, ennek nem a cpu a versenytársa, hanem az ageia physx ppu. Ez már készül is, az unreal engine 3 támogatja is 1000-rel.
  • hungi
    Én már tudom is, hogy mi fog marha gyorsan elkészülni ezekre a linuxos gépekre (pláne ha bele megy egy jobb videókaresz): ps3 emulátor ;)
  • UNREG
    Azért ne rohanj ennyire, még a kétmagos procik sem terjedtek el, sőt... te meg már jövőre jósolod a 4magosat, aztán a 8magosat.... Évente azért nem duplázódnak a magok, ez nem a Moore törvénye... :))
  • BiroAndras
    "az intel meg az amd kb 2010-re csinál a cell tudását megközelitö processzort"

Ezt azért kétlem. Jövőre lesznek már 4 magos procik, aztán meg akár 8 (majd 45 nm-en). 8 A64 mag pedig már elég a Cell ellen is (ráadásul ezek általános célú procik). És ez még csak 2007-2008.
    De az sem lehetetlen, hogy az x86 vonalon is megjelennek az erős vektorprocik, és akkor a Cell előnye semmivé foszlik.
  • Zedas
    "jo lenne már megtanulni tökéletes dolog nincs"

Ja, jó lenne, veled az élen.
  • dez
    "Ez utóbbi akár 48 nagyfelbontású műsor (SDTV, MPEG2, 1920 x 1080) egyidejű lejátszásával is megbírkózik"

Bocs, de itt kell 1-2 javítás. Az SDTV azt jelenti, standard definition TV, azaz a szokásos, nem a HDTV. Így "csak" 48 ~DVD-bontású anyagot dekódolt (és tett ki egyszerre egy HDTV képre). Mondjuk közben nem izzadt meg túlzottan, egy SPE kihasználatlanul is maradt (és egy gyorsan összedobott kód volt).
  • Vers
    jo lenne már megtanulni tökéletes dolog nincs , igy tökéletes processzor sem létezik, és nem is lesz soha
    mindegyik kompromisszumok tárháza, és mindegyiknek megvan az elönye és hátránya,
    a cell most a világ leggyorsabb processzora gaméra,mediára és grafikára, viszont szerverben egy niagara gyözne
    az intel meg az amd kb 2010-re csinál a cell tudását megközelitö processzort, addig is jo gamázást kivánok nektek , szenvedjetek csak a pc-tekkel,
    ja és kb akkor jön az uj cell, szörnyü érzés lehet egy 100 ezres intel processzor tulajdonosnak lenni igy a cell árnyékában

• BlackRose
    Ja és nem hinném, hogy az Intel lenne a leghatalmasabb cég ezen a területen (üzleti szempontból), ha az x86 csk 2% lenne.
    De tudom az ilyen pofákat, én általában úgy szoktam befogni a szájukat, hogy megkérdezem tőllük pl., hogy mi az Enterprise Service Bus, vagy mi az Active Directory fegfelelője pl. az AIX-on vagy Solarison... érdekes, de még eddig egyik sem tudta a választ (pedig olyan komoly ultra szakértőknek adták ki magukat )
    de aztán egy pici ellemzés után megfejtettem az ügyet, és ez remélem válasz a "Az x86 remek ,,gyalogprocesszor'' otthon játszadozni meg miegymás..." és a "Csak azt tudnám, hogy ki gyártja a SZÁMÍTÓGÉP-procikat? Mert azok sem a szilíciumvölgyben teremnek..." kérdéseidre...

Ezek a bohócok egy 20-30 évvel ezelőtti Számitástechnika alapjai című könyvből merítik tudományuk 90 százalékát és ebben az esetben el kell ismerni, hogy időben és térben a jelentől eltérően igazat mondanak, persze a sziliciumvölgy így is nehezen magyarázható, de akkor még pl. Texasban is nagyon sok integrált áromkört (hogy ne nevezzem ezt CPU-nak mai szemmel nézve) gyártottak.
  • BlackRose
    Ez meg a másik oldal... érdekes de egyiknek sincs igaza... minden CPU komoly, és ezen nem kell vitatkozni, teljessen normális, hogy egy néhányezer dolláros CPU egy-néhány olyan dolgot is magába foglal, amit a széleskörű olcsó CPU-k majd csak néhány év múlva fognak tartalmazni, viszont az is nyilvánvaló, hogy az x86 már sokkal több dolgot implementált mint amennyit a userek 95% igényel ezért egyrészt sem a költség szempontból sem funkcionális szempontból nem lehet semmit sem mondani ellene, egyszerűen megfelel a követelményeknek és megfizethető és ez a legfontosabb, akinek meg valami extra kell az vagy vár míg ez az extra lejön az x86-ba sub $1K áton, vagy benyúl a zsebébe és egy egésszen más kategóriába lép... itt meg aztán minden 10x drágább, ahogy az amcsik mondják gaziliónadikszor mondom, hogy semmit sem szabad légüres térben ellemezni és nincs olyan dolog amely mindenkinek minden igényét megfizethető áron kielégíti, ezért is fontos a gazdag választási lehetőség.
  • szombi
    Látott ön már számítógépet? Én nem hiszem!
    Ez a leghíresebb mondata az egyetemen az egyik előadónak(SZ.A.R.)
    Az x86 remek ,,gyalogprocesszor'' otthon játszadozni meg miegymás...
    A processzorok csupán 2%-a x86 alapú. A SZÁMÍTÓGÉP-ekben futnak az US-2 procik, nem a ,,szerverekben''.
    Csak azt tudnám, hogy ki gyártja a SZÁMÍTÓGÉP-procikat? Mert azok sem a szilíciumvölgyben teremnek...
  • BlackRose
    Éppen erről beszéltem . Csak azt hiszem ezt a területet nem lehet picit ismerni... ezt vagy ismered, vagy nem. És éppen ezért nem lehet megértetni azokkal akik még soha nem láttak egy helységen 10 gépnél tübbet, nemhogy munkaállomásokat vagy szervereket. Azt hiszik, hogy az ő szuper ultra x86-os gamemachine-juk a számítógép világ alfája és omegája...
  • csibra
    Aki picit ismeri ezt a területet, az tudja, hogy pl az ultra sparc II proci 1996-ban(!) tudta azokat a dolgokat amiket csak most vezetnek be az x86-os technológiába, sőt, többet is.
    Néhány érdekes infó róla (mégegyszer: 1996!): beépített memóriavezérlő, optimális esetben 9 utasítás párhuzamos végrehajtása, nem optimális esetben 4 utasítás (elágazás és cache hiba esetén is).
    És talán még idén elkészülnek a legújabb US procival a niagarával, ami 8 darab 4 szálas magot tartalmaz egy lapkán. Illetve már kész a legfrisseb USIV proci ami 32 megabyte harmadszintű cache-t kapott.
    Vagy nézzük a memóriavezérlőt: pc-s világban egyre nagyobb divat a dual channel, manapság mindkét x86-os procival elérhető ez, sőt az A64 integráltan tartalmazza a hozzá szükséges memóriavazérlőt. Van itt mellettem egy Ultra2-es munkaállomás, benne 2 US II-es proci ami alapból quad channeles, de mivel a 16 slotban egyforma 64 megás modulok vannak, a memóriavezérlő képes a 16 csatornásításra (ilyenkor már egy külső chip is besegít, mert ez osztja tovább a ramot a 2 procinak). Ez a 2*300 MHz-es procival szerelt gép kb. egy 2 GHz-es pentium vagy athlon sebességét nyújtja linuxal.