42
-
Hegyikecske #42 Huh nem olvasom végig a sok hozzászólást, de a hírben van igazság... Ha tetszik a kedvencemet úgyis megveszem, AZ viszont rohadtul iddegesít ha egy másolásvédelem miatt nem rendelkezhetek a saját cdmről ahogy akarok pl számítógépben nemtom media playerrel lejátszani, meg ilyenek... Ezzel szembe ha netről kapod le a teljes cuccot akkor azt csinálsz vele amit akarsz nem kell még rippelni se. Ennek a legális változata ellen csak ak iadók tiltaokznak,na meg a boltok :D -
TH448 #41 Hát, úgy alapjaiban véve félig igaz rám ez a tanulmány. Ez alatt azt értem, hogy van nagy halom DVD-m (eredeti), meg pár CD-m, viszont mivel ugye még az iskola padjait koptatom, hát, inkább többet eszek, és kevesebb lemezt vásárolok... (Ennyire azért nem drasztikus a helyzet, de ha csak bérlet, utazás, buli, egyebek, hát, nem olyan sok marad.)
A probléma viszont a rendszerben lakozik. Azért akiket a TV-ben mutogatnak zenészek (persze nem a kicsik, hanem a populárisok, akik sokan vannak) igencsak jó körülmények között élnek. Felmerül a kérdés: én pénzeljem, hogy ő 7-es BMW-t vegyen, amikor semmi produktívat nem csinál (ld. főként dalszövegek), és az én egyik szülőm meg minimálbért kap, vagyis mostmár azt se teljesen... Bár tudom, ez MO-n kevésbé igaz, de azért itt sem kell félteni a populárisokat. De pl. ott van az a Brittnej Szpírsz, akit én nem hallgatok, de annyi pénze van, hogy a banki rendszert át kell tervezni, mert nem tudja tárolni a sok nullát a végén...
Ami meg a külföldről behozatott CD-ket illeti, az sztem csak arra jó, hogy egyes emberek felmentést érezzenek a "lopás" terhe alól. Ugyanis szállítással nem olyan sokkal olcsóbb, viszont nem ide adózik, itteni kiadók nem nyomhatják lentebb az árakat (nem mintha olyan nagyon szeretnék), tehát valamilyen szinten ez is olyan, mint a magyar gazdaság, egyszer beindulna, akkor biztos lentebb mennének az árak, meg jobb lenne.
Viszont felmerül a kérdés (már valaki írta), hogy ha egyszer ARTIJUS meg minden f@szom, akkor miért piszkálják az embereket? (Vegyél, 3X annyiért lemezt, mert abban már a jogdíj is benne van, amit a kiadó meg mittudoménki kap, de NE MÁSOLJ...!? nevetséges...)
Ha jól tudom, egyébként is audiót meg videót magáncélra tarthatsz otthon (akármit), csak ne oszd meg, és ne terjeszd... (Kár, hogy a programok nem tartoznak ide...) -
aaaaa #40 Ki vette el tőle, a magyar vámos ? Már ne haragudj de elég egy lúzer unokatesód van, ha hagyta hogy lenyúlják a gépét. Ha önként be is mutatta, akkor milyen jogon "foglalták" le ? Kellett a vámosnak ? (valószínűleg)
Más kérdés, hogy 2 db fényképezőt úti poggyászként magaddal vihetsz. Okos válasz, hoztam magammal...
-
Capra Ibex #39 Hát én nemtom, a TARIC-os adatbázis szerint nincs vám.
Persze ezt elhiszem... -
Caro #38 #33 és #35
Mondom teszkóba' épp 600-ért lehet CD-t venni.(Persze nem mindet)
Csak ez pont kib*szás!
Mert olyat adnak olcsón, amit senki se vesz meg...
Ami kéne, azt meg drágán adják.
De ha az egyiket tudják ennyiért árulni, akkor tudniuk kellene a másikat is. -
Caro #37 Digitális fényképezőre nincs vám?
Unokatesóm másfél év kintlét után hozta be magával az USA-ból a kint vásárolt fényképezőjét.(Úgy tudta egy év után már bármit be lehet hozni)
Amikor kérdezték: kintről van?
