68
  • stukov
    Az ember nyugalmi állapotban percenként kb 16-szor vesz levegőt. Egy légvételre kb. fél litert.
    Ez egy perc alatt 8liter. A levegő kb20%-a Oxigén, a többi Nitrogén, CO2stb. Vajon honnan vették a 200l/perc szükségletet? talán teljes terhelés alatt sem....

Jó szöveg még a vízben lévő folyékony oxigén:), ami helyesen vízben oldott oxigén (ugyanúgy gáz).
  • wmatyi
    Nekem olyan emlékeim vannak, hogy az evolúció nem a fejlődésről hanem a változásról szól, tehát nem tudom a visszalépés hogy értelmezhető.
  • nickname
    Arról hallottam hogy van valami olyasmi szerkezet amiben egy szilárd anyag van (azt hiszem LiOH vagy NaOH - amit a NASA is használ)és az CO2ből O2őt csinál, de ezek csak nagyon rövid ideig és vészesetben használatosak. Lehet hogy van más is én erről hallottam, de ezt nem buvárkodáshoz használják.

Az evolúcival kapcsolatban: Egy lépésben előre sem lehet lépni. (lásd halak, kétéltűek, hüllők)De visszafele sehogy sem lehet - ez biztos. Tavaly tanultam. A vizi emlősöknek volt elég idejük alalmazkodni "teljes mértékben", de a tűdejük nem fejlödött vissza, és a mai álláspont szerint nem is fog.
  • Flashy
    már jópár éve láttam tévében egy egér úszott egy folyadékkal teli üvegben teljesen belemerülve. elég érdekes látvány, nem tudom jól érezte-e magát de élt :)
  • jeec
    Újralégző (rebreather): létezik teljesen zárt (semmi buborék nem távozik), és félig zárt (itt van buborék, csak kevés) váűltozata. A CO2-t porszerű állapotú anyag nyeli el, veszi ki a légzőgázból.

Folyadéklégzés: lásd pl. LiquiVent. (Google-ra fel!)

A kisebb méretű demopéldányt már legyártotta a feltaláló, az eredetivel egyező méretezésű most készül. "Meglepő módon" a haditengerészet és persze a nagyobb búvárkészülékgyártók komolyan érdeklődnek a cucc iránt.

Lesz ebből valami, csak lehet, hogy drága lesz. Mondjuk a bevezetésekor biztos. Gondolom.
  • mstummer
    Ezt már Fogarasi Árpás is kitalálta...hisz ő ahogy Sándorunk mondta: "...a vízbül veszi ki a zoxigént...teccikérteni? "
  • skydrake
    Szerintem egyszerűbb lenne ha genetikai úton kopoltyút is növesztenének az embereknek :)

VisualChat
  • Kis-Bob
    A nagy beáramoltatás nem okoz nehézségeket a tengeralatjárók mozgásának a koordinálásában? Még ha a hajtóműhöz is van csatlakoztatva. Ez hátrány is lehet, nem csak előny. Pl ha megsérül a hajtómű.
  • Sadist
    Valami filmben volt, asszem a Mélység titkában. Ott azért kellett, hogy a tűdőt folyadékkal töltsék meg, különben a tüdő a nagy nyomástól összeroppant volna.
  • Sadist
    Van, főleg olyankor használják, amikor észrevétlenül kell valahova eljutni a víz alatt (pl. katonai akciók, SEAL fókák feladatai).
  • BiroAndras
    "Az elektrolízis az nem inkább fizikai út?"

Nem. Kémiai, mivel molekulák átalakítása történik.
  • BiroAndras
    "A viziemlősök pedig azért nem tértek vissza a kopoltyúhoz, mert rosszabb mint a tüdő hanem mert nem halad visszafele az evolúció"

Ez így ebben a formában nem igaz. Szerintem inkább arról van szó, hogy nem lehet egy lépésben visszatérni egy korábbi állapotba.

"az lehet hogy viszaforgatja az felhasznált levegőt, de azt nem tudom elképzelni hogy ninscenek buborékok, mert a CO2nek távoznia kell valhol, ha csak nincs hozzá egy külön palack."

Nem rémlik, hogy pontosan hogy van. Azt hiszem, valami szilárd anyaggal nyeletik el a CO2-t.
    De még ha ki is jön valahol, lényegesen kevesebb, mint az összes kilégzett levegő.

"Van róla esetleg valami képed,infod?"

TV-ben láttam. Nem rémlik a neve, úgyhogy nem siekrült linket találnom.
  • Cat #16
    ugyan más szemszög, de én is olvastam ilyet, ott azért töltötték fel folyadékkal az ember tüdejét, hogy kibirja a nagy gyorsulást, és ne szakadjanak szét a belső szervek, folyadékban uszott az egész ember (ürhajóra kell gondolni)
  • Gladiator
    rebreathernek hívják és tényleg létezik.
  • Xantia
    A képen lévő búvár is levegőhiánnyal küszködik, már alig mozog...
  • cSuwwi
    Erről a tüdőbe más folyadák dologról én is olvastam valahol, működik és valamennyire biztonságos is, de nem hiszem hogy nagyon elterjedne (max. nagyon szűk körben). Nagyobb mélységeknél jobb, mert nem csinál ki a sok nitrogén.
  • Kazak
    A kopoltyús légzés szerintem legalább annyira hatékony, mint a tüdős. A cápák azért kénytelenek folyamatosan úszni, mivel nincsenek kopoltyúfedőik (primkó porcoshalak). A többi hal úgy lélegzik, hogy a kopoltyúfedője mozgatásával biztosítja a víz egyirányú áramlását a kopolytúin keresztül. A vízben nem a tüdő a nyerő megoldás, biztos vagyok benne, hogy sok hal lényegesen gyorsabban képes úszni, mint a víziemlősök. Az éppen a víziemlősökre igaz, hogy jobb az oxigénhasznosításuk mint az emberé, de ez kényszerből alakult így (szegények ritkán jutnak levegőhöz).

