82
  • IoIa
    Szerintem előbb láttam, mint te. De az a kép NEM halszemoptikával készült. Ha viszont te mégis azt állítod, akkor neked fingod sincs róla, hogy mi az.
  • KM
    Te nem láttál még halszemoptikát?
  • IoIa
    Azt a 200 km/h sebességet nagyon gyorsan eléri, bőven van még akkor nyomás. Még akkor is bőven van, amikor 1000 km/h sebességgel megy...
    Az addig rendben van, hogy merőlegesen húzta ki, de nem kellett erőlködnie, könnyen kijött. Egy szélvihar azt kifújta volna...
  • Imremagdi
    de miért ezeket a régi űrsilókat lővik fel, és miért nem az ENDEVORT ?

Az atlantis mentőhajója is a discovery lesz, miközbe az endevor csak 13 éves, fiatalabb, jobb állapotban van ?

nem értem
  • Cat #33
    ne vitatkozzatok lolával, nem érdemes, ne is válaszoljatok neki

"A huszonegy éves Discovery a mostani küldetés előtt összesen harmincszor járt az űrben, 242 napot töltött repüléssel és 3800-szor kerülte meg a Földet. A Discovery bocsátotta útnak a mostanra legatyásodott Hubble űrteleszkópot és a Nap megfigyelésére az űrbe rendelt szondát, az Ulyssest. Történetét tekintve a Discovery a NASA adu ásza, jolly jokere és örök helyettese: a Discovery volt az első sikló, amelyet a Challenger balesete után kilőttek, és a Columbiát is ő váltja a két és fél éves kényszerszünet után."
  • Thrawn
    Csak azzal nem számolsz, hogy a 200 kilométeres valóban borzasztó szélvihar a Föld felszínén tombol 1 atmoszféra légnyomáson. Ahol a Shuttle igazán gyorsan megy - akár oda, akár visszaútról beszélünk -, ott ennek a nyomásnak töredéke van, a magásságtól függően csupán milliomod része is lehet. No meg a menetszél nem merőlegesen húzza a kiálló tömítést, mint az űrhajós.
  • Thrawn
    Arról nem is beszélve, hogy ekkora induló tömegű rakétát már nem lehetne megépíteni. A Hokdexpedíció első tervezete egy kb. 500 méter magas rakétával számolt, amivel az egész űrkomplexum egyben érte volna el a Holdat. A terv elbukott, a rakéta összeroppant volna a bele töltött üzemanyag hatalmas súlya alatt.
  • IoIa
    Ugye csak viccelsz. Ez az egész projekt nagyon sokszázmillió usd, és nincs pénz egy egyszerű fényképezőgépre? Amit itthon nálunk 40000Ft fölött lehet kapni, már az sem csinál ilyen hibát!!!
    Pedig ahogy a #7-es hozzászólásból jól megtudtuk, "amit csináltak az emberi technológia csúcsa". Ez mondjuk nem látszik.
    Biztos az is az "emberi technológia csúcsa" volt, amikor egy közönséges fűrészlapra szigszalagot tekertek és azzal próbáltak volna valamit lefűrészelni, de erre nem került végül is sor. Mindenesetre a technika csúcsa, hogy nem volt kerete a fúrásznek, de még egy ratyi nyele sem. Ez igen! És persze simán kézzel (kesztyűben) az eltávolítandó (eredeti terv szerint lefűrészelendő) kiálló valamit könnyedén kihúzta az űrsétán az úrhajós. De ha ez ilyen könnyen kijött, akkor miért nem jött ki magától abban a borzasztó szélviharban, ami az űrrepülőn kívül volt (ekkora sebességnél már iszonyú erők vannak). Egy ciklon, még ha 200km/h sebességű is a szél, fákat tép ki, házakat dönt össze. Ez a ZŰRREPÜLŐ pedig ennek a többszörösével ment!!! No comment.
  • IoIa
    A dizájnereknek nem mondták meg, hogy a Föld milyen. Így sikerült nekik.
  • kukacos
    Az űrhajók energiájának legnagyobb része a pályamenti sebességéből adódik, ezt kell elkoptatni a sűrű légkörben. A beérkezési szögnek ehhez semmi köze, nem tud lepattanni a légkörről, mert kb. pont annyi energiája van, hogy elég legyen egy nem túl magas pályára. A gravitáció pont ugyanannyira húzza lefelé, ha ferdén jön, csak több ideje van rá, hogy elfogyassza a sebességét.