Persze.
Számla?
Itt van.
Elvették tőle a fényképezőt, és a végén örülhetett, hogy megúszta ennyivel. -
Capra Ibex #36 (Én legutóbb épp 2 hete rendeltem az USA-ból CD-ket, fel is bontották, de vámot nem kellett fizetnem.
Ez is egy f*szság, hogy erre van vám (ha jól néztem 3,5%?), de pl digitális fényképezőre nincs (tehát aki akar, rendeljen onnan ;) (Ok, digitális fényképezőt nem veszünk valami gyakran) )
Az megint más kérdés, hogy ha fizetnék vámot, azzal és a szállítási költséggel együtt is jobban járok ha az USA-ból rendelek, mint ha itthon venném...) -
AquirLord #35 Ja amúgy ugyanez Audio CD-re is vonatkozik: adnák 800Ft-ért, én vennék néha, ha épp olyan kedvem van. Most 99%-ban számomra csak vacak zene van ilyen olcsón, ezért nem is veszek 1-et sem, tehát így nincs 1 forint hasznuk sem belőlem, de ha jobb zenék is 800 körül lennének akkor vennék és 0 helyett lenne párszáz Ft hasznuk időnként. Szerintem sokan mások is így lennének vele! -
AquirLord #34 Elég sokat szoktam letölteni - főleg filmeket - ennek ellenére a tényleg nagyon jó filmeket meg is veszem, bár főleg az 5 évnél régebbi filmeket és ami 1-2 ezer környékén van! Újabb filmet nem veszek, mert 1-2 év és kijön blu-ray vagy HDDVD lemezen mégjobb minőségben és nekem úgyis az kell majd, ha nem 10000-ért adják, a dvd-m meg dobhatnám ki, vagy adhatnám ajándékba.
Nem tudom miért nem adják egyébként a filmeket átlag mondjuk 2000-ért! Tuti vagy 3szor annyian vennék meg, mintha 5000 Ft-ért árulják. Nagyjából ugyanannyi hasznuk lehetne rajta, csak így jobb lenne a fogyasztóknak(bár gondolom ez lényegtelen!) -
#33 Én még mindig amellett vagyok, hogy amíg van pofájuk ennyit elkérni egya vacak cd-ért addig nekem van pofám letölteni, és a kiadókról meg annyit, hogy kabbefaszom. nem értem mit rinyálnak annyit. A koncertekre pedig ugyanúgy elmegyek, tehát magát az együtest nem hiszem, hogy haj de nagyon károsítom.
Mellesleg nincs valami szervezet amivel konkrétan az együteseket lehetne támogatni? -
Mice #32 valahonnan le kell szedniük h felrakják a netre...:D -
IoIa #31 Hmmm.... attól, hogy egy ilyen "tanulmány" elkészült, még nem fognak az emberek tömegesen a boltokba rohanni és CD-t vásárolni. Annál is inkább, mert ettől még a CD-k ára nem lett olcsóbb, a nagy többség pedig pont a CD-k magas árára hivatkozva nem vásárol.
Az írás, ha egyáltalán hitelesnek tekinthető, jobban tette volna, ha a fizetős dolognál a legális fizetős letöltős helyeket domborítja ki, mert hogy állítólag ott sok pénzt elköltenek az internetezők.
Nekem kb. 100 gyári zenei CD-m van, de azokat még akkor vettem, amikor MP3 nem is létezett. A kiadók is elkurvultak, mert ma már jó esetben csak 2-3 zene jó egy CD-n, azért meg vétek kiadni annyi pénzt. Manapság igényes zene nem sok van, a tucatzenére meg az MP3 is megfelel. -
bitubo #30 hát...ha már megvan warezba akkor már venné meg a faszom! -
Garfield #29 És csak az ebay-en lehet zenéket rendelni? Nem hiszem...
