Cellre épülő megoldást mutatott be a Toshiba

← ElőzőOldal 4 / 4

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

UNREG
Azért ne rohanj ennyire, még a kétmagos procik sem terjedtek el, sõt... te meg már jövõre jósolod a 4magosat, aztán a 8magosat.... Évente azért nem duplázódnak a magok, ez nem a Moore törvénye... 😊)

"az intel meg az amd kb 2010-re csinál a cell tudását megközelitö processzort"

Ezt azért kétlem. Jövõre lesznek már 4 magos procik, aztán meg akár 8 (majd 45 nm-en). 8 A64 mag pedig már elég a Cell ellen is (ráadásul ezek általános célú procik). És ez még csak 2007-2008.
De az sem lehetetlen, hogy az x86 vonalon is megjelennek az erõs vektorprocik, és akkor a Cell elõnye semmivé foszlik.

"jo lenne már megtanulni tökéletes dolog nincs"

Ja, jó lenne, veled az élen.

"Ez utóbbi akár 48 nagyfelbontású mûsor (SDTV, MPEG2, 1920 x 1080) egyidejû lejátszásával is megbírkózik"

Bocs, de itt kell 1-2 javítás. Az SDTV azt jelenti, standard definition TV, azaz a szokásos, nem a HDTV. Így "csak" 48 ~DVD-bontású anyagot dekódolt (és tett ki egyszerre egy HDTV képre). Mondjuk közben nem izzadt meg túlzottan, egy SPE kihasználatlanul is maradt (és egy gyorsan összedobott kód volt).

jo lenne már megtanulni tökéletes dolog nincs , igy tökéletes processzor sem létezik, és nem is lesz soha
mindegyik kompromisszumok tárháza, és mindegyiknek megvan az elönye és hátránya,
a cell most a világ leggyorsabb processzora gaméra,mediára és grafikára, viszont szerverben egy niagara gyözne
az intel meg az amd kb 2010-re csinál a cell tudását megközelitö processzort, addig is jo gamázást kivánok nektek , szenvedjetek csak a pc-tekkel,
ja és kb akkor jön az uj cell, szörnyü érzés lehet egy 100 ezres intel processzor tulajdonosnak lenni igy a cell árnyékában

Mi van, bamba paraszt, még most sem buzog föl benned Árpád vére?” (McSzéchenyi)

Ja és nem hinném, hogy az Intel lenne a leghatalmasabb cég ezen a területen (üzleti szempontból), ha az x86 csk 2% lenne. <#smile>
De tudom az ilyen pofákat, én általában úgy szoktam befogni a szájukat, hogy megkérdezem tõllük pl., hogy mi az Enterprise Service Bus, vagy mi az Active Directory fegfelelõje pl. az AIX-on vagy Solarison... érdekes, de még eddig egyik sem tudta a választ (pedig olyan komoly ultra szakértõknek adták ki magukat <#smile>)
de aztán egy pici ellemzés után megfejtettem az ügyet, és ez remélem válasz a "Az x86 remek ,,gyalogprocesszor'' otthon játszadozni meg miegymás..." és a "Csak azt tudnám, hogy ki gyártja a SZÁMÍTÓGÉP-procikat? Mert azok sem a szilíciumvölgyben teremnek..." kérdéseidre...

Ezek a bohócok egy 20-30 évvel ezelõtti Számitástechnika alapjai címû könyvbõl merítik tudományuk 90 százalékát és ebben az esetben el kell ismerni, hogy idõben és térben a jelentõl eltérõen igazat mondanak, persze a sziliciumvölgy így is nehezen magyarázható, de akkor még pl. Texasban is nagyon sok integrált áromkört (hogy ne nevezzem ezt CPU-nak mai szemmel nézve) gyártottak.

Intel.DZ77RE-75K.Core.i7-3770K.32GB.RAM.360GB.RAID.SDD.8TB.RAID.HDD.GTX660Ti.Dual.NEC.Windows.10.Enterprise Apple.Mac.mini.Core.i7-3615QM.16GB.RAM.1TB.HDD.OS.X.El.Capitan

Ez meg a másik oldal... érdekes de egyiknek sincs igaza... minden CPU komoly, és ezen nem kell vitatkozni, teljessen normális, hogy egy néhányezer dolláros CPU egy-néhány olyan dolgot is magába foglal, amit a széleskörû olcsó CPU-k majd csak néhány év múlva fognak tartalmazni, viszont az is nyilvánvaló, hogy az x86 már sokkal több dolgot implementált mint amennyit a userek 95% igényel ezért egyrészt sem a költség szempontból sem funkcionális szempontból nem lehet semmit sem mondani ellene, egyszerûen megfelel a követelményeknek és megfizethetõ és ez a legfontosabb, akinek meg valami extra kell az vagy vár míg ez az extra lejön az x86-ba sub $1K áton, vagy benyúl a zsebébe és egy egésszen más kategóriába lép... itt meg aztán minden 10x drágább, ahogy az amcsik mondják gaziliónadikszor mondom, hogy semmit sem szabad légüres térben ellemezni és nincs olyan dolog amely mindenkinek minden igényét megfizethetõ áron kielégíti, ezért is fontos a gazdag választási lehetõség.