Mindenesetre tényleg az üzemanyaggal van gond: sokkal kifizetődőbb a levegőt használni fékezésre, mint a hajtóműveket. Az űrsiklót egy kétezer tonnás rakétakomplexum gyorsította fel 8 km/sec-re. Pontosan ugyanakkorára lenne szükség ahhoz, hogy lelassítsa 0-ra. Gyakorlatilag az EGÉSZ fellövés előtt álló STS rendszert kellene feljuttatni a világűrbe, boosterekkel, teli hajtóanyagtartállyal...
  • IMYke2.0.0.0
    Ugye csak viccelsz, amikor ezen fennakadsz... az objektív okozta torzulás miatt olyan.

• Caro
    Némmámeg!
    A középső képen homorú a Föld!
  • Caro
    Cifu leírta a lényeget.
    Ha lenne fúziós meghajtásunk, akkor lehetne ilyenbe gondolkodni.
    Addig marad ez a megoldás.
  • Etele1
    Én is néztem a HírTV-n a Reuters élő közvetítését, de a leszállást követően el kellett mennem itthonról. Amikor várták,h hűljön volt vmi füstszerűség a gép hátulján amit az infra kamera mutatott. Erről sajnos az sg cikk nem tesz megjegyzést. Tudja valaki,h mi lehetett az ? A kommentátorok felvetése szerint lehet,h tűz volt de az biztos nem mert csak az infra kamerán látszott tehát vmi meleg füst v. gőz szállhatott fel, ami eddig nem volt látható az űrsiklók leszállásakor.
  • Etele1
    Azt is vedd figyelembe,h azért sem lehet "nullával " lejönnie mert ha nem lenne sebessége, akkor a gravitáció igen csak elkezdené lefelé húzni. :) És ha 90 fokos szögben érne be a légkörbe nincs aza a hővédő csempe, ami elbírná azt a hőt. Egész pontosan 1 nagyon pontosan kiszámított szögben kell,h beérjen, ami nem is lehet túl meredek mert szénné ég az egész kóceráj és nem is lehet túl kis szögű, mert akkor lepattan a légkörről.
  • [NST]Cifu
    Azért, mert akkor fel kéne még cipelnie párszáz tonna üzemanyagot. Vagyis az indulótömege nem kétezer tonna, hanem vagy 10000 tonna lenne, ezzel pedig egyenesen arányosan nőne a bonyolultsága, valamint a fellövés költsége.
  • Kelta
    Ne haragudj, de még mindig nem fogom :) mért nem visz elég üzemanyagot?? és mért nem a légkörben fékezik? ha nullával lépne be, nem izzana mint a fáklya az F4-ben :) és akkor kéne fékezni, hogy a légkörben max 1-2 mac hal lejönne, majd leszállna...hm
  • Lanyaworks
    azért jön be ilyen gyorsan, mert a Föld körül majdnem 8 km/s-mal keringett. ahhoz, hogy az űrben le tudjanak lassítani annyira, hogy ne égjen, ahhoz meg gyenge a hajtóműve
  • Lanyaworks
    a jó öreg Orbiter Space Flight Simulator.
    már több, mint egy éve nyomom, a legjobb űrszimulátor (egyáltalán nem játék). mióta repülgetek vele, azóta nézem más szemmel ezeket az STS missziókat, nem olyan egyszerűek ám!