Egyébként nagyon nem mindegy, hogy a Balkán szélén melyik oldalon is élsz, mert ha az osztrák oldalon, akkor pl. 0-3€ a szállítás, de ha a magyar oldalon, akkor 8-10... (ld. amazon.de, ebay.de)
ezen kis 93000 km2-es porfészekben
Ne legyünk már ilyen szerencsétlenek.
Esetlen talán ezért kell megnézni több helyen is? Én is legalább három boltban nézem meg, ha keresek valamit, mert az egyik helyet 15,99, a másik helyen 17,99, csak az előbbi angol font, az utóbbi meg dollár. Vagy összevárok több cuccot és egyszerre rendelem meg. A német Amazonon a csomag díja 11€ és a csomagokban levő CD-k után 1€-t kell fizetni. Ha összevárok 3 CD-t, már spóróltam 22€-t, csak ugye ehhez türelem kell...
Aki komolyan gondolja a vásárlást, az tájékozódik előtte több forrásból. Aki nem akar, az csak azt látja, miért ne csinálja.
(Azt már meg sem merem említeni, hogy volt olyan, hogy magyar online boltban olcsóbb volt a cuccos postaköltséggel, mint külföldről rendelve postaköltség nélkül. Vagy esetleg hogy közvetlenül a kiadótól rendel az ember.)
Vámáru-nyilatkozat. Muhahaha. Ahhoz előbb vámkezelni kell a cuccot.
Az EU-s csatlakozás előtt én is belefutottam néhány vámos zakóba, de azóta nem láttam (valszeg szúrópróbaszerűen csinálták, mert volt, hogy a vámos csomag után egy magasabb értékű simán átjött). A csatlakozás után viszont egyetlen egy sem volt: mert ugye az EU-ban vám nincs, viszont van helyette ÁFA, az USÁ-ból meg azóta nem rendeltem olyan árban, hogy kivágja a biztosítékot a vámosoknál (bár hozzáteszem, hogy olyan értékben rendeltem, mint amennyiért régen beszoptam a vámot).
A hölgynek egy CD-vel valszeg egyszerűen pechje volt, hogy pont az övét bontották fel. -
Garfield #28 (Ez mé' rakott be linket? Na mindegy.) -
Garfield #27 És hányszor volt, hogy ide nem szállított a cég, vagy hogy csak japánban jelent meg egy játék/konzol, vagy csak USA-ban, vagy hogy fél évet kellett volna várni egy európai megjelenésre ???
Ki nem sz*rja le? Miről szól a cikk? Zenéről, CD-ről. Ennyi.
(Egyébként szofvert mind a mai napig nem szállítanak a nagyobb cégek távolabbra, Magyarországra meg pláne. De lehet, hogy jobban is járunk vele a posta miatt.)
Mellesleg tipikusan ez a "nem tudok várni" hozzáállás az, ami teljesen irracionálissá teszi a warez elleni hadakozást. Mert miben más az, ha fél évvel később játszol vele? Max. az, hogy akkor már nem vagy trendi. (Ha már szoftverről van szó: én köszönöm, jól elvagyok a tavasszal 6 rugóért megvett UT2004-emmel. Kibírtam.)
Ami pedig a büntetendő részt illeti, én úgy tudom, hogy törvényileg tiltott a civilizáltabb országokban a diszkrimináció. Nos, szerintem a csak itt, meg csak ott jelentetem meg dolog egy durva diszkrimináció. Szerinted?
Van ausztrál kiadású maxi CD-m és két, csak a kiadótól rendelhető, dupla CD, illetve album. Ezeket figyelembevéve szerinted mi a véleményem az állítólagos diszkrimináció-elméletedről? (Egyszerű: aki nem akar pénzt kiadni zenékre vagy bármire, az mindig fog kifogást találni, miért ne csinálja.)
Egyébként szó sincs diszkriminációról, a kiadó maga dönti el, hol hozza forgalomba. Szerinted hogy Megasztár-albumot nem lehet kapni Tanzániában, az is mocskos diszkrimináció vagy valami egészen más?
-
galocza #26 nem újdonság. az utóbbi 1-2 évben féltucat tanilmány megjelent ugyanezzel a következtetéssel.
