142
-
#142 Ertheto, de akkor illett volna egy disztribet is irni hozza. Nem mindegy, hogy RedHat, vagy Detuxx :) -
#141 Nem hiszem, hogy en mondtam volna. De lehet. :)
Mindenesetre pl. a gkrellm alapjan ugy tunik, hogy bizonyos memoria-foglaltsag utan elkezd egyre tobbet swappelni. Pontosan nem tudom, milyen algoritmus alapjan, de nagyjabol igy megy. Legalabbis a megfigyeleseim alapjan. -
FTeR #140 éééjjen lemaradt egy "csak" :) -
FTeR #139 nézd vissza miből indúlt ki az egész.
egy gyerek beszólt, h szar a linux mert akármi. erre jött rigidus, h a linux nem lehet szar mert az csak 1 kernel. erre mondtam neki, h ezen fölösleges lovagolni, mert a köznyelvben linux alatt az egész os-t értik, így tökéletesen érthető volt az amit a srác mondott, tehát hiába értetlenkedik. erre jött a hülyeségével, h de a linux az kernel mert stb stb. semmi köze nem volt az egésznek hozzá. arról volt szó, h pontosan érthető volt az amit a srác mondott, fölösleges volt kötekedni. -
FTeR #138 nekem úgy rémlik, h te mondtad, de mind1.
úgy jön ide, h arról volt szó abban a vitában, h a win mem kezelése milyen szar mert akkor is swapol amikor nem különösebben szükséges, ellenben a linuxal, ami addig a memóriába hagyja amig másra nincs szükség. az előbb te azt mondtad, h linux is előre swapol, erre föl mondtam. -
#137 Akarcsak BSD-nel. De attol a Linux meg kernel, a Suse pedig egy Linux alapu OS. Hiaba vitazol, most nincs igazad. Attol, hogy mindenki az OS-t nevezi Linuxnak, meg nem az. Es attol, hogy az NT-re igaz, amit mondtal, meg nem lesz igaz Linuxra. -
#136 Ez hogy jon ide? Es ha jol emlexem, memoriakezeles teren nem szaltam vitaba. -
#135 "ha vki benyőgi, h szeretem a linuxot, akkor nem a kernelt dícséri, hanem az OSét ami fent van..."
Ez nem igaz mert abban a kernel is benne van. -
FTeR #134 nem látom az összefüggést egy főnév és egy esemény között.
de hamár win. annál sem a kernelt hívjuk winnek pedig pl ugyan úgy külön van a gui (még cserélni is lehet). és pl adott esetben a win9x, 2k, xp stb nem külön disztribei, mégha sokaknak ez gondot jelent. mert sok esetben nem a verziószámok megkülönböztetéseként értelmezik a neveket. pl winnél nem nagyon tartjuk nyílván a buildeket, csak az épp aktuális "család" nevét tudjuk, meg esetleg h hanyadik sp van fent.
eleinte az NT csak a kernelt jelőlte a végén mégis az egész OSnek az lett a neve (mégha a marketingtől új értelmet is kapott).
ha vki benyőgi, h szeretem a linuxot, akkor nem a kernelt dícséri, hanem az OSét ami fent van... -
FTeR #133 még jómúltkorán épp te szálltál vitába, h a win memóriakezelése milyen szar, mert folyamatosan swapol. és mennyivel jobb a linuxé, mert az rendesen a helyén hagyja és így milyen gyors. -
FTeR #132 haha, sg meg a komoly szakmai viták.
ez itt nem a linux dev 4ever fórum, biztos eltévedtél. -
Gemnon #131 De eddig is volt ilyen, mármint egyes dolgokat nem engedett letölteni amíg nem ellenőrizte a legalitást (vagy ez csak az amerikai verzió hobbija?). Ha jól emlékszem a Microsoft AntiSpyware-t töltöttem le így. -
#130 Oke, akkor mostantol fogva igaz az, hogy a Windows mindig lefagy, vegul is ez is a koznyelv :) -
Gemnon #129 Én is azért írtam mert nekem is 100%-os legális.