ja egyébként az Orbitert én is ajánlom mindenkinek, aki tudni akarja, hogy hogyan kell feljutni az űrbe reális fizikával.

a mai leszállást én is élőben néztem, fel is vettem az egészet
  • Caro
    Nincs rá elég üzemanyag.
    Egy űrhajó gyakorlatilag szabadesni kezd(na jó, valójában a pályán is szabadon esik), amikor letér a pályáról(már ha a Föld fele). Tehát gyorsul.
    120 km magasságból ez azt jelenti, hogy ha 0 lenne a kezdősebessége, akkor 1549 m/s sebességel érne földet(légköri fékezés nélkül).(Mondjuk ez csak 5 Mach körül van).
  • Caro
    Van helyzeti energia is.
  • Kelta
    Én baromira nem értek hozzá, de egy valamit áruljon el valaki hozzáértö.
    Mért ilyen nagy sebességgel jön be?? mért nem sokkal lassabban?? akkkor nem izzana fel és nem 17Machal kéne lavirozni. mért nem sokkal kisebba tempo??? és akkor kényelmesen leszállhatna???és nem lenne nagy a veszély hogy megint átég és felrobban..
  • kukacos
    Az tréfás volna, ha Föld körüli pályán a hajtőművekkel 3 perc alatt 298 km/órára csökkent volna a sebessége :) Ott két nulla hiányzik a szám végéről. A mozgási energia legnagyobb részét épp a hővédő csempék nyelik el, amikor visszalép a légkörbe.
  • IoIa
    "Te gyík! Ez, amit csináltak az emberi technológia csúcsa."
    Gyík az apád fasza! Ha ez az emberi technológia csúcsa, az már rég rossz, mert akkor 20 éve nem volt fejlődés!?!
    A csillagos-sávos szemellenzős szemüvegedet nyugodtan leveheted. MEGALOL!!!!
  • Luciferke
    Aki kicsit jobban érdekel a téma, meg van egy kis esze is:

http://www.medphys.ucl.ac.uk/~martins/orbit/orbit.html
  • djukel
    A faszert kellett ebbol is szappanoperat csinalni? Mintha most kuldtunk volna fel eloszor ursiklot az urbe, bazmeg.
  • gyurmandia
    Minden meg van oldva, ha van rá több pénz...
    Ezt gondold át mégegyszer.
  • year
    Azért elég szar dolog hogy a 21. században egyetlen egy űrutazást igy felkavarnak. Ma már "tökéletesnek" kéne lennie. Lehetne is , ha több pénzt szánna rá a politika.
  • Thrawn
    Az szimplán elírás, valószínűleg annyival csökkent a sebessége.
  • gyurmandia
    Szánalmas...
  • gyurmandia
    Te gyík! Ez, amit csináltak az emberi technológia csúcsa.
  • onimusha
    mellesleg ha szar idő van nem tudnak leszállni aez ezért elég szánalmas
  • Caro
    Szerintem az az érdekes, hogy ezalatt a majdnem 3 perc alatt az űrsikló elvesztette sebességének közel 90%-át.
    Ami azt jelenti, hogy a hajtóművei elegendőek lennének akár a holdutazáshoz is, mivel a Föld elhagyásához szükséges sebesség a pályasebesség gyök(2) szerese.
    Ha lenne még egy kicsi üzemanyag rajta, akkor vissza is tudna jönni.
  • onimusha
    nemtom eleve az a gond, hogy sztem túl öreg az a bárka(25 éve épült) jó azóta upgradeolták meg minden de akkor is kitalálhatnának már vmi újat
  • kukac78
    Egyenes adásban néztem végig...

Nem volt rossz...
  • Cat #2
    ha ismét felrobban, az egész amerikai urkutatást legalább egy fél évtizedre hazavágja
  • IoIa
    A nagy hisztinek nagyobb volt a füstje, mint a lángja.