Ha jól tudom, Cousteau kapitány (lehet, hogy nem így kell írni) is kísérletezett palack nélküli búvárkészülékkel, bár nála más volt az elv. Abból indult ki, hogy a tényből indult ki, hogy a tüdő a vízből is képes kivonni az oxigént. A problémát az okozza, hogy a tüdő rugalmas rostjai nem elég erősek ahhoz, kipréseljék a tüdőből a vizet. Így az elhasznált, csökkent oxigéntartalmú víz helyére nem tud friss áramlani, ezért áll be a fulladás. Ezért Cousteau a delikvensek tüdejét egy speciális folyadékkal töltötte fel, ezt keringette szivattyúval egy csőrendszeren keresztül a búvár tüdeje és egy szűrő között. Az oxigéncsere a spec. folyadék és a (tenger)víz között a szűrőn keresztül zajlott. Hogy mi lett a kísérletekkel, azt nem tudom, lehet, hogy kamu az egész, bár tudományosan megalapozottnak tűnik. Hallott másvalaki is erről?
  • dez
    (Az elektrolízis az nem inkább fizikai út?)
  • rolika
    csak nehogy a terrosisták kezére jusson :)
  • nickname
    A cápáknak nem azért kell uszniuk alvás közben, mert a kopoltyúnak olyan rossz a "hatásfoka" hanem azért mert -ellentétben a halakkal- nincsenek izmaik amik ki-be áramoltatnák a vizet a kopoltyúnyilásokon.

A viziemlősök pedig azért nem tértek vissza a kopoltyúhoz, mert rosszabb mint a tüdő hanem mert nem halad visszafele az evolúció (már nem tudom kinek a törvénye írja le ezt).
  • nickname
    az lehet hogy viszaforgatja az felhasznált levegőt, de azt nem tudom elképzelni hogy ninscenek buborékok, mert a CO2nek távoznia kell valhol, ha csak nincs hozzá egy külön palack. Van róla esetleg valami képed,infod?
  • lmisi
    Szerintem egyenlőre várjál nyogodtan, illetve a specifikációk alapján talán soha nem is fog elkészülni ez a cucc emberi méretekben.
    Percenként 200 liter elég a pihegéshez a fentiek szerint, teljes terheléshez 2000liter/perc!!!!
    Azaz sacc/kb 1000 liter/perc
    1.) Ide nagy megbízhatóságú ipari szivatyú kell a jelenlegi aksikat felejtsd el hozzá gyorsan.
    2.) Szerencsétlen búvár torpedőként repdes majd ide-oda, de hogy zavaros lesz körülötte a víz biztos.
    Sajnos nem véletlen, hogy a vizi emlős állatok nem tértek vissza a kopoltyús légzéshez, még százezer évek után sem. Mert a kopoltyús légzés sajnos nem túl hatékony. Szerencsétlen cápáknak még alvás közben is mozognia kell, hogy életbe maradjon. A tüdős viziállatok teljesítményét nagyon nehéz reprodukálni kopoltyús élőlényeknek, csak pl. úgy lehet mint a cápáknak, súlyos kompromiszumokkal.
    Ráadásul a viziállatok szervezete sokkal jobban (Nagyságrendekkel!!!) gazdálkodik az o2vel mint az ember. Ezért olyan berendezés megalkotása ami a kínos légszomjnál több levegőt ad és nem teszi tönkre a búvárkodás élményét (A folyamatosan nagy vízáramával) kicsi a valószínűsége. Bár, ha valaki mégis megcsinálná az baromi jó lenne, de nem véletlen hogy a tengeralattjárós verzión dolgoznak:-(. Csak a reklám miatt csináltak egy búváros skiccet is és be is jött nekik. Buvár nélkül a kutya sem törődött volna velük.
  • BiroAndras
    Van olyan cucc is, ami a kilélegzett levegőt újrahasznosítja. Ezzel jelentősen csökken a súly, és nincsennek buborékok sem, ami szintén hasznos lehet.
  • Gladiator
    búvárok se nayon jöhetnek fel félóránként. vagyis jöhetnek, de akkor nem lesz vmi nagy élvezet. 30 méterről a feljövetel kb. 10 perc biztonságosan, ha nem több.
  • Yeti
    Aha, szóval vizbűl veszi ki az oxigént. Most már akkor azt is tudjuk, hogy az a 30 vagy 300ezer litér víz nem is olyan sok:P
  • vegesm
    búvárok pedig jöhetnek fel a felszínre félóránként: nem bírja az aksi:)
  • Totya000
    ....én nem tudom meg.
  • Gladiator
    végre! erre vártam. ne tudjátok meg milyen szar azokat 15 kilós palackokat hurcolászni, meg milyen rohatt kényelmetlen.