Az explorer->Help->Is This copy of Windows legal? menűje is ezt mondja (úgyhogy nem aggódok):
"Thank you for running the Windows Validation Assistant. It appears that your Windows Product Key is valid."
Szép kék doboza van és mivel retail dobozos így az árcéduláján is elég nagy összeg szerepelt.
Bár az MSDN Universal Subscriptionnek még húzósabb ára van. :D -
#128 Korant sem. :) -
#127 "TEHÁT, linux alatt a _köznyelvben_ az egész OS-t értjük kezelőfelületestől, mindenestül."
Szakmai vitakban _szakmai nyelven_ beszelunk, nem _koznyelven_. -
FTeR #126 sajnálom az idődet, mert semmi olyat nem mondtál amit ne tudnék, de neked továbbra sem sikerűlt megértened.
ha bárkit megkérdezel, h mi van a gépén, akkor azt mondja h linux. és max csak utána említi meg, h milyen disztrib pl. Suse. (és esetleg utána, h milyen verzsön).
pedig ha csak linux lenne a gépén, nem sokra menne vele.
TEHÁT, linux alatt a _köznyelvben_ az egész OS-t értjük kezelőfelületestől, mindenestül.
Ha hibát okoz a KDE és kifagy a kezelőfelület, akkor is azt mondja, h lefagyott a linuxom.
A köznyelvben a linux és a kernel nem szinoniája egymásnak.
Ennél világosabban már nem tudom mondani. -
#125 "a köznyelvben a linux alatt a disztribeket értjük általánosítva."
Rendben, legyen igazad. A projekt vezetomet (Linus Benedict Torvalds) is felvilagositom, hogy ezzel legyen tisztaba, mert rosszul ertelmezi azt a valamit ami a sajat keresztnevet viseli 15 eve.
"linux alatt nem a linux kernelt értjük, hanem azt a valamit ami egy (disztrib) cédérõl mindennel feltelepûl."
A Linux az pont nem disztrib, hanem o a kernel.
Itt a hivatalos allasfoglalas ebben a kerdesben:
http://www.gnu.org/gnu/linux-and-gnu.html
"There really is a Linux, and these people are using it, but it is not the operating system. Linux is the kernel: the program in the system that allocates the machine's resources to the other programs that you run. The kernel is an essential part of an operating system, but useless by itself; it can only function in the context of a complete operating system. Linux is normally used in a combination with the GNU operating system: the whole system is basically GNU, with Linux functioning as its kernel.
Many users are not fully aware of the distinction between the kernel, which is Linux, and the whole system, which they also call ``Linux''. The ambiguous use of the name doesn't promote understanding. These users often think that Linus Torvalds developed the whole operating system in 1991, with a bit of help.
Programmers generally know that Linux is a kernel. But since they have generally heard the whole system called ``Linux'' as well, they often envisage a history that would justify naming the whole system after the kernel. For example, many believe that once Linus Torvalds finished writing Linux, the kernel, its users looked around for other free software to go with it, and found that (for no particular reason) most everything necessary to make a Unix-like system was already available."
Tehat a kernel itt "lakik": www.kernel.org
A "disztribek" (disztributor = forgalmazo) itt "laknak" tobb szazaval: www.distrowatch.com
Mint peldaul: RedHat, SuSE, Mandrake, UHU, stb.
Kulonbozo kernellel ellatot kiadasok, pl:
GNU/Linux
GNU/BSD
GNU/OpenSolaris
Es meglepodsz, de van ilyen is:
GNU/Windows
Sot, kulso szemlelokent eszre sem veszed!
http://www.imsc.ernet.in/~kapil/essays/gnuwin/
Amire pedig szeretnelek vegre ravezetni az az, hogy ezek egyike sem "Linux". Ezek gyujtoneve: "GNU".