én se vagyok rossz példa, igaz nem zenével hanem filmekkel. kb másfélszáz (eredeti!) dvdm van: letöltök, megnézem, de ami megéri a pénzét, azt meg is veszem ha telik.
nem mondom, hogy óriási gyűjtemény, de szerintem veri a csak legális felhasználók javát.
és összevetve pl audiocdk árával:
abszurdnak tartom, hogy egy filmet megvszek annyiért, mint egy audiocdt.
kölökkoromban, a szaros zsebpénzemből 1-2-3 havonta összespendíroztam egy cdre(akkor kb 2000ft volt egy, prágában kb 1000, ha kimentem 10-15 lemezzel jöttem vissza). most, hogy kereső ember vagyok, nem adok ki ennyit rá (inkább veszek 1 filmet), 4-5-6000ft kicsit abszurd szvsz.
más téma hogy klasszikus kedvenceket igenis megvesz az ember, bár igencsak kíváncsi vagyok, hogy a sokezer forintos vételár hány százaléka jut a zenészek zsebébe, és mennyi a jogvédőknek, a promócióra, az igazgató yachtjára/kurvájára, a sleppnek, a gépezetnek, az ügyvédeknek stb. -
pemga #25 hmm, ebay? 1-4€-ért már lehet kapni használt audiocdt és játékot. Néztem külföldi netes boltokban, de iszonyatos szállítási költséggel dolgoznak (pl. www.yesasia.com, egyszerűbb pl. szingapúri ismerősökön keresztül hozatni...) Egyébként nagyon nem mindegy, hogy a Balkán szélén melyik oldalon is élsz, mert ha az osztrák oldalon, akkor pl. 0-3€ a szállítás, de ha a magyar oldalon, akkor 8-10... (ld. amazon.de, ebay.de)
El nem tudom képzelni, hogy máshogy tudtad csinálni. Az egységes vámárunyilatkozat többe kerül, mint maga a cd :). Amikor legutóbb a postán jártam ott sírt/dühöngött felváltva egy hölgy, mert fiának rendelt valami cd-t usából pár dollárért, és simán az árának többszörösét csengette ki a vámon. Áruld el a titkot plz :). -
#24 És hányszor volt, hogy ide nem szállított a cég, vagy hogy csak japánban jelent meg egy játék/konzol, vagy csak USA-ban, vagy hogy fél évet kellett volna várni egy európai megjelenésre ???
Sokszor, és ha ilyen történik, akkor én nem érzem magam bűnösnek, ha ennek ellenére letöltöm, és játszok vele.
Ami pedig a büntetendő részt illeti, én úgy tudom, hogy törvényileg tiltott a civilizáltabb országokban a diszkrimináció. Nos, szerintem a csak itt, meg csak ott jelentetem meg dolog egy durva diszkrimináció. Szerinted?
Egyébként én megveszem, amit kipróbálok, és méltó rá (és árulják is boltban) -
Garfield #23 Csak halkan kérdezném meg: a tanulmányt lelkesen ünneplők közül hány emberre húzható rá a tanulmányban felvázolt "zenét megvásárló zenekalóz" és hányan vannak, akik csak azért vannak itt, hogy jól beszéljanak a jogvédő szerveknek meg hozzák az ilyenkor szokásos közhelyeket arról, miért nem hajlandóak CD-t venni? -
Garfield #22 Sőt, továbbmegyek, egyenesen BÜNTETENDŐ diszkriminációnak tartom, hogy valamit csak azért mert a balkán szélén élek nem vásárolhatok meg, mert ide nem szállítanak, csak itt-ott (japán, usa) adják ki ...
Internetes fórumra ilyeneket írni... Nem tudom eldönteni, hogy a szimpla demagógia vagy a tényleges tudatlanság és hozzá nem értés beszél belőled.
Tudod, én is itt, a Balkán szélén élek és a több, mint 100 darabos CD-gyűjteményem cirka 3/4-e sem most, sem korábban nem volt kapható ezen kis 93000 km2-es porfészekben. Érdekes, mégis hozzájuk jutottam. Ez hogy lehetséges szerinted?