Intel.DZ77RE-75K.Core.i7-3770K.32GB.RAM.360GB.RAID.SDD.8TB.RAID.HDD.GTX660Ti.Dual.NEC.Windows.10.Enterprise Apple.Mac.mini.Core.i7-3615QM.16GB.RAM.1TB.HDD.OS.X.El.Capitan

Látott ön már számítógépet? Én nem hiszem!
Ez a leghíresebb mondata az egyetemen az egyik elõadónak(SZ.A.R.)
Az x86 remek ,,gyalogprocesszor'' otthon játszadozni meg miegymás...
A processzorok csupán 2%-a x86 alapú. A SZÁMÍTÓGÉP-ekben futnak az US-2 procik, nem a ,,szerverekben''.
Csak azt tudnám, hogy ki gyártja a SZÁMÍTÓGÉP-procikat? Mert azok sem a szilíciumvölgyben teremnek...
Éppen errõl beszéltem <#smile>. Csak azt hiszem ezt a területet nem lehet picit ismerni... ezt vagy ismered, vagy nem. És éppen ezért nem lehet megértetni azokkal akik még soha nem láttak egy helységen 10 gépnél tübbet, nemhogy munkaállomásokat vagy szervereket. Azt hiszik, hogy az õ szuper ultra x86-os gamemachine-juk a számítógép világ alfája és omegája...

Aki picit ismeri ezt a területet, az tudja, hogy pl az ultra sparc II proci 1996-ban(!) tudta azokat a dolgokat amiket csak most vezetnek be az x86-os technológiába, sõt, többet is.
Néhány érdekes infó róla (mégegyszer: 1996!): beépített memóriavezérlõ, optimális esetben 9 utasítás párhuzamos végrehajtása, nem optimális esetben 4 utasítás (elágazás és cache hiba esetén is).
És talán még idén elkészülnek a legújabb US procival a niagarával, ami 8 darab 4 szálas magot tartalmaz egy lapkán. Illetve már kész a legfrisseb USIV proci ami 32 megabyte harmadszintû cache-t kapott.
Vagy nézzük a memóriavezérlõt: pc-s világban egyre nagyobb divat a dual channel, manapság mindkét x86-os procival elérhetõ ez, sõt az A64 integráltan tartalmazza a hozzá szükséges memóriavazérlõt. Van itt mellettem egy Ultra2-es munkaállomás, benne 2 US II-es proci ami alapból quad channeles, de mivel a 16 slotban egyforma 64 megás modulok vannak, a memóriavezérlõ képes a 16 csatornásításra (ilyenkor már egy külsõ chip is besegít, mert ez osztja tovább a ramot a 2 procinak). Ez a 2*300 MHz-es procival szerelt gép kb. egy 2 GHz-es pentium vagy athlon sebességét nyújtja linuxal.
Ugye nem bántalak, de miért kell ennyire egyoldalú lenni? Miért lenne az jó, ha csak x86 maradna, és ez nem is lehet jó, mert vannak speciális alkalmazásterületek, ahol az általános tömott CPU-k nem lennének jó megoldás éppen úgy mint ahogy pl. az ARM nem lehet jó megoldás egy 4 processzoros szerverbe. Szerintem a CPU-k területén várható még egynéhány megoldás, a Cell mellet erõss marad a Power is (persze nem a házigépeden, minthogy a Cell sem hiszem, hogy valaha is felváltaná a PC-t, de ez nem technológiai, hanem özleti-gazdasági okokból "lehetetlen"), ás az Itánium is megmaradhat a HPC területen, de itt még az UltraSPARC-nak is van esélye, lehet, hogy nem többre mint 2-3% piac, de már azért is kifizetõdõ ezen a piacon. Szóval én a választás híve vagyok, ki nem tudom állni az egy"agyúságot"...

A Cell-t sohasem szánták a destkop gépek konkurensének, kimondottan ilyen beágyazott rendszeri dologról van szó.
Az AMD meg jelenleg tudtommal nemigen jelent konkurenciát az Itaniumnak, úgyhogy a "lõttek" azért erõs túlzás, az x86 everywhere aligha ássa meg a sírját. Legfeljebb a sajátját. <#alien2>
"Szükség is van ezekre a projektekre, hiszen a Cell nem versenyezhet az x86 processzorokkal a személy számítógépek piacán, és nem is feltétlenül ez a cél."
Pedig ez a cél. Az AMD bejelentette az x86 everywhere koncepciót, amit szerintem komolyan is gondolnak, és ha bejön akkor lõttek a Cell-nek az Itániumnak meg az összes egyéb procinak, de lehet, hogy még az ARM-nak is.
Ja, én is szívesen elprogramozgatnám, de ez még komolytalan. Az eredeti koncepció szerint rengeteg cell lenne minenféle kütyüben a lakásban és egy speckó vezetéknélküli hálózaton keresztül kommunikálva megosztanák egymás közt a teljesítményt. Ez a jelenlegi architektúra mellett elképzelhetõ lehet (az SPE-k programblokkjai disztributálhatók), de csak úgy 3-4 év múlva, ha a cell már fillérekbe kerül és már akár egy Sony erõsítõben is az lesz. Addig csak játék az egész, felkészülés a jövõre.

Mondjuk ha az ára nem lesz túlzottan magas, el tudnám képzelni HPC cluster megoldások hadát egy ilyen platformon. Na de azért nem ártana egy a munkaszobámba sem <#smile>

Azért az a 2 db tápcsati erõsen elgondolkoztató 😊

Mindenesetre hajrá, remélem elterjed. Nem hiszem hogy bármit is változtatna a piacon, de rákényszeríti az x86 gyártókat a nagyobb ütemû paralellizációra (sok SSE2 egység egy lapra integrálva, több CPU mag mellett).

← ElőzőOldal 4 / 4