Ugyanazok a szoftverek futnak mindegyiken leszamitva a kernelt, aminek egy egyszeru felhasznalo szemszogebol kb. annyi jelentosege van mint egy autoba a visszapillantotukor gyartojanak. -
#124 Én is pont ezt írtam pár sorral lejebb... szerintem a XP-t használók 90%-a automatikusan frissíti az oprendszert... tehát a MS nem sokat ért el azzel a
szigorítással... -
FTeR #123 nem, csak a weblapon ellenőrzi. a beépített update továbbra is működni fog. -
FTeR #122 tényleg nem értetted akkor.
a köznyelvben a linux alatt a disztribeket értjük általánosítva. linux alatt nem a linux kernelt értjük, hanem azt a valamit ami egy (disztrib) cédéről mindennel feltelepűl.
azért írtam, h ne lovagolj rajta, mert a múltkor már egyszer valaki belekötött ebbe tök fölöslegesen. -
#121 A warez Windows azután is frissíthető lesz, ha biztonsági javításokról van szó.
Cikk
A cikk végén -
BlackRose #120 26-odikától (2005.07.26) a Windows csak akkor frissíthető az automatic updateval (és persze az ingyenes download is a microsoft.com-on csak akkor fog működni), ha eredeti, tehát nem warez a Windows. Most még működik, de 2 nap mulva nem fog, bár ezt a hireket lehet olvasni a neten, hivatalos forrásból még nem hallottam. Nekem persze nem gond én 100% legális vagyok. :) MSDN Universal Subscription :) -
#119 "a csupasz kernelt nem lehet desktop OSnek használni."
En ugyanezt mondom, csak maskepp: OS-nek hivni sem.
"pontosan értette mindenki, hogy mire gondol."
En nem. Linux kernel fejleszto vagyok.
En valami ilyesminek ertelmeztem, mint az ugyben erintet szemely:
"A BMW visszapillanto az sz@r. Egyszer volt egy szemelyautom, kiprobaltam, nem fert be a garazsba, ugyhogy 1 nap utan aztan ment a kukaba"
"ezen most minek lovagolsz"
Ha egy kritikus nem jeloli meg egy kritika alkalmaval, hogy pontosan mi annak celalanya, akkor a kritika ertelmezhetetlen.
Ha mar egyszer csak "egynapos" probafelhasznalo es nem jarja korol azt amit kritizal, legalabb segitek neki, hogy ne csak egy "apro" kernelt tudjon kritizalni, hanem egy egesz OS-t, amit a laikusok kozhiedelmevel ellentetben nem Linux-nak, hivnak hanem GNU/Linux-nak, ahol az elso tag a szabad szoftverek atfogo nevet jelenti, a masodik a GNU-hoz valasztott kernelt, ezesetben a Linux-ot.
A GNU projekt keretein belul tobb ezer szoftver szamlal. Legalabb olyan gyujtofogalom, mint ha azt mondom, hogy "kereskedelmi szoftverek". Ha valaki pedig ezeket valogatas nelkul feltelepiti, az kb. olyan mint, ha egy bevasarlo kocsit csurig pakolna valogatas nelkul, majd az uzletlanc lenne a hibas amiert tul sok van a kocsiba. A disztributor donti el, hogy mely GNU csomagokat szallitja egy adathordozon, ugymond ebben az esetben o az uzletlanc aki eldonti, hogy mivel tolti fel a polcokat. A felhasznalo teendoje mindossze annyi, hogy valogathat az adathordozorol, hogy mire lenne szuksege kozuluk, majd csak azokat telepiti fel. -
Roli #118 Plyan már most is van, hogy a Pentium procik egyike dolgozik egy feladaton mondjuk 60%-on a másik meg kevesebben és még egy csomó mindent tudsz csinálni szinte akadás nélkül.
