155
  • BiroAndras
    "Számomra inkább az az érdekes, hogy miért nem öröklődéssel adódnak át evolóció folytán kialakult viselkedési minták...?"

Miért ne adódnának át örökléssel? Nem is lehetne másképp.
    Csak az egyedfejlődés során tanult viselkedések adódnak át tanítással, mert máshogy nem is lehetne. De a két rendszer közt van átjárá, ugyanis egy nagy előnyt jelentő tanult viselkedésminta tanulását előségítő genetikai változások előnyösek, így persze egy idő után a tanulási folyamat már szinte jelképes lesz csak, és a nagyja átíródik a génekbe. Valószínűleg ez van folyamatban jelenleg az emberi beszédnél.
  • BiroAndras
    "Látod, az evolucióelméletet sem bizonyították még kísérletileg. Az egészet főleg nehéz lenne, esetleg egyes részleteket lehetne elvileg."

Még mindíg nem érted. Az evolúció elmélete nem különösebben bonyolult. Nem arról szól, hogy minden egyes faj minden egyes szervének részletes történetét leírja. Ez nyílvánvalóan lehetetlen.
    Csupán arról szól, hogy megad egy mechanizmust, amivel ezek mind létrejöhetnek. Ez a mechanizmus egyszerű, elméletileg és kísérletileg is igazolt a működése. Ebben nincs értelme vitának.
    Számtalan lelet és megfigyelés azt is igazolja, hogy valóban ez a mechanizmus felelős az összes eddig megvizsgált élőlény kialakulásáért. Ellenpéldáról én nem tudok. És nincs más olyan megfigyelt jelenség, ami alternatíva lehetne.
    A teljesen logikus, elfogadott, és máshol is gyakran használt általánosítás módszerével arra jutunk, hogy szinte biztosan érvényes az elmélet minden egyes élőlényre. Ez persze logikailag nem tökéletesen megalapozott lépés, de a tökéletesség sajnos egyébként sem érhető el, ha a valóságot vizsgáljuk.
    Összességében még mindíg ott tartunk, hogy van egy iszonyatosan nagy kupac bizonyíték az evolúció mellett, és nagyjából semmi az összes többi elmélet mellett. Te pedig ebből arra következtetsz, hogy akkor biztos téves az evulúció elmélete. Szerinted ez normális?
  • BiroAndras
    A virágról:

Egyáltalán nem azt csinálja, amit te mondassz. Ez mindössze egy extra hibajavító mechanizmus. Szó sincs szerzett tulajdonságok örökléséről vagy az evolúció megdöntéséről.
  • jefferson83
    Túlzás, nem túlzás ez általánosan elfogadott tényként kezelik, míg valaki meg nem cáfolja. Kísérletek és kutatások természetesen még sok más közrejátszó tényezőre is fényt derítettek mint pl.: a Föld mágneses mezeje is segít egyes madarak tájékozódásában.
  • kukacos
    A cikk állításával csak az a baj, hogy közben berobbant a kulturális evolúció, ami százévenként átrendezi génjeink fitness-térképét. Nem kétséges, hogy egymillió év múlva agyszerkezetünk jelentős különbségeket fog mutatni a maihoz képest, de a végpont biztosan nem a ma megfigyelt trendek kiterjesztése lesz.
  • mrzed001
    Lehet, hogy te is tökös (életképes) csávó vagy, de ne felejts el, hogy a városiak nagy része nem az. A legtöbben éhenhalnának, mert: elfogyott a mosogatószer, nincs több fagyasztott csirke/pizza ...
    Láttad Stephen King: The Stand (Végitélet) című filmjét. No, ha igen, akkor képzeld oda magad, vagy képzeld oda a plázacicát/merzsókopaszt/diszkópatkányt és saccold 10 évre vetítve a túlélési esélyeket.
    Röviden: ha nem az életképesebbek ússzák meg (genetikailag), akkor a megmaradtaknak nincs tényleges esélye a túlélésre (és még nem is elemezgettük az összedolgozás képességét, ami nélkül lehetetlen ...)
    Az afriaki max annyit vesz észre, hogy kevesebben vannak, több kaja jut neki
  • mrzed001
    Vizsgálják az AIDS immunisokat folyamatosan, de nagyon kevesen vannak (pár száz)
    Vannak mindenféle kísérletek ezen emberek pete/őssejtjeivel, és úgy hallottam a betegekben átmeneti javulást sikerült is már elérni laboratóriumi körülmények között (limitált mennyiségű kezelés lehetséges + az is max 10 év műlva ala bürokrácia)
  • dez
    Van, aki azon, hogy volt-e, és van, aki azon, hogy pont úgy volt-e, ahogy Darwin elképzelte (hijján jópár későbbi felfedezésnek).
  • dez
    Számomra inkább az az érdekes, hogy miért nem öröklődéssel adódnak át evolóció folytán kialakult viselkedési minták...? Az evolúció logikáját követve ez lenne a legkézenfekvőbb megoldás... De az élet nem ilyen egyszerű.
  • dez
    Ez egy eset. Más esetekben (lásd amiket írtam) meg nem jön létre új faj. De, ha eltekintünk az ellentétes példáktól: az most akkor szerinted az első betűtől az utolsóig bizonyítja a klasszikus evolúcióelméletet?
  • dez
    "A megszokottól eltérő sokmindent jelenthet. És attól, hogy valamit egy tudományos folyóiratban közölnek még nem lesz igaz. Persze az már valami, de a végső szó mindíg a kísérleteké."