Segítek:
a) nem külföldön utazva, CD-boltba betérve vettem
b) nem haver vette meg és küldte el.
Tippjeid? -
pemga #21 Mi köze van ennek állambácsihoz? A törvények elég régiek, a módosítások pedig jogharmonizációval kerültek bele. (Értsd: belekerülnek, vagy nem hoznak ide a kereskedők semmit :)). Az Artisjus meg a többiek pedig "non-profit szervezetek". Mondjuk megnézném pl. a vörös keresztnek mikor lesz üvegpalota székháza a várban :).
Egyébként az Iparkamara '99-ben fel is nyomta az Artisjus-t, hogy micsoda dolog már, hogy egyesület, és gazdasági tevékenységet folytat :). -
semi #20 jah meg az üres CD-k árába épített jogdíjjaiból, amire feltételezik, hogy nem a digit gépemmel rögzített lányom születéséről készült képeket akarom archiválni, hanem, mocskos, alávaló módon , az illegálisan letöltött zenéimet kiírni a régen volt "ördög formátumába" mp3-ba! -
fapapi #19 Ezt magyaráztam sok sok fórumon, barátokon keresztul az asva e-mailjeire válaszolva is.
véger egy olyan tanulmány akiket nem a jogvédő szervezetek pénzelnek hogy a baromságaikat írogassák le.
Szerintem az internetes letöltések ellenére is nagyon sok "sztárt" tartunk el a megvett lemezekkel. Szerintem nyugottan kinyalhatnák a seggem a zeneszerzők hogy megveszem az albumukat.
Aztán kinyalhatja az asva is és az állambácsi is.
MERT BELŐLÜNK "TERRORISTÁKBÓL" ÉLTEK. Ahogy néhány nappal ezelött megírta az SG
-
semi #18 Én is egy mocskos, szemét törvénysértő vagyok, mind zenei téren mind szoftverek terén!
A marha nagy marketinggel amit a kiadók folytatnak (nem csak zenékre gondolok), azt akarják elérni hogy nőjjenek az eladások, így nem egyszer megtévesztő ( még a törvényes kereteken belül mozgó) reklámmal becsapják a user-t zenebarátot, partnert, vagy akárhogy is hívja!
Én is a támogatós vásárlók közé tartozom, aki előbb letölti megnézi, kipróbálja, meghallgatja és, ha tetszik után azt veszi meg akit támogatni akar, mert jónak találta, és szeretné, ha a pénze olyanokhoz jusson akik megérdemlik, és ne azokhoz akik mögött a legjobb marketinges banda áll. -
megrab #17 Csak azt felejtetted el, hogy nem a művészek perelnek, hanem a kiadóik.
Az az igazság, hogy a szerzők -főleg Magyarországon- töredékét sem látják a 10000 Ft-os CD árának.
A filmek esetében pedig irreálisnak tartom a DVD-k árait. Nem hiszem hogy korrekt dolog a mozijegy árának 5-10 szeresét elkérni érte, amikor fél éven belül lemegy az adott film a tv-ben is. Igaz, hogy többször megnézhetem, de nekem még nem ér meg annyi pénzt a tudat, hogy eredetim van.