A Linuxról ezt olvastam egy 2002-es cikkben azóta lehet jobb, de nekem nagyon jó a windows is. Ha gép rendben van nincs vírus nagyon szépne működik! Semmi bajom vele. Meg a Linuxszal sem! -
Gemnon #117 Engem se az XP-m simán átmegy rajta, mondjuk lehet, hogy csak azért mert eredeti dobozos. :D -
#116 A XP update-el nincs semmi gond, mert automatikusan még mindig frissíti magát... csak ha az MS oldalárol
akarod akkor nem...
Ez az "Eredeti Windows valódi előny" duma nem tud meghatni,,, -
Fenjoy #115 Szerintem jó kis név ez!:) majd fogom is mondani... Bootra Vissszra:)
ui: gondolom ebben már eleven benne lesz az, amit most csinálnak az XP updatenél, hogy csak "eredeti" példányt frissitenek...
:)
-
FTeR #114 nem csak akkor írja ki, ha már nincs üres hely? -
FTeR #113 ezen most minek lovagolsz, pontosan értette mindenki, hogy mire gondol.
a csupasz kernelt nem lehet desktop OSnek használni. -
Gemnon #112 Egyetértek, bár én csak szervernek használok Linux-ot, megvan az a nagy előnye, hogy iszonyúan le lehet csupaszítani. Pl. elképzelni sem tudom, hogy milyen MS rendszer futna a D-Link DSL-G664T routeremen 4 mega flashen és 16 mega ramon (ettől persze lehet, hogy létezik, de ebben a szegmensben nem lehet túl elterjedt.)
A Vista név az tetszik (lehet, majd upgrade-elek) az még jobban tetszene, ha lassan megjönne a 64-bites Windows XP Pro a Technology Advancement program keretében. -
#111 "Én pl azért használok XP-t mert tökéletesen meg vagyok elégedve vele... Linuxom is volt de egy nap után a kukában találta magát... tele van nyomva gagyi és fölösleges programokkal,, azonkívül a kezelése sem éppen egyszerű... a támogatásról nem is beszélve..."
A Linux egy kernel, es nincs "telenyomva" programokkal. A feladatkore, tobbnyire (csak diohejban) folyamatvezerles, halozati funkciok ellatasa, illesztesi reteg biztositasa a raepulo alkalmazasok szamara, stb.
http://www.kernel.org
Ha nem megyunk bele a reszletekbe, csak a mereteit nezzuk meg, mar akkor trivialisan kicsi ahhoz, hogy "tele legyen nyomva gagyi és fölösleges programokkal".
Pl. a linux-2.6.12 az en asztali gepemre valo telepites utani merete (a telepiteshez szukseges fajlok nelkul):
/boot
vmlinuz 1.3MB
initrd 1.4MB
1.3MB + 1.4MB = 2.7MB
/lib/modules/<verzioszam>
konyvtar tartalma 2.5MB
A telepitett linux teljes merete = 5.2MB
PS: Windowst nem hasznalok, de ettol meg nincs bajom a vele. (talan ez a titka) -
Gemnon #110 Most vettem észre a bemutatófilmbe van, egy win-es mobil (HTC Typhoon) a Magneto-ból is Vista lesz (mobile edition)?? :D -
#109 FTeR: A Linux is kiirja rendesen a lapozoparticiora (swap) a cuccokat. Kiprobaltam egy forkbombbal :) -
#108 Vista tök jó név szerintem, semmi baj sincs vele. -
#107 Windows Vista... Furcsa ez a név, de majd csak megszokom:) Remélem, az OS jobban fog tetszeni... -
#106 olyan nincs, hogy az "egyik proci lefagy" :) -
#105 A linkeket a hírszerkesztő teszi be, ha nem tudnád. -
Gemnon #104 Clear (and) Confident (until) Connected :D -
#103 Azt soha nem értettem, h miért nem csinálnak olyan multiprocesszoros gépet (v az összes ilyen lenne), h ha lefagy egy progi v maga a gép, akkor a 'másik' proci szépen visszaállítana mindent s a felhasználó esetleg észre sem venné..