Látod, az evolucióelméletet sem bizonyították még kísérletileg. Az egészet főleg nehéz lenne, esetleg egyes részleteket lehetne elvileg.
  • dez
    "Attól, hogy valaki szakembernek mondja magát még nem lesz az."

És attól sem lesz nem-szakember, ha nem fogadja el a-z-ig az evolucióelméletet...

"A tapasztalat ellene szól."

Vannak érdekes esetek...

"És a mechanizmus is elég problémás. Mi fordítja le a tudást DNS kódra?"

Az a tudósok dolga, hogy ezt megkeressék.

"Link?"

Pl.: http://www.sg.hu/cikkek/36198
  • dez
    Ezek a bizonyítékok sosem az egészet bizonyítják, hanem egyes részleteket, a többi egyelőre elmélet.
  • dez
    Vannak. És ahogy kihalnak körülöttük a többiek, egyre többen lesznek. Természetesen vizsgálják őket, csak eddig nem sokra jutottak...
  • haxoror
    ?????????

Lóval is lehet szántani, a gyümölcsöt kézzel is le lehet szedni a fákról, az állatok nem fognak elfelejteni legelni a dunaparton meg horgászni is lehet.
    Vidék, disznótor, szüret tudod.
    Miért kéne éhenhalni csak azért mert nem lehet pizzát rendelni...

Annyi a különbség hogy az afrikai rutinosan és hatékonyabban vegetál, nekünk ez annyira nem jönne be ezért újra fölépítenénk a kényelmes világunkat.
  • TommoT
    ;)
  • TommoT
    Hmm, nem is tudtam hogy léteznek aids-re immunis emberek. Ez kb mennyi 1-2%? Nem kéne ezeket vizsgálni miért immunisak? Talán segíthetne.
  • [HUN]PAStheLoD
    Előtte:

Utána:

;]]
  • Bret
    Sajna bennem csak a szexxösztön maradt :)
  • mrzed001
    "Nem. Miért vicceltem volna ????"

Akkor legyél szíves valami bizonyítékot prezentálni.

Ööööööö. Ezt most komolyan kérdezted, vagy csak játszottad a butát.
    Szted egy átlag afrikai talán még okosabb is, mint egy átlag európai ????

IQ-ba mérve legalább 20-30 pontos átlagban a lemaradásuk (átlag, persze ott is van 1-2 tudós, de alig)
  • mrzed001
    Nem, a logika használata egyenlő az IQ-val.
    Miért? Nem tudtad ?!?
  • mrzed001
    ha ez nem sikerülne akkor összeomlana a társadalmi rendszerünk és visszazuhannánk egy vagy két korszakot és mi is ugyan azt tennénk mint most az afrikaiak
    Látod, most ha belegondolsz rájössz, hogy ez pontosan az az érv, ami fordítva igaz.
    Visszazuhannánk (bár a csekély szaporulat miatt kevesen), csakhogy ha mi kikötünk egy kőkorszakban/középkorban, akkor éhenhalunk.
    Kivesztek belőlünk dolgok/ösztönök, amik az afrikai vademberekben még mindíg megvannak.
    Ők a sivatagban is túlúlnek, mi a dunaparton is éhenhalnánk :)
  • Mice
    van akinél ez lehet így van. nem egy olyan embert ismerek aki lehet, hogy egész életében alig publikált valamit, de az a néhány olyan ütős lett, hogy szerintem elnyomja mások mennyiségi érdemeit...
  • Mice
    a sűrűgés térfogat kérdéskörnek szerintem szevasz nem sok értelme van, de azért felmerül bennem, hogy csak azért mert Einstenről olvastál annó valahol neked az innentől kezdve bizonyított? egyáltalán hogyan lehet bizonyítani az agy kihasználtságát?
  • Mice
    a felhalmozott tudás az ma már egyeseknél egyenlő az iq-val???
  • Mice
    én linket nem tok a növényre de egyszer én is olvastam vagy neten v könyvben meg a spektrumon is nyomták
  • Mice
    ezaz, dugd a fejed a homokba és ne is nézz semerre körbe! beton alól legalább nem hallatszik amit írsz...
  • Mice
    fél generáció...szerintem az elég sok ember és elég erős behatás a fejlődésre...
  • Enkil
    Nem tudni pontosan mikor, hol, menyíre stb.Azt sem tudják pontosan van e köze az agyi fejlődéshez. De utálom az ilyen teljesen konkétum nélküli híreket. Meg azokat a semmire sem jó tudósokat=tisztelet a többségnek:) ) akik évdizedeken keresztül kapják a milliós fizetést és eljutnak odáig, hogy talán ö izé van valami de lehet, hogy semmi.
  • Mice
    félresikerült mert ha a "fejlett" orvostudományunk nem avatkozna közbe akkor meg sem születne és néhány sajnos úgy születik meg, hogy egy rakat szerve nem fejlődik még ki születése idejére vagy épp agyi rendellenességgel jár :((