Szoftverek esetében talán más a helyzet. Ott kis odafigyeléssel lehetőség van elkerülni az illegális dolgokat, pegrsze ez is csak igény és pénsztárca kérdése. Ha valaki nem akar mindig a legújabb játékokkal játszani akkor nem olyan vészes a dolog. Más területeken meg sok az ingyenes, vagy néhány euróért megvehető program. -
#16 En is abban a cipoben jarok, hogy olyan zeneket szeretek, amit kis hazankban nem igazan lehet beszerezni. Bementem az egyik lemezboltban itt a varosban es az elado csak csodalkozo szemekkel meredt ram mikor kertem a Cd-t. A masik helyen mar meg tudta nezni katalogusban. Valahol raktaron van 1 azaz egy darab CD attol az egyutestol kb 10.000Ft-os aron. Ekkor viszont en dobtam majdnem egy hatast. -
#15 Be kell perelni mindenkit, aki nem foglalkozik fájlcseréléssel. Hiszen ezek az emberek nem tömik meg a zenekiadók zsebeit. :) Mondjuk idehaza 8 euróért sem kapok sok lemezt. -
Vieri85 #14 Én is jártam már úgy, hogy itthon sehol nem lehet megvenni a kedvenc együttesem albumát. Kénytelen az ember letölteni. -
Vieri85 #13 Szerintem akik ezeket a pereket elindítják elég pénzük van ahoz hogy ne tudják elkölteni. Ha én művész lennék és lenne annyim mint azoknak, akkor abszolút nem érdekelne, hogy mennyit osztanak meg. Nekik szerintem az a lényeg, hogy minnél több emberhez jusson el. -
#12 Van amit NEM lehet megvásárolni (vagy kishazánkban, vagy SEHOL se lehet megvásárolni). Nos, ez esetben teljesen legálisnak tartom a letöltést, végülis anyagi kárt senkinek sem okoz a letöltő
Sőt, továbbmegyek, egyenesen BÜNTETENDŐ diszkriminációnak tartom, hogy valamit csak azért mert a balkán szélén élek nem vásárolhatok meg, mert ide nem szállítanak, csak itt-ott (japán, usa) adják ki ...
Amúgy a tanulmány találó, végre valaki gondolkodni is próbált -
Nitzer #11 Én elsősorban filmeket szoktam letölteni, de az ismerőseimet nézve én veszem a legtöbb dvd-ét. -
Caro #10 Az a felháborító, hogy a teszkóban 600 ft-ért lehet kapni cd-t!
Ha mindenki ennyiért adná, senki nem másolna!
(Ja, olyan is volt, mikor kilóra lehetett venni...) -
#9 Igen, ugye mi van akkor, ha megveszed, és akkor jössz rá, hogy óriási hiba volt? Visszaviheted? Nem hát! Szal, előtte nem árt meghallgatni. Ez egyébként a szoftverekre is igaz...
És akkor mivan, ha nem tudod megvenni mondjuk, emrt nem lehet kapni? (én sokszor szedek le olyan zenét, amit boltban nem is lehet már találni (mondjuk a sokszor az kis túlzás, mert eleve nem sok zenét töltök le, de azon belül sok a régebbi úgy értem)) Meg mivan, ha nem érdekel az egész album, mert mondjuk 1 azaz 1 darab értékelhető szám van rajta? -
echo #8 Hát igen, tényleg nem akar az ember törvényszegő lenni, egészen addig amíg nem abszurd törvényekről van szó. Szeretnék korrekt állampolgár lenni és be is fizetem a rámeső részt a közterhekből, megveszem a bérletet meg minden. De álljon meg a menet, nehogymár estleg bűnözőnek számítsak, mert megosztok egy mp3-at...
Lehet az lenne jó ha lenne az előadóknak(és nem a kiadóknak) mondjuk egy paypal accountja és akinek tetszik az album átutal pár dolcsit. Lehet nem lennének belőle multimilliomosok, de elég jól eléldegélnének szerintem.
Viszont ha belefutok egy ilyen kérdőívbe tuti beírom, hogy hát persze, természetesen vásárolok is :) -
strogg #7 Érdekes, hogy minden tanulmány ezt mondja, amelyiket nem a zeneiapr egyik szereplöje rendelt meg. H-t nem érdekes? -
Capra Ibex #6 Ha ezt olvassa az ASVA, stb... Ezt az eredményt én is meg tudom erősíteni.
A letöltés jó. -
atys2 #5 hat....ez a tipus nem en vagyok ;-}
-
Cat 02 #4 de ha za összes ember a boltaba n venné meg miu lene :D -
myke #3 igazad van,ennyi pénzért megvenni egy cd-t,aztán lehet hogy kaki az egész
én azt hittem arról szól,hogy aki felrakja a netre(ha 1 emberke is),meg kell vennie a cd-t,hogy utána lementhesse.Szóval akiket befogdosnak a perekbe,hogy nagyüzembe töltöttek fel,azoknak is meg kellett egyszer venni