bár ezt a "fejlett" szót olyan soxor elsütik ha dícsérnek vmi áttörést tud. cikkekben miközben ha elmégy egy fogászatra barbárság a legelső szó ami eszedbe jut ha meglátod miket és hogyan csinálnak ott...
  • Mice
    "evolúciós szempontból elenyésző" :) kicsit olyan feelingem van mint amikor a nap kihüléséről írnak cikket. "ÚÚÚristen ki fog hűlni!!" és addigra már hol leszünk?...
  • Mice
    és?
  • haxoror
    Régen azért volt igaz Európára mert akkor még mi is technológiailag fejletlenek voltunk, ha kitörne egy nagyobb járvány akkor a tudásunkkal próbálnánk meg megállítani a terjedését, ha ez nem sikerülne akkor összeomlana a társadalmi rendszerünk és visszazuhannánk egy vagy két korszakot és mi is ugyan azt tennénk mint most az afrikaiak.
  • haxoror
    Annak a térképnek lehet más magyarázata is, tény hogy tudják merre kell repülni de ebből következtetni az öröklött tudásra mint egyetlen lehetőségre sztem túlzás.
  • Atheist
    Sajnos még ott tartunk , hogy az emberek nagyon nagy része egy ilyen cikk elolvasása után azon gondolkozik , hogy volt-e evolució.Ezeket az embereket vagy tanítatni kellene vagy visszalőni őket a bronzkorba istenest vagy(ufósat játszani.)De bocsi, emberek helyett helyett állatot akartam írni.
    szerintem meg örüljünk a szerencsének , hogy
    voltak állat őseink, mert ha nem lett volna, most nem vitatkozhatnánk azon , hogy egy az ösünk a csimpánzokéval, és akkor mi sem születünk meg.
    A cikkről csak annyit hogy ez várható az agytól, mert többed van többet kapsz!!!!!!!!!!
  • Atheist
    Sajnos még ott tartunk , hogy az emberek nagyon nagy része egy ilyen cikk elolvasása után azon gondolkozik , hogy volt-e evolució.Ezeket az embereket vagy tanítatni kellene vagy visszalőni őket a bronzkorba istenest vagy(ufósat játszani.)De bocsi, emberek helyett helyett állatot akartam írni.
    szerintem meg örüljünk a szerencsének , hogy
    voltak állat őseink, mert ha nem lett volna, most nem vitatkozhatnánk azon , hogy egy az ösünk a csimpánzokéval, és akkor mi sem születünk meg.
    A cikkről csak annyit hogy ez várható az agytól, mert többed van többet kapsz!!!!!!!!!!
  • BiroAndras
    "Nem. Miért vicceltem volna ????"

Akkor legyél szíves valami bizonyítékot prezentálni.
  • BiroAndras
    "Ugyan honnan a francból tudják, hogy hány ezer évvel ezelőtt alakult ki egy-egy géncsoport?"

A mutációk számából lehet becsülni. Meg a különböző népcsoportokban nézni az elterjedtséget.
  • jefferson83
    Ellenben a te megállapításod nem minden esetben helyénvaló. Vannak igenis öröklött tulajdonságok. Vándormadarak esetében pl.: a konginitív térkép a fejükben, genetikailag rögzült tulajdonság és nem pedig tanulási folyamat eredménye.
  • jefferson83
    Ne csak olvass, hanem elemezd is és értelmezd a szöveget. Csak a kedvedért:

""""gondolkodjatok el azon, hogyan alakultak ki az ösztönök, ha a szülő genetikusan nem tudja átörökíteni""""

Szerintem az állításom még most is helyénvaló. Az etológia leírja hogyan alakulnak ki annak ellenére, hogy a szülő NEM TUDJA átörökíteni. Engem mondjuk csak az érdekel, hogy Etológiából ötösre vizsgáztam :PPP